energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Vast of variabel energiecontract 2024: wat te kiezen?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Vast en variabel energiecontract

Een belangrijke keuze die je moet maken bij het afsluiten van een nieuw energiecontract is tussen een vast of variabel energiecontract. Beide soorten contracten hebben voor- en nadelen. Zo geeft een vast contract meer prijszekerheid, maar liggen de prijzen van een variabel contract doorgaans lager. CallMePower geeft je advies over de keuze tussen een vast of variabel energiecontract.

Vast of variabel energiecontract 2024?

Eén van de keuzes die je moet maken bij het afsluiten van een energiecontract is tussen een vast of variabel energiecontract. Bij een vast tarief staat de energieprijs vast en bij een variabel tarief kan de prijs per maand of kwartaal verschillen. Beiden gelden gedurende de looptijd van het contract.

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden sterk gedaald, waardoor meerdere energieleveranciers weer vaste contracten aanbieden. Uit de CallMePower-index blijkt echter dat deze contracten over het algemeen duurder zijn dan de huidige variabele contracten. Ook de verwachte jaarlijkse prijzen van variabele energiecontracten liggen gemiddeld gezien lager dan die van vaste contracten.

Een vast contract kan op het moment zekerheid bieden en een besparing opleveren in het onwaarschijnlijke geval dat de energieprijzen weer stijgen. Kiezen voor een variabel contract zal echter in de meeste gevallen een voordeligere optie zijn.

Indien je meer zekerheid zoekt en het niet erg vind om een paar cent per kWh extra te betalen, is het nu een goed moment om een vast contract af te sluiten. Zoek je de laagste prijs per kWh raden we een variabel contract aan.

Sebastian

Energie-expert bij CallMePower

Advies van Sebastian

"De afgelopen maanden zijn de prijzen van vaste energiecontracten flink gedaald en door de hoge welkomstkortingen die op dit moment worden gegeven zijn ze interessant om af te sluiten. Ondanks dat liggen de prijzen voor variabele contracten in de meeste gevallen nog altijd nét iets lager. De prijsverschillen zijn echter klein en ik raad je aan om een prijsvergelijking op basis van je verbruik uit te voeren om zo de beste vaste, variabele en dynamische contracten te achterhalen."

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over het vaste en variabele tarief. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk tarieven met onze gratis energievergelijker.

Verwachting energieprijzen lange termijn voor vaste en variabele contracten België

Het maken voor een voorspelling van de energieprijzen op lange termijn is momenteel erg lastig. De elektriciteitsprijs en gasprijs zijn van een groot aantal factoren afhankelijk, waaronder politieke gebeurtenissen in de wereld.

De afgelopen maanden zijn de prijzen echter sterk gedaald, maar liggen de gemiddelde prijzen nog steeds boven die van een aantal jaar geleden. CallMePower verwacht dat de huidige marktsituatie nog zal blijven voortduren, maar er geen grote toe- of afnames meer zullen plaatsvinden. In de meeste gevallen zijn variabele contracten op dit moment een iets goedkoper dan vaste energiecontracten.

Het afsluiten van een vast energiecontract kan momenteel wel voordelig uitpakken door de hoge welkomstkortingen die meerdere energieleveranciers aanbieden. Voer een vergelijking uit op basis van je jaarlijkse verbruik om de beste aanbiedingen te achterhalen.

Goedkoopste vaste en variabele contract

Bekijk hieronder de beste vaste en variabele contracten van deze maand (dagelijks bijgewerkt). Neem contact op met CallMePower voor meer informatie of om een vergelijking uit te voeren op basis van je verbruik.

Beste variabele contract 19 mei 2024

Het goedkoopste variabele energiecontract voor een gemiddeld huishouden in mei 2024 is Mega Prepaid Flex tarief. Bij dit contract betaal je gedurende de piekuren € 11,20 per kWh (in €cent) en gedurende de daluren € 8,76 per kWh (in €cent).

Goedkoopste variabele contract: Mega Prepaid Flex

Het aanbod van Mega is deze maand het voordeligst voor een gemiddeld huishouden met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh. De geschatte kosten zijn volgens de CallMePower vergelijker: € 1.060,13 per jaar.

Prijzen:

  • Prijs per kWh (in €cent): € 9,93
  • Abonnementskosten (per jaar): € 10,60

Mega klant worden:

Beste vaste contract 19 mei 2024

Het goedkoopste vaste energiecontract voor een gemiddeld huishouden in mei 2024 is Mega Smart Green Fixed tarief. Bij dit contract betaal je gedurende de piekuren € 16,57 per kWh (in €cent) en gedurende de daluren € 13,83 per kWh (in €cent).

Goedkoopste vaste contract: Mega Smart Green Fixed

Het aanbod van Mega is deze maand het voordeligst voor een gemiddeld huishouden met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh. De geschatte kosten zijn volgens de CallMePower vergelijker: € 1.217,25 per jaar.

Prijzen:

  • Prijs per kWh (in €cent): € 15,13
  • Abonnementskosten (per jaar): € 111,30

Mega klant worden:

Voor- en nadelen

Zowel een vast als een variabel tarief hebben voor- en nadelen. Hieronder leggen we je precies uit wat de voordelen en nadelen zijn van deze contractsoorten en voor welk contract je moet kiezen op dit moment.

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over het vaste en variabele tarief. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk tarieven met onze gratis energievergelijker.

