Ontdek Eneco
dé grootste écht groene energieleverancier

Eneco is reeds sinds 2011 actief op de Belgische energiemarkt, in zowel Vlaanderen als Wallonië. In dit artikel willen we daarom deze 100% groene energieleverancier Eneco aan je voorstellen.

See more See less

Eneco is sinds 2011 actief op de Belgische energiemarkt, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. In dit artikel willen we daarom deze 100% groene energieleverancier graag aan je voorstellen. Zo ontdek je Eneco's aanbod van gas en elektriciteit. Ook verzamelden we gegevens en weetjes over deze duurzame leverancier. Zo kun je met de juiste informatie beoordelen of het interessant is om over te stappen naar Eneco!


Eneco energieleverancier

Wie is Eneco?

In België zette Eneco z’n eerste stappen op de energiemarkt in 2011. Hoewel het oorspronkelijk een kleine speler was op deze markt, kende Eneco toch een gestage groei, en dat ondanks het feit dat deze energieleverancier enkel actief is in Vlaanderen en Wallonië. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt dus niet bediend door Eneco.

 

Marktaandeel Eneco

Het klantenbestand van Eneco is de door de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Het energiebedrijf wist een snelle groei door te maken, mede dankzij een overname van een andere energieleverancier. In Vlaanderen ligt het percentage zelfs iets hoger. Voor elektriciteit is het marktaandeel 11,64% en voor aardgas 12,45% (cijfers van december 2020). In Wallonië ligt het marktaandeel iets lager, respectievelijk 6,24% en 5,79% in maart 2020.

Eneco en groene stroom

Eneco levert in ons land zowel aardgas als 100% groene stroom en het biedt z’n klanten een keuze tussen vaste of variabele tarieven waarbij de energie wordt gewonnen uit zon en wind. Enkele gegevens en cijfers van 2019:

 • 60% van eigen productie bestaat uit windenergie;
 • 100% van investeringen in duurzame energie;
 • Een energiemix, bestaande uit 27% aardgas en 73% duurzame energie.
groene stroom

Op de Belgische energiemarkt mag Eneco zich dus terecht de groene challenger noemen. Sinds 2008 richt Eneco zich steeds nadrukkelijker op het aanbieden van milieuvriendelijke elektriciteit en energieoplossingen voor milieubewuste consumenten. Het was de eerste energieproducent ter wereld die een samenwerkingsverband ondertekende met het WWF. In België kreeg Eneco van milieuorganisatie Greenpeace een iets lagere score bij de laatste update. Maar desondanks behouden ze een positief beeld over de strategie van de energieleverancier die kiest voor hernieuwbare energie. Eneco is ook een van de weinige Belgische elektriciteitsleveranciers die consumenten met zonnepanelen laat genieten van een speciaal voordeeltarief (Eneco ZonneDak).

Een KMO of een zelfstandige? Neem een kijkje bij Eneco's zakelijke tarieven en check of overstappen loont voor jouw bedrijf.

Het aanbod en de tarieven van Eneco

Eneco zet in zijn aanbod sterk in op z’n groene en duurzame imago. Zowel in ‘thuisland’ Nederland als in België krijgt Eneco goede beoordelingen van milieuorganisaties zoals Greenpeace, omdat het uitsluitend investeert in hernieuwbare energie, het gebruik van groene energie en bijvoorbeeld elektrische voertuigen stimuleert en een duidelijk standpunt inneemt tegen kernenergie.

energieverbruik berekenen

Verspil jij energie?

De eerste stap om zuinig om te gaan met ons milieu is het kennen van jouw verbruik! Bereken in 2 minuutjes jouw gas- en stroomverbruik op jaarbasis en bespaar!

Onderstaande tabel is een kort overzicht van de belangrijkste tarieven en formules die Eneco aanbiedt aan particuliere klanten in Vlaanderen en Wallonië. We bekijken alle Eneco tarieven en formules in detail in een volgend artikel met daarin alle prijzen en voorwaarden.

Aanbod Energietarieven Eneco huishoudelijke klanten
  Home+ Home Vast Flex Variabel Go
Type tarief Vast Vast Vast Variabel Variabel Vast
Stroom / Gas Stroom & Gas Stroom & Gas Stroom & Gas Stroom & Gas Stroom & Gas Stroom & Gas
Duur 4 jaar 2 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar
Groene stroom Groene, Belgische elektriciteit Groene, Belgische elektriciteit Groene, Belgische elektriciteit Groene, Belgische elektriciteit Groene, Belgische elektriciteit Groene, Belgische elektriciteit
Klantendienst Telefonisch
& internet
Telefonisch
& internet
Telefonisch
& internet
Telefonisch
& internet
Telefonisch
& internet
Enkel via
internet
Eneco Comfort Bonus Ja
na 1 maand
Nee Ja
na 1 maand
Ja
na 1 maand
Ja
na 1 maand
Nee
Keuze energiebron Ja Ja Nee Nee Nee Nee
Bel voor info of
om klant te worden
02 585 31 31

Huidige tarieven in september 2021 Vergeleken packs voor KMO's en zelfstandigen.

