verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je stap voor stap om de procedures met jouw waterleverancier telefonisch af te ronden.

verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Alles over de watermeter aflezen en meer

Geactualiseerd op
minuten lezen
watermeter

Als je woonachtig bent in België en water verbruikt, dan moet je betalen voor jouw waterverbruik. Jouw waterleverancier bepaalt op basis van de watermeter hoeveel jij moet betalen. Lees hier hoe deze watermeter werkt en hoe je hem kan aflezen.

Hoe werkt de watermeter?

watermeter

De watermeter registreert hoeveel water er in jouw woning is gebruikt. Op het moment dat jij water verbruikt, zal het metertje gaan lopen. Verbruik je geen water, dan staat het metertje stil.

Ieder huis dat water verbruikt heeft een watermeter nodig. Deze bevindt zich op de plek waar de waterleiding jouw huis binnenkomt, dus bij de hoofdkraan. Dit kan in de kelder zijn, in de meterkast of meterput. De watermeter lijkt in de meeste gevallen op een verdikking van de waterleiding en zit ook op diezelfde waterleiding bevestigd.

Welke watermeter heb ik?

Om te achterhalen of je een analoge of digitale watermeter hebt, bekijk je eerst de fysieke meter. Een analoge watermeter heeft wijzers die de hoeveelheid water aangeven, terwijl een digitale watermeter numerieke gegevens weergeeft op een digitaal scherm. Als je de watermeter niet kunt vinden of twijfelt, neem dan contact op met je waterleverancier.

Wie is mijn waterleverancier?

Waar je voor jouw elektriciteit en gas kunt veranderen van energieleverancier als je ontevreden bent of ergens anders goedkoper uit kunt zijn, is dit voor water niet mogelijk. Elke regio in België heeft zijn eigen waterleverancier, waardoor je enkel bij een verhuis met een andere waterleverancier te maken kunt krijgen. In Vlaanderen zijn deze waterleveranciers:

Vallen jouw kosten voor gas, elektriciteit en water hoog uit? Dan is het wel mogelijk om met een lager waterverbruik op jouw energiefactuur te besparen. Apparaten die veel water gebruiken, gebruiken vaak ook veel energie. Door jouw waterverbruik te verminderen, kun je dus ook jouw gas- en/of elektriciteitsverbruik verminderen en daarmee besparen op jouw energiefactuur.

verhuizen water
verhuizen water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het verhuizen van al je contracten: water, gas, elektriciteit, telecom en verzekeringen.

verhuizen water
verhuizen water

Binnenkort een verhuis en hulp nodig met je water- en energiecontracten? (Gratis dienst)

Wanneer je je telefoonnummer achterlaat zal CallMePower je gratis terugbellen om je te helpen met al je contracten.

Hoe werkt digitale watermeter?

Naast de analoge watermeter, is er ook een digitale watermeter. Waar de analoge watermeter alleen jouw waterverbruik kan meten, kan de slimme watermeter nog veel meer en kan jou daarmee helpen om te besparen op jouw waterkosten! Hierdoor is het ook duurzamer.

Digitale watermeter voordelen

 • De meterstanden van jouw watermeter worden automatisch doorgegeven. Het is hierdoor nauwkeuriger, sneller en eenvoudiger.
 • Jij krijgt online inzicht in jouw waterverbruik, waardoor besparen op jouw waterfactuur gemakkelijker wordt.
 • Je ontvangt meldingen als er abnormale activiteiten worden gesignaleerd.
 • Een digitale watermeter is duurzamer.

Digitale watermeter nadelen

 • Je verliest een stukje privacy doordat jouw waterleverancier altijd inzicht heeft in je waterverbruik.
 • Het gebruik van de slimme watermeter leidt niet op zichzelf tot een lager waterverbruik.
 • Slimme watermeters zijn duurder in aanschaf dan de analoge watermeters.

Eén van de grote verschillen tussen de analoge en digitale watermeter is dat de Digitale watermeter meldingen geeft als er abnormale activiteiten worden gesignaleerd. Zo kunnen lekkages en schades een stuk sneller opgelost worden, waardoor jij veel geld kunt besparen. De meldingen die in het online portaal en op de watermeter gegeven worden, zijn:

 • LEAK: Er is een vermoedelijk lek omdat er minstens 24 uur elk uur water is verbruikt. Dit kan leiden tot een hogere factuur.
 • BURST: Er is een piekverbruik gesignaleerd dat op een mogelijke breuk kan wijzen. Dit kan leiden tot een hogere factuur en een overstroming.
 • TEMPERATURE: De temperatuur rondom de watermeter is tot onder 3 °C gedaald, waardoor je het risico loopt op bevriezing van jouw leidingen.
 • REVERSE FLOW: De terugslagklep werkt niet of slecht, hierdoor stroomt het water terug. Dit is slecht voor de volkgsgezondheid en moet meteen opgelost worden.
 • DRY: Een droge watermeter indiceert vaak fraude.
 • TAMPER: De watermeter wordt geopend waardoor het niet kan garanderen dat het de juiste meterstanden weergeeft. Dit is vaak een teken van fraude.

