ENGIE Electrabel is de grootste leverancier van aardgas en elektriciteit in België. Die rol heeft het bedrijf, dat tot 2015 nog Electrabel heette, historisch geërfd. Voordat de energiemarkt in 2003 in Vlaanderen en in 2007 in Brussel en Wallonnië werd opengesteld voor concurrentie, had Electrabel een monopolie positie. Voor wie goed wilt vergelijken kan zich best eerst informeren, hieronder een overzicht van het aanbod en achtergrondinformatie van dit energiebedrijf.


Snel navigeren ENGIE Electrabel tarieven
ENGIE Electrabel contact
ENGIE Electrabel zakelijk

De grootste speler op de Belgische energiemarkt

ENGIE Electrabel wie tot 2015 zijn diensten aanbood onder de naam Electrabel, is de belangrijkste leverancier van gas en elektriciteit op de Vlaamse, Waalse en Brusselse energiemarkt voor particulieren en klein-professionelen. Electrabel had tot 2003 een feitelijk monopolie op deze markt, een situatie waaraan een einde kwam toen de Belgische energiemarkt onder impuls van de Europese Unie in de periode tussen 2003 en 2007 werd opengesteld voor concurrentie.

Naamswijziging ENGIE

engie energieleverancier klanten

Hoe noemt het grootste energiebedrijf van België? Het kan best verwarrend zijn, noem een bedrijf dat de afgelopen 10 of 20 jaar vaak van naam is gewijzigd is en je komt uit op Electrabel, óf moet je zeggen: ENGIE Electrabel of wat is het eigenlijk? We hebben het antwoord: ENGIE is de correcte naam voor de energieleverancier die ooit als Electriciteitsmaatschappij der Schelde begon!

Vrijmaking energiemarkt

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt hebben veel klanten Electrabel verlaten op zoek naar een goedkopere energieleverancier of een leverancier met een betere dienstverlening. Toch kiezen nog steeds meer dan vier op de tien consumenten energieleverancier ENGIE Electrabel voor de levering van hun gas en/of elektriciteit.

Marktaandeel ENGIE Electrabel

In Vlaanderen heeft ENGIE Electrabel voor elektriciteit een marktaandeel van 38,71% en voor aardgas 35,66% in november 2019. In het Brussels Hoofdstedelijk gewest is het marktaandeel een pak groter, op 1 januari 2019 was voor aardgas 64,42% de markt in handen van ENGIE Electrabel en voor elektriciteit was dat 65,11%. In Wallonië lag het marktaandeel voor stroom op 45,46% en had de marktleider 40,55% van de markt voor aardgas in handen. Het bedrijf maakt deel uit van de Franse groep ENGIE, één van de grootste energieproducenten wereldwijd. ENGIE ontstond in 2008 uit de fusie tussen nutsbedrijf Suez en Gaz de France (GDF).

 

Prijzen en tarieven ENGIE Electrabel

prijzen tarieven kosten besparen energie

Particuliere klanten van ENGIE Electrabel kunnen kiezen uit acht formules. Deze verschillen niet enkel wat betreft de prijzen en tarieven, maar ook in dienstverlening. Elk van de packs is eveneens beschikbaar in een ‘groene’ versie waarbij consumenten kunnen kiezen voor 100% groene én Belgische elektriciteit, mits het betalen van een supplement.

Aanbod ENGIE Electrabel

Het Direct-abonnement kan enkel online afgesloten worden en is het enige energiecontract met een variabele energieprijs. Dat wil zeggen dat de prijs voor elektriciteit en aardgas maandelijks zal aangepast worden aan de marktprijzen. Het Easy en Easy3 abonnement beloven ‘een voordelige’ vaste prijs gedurende één of drie jaar. UP is een uitgebreid all-in pack met gas & elektriciteit inclusief een slimme thermostaat en een herstellingsdienst. Ook bied ENGIE Electrabel een pack aan voor enkel elektriciteit, speciaal voor eigenaars van een elektrisch voertuig, genaamd Drive.

Samengevat kan je het aanbod van gas en elektriciteit van ENGIE Electrabel breed noemen. Voor het gemak zetten we daarom de verschillende energiepacks in een handig overzicht.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp!

Overzicht tarieven ENGIE Electrabel

In de onderstaande tabel tref je de diensten en de kenmerken van de verschillende ENGIE Electrabel-formules vergelijken. De eerste tabel toont je het aanbod voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Bekijk voor de tariefkaarten onze sectie met een gedetailleerd overzicht van alle ENGIE Electrabel tarieven en bijbehorende energieprijzen.

