Met onze gratis verhuishulp is het Energieovernamedocument invullen voor jouw energie vlot geregeld!

energie verhuizen

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons om de meter(s) op jouw naam te zetten!

energie verhuizen

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel op werkdagen tussen 8 en 19h. Of laat je gratis terugbellen door ons.

Energieovernamedocument

Bij een verhuis valt er nogal wat te regelen. Naast alle logistieke en administratieve handelingen, moet je ook aan je energie denken! Je moet de meterstanden doorgeven aan je energieleverancier. Hiervoor is het energieovernamedocument in het leven geroepen. Dit document met juridische waarde, dien je gezamenlijk in te vullen met de nieuwe en vorige bewoners op het moment van je verhuis. Download hier gratis dit officiële document en gebruik het om in te vullen, uit te printen en te ondertekenen. Hiernaast helpen we je verder op weg met onze onderstaande tips, zodat er in de toekomst geen geschil hoeft te ontstaan over de meterstanden. Je wil immers niet betalen voor energie die je niet verbruikte!


De VREG bepaalt dat alle Belgische energieleveranciers het energieovernamedocument moeten accepteren. Download gratis hieronder via de button dit document in PDF:


Energie­overname­document gas en elektriciteit VREG

energieovernamedocument gas elektriciteit verhuizen

Verhuis je of ga je verhuizen? Ben je op zoek naar een model energieovernamedocument of download van het energieovernameformulier van de VREG? Bij welke energieleverancier je ook klant bent, ENGIE Electrabel? Luminus? Eneco? Lampiris? Essent? Octa+? Mega? Elegant?... Je kunt het document hier op deze pagina gratis downloaden, invullen en gebruiken voor jouw administratie.

Download model energieovernamedocument VREG

Maak hieronder gratis gebruik van het model energieovernamedocument van de VREG voor energie (elektriciteit en aardgas). Naast het Nederlands is het bestand ook beschikbaar in PDF formaat in het Frans en Engels! Je gebruikt het document bij een verhuis, voor zowel het vertrek als bij de intrek in je nieuwe woning. Je kan het ook gebruiken tijdens verkoop van een huis of apartement, verhuur van een woning, na een echtscheiding of overlijden.

Download Energieovernamedocument PDF voor invulllen
Download Link Taal Energieovernamedocument

NL Document PDF

 • Energieovernamedocument (Nederlands)

FR Document PDF

 • Energieovernamedocument in het Frans
  Document de reprise des énergies (version francophone)

EN Document PDF

 • Energieovernamedocument in het Engels
  Energy transfer document (English version)

Je huidige energiecontract meeverhuizen? Wist je dat je na je verhuis niet bij dezelfde leverancier hoeft te blijven?
Bel ons voor de beste energiedeal op je nieuwe adres!
Ons nummer is: ☎ 02 588 03 92


energie verhuizen verhuisdoos

Wat is het energieovernamedocument?

Het energieovernamedocument is een document of formulier dat je voor energieovername van je aardgas en/of elektriciteit moet invullen tijdens een verhuis bij de (ver)koop/(ver)huur van een huis. Je vult het in om de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden definitief vast te leggen. Het energieovernamedocument dient dus NIET om het energiecontract van iemand over te nemen. Bij een verhuis kun je voor je nieuwe adres een andere energieleverancier kiezen.

Verhuizen: hét moment om ook te switchen van leverancier! Maak voordelige start in je nieuwe woning met een nieuw energiecontract. Bel en regel je energie nu: ☎ 02 588 03 92!

Wanneer is het energieovernamedocument nodig?

Bij een verhuis, (ver)koop/(ver)huur van een gebouw of soms ook na een echtscheiding of overlijden dien je de meterstanden van elektriciteit en aardgas aan de energieleverancier (ENGIE Electrabel, Eandis, Essent, Luminus, Mega, etc...) door te geven. Heb je twee aparte leveranciers, één voor elektriciteit en één voor gas, dan moet je ze uiteraard allebei apart inlichten.

