Alarmsysteem woning aanschaffen: informatie en vergelijking

Geactualiseerd op
minuten lezen
Alarmsysteem

Steeds meer Belgen kiezen ervoor om een alarmsysteem te installeren. Het biedt meer veiligheid, rust en in sommige gevallen kan het zelfs je verzekeringspremie verlagen. Als je een alarmsysteem voor een woning gaat aanschaffen, moet je een systeem en alle onderdelen kiezen. Bekijk hier alle informatie die je nodig hebt om een alarmsysteem voor je woning aan te vragen.

Soorten alarmsystemen

Niet alle beveiligingssystemen werken hetzelfde. In grote lijnen kunnen we twee verschillende soorten systemen onderscheiden:

 1. In eigen beheer: een systeem waarbij je enkel gebruik kunt maken van de producten en bij een verdachte situatie zelf actie moet ondernemen.
 2. In combinatie met alarmcentrale: een systeem met alle producten om je woning te beveiligen en waarbij een alarmcentrale automatisch de politie op de hoogte brengt als het alarm afgaat.

Beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen en bovendien ook een ander prijskaartje.

Alarmsysteem in eigen beheer

Een alarmsysteem in eigen beheer is een beveiligingssysteem aangeschaft bij een domotica-expert die je zelf moet installeren. Bij de meeste aanbieders kan je, als het systeem eenmaal is opgezet, de camerabeelden en de status van het alarm opvolgen in een applicatie.

Enkele voor- en nadelen van een alarmsysteem in eigen beheer zijn:

 • Het is een relatief goedkope en makkelijke manier om je woning te beveiligen.
 • Geen maandelijkse kosten, maar een eenmalige investering.
 • Het gehele alarmsysteem is jouw eigendom.
 • Bij een verdachte situatie zal je zelf actie moeten ondernemen, bijvoorbeeld door de politie te bellen. Ervaring leert dat een gemiddelde inbraak slechts 15 minuten duurt, wat te kort is om de inbrekers te pakken te krijgen.
 • Bij een uitbreiding van het systeem kun je in de meeste gevallen niet beveiligingsproducten aanschaffen van een andere producent.

Alarmsysteem in combinatie met meldkamer

Alarmsystemen die in verbinding staan met een meldkamer worden steeds populairder. Met dit type systeem ontvangt een meldkamer die 24/7 bereikbaar is een melding als het alarm van een woning afgaat. De meldkamer kan de camerabeelden bekijken en beoordelen wat de situatie is. Bij een mogelijke inbraak wordt de politie direct ingeschakeld en bij twijfel neemt de meldkamer met de eigenaar contact op.

Deze alarmsystemen zijn volledig personaliseerbaar en kunnen volledig worden afgesteld aan de wensen en behoeften van de klant. Bovendien worden ze geïnstalleerd door een technieker van het beveiligingsbedrijf.

Enkele voor- en nadelen van een alarmsysteem in combinatie met een meldkamer zijn:

 • Bij een verdachte situatie zal de meldkamer de situatie beoordelen en direct contact opnemen met de politie. Doordat de meldkamers van deze beveiligingsbedrijven direct in verbinding staan met de politie, kan er snel worden geschakeld.
 • Een alarmsysteem in combinatie met een meldkamer wordt bijna altijd geïnstalleerd door een technieker na een analyse van je woning. Zo ben je er dus van verzekerd dat je woning zo goed mogelijk beveiligd is.
 • Over het algemeen zijn alarmsystemen in combinatie met een meldkamer duurder.
 • In veel gevallen ontvang je het systeem in bruikleen en ben je dus niet de eigenaar.

Onderdelen en accessoires alarmsysteem kiezen

Voordat je een alarmsysteem gaat aanschaffen is het goed om eerst na te gaan welke apparaten en hoeveel je nodig hebt. Ga ook na hoeveel je wilt uitgeven aan een nieuw alarmsysteem, zodat je van tevoren al een budget kunt opstellen.

We adviseren om in ieder geval de onderstaande zaken na te gaan voordat je een beslissing neemt.

Alarmsysteem woning kiezen stappenplan

1

Alarm voor binnen, buiten of beide. Bij de meeste alarmsystemen heb je de keuze uit apparaten die je binnen of buiten kunt gebruiken. De meeste huishoudens kiezen voor een systeem binnenshuis, maar voor volledige beveiliging is buitenshuis ook mogelijk.

2

Identificeer zwakke plekken. Ga na welke openingen (ramen, deuren, etc) in je woning een mogelijke zwakke plek voor inbraak zijn. Op deze plekken is het aan te raden om een openingsmelder te plaatsen. Voor volledige zekerheid plaats je bij ieder raam en elke buitendeur een melder.

3

Identificeer looproutes. Ga na welke plekken in je woning gebruikt worden als looproute, bijvoorbeeld een gang. Op deze plekken is het aan te raden om een bewegingssensor en/of camera te plaatsen.

4

Aantal bewoners. Bij sommige alarmsystemen is het mogelijk om een afstandsbediening of sleutelhanger te bestellen waarmee je het systeem kunt in- en uitschakelen. Indien gewenst, bepaal hoeveel bewoners een afstandsbediening nodig hebben.

5

Stil of luidruchtig alarm. De meeste alarmsystemen kunnen worden geïnstalleerd met of zonder sirene. In veel gevallen is de sirene een accessoire die apart moet worden besteld.