Aanbod ENGIE Electrabel
Naam formule
Direct Easy Easy3
1 jaar
Drive
3 jaar
Belangrijkste kenmerk Online pack Meest populaire pack Contract 3 jaar Voor je elektrische voertuig
Duur contract 1 jaar 1 en 3 jaar 3 jaar 3 jaar
Groene en Belgische stroom (Ja/Nee) Optie Optie Optie Ja
100% Belgisch
Slimme thermostaat Boxx Optie Optie Optie Optie
Klantendienst Internet Internet, telefoon of klantenloket Internet, telefoon of klantenloket Internet, telefoon of klantenloket
Hoe verkrijgbaar? Internet Internet, telefoon of klantenloket Internet, telefoon of klantenloket Internet, telefoon of klantenloket
Facturen ontvangen per E-mail E-mail of post E-mail of post E-mail of post
Tarieven vergelijken
en keuzehulp
02 588 92 38

Huidige tarieven in oktober 2021

ENGIE Electrabel Boxx

Bij de UP-formule, tenslotte, kiezen klanten voor een vaste energieprijs gedurende 4 jaar. Klanten die hierop intekenen krijgen een gratis installatie aangeboden van Boxx, een slimme thermostaat die via internet kan bediend worden en die je inzicht geeft in jouw elektriciteits- en gasverbruik. Neem een kijkje in de vergelijking van de slimme thermostaten van alle grote energieleveranciers met meer informatie over deze fijne gadget. Ook zetten we de voor- en nadelen op een rijtje bij het gebruik van deze moderne thermostaat.

Tarieven ENGIE Electrabel vergelijken

Wil je weten of je te veel betaalt en de ENGIE Electrabel tarieven vergelijken? Om meteen het aanbod van alle energieleveranciers inclusief ENGIE Electrabel in België te vergelijken kun je naast de V-test van de Vlaamse energieregulator VREG, ook onze onafhankelijke energievergelijker gebruiken. Ontdek al vergelijkend in een paar muisklikken hoeveel jij kunt besparen op je energiefactuur.

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Contactgegevens ENGIE Electrabel

Je kunt de klantendienst van ENGIE Electrabel zowel telefonisch als online contacteren. Voor een persoonlijke klantenservice kun je ook terecht in één van de 40 Bpost-kantoren met een ENGIE Electrabel-loket of bij jouw lokale ENGIE Electrabel Shop. Op zoek naar de contactgegevens van ENGIE Electrabel? Bekijk onze contactpagina voor alle contactgegevens, zoals het adres, het contactformulier... of kijk op de pagina met het telefoonnummer van de klantendienst van ENGIE Electrabel.

Telefoonnummer ENGIE Electrabel

Telefoon ENGIE

De klantendienst van ENGIE Electrabel is telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8 tot 20 uur en op zaterdag van 9 tot 13 uur. ENGIE's telefoonnummer is ☎ 078 35 33 33 (zonaal tarief).

Wie liever online geholpen wordt door ENGIE Electrabel in verband met een vraag of probleem kan de ‘Chat Hier’-functie gebruiken op het contactpagina van de ENGIE Electrabel website.

Adres hoofdzetel ENGIE Electrabel

Dit is het adres van de hoofdzetel van ENGIE in België:

ENGIE
Simon Bolivarlaan 34
1000 Brussel

Geschiedenis van ENGIE Electrabel

Geschiedenis ENGIE Electrabel

ENGIE Electrabel heeft een lange geschiedenis in België. Het bedrijf werd reeds in 1905 opgericht onder de Franse naam ‘Sociétés Réunies d’Energie du Bassin de l’Escaut’. Hoewel die naam reeds lang vergeten is ondertussen kennen sommige mensen wellicht nog de afkorting die vanaf 1956 de officiële naam werd van het bedrijf: Ebes.

Lang voor Europa de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt eiste, kende België reeds een situatie waarin veel onafhankelijke elektriciteitsbedrijven in concurrentie waren met elkaar. In 1935 waren er nog twintig onafhankelijke elektriciteitsbedrijven in ons land actief. Dankzij overnames en fusies bleven er in 1976 nog slechts drie over: Ebes, Unerg en Intercom. Toen ook deze drie bedrijven in 1990 fusioneerden ontstond de N.V. Electrabel. De Belgische overheid hoopte dat dit bedrijf groot genoeg zou zijn om opgewassen te zijn tegen buitenlandse concurrentie en overnames.

Dat bleek al snel ijdele hoop. In de loop van de jaren ’90 slaagde het Franse nutsbedrijf SUEZ erin een belangrijk aandeel in Electrabel te verwerven. Tegen 2005 was SUEZ voor 100% eigenaar van Electrabel.

Electrabel had een quasi-monopolie op de Belgische energiemarkt toen, onder impuls van de Europese Unie, in 2003 concurrerende aanbieders werden toegelaten op de energiemarkt. Sindsdien heeft Electrabel veel marktaandeel verloren, al blijft het tot op vandaag de grootste producent en leverancier van aardgas en elektriciteit op de Belgische markt.

In 2015 besliste GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, z’n naam te wijzigen in ENGIE. De Belgische tak van het bedrijf biedt z’n diensten sindsdien aan onder de naam ENGIE Electrabel.

Meer info over Engie Electrabel