gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op werkdagen tussen 8 en 18 uur.

Een vast of variabel tarief voor mijn elektriciteit- en/of gas kiezen?

Na de vrijmaking van de energiemarkt in België zijn er nieuwe commerciële aanbieders toegedreden en daarmee is het aanbod ook sterk gegroeid. Iedere energieleverancier komt met zijn eigen tarieven en abonnementvormen. Elke nieuwe tariefsvorm geeft de klant de mogelijkheid om de aanbieding te kiezen die het best bij zijn verbruiksprofiel past. Maar welk tarief - vast of variabel - past het beste bij mij en hoe maak ik de juiste keuze?

energiegids tariefplan vast variabel keuze tarief elektriciteit gas belgie

Wat houdt een tariefplan in?

Heb je recent je energiefactuur bekeken en is deze voor jou ook zo lastig te begrijpen? De constante prijsstijgingen van elektriciteit en aardgas en de overige kosten hebben het er niet beter op gemaakt.
Om jouw gas- en elektriciteitsfactuur beter te begrijpen is enig geduld en concentratie nodig.

Onze energieleveranciers publiceren maandelijks de prijzen van hun tariefplannen in zogenaamde tariefkaarten online. Dit kan zowel een vast tarief zijn of een variabel tarief zijn. Deze prijsfiches vermelden de energieprijs, de vaste vergoeding, de bijdragen voor hernieuwbare energie (enkel voor elektriciteit) en per netbeheerder de distributie- en transportkosten en de taksen. Daarnaast vermelden ze ook de looptijd van het contract en de periode waarbinnen de levering gestart dient te worden. Bij het aangaan van een leveringscontract vormen de tariefkaarten en de algemene voorwaarden de basis van de leveringsovereenkomst.

Wat is een consumptieprofiel?

Er dient rekening gehouden te worden met verschillende aspecten om jouw consumptieprofiel te kunnen bepalen. Deze verschillende onderdelen helpen je om je verbruik in te schatten en zo besparingen te realiseren, daarnaast helpt het ook om controle te houden over je budget op korte en/of lange termijn:

  1. Aantal personen in het huishouden
  2. De gebruiksgewoontes
  3. De woningoppervlakte
  4. Hoe je je woning verwarmt (elektrisch of op gas)
  5. Duur van het huurcontract

Zoals we zo dadelijk kunnen zien, hangt deze schatting ook samen met de keuze van jouw tariefplan. Hoe maak je de juiste keuze tussen een vast en een variabel tarief?

Wat zijn variabele prijzen?

De stroomprijs wordt door jouw leverancier elke 3 maanden - dus vier keer per jaar - veranderd conform aan de evolutie van de marktprijs.

Kiezen voor een variabele prijs betekent dat jouw elektriciteitverbruik gefactureerd wordt aan een prijs die tegelijk evolueert met de marktprijs voor stroom. Deze prijzen bewegen met de marktontwikkelingen mee en zijn afhankelijk van de olieprijs.

Het kan dan twee kanten opgaan met de tarieven: ze kunnen dalen of stijgen. Of de tarieven stijgen of dalen en met hoeveel is lastig te voorspellen. Houd je verbruik en factuur dus goed in de gaten!

Wat zijn vaste prijzen?

De energieprijs wordt vastgezet gedurende een overeengekomen periode in het contract.

Het woord zegt het eigenlijk al, de energieprijs in je contract staat vast. De prijs wordt vastgezet en fluctueert niet gedurende de looptijd van het contract. Hoe langer het contract loopt, hoe langer de prijs van de energiekost uiteraard wordt vastgezet.

De twee andere componenten, distributietarieven en toeslagen kunnen niet vast gezet worden en veranderen wel in de loop van het contract. Dit in akkoord met de VREG.

Een vast voorschot verschilt van een vaste prijs

Het voorschot is altijd hetzelfde tijdens de twee jaarlijkse meteropnames. Het voorschot helpt om uw geschatte jaarlijks verbruik te spreiden over een periode van 12 maanden. Deze schatting is gebaseerd op berekeningen van het verbruik van de voorbije jaren en van de evolutie van de energiekosten, het transport en de distributie. Vaste prijzen worden door een aantal gas- en elektriciteitsaanbieders in België aangeboden. De energiekosten worden dan voor een bepaalde periode vastegezet, zoals overeengekomen in het contract. Naast de vraag of het verstandig is om voor vast of variabel te kiezen, krijgen wij vaak de vraag wat er precies wordt vastgezet bij een vast tarief.