 

Om de meterstanden van zowel elektriciteit als aardgas door te geven aan de leverancier(s), gebruik je het energieovernamedocument of ook wel het energieovernameformulier voor elektriciteit en/of gas.

energieovernamedocument energieovername download model elektriciteit aardgas

Dit is een handig standaardformulier en algemeen geldend, d.w.z. het wordt door elke energieleverancier geaccepteerd. Het document dient opgemaakt te worden voor zowel je oude als nieuwe adres.

Hoe vul ik het energieovernamedocument in?

energieovernamedocument invullen

Een energieovernamedocument invullen is niet iets wat je dagelijks doet. We kunnen ons goed voorstellen dat je niet precies weet hoe deze klus gedaan moet worden.

Geen zorgen! We geven jou deze tips voor het correct invullen van het energieovernameformulier! Bovendien kun je ook gaan besparen op je gas en/of elektriciteit!

Hulp bij invullen? We helpen je graag bij je energieverhuis. Bel ons, het telefoonnummer is: ☎ 02 588 03 92.

 • Noteer zorgvuldig voor elektriciteit de EAN code, het meternummer en de exacte meterstand voor zowel de enkelvoudige-, de tweevoudige- en eventueel de uitsluitend nachtmeter.
  Voorbeeld van een EAN code voor elektriciteit
 • Voor aardgas vermeld de EAN code, het meternummer en lees de juiste meterstand af.
  Voorbeeld van een EAN code voor aardgas
 • Noteer zorgvuldig het adres, de contactgegevens en de naam van de huidige leverancier van zowel jezelf als de nieuwe huurder, verhuurder of eigenaar.
 • Dateer, onderteken (door beide partijen) en verstuur het formulier via post of e-mail. Je kunt het ook als leidraad gebruiken indien je de informatie doorgeeft via telefoon of de website. Ga na welke procedure hier geldt voor jouw leverancier. Stuur een kopie op en binnen 7 dagen na je verhuis; het origineel houd je zorgvuldig bij.
 • Je leverancier zal dan een eindafrekening maken van jouw verbruik op het oude adres, en de levering op het nieuwe adres opstarten, indien je dat wenst. Je bent namelijk vrij om te kiezen voor een nieuwe leverancier.
energieverbruik berekenen

Wat ga jij aan energie verbruiken in je nieuwe woning?

Jouw leverancier maakt een schatting van wat jouw verbruik zal zijn op je nieuwe adres. Je kan ook zelf jouw energieverbruik berekenen! Gebruik onze energiecalculator!

Water verhuisformulier Vergeet niet de Watergroep (het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen), Pidpa of anders Farys voor de afname van drinkwater in te lichten met behulp van hun verhuisformulieren.

Energieovernamedocument opsturen

Het is belangrijk dat je jouw verhuis op tijd meldt, want je energieleverancier moet een slotfactuur voor je oude adres opstellen en de facturatie op het nieuwe adres laten starten. Hiervoor moet je de meterstanden van de meter(s) van het oude adres en de meterstanden van de meter(s) van je nieuwe adres doorgeven.

Informeer je energieleverancier tijdig! Als je verhuist, moet je je energieleverancier ten laatste 7 dagen na je verhuis op de hoogte brengen met het energieovernamedocument. Wij stellen dit document gratis tot jouw beschikking!

Energieverhuis: jouw checklist met tips

Voor iedere adreswijziging zijn er per energieleverancier (elektriciteit en/of gas) twee energieovernamedocumenten in te vullen, te ondertekenen en toe te sturen aan de energieleverancier en dit zowel voor je oude als je nieuwe adres.

verhuis

Energieovernamedocument en je oude woning

Als je gaat veruizen ken je meestal de nieuwe bewoners indien je jouw oude woning verlaat. Als je verhuist van je oude adres dien je de meterstanden op te nemen en gezamenlijk met de nieuwe eigenaar(s)het energieovernamedocument te tekenen voor de correcte opname en overdracht van de meterstanden. Neem daarvoor onderstaande stappen zodat je de overdracht van gas en / of elektriciteit op orde hebt:

 1. Vul voor elke energieleverancier 1 overnamedocument in, in 2 exemplaren
  (1 exemplaar voor uzelf, 1 voor de nieuwe huurder of de eigenaar)
 2. Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren.
 3. Bezorg een kopie van het document aan de energieleverancier(s) in kwestie binnen de 7 kalenderdagen na je verhuis. Check bij jouw leverancier hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post).
 4. Jouw energieleverancier maakt op basis van het overnamedocument de eindafrekening van je verbruik en bezorgt jou de eindfactuur of slotfactuur.
 5. Jouw huidige energieleverancier zal de levering op je nieuwe adres starten, indien je dat wenst. Dit is echter geen verplichting!

