energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Vast of variabel energiecontract 2023: wat te kiezen?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Vast en variabel energiecontract

Een belangrijke keuze die je moet maken bij het afsluiten van een nieuw energiecontract is tussen een vast of variabel energiecontract. De verschillen kunnen op het eerste gezicht klein lijken, maar op de lange termijn kan het soort contract een grote invloed hebben op je energiefactuur. In dit artikel leggen we uit wanneer je in 2023 voor een vast of variabel energiecontract moet kiezen.

Vast of variabel energiecontract 2023

Eén van de keuzes die je moet maken bij het afsluiten van een energiecontract is tussen een vast of variabel energiecontract. Bij een vast tarief staat de energieprijs vast en bij een variabel tarief kan de prijs per maand of kwartaal verschillen. Beiden gelden gedurende de looptijd van het contract.

Wat voor contract kiezen in december 2023?

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden sterk gedaald, waardoor meerdere energieleveranciers weer vaste contracten aanbieden. Uit de CallMePower-index blijkt echter dat deze contracten over het algemeen duurder zijn dan de huidige variabele contracten. Ook de verwachte jaarlijkse prijzen van variabele energiecontracten liggen gemiddeld gezien lager dan die van vaste contracten.

Een vast contract kan op het moment zekerheid bieden en een besparing opleveren in het onwaarschijnlijke geval dat de energieprijzen weer stijgen. Kiezen voor een variabel contract zal echter in de meeste gevallen een voordeligere optie zijn.

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over het vaste en variabele tarief. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk tarieven met onze gratis energievergelijker.

Kiezen voor een vast of variabel energiecontract?

Door verschillende gebeurtenissen in de wereld staan de energieprijzen op dit moment erg hoog. Door deze hoge energieprijzen is het sterk aan te raden om op dit moment een variabel energiecontract af te sluiten.

Indien je op dit moment kiest voor een vast energiecontract, zal je gedurende de looptijd van je contract een hoog tarief blijven betalen, ook als de prijzen weer dalen. Hierdoor zal je hoogst waarschijnlijk duurder uit zijn op de lange termijn.

Verwachting energieprijzen lange termijn voor vaste en variabele contracten België

Het maken voor een voorspelling van de energieprijzen op lange termijn is momenteel erg lastig. De elektriciteitsprijs en gasprijs zijn van een groot aantal factoren afhankelijk, waaronder politieke gebeurtenissen in de wereld.

De afgelopen maanden zijn de prijzen echter sterk gedaald, maar liggen de gemiddelde prijzen nog steeds boven die van een aantal jaar geleden. CallMePower verwacht dat de huidige marktsituatie nog zal blijven voortduren, maar er geen grote toe- of afnames meer zullen plaatsvinden. In de meeste gevallen zijn variabele contracten op dit moment een stuk goedkoper dan vaste energiecontracten.

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over het vaste en variabele tarief. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk tarieven met onze gratis energievergelijker.

Voor- en nadelen vaste en variabele energiecontracten

Zowel een vast als een variabel tarief hebben voor- en nadelen. Hieronder leggen we je precies uit wat de voordelen en nadelen zijn van deze contractsoorten en voor welk contract je moet kiezen op dit moment.

✔️ Voordelen vast energiecontract

Het grootste voordeel van een vast energiecontract is dat je een vaste prijs afspreekt voor een bepaalde periode. Het bedrag dat je per kWh betaald voor elektriciteit en / of aardgas is dus gedurende de looptijd van het contract hetzelfde. Dit kan een groot voordeel zijn als de prijzen van energie sterk toenemen. Ook bij hogere marktprijzen zal je energiefactuur door een vast energiecontract gelijk blijven.

Daarnaast kan het ook fijn zijn dat je weet wat je maandelijkse kosten zullen zijn. Je sluit een vaste energieprijs af, waardoor je niet voor verrassingen kan komen te staan.

❌ Nadelen vast contract energie

Het grootste voordeel van een vast energiecontract kan ook direct een groot nadeel zijn. Indien je hebt gekozen voor een vast energiecontract en de prijzen weer gaan dalen, zal je een hoge prijs per kWh blijven betalen.

Doordat consumenten in België geheel vrij kunnen veranderen van energieleverancier is het op dit moment wel mogelijk om over te stappen naar een goedkoper energiecontract. Hiervoor zal je wel regelmatig de energietarieven moeten vergelijken.

✔️ Voordelen variabel energiecontract

Het grootste voordeel van een variabel energiecontract is dat je gemakkelijk kunt profiteren van prijsdalingen. Het afsluiten van een variabel energiecontract is om deze reden vooral aan te raden op het moment dat de energieprijzen erg hoog staan. Zodra de marktprijzen voor energie gaan dalen, zal de prijs die je betaald per kWh ook gaan dalen.

