Onderhoud je verwarmingsketel regelmatig met ketelonderhoud en zit er warmpjes bij!

onderhoud verwarmingsketel

Is jouw verwarmingsketel in topconditie?

Regel je ketelonderhoud via CallMePower! Bel tijdens onze openingsuren of we bellen jou gratis terug op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

onderhoud verwarmingsketel

Met regelmatig ketelonderhoud én juiste afstelling van je verwarmingsketel, of deze nu op aardgas of stookolie (mazout) werkt, zit je er van de winter warmpjes bij. Onderhoud aan je mazout- of gasketel verlengt niet alleen de levensduur van je ketel, maar het beperkt ook het risico op storingen of pannes. Bovendien levert een goed onderhouden verwarmingsketel maximaal rendement waardoor je tot wel 15% minder energie verbruikt. Is het onderhoud wettelijk verplicht voor een gasketel of mazoutketel? Hoe pleeg ik best ketelonderhoud aan mijn cv ketel en bij wie kan ik een onderhoudsplan nemen? Allemaal vragen waar we jou een antwoord op geven!


Wat houdt ketelonderhoud voor mijn verwarmingsketel in?

verwarmingsketel

Het onderhoud van een centrale verwarmingsketel is wettelijk verplicht vanaf 20 kilowatt (kW). Heeft je cv ketel een vermogen van minder dan 20 kW dan is onderhoud niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. In België hebben verreweg de meeste huishoudens een verwarmingsketel die op aardgas stookt, ook zijn er ketels die op mazout stoken. Om aan de wettelijke norm te voldoen, dient het onderhoud van je verwarmingsketel te bestaan uit de volgende punten:

Onderhoud gasketel

Heb je een verwarmingsketel die werkt op aardgas? Onderhoud je gasketel regelmatig en wees er zeker van dat de hieronder genoemde punten goed worden gecontroleerd bij de keuring (gedurende het ketelonderhoud) van jouw ketel of combiketel op gas.

 • Controlepunten gasketel (aardgas, butaan of propaan):
 • Toezien op de correcte werking, en reiniging van de ketel
 • Controle van het expansievat en reiniging van de brander
 • Veiligheidscontrole en reiniging van de elektroden
 • Controle van de brandingsinstellingen en de verbranding, reiniging van de sifon indien nodig
 • Reiniging en check van de schoorsteen of rookafvoerkanaal

Onderhoud mazoutketel

Stook je je huis warm met mazout? Voor het onderhoud van jouw mazoutketel dienen onderstaande punten gecontroleerd te worden bij een afspraak voor een keuring (onderhoudsplan) van een stookolieketel.

 • Controlepunten mazoutketel:
 • Controle van de werking, en reiniging van de ketel
 • Nazicht van het expansievat en reiniging van de brander
 • Controle van de mazoutpomp en reiniging van de elektroden
 • Nazicht van de verbranding en de brander-instellingen
 • Reiniging en controle van de schoorsteen of afvoerkanaal

Check goed of de bovenstaande prestaties worden geleverd en vooral of je na afloop van het onderhoud het wettelijk reinigingsattest en het verbrandingsattest ontvangt. Laatste is je garantie dat het onderhoud conform de wetgeving werd uitgevoerd. Bewaar voor de zekerheid minstens de laatste twee attesten.

Bij wie kan ik terecht voor mijn ketelonderhoud?

Voor het onderhoud van je Cv-ketel dien je beroep te doen op een erkend sanitair installateur. Dat kan de installateur zijn die de Cv-installatie heeft geplaatst of elk ander erkend sanitair technicus. Intussen kunnen ook heel wat energieleveranciers je helpen bij deze jaarlijkse onderhoudsbeurt.
Contacteer je energieleverancier voor meer informatie. Heel vaak geniet je als klant van een aantal voordelen.

onderhoud verwarmingsketel

Is jouw verwarmingsketel in topconditie?

Regel je ketelonderhoud via CallMePower! Bel tijdens onze openingsuren of we bellen jou gratis terug op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Hoeveel kost ketelonderhoud?

kosten ketelonderhoud verwarmingsketel

Voor een onderhoudsbeurt door een gekwalificeerde technieker van een gas aangestuurde verwarmingsketel betaal je tussen 100en 170€ euro.
Voor een ketel op mazout (stookolie) liggen de prijzen iets hoger, namelijk tussen 150 en 260 euro.

Verwarming ontluchten Hoor je water door de leidingen stromen en vreemde geluiden als de verwarmingsketel aanslaat? Misschien is het tijd om zelf je radiatoren te ontluchten!?

