energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Mazoutprijs België vandaag: overzicht officiële prijzen

Geactualiseerd op
minuten lezen
mazoutprijs

De officiële mazoutprijs vandaag voor een bestelling van minder dan 2.000 liter bedraagt €1.04050 en voor een bestelling van meer dan 2.000 liter €1.00240. De mazoutprijzen van leveranciers kunnen lager liggen dan de maximale prijs. Bekijk op deze pagina alle informatie over de officiële mazoutprijs, de evolutie en hoe je de prijzen moet vergelijken.

Officiële mazoutprijs

In tegenstelling tot elektriciteit en aardgas, dien je mazout te bestellen om een woning te verwarmen. Het vullen van een mazouttank kan een grote investering zijn, waardoor het aan te raden is om de mazoutprijs goed in de gaten te houden als je een nieuwe bestelling moet plaatsen.

De officiële mazoutprijs wordt dagelijks vastgesteld door de Federale Overheidsdienst (FOD). Deze officiële mazoutprijs wordt ook wel de maximumprijs van mazout genoemd, aangezien de commerciële mazoutleveranciers niet boven deze prijs mogen leveren. Het is uiteraard wel mogelijk om een lagere mazoutprijs te hanteren.

Wat is de officiële mazoutprijs vandaag?

Mazoutleveranciers bieden tegenwoordig meerdere soorten mazout aan, zoals hoogkwalitatieve stookolie en laagzwavelige stookolie. De officiële mazoutprijs die hieronder is weergegeven geldt enkel voor de standaard mazout.

De getoonde mazoutprijs is inclusief btw.

Officiële mazoutprijs vandaag
Hoeveelheid mazoutOfficiële mazoutprijs per liter
< 2.000 L.1.04050
> 2.000 L.1.00240

Wij streven ernaar om de getoonde prijs dagelijks te actualiseren.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Wat is de officiële mazout extra prijs?

Mazout extra, ook wel bekend als Gasolie-Diesel, heeft een andere officiële maximumprijs. In de tabel hieronder is de actuele Mazout Extra prijs weergegeven. De getoonde prijzen zijn inclusief btw.

Prijs Mazout Extra vandaag
Hoeveelheid mazout extraOfficiële mazoutprijs per liter
< 2.000 L.1.07560
> 2.000 L.1.0374

Wij streven ernaar om de getoonde prijs dagelijks te actualiseren.

Mazoutleveranciers vergelijken? Bekijk het overzicht van mazoutleveranciers.

Evolutie mazoutprijs België

De mazoutprijs kan van dag tot dag verschillen. Hoewel de verschillen per dag niet heel groot kunnen zijn, kunnen per jaar en soms zelfs per maand wel grote prijsverschillen optreden. Hierdoor is het mogelijk om te besparen op mazout door te bestellen op het juiste moment.

In de grafiek hieronder is de mazoutprijs evolutie in België in 2023 en 2024 weergegeven. Er is een onderscheid gemaakt tussen bestellingen van meer en minder dan 2.000 liter.

Wanneer was de laagste mazoutprijs?

Zoals te zien is in de grafiek hierboven, was de mazoutprijs significant lager aan het begin van 2022. Hierna is de prijs van mazout langzaam aan het stijgen, onder andere door de algemene stijging van energieprijzen. De stijging is ongeveer in lijn met de stijging van de olieprijs van de afgelopen periode.

De huidige mazoutprijs is sterk toegenomen in vergelijking met één jaar geleden en zeker in vergelijking met voorgaande jaren. Begin september 2019 kostte één liter mazout ongeveer € 0,68 en in begin september 2022 € 1,27, een toename van meer dan 86 %. In 2024 liggen de prijzen weer iets lager, maar blijven ze nog steeds hoog vergeleken met een aantal jaar geleden. Het is niet zeker of dit niveau ooit weer bereikt zal worden.

Meer weten over waarom de prijzen van energie zo hoog zijn? Bekijk ons artikel over de hoge energieprijzen in België.

Factoren die mazoutprijs beïnvloeden

Verschillende factoren worden meegenomen bij het berekenen van de officiële mazoutprijs. De evolutie van de stookolieprijs houdt voornamelijk verband met de ontwikkeling van de olieprijs op de internationale markten. Geen wonder, want stookolie komt uit aardolieraffinage. De olieprijs omvat de distributiemarge van oliebedrijven, een reeks heffingen en accijnzen, evenals BTW.

De evolutie van de olieprijs is een kwestie van de wet van vraag en aanbod, maar verder kunnen olie speculaties ook de brandstofprijzen in het algemeen opvoeren. Ook weegt de geopolitieke context van de olieproducerende regio's mee bij het bepalen van de prijzen.

De aankoop en verkoop van olie gebeurt feitelijk in Amerikaanse Dollars, waardoor de variatie van de euro ten opzichte van de Dollar van invloed is op de evolutie van de uiteindelijke verkoopprijs van stookolie in België.

Prijs mazout vergelijken

Hoewel de mazoutleveranciers zich moeten houden aan een maximumprijs, bestaat er geen minimumprijs voor mazout. Alle commerciële leveranciers van mazout in België kunnen dus zelf bepalen wat hun mazoutprijs is tot een vastgelegd maximum.

Hierdoor kan het voorkomen dat de prijzen van mazout verschillen per leverancier en het dus aantrekkelijker kan zijn om mazout te bestellen bij een andere aanbieder. Om deze reden is het altijd aan te raden om de mazoutprijzen van meerdere leveranciers met elkaar te vergelijken. Bekijk bijvoorbeeld:

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Wanneer mazout bestellen?

Het is lastig om aan te geven wanneer mazout bestellen het voordeligst kan zijn. Het is in ieder geval niet nodig om mazout altijd in de winter te bestellen. Doordat je de meeste soorten stookolie een relatief lange tijd kunt bewaren, is het aan te raden om rekening te houden met de mazoutprijs en niet met het seizoen.

Meer weten? Bekijk onze pagina over mazout bestellen.

Hoe besparen op mazoutverbruik?

De mazoutprijs voorspellen is redelijk lastig, waardoor het makkelijker is om te besparen op je verbruik en zo de kosten te verlagen. In België is het verplicht om een mazoutketel regelmatig te onderhouden. Dit is voor de veiligheid, maar zorgt er ook voor dat de ketel zuiniger kan functioneren. Een schone en goed onderhouden ketel verbruikt namelijk een stuk minder mazout.

Bekijk onze pagina over mazoutketel onderhoud voor meer informatie.

Indien je op dit moment gebruik maakt van mazout, maar er een gasaansluiting beschikbaar is, kan het lonen om over te stappen naar aardgas. Bekijk ons artikel over overschakelen van mazout naar aardgas of het verwijderen van een mazouttank voor meer informatie.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 27 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over mazout