Een huurcontract opstellen: de complete gids
Bij het huren of verhuren van een woning is het essentieel om een huurcontract op te stellen. In dit artikel lees je hoe je zelf het contract kunt opstellen, welke onderdelen en afspraken niet mogen missen uit de overeenkomst en hoe een huurtermijn werkt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om gratis een huurcontract én plaatsbeschrijving voorbeeld te downloaden.
Uit welke onderdelen bestaat het huurcontract?
Het standaard huurcontract voor een woning bestaat uit verschillende onderdelen, waarin zowel gegevens als afspraken worden vastgelegd. Bepaalde clausules zijn gebaseerd op wettelijke voorschriften, terwijl andere door de verhuurder specifiek worden toegevoegd. Wanneer je zelf een huurcontract opstelt, dien je de volgende elementen standaard op te nemen:
- Gegevens van de kandidaat-huurder en verhuurder.
- De startdatum en duur van de huurperiode.
- De vastgestelde huurprijs, borgsom, en eventuele aanvullende kosten.
- Een omschrijving van het gebouw, en welke delen onder de huur vallen.
- Andere rechten en plichten van beide partijen.
- Overige verplichte documenten.
De vorm van het huurcontract
Alhoewel het in Vlaanderen in sommige gevallen wettelijk toegestaan is om een mondelinge huurovereenkomst aan te gaan, wordt een schriftelijk huurcontract altijd aangeraden. Heb je een vraag over de vorm van het huurcontract, of wil je iets anders weten? Neem dan contact op met een van onze verhuis experts via het onderstaande telefoonnummer.
Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)
Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!
Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)
Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!
Gegevens van de kandidaat-huurder en verhuurder
In het eerste deel van het huurcontract wordt bepaald welke partijen deel uitmaken van de afspraken. Deze partijen omvatten doorgaans enkel de kandidaat-huurder en de verhuurder. Het is van essentieel belang om de volgende persoonlijke informatie op te nemen in het contract, aangezien dit bijdraagt aan de duidelijkheid en rechtszekerheid van de overeenkomst:
- De volledige namen.
- De geboortedatum (en soms de geboorteplaats).
- Identiteitsnummers.
- Contactgegevens
De startdatum en duur van het huurcontract
Huurcontracten in Vlaanderen hebben meestal een duur van drie jaar, negen jaar of levenslang. De duur beïnvloedt de opzegmodaliteiten. Bijvoorbeeld, bij een contract van drie jaar is een eenzijdige opzegging niet toegestaan. Bij negenjarige of levenslange contracten kunnen ze worden opgezegd, mits de juiste opzegtermijnen en eventuele vergoedingen worden nageleefd.
Lees ons artikel over het einde van het huurcontract voor meer informatie over verschillende opzegmodaliteiten. Als huurder kun je onze voorbeeldbrief voor opzegging van huur gebruiken. Huurcontracten moeten binnen twee maanden na ondertekening digitaal worden geregistreerd via MyRent Belgium, beschikbaar op MyMinFin. Alle opzegmodaliteiten zijn pas van kracht nadat het huurcontract is geregistreerd.
Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)
Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!
Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)
Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!
De huurprijs, huurwaarborg, evenals bijkomende kosten en lasten
In het standaard huurcontract staan de huurprijs, borgsom, en bijkomende kosten en lasten. De borgsom biedt financiële zekerheid als de huurder niet betaalt. Een eventuele huurwaarborglening hoeft niet in het contract te worden opgenomen. Houd rekening met normen voor een redelijke huurprijs. Gebruik de Huurschatter van de Vlaamse Overheid voor een schatting. Vermeld ook de betalingswijze en -termijn in het huurcontract.
Leg bij het opstellen van het huurcontract vast of je de huurprijs jaarlijks wilt indexeren. Als er geen specifieke vermelding is, kun je meestal de huurprijs indexeren. Het is alleen verboden als expliciet wordt vermeld dat de huurprijs niet wordt geïndexeerd.
Een omschrijving van het gebouw
Begin met het beschrijven van de basiskenmerken van het pand, zoals het aantal slaapkamers, de totale oppervlakte en andere belangrijke eigenschappen. Specificeer vervolgens welke delen als privéruimtes en welke als gemeenschappelijke ruimtes gelden, zoals keukens of woonkamers die gedeeld kunnen worden.
Andere rechten en plichten van beide partijen
Binnen het Vlaams Woninghuurdecreet hebben zowel huurders als verhuurders wettelijke rechten en plichten. Verhuurders moeten onder andere zorgen voor:
- Woningveiligheid, zoals rookmelders of een branddetectiesysteem.
- Een goede staat van onderhoud, inclusief onderhouds- en herstellingswerken.
- Een brandverzekering afsluiten.
- Een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) voorleggen bij verhuur.
Voor meer informatie kun je ons artikel over huurrechten en -plichten van huurders en algemene huur raadplegen.
Het huurcontract voorbeeld
Het contract opstellen gebeurt niet altijd met exact dezelfde inhoud en in deze volgorde. Het ene huurcontract is uitgebreider dan het andere contract. Bovenstaande opsomming dient enkel om je een inzicht te geven in welke aspecten er normaliter worden opgenomen in een huurcontract. Voor meer inzicht in hoe je zelf een huurcontract kun opstellen, bekijk je ons huurcontract voorbeeld.
Huurcontract opstellen: deze documenten mogen niet ontbreken
Naast het verhuurcontract opstellen zijn er nog twee aanvullende documenten die van aanzienlijk belang zijn en die dienen te worden toegevoegd aan de huurovereenkomst. Deze documenten zijn van invloed op verschillende aspecten van de huurverhouding en omvatten de volgende:
- De plaatsbeschrijving.
