Vast of variabel? Ontdek hier het voordeligste tarief voor jouw energie!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

tarief kiezen

De energieleveranciers bieden de Belgische huishoudelijke klant en KMO's verschillende tariefopties aan. Iedere leverancier komt met zijn eigen tarieven en abonnementen. Het aanbod is ruim en als we de verschillende formules willen categoriseren kan je kiezen voor een vast tarief of een variabel tarief voor jouw gas en/of elektriciteit. We onderzoeken in dit artikelwelk type energiecontract voordeliger kan uitpakken. Maar welk type tarief, aan vaste of variabele prijzen, past het beste bij mij en hoe maak ik de juiste keuze?


vast of variabel tarief

Wat is een tariefplan?

Heb je recent je energiefactuur bekeken en is deze voor jou ook zo lastig te begrijpen? De constante prijsstijgingen van elektriciteit en aardgas en de overige kosten hebben het er niet beter op gemaakt.
Om jouw gas- en elektriciteitsfactuur beter te begrijpen is enig geduld en concentratie nodig.

energiecontract

Onze energieleveranciers publiceren maandelijks de prijzen van hun tariefplannen in zogenaamde tariefkaarten online. Dit kan zowel een vast tarief zijn of een variabel tarief zijn. Deze prijsfiches vermelden de energieprijs, de vaste vergoeding, de bijdragen voor hernieuwbare energie (enkel voor elektriciteit) en per netbeheerder de distributie- en transportkosten en de taksen. Daarnaast vermelden ze ook de looptijd van het contract en de periode waarbinnen de levering gestart dient te worden. Bij het aangaan van een leveringscontract vormen de tariefkaarten en de algemene voorwaarden de basis van de leveringsovereenkomst.

Wat is een consumptieprofiel?

Er dient rekening gehouden te worden met verschillende aspecten om jouw consumptieprofiel te kunnen bepalen. Deze verschillende onderdelen helpen je om je verbruik in te schatten en zo besparingen te realiseren, daarnaast helpt het ook om controle te houden over je budget op korte en/of lange termijn:

  1. Aantal personen in het huishouden
  2. De gebruiksgewoontes
  3. De woningoppervlakte
  4. Hoe je je woning verwarmt (elektrisch of op gas)
  5. Duur van het huurcontract

Zoals we zo dadelijk kunnen zien, hangt deze schatting ook samen met de keuze van jouw tariefplan. Hoe maak je de juiste keuze tussen een vast en een variabel tarief?

 

Variabele prijzen

De stroomprijs wordt door jouw leverancier elke 3 maanden - dus vier keer per jaar - veranderd conform aan de evolutie van de marktprijs.

Kiezen voor een variabele prijs betekent dat jouw elektriciteitverbruik gefactureerd wordt aan een prijs die tegelijk evolueert met de marktprijs voor stroom. Deze prijzen bewegen met de marktontwikkelingen mee en zijn afhankelijk van de olieprijs.

Het kan dan twee kanten opgaan met de tarieven: ze kunnen dalen of stijgen. Of de tarieven stijgen of dalen en met hoeveel is lastig te voorspellen. Houd je verbruik en factuur dus goed in de gaten!

Vaste prijzen

De energieprijs wordt vastgezet gedurende een overeengekomen periode in het contract.

Het woord zegt het eigenlijk al, de energieprijs in je contract staat vast. De prijs wordt vastgezet en fluctueert niet gedurende de looptijd van het contract. Hoe langer het contract loopt, hoe langer de prijs van de energiekost uiteraard wordt vastgezet.

De twee andere componenten, distributietarieven en toeslagen kunnen niet vast gezet worden en veranderen wel in de loop van het contract. Dit in akkoord met de VREG.

Welk onderdeel van de prijs staat vast bij een vast tarief?

energieprijs

Of je nu voor het vaste of variabele tariefplan kiest, het is niet de bedoeling om alle onderdelen vast te zetten. Op je energiefactuur zul je zien dat de blokkering voor een vast energietarief geldt enkel voor de energieprijs. Het beïnvloedt dus in geen enkel geval de kosten voor toeslagen voor transport, distributie en belastingen. Deze onderdelen kunnen wel evolueren. In het geval van een variabel tariefplan, wordt de energiekost berekend op basis van een formule die onder andere gebruik maakt van de prijsindex van brandstof. Dit heeft echter geen gevolgen voor het gekozen tariefplan.

Vaste prijs vs. vaste abonnementskost

Het voorschot is altijd hetzelfde tijdens de twee jaarlijkse meteropnames. Het voorschot helpt om uw geschatte jaarlijks verbruik te spreiden over een periode van 12 maanden. Deze schatting is gebaseerd op berekeningen van het verbruik van de voorbije jaren en van de evolutie van de energiekosten, het transport en de distributie. Vaste prijzen worden door een aantal gas- en elektriciteitsaanbieders in België aangeboden. De energiekosten worden dan voor een bepaalde periode vastegezet, zoals overeengekomen in het contract. Naast de vraag of het verstandig is om voor vast of variabel te kiezen, krijgen wij vaak de vraag wat er precies wordt vastgezet bij een vast tarief.

