verhuizen
verhuizen

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld!

CallMePower helpt je kosteloos met het opzeggen en afsluiten van je energie- en telecomcontracten. Bel ons voor geheel vrijblijvend en gratis advies!

verhuizen
verhuizen

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld!

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Energieovernamedocument PDF voor alle leveranciers - gratis

energieovernamedocument

Als je besluit te verhuizen moet je naast alle logistieke en administratieve handelingen ook aan je energie denken! Je moet de meterstanden van je oude en nieuwe adres doorgeven aan je energieleverancier. Hiervoor is het energieovernamedocument in het leven geroepen. Download op deze pagina het officiële document, geheel gratis. Print het uit, vul het in en onderteken het gezamenlijk.


Energieovernamedocument in 5 stappen

energie verhuizen omzetten overname
 1. Download en print het energieovernamedocument
  Print in totaal 4 exemplaren. Dit zijn 2 exemplaren voor het oude adres en 2 exemplaren voor het nieuwe adres ;
 2. Noteer de meterstanden zorgvuldig.
  Lees de meterstanden af van de aanwezige meter(s) (elektriciteitsmeter en/of gasmeter) ;
 3. Vul het document verder in.
  Neem de tijd voor het volledig invullen van het energieovernamedocument ;
 4. Onderteken samen het document.
  Zet de datum en een handtekening op het formulier. Zorg dat beide partijen dit doen. Elke partij bewaart een exemplaar voor zich ;
 5. Gebruik de gegevens van het document voor het doorgeven en bevestigen van de meterstanden aan je (nieuwe) leverancier.
  Het energieovernameformulier is een document met juridische waarde.

De VREG bepaalt dat alle Belgische energieleveranciers het energieovernamedocument moeten accepteren. Download dit document gratis via de knop hierboven in PDF.

Document overname elektriciteit en gas

Verhuis je of ga je verhuizen? Ben je op zoek naar een model energieovernamedocument of download van het energieovernameformulier van de VREG? Bij welke energieleverancier je ook klant bent, ENGIE Electrabel, Luminus, Eneco, TotalEnergies en alle andere leveranciers van België. Je kunt het document hier op deze pagina gratis downloaden, invullen en gebruiken voor jouw administratie.

verhuizen
verhuizen

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld!

CallMePower helpt je kosteloos met het opzeggen en afsluiten van je energie- en telecomcontracten. Bel ons voor geheel vrijblijvend en gratis advies!

verhuizen
verhuizen

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld!

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

VREG Overnamedocument

Maak hieronder gratis gebruik van het model energieovernamedocument van de VREG voor energie (elektriciteit en aardgas). Naast het Nederlands is het bestand ook beschikbaar in PDF formaat in het Frans en Engels! Je gebruikt het document bij een verhuis, voor zowel het vertrek als bij de intrek in je nieuwe woning. Je kan het ook gebruiken tijdens verkoop van een huis of apartement, verhuur van een woning, na een echtscheiding of overlijden.

Download Energieovernamedocument CallMePower PDF voor invulllen
Download Link Taal Energieovernamedocument

NL Document PDF

 • Energieovernamedocument CallMePower (Nederlands)

FR Document PDF

 • Energieovernamedocument CallMePower Frans
  Document de reprise des énergies CallMePower (version francophone)

EN Document PDF

 • Energieovernamedocument in het Engels
  Energy transfer document CallMePower (English version)

Wat is het energieovernamedocument?

Energieovernamedocument

Het energieovernamedocument is een document of formulier dat je voor energieovername van je aardgas en/of elektriciteit moet invullen tijdens een verhuis in België bij de (ver)koop/(ver)huur van een huis. Je vult het in om de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden definitief vast te leggen. Het energieovernamedocument dient dus NIET om het energiecontract van iemand over te nemen. Bij een verhuis kun je voor je nieuwe adres een andere energieleverancier kiezen.

verhuizen
verhuizen

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld!

