energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Dynamisch energiecontract België: informatie en vergelijken

Geactualiseerd op
minuten lezen
Dynamisch energiecontract

Sinds kort worden grote energieleveranciers verplicht om een dynamisch energiecontract aan te bieden. Daarnaast bieden meerdere leveranciers dit type contract ook vrijwillig aan. In juni 2024 wordt het voordeligste dynamische contract aangeboden door Ecopower . Bekijk op deze pagina een vergelijking van alle dynamische contracten en informatie.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de marktprijzen van elektriciteit worden gevolgd. Bij dit type energiecontract verandert de prijs per kWh elk uur, op basis van de prijzen op de energiebeurzen waarop de leveranciers elektriciteit kopen voor de dag nadien.

Omdat deze uurprijzen per kWh één dag van tevoren bekend zijn, is het mogelijk om je verbruik op basis van deze prijzen af te stellen.

Indien je kiest voor een dynamisch energiecontract schakelt je energiemeter automatisch over op een meetregime waarin gegevens op kwartierbasis worden uitgelezen.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Dynamisch contract vergelijken: aanbod in België

De Europese Unie verplicht energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten om een dynamisch energiecontract aan te bieden. Energieleveranciers mogen ook zelf kiezen om een dynamisch contract aan te bieden. Op dit moment kun je een dynamisch energiecontract afsluiten bij de volgende leveranciers:

 • EBEM
 • Eneco
 • ENGIE Electrabel
 • Frank Energie
 • OCTA+

Het goedkoopste dynamische energiecontract voor een gemiddeld huishouden in juni 2024 is het Ecopower Dynamische Burgerstroom tarief. Bij dit contract betaal je € 10,57 per kWh (in €cent).

Goedkoopste dynamische contract: Ecopower Dynamische Burgerstroom

Het aanbod van Ecopower is deze maand het voordeligst voor een gemiddeld huishouden met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh. De geschatte kosten zijn volgens de CallMePower vergelijker: € 1.140,17 per jaar.

Dynamische prijs per kWh (in €cent):

 • Prijs per kWh: € 10,57
 • Abonnementskosten (in € per jaar): € 63,60

Ecopower klant worden:

 • Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.

Vergelijking alle dynamische contracten

In de onderstaande tabel zijn de geschatte jaarlijkse prijzen van de dynamische contracten vergeleken. Let er wel op dat de daadwerkelijke prijs afhankelijk is van de mate van spreiding van je verbruik.

Goedkoopste leveranciers elektriciteit
Contract Informatie Afsluiten
Frank Energie
Frank Energie Dynamisch
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 7,80
 • Jaarlijkse kosten: € 988,44
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ✔️

Trevion
Trevion Groene Energie Dynamisch
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 7,60
 • Jaarlijkse kosten: € 998,15
 • Soort tarief: 1 jaar
 • Groene stroom: ❌
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
EBEM
Ebem Groen Dyn@mic
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 8,14
 • Jaarlijkse kosten: € 1,055,21
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ✔️
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
OCTA+
OCTA+ Dynamic
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 10,47
 • Jaarlijkse kosten: € 1,147,81
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ❌

ENGIE Electrabel
ENGIE Dynamic
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 10,86
 • Jaarlijkse kosten: € 1,188,35
 • Soort tarief: 1 jaar
 • Groene stroom: ❌
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
Eneco
Eneco Zon & Wind Dynamisch
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 11,19
 • Jaarlijkse kosten: € 1,200,17
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ✔️

*Huidige prijzen in 06/2024 (inclusief de promoties beschikbaar bij CallMePower). De getoonde tarieven betreffen de geschatte kosten voor een huishouden in Antwerpen met een consumptie van 4000 kWh per jaar en zijn berekend op basis van de huidige prijzen in deze maand. Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

Hoe dynamische contracten vergelijken?

De gemiddelde prijs per kWh die je bij een dynamisch contract betaalt over een bepaalde periode kan verschillen per huishouden. De kosten zijn namelijk voor een groot gedeelte afhankelijk van de mate waarin je je energieverbruik inplant op basis van de energieprijzen.

Als je een vergelijking uitvoert met dynamische contracten wordt de prijs altijd berekend voor een gemiddeld huishouden. De vergelijking kan een goede indicatie zijn van de jaarlijkse kosten, maar in werkelijkheid kunnen ze afwijken.