Zonnepanelen en zonne-energie

zonnepanelen op dak

Eneco is dan ook een van de weinige leveranciers die bijvoorbeeld een speciaal tarief heeft voor mensen die zonnepanelen of een pv-installatie op hun dak hebben. Gebruikmaken van zonne-energie voor het opwekken van groene stroom wordt door Eneco op deze manier extra gestimuleerd.

Ook mensen die geen zonnepanelen hebben, kunnen uiteraard voor een andere groene formule kiezen, zoals in het onderstaande overzicht van verschillende variabele- en vaste stroomtarieven te lezen is.

Eneco Comfort Bonus

Trouwe klanten worden bij Eneco beloond met de Comfort Bonus bijstand. Deze werd in januari 2021 vernieuwd maar het concept blijft hetzelfde. Het mooie is, je betaalt niets extra voor deze service! Waar heb jij recht op? Dat lees je in onderstaand overzicht:

 • Langer dan 1 maand klant:
 • Fietsbijstand in heel Europa;
 • Bijstand voor je eigen elektrische wagen.
 • 24/7 toegang tot een netwerk van vakmannen, bijvoorbeeld voor het oplossen van een waterlek of een sleutelprobleem
 • Langer dan 1 jaar klant:
 • Bovestaande voordelen én daarbovenop:
 • Aanvullende bijstand op witgoed na fabrieksgarantie
 • Gedeeltelijke tussenkomst in de betaling energiefactuur als je onvrijwillig werkloos wordt

Meer informatie over de voorwaarden kun je lezen op de Comfort Bonus pagina van Eneco of telefonisch door het telefoonnummer van de klantendienst te bellen.

Extra diensten en oplossingen Eneco

Naast het elektriciteit- en aardgasaanbod presenteert Eneco zich ook als een leverancier die extra diensten in verband met energie aanbiedt. Dat doen sommige andere leveranciers ook, maar over het algemeen zijn het enkel de grotere leveranciers die hun klanten dergelijke extra diensten kunnen aanbieden.

Ketelonderhoud Eneco

Bij Eneco kun je bijvoorbeeld kiezen voor een contract voor het onderhoud van je verwarmingsketel. Met ketelonderhoud houd je je cv in topconditie en zit je er in de winter zorgeloos en warmpjes bij!

Thuisbatterij voor zonnepanelen Eneco

Je kan bij Eneco ook een zogenaamde ‘thuisbatterij’ kopen voor jouw zonnepaneleninstallatie (die je kan laten uitvoeren door de specialisten van Eneco), en je kunt op Eneco rekenen voor hulp bij het isoleren van je woning. Omdat we ons in dit artikel concentreren op het gas- en elektriciteitsaanbod verwijzen we je voor meer informatie over de extra diensten graag door naar Eneco's contactpagina.

Elektriciteitsaanbod van Eneco

groen energiecontract
 1. Eneco Zon & Wind Home+
  Deze gloednieuwe formule biedt je een vaste elektriciteitsprijs gedurende 4 jaar. Bovendien kan je zelf kiezen in welk van de 8 Belgische windparken jouw energie wordt opgewekt.
 2. Eneco Zon & Wind Home
  Ook deze formule is nieuw en biedt een vaste energieprijs gedurende 2 jaar. En ook hier kan je, net als bij Home+, zelf je eigen energiebron kiezen!
 3. Eneco Zon & Wind Plus:
  Dit elektriciteitstarief van Eneco garandeert je een vaste prijs per kWh gedurende 3 jaar. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan (mocht de elektriciteitsprijs op de markt stijgen). Nadeel is uiteraard dat je bij een dalende marktprijs niet mee profiteert. Voor deze formule wordt de elektriciteit opgewekt uit Belgische zonne- en windenergie.
 4. Eneco Zon & Wind Variabel:
  Het variabele elektriciteitstarief van Eneco wordt elke drie maanden aangepast aan de marktprijzen (op basis van de indexatieparameter Endex103). Zo daalt het tarief dus bij dalende marktprijzen, maar het kan ook mee stijgen. Uiteraard kun je op elk moment overstappen naar een contract met vaste tarieven. De groene stroom die Eneco levert wordt voor 100% opgewekt uit zon en wind.
 5. Eneco Zon & Wind Flex:
  Hetzelfde aanbod als ‘Zon & Wind Variabel’ maar op basis van de marktprijzenindex Belpex-S21, de tarieven verschillen op het moment van publicatie nauwelijks.
 6. Eneco Zon & Wind Vast:
  Hetzelfde aanbod als ‘Zon & Wind Plus’ maar zonder garantie over de herkomst van de groene stroom en met een tarief dat enkel vastligt voor het eerste jaar.
 7. Eneco ZonneDak
  Dit is een vast elektriciteitstarief met extra korting. Deze formule is exclusief beschikbaar voor de eigenaars van een installatie met zonnepanelen.
 8. Eneco Zon & Wind Go
  Een energiecontract met een vast tarief voor groene elektriciteit gedurende één jaar, enkel beschikbaar op internet.
telephone eneco

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies en vraag naar de aanbieding van Eneco!