CallMePower helpt je kosteloos met het opzeggen en afsluiten van je energie- en telecomcontracten. Bel ons voor geheel vrijblijvend en gratis advies!

verhuizen
verhuizen

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld!

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Wanneer is het energieovernamedocument nodig?

Maak in de volgende situaties gebruik van het energieovernamedocument om de elektriciteits- en/of gasmeterstanden definitief vast te leggen:

 • Je gaat verhuizen en verlaat je huidige woning ;
 • Je verhuist naar een nieuwe woning ;
 • Bij een echtscheiding ;
 • Bij een overlijden ;
 • Wanneer je een woning verhuurt en geen nieuwe huurder gevonden hebt.

Je moet je energieleverancier binnen de 30 dagen op de hoogte brengen van je verhuis. Licht je huidige energieleverancier in en geef de meterstanden van je oude adres door, zodat de energieleverancier een slotfactuur kan opmaken. Heb je twee aparte leveranciers (één voor elektriciteit en één voor gas), dan moet je ze uiteraard allebei apart inlichten.

Hoe vul ik het energieovernamedocument in?

Een energieovernamedocument invullen is niet iets wat je dagelijks doet. We kunnen ons goed voorstellen dat je niet precies weet hoe deze klus gedaan moet worden.

Geen zorgen! We geven jou deze tips voor het correct invullen van het energieovernameformulier! Bovendien kun je ook gaan besparen op je gas en/of elektriciteit!

 • Noteer zorgvuldig voor elektriciteit de EAN code, het meternummer en de exacte meterstand voor zowel de enkelvoudige-, de tweevoudige- en eventueel de uitsluitend nachtmeter ;
  ean elektriciteit voorbeeld
 • Voor aardgas vermeld de EAN code, het meternummer en lees de juiste meterstand af ;
  ean gas voorbeeld
 • Noteer zorgvuldig het adres, de contactgegevens en de naam van de huidige leverancier van zowel jezelf als de nieuwe huurder, verhuurder of eigenaar ;
 • Dateer, onderteken (door beide partijen) en verstuur het formulier via post of e-mail. Je kunt het ook als leidraad gebruiken indien je de informatie doorgeeft via telefoon of de website. Ga na welke procedure hier geldt voor jouw leverancier. Iedere leverancier moet het ingevulde document accepteren. Stuur een kopie ervan op en binnen 7 dagen na je verhuis, het origineel houd je zorgvuldig bij ;
 • Je leverancier zal dan een eindafrekening maken van jouw verbruik op het oude adres, en de levering op het nieuwe adres opstarten, indien je dat wenst. Je bent namelijk vrij om te kiezen voor een nieuwe leverancier.

Energieovernamedocument opsturen

Het is belangrijk dat je jouw verhuis op tijd meldt, want je energieleverancier moet een slotfactuur voor je oude adres opstellen en de facturatie op het nieuwe adres laten starten. Hiervoor moet je de meterstanden van de meter(s) van het oude adres en de meterstanden van de meter(s) van je nieuwe adres doorgeven.

Informeer je energieleverancier tijdig! Als je verhuist, moet je je energieleverancier ten laatste 7 dagen na je verhuis op de hoogte brengen met het energieovernamedocument. Wij stellen dit document gratis tot jouw beschikking!

Energieverhuis: jouw checklist met tips

Voor iedere adreswijziging zijn er per energieleverancier (elektriciteit en/of gas) twee energieovernamedocumenten in te vullen, te ondertekenen en toe te sturen aan de energieleverancier en dit zowel voor je oude als je nieuwe adres.