De prijzen voor een onderhoudscontract of eenmalig onderhoud zijn zeer divers en afhankelijk van de aanbieder, en van de diensten die worden verleend. Check daarom altijd zorgvuldig wat de diensten inhouden, en vraag altijd naar het wettelijk reinigingsattest en het verbrandingsattest.

Heel wat energieleveranciers bieden service- of onderhoudscontracten die vaak voordeliger zijn en tal van extra diensten inhouden zoals een jaarlijkse herinnering, gespreide betaling, en in sommige gevallen kun je ook terecht op een 24/24 en 7 op 7 noodlijn. Bepaalde leveranciers sturen zelfs een technicus in geval van storing of bij panne.

Wat betaal je voor onderhoud aan je verwarmingsketel? Wist je dat je voor nog géén 23 cent per dag zorgeloos gebruik kan maken van jouw gasketel en voor nog géén 60 cent par dag voor jouw mazoutketel? Regel jouw ketelonderhoud telefonisch bij onze energieraadgevers: ☎ 02 588 92 38

Contacteer je energieleverancier voor de voorwaarden van het onderhoudscontract. Een ketel van het merk: Vaillant, Nefit, AWB, Atag, Remeha en Intergas moet geen probleem zijn, al adviseren we wel om goed na te gaan welke merken onder het ketelonderhoud vallen. Dat kan meestal online bij een energieleverancier naar keuze of ook telefonisch.

radiator

Inmiddels bestaan er ook tal van vergelijkingsplatformen waar je online en vrijblijvend een offerte kan aanvragen voor ketelonderhoud, en kiezen uit de verschillende aanbieders. Zo kun je thuis zorgeloos en langer genieten van een warme douche en de verwarming of je ketel nu op aardgas of mazout werkt. Ook kun je met een gerust hart blijven koken als je dit op gas doet uiteraard.

Vereisten onderhoud gasketels in België

Het onderhoud aan je verwarmingsketel is van groot belang. De regels voor het ketelonderhoud zijn anders in iedere regio. Lees hier wat de vereisten zijn voor het onderhoud van gasketels in België, om te beginnen kijken we naar Vlaanderen.

Vereisten onderhoud aan een gasketel in Vlaanderen

In het Vlaams Gewest moet sinds 1 juni 2007 om de twee jaar verplicht onderhoud aan gasinstallaties worden uitgevoerd. Dit onderhoud omvat het reinigen van de schoorsteen en de verwarmingsketel, voorafgaand aan het controleren van de verwarmingsketel en de rookgassen. Alleen een bevoegde technicus mag deze technische controle uitvoeren. Bovendien is tijdens het onderhoud het vegen van de schoorsteen verplicht (wat niet het geval is in Wallonië of Brussel).

Vereisten onderhoud aan een gasketel in Wallonië en Brussel

Sinds 2009 zijn de eigenaren van verwarmingssystemen in Wallonië verantwoordelijk voor de goede werking van hun installaties en moeten zij daarom handelen bij storingen ervan. Zo is om de 3 jaar de controle van het onderhoud van de verwarmingsketel verplicht in Wallonië en sinds juli 2010 in Brussel. Het onderhoud zelf is optioneel, maar hierdoor kan men echt besparen op het gasverbruik. De controle bestaat uit het meten van de uitlaatgassen en het controleren van de plaats van de ventilatie en de schoorsteen. Door onderhoud kan tot wel 20% worden bespaard op het gasverbruik. De controle moet worden uitgevoerd door een bevoegde technicus. Ten slotte moet voor installaties ouder dan 15 jaar verplicht een audit van gasinstallaties worden uitgevoerd.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Vereisten onderhoud mazoutketel in België

Hetzelfde decreet van 2009, dat verantwoordelijk maakt voor de goede werking en de veiligheid van hun verwarmingsinstallaties, is van toepassing op de oliegestookte ketels in België. De frequentie van onderhoudscontroles in België is in alle regio's hetzelfde.
Stookolieketels moeten jaarlijks worden geïnspecteerd door een bevoegde technieker en ook hierbij voor installaties ouder dan 15 jaar moet een audit van de gasinstallaties worden uitgevoerd.

Hoe vaak onderhoud plegen verwarmingsketel

cv thermostaat verwarming

Pleeg regelmatig onderhoud aan je cv-ketel, zeker als jouw verwarmingsketel al op leeftijd is. In Vlaanderen geldt bovendien voor een verwarmingsketel op gas dat een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt verplicht is. Werkt de Cv-ketel op stookolie, dan is het onderhoud elk jaar aan de orde.

Energieleverancier voor onderhoud verwarmingsketel?

