U bent hier

Besparen op je energiefactuur? Teken in voor een voordelig energiecontract:
we bellen je GRATIS terug tijdens onze openingsuren!

Klik hier om teruggebeld te worden!

Besparen op je energiefactuur?
Bel en teken in voor een voordelig energiecontract:

☎ 02 588 31 31

Maandag - vrijdag: 8 t/m 18 uur

Eneco: Dé groene energieleverancier

Logo Eneco

Eneco is reeds sinds 2011 actief op de Belgische energiemarkt, in zowel Vlaanderen als Wallonië. Dit van oorsprong Nederlandse energiebedrijf nam op 10 juli 2017 de activiteiten van concurrent Eni over. Voor de klanten van Eni verandert er voorlopig niets, maar het aanbod van Eneco is wel geëvolueerd. In dit artikel willen we daarom deze 100% groene energieleverancier Eneco opnieuw aan je voorstellen. Hieronder lees je dus meer over de geschiedenis, de achtergrond van dit bedrijf en over de producten en diensten die Eneco levert in België. We verzamelden ook alle nuttige contactgegevens en bieden je ook een kort overzicht aan van de prijzen en tarieven of formules van Eneco. In een volgend artikel bekijken we deze tarieven dan in detail. Zo kun je met de juiste informatie beoordelen of het interessant is om over te stappen naar Eneco.


Wie is Eneco?

In België zette Eneco z’n eerste stappen op de energiemarkt in 2011. Hoewel het oorspronkelijk een kleine speler was op deze markt, kende Eneco toch een gestage groei, en dat ondanks het feit dat de leverancier enkel actief is in Vlaanderen en Wallonië. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt dus niet bediend door Eneco.

Overname Eni

Logo Eni Eneco Energie elektriciteit gas België

De groei van Eneco in België verliep langzaam maar zeker, tot het bedrijf vorig jaar aankondigde concurrent Eni over te nemen. Met die overname vermenigvuldigde Eneco z’n klantenbestand, want van een marktaandeel van 3% groeide het na de overname door tot een marktaandeel van in totaal 13% voor België. In Vlaanderen ligt het percentage zelfs hoger! Voor elektriciteit is het marktaandeel 13,20% in maart 2019 en voor aardgas 14,63%. In Wallonië ligt het marktaandeel een fractie lager, respectievelijk 7,76% en 7,10% op 1 januari 2019. Per 1 juni 2018 is Eni België volledig opgegaan in Eneco België.

Eneco en groene stroom

Eneco levert in ons land zowel aardgas als 100% groene stroom en het biedt z’n klanten een keuze tussen vaste of variabele tarieven waarbij de energie wordt gewonnen uit zon en wind.

Enkele cijfers van 2017:

 • 60% van eigen productie bestaat uit windenergie
 • 100% van investeringen in duurzame energie
 • Een energiemix, bestaande uit 34% aardgas en 66% duurzame energie

Op de Belgische energiemarkt mag Eneco zich dus terecht de groene challenger noemen. Sinds 2008 richt Eneco zich steeds nadrukkelijker op het aanbieden van milieuvriendelijke elektriciteit en energieoplossingen voor milieubewuste consumenten. Het was de eerste energieproducent ter wereld die een samenwerkingsverband ondertekende met het WWF. In België kreeg Eneco van milieuorganisatie Greenpeace een bijzonder goede score (16/20) voor z’n inspanningen om groene stroom te produceren en de vermelding 'Aanbevolen'. Eneco is ook de enige Belgische elektriciteitsleverancier die consumenten met zonnepanelen laat genieten van een speciaal voordeeltarief (Eneco ZonneDak).

Het aanbod en de tarieven van Eneco

Eneco zet in zijn aanbod sterk in op z’n groene en duurzame imago. Zowel in ‘thuisland’ Nederland als in België krijgt Eneco goede beoordelingen van milieuorganisaties zoals Greenpeace, omdat het uitsluitend investeert in hernieuwbare energie en een duidelijk standpunt inneemt tegen kernenergie.

Zonnepanelen en zonne-energie

zonnepanelen op dak huis

Eneco is dan ook een van de weinige leveranciers die bijvoorbeeld een speciaal tarief heeft voor mensen die zonnepanelen of een pv-installatie op hun dak hebben.

Ook mensen die hier niet voor in aanmerking komen kunnen uiteraard voor een groene formule kiezen, zoals je in het overzicht hieronder kan lezen.