6

Sterkte signaal. In het geval van een draadloos systeem, is het belangrijk dat er overal een goed bereik is. Ga na wat de radiosterkte van het systeem is en voeg eventueel een versterker toe.

Alarmsysteem prijs

De kosten van een alarmsysteem zijn sterk afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type systeem, de grootte van de woning, het aantal accessoires, het merk en of het systeem is verbonden met een meldkamer.

Kosten alarmsysteem
Soort systeemKenmerkenGeschatte prijs
Basis alarmsysteemVoor kleinere woningen of appartementen. Een eenvoudig en draadloos systeem met uitsluitend basisfuncties.€ 200 tot € 600
Geavanceerd draadloos systeemEen draadloos systeem met geavanceerde functies, zoals aansluitingen op smart home apparaten en producten van goede kwaliteit.€ 600 tot € 1.200
Bedraad alarmsysteemBedraad systeem van hoge kwaliteit met meerdere accessoires.€ 800 tot € 2.000

De hierboven weergegeven kosten betreffen een schatting op basis van de gemiddelde prijzen op de markt.

Daarnaast vragen veel aanbieders van alarmsystemen ook een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage, bijvoorbeeld voor het gebruik van de applicatie of de meldkamer. Deze kosten kunnen variëren van ongeveer € 10 tot € 50 per maand. Houd daarnaast ook rekening met eventuele installatiekosten.

Aanbieders beveiligingssystemen België

In België zijn er een aantal bedrijven die alarmsystemen aanbieden. De absolute marktleider is Verisure, met ongeveer 150.000 geïnstalleerde alarmen in België. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere bekende spelers actief, waaronder Securitas en Somfy.

Voor een overzicht van alle aanbieders van beveiligingssystemen bekijk je de pagina aanbieders domotica België.

Hoe werkt een alarmsysteem?

Een alarmsysteem bestaat normaliter uit een aantal verschillende onderdelen, waaronder bewegingssensoren, camera’s en een controle-eenheid. Bij een verdachte situatie werkt een alarmsysteem als volgt:

 1. Detectie: Het systeem gebruikt sensoren om beweging, glasbreuk, deuropeningen, of andere indicaties van inbraak te detecteren. Deze sensoren zijn geplaatst op strategische locaties zoals deuren, ramen, en belangrijke doorgangen.
 2. Signaaloverdracht: Wanneer een sensor geactiveerd wordt, stuurt het een signaal naar de centrale controle-eenheid. Dit kan draadloos of via bedrade verbindingen gebeuren.
 3. Controle-eenheid: De centrale controle-eenheid analyseert de signalen van de sensoren. Als het een legitieme dreiging detecteert (en niet een vals alarm), gaat het over tot de volgende stap.
 4. Respons: De respons kan variëren. Vaak zal het systeem een luid alarm activeren om de indringer af te schrikken en omstanders of buren te waarschuwen. Bij veel moderne systemen wordt er ook een signaal gestuurd naar de eigenaar via een applicatie of naar een beveiligingsbedrijf.
 5. Notificatie: Bij systemen die zijn aangesloten op een beveiligingsdienst, zal het bedrijf de situatie evalueren en indien nodig de politie of andere hulpdiensten inschakelen.
 6. Resetten: Na een alarm moet het systeem gereset worden, vaak door het invoeren van een code of via een app.

Moderne alarmsystemen kunnen ook andere functies bevatten, zoals branddetectie, koolmonoxidemelders, en zelfs medische alarmsystemen. Ze kunnen ook geïntegreerd zijn met smart home systemen voor extra gemak en beveiliging.

Bedraad en draadloos systeem

Een alarmsysteem kan bedraad of draadloos worden aangesloten. In het geval van een bedraad systeem communiceren alle onderdelen (bedieningspaneel, sensoren, sirenes, etc) via een bedrading die door het huis is gelegd met elkaar. Het aanleggen van een bekabeld alarmsysteem is vooral geschikt bij een grote renovatie, nieuwbouw of een systeem dat ook buitenshuis wordt aangesloten. Een groot voordeel is dat het een betrouwbaar en niet storingsgevoelig systeem is.

Een draadloos alarmsysteem communiceert onderling via een radiotransmissie of het internet. De installatie van een draadloos systeem is relatief makkelijk, aangezien het niet nodig is om draden door de woning te trekken. Draadloze alarmsystemen zijn daarom ideaal voor een bestaande woning of huurwoning. Let bij een draadloos systeem wel op dat de verbinding van alle producten goed is en voeg eventueel een versterker toe aan het systeem.

Let op: draadloos alarm niet altijd geheel zonder aansluiting

Met een draadloos alarmsysteem wordt er vaak gedoeld op de draadloze communicatie van de apparaten. Onder andere camera’s en sirenes moeten echter in veel gevallen wel worden aangesloten op de netstroom. Helemaal draadloos is het systeem dus nooit.

Verlaging verzekeringspremie met alarm

Sommige verzekeraars in België geven korting op de premie van een inboedelverzekering als er in de woning een alarm aanwezig is. Als voorwaarde wordt er door de meeste verzekeraars wel gesteld dat het alarmsysteem verbonden moet zijn met een alarmcentrale. De maximale korting is afhankelijk van je installatie en verzekeraar, maar kan oplopen tot ongeveer 20%.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 29 stemmen vond de informatie nuttig.