Ontdek Eneco: dé grootste écht groene energieleverancier

Eneco is reeds sinds 2011 actief op de Belgische energiemarkt, in zowel Vlaanderen als Wallonië. In dit artikel willen we daarom deze 100% groene energieleverancier Eneco aan je voorstellen. Hieronder lees je dus meer over de geschiedenis, de achtergrond van dit bedrijf en over de producten en diensten die Eneco levert in België. We verzamelden ook alle nuttige contactgegevens en bieden je ook een kort overzicht aan van de prijzen en tarieven of formules van Eneco. In een volgend artikel bekijken we deze tarieven dan in detail. Zo kun je met de juiste informatie beoordelen of het interessant is om over te stappen naar Eneco.

Logo Eneco

Wie is Eneco?

In België zette Eneco z’n eerste stappen op de energiemarkt in 2011. Hoewel het oorspronkelijk een kleine speler was op deze markt, kende Eneco toch een gestage groei, en dat ondanks het feit dat de leverancier enkel actief is in Vlaanderen en Wallonië. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt dus niet bediend door Eneco.

 

Marktaandeel Eneco

Het klantenbestand van Eneco is de door de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Het energiebedrijf wist een rappe groei door te maken, mede dankzij een overname van een andere energieleverancier, want van een marktaandeel van 3% groeide uiteindelijk tot een marktaandeel van in totaal 13% voor geheel België. In Vlaanderen ligt het percentage zelfs hoger! Voor elektriciteit is het marktaandeel 13,20% in maart 2019 en voor aardgas 14,63%. In Wallonië ligt het marktaandeel een fractie lager, respectievelijk 7,76% en 7,10% op 1 januari 2019.

Eneco en groene stroom

Eneco levert in ons land zowel aardgas als 100% groene stroom en het biedt z’n klanten een keuze tussen vaste of variabele tarieven waarbij de energie wordt gewonnen uit zon en wind.

Enkele cijfers van 2017:

 • 60% van eigen productie bestaat uit windenergie
 • 100% van investeringen in duurzame energie
 • Een energiemix, bestaande uit 34% aardgas en 66% duurzame energie
groene stroom

Op de Belgische energiemarkt mag Eneco zich dus terecht de groene challenger noemen. Sinds 2008 richt Eneco zich steeds nadrukkelijker op het aanbieden van milieuvriendelijke elektriciteit en energieoplossingen voor milieubewuste consumenten. Het was de eerste energieproducent ter wereld die een samenwerkingsverband ondertekende met het WWF. In België kreeg Eneco van milieuorganisatie Greenpeace een bijzonder goede score (16/20) voor z’n inspanningen om groene stroom te produceren en de vermelding 'Aanbevolen'. Eneco is ook de enige Belgische elektriciteitsleverancier die consumenten met zonnepanelen laat genieten van een speciaal voordeeltarief (Eneco ZonneDak).

Het aanbod en de tarieven van Eneco

Eneco zet in zijn aanbod sterk in op z’n groene en duurzame imago. Zowel in ‘thuisland’ Nederland als in België krijgt Eneco goede beoordelingen van milieuorganisaties zoals Greenpeace, omdat het uitsluitend investeert in hernieuwbare energie, het gebruik van groene energie en bijvoorbeeld elektrische voertuigen stimuleert en een duidelijk standpunt inneemt tegen kernenergie.

Het onderstaande is een kort overzicht van de belangrijkste tarieven en formules die Eneco aanbiedt aan particuliere klanten in Vlaanderen en Wallonië. We bekijken deze formules in detail in een volgend artikel met daarin alle prijzen en details.

Aanbod Energietarieven Eneco huishoudelijke klanten
⚡ & Gas Eneco
Zon & Wind Variabel
Eneco
Zon & Wind Flex
Eneco
Zon & Wind Vast
Eneco
Zon & Wind Plus
Eneco
Zonnedak
Eneco
Zon & Wind Go
Type tarief Variabel Variabel Vast Vast Vast Vast
Stroom / Gas Stroom & Gas Stroom & Gas Stroom & Gas Stroom & Gas Stroom Stroom & Gas
Duur 1 jaar 1 jaar 1 jaar 3 jaar 1 jaar 1 jaar
Groene stroom 100% groene
stroom
100% groene
stroom
100% groene
stroom
100% Belgische
groene stroom
100% Belgische
groene stroom
100% groene
stroom
Klantendienst Telefonisch
& internet
Telefonisch
& internet
Telefonisch
& internet
Telefonisch
& internet
Telefonisch
& internet
Enkel via
internet
Eneco Comfort Bonus Ja
na 3 maanden
Ja
na 3 maanden
Ja
na 3 maanden
Ja
na 3 maanden
Ja
na 3 maanden
Nee
Bel voor info of
om klant te worden
02 585 31 31

Huidige tarieven in maart 2020 Vergeleken packs voor KMO's en zelfstandigen.

