Luminus is een van de grootste energieleveranciers en producenten van België. Luminus is opgericht bij de openstelling van de energiemarkt waardoor concurrentie tussen energieleveranciers mogelijk werd gemaakt. Naast groene elektriciteit, normale elektriciteit en aardgas, biedt Luminus haar klanten ook veel verschillende diensten aan. In dit artikel vind je een overzicht van het aanbod, de extra diensten, tarieven en de contactgegevens van Luminus.


Wat is Luminus?

Luminus Belgium

Luminus is voortgekomen uit het overheidsbedrijf SPE. SPE werd in 1978 opgericht als een intercommunale die de elektriciteitscentrales in publieke handen moest hergroeperen. Hieronder vielen de elektriciteitsproducenten van de stad Luik, de West-Vlaamse elektriciteitsmaatschappij en de elektriciteitscentrale van de stad Gent.

SPE verwierf ook een aandeel in de Belgische kerncentrales en integreerde zich in de jaren ’90 met de toenmalige monopolist Electrabel.

Na de openstelling van de Belgische energiemarkt in 2003, breide minderheidsaandeelhouder EDF (dat in Frankrijk een monopolie had op de levering van elektriciteit) haar aandeel uit. Ook de nucleaire capaciteit van het bedrijf groeide langzaam maar zeker verder. In 2011 werd de naam verandert naar EDF Luminus.

Naast een aandeel in kerncentrales, bezit Luminus ook verschillende elektriciteitscentrales op aardgas, op waterkracht en windmolenparken. Het bedrijf heeft ruim 1,7 miljoen particuliere en zakelijke klanten verspreid over België.

Marktaandeel Luminus

Volgens de meest recente cijfers is Luminus de twee na grootste aanbieder op de Belgische energiemarkt, na ENGIE Electrabel, die een groot deel van de markt in handen heeft.

Volgens de VREG is het marktaandeel van Luminus in Vlaanderen in 2021 voor elektriciteit 17,62% en voor aardgas 16,37%. Op de Waalse energiemarkt heeft Luminus een iets hoger marktaandeel. Daar heeft Luminus voor elektriciteit een marktaandeel van 19,17% en 19,76% voor aardgas.

Aanbod Luminus

Aanbod Luminus

Luminus biedt haar klanten een ruime keuze van diensten aan. Naast leverancier van zowel elektriciteit en aardgas, is Luminus ook een producent van elektriciteit. Het bedrijf produceert ongeveer 10% van de Belgische elektriciteit, waarvan 2,3% groene energie.

Luminus is vooral actief als leverancier aan particulieren, maar heeft ook een speciaal aanbod ontwikkeld voor zowel midden als klein bedrijf en overheidsinstellingen.

Extra diensten Luminus

Het aanbod van Luminus bevat natuurlijk elektriciteit en aardgas, maar ook vele andere extra diensten. Deze diensten zijn bijvoorbeeld; het plaatsen van zonnepanelen, ketelinstallatie en -onderhoud, isolatie en laadoplossingen voor elektrisch rijden. Deze diensten kunnen op de website van Luminus worden aangevraagd via een offerte en zijn volledig aangepast aan jouw noden.

Aanbod Luminus in Vlaanderen en Wallonië

Luminus is momenteel alleen actief in Vlaanderen en Wallonië als leverancier voor elektriciteit en aardgas. Tot voor kort was Luminus ook actief in het Brussels hoofdstedelijk gewest, maar sinds juli 2018 is het niet meer mogelijk om een contract bij Luminus af te sluiten in Brussel.

Hieronder vind je het overzicht van de verschillende formules voor aardgas en elektriciteit. Deze drie verschillende overzichten kunnen je helpen bij het maken van een keuze voor jouw wensen en energieverbruik. Een uitgebreid overzicht van alle formules van Luminus kan je vinden op de tarievenpagina van Luminus. Wil je graag meer informatie ontvangen of heb je vragen? Neem dan gratis contact met ons op via het onderstaande telefoonnummer voor geheel vrijblijvend advies.

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Overzicht aanbod internetformules Luminus

Voor de prijsbewuste klanten die graag alles via internet willen regelen heeft Luminus een uitgebreid aanbod van formules die aansluiten op jouw wensen en behoeftes. In onderstaand overzicht vind je alle mogelijkheden voor diegenen die online een contract willen afsluiten bij Luminus.

