Officiële mazoutprijs: wat betaal je momenteel voor een liter stookolie?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

mazoutprijs

De recente ontwikkelingen op het wereldtoneel en de uitbraak van het Coronavirus hebben ertoe geleid dat de mazoutprijs is gedaald. Voor wie zijn woning met mazout verwarmt, is het van groot belang om te weten wat de actuele mazoutprijs is. Ruim 600.000 Vlaamse huishoudens verwarmen hun woning op stookolie. Slim je mazout bestellen bij de goedkoopste verdeler op een gunstig moment én als het eventjes kan met een mooie korting, scheelt tot wel honderd Euro. En dat is goed voor jouw portemonnee! De informatie over voordelige mazout, de actuele stookolieprijs en de evolutie van de prijs per liter huisbrandolie vind je hier! Wat betaal je momenteel voor een liter bij de mazoutleveranciers?

mazoutprijs

Officiële mazoutprijs

mazout tank

Weten wat de officiële mazoutprijs is? Als je thuis met mazout stookt, heb je ook een mazouttank. De stookolie in je reservoir raakt wel eens op en zeker indien je tijdens de winter de verwarming vaker aanzet. Het is voor jou van belang om te weten wat de actuele mazoutprijs is, dalen de prijzen of stijgen ze? De Federale Overheidsienst (FOD) legt de officiële mazoutprijs voor heel België dagelijks vast, ook wel de maximumprijs voor mazout.

Wat is de prijs van mazout?

De stookolieleveranciers bieden verschillende soorten mazout aan. Waaronder Mazout normaal (Gasolie-verwarming). De officiële dagprijs voor Mazout normaal wordt dagelijks aangepast. Zo verschillen de brandstofprijzen voor stookolie van dag tot dag. Het verschil is meestal niet zo heel groot, maar op het juiste moment bestellen kan soms veel geld schelen. Dit zijn de officiële en actuele maximumprijzen voor vandaag:

Officiële mazoutprijs 'mazout normaal'
hoeveelheid stookolie literprijs in €cent
< 2000 L. 45.16000
> 2000 L. 42.19000
Voordelig mazout bestellen

Officiële mazoutprijs van vandaag volgens Informazout en maximum stookolieprijs inclusief btw, Huidige tarieven in maart 2020

Wat is de prijs van Mazout extra?

Een ander type mazout is Mazout Extra. De officiële dagprijs voor mazout extra, ook wel Gasolie-diesel genoemd, wordt dagelijks aangepast. Zo verschillen de brandstofprijzen stookolie van dag tot dag en loont het om op het juiste moment jouw mazout te kopen. Dit is de officiële huisbrandolieprijs van vandaag.

Officiële mazoutprijs 'mazout extra'
hoeveelheid stookolie literprijs in €cent
< 2000 L. 45.18000
> 2000 L. 42.2100
Voordelig mazout bestellen

Officiële mazoutprijs van vandaag volgens Informazout en maximum stookolieprijs inclusief btw, Huidige tarieven in maart 2020

De uitbraak van het Coronavirus en de recente ontwikkelingen tussen Rusland Saudi-Arabië hebben wereldwijd de olieprijs laten dalen. Hierdoor is mazout voor jou voordeliger geworden. We volgen de mazoutprijzen (gasolie) altijd op de voet!

Evolutie mazoutprijs

brandstofprijs mazoutprijs in de winter

Wat gaat er gebeuren met de mazoutprijs in de toekomst? Wat zijn de vooruitzichten, gaan de stookolieprijzen stijgen of dalen? De prijzen schommelen altijd, ze stijgen licht en dalen vervolgens weer een beetje.

Sinds de huidige prijsdaling van maart, vanwege de wereldwijde coronacrisis en de onrust in het Midden-Oosten is volgens onze analyse de literprijs voor mazout sterk gedaald. Precies een jaar geleden (maart 2019) betaalde je ongeveer 0.6900 euro voor een liter normale stookolie indien je meer dan 2000 liter bestelde. Op 20 januari 2020 was de prijs nog 0.6587 per liter en exact 2 maanden later op 20 maart was de literprijs 0.3899 euro.

We hebben opgemerkt dat als je op het juiste moment je voorraad mazout inslaat, je tot wel 500 Euro kan besparen op een volle tank (2000 liter)*. Van dat bedrag kan je een hoop andere dingen mee doen! Maar wat veroorzaakt deze schommelingen van de officiële stookolieprijs?