Zonnepanelen en zonne-energie

zonnepanelen op dak huis

Eneco is dan ook een van de weinige leveranciers die bijvoorbeeld een speciaal tarief heeft voor mensen die zonnepanelen of een pv-installatie op hun dak hebben. Gebruikmaken van zonne-energie voor het opwekken van groene stroom wordt door Eneco op deze manier extra gestimuleerd.

Ook mensen die geen zonnepanelen hebben, kunnen uiteraard voor een andere groene formule kiezen, zoals in het onderstaande overzicht van stroomtarieven te lezen is.

Trouwe klanten worden beloond met Comfort Bonus

Als je langer dan 3 maanden klant bent bij Eneco begin je al te profiteren van handige extra's! Hoe trouwer je bent, hoe meer voordeel met het bijstandspakket aan huis! Trouwe klanten worden beloond met Comfort Bonus en hoe langer je bij Eneco bent, hoe uitgebreider de bijstand. Het mooie is: je betaalt niets extra voor deze service! Hoe werkt het precies?

 • langer dan 3 maanden klant: Comfort Home
 • Snelle interventie (noodherstelling) bij dringende technische problemen thuis
 • Een aanvullend en verregaand bijstandspakket wanneer je woning ernstig beschadigd is
 • Een slotenmaker na woninginbraak of wanneer je buitengesloten bent
 • Telefonische bijstand bij problemen thuis of nood aan gezondheidszorg
 • Technische ondersteuning bij het opladen van je elektrische auto
 • langer dan 1 jaar klant: Comfort Home & Repair
 • Alle voordelen van Comfort Home én daarbovenop:
 • Fietsbijstand in heel Europa
 • Aanvullende bijstand op witgoed na fabrieksgarantie
 • Bijstand voor je eigen elektrische wagen
 • langer dan 2 jaar klant: Comfort Home, Repair & Protect
 • Alle voordelen van Comfort Home & Repair én daarbovenop:
 • Tussenkomst in franchise bij huur elektrische wagen in het buitenland (Europa)
 • Gedeeltelijke betaling energiefactuur als je arbeidsongeschikt of onvrijwillig werkloos wordt

Meer informatie over alle voordelen en de voorwaarden kun je lezen op de Comfort Bonus pagina van Eneco.

Extra diensten en oplossingen Eneco

Naast het elektriciteit- en aardgasaanbod presenteert Eneco zich ook als een leverancier die extra diensten in verband met energie aanbiedt. Dat doen sommige andere leveranciers ook, maar over het algemeen zijn het enkel de grotere leveranciers die hun klanten dergelijke extra diensten kunnen aanbieden.

Ketelonderhoud Eneco

Bij Eneco kun je bijvoorbeeld kiezen voor een contract voor het onderhoud van je verwarmingsketel. Met ketelonderhoud houd je je cv in topconditie en zit je er in de winter zorgeloos en warmpjes bij!

Thuisbatterij voor zonnepanelen Eneco

Je kan bij Eneco ook een zogenaamde ‘thuisbatterij’ kopen voor jouw zonnepaneleninstallatie (die je kan laten uitvoeren door de specialisten van Eneco), en je kunt op Eneco rekenen voor hulp bij het isoleren van je woning. Omdat we ons in dit artikel concentreren op het gas- en elektriciteitsaanbod verwijzen we je voor meer informatie over de extra diensten graag door naar de klantendienst van deze eenrgiemaatschappij.

Eneco klant worden? Ook genieten van de extra's die Eneco je biedt? Bel ons op het nummer: ☎ 02 585 31 31.

Elektriciteitsaanbod van Eneco

Groene stroom tarieven
 • Eneco Zon & Wind Variabel:
  Het variabele elektriciteitstarief van Eneco wordt elke drie maanden aangepast aan de marktprijzen (op basis van de indexatieparameter Endex103). Zo daalt het tarief dus bij dalende marktprijzen, maar het kan ook mee stijgen. Uiteraard kun je op elk moment overstappen naar een contract met vaste tarieven. De groene stroom die Eneco levert wordt voor 100% opgewekt uit zon en wind.
 • Eneco Zon & Wind Flex:
  Hetzelfde aanbod als ‘Zon & Wind Variabel’ maar op basis van de marktprijzenindex Belpex-S21, de tarieven verschillen op het moment van publicatie nauwelijks.
 • Eneco Zon & Wind Plus:
  Het vaste elektriciteitstarief van Eneco garandeert je een niet-variabel tarief gedurende 3 jaar, waardoor je nooit voor verrassingen komt te staan mocht de elektriciteitsprijs op de markt stijgen. Nadeel is uiteraard dat je bij een dalende marktprijs niet mee profiteert. Ook dit contract kun je op elk moment stopzetten. Voor deze formule wordt de elektriciteit opgewekt uit Belgische zonne- en windenergie.
 • Eneco Zon & Wind Vast:
  Hetzelfde aanbod als ‘Zon & Wind Plus’ maar zonder garantie over de herkomst van de groene stroom en met een tarief dat enkel vastligt voor het eerste jaar.
 • Eneco ZonneDak
  Dit is een vast elektriciteitstarief met extra korting. Deze formule is exclusief beschikbaar voor de bezitters van een installatie met zonnepanelen.
 • Eneco Zon & Wind Go
  Een vast tarief voor groene elektriciteit gedurende één jaar, enkel beschikbaar op internet.

