gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Ecopower voor hernieuwbare energie: informatie, tarieven en contactgegevens

Ecopower is een Vlaamse coöperatieve elektriciteitsleverancier en -producent die op minder dan 30 jaar is uitgegroeid tot een bloeiende coöperatie met meer dan 50.000 leden. Alle coöperanten van Ecopower kunnen intekenen op een leveringscontract voor groene elektriciteit. De vernieuwende aanpak van Ecopower wordt erg positief beoordeeld door milieuorganisatie Greenpeace en heeft veel Vlaamse consumenten kunnen overtuigen. Tijd dus om het Ecopower-aanbod eens in detail te bekijken.


Aanbod Ecopower

Ecopower is sinds 2003 op verzoek van zijn coöperanten, niet enkel meer een energieproducent maar ook een elektriciteitsleverancier. Het bedrijf is echter geen traditionele of commerciële leverancier en dat vertaalt zich ook in zijn aanbod. Ecopower wil in de eerste plaats zijn klanten/mede-eigenaars laten profiteren van zo scherp mogelijke tarieven voor hernieuwbare en lokaal geproduceerde groene stroom. De coöperanten zijn samen eigenaar en investeerder in installaties voor hernieuwbare energie zoals windturbines, zonnepanelen en kleine waterkrachtcentrales en een fabriek voor pellets en houtbriketten (wat Ecopower ‘groene verwarming’ noemt).

groene energie cooperanten

Andere diensten, zoals levering van aardgas, plaatsing van zonnepanelen, ketelonderhoud of hulp aan huis bij storingen biedt Ecopower niet aan, en dat in tegenstelling tot sommige commerciële elektriciteitsleveranciers. Dat is voor de klanten wellicht geen probleem want als ze aardgas willen laten leveren kunnen ze perfect een contract voor enkel aardgasleveringen afsluiten bij gelijk welke andere energieleverancier. Coöperanten krijgen wel nog een extra korting als ze pellets voor hun verwarming bij Ecopower bestellen.

energieverbruik berekenen

Wil je graag een berekening van je gas en elektriciteit verbruik maken?

Bereken en check je verbruik met de energiecalculator!

Coöperant worden

Om aandeelhouder en dus coöperant te worden bij Ecopower cvba moet je minstens één aandeel ter waarde van 250€ aanschaffen. Alle uitleg daarover vind je op de website van Ecopower. Zo’n aandeel geeft mogelijk recht op een jaarlijkse winstdeelname (of dividend) van maximaal 6%. Uiteraard is dit dividend nooit gegarandeerd en afhankelijk van de resultaten van het bedrijf. De coöperanten mogen ook deelnemen aan de jaarlijkse algemene vergadering en ze krijgen daar elk één stem.

Prijzen en tarieven voor coöperanten van Ecopower

Ecopower hanteert een bijzondere tariefformule voor zijn klanten-coöperanten. Er is slechts één formule mogelijk, aan vaste tarieven, te consulteren op hun website. Daarbij is steeds een telefonische klantendienst inbegrepen.

Tot eind 2016 had Ecopower één uniek vast tarief voor heel Vlaanderen (Ecopower levert niet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië). Omdat de verschillende lokale distributienetbeheerders echter heel verschillende kosten in rekening brengen werd dat tarief ondertussen uitgesplitst per distributienetbeheerder. Je kunt de prijssimulator van Ecopower gebruiken om het precieze tarief voor jouw woonplaats te kennen en om een schatting van de totaalprijs op basis van jouw energieverbruik te maken.

Overzicht tarieven en kosten per stad

tarieven kosten ecopower

Opvallend is dat Ecopower geen vast jaarlijks abonnementsgeld aanrekent. Alle door Ecopower en de distributienetbeheerders aangerekende kosten zijn ook verwerkt in het tarief per kWh. Ecopower is er trots op dat het de enige leverancier is die enkel verbruik aanrekent en niets anders. Enkel de Bijdrage Energiefonds en het prosumententarief worden apart aangerekend.

Er is geen onderscheid tussen dag- en nachttarief. Zo wilt het bedrijf naar eigen zeggen klanten stimuleren te bezuinigen op hun energieverbruik, ze worden immers meteen via hun factuur beloond.

