gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Vast of Variabel Energiecontract, wat is de beste optie?

Vast of variabel energiecontract

Een belangrijke keuze die je moet maken bij het afsluiten van een energiecontract is of je een vast of variabel contract afsluit. Iedere leverancier heeft haar eigen tarieven en abonnementen en het aanbod is reuze. In dit artikel leggen we uit waarom je voor een vast tarief of een variabel energiecontract zou kiezen met alle voordelen en nadelen.


Tarief plan energie

Tarief Plan Energie

De grote veranderingen in prijzen van elektriciteit en aardgas de afgelopen tijd maken het lastiger om alle tariefplannen te begrijpen. Ook het begrijpen van de energiefactuur heeft enige concentratie nodig.

Energieleveranciers publiceren maandelijks de prijzen van hun tariefplannen in zogenoemde energiekaarten online. Deze energiekaarten worden voor alle tariefplannen gepubliceerd, dus ook voor het vaste en variabele tarief. Deze energiekaarten vermelden de elektriciteitsprijs, de gasprijs, de vaste vergoeding, de bijdragen voor hernieuwbare energie en per netbeheerder de distributie- en transportkosten en belastingen.

Daarnaast wordt de looptijd van het contract en de periode waarbinnen de levering gestart dient te worden ook vermeldt. Bij het aangaan van een leveringscontract vormen de tariefkaarten en de algemene voorwaarden de basis van de leveringsovereenkomst.

Vast of variabel energiecontract

Een van de keuzes die je moet maken bij het afsluiten van je energiecontract is of je kiest voor een vast of variabel tarief. Bij een vast tarief staat je maandprijs deels vast en bij een variabel tarief kan de prijs per maand verschillen. Beiden gelden gedurende de looptijd van het contract. In het geval van een variabel tariefplan, wordt de energiekost berekend op basis van een formule die onder andere gebruik maakt van de prijsindex van brandstof.

Beiden hebben voordelen en nadelen en de een is dan ook niet per se beter dan de ander. We leggen je hieronder uit wat precies deze voordelen en nadelen van een vast en variabel energiecontract zijn.

Voordelen vast energiecontract

Het grootste voordeel van een vast energiecontract is dat je een vaste prijs afspreekt. Het bedrag dat je elke maand zal betalen voor je elektriciteit en/of aardgas is dus gedurende de looptijd hetzelfde. Dit kan een groot voordeel zijn als de prijzen van elektriciteit en/of aardgas sterk toenemen. Hoewel de prijzen dan stijgen, blijft jouw energieprijs gelijk.

Daarnaast kan het ook fijn zijn dat je weet wat je maandelijkse kosten zullen zijn. Je sluit een vaste prijs af en zal hierom ook niet voor verrassingen komen te staan.

Wanneer vast energiecontract afsluiten? Een vast energiecontract kan je het beste afsluiten wanneer de prijzen zeer laag zijn of wanneer het niet zeker is of de prijzen van energie gaan dalen of stijgen.

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Nadelen vast energiecontract

Het grootste voordeel van een vast energiecontract is dan ook direct een nadeel. Als de prijzen van elektriciteit en/of aardgas sterk dalen, betaal je meer dan de daadwerkelijke prijzen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat alleen de energieprijs vaststaat. De uiteindelijke prijs die je betaald kan veranderen tijdens je contract. Dit kan dan komen door veranderingen in de toeslagen voor transport, distributie en belastingen.

Wanneer geen vast energiecontract afsluiten? Als de prijzen van energie zeer hoog staan is het niet aan te raden om een vast energiecontract af te sluiten. Je zal dan een te hoge prijs blijven betalen als de prijzen van energie weer dalen.