* De berekening is gebaseerd op de literprijs van 20-01-2020 en 20-03-2020 bij afname van meer dan 2000 liter mazout.

Welke factoren zijn van invloed op de mazoutprijs?

oliewinning

Verschillende factoren worden meegenomen bij het berekenen van de officiële mazoutprijs. De evolutie van de stookolieprijs houdt voornamelijk verband met de ontwikkeling van de olieprijs op de internationale markten. Geen wonder, want stookolie komt uit aardolieraffinage. De olieprijs omvat de distributiemarge van oliebedrijven, een reeks heffingen en accijnzen, evenals BTW.

De evolutie van de olieprijs is een kwestie van de wet van vraag en aanbod, maar verder kunnen oliespeculaties ook de brandstofprijzen in het algemeen opvoeren. Ook weegt de geopolitieke context van de olieproducerende regio's mee bij het bepalen van de prijzen.

De aankoop en verkoop van olie gebeurt feitelijk in Amerikaanse Dollars, waardoor de variatie van de Euro ten opzichte van de Dollar van invloed is op de evolutie van de uiteindelijke verkoopprijs van stookolie in België. Op dit moment is de Euro sterker dan de Dollar, wat olie speculatie aanmoedigt.

  • Waarom stijgt de olieprijs nu?
  • Nieuwe export sancties door de Verenigde Staten tegen Venezuela;
  • De Amerikaanse olievoorraden vallen lager uit dan verwacht;
  • Lagere olieproductie van de OPEC en zijn geallieerde landen.

Tot slot, met alle achtergrondinformatie die je nu hebt, bepaalt de Belgische staat, via de Federale Overheidsdienst Economie, de maximale mazoutprijs.

Informazout

informazout logo

Op de website van Informazout kom je alles te weten over de actuele mazoutprijs, de evolutie ervan en de marktvooruitzichten, mazoutleveranciers en andere relevante informatie over stookolie. Informazout is in 1977 opgericht om de Belgen te informeren over het verwarmen en stoken op mazout, ze richten zich tot de verbruiker. Het is een kennis- en informatiecentrum waar mazoutverwarmers en geïnteresseerden in stookolie zich kunnen inlezen op vele thema's omtrent stookolieprijzen, een mazoutinstallatie en het vinden van een goedkope verdeler van mazout.

Wat kost mazout vergeleken met aardgas?

Hoe doet de mazoutprijs het ten opzichte van de prijs voor gas? De energietransitie is onomkeerbaar en zeker op het moment dat je besluit om je mazouttank en verwarmingsketel te vervangen moet je kijken naar andere opties. Zeker nu de Vlaamse overheid in 2018 heeft bepaald dat stookolieketels vanaf 2021 niet meer aangeschaft of geïnstalleerd mogen worden bij ingrijpende (energie)renovaties en nieuwbouwwoningen, is het raadzaam om de alternatieven te bestuderen.

Stookolieprijzen vergelijken met gasprijzen

Daarbij komt aardgas om de hoek kijken als relatief goedkoop en goed alternatief voor mazout. Je kunt natuurlijk kiezen voor een verwarming op elektriciteit, maar dan zullen de kosten hoog oplopen, aangezien je met mazout een lagere prijs en factuur gewend bent!

Je verwarmingsketel in topconditie laten stoken? Laat je regelmatig je ketel controleren / onderhouden? Zo moet je jouw stookolieketel bij wet verplicht ieder jaar laten controleren door een erkende technieker. Voor een ketel op aardgas is dit eens per 2 jaar. Kies een voordelig contract voor ketelonderhoud! Wist je dat een goed presterende brander minder energie verbruikt?!

energieprijzen vergelijken

Vergelijking stookkosten woning

Aangezien ieder type brandstof anders is en ook verschilt in prijs per kilowattuur (kWh), vergelijken en berekenen we het verbruik van een gemiddeld Belgisch huishouden voor het verwarmen van een woning. Zo is het transparant en makkelijker vergelijken.

In onderstaand overzicht vind je de volledige vergelijking van de stookkosten alsook de mazoutprijs en aardgasprijzen.