Aardgasaanbod van Eneco

aardgas

Eneco vergelijken met de andere aanbieders van aardgas? Vergelijk de huidige gasprijzen. Hier een overzicht van de meest interessante Eneco packs voor gas:

 1. Eneco Aardgas Plus::
  Het tarief van Eneco voor aardgas wordt aangeboden in een complete pack van drie jaar. Geen prijsstijgingen meer, perfect voor de consument die zekerheid wenst. Bovendien heeft Eneco mooie extra's bij deze formule.
 2. Eneco Aardgas Variabel:
  Het variabele tarief van Eneco wordt elke drie maanden aangepast aan de marktprijzen (op basis van de indexatieparameter TTF103).
 3. Eneco Aardgas Flex:
  Een gelijkaardige formule als ‘Aardgas Variabel’ maar met tarieven op basis van de index TTFDAW-S41.
 4. Eneco Aardgas Vast:
  Dezelfde formule als ‘Aardgas Plus’ maar dan met een tarief dat slechts vastligt gedurende één jaar.
 5. Eneco Aardgas Go:
  Een vast tarief voor aardgas gedurende één jaar. Enkel beschikbaar op internet.

Met uitzondering van de Go formule is bij alle tariefsvormen van Eneco een telefonische klantendienst inbegrepen in de dienstverlening. Zo kun je steeds persoonlijk met een medewerker spreken, mocht je vragen of problemen hebben in verband met je energiecontract of factuur.

Klant bij een andere energieleverancier? Heb je een energiecontract bij een andere leverancier dan bij Eneco? Dit kun je op elk moment stopzetten indien je dat wenst. Veranderen van leverancier gaat vlotter dan je denkt. We informeren je en helpen je van A tot Z!

Contactgegevens Eneco

Om in contact te kunnen treden met Eneco zijn de volgende kanalen in te schakelen: telefoon, briefpost en het internet (chat en contactformulier). Bekijk deze contactpagina voor uitgebreide contactgegevens en hoe je bijvoorbeeld de klantendienst kunt bereiken.

Adres Eneco's hoofdkantoor

ENECO België
Battelsesteenweg 455i
2800 Mechelen

Eneco telefoon

Eneco is ook per telefoon te contacteren. Telefonisch staat Eneco jou graag elke werkdag tussen 8 en 18 uur te woord. Voor persoonlijk contact met een van de medewerkers bel je op een de volgende telefoonnummers:

 • Telefoonnummers Eneco
 • Bel: ☎ 015 68 68 58 voor alle vragen indien je geen klant van Eneco bent
 • Bel: ☎ 015 25 66 66 indien je reeds klant bent met een algemene vraag
 • Bel: ☎ 015 25 66 77 indien je reeds klant bent met facturatievragen
 • Bel: ☎ 02 585 31 31 om klant te worden of om een persoonlijke tarievenvergelijking te laten maken!

My Eneco: online klantenzone

My Eneco is het digitale klantenportaal of online klantenzone van Eneco. Met My Eneco heb je als klant direct en online inzage in je energie. Veel zaken, zoals het inzien van je actuele verbruik, het downloaden van je energiefacturen of het voorschotbedrag aanpassen kun je er zelf regelen. Klanten van Eneco kunnen zich eenmalig gratis registreren en vervolgens steeds inloggen via de inloglink My Eneco.

Een korte geschiedenis van Eneco

Eneco is al bijna 25 jaar actief als producent en leverancier van elektriciteit en aardgas. Die lange traditie bouwt voort op een nog langere voorgeschiedenis, want Eneco ontstond in 1995 uit de toenmalige gemeentelijke energiebedrijven van Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Tot voor kort waren 53 Nederlandse gemeenten aandeelhouder van Eneco. In 2019 is de Eneco Groep door de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu overgenomen. In maart 2020 werd de aankoop volledig afgerond.

Eneco in België en Europa

Eneco is niet alleen actief in België (sinds 2011), maar ook in Nederland, in Frankrijk en in Groot-Brittannië. Eneco streeft naar een aandeel van 70% duurzaam opgewekte elektriciteit tegen 2020 en 100% op lange termijn. Daartoe investeert het veel in zonne- en windenergie, het moedigt particuliere klanten ook aan hier mee in te investeren.
Na de overname van ENI Gas and Power NV in België vorig jaar, kondigde Eneco afgelopen jaar nog aan dat het in Nederland de activiteiten van E.ON overnam.

Meer info op Eneco