Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Prijs van water per m3 in 2024

Geactualiseerd op
minuten lezen
prijs water

De prijs van water per m3 ligt in Vlaanderen in april 2024 tussen € 0,9500 en € 2,1954 voor het basistarief. Het comforttarief ligt tussen € 1,9100 en € 4,7256. De prijs verschilt per waterleverancier, omdat leveranciers zelf onderdelen van de prijs kunnen bepalen. In dit artikel lees je allesover de waterprijzen per m3 voor watermaatschappijen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Onderdelen van de waterprijs

De waterprijs in België bestaat, net zoals de gasprijs en de elektriciteitsprijs, uit meerdere componenten. In Vlaanderen is de waterprijs per m3 afhankelijk van drie verschillende factoren, namelijk:

  • de vaste, jaarlijkse bijdragen;
  • het basistarief van water;
  • het comforttarief van water voor een bovengemiddeld verbruik.

In het onderdeel hieronder lichten we deze componenten toe, waarna we de actuele waterprijzen per m3 weergeven.

Vaste kosten in waterprijs per m3

De waterprijs is niet geheel afhankelijk van je verbruik per m3. Per jaar betaal je in Vlaanderen namelijk een vaste bijdrage die afhankelijk is van het aantal gedomicilieerden op het adres. Deze bijdrage bedraagt € 100 (excl. 6 % btw) en wordt verminderd met € 20 (excl. 6 % btw) per jaar per gedomicilieerde bewoner, tot een maximum van vijf bewoners.

De vaste kosten, ook wel vastrecht genoemd, zijn in Vlaanderen voor alle gemeenten en voor alle watermaatschappijen gelijk.

Variabele kosten in waterprijs per m3

Naast de vaste kosten zijn er ook een aantal variabele kosten die de waterprijs per m3, oftewel de waterprijs voor 1 kuub, bepalen. Deze kosten worden berekend op basis van je verbruik per m3 en omvatten de volgende componenten:

  • kostprijs van het drinkwater;
  • kosten voor het afvoeren en inzamelen van afvalwater via de riolering (gemeentelijke bijdrage);
  • kosten voor het zuiveren van het afvalwater (bovengemeentelijke bijdrage).

Voor de variabele kosten van water geldt er een basistarief van 30 m3 per woning vermeerderd met 30 m3 per gedomicilieerde bewoner. Zodra het volume van het basistarief volledig is verbruikt, geldt het comforttarief. Bij dit tarief worden de normale prijzen uit het basistarief verdubbeld.

Prijs water per m3 in Vlaanderen in april 2024

In Vlaanderen zijn zeven watermaatschappijen actief. Per gemeente is er slechts één watermaatschappij, waardoor het niet mogelijk is om te kiezen voor een ander watertarief, iets dat wel mogelijk is met energietarieven.

In de tabel hieronder zijn de actuele waterprijzen voor de productie en levering van drinkwater per m3 van alle watermaatschappijen in Vlaanderen weergegeven.

Prijs water per m3 2024 Vlaanderen
WatermaatschappijBasistariefComforttarief
AGSO Knokke-Heist€ 2,1780€ 4,3560
Brabant Water€ 0,9500€ 1,9100
De Watergroep€ 2,3628€ 4,7256
Farys€ 2,6728€ 5,3456
Aquaduin€ 2,1954€ 4,3908
Pidpa€ 1,697€ 3,394
water-link€ 1,6289€ 3,2578

Bovenstaande prijzen zijn exclusief kosten voor afvoer en zuivering van het water. Bekijk onze pagina over het gemiddeld watergebruik om erachter te komen hoeveel leidingwater een huishouden gemiddeld verbruikt. Of lees meer over de prijsstijging van drinkwater.

Prijs water per m3 de Watergroep

De Watergroep is de grootste watermaatschappij van Vlaanderen en levert drinkwater aan 3,2 miljoen personen in 177 Vlaamse gemeenten. De prijzen van De Watergroep liggen over het algemeen hoger dan de prijzen van de overige maatschappijen. Enkel bij Farys betaal je meer per m3 drinkwater. In 2024 betaal je bij de Watergroep € 2,3628 per m3 leidingwater onder het basistarief.

Hoge maandelijkse kosten?

Het kiezen van een waterleverancier is niet mogelijk, maar er zijn verschillende manieren waarop je de waterfactuur kunt verlagen. Neem contact op met een van onze water experts via onderstaand telefoonnummer voor advies op maat.

verhuizen water
verhuizen water

Hulp nodig met het regelen van de wateraansluiting? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je stap voor stap om de procedures met jouw waterleverancier telefonisch af te ronden.

verhuizen water
verhuizen water

Hulp nodig met het regelen van de wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Waarom verschilt de waterprijs per gemeente?

Het feit dat de waterprijs sterk kan verschillen per gemeente, roept vaak vragen op. Het kan namelijk zo zijn dat in een bepaalde gemeente de waterprijs tot wel 70 % hoger ligt ten opzichte van de goedkoopste gemeente. Dit heeft een aantal oorzaken.