✔️ Voordelen vast energiecontract

Het grootste voordeel van een vast energiecontract is dat je een vaste prijs afspreekt voor een bepaalde periode. Het bedrag dat je per kWh betaald voor elektriciteit en / of aardgas is dus gedurende de looptijd van het contract hetzelfde. Dit kan een groot voordeel zijn als de prijzen van energie sterk toenemen. Ook bij hogere marktprijzen zal je energiefactuur door een vast energiecontract gelijk blijven.

Daarnaast kan het ook fijn zijn dat je weet wat je maandelijkse kosten zullen zijn. Je sluit een vaste energieprijs af, waardoor je niet voor verrassingen kan komen te staan.

❌ Nadelen vast contract energie

Het grootste voordeel van een vast energiecontract kan ook direct een groot nadeel zijn. Indien je hebt gekozen voor een vast energiecontract en de prijzen weer gaan dalen, zal je een hoge prijs per kWh blijven betalen.

Doordat consumenten in België geheel vrij kunnen veranderen van energieleverancier is het op dit moment wel mogelijk om over te stappen naar een goedkoper energiecontract. Hiervoor zal je wel regelmatig de energietarieven moeten vergelijken.

✔️ Voordelen variabel energiecontract

Het grootste voordeel van een variabel energiecontract is dat je gemakkelijk kunt profiteren van prijsdalingen. Het afsluiten van een variabel energiecontract is om deze reden vooral aan te raden op het moment dat de energieprijzen erg hoog staan. Zodra de marktprijzen voor energie gaan dalen, zal de prijs die je betaald per kWh ook gaan dalen.

Momenteel is het afsluiten van een variabel energiecontract door de hoge energieprijzen de meest aantrekkelijke optie. Bovendien bieden de meeste leveranciers op dit moment (tijdelijk) geen vaste energiecontracten meer aan.

❌ Nadelen variabel energiecontract

Als de prijzen gaan dalen betaal je met een variabel energiecontract minder, maar andersom geldt hetzelfde. Als de prijzen van elektriciteit en / of aardgas stijgen, zal jouw factuur ook stijgen. Het afsluiten van een variabel energiecontract is dus niet aan te raden als de marktprijzen van energie laag staan.

Een ander nadeel van een variabel energiecontract is dat je niet zeker bent hoeveel je voor energie moet betalen. Doordat je geen vaste prijs per kWh betaald, kan het zijn dat je elk kwartaal een verschillend tarief voor energie betaald. Dit kan vooral lastig zijn voor huishoudens die gebonden zijn aan een budget.

Vergelijking op basis van je verbruik uitvoeren? Energie vergelijken doe je met de gratis vergelijker van CallMePower! De vergelijker van CallMePower bevat alle vaste en variabele energiecontracten die op dit moment beschikbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een variabel energiecontract?

Met een variabel energiecontract verandert de energieprijs elke maand of om de drie maanden. De energieleverancier indexeert de prijzen op basis van de groothandelsmarkt voor energie. De markt die je energieleverancier gebruikt en de formule voor de berekening van de variabele prijs is altijd terug te vinden op de tariefkaart.

Een veelgebruikte indexatieparameter voor elektriciteit is de Belpex markt. De Belpex-RLP is het gewogen gemiddelde van de Belpex Day Ahead Market noteringen uitgedrukt in €cent/mWh. Deze noteringen worden openbaar gepubliceerd door EPEX Spot.

Hoe werkt een vast contract?

Met een vast energiecontract zet je de energieprijs gedurende een bepaalde periode vast. De meeste vaste contracten hebben een looptijd tussen de één en drie jaar. Er zijn ook vaste contracten met een onbepaalde looptijd, waarbij de prijs in de meeste gevallen één jaar vast staat.

Een vast contract beschermt je tegen prijsstijgingen. In tegenstelling tot een variabel contract, worden de prijzen per kWh niet aangepast aan de groothandelsmarkten. Gedurende de looptijd van het contract ben je dus zeker van dezelfde prijs per kWh.

Wat is het goedkoopste variabele contract?

Het goedkoopste variabele contract in 19 mei 2024 is het Mega Prepaid Flex tarief. De geschatte kosten zijn volgens de CallMePower vergelijker: € 1.060,13 per jaar.

Mega klant worden:

Wat is het goedkoopste vaste contract?

Het goedkoopste vaste contract in 19 mei 2024 is het Mega Smart Green Fixed tarief. De geschatte kosten zijn volgens de CallMePower vergelijker: € 1.217,25 per jaar.

Mega klant worden:

Is het slim om een vast energiecontract te nemen?

Het is in mei 2024 aantrekkelijk om een vast energiecontract af te sluiten. Het merendeel van de afgesloten energiecontracten de afgelopen maanden heeft een vaste prijs, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG en interne gegevens van CallMePower. De prijzen van vaste contracten zijn op dit moment gunstig en bovendien geven meerdere energieleveranciers hoge welkomstkortingen.

Daarnaast is een vast energiecontract in België op ieder moment gratis opzegbaar. Mochten de prijzen dus ineens dalen is het altijd mogelijk om over te stappen naar een ander vast of variabel energiecontract. Het risico van een vast contract is daardoor erg laag.

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over het vaste en variabele tarief. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk tarieven met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 40 stemmen vond de informatie nuttig.