Luminus is een van de grootste energieleveranciers en producenten van België. Naast groene elektriciteit, normale elektriciteit en aardgas, biedt Luminus haar klanten ook veel verschillende diensten aan. In dit artikel vind je een overzicht van het aanbod, de extra diensten, tarieven en de contactgegevens van Luminus.

Overzicht Luminus tariefkaarten en tarieven

Luminus biedt haar klanten een ruime keuze van diensten aan. Naast leverancier van zowel elektriciteit en aardgas, is Luminus ook een producent van elektriciteit. Het bedrijf produceert ongeveer 10 % van de Belgische elektriciteit, waarvan 2,3 % groene stroom.

We geven je hieronder een overzicht van alle contracten en de specialiteiten van elk tarief. Ben je op zoek naar het zakelijke aanbod van Luminus? Ga dan naar de Luminus zakelijk pagina.

Heb je een vraag over Luminus? Neem dan met Luminus contact op.

Luminus aanbod elektriciteit en aardgas

In de onderstaande tabel is het actuele aanbod van energieleverancier Luminus weergegeven. Luminus heeft op dit moment een groot aantal verschillende tarieven. Vergelijk de tarieven dus goed voordat je overstapt.

Bekijk onze Luminus tarieven pagina voor een uitgebreide informatie per tarief.

Overzicht tariefkaart Luminus 03 oktober 2023
Naam tariefSoort tariefLooptijdSpecialiteitAanbod
Luminus Actief+Variabel1 jaarBeste klantendienst⚡🔥
Luminus BasicFlex + BasicFixVariabel + VastOnbepaalde duurExclusief online⚡🔥
Luminus ComfyVast1 jaar100 % groene stroom⚡🔥
Luminus Comfy+Vast1 jaarGratis pechverhelping⚡🔥
Luminus Comfy FlexVariabel1 jaar100 % groene stroom⚡🔥
Luminus Comfy PluginVast1 jaarCombinatie met elektrische auto
Luminus Comfy ShineVast1 jaarCombinatie met zonnepanelen
Luminus Eco+Variabel1 jaar100 % groene stroom
Luminus OptimalVariabel1 jaarBeste klantendienst⚡🔥

Het is bij Luminus ook mogelijk om het sociaal tarief af te sluiten, indien je hiervoor in aanmerking komt. Bekijk de pagina over het Luminus sociaal tarief voor meer informatie.

Extra diensten van Luminus

Naast het leveren van elektriciteit en aardgas, biedt Luminus ook een groot aantal energie gerelateerde diensten aan. Deze diensten zijn er vooral op gericht om energie te besparen, zoals de installatie van zonnepanelen of een thuisbatterij. Daarnaast is het ook mogelijk om ketelonderhoud bij Luminus af te sluiten.

Daarnaast ontvang je bij sommige Luminus contracten korting op deze diensten, waardoor deze diensten aantrekkelijk geprijsd zijn. Informeer hierover bij deze leverancier.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Met de Luminus klantendienst contact opnemen

Als tweede speler op de Belgische energiemarkt heeft Luminus een groot aantal contactmogelijkheden. Over het algemeen is de klantendienst van Luminus van een goede kwaliteit, hoewel dit kan verschillen per periode.

Niet tevreden met Luminus? Bekijk hoe je een Luminus contract kan opzeggen.

Luminus telefoonnummers en meer

Hieronder geven we een overzicht van de meeste belangrijke Luminus telefoonnummers. Heb je last van een stroompanne of vermoed je een gaslek? Neem dan direct contact op met je netbeheerder en niet met Luminus. In Vlaanderen is Fluvius de netbeheerder.

Luminus telefoonnummers overzicht
Reden contactTelefoonnummerOpeningsuren
Algemene klantendienst Luminus📞 078 150 210Maandag tot vrijdag van 8:00 tot 18:00
Stroompanne (Fluvius)📞 078 35 35 0024/7 bereikbaar
Gasgeur (Fluvius)📞 0800 65 0 65

Voor een persoonlijke dienstverlening is het in sommige gevallen mogelijk om op afspraak naar een Luminus kantoor te gaan. Informeer voor je bezoek bij Luminus over de mogelijkheden.

Wat is het Luminus hoofdkantoor adres?

Het Luminus hoofdkantoor is te vinden in Brussel. Dit is tevens het adres waar je al je briefverkeer gericht aan Luminus naartoe kan sturen.

Het Luminus kantoor is te vinden op het onderstaande adres.

Luminus hoofdzetel 
Rue du Marquis 1 
1000 Brussel

Het Luminus postadres voor al je brieven gericht aan Luminus:

Luminus 
Postbus 48000 
1000 Brussel 1

My Luminus online klantenzone

My Luminus is de online klantenzone of het digitale klantenportaal van Luminus. Als verlengde van de telefonische dienstverlening heb je als klant met een inlog van My Luminus direct en online inzage in je energie.

Met deze inlog is het mogelijk om veel zaken, zoals het inzien van je actuele verbruik, het online inzien en downloaden van je Luminus factuur of zelfs het voorschotbedrag aanpassen, online zelf te regelen.

Klanten van Luminus kunnen zich eenmalig gratis registreren en vervolgens steeds inloggen bij My Luminus. Met een online account worden papieren facturen overbodig. Handig en bovendien milieuvriendelijk. Ontdek de mogelijkheden van een inlog bij My Luminus.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Een Luminus verhuis regelen

Bij een verhuis zal je een aantal zaken betreffende je energiecontract moeten regelen. Bij een Luminus verhuis zal je deze leverancier bij voorkeur ongeveer één maand van tevoren op de hoogte moeten brengen.

Geen klant blijven na een Luminus verhuis

Het is op elk moment mogelijk om te veranderen van energieleverancier, dus ook bij een verhuis. Betaal je bij Luminus teveel of ben je niet tevreden met de dienstverlening van Luminus? Stap dan over!

Invullen Luminus energieovernamedocument

Bij een energie verhuis zal je ook het Luminus energieovernamedocument in moeten vullen. Hiermee worden de energiemeters op naam van de nieuwe bewoners gezet. Je zal dit document voor de nieuwe als de oude woning in moeten vullen.

In het overnamedocument noteer je de EAN-codes van de energiemeters en de actuele meterstanden op het moment van overdracht. Vervolgens kan je dit document uploaden in de online klantenzone of via het contactformulier op de website.

Luminus ervaringen en reviews

Van de Vlaamse energieregulator VREG ontvangt Luminus 4/5 sterren (update Q1 2023) voor haar dienstverlening. In van 2022 zijn er echter veel klachten over Luminus binnengekomen betreffende de slechte bereikbaarheid van de klantendienst. We bekijken de reviews hieronder.

Luminus review door CallMePower

Luminus review

Luminus is een energieleverancier met een zeer uitgebreid aanbod. Het voordeel van het Luminus aanbod is dat er altijd wel een energiecontract tussen zit dat aan jouw wensen voldoet. Het nadeel van het Luminus aanbod is echter dat deze contracten vaak zeer veel op elkaar lijken en vergelijken erg lastig kan zijn.

Bovendien zijn de tarieven van Luminus niet erg goedkoop en is het vaak mogelijk meer te besparen bij een andere leverancier. Duur zijn de tarieven van Luminus echter niet. Verder komt het grootste gedeelte van de elektriciteit van Luminus uit fossiele brandstoffen en kernenergie. Een groene energieleverancier is Luminus dus zeker niet.

Klanten zijn over het algemeen wel redelijk positief over deze leverancier. De afgelopen tijd ontvangt Luminus echter zeer veel vragen en klachten door de hoge energieprijzen. Dit zorgt voor een slechtere bereikbaarheid van de klantendienst. Iets dat bij meerdere leveranciers gebeurt.

Meer Luminus beoordelingen of besparen? Lees dan alle Luminus reviews of bekijk de goedkoopste energieleveranciers van deze maand.

Wie is energieleverancier Luminus?

Luminus is voortgekomen uit het overheidsbedrijf SPE. SPE werd in 1978 opgericht als een intercommunale die de elektriciteitscentrales in publieke handen moest hergroeperen. Hieronder vielen de elektriciteitsproducenten van de stad Luik, de West-Vlaamse elektriciteitsmaatschappij en de elektriciteitscentrale van de stad Gent.

SPE verwierf ook een aandeel in de Belgische kerncentrales en integreerde zich in de jaren ’90 met de toenmalige monopolist Electrabel.

Na de liberalisering van de Belgische energiemarkt in 2003, breide minderheidsaandeelhouder EDF (dat in Frankrijk een monopolie had op de levering van elektriciteit) haar aandeel uit. Ook de nucleaire capaciteit van het bedrijf groeide langzaam maar zeker verder. In 2011 werd de naam verandert naar EDF Luminus.

Marktaandeel en aantal klanten Luminus

Luminus is al een langere tijd de één na grootste aanbieder op de energiemarkt in Vlaanderen, achter ENGIE Electrabel en net voor Eneco.

Begin 2023 had Luminus een marktaandeel van 24,06 % op de elektriciteitsmarkt en 23,72 % op de gasmarkt. Daarmee heeft Luminus op dit moment ruim 620.000 huishoudens die elektriciteit afnemen en 545.000 huishoudens met aardgas in Vlaanderen.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Lees meer over Luminus