Luminus is een van de grootste energieleveranciers en producenten van België. Naast groene elektriciteit, normale elektriciteit en aardgas, biedt Luminus haar klanten ook veel verschillende diensten aan. In dit artikel vind je een overzicht van het aanbod, de extra diensten, tarieven en de contactgegevens van Luminus.


Contact opnemen met de Luminus klantendienst

Voor vragen over Luminus of om klant te worden kan je telefonisch contact opnemen met deze leverancier.

Contact Luminus

De klantendienst van Luminus is telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 20:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur op het telefoonnummer: ☎ 078 150 210. De klantendienst van Luminus is gesloten op zon- en feestdagen.

Luminus vind je ook terug op Facebook en Twitter, waar je ook contact op kan nemen. Voor alle contactinformatie van Luminus, inclusief noodnummers en adressen, kan je terecht op de Luminus contactpagina.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Aanbod energie en diensten Luminus België

Aanbod Luminus

Luminus biedt haar klanten een ruime keuze van diensten aan. Naast leverancier van zowel elektriciteit en aardgas, is Luminus ook een producent van elektriciteit. Het bedrijf produceert ongeveer 10% van de Belgische elektriciteit, waarvan 2,3% groene energie.

Luminus is vooral actief als leverancier aan particulieren, maar heeft ook een speciaal aanbod ontwikkeld voor zowel midden als klein bedrijf en overheidsinstellingen, genaamd Luminus zakelijk.

Extra diensten Luminus

Het aanbod van Luminus bevat natuurlijk elektriciteit en aardgas, maar ook vele andere extra diensten. Deze diensten zijn bijvoorbeeld; het plaatsen van zonnepanelen, ketelinstallatie en ketelonderhoud, isolatie en laadoplossingen voor elektrisch rijden.

Tarieven Luminus in Vlaanderen en Wallonië

Luminus is momenteel alleen actief in Vlaanderen en Wallonië als leverancier voor elektriciteit en aardgas. Tot voor kort was Luminus ook actief in het Brussels hoofdstedelijk gewest, maar sinds juli 2018 is het niet meer mogelijk om een contract bij Luminus af te sluiten in Brussel.

Luminus heeft een ontzettend groot aanbod voor elektriciteit en aardgas. Om de keuze iets makkelijker te maken kan je hieronder het overzicht van de verschillende formules voor aardgas en elektriciteit. Deze drie verschillende overzichten kunnen je helpen bij het maken van een keuze voor jouw wensen en energieverbruik.

Een uitgebreid overzicht van alle formules van Luminus kan je vinden op de pagina met Luminus tarieven. Wil je graag meer informatie ontvangen of heb je vragen? Neem dan gratis contact met ons op via het onderstaande telefoonnummer voor geheel vrijblijvend advies.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Overzicht aanbod internetformules Luminus

Voor de prijsbewuste klanten die graag alles via internet willen regelen heeft Luminus een uitgebreid aanbod van formules die aansluiten op jouw wensen en behoeftes. In de tabel hieronder vind je een overzicht van alle 100% online tarieven van Luminus. Hierbij kan je dus enkel gebruik maken van de online klantendienst van Luminus en dus niet van het Luminus telefoonnummer.

Aanbod Internetformules Luminus
Luminus formules Basic Essential
Vast of variabel tarief Variabel onbepaalde tijd Variable 1 jaar
Contract sluiten Enkel online Enkel online
Betalingen Domiciliëring of overschrijving Domiciliëring of overschrijving
Tarieven vergelijken en keuzehulp
 02 588 92 38 (gratis)

Overzicht aanbod groene formules Luminus

Ook voor de milieubewuste consument heeft Luminus voor iedereen een passende groene formule voor elektriciteit en gas. Hieronder volgt een kort overzicht van het aanbod met daarbij de vier formules voor groene stroom en CO2-neutraal aardgas van Luminus. Met Luminus Comfy zet deze leverancier naast het milieubewuste karakter in op gemak en extra diensten, zo ontvang je korting op ketelonderhoud bij deze formule.

Aanbod Groene Energie Luminus
Luminus formules #BeGreen Comfy Green Comfy Plugin Comfy Shine Ecofix Ecoflex Eco+
Vast of variabel tarief Vast 1 jaar Vast 1 jaar Vast 1 jaar Vast 1 jaar Vast 2 jaar Variabel 2 jaar Variabel 1 jaar
Specialiteit tarief 100% groene stroom 100% groene stroom Voor elektrische auto Voor zonne- panelen Luminus Extra's Luminus Extra's Electro Repair & Replace
Contract sluiten via Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon
Tarieven vergelijken en keuzehulp
 02 588 92 38 (gratis)

Ondanks de mogelijkheden van groene pakketten bij Luminus, komt het bedrijf niet voor in onze groene stroom ranking. Wil je een écht groene energieleverancier, adviseren we je om een contract af te sluiten bij een van de groenste energieleveranciers.

Overzicht aanbod standaard formules Luminus

In de onderstaande tabel vind je het standaard aanbod van Luminus. Het gaat hier om grijze stroom en aardgas waarvan de Co2-uitstoot niet gecompenseerd is. De geproduceerde energie wordt opgewekt in kerncentrales en kolen- of gascentrales. Bij deze grijze formules kan je kiezen tussen het variabele en vaste tarief.

