Energieadvies nodig? Wij helpen je snel!

02 588 92 38 Of bel mij gratis terug!
energie verhuizen

Verhuis je en heb je gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons voor hulp bij jouw energieverhuis en om de meter(s) op jouw naam te zetten!

Verhuis je? Heb je een nieuw én voordelig energiecontract nodig?

Bel ons op werkdagen tussen 8 en 18 uur. Of we bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Energieovernamedocument invullen? Gratis te downloaden en regel vlot de overdracht van gas & elektriciteit!

Bij een verhuis, tijdens het verhuizen of als je al verhuisd bent, valt er één en ander te regelen. Zo moet je ook je energie regelen. Voor een correcte en vlotte energieoverdracht en energieovername tussen de bewoners is er het energieovernamedocument voor aardgas en elektriciteit in het leven geroepen. Dit document kun je op deze pagina gratis downloaden als model om in te vullen. Je dient tijdig je energieleverancier te informeren van je verhuisplannen. Een heel gedoe, maar geen zorgen, wij helpen je een handje met het invullen van het energieovernameformulier!

Energieovernamedocument nodig om in te vullen?

 

download energieovernamedocument

 

Klik op de button en gebruik dit energieovernamedocument om in te vullen. Lees verder in dit artikel over hoe je dit formulier correct invult voor de overdracht en overname van je gas en/of elektriciteit. Met CallMePower wordt het energieovernamedocument invullen wel héél makkelijk!


energieovernamedocument elektriciteit gas verhuizen

Download model energie­overname­document VREG elektriciteit en aardgas

Verhuis je of ga je verhuizen? Ben je op zoek naar een model energieovernamedocument of download van het energieovernameformulier van de VREG? Bij welke energieleverancier je ook klant bent, ENGIE Electrabel? Luminus? Eneco? Lampiris? Essent? Octa+? Mega? Elegant?... Je kunt het document hier op deze pagina gratis downloaden, invullen en gebruiken voor jouw administratie.

Download model energieovernamedocument VREG Maak hieronder gratis gebruik van het model energieovernamedocument van de VREG voor energie (elektriciteit en aardgas). Naast het Nederlands ook beschikbaar in PDF formaat in het Frans en Engels! Je hebt het document nodig bij een verhuis en de intrek in je nieuwe woning.

Download Energieovernamedocument PDF
Energieovernamedocument taal Download link hier ↓↓
 • Energieovernamedocument (Nederlands)


Document NL PDF

 • Energieovernamedocument in het Frans
  Document de reprise des énergies (version francophone)


Document FR PDF

 • Energieovernamedocument in het Engels
  Energy transfer document (English version)


Document EN PDF


Wat is het energieovernamedocument?

Het energieovernamedocumen is een document of formulier dat je voor energieovername van je aardgas en/of elektriciteit moet invullen tijdens een verhuis bij de (ver)koop/(ver)huur van een huis. Je vult het in om de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden definitief vast te leggen. Het dient dus NIET om het energiecontract van iemand over te nemen. Bij een verhuis kun je voor je nieuwe adres een andere energieleverancier kiezen.

energieovernamedocument energieovername download model elektriciteit aardgas

Wanneer is het energieovernamedocument nodig?

Bij een verhuis, (ver)koop/(ver)huur van een gebouw of soms ook na een echtscheiding of overlijden dien je de meterstanden van elektriciteit en aardgas aan de energieleverancier (ENGIE Electrabel, Eandis, Essent, Luminus, Mega, etc...) door te geven. Heb je twee aparte leveranciers, één voor elektriciteit en één voor gas, dan moet je ze uiteraard allebei apart inlichten.

Vragen over het energieovernamedocument? We helpen je bij je energieverhuis. Bel ons, het telefoonnummer is: ☎ 02 588 03 92.

Om de meterstanden van zowel elektriciteit als aardgas door te geven aan de leverancier(s), gebruik je het energieovernamedocument of ook wel het energieovernameformulier voor elektriciteit en/of gas.

Dit is een handig standaardformulier en algemeen geldend, d.w.z. het wordt door elke energieleverancier aanvaard. Het dient opgemaakt te worden voor zowel je oude als je nieuwe adres.

Hoe vul ik het energieovernamedocument in?

energieovernamedocument invullen

Het invullen van het energieovernamedocument is niet iets wat je dagelijks doet. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je niet goed weet hoe deze klus gedaan moet worden. Daarom geven we jou deze tips voor het correct invullen van het energieovernameformulier!

 • Noteer zorgvuldig voor elektriciteit de EAN code, het meternummer en de exacte meterstand voor zowel de enkelvoudige, de tweevoudige en de exclusief nachtmeterstand.
  Voorbeeld van een EAN code voor elektriciteit
 • Voor aardgas vermeld de EAN code, het meternummer en lees de juiste meterstand af.
  Voorbeeld van een EAN code voor aardgas
 • Noteer zorgvuldig het adres, de contactgegevens en de naam van de huidige leverancier van zowel jezelf als de nieuwe huurder, verhuurder of eigenaar.
 • Dateer, onderteken (door beide partijen) en verstuur het formulier via post of e-mail. Je kunt het ook als leidraad gebruiken indien je de informatie doorgeeft via telefoon of de website. Ga na welke procedure hier geldt voor jouw leverancier. Stuur een kopie op en binnen 7 dagen na je verhuis; het origineel houd je zorgvuldig bij.
 • Je leverancier zal dan een eindafrekening maken van jouw verbruik op het oude adres, en de levering op het nieuwe adres opstarten, indien je dat wenst. Je bent namelijk vrij om te kiezen voor een nieuwe leverancier.