Eneco Zonnedak Eneco biedt een speciaal én voordelig tarief aan bepaalde klanten. Eneco ZonneDak is hét voordelige stroomtarief voor zonnenergie en wordt alleen aangeboden aan particuliere klanten die zonnepanelen op hun eigen dak hebben en die elektriciteit voor hetzelfde adres opwekken als het adres waarvoor de klant een energiecontract aangegaan is.

Extra diensten en oplossingen Eneco

Naast het elektriciteit- en aardgasaanbod presenteert Eneco zich ook als een leverancier die extra diensten in verband met energie aanbiedt. Dat doen sommige andere leveranciers ook, maar over het algemeen zijn het enkel de grotere leveranciers die hun klanten dergelijke extra diensten kunnen aanbieden.

Ketelonderhoud Eneco

Bij Eneco kun je bijvoorbeeld kiezen voor een contract voor het onderhoud van je verwarmingsketel. Met ketelonderhoud houd je je cv in topconditie en zit je er in de winter zorgeloos en warmpjes bij!

ketelonderhoud cv ketel verbrandingsattest reiniging attest check verwarming Eneco CallMePower

Thuisbatterij voor zonnepanelen Eneco

Je kan bij Eneco ook een zogenaamde ‘thuisbatterij’ kopen voor jouw zonnepaneleninstallatie (die je kan laten uitvoeren door de specialisten van Eneco), en je kunt op Eneco rekenen voor hulp bij het isoleren van je woning. Omdat we ons in dit artikel concentreren op het gas- en elektriciteitsaanbod verwijzen we je voor meer informatie over de extra diensten graag door naar de klantendienst van deze eenrgiemaatschappij.

Elektriciteitsaanbod van Eneco

elektriciteit stroom prijs tarief aanbod Eneco

Het onderstaande is een kort overzicht van de belangrijkste tarieven en formules die Eneco aanbiedt aan particuliere klanten in Vlaanderen en Wallonië. Zoals hierboven vermeld bekijken we deze formules in detail in een volgend artikel. Voor uitgebreide informatie over de zes verschillende tarieven voor stroom van Eneco kun je best hier een kijkje nemen om op de hoogte te zijn van de laatste aanbiedingen en met meer uitleg en vergelijking van de verschillende tariefopties.
Vergelijk de huidige elektriciteitsprijzen.

 • Eneco Zon & Wind Variabel:
  Het variabele elektriciteitstarief van Eneco wordt elke drie maanden aangepast aan de marktprijzen (op basis van de indexatieparameter Endex103). Zo daalt het tarief dus bij dalende marktprijzen, maar het kan ook mee stijgen. Uiteraard kun je op elk moment overstappen naar een contract met vaste tarieven. De groene stroom die Eneco levert wordt voor 100% opgewekt uit zon en wind.
 • Eneco Zon & Wind Flex:
  Hetzelfde aanbod als ‘Zon & Wind Variabel’ maar op basis van de marktprijzenindex Belpex-S21, de tarieven verschillen op het moment van publicatie nauwelijks.
 • Eneco Zon & Wind Plus:
  Het vaste elektriciteitstarief van Eneco garandeert je een niet-variabel tarief gedurende 3 jaar, waardoor je nooit voor verrassingen komt te staan mocht de elektriciteitsprijs op de markt stijgen. Nadeel is uiteraard dat je bij een dalende marktprijs niet mee profiteert. Eneco biedt je wel een korting op het dagverbruik als je voor deze formule kiest. Ook dit contract kun je op elk moment stopzetten. Voor deze formule wordt de elektriciteit opgewekt uit Belgische zonne- en windenergie.
 • Eneco Zon & Wind Vast:
  Hetzelfde aanbod als ‘Zon & Wind Plus’ maar zonder garantie over de herkomst van de groene stroom en met een tarief dat enkel vastligt voor het eerste jaar.
 • Eneco ZonneDak
  Dit is een vast elektriciteitstarief met extra korting. Deze formule is exclusief beschikbaar voor de bezitters van een installatie met zonnepanelen.
 • Eneco Zon & Wind Go
  Een vast tarief voor groene elektriciteit gedurende één jaar, enkel beschikbaar op internet.

Wil je weten wat een vast of variabel tarief inhoudt? Laat je informeren over variabele en vaste tarieven en kies de tariefsvorm die het beste bij jou past!

