Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Overnamedocument water voor alle leveranciers

Geactualiseerd op
minuten lezen
watercontract banner

Wanneer je verhuist, dien je de verhuis door te geven aan zowel je oude als je nieuwe waterleverancier. In de meeste gevallen kun je hiervoor gebruik maken van het water overnamedocument. Op deze pagina download je het water overnamedocument, leggen we je uit hoe je deze invult en ontdek je hoe je hem vervolgens opstuurt naar jouw waterleverancier.

Download het overnamedocument water PDF

Elke waterleverancier in Vlaanderen heeft een eigen document waarmee je een overname waterleveringscontract regelt. Denk eraan dat je een overname moet regelen voor zowel het oude als het nieuwe adres. Wanneer de waterleverancier in je huidige gemeente een andere is dan in de gemeente waarnaar je verhuist, dien je dus verschillende documenten te downloaden.

In onderstaande tabel kun je het water overnamedocument van verschillende waterleveranciers in Vlaanderen vinden en downloaden als PDF bestand.

Download het water overnamedocument
Download LinkWater overnamedocument per leverancier
Water overnamedocument PDF
  • Water overnamedocument de Watergroep
Water overnamedocument PDF
  • Water overnamedocument Farys
Water overnamedocument PDF
  • Water overnamedocument water-link
Water overnamedocument PDF
  • Water overnamedocument Vivaqua
Water overnamedocument PDF
  • Water overnamedocument AGSO Knokke-Heist
Water overnamedocument PDF
  • Water overnamedocument Pidpa

overnamedocument
verhuizen water

Vragen over het water overnamedocument? (Gratis dienst)

De water-experts van CallMePower bieden gratis hulp bij het regelen van het water overnamedocument.

overnamedocument
verhuizen water

Vragen over het water overnamedocument? (Gratis dienst)

De water-experts van CallMePower bieden gratis hulp bij het regelen van het water overnamedocument.

Wat is het overnamedocument water?

Wanneer je verhuist, kun je in veel gevallen je gas- en elektriciteitscontract met je meenemen naar het nieuwe adres. Dit is omdat je zelf je energieleverancier kunt uitkiezen - deze is niet adresgebonden. Hetzelfde geldt niet voor je watercontract. Welke leverancier bij jouw thuis drinkwater levert, is afhankelijk van de gemeente waarin je woont.

Wanneer je verhuist moet je dus altijd een overname van de waterlevering regelen, ook wanneer je dezelfde waterleverancier behoudt. Je gebruikt het overnamedocument als bewijs dat beide partijen, zowel de huidige bewoner als de nieuwe bewoner, akkoord gaan met de meterstanden op de watermeters. Het is dus ook belangrijk dat het document door alle twee partijen wordt ingevuld en ondertekend.

In Antwerpen gebruik je het overnamedocument water van water-link. Weet je niet zeker welke leverancier in jouw gemeente verantwoordelijk is? Vul dan je postcode in in de onderstaande zoekbalk.

Vind je watermaatschappij

  • Aalst (9300 / 9308 / 9310 / 9320)
  • Aalter (9880 / 9881 / 9910)
  • Aarschot (3200 / 3201 / 3202)
  • Aartselaar (2630)
  • Affligem (1790)
Laden

Wanneer gebruik je het water overnamedocument?

Je hoeft niet altijd gebruik te maken van het water overnamedocument. Een overname van de waterlevering kun je namelijk vaak ook digitaal regelen. Dit is echter volledig afhankelijk van de leverancier waarbij je een contract hebt. Je maakt gebruik van het papieren water overnamedocument in de volgende gevallen:

  • Je kunt de overname van de waterlevering niet Digitaal regelen. Bij de meeste waterleveranciers heb je de keuze om de overname van het watercontract online door te geven. Is dit bij jouw leverancier niet het geval? Dan regel je de overname van het waterleveringscontract Digitaal.
  • De overname van het waterleveringscontract ligt in het verleden. Ligt de overname van het waterleveringscontract al meer dan dertig dagen in het verleden? Ook dan dien je bij de meeste leveranciers gebruik te maken van het overnamedocument.

Hoe het overnameformulier water invullen?

Welke gegevens je invult op het overnameformulier water is deels afhankelijk van de waterleverancier waarbij je een contract hebt. Echter komen de gegevens vaak redelijk overeen. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat zowel jij als de nieuwe eigenaar van het contract het document moeten invullen en ondertekenen. Houd in ieder geval rekening met de volgende dingen tijdens het invullen van het overnameformulier water:

  • Je klantgegevens. Het is belangrijk dat je jouw klantgegevens zo volledig mogelijk invult. Weet je niet zeker wat je klantgegevens zijn? Je kunt deze meestal terugvinden op een waterfactuur of post van de waterleverancier.
  • De meterstand. De meterstand is een belangrijk onderdeel van het overnamedocument. Op onze pagina over watermeters lees je meer over het correct aflezen van de meterstand.
  • Laat de andere partij het document invullen. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen het document volledig invullen. Je kunt dit eventueel Digitaal regelen door bijvoorbeeld het document via e-mail te sturen naar de andere partij. Voeg hierbij een foto toe van de meterstand.
  • Handtekeningen. Zowel jij als de oude/nieuwe eigenaar dienen het document te ondertekenen. Pas wanneer alle betrokken partijen het document hebben ondertekend kun je het water overnamedocument opsturen naar de waterleverancier.

