gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op werkdagen tussen 8 en 18 uur.

Officiële mazoutprijs: wat betaal je momenteel voor een liter stookolie?

Voor wie zijn woning op mazout verwarmt, is het van groot belang om te weten wat de actuele mazoutprijs is. 18% van de Vlaamse huishoudens verwarmen hun woning op stookolie. Slim online je mazout bestellen op een gunstig moment je stookolie aankopen én als het even kan met een mooie korting kan veel in jouw portemonnee schelen! De goedkoopste mazout, de actuele stookolieprijs en de evolutie van de prijs voor huisbrandolie vind je hier. Wat betaal je momenteel voor een liter bij de mazoutleverancier?

mazoutprijs

Officiële mazoutprijs

mazout tank

Weten wat de officiële mazoutprijs is? Als je thuis mazout stookt, heb je thuis ook een mazouttank. De stookolie in je reservoir raakt ook op en zeker indien je tijdens de winter de verwarming vaker aanzet. Raakt je mazout op dan moet je de stookolietank vullen om je woning warm te houden. Het is van belang om te weten wat de actuele mazoutprijs is, dalen de prijzen of stijgen ze? De officiële mazoutprijs wordt voor België dagelijks aangepast of geïndexeerd.

Wat kost Mazout normaal?

De stookolieleveranciers bieden verschillende soorten mazout aan. Waaronder Mazout normaal (Gasolie-verwarming). De officiële dagprijs voor Mazout normaal wordt dagelijks aangepast. Zo verschillen de brandstofprijzen voor stookolie van dag tot dag. Het verschil is meestal niet zo heel groot, maar op het juiste moment bestellen kan soms veel geld schelen. Dit zijn de officiële en actuele maximumprijzen voor vandaag.

Officiële mazoutprijs 'mazout normaal'
hoeveelheid stookolie literprijs in €cent
< 2000 L.  
> 2000 L.  

Officiële mazoutprijs van vandaag volgens Informazout en maximum stookolieprijs inclusief btw,  

De mazoutprijs (mazout normaal) per liter was venwege een aanval op olie-installaties in Saudi-Arabië in week 38 gestegen, de prijsdaling is sindsdien in gang gezet. Volgens onze analyse is het mogelijk dat de prijzen voor week 41 stabiel zullen blijven. We volgen de mazoutprijs op de voet!


Wat kost Mazout extra?

Een ander type mazout is Mazout Extra. De officiële dagprijs voor mazout extra, ook wel Gasolie-diesel genoemd, wordt dagelijks aangepast. Zo verschillen de brandstofprijzen stookolie van dag tot dag en loont het om op het juiste moment jouw mazout te kopen. Dit is de huisbrandolie prijs van vandaag.

Officiële mazoutprijs 'mazout extra'
hoeveelheid stookolie literprijs in €cent
< 2000 L.  
> 2000 L.  

Officiële mazoutprijs van vandaag volgens Informazout en maximum stookolieprijs inclusief btw,  

De mazoutprijs (mazout extra) per liter was venwege een aanval op olie-installaties in Saudi-Arabië in week 38 gestegen, de prijsdaling is sindsdien in gang gezet. Volgens onze analyse is het mogelijk dat de prijzen voor week 41 stabiel zullen blijven. We volgen de mazoutprijs op de voet!

Evolutie mazoutprijs

brandstofprijs mazoutprijs in de winter

Wat gaat er gebeuren met de mazoutprijs in de toekomst? Wat zijn de vooruitzichten, gaan de stookolieprijzen stijgen of dalen? De prijzen schommelen altijd, ze stijgen licht en dalen vervolgens weer een beetje.

Sinds de huidige prijsstijging in september vanwege de onrust in het Midden-Oosten is volgens onze analyse is de literprijs voor mazout het laatste jaar ongeveer weer gelijk aan het niveau van 19 september vorig jaar. 0,7251 Euro per liter en 0,7045 Euro. Het kan lonen om te wachten op het juiste moment of juist weer snel bestellen voordat de prijzen weer stijgen. We hebben opgemerkt dat als je op het goede moment je voorraad mazout inslaat je wel tot 250 Euro kunt besparen op een volle tank (2000 liter)*. Van dat bedrag kan je een hoop andere leuke dingen mee doen! Maar wat veroorzaakt deze schommelingen van de officiële stookolieprijs? En hoe kan ik daar meer inzicht in krijgen?

* De berekening is gebaseerd op de literprijs van 1-11-2018 en 1-12-2018. 

Welke factoren zijn van invloed op de mazoutprijs?

oliewinning

Verschillende factoren worden meegenomen bij het berekenen van de officiële mazoutprijs. De evolutie van de stookolieprijs houdt voornamelijk verband met de ontwikkeling van de olieprijs op de internationale markten. Geen wonder, want stookolie komt uit aardolieraffinage. De olieprijs omvat de distributiemarge van oliebedrijven, een reeks heffingen en accijnzen, evenals BTW.

De evolutie van de olieprijs is een kwestie van de wet van vraag en aanbod, maar verder kunnen oliespeculaties ook de brandstofprijzen in het algemeen opvoeren. Ook weegt de geopolitieke context van de olieproducerende regio's mee bij het bepalen van de prijzen.

De aankoop en verkoop van olie gebeurt feitelijk in Amerikaanse Dollars, waardoor de variatie van de Euro ten opzichte van de Dollar van invloed is op de evolutie van de uiteindelijke verkoopprijs van stookolie in België. Op dit moment is de Euro sterker dan de Dollar, wat olie speculatie aanmoedigt.

  • Waarom stijgt de olieprijs nu?
  • Nieuwe export sancties door de Verenigde Staten tegen Venezuela;
  • De Amerikaanse olievoorraden vallen lager uit dan verwacht;
  • Lagere olieproductie van de OPEC en zijn geallieerde landen.

Tot slot, met alle achtergrondinformatie die je nu hebt, bepaalt de Belgische staat, via de Federale Overheidsdienst Economie, de maximale mazoutprijs.


Informazout

informazout logo

Op de website van Informazout kom je alles te weten over de actuele mazoutprijs, de evolutie ervan en de marktvooruitzichten, mazoutleveranciers en andere relevante informatie over stookolie. Informazout is in 1977 opgericht om de Belgen te informeren over het verwarmen en stoken op mazout, ze richten zich tot de verbruiker. Het is een kennis- en informatiecentrum waar mazoutverwarmers en geïnteresseerden in stookolie zich kunnen inlezen op vele thema's omtrent stookolieprijzen, een (nieuwe) mazoutinstallatie en het vinden van een goedkope verdeler van mazout.

Wat kost mazout vergeleken met aardgas?

Hoe doet de mazoutprijs het ten opzichte van de prijs voor gas? De energietransitie is onomkeerbaar en zeker op het moment dat je besluit om je mazouttank en verwarmingsketel te vervangen moet je kijken naar andere opties. Zeker nu de Vlaamse overheid in 2018 heeft bepaald dat stookolieketels vanaf 2021 niet meer aangeschaft of geïnstalleerd mogen worden bij ingrijpende (energie)renovaties en nieuwbouwwoningen, is het raadzaam om de alternatieven te bestuderen.

Stookolieprijzen vergelijken met gasprijzen

Daarbij komt aardgas om de hoek kijken als relatief goedkoop en goed alternatief voor mazout. Je kunt natuurlijk kiezen voor een verwarming op elektriciteit, maar dan zullen de kosten hoog oplopen, aangezien je met mazout een lagere prijs en factuur gewend bent!

Je verwarmingsketel in topconditie laten stoken? Laat je regelmatig je ketel controleren / onderhouden? Zo moet je jouw stookolieketel bij wet verplicht ieder jaar laten controleren door een erkende technieker. Voor een ketel op aardgas is dit eens per 2 jaar. Kies een voordelig contract voor ketelonderhoud! Wist je dat een goed presterende brander minder energie verbruikt?!

Vergelijking stookkosten woning

energieprijzen vergelijken

Aangezien ieder type brandstof anders is en ook verschilt in prijs per kilowattuur (kWh), vergelijken en berekenen we het verbruik van een gemiddeld Belgisch huishouden voor het verwarmen van een woning. Zo is het transparant en makkelijker vergelijken.

In onderstaand overzicht vind je de volledige vergelijking van de stookkosten alsook de mazoutprijs en aardgasprijzen.