Evoluties op de lange termijn

De vergelijkingstools en tariefkaarten van de energiemaatschappijen geven vaak niet genoeg informatie voor een pertinente vergelijking. Daarbij komt kijken dat de vergelijkingstools niet anticiperen op de evolutie van de energiekosten en deze prijsevolutie heeft invloed op de tarieven (formules) aan variabele prijzen.

Een vast of variabel energietarief lijkt een klein verschil, maar het kan wel een grote impact hebben op je energiefactuur. Bel ons voor gratis advies: ☎ 02 588 92 38

Kiezen tussen een vast of variabel tarief

De grote hamvraag blijft nu natuurlijk: Wat loont? Sinds april 2016 ligt de variabele prijs hoger dan de vaste prijs. Echter kunnen wij, net als jij niet in de toekomst kijken en een voorspelling maken van wat er met onze energieprijzen gaat gebeuren.

Ter illustraite geven we de meest actuele energieprijzen van leverancier Eneco weer in een een handig overzicht. In de tabel zie je de elektriciteitstarieven van Eneco Zon & Wind Variabel aan variabale prijzen en Eneco Zon & Wind Vast aan een vaste prijs:

Vaste prijs vs. variabele prijzen elektriciteit
Eneco Zon & Wind Variabel Eneco Zon & Wind Vast
Vaste abonnementskost 60.000000 60.000000
Enkelvoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) 11.41000 10.79000
Tweevoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh)
Dagtarief/Piekuren
12.87000 12.25000
Energiekost (in €cent/kWh)
Nachttarief/Daluren
10.22000 9.61000
Uitsluitend nachtmeter
Energiekost (in €cent/kWh) 10.2200 9.6100

Huidige tarieven in juli 2021

Ook voor aardgas vergelijken we twee tariefopties: een vaste gasprijs en een tarief aan variabel prijzen. In de tabel zie je de meest actuele gastarieven van Mega Easy Variabel Mega Easy Vast:

Vaste prijs vs. variabele prijzen aardgas
? Mega Easy Variabel 1 jaar Mega Easy Vast 1 jaar
Vaste vergoeding (€/jaar) 40.000000 40.000000
Prijs per kWh (c€/kWh) 3.87000 4.12000

Huidige tarieven in juli 2021

Een vast tarief kiezen

Als je houdt van zekerheid, is een vast tarief de beste optie. Je weet dan precies waar je aan toe bent en je komt niet voor verrassingen te staan. Mochten de energieprijzen in die periode stijgen, dan merk je daar uiteraard niets van. Maar aan de andere kant profiteer je dus ook niet mee als de prijzen dalen.

Hogere kosten bij een vast tarief? Bij een vast tarief ligt in de meeste gevallen de jaarlijkse energiekost aan het begin van het contract meestal hoger dan bij een variabele tariefformule. Of een variabel contract op langere termijn de beste optie blijkt, hangt dan weer af van de prijsevolutie op de energiemarkt. Wat jouw keuze ook is, weet dat je altijd eenvoudig kan veranderen van leverancier!

variabele prijzen

Een variabel tarief kiezen

Als een contract met variabele prijzen voor jou momenteel het goedkoopst blijkt en durf je wel risico te nemen, ga dan voor een variabel tariefplan. Mochten de prijzen dalen, dan profiteer je mee. Maar als deze juist stijgen, betaal je meer. Als je je deze eventuele bijkomende kosten kunt veroorloven, is een contract met variabel tariefplan interessant voor jou.

Vind je dat je te veel betaalt? Je kunt namelijk makkelijk overstappen. Vergelijk je huidige energiefactuur of verbruik met andere aanbieders.

Voor meer informatie over de elektriciteitsprijzen kan je een kijkje nemen in ons artikel over dit onderwerp. Of bel:  ☎ 02 588 92 38 voor het voordeligste aanbod voor jou!

Om het jezelf wat makkelijker te maken, houden wij maandelijks alle energieprijzen - en dat zijn er veel - van de Belgische leveranciers bij in onze onafhankelijke energievergelijker. Zo heb je binnen een paar muisklikken de interessantste aanbieding te pakken!

Ga je voor vast of variabel? Tijdens het vergelijken kun je gemakkelijk gebruik maken van filters en zo vind je snel de goedkoopste energieleverancier!

energieleveranciers vergelijken

Vaste prijzen of variabale prijzen? Check altijd de beste deals!

Vergelijk de energieleveranciers en tarieven, stap over en bespaar.
Alle prijzen en deals op een rijtje!

Geactualiseerd op