gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

EBEM: informatie, contactgegevens en tarieven van deze Vlaamse aanbieder van gas en elektriciteit

EBEM Energiebedrijf levert in Vlaanderen aardgas en elektriciteit. Het is de enige Vlaamse gas- en elektriciteitsleverancier die volledig in handen is van een (gemeentelijke) overheid. EBEM is er trots op dat het geen elektriciteit afneemt bij de grote gevestigde producenten. Het bedrijf levert 100% groene stroom die het zelf produceert of die het aankoopt bij veelal kleinschalige onafhankelijke producenten. Dankzij die eigenzinnige aanpak wil EBEM zijn klanten scherpe prijzen aanbieden voor milieuvriendelijke energie. We bekijken hieronder in detail de tarieven en formules die EBEM aanbiedt.


Tarieven en prijzen EBEM

logo EBEM

EBEM Energiebedrijf laat zijn klanten de keuze uit een aantal eenvoudige tariefformules voor zowel elektriciteit als aardgas. Als kleine leverancier heeft EBEM ervoor gekozen zich enkel op zijn kerntaak te concentreren. Het bedrijf biedt dus enkel contracten aan voor de levering van aardgas en elektriciteit aan particulieren en aan kleine zakelijke verbruikers. Anders dan sommige grotere leveranciers biedt EBEM geen formules aan waarbij extra diensten zijn inbegrepen.

Voor de levering van elektriciteit kunnen klanten van EBEM kiezen uit vier formules. Het kan voor verwarring zorgen dat één van die formules de naam ‘EBEM Groen 12’ draagt terwijl EBEM zelf aangeeft dat het aan al zijn klanten groene elektriciteit levert. Het lijkt erop dat bij de EBEM Groen 12-formule de levering van groene stroom gegarandeerd wordt en dat dit bij de andere contracten niet het geval is.

 • EBEM Groen 12 is een formule met een variabel tarief en met een contract van onbepaalde duur. De levering van 100% groene stroom wordt bij deze formule gegarandeerd. In deze formule kunnen klanten ervoor kiezen hun facturen per post te ontvangen en ze kunnen de klantendienst van EBEM telefonisch contacteren indien gewenst.
 • EBEM Vast 4.0 is, zoals de naam al aangeeft, een formule met vaste tarieven. Ook hier geldt een contract van onbepaalde duur. Telefonische klantenondersteuning is eveneens inbegrepen net zoals, indien gewenst, facturen per post.
 • EBEM Basic (of EBEM Basic) is een formule met een variabel tarief en met een contractduur van één jaar. Klanten die voor deze formule kiezen krijgen hun facturen enkel per mail en zo meldt EBEM op zijn website “alle correspondentie verloopt via elektronische weg”. Dat laatste betekent dus in principe dat consumenten die dit contract onderschrijven de klantendienst niet telefonisch kunnen contacteren, al is niet duidelijk of EBEM die regel strikt toepast. Inschrijven op deze formule kan enkel via de website.
 • EBEM VaST is een internettarief met een vast tarief voor een contractduur van één jaar. Zoals de naam al hint, gebeurt alle correspondentie en facturatie online. Hiervoor kun je je ook uitsluitend inschrijven op de website voor deze formule.

Voor de levering van aardgas is het EBEM-aanbod zelfs nog eenvoudiger. Klanten hebben de keuze uit twee formules, beide met een variabel tarief. 

 • EBEM Aardgas 12 is een variabel tarief dat elk kwartaal wordt aangepast aan de marktprijzen. Het gaat om een contract van onbepaalde duur waarbij klanten telefonisch de klantendienst kunnen contacteren en hun facturen per post kunnen ontvangen.
 • EBEM Gas 2.0 (of EBEM Gas 2.0) biedt iets goedkopere variabele tarieven maar dan wel met een contractduur van één jaar. Klanten die deze formule kiezen ontvangen enkel facturen per post en kunnen in principe de klantendienst enkel via de website contacteren. Het inschrijven op deze formule kan ook enkel via de website.

