Energieadvies nodig? Wij helpen je snel!

02 588 92 38 Of bel mij gratis terug!
gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op werkdagen tussen 8 en 18 uur.

Luminus - De 2e grootste energieleverancier en producent in België

Luminus is een van de grootste energieleveranciers en -producenten van ons land. Luminus werd opgericht bij de openstelling van de energiemarkt voor concurrentie en het ontstond uit de privatisering van SPE, de openbare elektriciteitsproducent die onder meer actief was in Luik en Gent. Op dit moment is een meerderheid van de aandelen van Luminus in het bezit van het Franse energiebedrijf EDF. Naast groene, niet-groene elektriciteit en aardgas biedt Luminus z’n klanten ook een waaier van diensten en producten aan in verband met zonnepanelen, warmwaterketels en hulp aan huis bij elektrische of andere storingen. 

Logo Luminus

Wie is Luminus?

De voorloper van Luminus was het overheidsbedrijf SPE. SPE verenigde onder meer de intercommunale elektriciteitsproducent van de stad Luik, de West-Vlaamse elektriciteitsmaatschappij en de elektriciteitscentrale van de stad Gent. SPE verwierf ook een aandeel in de Belgische kerncentrales en integreerde zich in de jaren ’90 met de toenmalige monopolist Electrabel. 

Na de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 breidde minderheidsaandeelhouder EDF (dat in Frankrijk een monopolie had op de levering van elektriciteit) z’n aandeel uit. Ook de nucleaire capaciteit van het bedrijf breidde zich langzaam maar zeker uit. In 2011 kreeg het moederbedrijf de naam EDF Luminus, het blijft z’n diensten aan particulieren echter aanbieden onder de kortere naam Luminus.

EDF Luminus bezit naast z’n aandeel in de kerncentrales ook elektriciteitscentrales op aardgas en op waterkracht en windmolenparken. Het bedrijf telt ruim 1,7 miljoen particuliere en zakelijke klanten.

Marktaandeel Luminus

Volgens de laatste cijfers is Lumins de nummer 2 op de belgiche energiemarkt, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Volgens de VREG is in Vlaanderen het Luminus marktaandeel voor elektriciteit 18,86% en voor aardgas ligt het marktaandeel op 17,55% (cijfers maart 2019). Op de Waalse energiemarkt is Lumins iets groter in vergelijking tot Vlaanderen. Daar heeft Luminus voor elektriciteit 21,35% van d emarkt in handen en het marktaandeel voor aardgas ligt op 22,70%, nog vóór de nummer 4 in Wallonië, Eneco.

Aanbod Luminus

Luminus wilt z’n klanten een zo ruim mogelijke keuze bieden en dat kan het ook, als grote producent en leverancier. Met dank aan de eigen productiecapaciteit (Luminus produceert 10% van de Belgische elektriciteit) kan het bedrijf bovendien scherpe tarieven aanbieden. Luminus is actief als leverancier aan particulieren en het heeft een speciaal aanbod op maat ontwikkeld voor zowel kleine als grote bedrijven en voor overheidsinstellingen. 

besparen

Benieuwd naar het aanbod van Luminus?

Check welke formule het best bij jou past. Besparen? Bereken hoeveel je bespaart op de Luminus website!

Extra diensten Luminus

In dit artikel focussen we op het gas- en elektriciteitsaanbod van Luminus voor particulieren. Bij sommige formules voor de levering van gas en/of elektriciteit biedt Luminus z’n klanten korting op de andere diensten en producten die het bedrijf levert. Daar horen bijvoorbeeld bij: ketelinstallatie en -onderhoud, herstellingen voor elektrische apparaten aan huis bij pannes of schade, vervanging van defecte toestellen, woningisolatie, slimme thermostaten, zonnepanelen… We bespreken deze producten hier niet in detail, je vindt uiteraard het volledige aanbod terug op de website van Luminus.

Aanbod Luminus in Vlaanderen en Wallonië

Tot voor kort was Limunus ook actief in het Brussels hoofdstedelijk gewest, tot juli 2018 was het mogelijk om een contract bij Luminus af te sluiten in Brussel. Momenteel heeft Luminus wel een leveringsvergunning voor elektrciteit en aardgas in Vlaanderen en Wallonië.

Laten we de verschillende formules voor aardgas en elektriciteit van Luminus even overlopen in drie handige overzichten. Dit overzicht helpt je bij de keuze voor de best passende formule bij jouw wensen en energieverbruik. Hieronder volgt een kort overzicht van het aanbod voor elektriciteit en gas van Luminus. Voor een uitgebreid overzicht van alle formules van Luminus kun je best een kijkje nemen op deze tarievenpagina van Luminus. Hier vind je het gehele aanbod en de actuele tarieven voor elektriciteit en aardgas.

Overzicht aanbod internetformules Luminus

Voor de prijsbewuste klanten die alles via internet willen regelen heeft Luminus een uitgebreid aanbod van formules die aansluiten op jouw wensen en behoeftes. In onderstaand overzicht vind je alle mogelijkheden voor diegenen die online een contract willen sluiten met Luminus en dus enkel online geholpen willen worden door de klantendienst als er vragen of klachten zijn.

Energie van Luminus verkrijgbaar via internet
Luminus formules Luminus Basic Aardgas en Basic Elektriciteit Luminus Click Aardgas en Click Elektriciteit Luminus Essential Aardgas en Essential Elektriciteit
Vast/Variabel tarief: Variabel Vast 1 jaar Variabel 1 jaar
Klantendienst: Enkel online via de website Enkel online via de website Enkel online via de website
Contract sluiten via: Enkel online via de website Enkel online via de website Enkel online via de website
Betalingen: domiciliëring of overschrijving domiciliëring of overschrijving domiciliëring of overschrijving
Facturen ontvangen per: E-mail E-mail E-mail
besparen

Overtuigd van de troeven van Luminus?

Check welke Luminus formule best bij jouw energieverbruik past. Bereken je energieprijs op de Luminus website!

Overzicht aanbod groene formules Luminus

Ook voor de milieubewuste consument heeft Luminus voor iedereen een passende groene formule voor elektriciteit en gas. Hieronder volgt een kort overzicht van het aanbod met daarbij de vier formules voor groene stroom en CO2-neutraal aardgas van Luminus. Met Luminus Comfy zet deze leverancier naast het milieubewuste karakter in op gemak en extra diensten, zo ontvang je korting op ketelonderhoud bij deze formule.

Aanbod groene energie van Luminus

Luminus formules #BeGreenFix Aardgas en Elektriciteit  Comfy Green Aardgas en Elektriciteit Comfy Plugin Elektriciteit Comfy Shine Elektriciteit Ecofix Aardgas en Elektriciteit Ecoflex Aardgas en Elektriciteit Eco+ Elektriciteit
Vast/Variabel tarief: Vast 1 jaar Vast 1 jaar Vast 1 jaar Vast 1 jaar Vast 2 jaar Variabel 2 jaar Variabel 1 jaar
Extra diensten: 100% Belgische groene stroom 100% Belgische groene stroom 100% Belgische groene stroom 100% Belgische groene stroom Luminus EXTRAS Luminus EXTRAS Electro Repair & Replace hersteldienst
Klantendienst: Via de website of telefoon Via de website of telefoon Via de website of telefoon Via de website of telefoon Via de website of telefoon Via de website of telefoon Via de website of telefoon
Contract sluiten via: Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon
Facturen ontvangen per: E-mail of post E-mail of post E-mail of post E-mail of post E-mail of post E-mail of post E-mail of post
besparen

Overtuigd van de troeven van Luminus?

Check welk groen tarief bij Luminus best bij jouw situatie past. Bereken je energieprijs op de Luminus website!

Overzicht aanbod standaard formules Luminus

In deze tabel vind je de overige formules van Luminus, dit is ook wel het standaard aanbod. Het gaat hier om grijze stroom en aardgas dat niet CO2 gecompenseerd wordt. De geproduceerde energie wordt opgewekt in kerncentrales en vervuilende kolen- of gascentrales. Bij deze grijze formules kan je kiezen tussen variabele prijzen en een vast tarief.

Standaard aanbod energie van Luminus
Luminus formules Actief+ Aardgas en Actief+ Elektriciteit Optifix Aardgas en Optifix Elektriciteit Optimal Aardgas en Optimal Elektriciteit
Vast/Variabel tarief: Variabel 1 jaar Vast 2 jaar Variabel 1 jaar
Extra diensten: Luminus EXTRAS Luminus EXTRAS Luminus EXTRAS
Klantendienst: Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon
Contract sluiten via Internet of telefoon Internet of telefoon Internet of telefoon
Facturen ontvangen per E-mail of post E-mail of post E-mail of post

Tarieven Luminus vergelijken

De Tarieven van Luminus vergelijken? Wil je de totale eindrijs van je persoonlijke energieverbruik kunnen vergelijken voordat je een formule van Luminus of een andere aanbieder kiest? Om onmiddelijk het aanbod van alle energieleveranciers in België te vergelijken kun je naast de V-test van de Vlaamse energieregulator VREG, ook onze onafhankelijke energievergelijker gebruiken. Ontdek al vergelijkend in een paar muisklikken hoeveel jij kunt besparen op je energiefactuur.

vergelijk energieleveranciers met Luminus

 

Energieprijs en bijkomende kosten

Luminus is slechts de energieleverancier, en voor het gebruik van het gas- en elektriciteitsnetwerk rekent ook de distributienetbeheerder kosten aan. Bovendien betaal je via je factuur ook de taksen en heffingen die door de overheid worden opgelegd. In de onderstaande tabel vergelijken we enkel de energiekost zoals die door Luminus aangerekend wordt. 

Wil je de exacte prijs van elektriciteit of aardgas inclusief distributiekosten, taksen en heffingen kennen dan kun je best een onafhankelijke prijsvergelijking uitvoeren via de V-test website van de Vlaamse energieregulator VREG.

Contactgegevens Luminus

Om een contract af te sluiten bij Luminus kun je terecht op de website of je kunt de klantendienst telefonisch bereiken. Luminus vind je ook terug op Facebook en Twitter. Neem een kijkje op deze contactpagina van Luminus voor meer informatie over de contactgegevens van Luminus.

Luminus contact energieleverancier windmolen

Adres Luminus

Luminus beschikt helaas niet over klantenloketten, gebruik het onderstaande adres dus enkel voor briefwisseling, dit is het adres voor de hoofdzetel van Luminus:

Luminus
PB 48000
1000 Brussel 1

Telefoonnummer Luminus

De klantendienst van Luminus is telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u00 tot 20u00 en op zaterdag van 9u00 tot 13u00 op het telefoonnummer 078 150 210.
De klantendienst van Luminus is gesloten op zon- en feestdagen.

My Luminus: online klantenzone

My Luminus is de online klantenzone of het digitale klantenportaal van Luminus. Als verlengde van de telefonische dienstverlening heb je als klant met een inlog van My Luminus direct en online inzage in je energie. Veel zaken, zoals het inzien van je actuele verbruik, het downloaden van je energiefacturen of het voorschotbedrag aanpassen kun je er zelf regelen. Klanten van Luminus kunnen zich eenmalig gratis registreren en vervolgens steeds inloggen via deze link. Met een online account worden papieren facturen overbodig. Handig, efficiënt en bovendien milieuvriendelijk. Ontdek als (toekomstige) klant van Luminus de mogelijkheden van een inlog bij My Luminus.