Mazout Is er een mazouttank in je oude woning aanwezig? Dan dien je ook hier de overname van de inhoud af te stemmen met de nieuwe eigenaar of huurder. Is er een tank en heb je nieuwe stookolie nodig op je nieuwe adres? Check dan eerst de beste mazoutprijzen!

Energieovernamedocument en je nieuwe woning

Als het goed is ken je de vorige bewoners nog als je bent verhuisd (of gaat verhuizen) en in je nieuwe woning dien je ook de meterstanden gezamenlijk af te stemmen voor een correcte overname van energie. Hoe je te werk gaat voor gas en / of elektriciteit op je nieuwe adres lees je hieronder:

 1. Vul voor elke energieleverancier 1 overnamedocument in in 2 examplaren
  (1 exemplaarvoor uzelf, 1 voor de vorige huurder of de eigenaar)
 2. Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren.
 3. Bezorg een kopie van beide documenten aan de energieleverancier(s) van jouw keuze binnen 7 kalenderdagen na je verhuis. Check hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post). Behoud het origineel!
 4. Contacteer de energieleverancier aan jouw oude adres om een overname te regelen, of neem contact op met een nieuwe leverancier
energieleveranciers vergelijken

Vergelijk en kies je nieuwe energieleverancier

Je bent vrij om te kiezen voor een andere leverancier op je nieuwe adres. Wil je eerst op je gemak vergelijken? Kies en sluit de beste deal in de energieprijzenvergelijker!

Nuttige info & tips energieovernamedocument

Tot slot geven we je hieronder een aantal tips om het energieovernamedocument goed in te vullen en je energieverhuis vlotjes te laten verlopen.

 • Vul de energieovernamedocumenten volledig, correct en duidelijk in. Vul elke rubriek in en sla geen rubriek over.
 • Let erop dat de documenten binnen de 7 kalenderdagen in het bezit zijn van de energieleverancier(s). Stuur een kopie op, bewaar het origineel.
 • Vul de documenten in, dateer en onderteken samen met de nieuwe en vorige huurder of de eigenaar. Indien reeds ingevuld, controleer dan zorgvuldig de meterstanden. Zo vermijd je pijnlijke discussies achteraf.
 • Bewaar het origineel van de ondertekende overnamedocumenten zorgvuldig. Deze hebben juridische waarde. Ontstaat er later discussie over de meterstanden, dan kan de leverancier dit document opvragen als bewijs van de overeengekomen meterstanden.
 • Gebruik het energieovernamedocument ook om de meterstanden door te geven:
  • bij een echtscheiding (bijvoorbeeld: het energiecontract staat op jouw naam, maar jij verlaat de woning), of
  • bij een overlijden (bijvoorbeeld: jouw alleenstaande ouder is overleden en je wil dit melden aan de energieleverancier).
 • Bespaartip: Gebruik deze gelegenheid om de energieprijzen onder de loep te nemen, de verschillende aanbieders te vergelijken en te kiezen voor een nieuwe leverancier met een lager energietarief.

Nu je onze tips hebt gelezen en nu zelf het document moet invullen, willen we je dit document gratis ter beschikking stellen. Download het energieovernamedocument in PDF via onderstaande button:


Indien de gegevens niet duidelijk, onvolledig genoteerd zijn of het energieovernamedocument niet tijdig overgemaakt is aan de energieleverancier(s), zal jij moeten opdraaien voor de gemaakte kosten van het verbruik op je oude adres. Én dat wil je natuurlijk voorkomen.

Geactualiseerd op