Kan ik een digitale watermeter weigeren?

Wanneer jouw analoge meter aan vervanging toe is of er moet een nieuwe watermeter aansluiting geopend worden, dan wordt er tegenwoordig altijd een digitale watermeter geplaatst. Bij een vervanging kost dit jou niets. De prijs van de Digitale watermeter bij de opening van een nieuwe aansluiting is in de totaalprijs verwerkt.

De waterleveranciers maken nu dus al meer van de digitale watermeters gebruik dan van de analoge watermeters. Dit komt mede omdat de analoge watermeters binnenkort niet meer geproduceerd gaan worden, maar ook omdat in 2030 alle huishoudens in Vlaanderen verplicht een digitale watermeter moet hebben. Het is daarom ook niet mogelijk om een digitale watermeter te weigeren.

Hoe een watermeter aflezen?

Als je nog zelf de meterstanden moet doorgeven omdat je een analoge meter hebt, dan kun je op jouw watermeter de meterstanden aflezen. Op een slimme watermeter kun je ook de meterstanden aflezen, maar deze gegevens kun je ook online inzien.

De watermeter geeft zowel het meternummer water, die uniek is voor die watermeter, als de meterstanden aan. Een digitale metwer geeft bovendien ook eventuele meldingen aan.

 • Meternummer: Op een analoge watermeter staat deze vaak op een rode achtergrond of op een geel plaatje. Bij een Digitale watermeter staat deze onder de barcode.
 • Meterstand: Op een analoge watermeter staat deze in zwarte letters in witte vakjes onder het plexiglas. Bij een Digitale watermeter staat deze in het zwart in het scherm in het midden van de watermeter.

Gemiddeld waterverbruik België Een gemiddeld huishouden in België verbruikt 31,65 m3 water per jaar. Het gemiddeld waterverbruik kan echter variëren doordat het grotendeels afhankelijk is van de gezinsgrootte en levensstijl.

verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je stap voor stap om de procedures met jouw waterleverancier telefonisch af te ronden.

verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Meterstand watermeter doorgeven

Eén keer per jaar moet je jouw meterstanden doorgeven. Jouw waterleverancier stuurt jou dan een brief waarop je de meterstanden kunt invullen of waarmee je de meterstanden online kunt invullen. Wanneer je de meterstanden moet invullen, is afhankelijk van in welke regio jij woonachtig bent.

Geef altijd jouw meterstanden door. Doe je dit niet, dan maakt jouw waterleverancier een schatting van jouw waterverbruik. Deze schatting is gebaseerd op jouw verbruik in het verleden en kan dus veel lager of hoger uitvallen, met als gevolg dat je ofwel te veel betaalt ofwel bij de afrekening veel moet bijbetalen.

In het geval dat jij verhuist of een herberekening van jouw tussentijdse facturen wilt, zul je ook jouw meterstanden moeten doorgeven aan jouw waterleverancier.

Rode versus zwarte cijfers Op de watermeter wordt jouw waterverbruik in kubieke meter (zwarte cijfers) en in liters (rode cijfers) weergegeven. Voor het doorgeven van jouw meterstanden hoef je alleen naar de zwarte cijfers, dus jouw waterverbruik in m³, te kijken.

Wat doen met watermeter bij verhuis?

Bij een verhuis moet je jouw waterleverancier op de hoogte brengen zodat er een afrekening gemaakt kan worden en jij niet betaalt voor het waterverbruik van de persoon die na jou in de woning woont.

Als je verhuist moet je tevens een overnamedocument invullen om de watermeter - en bijbehorende meterstand - over te nemen. Een watermeter overnemen doe je voor zowel jouw huidige als nieuwe woning en moet je samen met de nieuwe huurder of eigenaar. Het overnamedocument geeft de meterstanden op het moment van de sleuteloverdracht weer en wordt gebruikt voor het opstellen van de afrekening.

In het geval dat de nieuwe eigenaar het contract niet wilt overnemen, zal de watervoorziening gesloten moeten worden. Je vult hiervoor een aanvraagformulier in, waarna een technieker langs komt om de watermeter af te sluiten. Als in jouw nieuwe woning nog geen watermeter aanwezig is, dan zal deze aangesloten moeten worden. Hierdoor moet je bij de waterleverancier van de regio een aanvraag indienen.