Aanbod elektriciteit EBEM: prijzen en tarieven

Dit zijn de meest recente tarieven van EBEM voor elektriciteit:

Overzicht van alle stroomtarieven EBEM
EBEM aanbod EBEM Groen Variabel EBEM Vast EBEM Basic EBEM Vast Internet
Vast / Variabel Variabel (per kwartaal) Vast Variabel (per kwartaal) Vast
Abonnement Elektriciteit (€/jaar) 66.000000 45.000000 50.000000 -
Energiekost (c€/kWh) 7.31480 7.07850 7.05770 -
Contractduur (jaar) Onbepaald 2 jaar 1 jaar 1 jaar
Groenestroom
(Ja/Nee & Hoeveel)
Ja
100%
Ja
100%
Ja
100%
Ja
100%
Klantendienst Telefonisch, via website of per post Telefonisch, via website of per post Enkel via website Enkel via website
Kortingen Geen kortingen bekend Geen kortingen bekend Geen extra kortingen mogelijk Geen extra kortingen mogelijk
Tarieven vergelijken
en keuzehulp
02 588 92 38

Huidige tarieven in december 2020

Aanbod aardgas EBEM: prijzen en tarieven

Dit zijn de meest recente tarieven van EBEM voor aardgas:

Overzicht van alle gastarieven EBEM
EBEM aanbod EBEM Aardgas Variabel EBEM GaS Online
Vast / Variabel Variabel (per kwartaal) Variabel (per kwartaal)
Abonnement Gas (€/jaar) 45.000000 35.000000
Energiekost (€/jaar) 2.57310 2.51260
Contractduur (jaar) Onbepaald 1 jaar
Klantendienst Telefonisch, via website of per post Enkel via website
Kortingen Geen kortingen bekend Geen kortingen bekend

Huidige tarieven in december 2020

Contact en contactgegevens EBEM

contact en contactgegevens EBEM

EBEM is een kleine leverancier en dat helpt het bedrijf om een persoonlijke klantenservice te bieden. De Vlaamse energieregulator VREG schrijft in z’n recentste rapport dat het weinig of geen klachten over EBEM ontvangt van ontevreden klanten. De VREG schrijft ook dat de klantendienst van EBEM telefonisch goed bereikbaar is. De klantendienst van EBEM is ook via internet bereikbaar, dankzij een contactformulier op de website van EBEM.
In tegenstelling tot sommige grotere energieleveranciers heeft EBEM geen app voor mobiele telefoons waarmee facturen kunnen opgevolgd worden of waarmee klanten hun contract kunnen beheren of de klantendienst contacteren. Een rechtstreekse e-mailadres geeft EBEM ook niet. Wel is het steeds mogelijk om het hoofdkantoor van EBEM in Merksplas te bezoeken, tijdens kantooruren uiteraard.

Klantendienst EBEM

De klantendienst van EBEM is zowel telefonisch als online te bereiken. EBEM heeft geen gratis telefoonnummer voor z’n klantendienst maar wel een telefoonnummer aan lokaal tarief (zie telefoonnummer hieronder). Via het contactformulier op de website van EBEM kunnen klanten ook steeds hun vragen stellen of een klacht doorgeven.

Telefoonnummer EBEM

Telefoonnummer klantendienst Ebem

Om de klantendienst van EBEM te contacteren kun je het volgende telefoonnummer bellen:
014 43 10 31

Je kunt dit nummer ook bellen als je een contract bij EBEM wilt aanmaken en dat liever niet via de website doet.

telefoonnummer klantendienst Ebem

Openingsuren telefonische klantendienst

De klantendienst is telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 17.00u. Tijdens de openingsuren kunnen klanten de kantoren van EBEM bezoeken op het onderstaande adres.

Klant worden bij EBEM

Wens je meer informatie over het aanbod van EBEM of wil je intekenen voor een contract bij deze aanbieder? Dat kan via dit contactformulier op de website van EBEM of op het telefoonnummer van de klantendienst ☎ 014 43 10 31 (lokaal / zonaal tarief).