Aanbod Standaard Energie Luminus
Luminus formules Actief+ Optifix Optimal
Vast of variabel tarief Variabel 1 jaar Vast 2 jaar Variabel 1 jaar
Specialiteit tarief Laag variabel tarief Vaste concurrerende prijs Beste klantendienst
Contract sluiten via Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon
Tarieven vergelijken en keuzehulp
 02 588 92 38 (gratis)

Luminus verhuis regelen

Verhuizen kan een heel gedoe zijn. Je zal een hoop zaken moeten regelen, waaronder je energiecontract en de energiemeters. De energiemeters moeten worden overgenomen met het energieovernamedocument. Deze dient te worden ingevuld door de nieuwe en de oude bewoners. In dit document moeten de meterstanden en de EAN-codes genoteerd worden.

Wil je klant blijven bij Luminus na je verhuis? Geef je Luminus verhuis dan op tijd door aan deze energieleverancier. Wil je overstappen? Sluit dan een contract af bij een andere energieleverancier.

Luminus klant worden Neem voordat je gaat overstappen een kijkje op de Luminus reviews pagina. Zo weet je hoe klanten en ex-klanten Luminus beoordelen!

Luminus contract opzeggen doe je zo!

Indien je niet meer tevreden bent met Luminus kan je overstappen naar een andere energieleverancier. Het contract opzeggen is in veel gevallen niet nodig. Als je een nieuw contract afsluit, zal je nieuwe energieleverancier automatisch het oude contract opzeggen.

Als je gaat verhuizen naar een regio waar Luminus niet levert, zoals Brussel, zal je het contract op moeten zeggen. Ook als je gaat samenwonen en er is al een energiecontract, zal je het abonnement op moeten zeggen. Kijk voor meer informatie op de Luminus contract opzeggen pagina.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

My Luminus: online klantenzone

My Luminus

My Luminus is de online klantenzone of het digitale klantenportaal van Luminus. Als verlengde van de telefonische dienstverlening heb je als klant met een inlog van My Luminus direct en online inzage in je energie.

Met deze inlog is het mogelijk om veel zaken, zoals het inzien van je actuele verbruik, het online inzien en downloaden van je energiefacturen of zelfs het voorschotbedrag aanpassen, online zelf te regelen.

Klanten van Luminus kunnen zich eenmalig gratis registreren en vervolgens steeds inloggen bij My Luminus. Met een online account worden papieren facturen overbodig. Handig en bovendien milieuvriendelijk. Ontdek de mogelijkheden van een inlog bij My Luminus.

Wie is energieleverancier Luminus in België?

Elektriciteit en aardgas Luminus

Luminus is voortgekomen uit het overheidsbedrijf SPE. SPE werd in 1978 opgericht als een intercommunale die de elektriciteitscentrales in publieke handen moest hergroeperen. Hieronder vielen de elektriciteitsproducenten van de stad Luik, de West-Vlaamse elektriciteitsmaatschappij en de elektriciteitscentrale van de stad Gent.

SPE verwierf ook een aandeel in de Belgische kerncentrales en integreerde zich in de jaren ’90 met de toenmalige monopolist Electrabel.

Na de liberalisering van de Belgische energiemarkt in 2003, breide minderheidsaandeelhouder EDF (dat in Frankrijk een monopolie had op de levering van elektriciteit) haar aandeel uit. Ook de nucleaire capaciteit van het bedrijf groeide langzaam maar zeker verder. In 2011 werd de naam verandert naar EDF Luminus.

Hoeveel klanten heeft Luminus in 2021? Luminus heeft in 2021 ruim 1,8 miljoen particuliere en zakelijke klanten verspreid over België.

Marktaandeel Luminus

Volgens de meest recente cijfers is Luminus de twee na grootste aanbieder op de Belgische energiemarkt, na ENGIE Electrabel, die een groot deel van de markt in handen heeft.

Volgens de VREG is het marktaandeel van Luminus in Vlaanderen in 2021 voor elektriciteit 17,62% en voor aardgas 16,37%. Op de Waalse energiemarkt heeft Luminus een iets hoger marktaandeel. Daar heeft Luminus in 2021 voor elektriciteit een marktaandeel van 19,17% en 19,76% voor aardgas.

Tarieven Luminus vergelijken

Wil je de verschillende tarieven van Luminus vergelijken? Of wil je de totale eindprijs van je persoonlijke energieverbruik kunnen vergelijken voordat je een formule van Luminus of een andere aanbieder kiest? Om het aanbod van alle energieleveranciers in België te vergelijken kun je onze onafhankelijke energievergelijker gebruiken.

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Veelgestelde Luminus vragen

Is Luminus Belgisch?

Het bedrijf Luminus op zich is Belgisch. Echter, is zijn de meerderheid van de aandelen in handen van EDF, het grootste elektriciteitsbedrijf van Europa gevestigd in Parijs.

Wat doet Luminus?

Luminus biedt elektriciteit en aardgas aan particulieren en KMO's aan. Daarnaast heeft Luminus ook een grote hoeveelheid extra diensten, zoals ketelonderhoud. Naast leverancier is Luminus ook een grote producent van elektriciteit.

Heeft Luminus groene stroom?

Ja, Luminus heeft enkele tariefplannen met groene stroom. Echter, is het meerdendeel van de elektriciteit van Luminus niet groen en is dit ook zeker geen groene leverancier.

Welke energie levert Luminus?

Het meerendeel van de energie die Luminus levert is afkomstig uit kernenergie en fossiele brandstoffen. Deze elektriciteit is uitkomstig uit verschillende delen van Europa, maar vooral uit Frankrijk. De groene stroom van Luminus komt volledig uit België.

Meer info over Luminus