Pidpa is een van de zes drinkwatermaatschappijen in Vlaanderen. Het bedrijf levert drinkwater aan meerdere gemeenten in de provincie Antwerpen. In dit artikel ontdek je alles over deze Vlaamse waterleverancier. Zo lees je in welke gemeenten Pidpa actief is, hoe je contact met ze opneemt en welke prijs voor water Pidpa hanteert.

Wat is Pidpa?

blauwe waterdruppel

Pidpa, afkorting voor Provinciale Intercommunale Drinkwatermaatschappij der Provincie Antwerpen, is een waterbedrijf in Vlaanderen. Het bedrijf is opgericht in 1913, en heeft als voornaamste activiteiten het zuiveren en distribueren van drinkwater. Inmiddels levert het bedrijf water aan meer dan 1,2 miljoen mensen, verspreid in 64 gemeenten in de provincie Antwerpen.

Pidpa hantelt in opdracht van de overheid. Het bedrijf is autonoom. Pidpa is dus geen overheidsbedrijf.

Waar is Pidpa actief?

Pidpa levert drinkwater aan het merendeel van de gemeenten in de provincie Antwerpen. Uitzonderingen zijn zowel de stad Antwerpen zelf, als verschillende randgemeenten. Wanneer je in de stad Antwerpen woont, dan is het Vlaamse waterbedrijf Water-Link verantwoordelijk voor de distributie van schoon drinkwater.

verhuizen water
verhuizen water

Wie is mijn waterleverancier? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om erachter te komen welke leverancier water levert in je gemeente.

verhuizen water
verhuizen water

Wie is mijn waterleverancier? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower om erachter te komen welke leverancier water levert in je gemeente.

Waar haalt Pidpa water?

Het drinkwater dat door Pidpa wordt geleverd is oorspronkelijk grondwater dat gewonnen is in Vlaanderen. Dit water kan afkomstig zijn uit diepere afgesloten lagen of uit ondiepe niet-afgesloten lagen. Het ruwwater wordt via leidingen naar een drinkwaterproductiecentrum gebracht, waar het wordt gezuiverd tot het drinkwaterkwaliteit heeft. Als laatste stap wordt het water via het leidingnet gedistribueerd naar de klant.

Naast dat Pidpa zelf drinkwater produceert, vinden er watertransfers plaats tussen verschillende bevoorradingsgebieden om lokaal aan de watervraag te kunnen voldoen. Zo koopt Pidpa een groot deel van zijn drinkwater in bij andere Vlaamse watermaatschappijen.

Pidpa prijs water per m3

gele portomonee en geld

Net zoals de meeste Vlaamse watermaatschappijen maakt Pidpa onderscheid tussen twee type tarieven: het huishoudelijke tarief en het niet-huishoudelijke tarief. Daarnaast betaal je als klant, ongeacht of je een huishoudelijk tarief of niet-huishoudelijk tarief betaalt, het basistarief en het comforttarief.

Huishoudelijk en niet Huishoudelijke-tarieven

 • Het huishoudelijk tarief betaal je wanneer je verblijft in een wooneenheid. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een eengezinswoning, appartement met eigen of gemeenschappelijke watermeter, of een studio.
 • Niet-huishoudelijk tarief. Een niet-huishoudelijk tarief betaal je wanneer je water gebruikt in een niet-wooneenheid. Dit gaat meestal om een bedrijfsgebouw, landbouwbedrijf of hotel/motel.

Basistarief en comforttarief

De meeste waterleveranciers in België rekenen twee verschillende tarieven voor huishoudens: het basistarief en het comforttarief. Vanaf een bepaalde hoeveelheid water betaal je het comforttarief. Wie zuinig met zijn water omgaat, wordt dus beloond.

 • Het basistarief: dit is het waterverbruik tot 30 m³ per wooneenheid + 30 m³ per bewoner per jaar. De Pidpa prijs water per m3 is € € 1,6289.
 • Het comforttarief: dit geldt voor al het waterverbruik dat plaatsvindt buiten het basistarief. De Pidpa prijs water per m3 is € 3,2578.

Wat is het Pidpa sociaal tarief?

Naast de reguliere waterprijs heb je in sommige gevallen recht op het sociaal tarief. Bij Pidpa is het sociaal tarief, net zoals bij andere waterbedrijven in Vlaanderen, een korting van 80 %.

Hoe kun je de Pidpa meterstand doorsturen?

Eens per jaar ontvang je van Pidpa een uitnoDiging waarin je wordt gevraagd de meterstand door te geven. Deze uitnoDiging kun je ontvangen per post of per e-mail. Voordat je de meterstand invult dien je te controleren of het meternummer genoemd in de uitnoDiging overeenkomt met de laatste vier cijfers op je watermeter.

Denk hieraan bij het noteren van de meterstand:

 1. Vul alleen de cijfers in die op de zwarte vlakjes staan, inclusief de nullen.
 2. De cijfers op de rode vlakken hoef je niet door te geven.
 3. Als je vijf cijfers moet invullen, maar je meter heeft maar vier zwarte vlakjes, zet dan een nul voor de meterstand.