Benieuwd wat men van EBEM vindt?

TIP: Kijk op deze pagina de reviews en klantenbeoordelingen over EBEM.

Adres EBEM

EBEM bvba
Industrieweg 3 - 5
2330 Merksplas
adres Ebem

Mijn EBEM: online klantenzone

Mijn EBEM is het digitale klantenportaal of de online klantenzone van EBEM. Als verlengde van de telefonische dienstverlening heb je als klant direct en online inzage in je energie. Veel zaken, zoals het inzien van je actuele verbruik, het downloaden van je energiefacturen of het voorschotbedrag aanpassen kun je er zelf regelen. Klanten van Ebem beschikken automatisch over een gebruikersnaam en een wachtwoord, deze worden toegestuurd zodra het contract afgesloten is. Men kan steeds inloggen via deze link. Met een online account worden papieren facturen overbodig. Handig, efficiënt en bovendien milieuvriendelijk.

Geschiedenis en achtergrond van EBEM

Toen de energiemarkt in Vlaanderen onder impuls van de Europese Unie in 2003 werd opengesteld voor concurrentie verloor Electrabel zijn monopolie en kwamen er verschillende nieuwe private aanbieders van gas en elektriciteit op de markt. Tegelijk bleef één energiebedrijf echter voor 100% in handen van een (gemeentelijke) overheid

EBEM, of Elektriciteitsbedrijf Merksplas, was kort voor de vrijmaking van de energiemarkt opgericht om elektriciteit en gas te kunnen leveren aan de inwoners van Merksplas maar ook aan de rest van Vlaanderen. EBEM zou ook zelf elektriciteit gaan produceren, dankzij een stortgasmotor die biogas recupereert van de IOK-stortplaats in Merksplas. Ondertussen produceert EBEM ook elektriciteit uit een aantal projecten met zonnepanelen en windturbines. Verder neemt het elektriciteit af bij tientallen lokale bedrijven en op de elektriciteitsmarkt. 

Elektriciteitsproductie EBEM en garanties van oorsprong

EBEM koos dus voor een gedecentraliseerde en op het eerste zicht milieuvriendelijke methode van produceren. Het bedrijf zegt dat het nu al aan de Kyoto-doelstellingen inzake broeikasgassen voldoet doordat het jaarlijks de uitstoot van meer dan 975 ton CO2 weet te voorkomen. De elektriciteit die EBEM aan z’n klanten levert is 100% groen. Dankzij de decentrale productie en het afnemen van elektriciteit bij kleine leveranciers werkt EBEM naar eigen zeggen onafhankelijk van de grote Europese energiebedrijven

EBEM koopt 94% van zijn geleverde stroom op de groothandelsmarkt, slechts 1% wordt zelf geproduceert. Een deel van die aankopen gebeurt echter op de elektriciteitsmarkt zodat EBEM wel degelijk ook elektriciteit afneemt die werd opgewekt uit steenkolen- en nucleaire centrales. Het bedrijf compenseert deze aankopen echter met ‘garanties van oorsprong’ die het afneemt bij voornamelijk Noorse waterkrachtcentrales en bij producenten van windenergie. Op die manier wordt alle elektriciteit die het bedrijf levert dus ‘groene stroom’. 

Greenpeace score EBEM

Die manier van werken levert EBEM een matig negatief rapport op van milieuorganisatie Greenpeace. Het bedrijf scoort 7 op 20 voor z’n inspanningen om hernieuwbare energie te promoten. Die slechte score is volgens Greenpeace een gevolg van EBEM’s aankopen van kolen- en kernenergie. Daarmee stimuleert EBEM het verbranden van afval voor het opwekken van elektriciteit en dat is volgens Greenpeace niet erg milieuvriendelijk.

