Gratis PDF's over het huurcontract in België
Download gratis de juiste PDF
Download gratis de juiste PDF
Het huurcontract opstellen uitgelegd
Bij het huren of verhuren van een woning is het essentieel om een huurcontract op te stellen. In dit artikel lees je hoe je het contract kunt opstellen, welke onderdelen en afspraken niet mogen missen uit de overeenkomst en hoe een huurtermijn werkt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om gratis een huurcontract én plaatsbeschrijving voorbeeld te downloaden.
Het belang van een huurcontract opstellen
Een huurcontract wordt in de eerste plaats opgesteld om misverstanden tijdens de huurperiode te voorkomen. Daarom worden in het document afspraken, richtlijnen en wettelijke bepalingen genoteerd. Een huurcontract heeft ook administratieve functie. Zo heb je er eentje nodig om je in te kunnen schrijven bij de gemeente. Daarnaast zijn er andere overheidsinstituties waaraan je moet laten zien dat je een huurcontract hebt. Vooralsnog is het voornaamste doel van het huurcontract om de huurperiode voor alle partijen goed te laten verlopen en de verantwoordelijkheden duidelijk te verdelen.
Huurcontract opzeggen Je kunt een huurcontract opzeggen. In het geval je dit wilt doen, stuur je op tijd een opzegbrief naar de huisbaas en andere betrokken partijen. Je kunt hiervoor ons gratis voorbeeld opzegbrief gebruiken. Bekijk ook of je in aanmerking komt voor huursubsidie. Een huurcontract aanpassen vereist geen verbreking van het huidige contract, enkel een aanpassing van het contract.
De opbouw van het huurcontract
Het standaard huurcontract bestaat uit verschillende onderdelen, waarin zowel gegevens als afspraken worden vastgelegd. Sommige van de afspraken zijn wettelijk bepaald, terwijl andere afspraken door de verhuurder in het contract zijn opgenomen. De volgende onderdelen zijn standaard opgenomen in het huurcontract:
- De gegevens van de huurder en verhuurder. Dit betreft persoonlijke gegevens, zoals de volledige namen, geboortedatum, identiteitsnummer en contact gegevens. In dit deel wordt geidentificeerd welke personen onderdeel uitmaken van de afspraken.
- De startdatum en duur van de huurperiode. Veel huurcontracten hebben een minimum periode van 1 jaar vastgesteld. Lees meer over de minimum lengte en het opzeggen van het huurcontract.
- Standaard woninggegevens. Hoeveel slaapkamers het omvat, het oppervlak en andere data staat hier vermeldt.
- De huurprijs, borgsom en eventuele andere financiële onderdelen, hiernaast hoe de betaling en per wanneer en op welke datum deze zal worden voldaan. De eerste betaling en vervolgens de maandelijkse betaling.
- Een toelichting van de kostenverdeling. Wie is verantwoordelijk voor welke kosten. Hier kan je denken aan bijvoorbeeld servicekosten, elektriciteit, gasprijs en waterprijs. Maar denk ook aan algemeen onderhoud van het gebouw.
- Wettelijke bepalingen, het ene contract zal er hier meer van in hebben staan dan het andere contract. Dat ligt een beetje aan het soort contract en de voorkeuren van de verhuurder.
- Eventuele huisregels, zoals het wel of niet toestaan van huisdieren.
- Persoonlijke gegevens bescherming, dit wordt ook regelmatig opgenomen in een contract. Vooral aangezien de laatste jaren hier strikter mee wordt omgegaan de de GDPR maatregelen zijn ingevoerd.
Let opHet contract wordt niet altijd met exact dezelfde inhoud en in deze volgorde opgesteld. Het ene huurcontract is uitgebreider dan het andere contract. Bovenstaande opsomming dient enkel om je een inzicht te geven in welke aspecten er normaliter worden opgenomen in een huurcontract. Daarnaast kan de huurprijs jaarlijks veranderen door de huurindexatie. Voor meer inzicht in hoe een huurcontract wordt opgesteld, bekijk je ons huurcontract voorbeeld.
Huurcontract en plaatsbeschrijving
Bij een huurcontract hoort in principe altijd een plaatsbeschrijving. Dit document dient om misverstanden over de staat van de woning en bijbehorende meubilair te voorkomen. Hoe gedetailleerder de beschrijving, hoe beter. Zo kan hier bijvoorbeeld in worden gezet wat er aanwezig is in de woning, of er eventuele beschadigingen zijn en of er onderdelen ontbreken. Bij een gemeubelde woning zal de plaatsbeschrijving wat uitgebreider zijn dan bij een ongemeubelde woning. In sommige gevallen kan je een verhuisvergoeding of huurtoeslag ontvangen. Controleer dit voordat je gaat verhuizen bij de verantwoordelijke instanties.
Je dient niet alleen bij een woninghuurcontract een plaatsbeschrijving te voegen. Eveneens is het verplicht om voor een handelshuurcontract een plaatsbeschrijving op te stellen.
Belang van de plaatsbeschrijving
Waarom is een plaatsbeschrijving van belang bij het opstellen van een huurcontract? Bij een overeenkomst tussen twee of meerdere partijen zijn duidelijke afspraken het uitgangspunt. Bij het opstellen van een plaatsbeschrijving wordt de staat van de woning van tevoren vastgelegd. Zo is voor alle partijen duidelijk hoe de woning eraan toe is bij de start van de huurperiode.
Wie maakt de plaatsbeschrijving?
De plaatsbeschrijving is een verplicht document of onderdeel wanneer er een huurcontract wordt opgesteld. Deze wordt bij voorkeur alvorens of net in het begin van de huurperiode opgesteld in het bijzijn van beide partijen. Deze dient vervolgens door beiden ondertekend te worden.
Download plaatsbeschrijving
Wij stellen graag een model plaatsbeschrijving voor elk type woongebouw gratis ter beschikking. Download dit officiële document in PDF-formaat en de standaard plaatsbeschrijving Word op deze pagina.
Format | Download link |
---|---|
Plaatsbeschrijving - PDF | |
Plaatsbeschrijving - Word |