 


 

  • In onderstaande tabel vind je de huidige elektriciteitsprijzen bij Ecopower vanaf 1 januari 2020 in euro per kWh, inclusief BTW en distributiekosten voor Antwerpen stad (postcodegebied: 2000, 2018, 2020, 2030, 2040, 2050, 2060, 2100, 2140, 2170, 2180, 2600, 2610 & 2660).
Elektriciteitstarieven Ecopower in Antwerpen
Elektriciteit van Ecopower (DNB: IMEA)
Vaste abonnementskost (€/jaar) 0,00
Prijs per kWh (c€/kWh) 0.24400

Huidige tarieven in december 2020 All-in prijs per kWh, exclusief energiebijdrage en prosumententarief

  • In onderstaande tabel vind je de huidige elektriciteitsprijzen bij Ecopower vanaf 1 januari 2020 in euro per kWh, inclusief BTW en distributiekosten voor Gent stad en Brugge stad.
Elektriciteitstarieven Ecopower in Gent en Brugge
Elektriciteit van Ecopower (DNB: IMEWO)
Vaste abonnementskost (€/jaar) 0,00
Prijs per kWh (c€/kWh) 0.2567

Huidige tarieven in december 2020 All-in prijs per kWh, exclusief energiebijdrage en prosumententarief

  • In onderstaande tabel vind je de huidige elektriciteitsprijzen bij Ecopower vanaf 1 januari 2020 in euro per kWh, inclusief BTW en distributiekosten voor Leuven stad en Mechelen stad.
Elektriciteitstarieven Ecopower in Leuven en Mechelen
Elektriciteit van Ecopower (DNB: IVERLEK)
Vaste abonnementskost (€/jaar) 0,00
Prijs per kWh (c€/kWh) 0.2562

Huidige tarieven in december 2020 All-in prijs per kWh, exclusief energiebijdrage en prosumententarief

  • In onderstaande tabel vind je de huidige elektriciteitsprijzen bij Ecopower vanaf 1 januari 2020 in euro per kWh, inclusief BTW en distributiekosten voor Aalst stad.
Elektriciteitstarieven Ecopower in Aalst
Elektriciteit van Ecopower (DNB: INTERGEM)
Vaste abonnementskost (€/jaar) 0,00
Prijs per kWh (c€/kWh) 0.2376

Huidige tarieven in december 2020 All-in prijs per kWh, exclusief energiebijdrage en prosumententarief

  • In onderstaande tabel vind je de huidige elektriciteitsprijzen bij Ecopower vanaf 1 januari 2020 in euro per kWh, inclusief BTW en distributiekosten voor kortrijk stad.
Elektriciteitstarieven Ecopower in Kortrijk
Elektriciteit van Ecopower (DNB: GASELWEST)
Vaste abonnementskost (€/jaar) 0,00
Prijs per kWh (c€/kWh) 0.2915

Huidige tarieven in december 2020 All-in prijs per kWh, exclusief energiebijdrage en prosumententarief


Wil je een onafhankelijke prijsvergelijking uitvoeren voor alle elektriciteitsleveranciers in je eigen woonplaats? Gebruik dan de V-test van de Vlaamse energieregulator Vreg.

groene energie vergelijken

Wil je groene energie thuis én tegelijk besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Contactgegevens Ecopower

Wil je je graag aansluiten bij Ecopower? Of wens je meer informatie over de voorwaarden en details van het Ecopower-aanbod? Dan kun je op werkdagen van 9 tot 17 uur (behalve de maandag van 11 tot 13 uur) contact opnemen met de klantendienst . Je kan de klantendienst ook e-mailen via het e-mailadres: info@ecopower.be. Op de website van Ecopower is ook een contactformulier te vinden voor al jouw vragen, klachten of opmerkingen.

Uiteraard vind je ook meer en uitgebreide informatie over Ecopower op de website van deze leverancier. En wens je op de hoogte te blijven van de actualiteit rond Ecopower? Volg dan de Facebook-pagina of de Twitter-account van het bedrijf.