Klant bij een andere energieleverancier? Veranderen van leverancier kan altijd en gaat vlotter dan je denkt. Wij helpen je van A tot Z met de overstap!

Aardgasaanbod van Eneco

aardgas tarieven

Eneco vergelijken met de andere aanbieders van aardgas? Vergelijk de huidige gasprijzen.

 • Eneco Aardgas Variabel:
  Het variabele tarief van Eneco wordt elke drie maanden aangepast aan de marktprijzen (op basis van de indexatieparameter TTF103).
 • Eneco Aardgas Flex:
  Een gelijkaardige formule als ‘Aardgas Variabel’ maar met tarieven op basis van de index TTFDAW-S41.
 • Eneco Aardgas Plus::
  Het vaste tarief van Eneco voor aardgas wordt aangeboden in een formule van drie jaar. Dit contract kan echter ook op elk moment worden opgezegd voor een overstap naar een andere leverancier of formule.
 • Eneco Aardgas Vast:
  Dezelfde formule als ‘Aardgas Plus’ maar dan met een tarief dat slechts vastligt gedurende één jaar.
 • Eneco Aardgas Go:
  Een vast tarief voor aardgas gedurende één jaar. Enkel beschikbaar op internet.

Met uitzondering van de Go formule is bij alle tariefsvormen van Eneco een telefonische klantendienst inbegrepen bij de dienstverlening. Zo kun je steeds persoonlijk met een medewerker spreken, mocht je vragen of problemen hebben in verband met je energiecontract of factuur.

Eneco is een leverancier van energie en aardgas met een leveringsvergunning. Dit stelt hen in staat om leveringscontracten met Belgische particulieren en professionelen aan te gaan en gescheiden te blijven van distributienetbeheerders, de lokale overheden, overheidsinstellingen en private investeerders. Hiermee wordt uiteindelijk effectief beheer van het distributienetwerk gewaarborgd.

Een korte geschiedenis van Eneco

Eneco is al bijna 25 jaar actief als producent en leverancier van elektriciteit en aardgas. Die lange traditie bouwt voort op een nog langere voorgeschiedenis, want Eneco ontstond in 1995 uit de toenmalige gemeentelijke energiebedrijven van Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Nog steeds zijn 53 Nederlandse gemeenten aandeelhouder van Eneco. De grootste gemeentelijke aandeelhouders hebben echter plannen aangekondigd om hun aandelen in Eneco te verkopen.

Eneco in België en Europa

Eneco is ondertussen dus ook actief in België (sinds 2011), in Frankrijk en in Groot-Brittannië. Eneco streeft naar een aandeel van 70% duurzaam opgewekte elektriciteit tegen 2020 en 100% op lange termijn. Daartoe investeert het veel in zonne- en windenergie, het moedigt particuliere klanten ook aan hier mee in te investeren.
Na de overname van ENI Gas and Power NV in België vorig jaar, kondigde Eneco dit jaar nog aan dat het in Nederland de activiteiten van E.ON overneemt.

My Eneco: online klantenzone

My Eneco is het digitale klantenportaal of online klantenzone van Eneco. Met My Eneco heb je als klant direct en online inzage in je energie. Veel zaken, zoals het inzien van je actuele verbruik, het downloaden van je energiefacturen of het voorschotbedrag aanpassen kun je er zelf regelen. Klanten van Eneco kunnen zich eenmalig gratis registreren en vervolgens steeds inloggen via deze link.

Contactgegevens Eneco

Om in contact te kunnen treden met Eneco zijn de volgende kanalen in te schakelen: telefoon, briefpost en het internet (chat en contactformulier). Bekijk deze pagina voor uitgebreide contactgegevens en hoe je bijvoorbeeld de klantendienst kunt bereiken.

Eneco's hoofdkantoor:

ENECO België
Battelsesteenweg 455i
2800 Mechelen

Eneco telefoon

Eneco is ook per telefoon te contacteren. Telefonisch staat Eneco jou graag elke werkdag tussen 8 en 18 uur te woord. Voor persoonlijk contact met een van de medewerkers bel je op een de volgende telefoonnummers:

 • Telefoonnummers Eneco
 • Bel: ☎ 015 68 68 58 voor alle vragen indien je geen klant van Eneco bent
 • Bel: ☎ 015 25 66 66 indien je reeds klant bent met een algemene vraag
 • Bel: ☎ 015 25 66 77 indien je reeds klant bent met facturatievragen
 • Bel: ☎ 02 585 31 31 om een prijzenvergelijking te laten maken!