Ten eerste worden de gemeentelijke bijdragen voor het rioolbeheer vastgesteld door de gemeente. Hierdoor is de kostprijs van water afhankelijk van het financiële beleid van deze gemeente. Bij een sterke financiële positie kan er bijvoorbeeld worden gekozen om de kosten voor het rioolbeheer te verlagen. Hierdoor ligt de kostprijs van water lager is sommige gemeentes.

Daarnaast zijn de waterprijzen ook sterk afhankelijk van de bevolkingsdichtheid. Een gemeente met een zeer hoge bevolkingsdichtheid ontvangt meer inkomsten per m3, waardoor de kostprijs van water lager kan zijn. Een gemeente met een lage bevolkingsdichtheid heeft minder inkomsten per m3, waardoor de prijzen over het algemeen hoger liggen.

Is er een sociaal tarief voor water?

Net zoals dat er een sociaal tarief voor energie bestaat, is er ook een sociaal tarief voor water. Het sociaal tarief voor water bedraagt 20 % van het normale tarief, wat betekent dat je een korting ontvangt van 80 % op alle componenten van de waterfactuur. Voor meer informatie over het sociaal tarief water, neem je contact op met de verantwoordelijke waterleverancier van jouw gemeente.

Weet je niet zeker welke waterleverancier in jouw gemeente levert? Neem dan contact op met een van onze water experts via het onderstaande telefoonnummer.

Prijs water per m3 in Brussel

De belangrijkste waterleverancier van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is Vivaqua. Tussen 2014 en 2019 werden verzoeken tot verhoging van de waterprijs van BRUGEL, de regelgevende instantie op het gebied van elektriciteit, aardgas en water op de Brusselse markt, afgewezen.

In 2020 en 2021 heeft Vivaqua alsnog een prijsverhoging doorgevoerd om te voldoen aan de verplichtingen met betrekking tot de waterdistributie. Sinds 1 januari 2022 is de waterprijs in Brussel met 15 % verhoogd. Deze stijging komt overeen met de indexering van de prijs die tussen 2014 en 2019 niet had plaatsgevonden. Desondanks blijft Brussel de regio met de laagste waterprijzen.

Verhuizen naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

Bekijk onze verhuischecklist om er zeker van te zijn dat je niks vergeet tijdens je verhuis!

Overzicht waterprijs Brussel

Sinds 2022 past Vivaqua in Brussel het lineaire tarief toe. Dit betekent dat de prijs van water voor elke verbruikte m3 gelijk is, ongeacht het aantal personen dat gedomicilieerd is op het adres.

In de tabel hieronder zijn de actuele waterprijzen in Brussel weergegeven, opgedeeld in een vast en variabel gedeelte. Ook zijn alle componenten van de vaste en variabele kosten weergegeven.

Prijs water Brussel
Component waterprijs BrusselPrijs leidingwater in EUR
Totale jaarlijkse, vaste kosten€ 34,59
Bevoorrading€ 16,98
Sanering€ 17,61
Totale variabele kosten per m3 leidingwater€ 4,60
Bevoorrading€ 2,26
Sanering€ 2,34

verhuizen water
verhuizen water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het verhuizen van al je contracten: water, gas, elektriciteit, telecom en verzekeringen.

verhuizen water
verhuizen water

Binnenkort een verhuis en hulp nodig met je water- en energiecontracten? (Gratis dienst)

Wanneer je je telefoonnummer achterlaat zal CallMePower je gratis terugbellen om je te helpen met al je contracten.

Prijs water per m3 in Wallonië

In Wallonië is het belangrijkste waterbedrijf SWDE, ook wel het Waalse waterbedrijf genoemd. In totaal zijn er acht verschillende waterleveranciers actief in het Waalse Gewest.

In de afgelopen jaren is de waterprijs in Wallonië gestaag toegenomen. Dit is te wijten aan de gestegen kosten voor het behandelen van afvalwater en de kosten voor het onderhoud van het rioleringsnetwerk.

In Wallonië levert SWDE aan meer dan 2,4 miljoen Belgen leidingwater. De prijzen van water bij waterleverancier SWDE zijn in de tabel hieronder weergegeven.

Prijs water SWDE
Component waterprijs SWDEPrijs leidingwater in EUR
Kostprijs distributie€ 2,80 per m3
Kostprijs sanering water€ 2,365 per m3
Het sociaal waterfonds€ 0,0321 per m3
Vaste distributievergoeding€ 52,40 per jaar
Vaste saneringsvergoeding€ 70,95 per jaar

Wat kost water per maand en per jaar?

Wil je weten wat water kost per maand? Dit bedrag hangt af van het aantal mensen in je huishouden en hoe vaak je verschillende activiteiten wekelijks uitvoert. Om een nauwkeurige berekening te maken, hebben we een waterverbruikcalculator ontwikkeld. Met behulp van deze calculator kun je je waterverbruik berekenen om er zo achter te komen hoeveel water kost per maand.

Hoeveel water kost per jaar hangt eveneens af van de specifieke situatie. Op de kaart hieronder krijg je snel een overzicht van het de kosten van de waterfactuur voor het gemiddelde waterverbruik van een gezin van 2 personen.

Vond je deze informatie nuttig? 0% van de 0 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Wij helpen jou gratis

Bel de water-experts van CallMePower voor advies over het afsluiten of stopzetten van je watercontract. 
(Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De water-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.