telefoon eneco
telefoon eneco

Eneco klant worden of extra informatie ontvangen?

Neem contact met ons op voor advies over de Eneco tarieven en om een energiecontract af te sluiten!

telefoon eneco
telefoon eneco

Eneco klant worden of informatie ontvangen?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Nuon België: voormalig energieleverancier, nu Eneco!

Logo Nuon

Nuon is nu niet meer actief als een leverancier van aardgas en elektriciteit in België. Deze energieleverancier was actief op de Vlaamse en Waalse energiemarkten vanaf het moment dat deze werden opengesteld voor concurrentie. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf was een tijdlang een sterke speler in België die met scherpe prijzen en een milieuvriendelijk aanbod heel wat klanten van de voormalige monopolist Electrabel kon aantrekken. In 2012 werden de activiteiten van Nuon in België overgenomen door energieleverancier Eni. De merknaam Nuon werd daarbij ook geschrapt. In Nederland zet Nuon z’n activiteiten als gas- en elektriciteitsleverancier wel verder. Het bedrijf is nu, na diverse overnames, actief als de groene energieleverancier Eneco.


De geschiedenis van Nuon

Nuon ontstond reeds lang voor de vrijmaking van de Vlaamse en Waalse energiemarkten. Het bedrijf werd in Nederland opgericht in 1994 door het samengaan van lokale nutsbedrijven uit Friesland, Gelderland en de Veluwe. Nuon had grote ambities en breidde reeds na enkele jaren z’n activiteiten uit naar Noord-Holland. Daar nam het in 2003 ook de productiefaciliteiten over van UNA, die de elektriciteitsproductie van Utrecht, Noord-Holland en Amsterdam beheerde.

Het is aan die geschiedenis dat Nuon z’n naam te danken heeft. De eerste letters van de naam stonden voor nutsbedrijf, de O en de N respectievelijk voor ‘Oost’ en ‘Noord’. In Nederland breidde Nuon z’n activiteiten ook uit buiten de energieleveringsmarkt. Zo nam het onder meer een installatiebedrijf over gespecialiseerd in verwarmingssystemen.

Door wijzigingen in de wet- en regelgeving werd Nuon verplicht enkele onderdelen af te stoten en zich op de levering van elektriciteit en aardgas te concentreren. De N.V. Nuon werd op 30 juni 2009 opgeheven en vervangen door de N.V. Nuon Energy.

Nuon in België

In de zomer van 2002 werd Nuon Belgium actief, bij de vrijmaking van de Vlaamse elektriciteitsmarkt. Als een van de grotere energieleveranciers na ENGIE Electrabel slaagde Nuon er met uitgebreide marketingcampagnes en een deur-aan-deur wervingscampagne in z’n klantenaantal snel uit te breiden. Het bedrijf bekleedde een derde plaats op de Belgische markt, na Luminus en Electrabel. De bedoeling was dankzij de uitbreiding naar Wallonië (de energiemarkt daar werd pas later opengesteld) de tweede grootste leverancier te worden.

In België promootte Nuon zichzelf vooral als een goedkopere leverancier met een duurzame kijk op energieopwekking. Het probeerde actief eigen productiecapaciteit te verwerven, bijvoorbeeld via een windmolenproject in Antwerpen. Ook eigen energiecentrales stonden op het verlanglijstje van Nuon.

Mislukte fusie met Essent en overname door Eni

In 2007 maakte Nuon bekend te willen fuseren met concurrent Essent. Ondanks felle kritiek van een aantal consumentenorganisaties werden hiervoor alle voorbereidingen getroffen. Er lag er zelfs een nieuwe naam voor het bedrijf op tafel: Nussent. De onderhandelingen moesten in 2009 echter worden stopgezet door het ontbreken van een akkoord over de voorwaarden voor een aandelenruil.

Snel daarna werd bekendgemaakt dat het Zweedse bedrijf Vattenfall Nuon zou overnemen. Het merk Nuon mocht blijven bestaan maar werd vanaf 2009 onderdeel van Vattenfall Business Group Benelux. Toch bleven enkele Nederlandse provincies aandeelhouder in Nuon.

Vattenfall kwam met Nuon al snel in zwaar weer terecht en het bedrijf leed grote verliezen. Dat leidde in 2011 tot een verkoop van de Belgische activiteiten van Nuon aan de Italiaanse energiereus Eni. Op dat moment telde Nuon in België 150 medewerkers en 550.000 gas- en elektriciteitsaansluitingen. Naast de diensten op het gebied van energielevering werden ook de productiemaatschappijen Nuon Wind en Nuon Power Generation verkocht aan Eni. Eni is een groot en geïntegreerd energiebedrijf dat wereldwijd in 66 landen opereert en dat naast energielevering (gas, elektriciteits, brandstoffen…) ook belangrijke activiteiten heeft in de exploratie, productie, raffinage en transport van olie en gas.

logo Eneco

Daarna verdween in 2018 de naam Eni van het toneel in België en werd het bedrijf overgenomen door Eneco. Eneco is één van de grotere en ook de groenste energieleveranciers in België en levert aardgas en elektriciteit in Vlaanderen en Wallonië.

Geactualiseerd op