Adres Ecopower

Wat is het adres van Ecopower? Briefwisseling bestemd voor Ecopower mag je richten aan dit adres, dit is eveneens het adres van de hoofdzetel:

Ecopower cvba
Posthoflei 3 bus 3
2600 Berchem

Telefoonnummer Ecopower

Telefoonnummer klantendienst Ecopower

De klantendienst van Ecopower is te bereiken op het volgende telefoonnummer:
 ☎ 03 287 37 79 (je betaalt het zonale tarief).

Klant worden van Ecopower

contact opnemen ecopower bellen

Een contract aanvragen bij Ecopower of meer inlichtingen bekomen over het aankopen van de vereiste aandelen kan via de klantendienst op het nummer ☎ 03 287 37 79. Je kunt daarvoor ook het contactformulier gebruiken.

Openingsuren klantendienst van Ecopower

De klantendienst van Ecopower is elke werkdag bereikbaar van 9 tot 17 uur behalve op maandag tussen 11 en 13 uur.

Ecopower beschikt niet over winkels of loketten waar klanten kunnen geholpen worden.

Online klantenzone: Mijn Ecopower

Mijn Ecopower is het digitale klantenportaal of online klantenzone van Ecopower. Sinds 2019 is het mogelijk om als klant een account van MijnEcopower aan te maken. Dit is als verlengde van de telefonische dienstverlening met direct en online inzage in je energiezaken. Zo kun je je actuele verbruik inzien, je energiefacturen downloaden of het voorschotbedrag aanpassen. Klanten van Ecopower kunnen zich eenmalig gratis registreren en vervolgens steeds inloggen via deze link. Met een online account worden papieren facturen overbodig. Handig, efficiënt en bovendien milieuvriendelijk.

Geschiedenis en achtergrond van Ecopower

hernieuwbare energie groen elektriciteit

Met bijna dertig jaar geschiedenis achter de rug is Ecopower uitgegroeid van een kleine coöperatieve tot een belangrijke speler in de Vlaamse energiesector. Opgericht in 1991 “vanachter de keukentafel”, zoals de oprichters zelf vertellen, wilde Ecopower zoveel mogelijk mensen betrekken bij de financiering van hernieuwbare energie. Oorspronkelijk investeerde Ecopower vooral in de bouw of renovatie van kleine waterkrachtcentrales. Een eerste bod werd ook uitgebracht op het windmolenpark van Zeebrugge maar op dat moment nog zonder succes.

Dankzij nieuwe overheidsmaatregelen voor het stimuleren van hernieuwbare energieproductie kreeg Ecopower de wind in de zeilen. Vanaf 1999 begon Ecopower zijn investeringen op te drijven: windturbines in Eeklo, waterkrachtcentrales in Brabant, een participatie in het windmolenpark bij het Kluizendok in Gent. In 2014 kwam daar zelfs een pelletfabriek bij. Ondertussen baat Ecopower ook honderden installaties met zonnecellen uit. Het bedrijf heeft dus een diverse productiecapaciteit ontwikkeld die steunt op verschillende vormen van hernieuwbare energie.

De groei van Ecopower

Reeds vanaf de eerste dag dat Ecopower actief werd als elektriciteitsleverancier, in 2003, telde het bedrijf meer dan 1000 klanten. Eind 2015 waren dat er reeds meer dan 40.000. Een heel snelle groei dus, en dat blijkt ook uit het aantal coöperanten dat vandaag meer dan 58.000 bedraagt.

geschiedenis ecopower bestuderen energieleverancier

Toch is groeien op zich zeker geen doel voor Ecopower, zo schrijft het bedrijf op zijn website. Het wil vooral bijkomende projecten vinden om de productie van hernieuwbare energie op te drijven. Het bedrijf neemt dan ook geen klanten aan als het deze klanten niet kan bevoorraden met groene én lokaal geproduceerde elektriciteit. Momenteel is er echter geen klantenstop, Ecopower heeft voldoende capaciteit (en het koopt een klein deel van zijn geleverde elektriciteit rechtstreeks aan bij andere groene producenten).