Sebastian

Energie-expert bij CallMePower

Advies van Sebastian

"Het dynamische energiecontract is zeker aan te raden voor huishoudens met een hoog stroomverbruik. Vooral eigenaren van een elektrische auto kunnen voordeel halen uit dit type contract door slim te laden. Let wel op dat je de prijzen goed opvolgt, anders kan dit contract ook zorgen voor hogere energiekosten."

Is een dynamisch energiecontract voordeliger?

Nee, een dynamisch energiecontract is niet per se voordeliger. Een dynamisch energiecontract wordt pas voordeliger als je zeer gecontroleerd omgaat met grote stroomverbruikers, zoals een elektrische auto, elektrische verwarming, elektrische vloerverwarming of warmtepomp.

Het is mogelijk om te besparen met een dynamisch energiecontract door nauwgezet de prijzen per kWh te volgen, die om het uur kunnen veranderen. Zodra de prijs per kWh lager is, kan je grote stroomverbruikers aanzetten. Vervolgens kun je je stroomverbruik weer verlagen zodra de prijs per kWh toeneemt.

Doordat een dynamisch energiecontract meer inspanning vereist dan een normaal energiecontract, is dit type contract vooral interessant voor huishoudens die graag hun verbruik precies bijhouden.

Alle energiecontracten vergelijken? Energie vergelijken doe je met CallMePower. De vergelijker van CallMePower bevat alle energiecontracten die op dit moment beschikbaar zijn.

Vereisten dynamisch energiecontract

Om gebruik te kunnen maken van een dynamisch energietarief, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Je bent woonachtig in Vlaanderen.
 • Er is een digitale energiemeter aanwezig in de woning.
 • Je maakt geen gebruik van het exclusief nachttarief.

Daarnaast is een dynamisch energiecontract enkel interessant als je een hoog energieverbruik hebt, waarvan het mogelijk is om het verbruik in te plannen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor huishoudens met een elektrische auto, warmtepomp of zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij.

Is een dynamisch energiecontract hetzelfde als een variabel energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is in principe een soort variabel energiecontract. Net zoals bij een variabel energiecontract bewegen de prijzen mee met de marktprijzen van energie. Bij een variabel energiecontract worden de prijzen in de meeste gevallen maandelijks of per kwartaal aangepast, terwijl dit bij een dynamisch energiecontract elk uur gebeurt. De prijsschommelingen zijn dus groter.

Voordeligste energiecontract vinden? Bekijk de goedkoopste energieleveranciers in juni 2024.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Stel, je hebt een elektrische auto en een dynamisch energiecontract. Je hebt thuis een laadpaal staan en je laadt de auto altijd thuis op. In de applicatie of op de website van je energieleverancier zie je dat de prijzen van vandaag sterk verschillen per uur, zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding.

Prijzen per uur dynamisch energiecontract

Uit de bovenstaande afbeelding kunnen we opmaken dat de prijzen tussen 12:00 en 16:00 en vanaf 21:00 laag liggen. Op het goedkoopste moment betaal je slechts € 0,05 per kWh. Dit zijn dus de momenten waarop je de elektrische auto volledig kunt opladen en flink kunt besparen op je energiekosten.

Bereken hoeveel je met een dynamisch contract kunt besparen op de laadkosten van je elektrische auto

kWh
Laden

Applicaties voor aansturen dynamisch contract

Voor huishoudens met een dynamisch contract is het mogelijk om zelf de prijzen van je energieleverancier dagelijks online te controleren. Het is echter makkelijker om een applicatie te downloaden die het verbruik van je grootverbruikers automatisch aanpast aan de marktprijzen. Als de prijzen laag staan, zal de applicatie automatisch een signaal naar je laadpaal sturen om op te laden.

Met een dergelijke applicatie weet je dus zeker dat je optimaal gebruikmaakt van het dynamische contract en kost het minder tijd en moeite om de prijzen bij te houden. Onder andere energieleverancier Frank Energie biedt dit type applicatie gratis aan voor al haar klanten in België.

Overige soorten energiecontracten

Naast het dynamisch energiecontract, heb je in België de keuze uit verschillende soorten contracten. Bekijk hieronder de informatiepagina’s over energiecontracten in België:

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 39 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over energiecontracten

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.