Aanbod Internetformules Luminus
Luminus formules Luminus Basic Aardgas en Basic Elektriciteit Luminus Click Aardgas en Click Elektriciteit Luminus Essential Aardgas en Essential Elektriciteit
Vast of variabel tarief Variabel Vast 1 jaar Variable 1 jaar
Contract sluiten Enkel online Enkel online Enkel online
Betalingen Domiciliëring of overschrijving Domiciliëring of overschrijving Domiciliëring of overschrijving
Facturen ontvangen per E-mail E-mail E-mail
Tarieven vergelijken en keuzehulp

Overzicht aanbod groene formules Luminus

Ook voor de milieubewuste consument heeft Luminus voor iedereen een passende groene formule voor elektriciteit en gas. Hieronder volgt een kort overzicht van het aanbod met daarbij de vier formules voor groene stroom en CO2-neutraal aardgas van Luminus. Met Luminus Comfy zet deze leverancier naast het milieubewuste karakter in op gemak en extra diensten, zo ontvang je korting op ketelonderhoud bij deze formule.

Aanbod Groene Energie Luminus
Luminus formules #BeGreenFix Aardgas en Elektriciteit Comfy Green Aardgas en Elektriciteit Comfy Plugin Elektriciteit Comfy Shine Elektriciteit Ecofix Aardgas en Elektriciteit Ecoflex Aardgas en Elektriciteit Eco+ Elektriciteit
Vast of variabel tarief Vast 1 jaar Vast 1 jaar Vast 1 jaar Vast 1 jaar Vast 2 jaar Variabel 2 jaar Variabel 1 jaar
Extra diensten 100% Belgische groene stroom 100% Belgische groene stroom 100% Belgische groene stroom 100% Belgische groene stroom Luminus EXTRAS Luminus EXTRAS Electro Repair & Replace
Contract sluiten via Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon
Facturen ontvangen per E-mail of post E-mail of post E-mail of post E-mail of post E-mail of post E-mail of post E-mail of post
Tarieven vergelijken en keuzehulp

Overzicht aanbod standaard formules Luminus

In de onderstaande tabel vind je het standaard aanbod van Luminus. Het gaat hier om grijze stroom en aardgas dat niet CO2 gecompenseerd wordt. De geproduceerde energie wordt opgewekt in kerncentrales en kolen- of gascentrales. Bij deze grijze formules kan je kiezen tussen variabele prijzen of een vast tarief.

Aanbod Standaard Energie Luminus
Luminus formules Actief+ Aardgas en Actief+ Elektriciteit Optifix Aardgas en Optifix Elektriciteit Optimal Aardgas en Optimal Elektriciteit
Vast of variabel tarief Variabel 1 jaar Vast 2 jaar Variabel 1 jaar
Extra diensten Luminus EXTRAS Luminus EXTRAS Luminus EXTRAS
Contract sluiten via Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon
Facturen ontvangen per E-mail of post E-mail of post E-mail of post
Tarieven vergelijken en keuzehulp

Tarieven Luminus vergelijken

Wil je de verschillende tarieven van Luminus vergelijken? Of wil je de totale eindprijs van je persoonlijke energieverbruik kunnen vergelijken voordat je een formule van Luminus of een andere aanbieder kiest? Om het aanbod van alle energieleveranciers in België te vergelijken kun je onze onafhankelijke energievergelijker gebruiken.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Energie vergelijken

Vergelijk het energie aanbod, stap over en bespaar op je energiefactuur.
Alle energiedeals op een rijtje!

Energieprijs en bijkomende kosten

Luminus is slechts de leverancier van elektriciteit en aardgas. Luminus moet voor het gebruik van het elektriciteits en aardgas netwerk de distributienetbeheerder een bepaald bedrag betalen. Daarnaast betaal je ook verschillende taksen en heffingen die door de overheid zijn opgelegd. Al deze bedragen kan je terugvinden op je factuur.

Wil je weten wie je distributienetbeheerder is en hoe hoog het bedrag is dat jij betaald aan de beheerder? Lees dan ons artikel over de distributienetbeheerders in België.

Contactgegevens Luminus

Contact Luminus

Om een contract af te sluiten bij Luminus kun je terecht op de Luminus website of je kan de klantendienst telefonisch bereiken. De klantendienst van Luminus is telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 20:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur op het telefoonnummer: ☎ 078 150 210. De klantendienst van Luminus is gesloten op zon- en feestdagen.

Luminus vind je ook terug op Facebook en Twitter, waar je ook contact op kan nemen. Voor alle contactinformatie van Luminus, inclusief noodnummers en adressen, kan je terecht op de Luminus contactpagina.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp!

My Luminus: online klantenzone

My Luminus

My Luminus is de online klantenzone of het digitale klantenportaal van Luminus. Als verlengde van de telefonische dienstverlening heb je als klant met een inlog van My Luminus direct en online inzage in je energie. Met deze inlog is het mogelijk om veel zaken, zoals het inzien van je actuele verbruik, het online inzien en downloaden van je energiefacturen of zelfs het voorschotbedrag aanpassen, online zelf te regelen.

Klanten van Luminus kunnen zich eenmalig gratis registreren en vervolgens steeds inloggen bij My Luminus. Met een online account worden papieren facturen overbodig. Handig en bovendien milieuvriendelijk. Ontdek de mogelijkheden van een inlog bij My Luminus.

Meer info op Luminus