Meterstand doorsturen

Je kunt de meterstand doorgeven via het online formulier in de online omgeving, mijnPidpa. De facturatie wordt vervolgens gedaan op basis van je verbruik in kubieke meters. Wil je weten of je waterverbuik overeenkomt met het gemiddelde? We hebben voor je op een rijtje gezet wat een huishouden in België jaarlijks gemiddeld aan water verbruikt.

Meterstand doorsturen van een Digitale meter

Steeds meer huizen zijn voorzien van een Digitale watermeter. Dit type watermeter heeft een elektronisch scherm en ingebouwde communicatietechnologie. Hiermee verzend de watermeter automatisch jouw meterstand door naar je waterleverancier. Als je een Digitale watermeter hebt, dan hoef je dus niet langer je meterstand door te geven aan Pidpa.

Pidpa waterverbruik De meterstanden op de watermeter worden gebruikt door Pidpa om je waterverbruik te berekenen en hiermee een correcte factuur op te kunnen sturen. Wil je weten of je waterverbuik overeenkomt met het gemiddelde? We hebben voor je op een rijtje gezet wat een huishouden in België jaarlijks gemiddeld aan water verbruikt.

Hoe regel ik een verhuis bij Pidpa?

Bij een verhuis zijn er twee scenario´s mogelijk: je wilt een contract opstarten bij Pidpa, of je wilt een watercontract stopzetten bij Pidpa. In beide gevallen kan je dit gemakkelijk thuis regelen in hun online omgeving mijnPidpa. Lees meer over het regelen van een verhuis bij Pidpa.

Overname watercontract Pidpa

Je kunt een overname online regelen door de volgende stappen te nemen:

 1. Ga naar contract opstarten. Je kunt via deze link je watercontract regelen. Dit kan zowel wanneer je nog geen klant bent, als wanneer je dat wel bent.
 2. Vul de gegevens in. In het online formulier wordt je gevraagd om de startdatum, de meterstand en jouw contactgegevens. Vul deze gegevens in.
 3. Bevestigen. Na het invullen van deze gegevens zul je een bevestiging ontvangen.

Stopzetten watercontract Pidpa

 1. Ga naar contract stopzetten. Log in met je klantaccount. Heb je geen klantaccount, dan kun je deze aanmaken. Hier heb je jouw klantnummer en factuurnummer voor nodig.
 2. Vul je gegevens in. In het online formulier wordt gevraagd om, onder meer, de opzegdatum en de meterstand. Wijzig de contactgegevens wanneer dit nodig is.
 3. Bevestigen. Na het invullen van je gegevens zul je een bevestiging ontvangen. Binnen twee weken na de bevestiging zul je de eindfactuur ontvangen.

Wees op tijd! Wanneer je een contract overneemt mag de overnamedatum maximaal 30 dagen in het verleden liggen. Is de overnamedatum langer geleden? Dan dien je de overname te regelen via het papieren overnameformulier!

verhuizen water
verhuizen water

Een verhuis regelen bij Pidpa? (Gratis dienst)

Onze CallMePower-adviseurs helpen je gratis bij de verhuisprocedures bij Pidpa (en elektriciteit, gas, telecom en verzekeringen).

verhuizen water
verhuizen water

Hulp nodig bij het regelen van een verhuis bij Pidpa? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en je zult spoedig teruggebeld worden door een van onze CallMePower adviseurs.

De contactgegevens van Pidpa

Word je vraag niet in dit artikel beantwoord? Of heb je een vraag omtrent storingen en werkzaamheden bij Pidpa? Dan is het waarschijnlijk verstandig dat je direct contact opneemt met de leverancier. Contact opnemen met Pidpa kan op vier verschillende manieren:

 • Telefonisch met de Pidpa klantendienst
 • Op afspraak op kantoor
 • Via de maatschappelijke zetel
 • Via het klachtenformulier
Overzicht contactgegevens Pidpa

Contactmiddel

Contact

Telefoonnummer informatie water

02 588 46 56 
Advertentie - Dienst CallMePower
Bel mij gratis terug 
Advertentie - Dienst CallMePower

Telefoonnummer Pidpa klantendienst

0800 90 300

Telefoonnummer internationaal klantendienst

0032 3 216 88 88

Adres (enkel op afspraak)

Desguinlei 246, 2018 Antwerpen

Maatschappelijke zetel

Vierselse baan 5, 2280 Grobbendonk

Klachtenformulier

Het klachtenformulier

Pidpa klantendienst Het klantendienst telefoonnummer kan elke werkdag worden gebeld tussen 8:00 en 17:00 uur. Voor dringende gevallen is het telefoonnumer de hele dag bereikbaar.

Pidpa storingen

Heb je last van een storing bij Pidpa? Dan kun je deze het liefste melden via het klachtenformulier. Daarnaast is het verstandig om de actuele storings- en werkzaamhedenkaart te raadplegen, zo weet je of jouw probleem een individuele kwestie betreft.

Lees meer over Pidpa