De meterstand op het verhuisformulier water invullen

Wanneer iemand jouw waterleveringscontract overneemt, zal diegene ook de bijbehorende meterstand overnemen. Om een watercontract overname te regelen, moet je dus de huidige meterstand aflezen en doorgeven aan de waterleverancier. Deze meterstand vind je op de watermeter. Zowel analoge als Digitale watermeters kunnen ter plaatse worden afgelezen.

Op de watermeter staat een rij van zeven of acht cijfers lang. De zwarte cijfers geven het waterverbruik weer in kubieke meters, de rode cijfers in liters. De waterleverancier is geïnteresseerd in je waterverbruik in kubieke meters. Je noteert dus alleen de zwartkleurige cijfers (aan de linkerkant).

Waar is de watermeter?

Weet je niet waar de watermeter zich in jouw huis bevindt? Dit is in elk huis anders. Neem een kijkje in de meterkast, in de kelder of bij de voor- of achterdeur. Mocht je de watermeter daar niet hebben gevonden, dan kan hij zich ook bevinden in de badkamer of keuken.

Hoe het water overnamedocument doorsturen?

Wanneer zowel jij als de andere partij het water overnamedocument volledig hebben ingevuld, kun je het water overnamedocument doorsturen naar jouw waterleverancier. Je kunt dit doen op een van de volgende twee manieren:

  • Digitaal doorsturen. Je kunt een water overname online regelen door het digitaal te uploaden als PDF-bestand.
  • Per post doorsturen. Download en print het overnamedocument uit, om het vervolgens naar de waterleverancier te sturen per post. Het postadres kun je vinden op de contactpagina van de leverancier.

Wij hebben voor verschillende waterleveranciers in Vlaanderen een overzicht gemaakt van hun contactgegevens. Raadpleeg de contactpagina van jouw leverancier om erachter te komen hoe je het document zo snel mogelijk opstuurt.

Een overname regelen bij de Watergroep

Ben jij, of wordt jij klant bij de Vlaamse waterleverancier de Watergroep? Op onze pagina over het regelen van een overname bij de Watergroep lees je precies hoe je het water overnamedocument kunt invullen en doorsturen.

Betaal de eindfactuur na water overname

Wanneer je het water overnamedocument hebt opgestuurd ontvang je een bevestiging van je waterleverancier. Tevens zal de leverancier een datum vermelden waarop je de eindfactuur kunt verwachten. Op deze eindfactuur kun je precies zien hoeveel drinkwater je hebt verbruikt vanaf de laatste gebruiksfactuur tot op het moment van water overdracht.

Wanneer je daadwerkelijke waterverbruik minder is dan wat je door het jaar heen hebt betaald door middel van de tussentijdse facturen, dan krijg je geld terug. Vice versa dien je bij te betalen als het verbruik hoger uitvalt.

Andere dingen regelen bij verhuis

Ga je binnenkort verhuizen? Dan moet je naast het regelen van de overname van de waterleveringscontract nog aan een heleboel andere dingen denken. Zo moet je verhuisdozen kopen, je energiecontracten regelen en aan je verzekeringen denken. Om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet, heeft CallMePower een verhuischecklist voor je gemaakt. In deze checklist heb je een duidelijk overzicht van alle stappen die je moet nemen ten tijde van een verhuis.

overnamedocument
verhuizen water

Vragen over het water overnamedocument? (Gratis dienst)

De water-experts van CallMePower bieden gratis hulp bij het regelen van het water overnamedocument.

overnamedocument
verhuizen water

Vragen over het water overnamedocument? (Gratis dienst)

De water-experts van CallMePower bieden gratis hulp bij het regelen van het water overnamedocument.

Veelgestelde vragen over het water overnamedocument

Wie moet een waterovernamedocument invullen?

Zowel de voorgaande als de nieuwe bewoner moeten samen het water overnamedocument invullen. Het is belangrijk dat beide partijen hun gegevens en afspraken met betrekking tot de watervoorziening en meterstanden duidelijk vastleggen om eventuele geschillen te voorkomen.

Wat als er geen overeenstemming is over de meterstand?

Als er geen overeenstemming is over de meterstand, kan een technicus worden opgeroepen om de meterstand te controleren. De kosten worden doorgaans gedeeld tussen de partijen als er geen fout wordt gevonden.

Wat als ik het water overnamedocument vergeet in te vullen?

Het is essentieel om het water overnamedocument in te vullen, aangezien het de basis vormt voor de waterfacturatie. Vergeten het overnamedocument in te vullen kan leiden tot facturatieproblemen in de toekomst.

Moet ik een kopie van het water overnamedocument bewaren?

Ja, het is verstandig om een kopie van het ingevulde water overnamedocument te bewaren als bewijs van de meterstand op het moment van de water overdracht.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 43 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Wij helpen jou gratis

Bel de water-experts van CallMePower voor advies over het afsluiten of stopzetten van je watercontract. 
(Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De water-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.