Momenteel is het afsluiten van een variabel energiecontract door de hoge energieprijzen de meest aantrekkelijke optie. Bovendien bieden de meeste leveranciers op dit moment (tijdelijk) geen vaste energiecontracten meer aan.

❌ Nadelen variabel energiecontract

Als de prijzen gaan dalen betaal je met een variabel energiecontract minder, maar andersom geldt hetzelfde. Als de prijzen van elektriciteit en / of aardgas stijgen, zal jouw factuur ook stijgen. Het afsluiten van een variabel energiecontract is dus niet aan te raden als de marktprijzen van energie laag staan.

Een ander nadeel van een variabel energiecontract is dat je niet zeker bent hoeveel je voor energie moet betalen. Doordat je geen vaste prijs per kWh betaald, kan het zijn dat je elk kwartaal een verschillend tarief voor energie betaald. Dit kan vooral lastig zijn voor huishoudens die gebonden zijn aan een budget.

Vergelijking op basis van je verbruik uitvoeren? Energie vergelijken doe je met de gratis vergelijker van CallMePower! De vergelijker van CallMePower bevat alle vaste en variabele energiecontracten die op dit moment beschikbaar zijn.

Is een variabel energiecontract de beste optie?

Sommige energieleveranciers beweren dat het afsluiten van een variabel energiecontract altijd goedkoper zal zijn dan een vast energiecontract. Hier zit een kleine kern van waarheid in, aangezien je bij een vast energiecontract altijd een klein gedeelte betaald voor risicodekking. Het is echter niet waar dat een variabel energiecontract altijd goedkoper is.

Stel, je sluit een energiecontract met een vast tarief af voor één jaar. Gedurende dit jaar zal je elke maand dezelfde prijs per kWh betalen. Nadat je dit contract hebt afgesloten, beginnen de energieprijzen langzaam te stijgen, maar jouw energiefactuur blijft gelijk. Hoewel je wellicht een klein gedeelte aan risicodekking voor de leverancier zal betalen, verdien je dit in de meeste gevallen terug met je vaste lage prijs per kWh.

Voor eigenaren van zonnepanelen is het ook goed om de vaste en variabele tarieven te vergelijken, aangezien het injectietarief kan verschillen per soort energiecontract.

Hoe werkt een variabel energiecontract?

Met een variabel energiecontract verandert de energieprijs elke maand of om de drie maanden. De meeste leveranciers indexeren de prijzen op basis van de indexatieparameter Belpex-RLP. Om de energieprijs te berekenen, moet de indexatieparameter worden ingevuld met een formule die je in de meeste gevallen kan vinden op de tariefkaart van je leverancier.

De Belpex-RLP is het gewogen gemiddelde van de Belpex Day Ahead Market noteringen uitgedruk in €cent/mWh. Deze noteringen worden gepubliceerd door EPEX Spot en zijn te vinden op de website van Belpex.

Afsluiten van een nieuw energiecontract

Of je kiest tussen een variabel of vast energiecontract hangt af van de marktsituatie. Het is in ieder geval goed om te weten dat het op elk moment mogelijk is om te veranderen van energieleverancier, ook als de looptijd van het contract nog niet is afgelopen. Houd wel rekening met de opzegperiode van één maand.

Enkel de energieleverancier zal zich aan de looptijd van het contract moeten houden, waardoor de voorwaarden gedurende de looptijd van het contract gelijk blijven.

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over het vaste en variabele tarief. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Vast of variabel energiecontract afsluiten?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk tarieven met onze gratis energievergelijker.

Veranderingen vast en variabel energiecontract

Het is belangrijk om te weten dat de energieleverancier enkel invloed heeft op de energiekost. Bij een vast energiecontract is dit dus het gedeelte van de energieprijs dat niet zal veranderen gedurende de looptijd.

De energieprijzen bestaan echter uit meerdere componenten die wel kunnen veranderen tijdens de looptijd van het contract. Dit komt omdat deze componenten worden aangepast door netbeheerders of de regulatoren. Voorbeelden hiervan zijn de energieheffingen en de nettarieven.

Daarnaast zal het dag- en nachttarief worden afgeschaft door de komst van het capaciteitstarief. Hoewel de energieleveranciers nog wel een onderscheid mogen maken tussen de daluren en piekuren, doet de netbeheerder in Vlaanderen dit niet meer. Dit zal begin 2023 zorgen voor een verandering in de prijs per kWh.

Overstappen naar een vast of variabel energiecontract? Veranderen van energieleverancier doe je met CallMePower!

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.