Het groene imago van Ecopower

Van Greenpeace krijgt Ecopower heel veel lof voor die aanpak. Het is één van de weinige elektriciteitsleveranciers in ons land die een perfecte score krijgt van de milieuorganisatie. In haar jaarlijkse rapport over hernieuwbare energie schrijft Greenpeace dat het Ecopower ‘sterk aanbeveelt’. Het bedrijf krijgt applaus voor zijn grote investeringen in windenergie en het wordt een ‘voorloper in Europa’ genoemd.

De Vlaamse energieregulator Vreg schrijft in zijn jaarlijkse rapport over de dienstverlening bij elektriciteitsleveranciers dat het erg weinig klachten ontving over Ecopower (in vergelijking met andere leveranciers) en dat telefoons, brieven en mails aan de klantendienst relatief snel beantwoord worden.

co2-uitstoot compensatie

Wil je groene energie thuis én tegelijk besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Met wie neem je contact op voor dringende zaken?

Omdat het niet de elektriciteitsleverancier maar wel de lokale distributienetbeheerder is die verantwoordelijk is voor de goede werking van het elektriciteitsnet beschikt die laatste over een storingsnummer. Op dat telefoonnummer kun je 24 uur per dag en 7 dagen op 7 eventuele pannes of storingen melden.

Let wel, het gaat daarbij uiteraard om pannes aan het netwerk of in een heel uitzonderlijk geval aan de elektriciteitsmeter bij jou thuis. Als de elektriciteit enkel bij jou in de woning niet meer werkt maar wel bij de buren én het probleem niet veroorzaakt wordt door jouw elektriciteitsmeter dan kan de distributienetbeheerder je niet helpen. Een nodeloze interventie van netwerktechnieker kan je ook aangerekend worden, probeer het probleem dus zelf op te lossen of schakel een elektricien in.

Een stroompanne of storing

Ecopower's klantendienst hoef je in elk geval niet te contacteren bij pannes of storingen, je energieleverancier is enkel verantwoordelijk voor de facturering van jouw contract.
Je moet dus de netbeheerder contacteren, maar hoe weet je wie dat is? In Vlaanderen bestaan de twee netbeheerders niet meer, Infrax en Eandis, zij zijn nu Fluvius geworden. Fluvius is de distributienetbeheerder in Vlaanderen. Bel het volgende storingsnummer voor stroom / elektriciteit:

  • Bel Fluvius: ☎ 078 35 35 00 de netbeheerder in Vlaanderen.

Stroomstoring aan een elektrische installatie

Zoals we hierboven schreven is het zinloos je netbeheerder te contacteren bij een stroomstoring of stroompanne die veroorzaakt wordt door de elektrische installatie bij jou in huis. In dat geval moet je zelf een oplossing zoeken. Gelukkig is dat in een moderne elektrische installatie meestal niet zo moeilijk.

stroompanne storing elektriciteit

Er zijn drie zaken die je zeker moet nakijken als de elektriciteit niet meer werkt: de hoofdzekering, de verliesstroomschakelaar en de zekeringkast(en).

  1. Als je merkt dat de hoofdzekering is uitgeschakeld dan kan dit een gevolg zijn van overbelasting (als enkel de hoofdzekering werd uitgeschakeld) of een kortsluiting (als ook een circuitzekering gesprongen is). Na het verwijderen van het toestel dat het probleem veroorzaakt kun je de hoofdzekering en eventueel de circuitzekering gewoon terug inschakelen.
  2. Is enkel een circuitzekering uitgeschakeld dan is er sprake van een overbelasting of kortsluiting op dat circuit. Controleer alle apparaten, verlengkabels en contactdozen op het circuit en verwijder ze om de beurt tot je de oorzaak gevonden hebt. Schakel daarna de zekering terug in.
  3. Als de verliesstroomschakelaar (of differentieelschakelaar) zichzelf heeft uitgeschakeld dan is er een apparaat slecht geaard of dan ligt er mogelijk een elektrische kabel bloot. Ook deze schakelaar kun je pas terug inschakelen na het oplossen van het probleem.

Kun je zelf de oplossing niet vinden of heb je onvoldoende kennis over elektriciteit? Raadpleeg dan liever een elektricien, zelf sleutelen aan een elektrische installatie zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen kan levensgevaarlijk zijn!

energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Meer infos op Ecopower