Energieovernamedocument en je oude woning

Als je gaat veruizen ken je meestal de nieuwe bewoners indien je jouw oude woning verlaat. Als je verhuist van je oude adres dien je de meterstanden op te nemen en gezamenlijk met de nieuwe eigenaar(s) het energieovernamedocument te ondertekenen voor de correcte opname en overdracht van de meterstanden. Neem daarvoor onderstaande stappen zodat je de overdracht van gas en / of elektriciteit op orde hebt:

 1. Vul voor elke energieleverancier 1 overnamedocument in, in 2 exemplaren
  (1 exemplaar voor uzelf, 1 voor de nieuwe huurder of de eigenaar) ;
 2. Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren ;
 3. Bezorg een kopie van het document aan de energieleverancier(s) in kwestie binnen de 7 kalenderdagen na je verhuis. Check bij jouw leverancier hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post) ;
 4. Jouw energieleverancier maakt op basis van het overnamedocument de eindafrekening van je verbruik en bezorgt jou de eindfactuur of slotfactuur ;
 5. Jouw huidige energieleverancier zal de levering op je nieuwe adres starten, indien je dat wenst. Dit is echter geen verplichting!

Mazout Is er een mazouttank in je oude woning aanwezig? Dan dien je ook hier de overname van de inhoud af te stemmen met de nieuwe eigenaar of huurder. Is er een tank en heb je nieuwe stookolie nodig op je nieuwe adres? Check dan eerst de mazoutprijzen!

Energieovernamedocument en je nieuwe woning

Als het goed is ken je de vorige bewoners nog als je bent verhuisd (of gaat verhuizen) en in je nieuwe woning dien je ook de meterstanden gezamenlijk af te stemmen voor een correcte overname van energie. Hoe je te werk gaat voor gas en / of elektriciteit op je nieuwe adres lees je hieronder:

 1. Vul voor elke partij 1 overnamedocument in, dus 2 examplaren
  (1 exemplaar voor jezelf en 1 voor de vorige huurder of de eigenaar) ;
 2. Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren ;
 3. Bezorg een kopie van beide documenten aan de energieleverancier(s) van jouw keuze binnen 7 kalenderdagen na je verhuis. Check hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post). Behoud het origineel! ;
 4. Contacteer de energieleverancier aan jouw oude adres om een overname te regelen, of vergelijk de energieprijzen en stap over op een voordeliger energiecontract.

Nuttige info & tips energieovernamedocument

Tot slot geven we je hieronder een aantal tips om het energieovernamedocument goed in te vullen en je energieverhuis vlotjes te laten verlopen.

 1. Vul de energieovernamedocumenten volledig, correct en duidelijk in. Vul elke rubriek in en sla geen rubriek over ;
 2. Let erop dat de documenten binnen de 7 kalenderdagen in het bezit zijn van de energieleverancier(s). Stuur een kopie op, bewaar het origineel ;
 3. Vul de documenten in, dateer en onderteken samen met de nieuwe en vorige huurder of de eigenaar. Indien reeds ingevuld, controleer dan zorgvuldig de meterstanden. Zo vermijd je pijnlijke discussies achteraf ;
 4. Bewaar het origineel van de ondertekende overnamedocumenten zorgvuldig. Deze hebben juridische waarde. Ontstaat er later discussie over de meterstanden, dan kan de leverancier dit document opvragen als bewijs van de overeengekomen meterstanden ;
 5. Indien het om een huurpand gaat: maak direct van deze gelegenheid gebruik om ook de plaatsbeschrijving gezamenlijk op te stellen.

Bespaartip Gebruik deze gelegenheid om de energieprijzen onder de loep te nemen, de verschillende aanbieders te vergelijken en te kiezen voor een nieuwe leverancier met een lager energietarief.

Nu je onze tips hebt gelezen en nu zelf het document moet invullen, willen we je dit document gratis ter beschikking stellen. Download het energieovernamedocument in PDF via onderstaande button:

Indien de gegevens niet duidelijk, onvolledig genoteerd zijn of het energieovernamedocument niet tijdig overgemaakt is aan de energieleverancier(s), zal jij moeten opdraaien voor de gemaakte kosten van het verbruik op je oude adres. Én dat wil je natuurlijk voorkomen.

verhuizen
verhuizen

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld!

CallMePower helpt je kosteloos met het opzeggen en afsluiten van je energie- en telecomcontracten. Bel ons voor geheel vrijblijvend en gratis advies!

verhuizen
verhuizen

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld!

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Geactualiseerd op