EBEM is een kleine speler op de Vlaamse energiemarkt. Volgens de meest recente rapporten van de Vlaamse energieregulator VREG heeft het bedrijf een marktaandeel van 0,30% op de elektriciteitsmarkt en van minder dan 0.37% op de markt voor aardgas (cijfers van maart 2019). In een rapport over de dienstverlening van EBEM merkt de VREG op dat het geen klachten heeft ontvangen over deze leverancier en dat de klantendienst van EBEM goed bereikbaar is en snel reageert op vragen of klachten. 

Met wie neem je contact op voor dringende zaken?

Of je nu voor EBEM kiest of voor een andere leverancier, bij dringende problemen wil je natuurlijk snel geholpen worden. Voor problemen op het gasnetwerk, zoals een storing, een onderbreking of een gaslek, bel dan ook niet naar je energieleverancier maar wel naar jouw lokale distributienetbeheerder.

Hieronder vind je de noodnummers van de distributienetbeheerders in Vlaanderen en Wallonië voor het melden van een gaslek of het melden van een onderbreking van de gaslevering. Voor de volledigheid vermelden we ook het nummer van de Brusselse distributienetbeheerder, ook al levert EBEM voorlopig niet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Een gasgeur of gaslek?

Het tijdig opmerken en melden van een verdachte gasgeur of een vastgesteld gaslek kan levens redden! Aarzel dus niet bij het minste vermoeden van een gaslek en contacteer onmiddellijk je distributienetbeheerder

Sinds de fusie van EANDIS en Infrax is maar één netbeheerder actief in het Vlaams Gewest, dat is nu Fluvius deze is de distributienetbeheerder voor heel Vlaanderen. In Wallonië vind je je distributienetbeheerder terug op deze website. Als je in Brussel woont mag je rechtstreeks contact opnemen met de netbeheerder Sibelga

Weet je al wie je distributienetbeheerder is? Neem dan meteen contact op:
Voor inwoners van het dekkingsgebied van 

 • Bel Fluvius: 0800 65 065 de netbeheerder in Vlaanderen
 • Bel Sibelga: 0800 19 400 Brussels Hoofdstedelijk Gewest
 • Bel ORES: 0800 870 87
 • Bel TECTEO-RESA van Luik – Huy – Andenne – Dison – Verviers: 04 362 98 38
 • BEl TECTEO-RESA van Eupen: 087 74 20 18

Bij een gaslek is het belangrijk de juiste maatregelen te nemen om het risico op een brand of explosie te verminderen:

 • Ramen en deuren openen, ook als het gaslek zich niet in het gebouw bevindt.
 • Zoveel mogelijk buren verwittigen en oproepen om de omgeving te verlaten.
 • Geen enkel elektrisch apparaat gebruiken (ook geen lichtschakelaars!)
 • Maak geen vuur en roken is ten strengste verboden!
 • Als het mogelijk is dit te doen zonder licht te maken, sluit dan de hoofdkraan van de gasleiding af.

Werd de levering van aardgas onderbroken of een stroompanne?

Heb je plots geen gas meer bij je thuis en dit zonder dat de eigen gasleiding werd afgesloten? Dan is er mogelijk een panne of een storing bij jou in de buurt. Het is dan niet nodig EBEM te contacteren want jouw energieleverancier is enkel verantwoordelijk voor de administratie en facturatie van jouw gascontract. Neem dus rechtstreeks contact op met je lokale netbeheerder

In Vlaanderen is Fluvius de distributienetbeheerder, in Wallonië zijn er meerdere distributienetbeheerders actief, je vindt jouw netbeheerder terug op deze website. Indien je in Brussel woont, mag je rechtstreeks contact opnemen met Sibelga.

Ken je je netbeheerder reeds? Neem dan contact op via één van de onderstaande storingsnummers:

 • Bel Fluvius: 078 35 35 00 de netbeheerder in Vlaanderen.
 • Bel Sibelga: 02 274 40 66 Brussels Hoofdstedelijk Gewest
 • Bel ORES: 078 78 78 00
 • Bel TECTEO-RESA: 04 220 12 11 of 04 263 18 80

Meer infos op Ebem