Wat doen met watermeter bij verhuur?

Woon je in een huurwoning, dan is jouw huurbaas hoogst waarschijnlijk klant bij een waterleverancier. De verhuurder zal dus ook de facturen hiervoor ontvangen. Wanneer je jouw huurcontract opzegt, hoef je de waterleverancier niet op de hoogte te stellen. Het is wel de bedoeling dat de verhuurder een afrekening maakt zodat jij het juiste bedrag voor jouw waterverbruik hebt betaald.

Wie betaalt de watermeter?

Als de watermeter vervangen moet worden tijdens de huurperiode, is het de verhuurder die de vervanging van de watermeter betaalt. Een huurder dient nooit degene te zijn die voor de kosten van de watermeter vervangen verantwoordelijkheid draagt.

verhuizen water
verhuizen water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het verhuizen van al je contracten: water, gas, elektriciteit, telecom en verzekeringen.

verhuizen water
verhuizen water

Binnenkort een verhuis en hulp nodig met je water- en energiecontracten? (Gratis dienst)

Wanneer je je telefoonnummer achterlaat zal CallMePower je gratis terugbellen om je te helpen met al je contracten.

Watermeter verplaatsen, vervangen en aansluiten

In sommige gevallen moet er iets aan jouw watermeter gedaan worden, zoals jouw watermeter verplaatsen, jouw watermeter vervangen of een nieuwe watermeter aansluiten. Bij dit soort zaken zul je met jouw waterleverancier contact op moeten nemen.

Watermeter verplaatsen

watermeter

Een watermeter verplaatsen kan vanwege twee redenen gebeuren. Ofwel vanwege een grondige verbouwing waarbij de watermeter naar een andere locatie moet. In dit geval moet de volledige drinkwateraftakking verplaatst worden. Ook is het mogelijk dat de watermeter gedraaid staat. Hierdoor kun je de meterstand niet optimaal aflezen. Jouw waterleverancier kan in zulke gevallen jouw watermeter draaien

Waar de watermeter plaatsen dien je niet zelf te bepalen. Het is altijd belangrijk om contact op te nemen met de waterleverancier zodat deze de meest logische locatie bepaalt.

Watermeter vervangen

Er zijn verschillende redenen waarom een watermeter vervangen dient te gebeuren. Een watermeter heeft een maximale levensduur van zestien jaar. Wanneer deze periode voorbij is, is de waterleverancier verplicht om de watermeter te vervangen. Het is echter ook mogelijk om eerder de watermeter te vervangen, bijvoorbeeld in het geval van een defecte watermeter.

Voordat je contact met jouw waterleverancier opneemt, is het verstandig om eerst te controleren of jouw watermeter daadwerkelijk defect is. Heb je de kraan aan staan maar verandert de stand niet? Of verandert de stand terwijl je geen water verbruikt? Dan heb je te maken met een defecte watermeter. Ook is het mogelijk om een waterproef te doen. Hierbij tap je tien liter water af. Wordt dit door de watermeter goed geregistreerd, dan is er niets aan de hand. Wordt dit niet goed geregistreerd, dan moet die vervangen worden.

Waterverzachter installeren Kalkaanslag kan een negatief effect hebben op je waterleidigen, huishoudelijke apparaten en kan er zelfs voor zorgen dat je energiefactuur hoger uitvalt! Het is daarom aan te bevelen na te denken over de installatie van een waterverzachter.

Nieuwe watermeter aansluiten

In sommige gevallen moet er een nieuwe watermeter aangesloten worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als er iemand in een woning gaat wonen die langere tijd leeg gestaan heeft. Ook als je verhuist naar een woning die nog geen watermeter heeft, zal er een watermeter aangesloten moeten worden.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat er in een woning een extra watermeter aangesloten moet worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als een woning wordt opgesplitst in meerdere wooneenheden, aangezien elke wooneenheid een eigen watermeter nodig heeft. Ook kun je een extra watermeter laten aansluiten als je een deel van jouw woning voor professionele doeleinden wilt gebruiken en daarvoor een aparte factuur wilt ontvangen.

Een nieuwe watermeter kopen

Je kunt een watermeter kopen bij verschillende techniekwinkels. Er zijn veel verschillende soorten watermeters op de markt, dus zorg ervoor dat je je goed laat informeren door aanwezige experts. Niet elke watermeter is geschikt voor elke woning.

Let op: wanneer je een watermeter koopt dien je apart installatiekosten te betalen. De installatiekosten voor een watermeter betreffen doorgaans gemiddeld € 150.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Wij helpen jou gratis

Bel de water-experts van CallMePower voor advies over het afsluiten of stopzetten van je watercontract. 
(Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De water-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.