- Het energieovernamedocument.
- Het energieprestatiecertificaat.
Voor de eerste twee genoemde documenten hebben wij kosteloze PDF-versies beschikbaar gesteld die je kunt downloaden via de bovenste sectie van deze pagina. Wat betreft het energieprestatiecertificaat dien je een gekwalificeerde deskundige in te schakelen om dit document op te stellen.
Belang van plaatsbeschrijving bij huurcontract
Bij het afsluiten van een huurcontract, zowel particulier als handelshuurcontract, is het noodzakelijk om een plaatsbeschrijving op te stellen. Bij een overeenkomst tussen twee of meerdere partijen zijn duidelijke afspraken het uitgangspunt. Bij het opstellen van een plaatsbeschrijving wordt de staat van de woning van tevoren vastgelegd. Zo is voor alle partijen duidelijk hoe de woning eraan toe is bij de start van de huurperiode.
Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)
Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!
Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)
Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!
Wie moet het huurcontract opstellen?
Een huurovereenkomst opstellen kan met juridische hulp gedaan worden, echter kan het ook met een huurcontract voorbeeld worden ingevuld. Dit is geheel afhankelijk van de voorkeur van verhuurder en eventueel in overleg met de huurder. Een standaard model is in sommige situaties niet voldoende, zoals bij erfpacht. In veel gevallen zal de verhuurder al eerder overeenkomsten hebben gebruikt en heeft deze wellicht al een standaard model die hij of zij gebruikt voor nieuwe bewoners. Indien dat nog niet het geval is kan er in overleg een modeldocument worden uitgekozen. Na het opstellen en ondertekenen van het huurcontract, moet deze ook nog geregistreerd worden.
Veelvoorkomende valkuilen bij het huurcontract opstellen
Naast het afstemmen van afspraken met behulp van standaard richtlijnen, zullen er ook nog een aantal onderdelen zijn die moeten worden toegevoegd of eventueel apart besproken en vastgelegd. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid voor onderverhuur, en of huisdieren zijn toegestaan. Ben je van plan om de sleuteloverdracht voor de datum van de start van het huurcontract te laten plaatsvinden? Dan is het een goed idee om een sleutelovereenkomst op te stellen.
Ook is er legaal gezien een periode (meestal 2 weken) waarin de nieuwe bewoner de tijd krijgt om de woning te verkennen en eventuele mankementen door te geven. Dit gaat dan vooral om kleinere zaken zoals kieren, een gebroken tegel, een vlek op de muur etc. Het beste is om af te spreken dat je foto´s binnen die periode in één keer doorstuurt aan de huisbaas. Met het maken van foto´s kan er later geen onduidelijkheid ontstaan over wanneer de schade is ontstaan.
Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)
Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!
Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)
Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!
Veelgestelde vragen over een huurcontract opstellen
Wat kost een huurcontract opstellen?
De kosten voor het opstellen van een huurcontract kunnen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van of je het zelf opstelt of laat opstellen door een professional. Gebruik je ons voorbeeld van een huurcontract, dan kan het opstellen gratis zijn. Echter, als je een expert inschakelt voor het opstellen van het contract, kunnen de kosten variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro's.
Hoe lang duurt een huurcontract opstellen?
De tijd die nodig is om een huurcontract op te stellen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de overeenkomst, de beschikbaarheid van alle vereiste informatie en documenten, en de snelheid waarmee partijen beslissingen nemen en onderhandelingen voeren. In eenvoudige gevallen, waarbij standaardvoorwaarden worden gebruikt, kan het proces sneller verlopen, terwijl bij complexere situaties, zoals onderhandelingen over speciale clausules of voorwaarden, meer tijd nodig kan zijn.
Wat gebeurt met het huurcontract bij overlijden van de huurder of verhuurder?
Bij het overlijden van een huurder kunnen er verschillende scenarios en wettelijke bepalingen van toepassing zijn op het huurcontract, afhankelijk van de lokale wetgeving en de specifieke voorwaarden van het contract. Als de overleden huurder het enige lid van het huishouden was en er geen medehuurder of medebewoner is die wettelijk verantwoordelijk is voor het pand, kan het huurcontract in sommige gevallen automatisch eindigen.
Als er een medehuurder of medebewoner is die op het huurcontract staat en de verhuurder hiermee instemt, kan deze persoon mogelijk het huurcontract voortzetten. Dit hangt af van de voorwaarden die zijn opgenomen in het contract.
Bij het overlijden van de verhuurder, is wat er met het huurcontract gebeurt afhankelijk van de lokale wetgeving en de afspraken die zijn opgenomen in het contract. Als het eigendom wordt overgedragen aan een erfgenaam of de rechtmatige eigenaar van het pand, kan het huurcontract meestal ongewijzigd blijven. In andere gevallen kan het overlijden van de verhuurder leiden tot een opzegging van het huurcontract.
Kan een huurcontract tussentijds worden gewijzigd?
In veel gevallen kan een huurcontract tussentijds worden gewijzigd, zolang beide partijen hier schriftelijk mee instemmen. De wijzigingen dienen in het huurcontract te worden opgenomen. Lees alles over correct het huurcontract aanpassen.
Hoe lang duurt een huurcontract in Vlaanderen?
In Vlaanderen zijn er verschillende soorten huurcontracten met verschillende looptijden. De standaard looptijden zijn het huurcontract van korte duur, het huurcontract van lange duur en het levenslange huurcontract.
Door Yael de Keijzer
Energie en verhuis-expert
Yaël is de verhuisexpert van CallMePower. Door gericht informatie omtrent energie-, telecom-, en watercontracten overzichtelijk te maken, helpt ze jou met het zetten van de juiste stappen in het verhuisproces.