Water Vergeet niet de Watergroep (het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen), Pidpa of anders Farys voor de afname van drinkwater in te lichten met behulp van hun verhuisformulieren.

Het energieovernamedocument indienen en naar wie te sturen?

Het is belangrijk dat je jouw verhuis op tijd meldt, want je energieleverancier moet een slotfactuur voor je oude adres opstellen en de facturatie op het nieuwe adres laten starten. Hiervoor moet je de meterstanden van de meter(s) van het oude adres en de meterstanden van de meter(s) van je nieuwe adres doorgeven via de zogenaamde energieovernamedocumenten.

Informeer je energieleverancier tijdig! Als je verhuist, moet je je energie leverancier ten laatste 7 dagen na je verhuis op de hoogte brengen met het energieovernamedocument. Wij stellen dit document voor een correcte energie verhuis gratis tot je beschikking!

Energieverhuis: jouw checklist met tips

Voor iedere adreswijziging zijn er per energieleverancier (elektriciteit en/of gas) twee energieovernamedocumenten in te vullen, te ondertekenen en toe te sturen aan de energieleverancier en dit zowel voor je oude als je nieuwe adres.

verhuis en verhuizen energieovername document energieleverancier elektriciteit gas vergelijken CallMePower

Bij het verlaten van je oude woning

Als je gaat veruizen ken je meestal de nieuwe bewoners indien je jouw oude woning gaat verlaten. Als je verhuist van je oude adres dien je de meterstanden op te nemen en gezamenlijk het energieovernamedocument te tekenen voor de correcte overdracht van energie. Neem daarvoor onderstaande stappen voor gas en / of elektriciteit:

 1. Vul voor elke energieleverancier 1 overnamedocument in, in 2 exemplaren
  (1 exemplaar voor uzelf, 1 voor de nieuwe huurder of de eigenaar)
 2. Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren.
 3. Bezorg een kopie van het document aan de energieleverancier(s) in kwestie binnen de 7 kalenderdagen na je verhuis. Check bij jouw leverancier hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post).
 4. Jouw energieleverancier maakt op basis van het overnamedocument de eindafrekening van je verbruik en bezorgt jou de eindfactuur of slotfactuur.
 5. Jouw huidige energieleverancier zal de levering op je nieuwe adres starten, indien je dat wenst. Dit is echter geen verplichting!

Mazout Is er een mazouttank in je oude woning aanwezig? Dan dien je ook hier de overname van de inhoud af te stemmen met de nieuwe eigenaar of huurder. Is er een tank en heb je nieuwe stookolie nodig op je nieuwe adres? Check dan eerst de beste mazoutprijzen!

Bij intrek in je nieuwe woning

Als het goed is ken je de vorige bewoners nog als je bent verhuisd (of gaat verhuizen) en in je nieuwe woning dien je ook de meterstanden gezamenlijk af te stemmen voor een correcte overname van energie. Hoe je te werk gaat voor gas en / of elektriciteit op je nieuwe adres lees je hieronder:

 1. Vul voor elke energieleverancier 1 overnamedocument in in 2 examplaren
  (1 exemplaarvoor uzelf, 1 voor de vorige huurder of de eigenaar)
 2. Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren.
 3. Bezorg een kopie van beide documenten aan de energieleverancier(s) van jouw keuze binnen 7 kalenderdagen na je verhuis. Check hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post). Behoud het origineel!
 4. Contacteer de energieleverancier aan jouw oude adres om een overname te regelen, of neem contact op met een nieuwe leverancier

Kies zelf je nieuwe energieleverancier! Je bent vrij om te kiezen voor een andere leverancier op je nieuwe adres. Je hoeft in geen geval jouw huidige energiecontract aan te houden, noch dat van de vorige huurder of eigenaar over te nemen.

Nuttige info & tips

 • Vul de energieovernamedocumenten volledig, correct en duidelijk in. Vul elke rubriek in en sla geen rubriek over.
 • Let erop dat de documenten binnen de 7 kalenderdagen in het bezit zijn van de energieleverancier(s). Stuur een kopie op, bewaar het origineel.
 • Vul de documenten in, dateer en onderteken samen met de nieuwe en vorige huurder of de eigenaar. Indien reeds ingevuld, controleer dan zorgvuldig de meterstanden. Zo vermijd je pijnlijke discussies achteraf.
 • Bewaar het origineel van de ondertekende overnamedocumenten zorgvuldig. Deze hebben juridische waarde. Ontstaat er later discussie over de meterstanden, dan kan de leverancier dit document opvragen als bewijs van de overeengekomen meterstanden.
 • Gebruik het energieovernamedocument ook om de meterstanden door te geven:
  • bij een echtscheiding (bijvoorbeeld: het energiecontract staat op jouw naam, maar jij verlaat de woning), of
  • bij een overlijden (bijvoorbeeld: jouw alleenstaande ouder is overleden en je wil dit melden aan de energieleverancier).
 • Gebruik deze gelegenheid om de energieprijzen onder de loep te nemen, de verschillende aanbieders te vergelijken en te kiezen voor een nieuwe leverancier.

Let op!Indien de gegevens niet duidelijk zijn genoteerd of het energieovernamedocument niet tijdig is overgemaakt aan de energieleverancier, zal jij opdraaien voor de kosten van het energieverbruik op je oude adres. Let er dus goed op dat je het energieovernamedocument snel, volledig en correct invult! Advies of hulp nodig? Houd je overnamedocument bij de hand, en bel: ☎ 02 588 03 92 voor de meest voordelige energieleverancier.