Jaarlijkse energiefactuur naar type energie voor het verwarmen van je woning
Energietype Jaarlijks bedrag
Elektriciteit 2.747 €
Mazout 772 €
Aardgas 706 €
Pellets 588 €
Brandhout 470 €

Brandstofprijzen en energieprijzen van oktober 2018 gebaseerd op een gemiddeld energieverbruik van 10.500 kWh. Bron: CREG

Nu de vergelijking gemaakt is kunnen we waarnemen dat de gemiddelde jaarlijkse stookkosten voor gas lager uitvallen dan mazout, op het moment van vergelijken, scheelde het ruim 66 Euro op jaarbasis. Houd er rekening mee dat we de aanschafprijs van een verwarmingsketel, een mazouttank en eventuele aansluitkosten op het aardgasnet buiten beschouwing hebben gelaten. We hebben puur naar de energiekost per kWh gekeken.

Een voordelige aardgasleverancier? Wil je jouw woning verwarmen op gas en ben je op zoek naar een voordelig aardgastarief? Heeft jouw woning reeds een aansluiting op het aardgasnet? Bel ons gratis voor energieadvies op het telefoonnummer: ☎ 02 588 92 38 Wij helpen van A tot Z bij de overstap!

Mazoutleverancier prijzen

Op zoek naar een mazoutleverancier en prijzen voor mazout? Het vinden van een voordelige verdeler met lage stookolieprijzen hoeft niet moeilijk te zijn. We nemen met je door waar je terecht kunt voor het bestellen van jouw mazout en je kunt op de websites van de leveranciers snel de prijzen checken!

Goedkoopste mazout

Wie heeft de goedkoopste mazout bij jouw in de buurt of woonplaats? We denken aan je portemonnee en daarom geven we je hieronder een overzicht van goedkope verdelers van stookolie bij jou in de regio:

  • Vind de goedkoopste mazout in België!
  • Vind hier de goedkoopste mazout in Vlaanderen
  • Vind goedkope stookolie in Brussel!
  • Op zoek naar de laagste mazoutprijs in Wallonië?

Overzicht mazoutleveranciers

leverancier mazout

Hieronder geven we je een selectie van de belangrijkste mazoutleveranciers in België weer. Je kunt de mazoutprijzen checken op de website van de desbetreffende verdeler bij jou in de regio.

Mazout online

Je zoektocht naar mazout en de beste mazoutprijs deal begint online op het internet bij mazout-on-line.be. Deze partij is weliswaar geen leverancier, maar ze vinden en vergelijken voor jou de goedkoopste en dichtstbijzijnde verdeler van stookolie. In een paar muisklikken weet jij wat je betaalt voor je mazout en kun je in het overzicht zien welke voorwaarden er gelden.

Mazoutaanbod

Mazoutaanbod.be is inmiddels een begrip voor de digitale mazoutbestellers. Deze levrancier staat bekend om z'n scherpe mazoutprijzen. Aan de hand van je postcode kun je zien of deze verdeler van huisbrandolie bij jou thuis in staat is om stookolie te leveren en tegen welke prijs.

Mazoutvoordeel

Mazoutvoordeel.be staat bij de Belgen al meer dan 5 jaar bekend om z'n goedkope mazoutprijzen. Aan de hand van je postcode kun je zien of deze verdeler van huisbrandolie bij jou thuis in staat is om stookolie te leveren.

Q8 Mazout

Q8 Mazout is reeds 45 jaar een begrip in heel België. Naast de gunstige stookolieprijzen kent deze leverancier een uitgebreid netwerk met snelle levertijden. Is je mazouttank leeg en heb je snel mazout nodig? Neem dan contact op met deze verdeler voor het bestellen van mazout!

Comfort Energy Mazout

logo van Comfort Energy

Comfort Energy is al jaren een betrouwbaar en bekend adres voor het bestellen van mazout en onderhoud aan je verwarmingsketel. Tot voor kort leverde Comfort Energy ook elektriciteit en aardgas. Maar sinds december 2018 levert deze aanbieder alleen nog mazout. Bekijk hier het aanbod en de mazoutprijzen van Comfort Energy.

Octa+ Mazout

logo octaplus

Wie mazout zegt, roept Octa+! En dat is niet voor niets, als verdeler van mazout levert deze energieleverancier ook aardgas en elektriciteit en heeft het tankstations verspreid over heel België. Check deze pagina voor meer informatie over Octa+ en z'n stookolieprijzen.