Heb je een vraag over het huurcontract?
Neem contact op met een van de adviseurs van CallMePower voor gratis advies!


Heb je een vraag over het huurcontract?
Laat je telefoonnummer achter en een van de CallMePower adviseurs belt je later terug!
Wie is er verantwoordelijk het huurcontract opstellen
Een huurovereenkomst opstellen kan met juridische hulp gedaan worden, echter kan het ook met een huurcontract voorbeeld worden ingevuld. Dit is geheel afhankelijk van de voorkeur van verhuurder en eventueel in overleg met de huurder. Een standaard model is in sommige situatie´s niet voldoende, zoals bij erfpacht. In veel gevallen zal de verhuurder al eerder overeenkomsten hebben gebruikt en heeft deze wellicht al een standaard model die hij of zij gebruikt voor nieuwe bewoners. Indien dat nog niet het geval is kan er in overleg een modeldocument worden uitgekozen. Na het opstellen en ondertekenen van het huurcontract, moet deze ook nog geregistreerd worden.
Huurovereenkomst opstellen en overige afspraken
Naast het afstemmen van afspraken met behulp van standaard richtlijnen, zullen er ook nog een aantal onderdelen zijn die moeten worden toegevoegd of eventueel apart besproken en vastgelegd. Ook al zijn in sommige gevallen mondelinge huurovereenkomsten tevens geldig, wij adviseren alles zo goed mogelijk op papier of op zijn minst geschreven vast te leggen. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid voor onderverhuur.
Het huurcontract en het energiecontract
In de meeste gevallen zal je gas en elektriciteit zelf moeten gaan betalen vanaf het moment dat je de woning betreedt. In België is het toegestaan om zelf je energieleverancier uit te kiezen. Je kan verschillende energieleveranciers vergelijken en vervolgens je keuze maken voor een contract.
Wanneer je verhuist, zorg dan voor een correcte overdracht van aardgas en elektriciteit met het energieovernamedocument. Download gratis het document door op onderstaande knop te drukken.
Foto's toevoegen aan het huurcontract
Ook is er legaal gezien een periode (meestal 2 weken) waarin de nieuwe bewoner de tijd krijgt om de woning te verkennen en eventuele mankementen door te geven. Dit gaat dan vooral om kleinere zaken zoals kieren, een gebroken tegel, een vlek op de muur etc. Het beste is om af te spreken dat je foto´s binnen die periode in één keer doorstuurt aan de huisbaas. Met het maken van foto´s kan er later geen onduidelijkheid ontstaan over wanneer de schade is ontstaan.
Organiseren van je verhuis
Wanneer je een woning huurt of verhuurt komt er veel bij kijken. Je verhuis moet geregeld worden, je financiële zaken goed op orde, je post moet worden doorgestuurd en je administratie moet gedaan worden. Zorg er ook voor dat je goed voorbereid bent en dat je genoeg verhuisdozen hebt. Je moet je binnen 8 dagen vanaf het moment van je verhuis inschrijven bij de gemeente, of je adres daar correct doorgeven.
Wil je graag zeker weten dat je niks vergeet?Wanneer je zeker wilt weten dat je geen belangrijke stappen overslaat, is het een goed idee om gebruik te maken van de verhuischecklist. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken, en regel je georganiseerd je verhuis!


Heb je een vraag over het huurcontract?
Neem contact op met een van de adviseurs van CallMePower voor gratis advies!


Heb je een vraag over het huurcontract?
Laat je telefoonnummer achter en een van de CallMePower adviseurs belt je later terug!