Verschillende energieleveranciers bieden ketelonderhoud aan middels een servicecontract of onderhoudscontract, of deze nu op gas of stookolie draait. Als je reeds klant bent bij een leverancier, is het mogelijk om te profiteren van kortingen op het onderhoud van de ketel. Hier volgt een vergelijking van het aanbod van de grootste energieleveranciers.

Vergelijking onderhoudscontracten verwarmingsketel gas

In de tabel hieronder hebben wij een vergelijking gemaakt met daarin de actuele prijzen en tarieven van onderhoudscontracten voor je verwarmingsketel op gas bij ENGIE Electrabel, Luminus, Lampiris, Eneco en Essent.

Tweejaarlijks onderhoudscontract verwarmingsketel aardgas
Aardgas ENGIE Electrabel ketelonderhoud Luminus ketelonderhoud Lampiris ketelonderhoud Eneco ketelonderhoud Essent ketelonderhoud
Maandbedrag in Euro 7 (7,99) 6,50 (7.42) 5,99 (6,84) 7 (7,99) 6,49 (7.41)
Kosten eerste onderhoud (Eenmalig) 167,90 (191,66) 156 (178,08) 144 (164.38) 168 (191,68) Onbekend
Gratis reminder
Controle verwarmingsketel
gecertificeerde technici
Materiaal onderhoud inbegrepen
Verwarmingsaudit
365 dagen en 24/7 service

Prijzen van juli 2019. Prijzen enkel geldig voor bestaande klanten bij de desbetreffende energieleverancier.
Prijzen zijn inclusief 6% BTW. Indien je woning minder dan 10 jaar in gebruik is, dan prijzen aan 21% BTW, deze prijzen staan tussen haakjes.

Vergelijking onderhoudscontracten verwarmingsketel mazout

In de tabel hieronder hebben wij een vergelijking gemaakt met daarin de actuele prijzen en tarieven van onderhoudscontracten voor je verwarmingsketel op mazout (stookolie) bij ENGIE Electrabel, Luminus, Lampiris, Eneco en Essent.

Jaarlijks onderhoudscontract verwarmingsketel mazout
MAZOUT ENGIE Electrabel ketelonderhoud Luminus ketelonderhoud Lampiris ketelonderhoud Eneco ketelonderhoud Essent ketelonderhoud
Maandbedrag in Euro 17 (19,41) 16,50 (18,84) 15,99 (18,25) 18 (20.55) 15,99 (18,25)
Kosten eerste onderhoud (Eenmalig) 204,03 (232,90) 198 (226,08) 194 (223,58) 216 (246.56) Onbekend
Gratis reminder
Controle verwarmingsketel
gecertificeerde technici
Materiaal onderhoud inbegrepen
Verwarmingsaudit
365 dagen en 24/7 service

Prijzen van juli 2019. Prijzen enkel geldig voor bestaande klanten bij de desbetreffende energieleverancier.
Prijzen zijn inclusief 6% BTW. Indien je woning minder dan 10 jaar in gebruik is, dan prijzen aan 21% BTW, deze prijzen staan tussenhaakjes.

Op het moment dat wij onze vergelijking hebben uitgevoerd komt het onderhoudsplan voor je ketel bij Eneco het best uit de bus wat betreft de geleverde diensten en extra's.

Voordelen regelmatig en periodiek ketelonderhoud

Is jouw ketel toe aan een beurt? Regelmatig en periodiek onderhoud van je verwarmingsketel levert je interessante voordelen op. Is je ketel nog jong? Ook dan loont regelmatig onderhoud plegen. Laat dit wel altijd doen door een erkend technieker.

 • Voordelen periodiek ketelonderhoud verwarmingsketel
 • veiligheid, comfort en gemak
 • verlenging levensduur ketel
 • Wettelijk alles in orde
 • goed voor het milieu
 • goed voor je portemonee

Wist je dat je overigens nog meer kunt besparen op je energiefactuur? Naast regelmatig onderhoud te laten plegen aan je ketel kun je ook geld besparen door de verschillende leveranciers van aardgas te vergelijken en de meest voordelige aanbieder te kiezen. Dat kan vlot, snel en vrijblijvend online.

Met een fitte ketel zit je er tijdens de koude dagen warmpjes bij!Bel CallMePower voor informatie over onderhoud aan je ketel: ☎ 02 588 92 38

Afspraak keuring voor onderhoud verwarmingsketel

Kortom, er zijn tal van goede redenen om een afspraak voor jouw verwarmingsketel in te plannen voor een periodieke onderhoudsbeurt. Regelmatig ketelonderhoud uitvoeren zorgt ervoor dat je ketel langer meegaat en beter rendeert. Bovendien is voorkomen altijd beter dan genezen.

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Geactualiseerd op