Voordelen variabel energiecontract

Het belangrijkste voordeel van een variabel energiecontract is dat als je het contract afsluit wanneer de prijzen van elektriciteit en/of aardgas zeer hoog zijn, je gaat profiteren wanneer deze prijzen weer dalen. Het afsluiten van een vast energiecontract terwijl de prijzen van energie erg hoog zijn kan tot nadelen leiden wanneer de prijzen weer dalen. Bij een variabel contract heb je dit probleem dus niet.

Wanneer variabel contract afsluiten? Een variabel energiecontract kan je het beste afsluiten als de prijzen van energie erg hoog zijn. Zo blijf je niet teveel betalen als de prijzen weer dalen.

Nadelen variabel energiecontract

Als de prijzen gaan dalen betaal je met een variabel energiecontract minder, maar andersom geldt hetzelfde. Als de prijzen van elektriciteit en/of aardgas stijgen, zal jouw factuur ook stijgen. Daarnaast is een nadeel dat je nooit zeker weet wat je kosten zullen zijn. Doordat het geen vaste prijs is kan het zijn dat je elke maand een ander bedrag besteed aan energie, wat lastig is als je gebonden bent aan een budget.

Wanneer geen variabel contract afsluiten? Als de prijzen erg laag staan is het niet verstandig om een variabel contract af te sluiten. Op de lange termijn zouden de energieprijzen weer kunnen stijgen, waardoor jouw kosten ook stijgen. Indien je op dat moment een vast contract had afgesloten, waren je kosten gelijk gebleven.

Kiezen tussen vast en variabel energiecontract

Of je kiest voor een vast of variabel energiecontract hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur. Het is natuurlijk ook mogelijk om een vast contract af te sluiten en zodra de prijzen beginnen te stijgen, kan je overstappen naar een goedkopere leverancier of goedkoper contract.

Bij een vast tarief ligt in de meeste gevallen de jaarlijkse energiekost aan het begin van het contract meestal hoger dan bij een variabele tariefformule. Of een variabel contract op langere termijn de beste optie blijkt, hangt dan weer af van de prijsevolutie op de energiemarkt. Wat jouw keuze ook is, weet dat je altijd eenvoudig kan veranderen van leverancier!

Variabel of vast energietarief

Als een contract met variabele prijzen voor jou momenteel het goedkoopst blijkt en durf je wel risico te nemen, ga dan voor een variabel tariefplan. Mochten de prijzen dalen, dan profiteer je mee. Maar als deze juist stijgen, betaal je meer. Als je je deze eventuele bijkomende kosten kunt veroorloven, is een contract met variabel tariefplan interessant voor jou.

Vind je dat je te veel betaalt? Je kunt namelijk makkelijk overstappen. Vergelijk je huidige energiefactuur of verbruik met andere aanbieders.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Goedkoopste energiecontract

Goedkoopte energiecontract variabel of vast

Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal de beste en goedkoopste energieleverancier. Een vast of variabel energietarief lijkt wellicht een klein verschil, maar het kan een grote impact hebben op je energiefactuur. In het geval dat je niet zeker weet wat voor tarief het beste is voor jou, neem dan contact met ons op voor geheel gratis advies.

Daarnaast hangt het goedkoopste contract, naast vast en variabel tarief, ook volledig af van het verbruik en wensen van een huishouden. Zo kan het contract al verschillen als je een tweevoudige meter hebt in plaats van een enkelvoudige meter. En wellicht is de een meer geïnteresseerd in groene energie.

Om het jezelf wat makkelijker te maken, houden wij maandelijks alle energieprijzen - en dat zijn er veel - van de Belgische leveranciers bij in onze onafhankelijke energievergelijker. Zo heb je binnen een paar muisklikken de interessantste aanbieding te pakken!

Ga je voor vast of variabel? Tijdens het vergelijken kun je gemakkelijk gebruik maken van filters en zo vind je snel de goedkoopste energieleverancier!

Consumptie energie
changer de fournisseur

Energie vergelijken

Vergelijk het energie aanbod, stap over en bespaar op je energiefactuur.
Alle energiedeals op een rijtje!

Geactualiseerd op