Jaarlijkse energiefactuur naar type energie voor het verwarmen van je woning
Energietype Jaarlijks bedrag
Elektriciteit 2.747 €
Mazout 772 €
Aardgas 706 €
Pellets 588 €
Brandhout 470 €

Brandstofprijzen en energieprijzen van oktober 2018 gebaseerd op een gemiddeld energieverbruik van 10.500 kWh. Bron: CREG

Nu de vergelijking gemaakt is kunnen we waarnemen dat de gemiddelde jaarlijkse stookkosten voor gas lager uitvallen dan mazout, op het moment van vergelijken, scheelde het ruim 66 Euro op jaarbasis. Houd er rekening mee dat we de aanschafprijs van een verwarmingsketel, een mazouttank en eventuele aansluitkosten op het aardgasnet buiten beschouwing hebben gelaten. We hebben puur naar de energiekost per kWh gekeken.

Een voordelige aardgasleverancier? Wil je jouw woning verwarmen op gas en ben je op zoek naar een voordelig aardgastarief? Heeft jouw woning reeds een aansluiting op het aardgasnet? Bel ons gratis voor energieadvies op het telefoonnummer: ☎ 02 588 92 38 Wij helpen van A tot Z bij de overstap!

Mazout bestellen

Voordat je mazout gaat bestellen is het misschien een goed idee om de mazoutprijzen te checken. Bestel je jouw stookolie altijd bij dezelfde verdeler? De mazoutprijzen verschillen per leverancier en per dag. Het vinden van een voordelige verdeler met gunstige stookolieprijzen hoeft niet moeilijk te zijn. We nemen met je door waar je terecht kan voor het kopen van jouw mazout. Op de websites van de leveranciers zelf is het mogelijk om prijzen te checken en door het invullen van een online bestelformulier!

Goedkoopste mazout

Wie heeft de goedkoopste mazout bij jouw in de buurt of woonplaats? We denken aan je portemonnee en daarom geven we je hieronder een overzicht van goedkope verdelers van stookolie bij jou in de regio:

  • Vind de goedkoopste mazout in België!
  • Vind hier de goedkoopste mazout in Vlaanderen
  • Vind goedkope stookolie in Brussel!
  • Op zoek naar de laagste mazoutprijs in Wallonië?

Overzicht mazoutleveranciers

leverancier mazout

Hieronder geven we je een selectie van de belangrijkste mazoutleveranciers in België weer. Je kunt de mazoutprijzen checken op de website van de desbetreffende verdeler bij jou in de regio.

Mazout online

Je zoektocht naar mazout en de beste mazoutprijs deal begint online op het internet bij mazout-on-line.be. Deze partij is weliswaar geen leverancier, maar ze vinden en vergelijken voor jou de goedkoopste en dichtstbijzijnde verdeler van stookolie. In een paar muisklikken weet jij wat je betaalt voor je mazout en kun je in het overzicht zien welke voorwaarden er gelden.

Mazoutaanbod

Mazoutaanbod.be is inmiddels een begrip voor de digitale mazoutbestellers. Deze levrancier staat bekend om z'n scherpe mazoutprijzen. Aan de hand van je postcode kun je zien of deze verdeler van huisbrandolie bij jou thuis in staat is om stookolie te leveren en tegen welke prijs.


Mazoutvoordeel

Mazoutvoordeel.be staat bij de Belgen al meer dan 5 jaar bekend om z'n goedkope mazoutprijzen. Aan de hand van je postcode kun je zien of deze verdeler van huisbrandolie bij jou thuis in staat is om stookolie te leveren.

Q8 Mazout

Q8 Mazout is reeds 45 jaar een begrip in heel België. Naast de gunstige stookolieprijzen kent deze leverancier een uitgebreid netwerk met snelle levertijden. Is je mazouttank leeg en heb je snel mazout nodig? Neem dan contact op met deze verdeler voor het bestellen van mazout!

Comfort Energy Mazout

logo van Comfort Energy

Comfort Energy is al jaren een betrouwbaar en bekend adres voor het bestellen van mazout en onderhoud aan je verwarmingsketel. Tot voor kort leverde Comfort Energy ook elektriciteit en aardgas. Maar sinds december 2018 levert deze aanbieder alleen nog mazout. Bekijk hier het aanbod en de mazoutprijzen van Comfort Energy.

Octa+ Mazout

logo octaplus

Wie mazout zegt, roept Octa+! En dat is niet voor niets, als verdeler van mazout levert deze energieleverancier ook aardgas en elektriciteit en heeft het tankstations verspreid over heel België. Check deze pagina voor meer informatie over Octa+ en z'n stookolieprijzen.

Geactualiseerd op