Welk deel van de prijs staat vast?

Of je nu voor het vaste of variabele tariefplan kiest, het is niet de bedoeling om alle onderdelen vast te zetten. Op je energiefactuur zul je zien dat de blokkering voor een vast energietarief geldt enkel voor de energieprijs. Het beïnvloedt dus in geen enkel geval de kosten voor toeslagen voor transport, distributie en belastingen. Deze onderdelen kunnen wel evolueren. In het geval van een variabel tariefplan, wordt de energiekost berekend op basis van een formule die onder andere gebruik maakt van de prijsindex van brandstof. Dit heeft echter geen gevolgen voor het gekozen tariefplan.

Kiezen tussen een vaste en variabele prijs

Een vast of variabel energietarief lijkt een klein verschil, maar het kan wel een grote impact hebben op je energierekening.

Evoluties op lange termijn

De vergelijkingstools en tariefkaarten van de energiemaatschappijen geven vaak niet genoeg informatie voor een pertinente vergelijking. Daarbij komt kijken dat de vergelijkingstools niet anticiperen op de evolutie van de energiekosten en deze prijsevolutie heeft invloed op de variabele aanbiedingen.

 

 

Enkele verklaringen vast vs. variabel tariefplan:

In bovenstaande grafiek wordt de gemiddelde variabele en vaste prijs per kWh in Euro´s met elkaar vergeleken door de jaren heen. Wij van CallMePower houden deze gegevens maandelijks zorgvuldig bij zodat jij als bewuste consument alle energietarieven kunt vergelijken.

Wanneer is het slim om voor een variabel tarief te kiezen en wanneer voor een vast tarief?

De grote hamvraag blijft nu natuurlijk: Wat loont? Sinds april 2016 ligt de variabele prijs hoger dan de vaste prijs. Echter kunnen wij, net als jij niet in de toekomst kijken en een voorspelling maken van wat er met onze energieprijzen gaat gebeuren.

Een vast tarief kiezen

Als je houdt van zekerheid, is een vast tarief de beste optie. Je weet dan precies waar je aan toe bent en je komt niet voor verrassingen te staan. Mochten de energieprijzen in die periode stijgen, dan merk je daar uiteraard niets van. Maar aan de andere kant profiteer je dus ook niet mee als de prijzen dalen.

Een variabel tarief kiezen

Als een contract met variabele prijzen voor jou momenteel het goedkoopst blijkt en durf je wel risico te nemen, ga dan voor een variabel tariefplan. Mochten de prijzen dalen, dan profiteer je mee. Maar als deze juist stijgen, betaal je meer. Als je je deze eventuele bijkomende kosten kunt veroorloven, is een contract met variabel tariefplan interessant voor jou.

Vind je dat je te veel betaalt? Je kunt namelijk makkelijk overstappen. Vergelijk je huidige energiefactuur of verbruik met andere aanbieders.

Om het jezelf wat makkelijker te maken, houden wij maandelijks alle energieprijzen - en dat zijn er veel - van de Belgische leveranciers bij in onze onafhankelijke energievergelijker. Zo heb je binnen een paar muisklikken de interessantste aanbieding te pakken!

Ga je voor vast of variabel? Tijdens het vergelijken kun je gemakkelijk gebruik maken van filters en zo vind je snel de goedkoopste energieleverancier!

Voor meer informatie over de elektriciteitsprijzen kan je een kijkje nemen in ons artikel over dit onderwerp. Of bel: ☎ 02 588 92 38 voor het voordeligste aanbod voor jou!

energieleveranciers vergelijken

Wil je graag energieleveranciers vergelijken?
Check de beste deals in de vergelijker van CallMePower!

Vergelijk de energieleveranciers en tarieven, stap over en bespaar. Alle prijzen en deals op een rijtje!