Aardgasaanbod van Eneco

aardgas gas prijs tarief aanbod Eneco

Voor uitgebreide informatie over de vijf verschillende tarieven voor gas van Eneco kun je best hier een kijkje nemen om op de hoogte te zijn van de laatste aanbiedingen en met meer uitleg en vergelijking van de verschillende tariefopties.
Vergelijk de huidige gasprijzen.

 

 • Eneco Aardgas Variabel:
  Het variabele tarief van Eneco wordt elke drie maanden aangepast aan de marktprijzen (op basis van de indexatieparameter TTF103).
 • Eneco Aardgas Flex:
  Een gelijkaardige formule als ‘Aardgas Variabel’ maar met tarieven op basis van de index TTFDAW-S41.
 • Eneco Aardgas Plus::
  Het vaste tarief van Eneco voor aardgas wordt aangeboden in een formule van drie jaar. Dit contract kan echter ook op elk moment worden opgezegd voor een overstap naar een andere leverancier of formule.
 • Eneco Aardgas Vast:
  Dezelfde formule als ‘Aardgas Plus’ maar dan met een tarief dat slechts vastligt gedurende één jaar.
 • Eneco Aardgas Go:
  Een vast tarief voor aardgas gedurende één jaar. Enkel beschikbaar op internet.

Met uitzondering van de Go formule is in alle tariefsvormen van Eneco een gratis telefonische klantendienst inbegrepen. Zo kun je steeds persoonlijk met een medewerker spreken, mocht je vragen of problemen hebben in verband met je energiecontract of factuur.

Eneco is een leverancier van energie en aardgas met een leveringsvergunning. Dit stelt hen in staat om leveringscontracten met Belgische particulieren en professionelen aan te gaan en gescheiden te blijven van distributienetbeheerders, de lokale overheden, overheidsinstellingen en private investeerders. Hiermee wordt uiteindelijk effectief beheer van het distributienetwerk gewaarborgd.

Een korte geschiedenis van Eneco

Eneco is al bijna 25 jaar actief als producent en leverancier van elektriciteit en aardgas. Die lange traditie bouwt voort op een nog langere voorgeschiedenis, want Eneco ontstond in 1995 uit de toenmalige gemeentelijke energiebedrijven van Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Nog steeds zijn 53 Nederlandse gemeenten aandeelhouder van Eneco. De grootste gemeentelijke aandeelhouders hebben echter plannen aangekondigd om hun aandelen in Eneco te verkopen.

Eneco windenergie duurzame energie groene stroom windturbines molens park CallMePower

Eneco in België en Europa

Eneco is ondertussen dus ook actief in België (sinds 2011), in Frankrijk en in Groot-Brittannië. Eneco streeft naar een aandeel van 70% duurzaam opgewekte elektriciteit tegen 2020 en 100% op lange termijn. Daartoe investeert het veel in zonne- en windenergie, het moedigt particuliere klanten ook aan hier mee in te investeren.
Na de overname van Eni in België vorig jaar, kondigde Eneco dit jaar nog aan dat het in Nederland de activiteiten van E.ON overneemt.

My Eneco: online klantenzone

My Eneco is het digitale klantenportaal of online klantenzone van Eneco. Met My Eneco heb je als klant direct en online inzage in je energie. Veel zaken, zoals het inzien van je actuele verbruik, het downloaden van je energiefacturen of het voorschotbedrag aanpassen kun je er zelf regelen. Klanten van Eneco kunnen zich eenmalig gratis registreren en vervolgens steeds inloggen via deze link.

Contactgegevens Eneco

Om in contact te kunnen treden met Eneco zijn de volgende kanalen in te schakelen: telefoon, briefpost en het internet (chat en contactformulier). Bekijk deze pagina voor uitgebreide contactgegevens en hoe je bijvoorbeeld de klantendienst kunt bereiken.

Eneco's hoofdkantoor:

ENECO België
Battelsesteenweg 455i
2800 Mechelen

Eneco telefoon

Eneco is ook per telefoon te contacteren. Telefonisch staat Eneco elke werkdag tussen 8 en 18 uur in contact met je op de volgende telefoonnummers:

 • Bel 015 68 68 58 voor alle vragen als je geen klant van Eneco (of Eni) bent
 • Ben je reeds klant en heb je algemene vragen?
  015 25 66 66
 • Ben je reeds klant en heb je facturatievragen?
  015 25 66 77
 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus