Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Hulp nodig bij het energieovernamedocument? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het energieovernamedocument.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Hulp nodig bij het energieovernamedocument? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het energieovernamedocument.

Energieovernamedocument elektriciteit en/of aardgas (PDF)

Geactualiseerd op
minuten lezen
energieovernamedocument

Als je verhuist, moet je naast alle logistieke handelingen ook aan je energievoorziening denken! Je moet de meterstanden op zowel het oude als het nieuwe adres vastleggen en doorgeven aan de energieleverancier, door middel van het energieovernamedocument. Download op deze pagina het offici√ęle energieovernamedocument geheel gratis. Print het uit of vul het Digitaal in en onderteken het gezamenlijk met de nieuwe bewoner.

Energieovernamedocument in vijf stappen

blue checklist with checkmarks
 1. Het overnamedocument voor energie downloaden. Ga je het document met de pen invullen? Print dan in totaal vier exemplaren: twee voor het oude adres en twee voor het nieuwe adres, je kunt eveneens kiezen voor energieovernamedocument Digitaal invullen;
 2. Noteer de meterstanden zorgvuldig. Lees de meterstanden af van de aanwezige meter(s) (elektriciteitsmeter en/of gasmeter);
 3. Vul het document verder (Digitaal) in. Neem de tijd om het energieovernamedocument volledig in te vullen;
 4. Onderteken samen het document. Laat beide partijen het formulier ondertekenen. Elke partij bewaart een exemplaar;
 5. Gebruik de gegevens van het energieovernamedocument voor het doorgeven en bevestigen van de meterstanden aan je (nieuwe) aardgas- en/of elektriciteitsleverancier. Het energieovernameformulier is een document met juridische waarde.

De VREG bepaalt dat alle Belgische energieleveranciers het energieovernamedocument moeten accepteren. Download dit document gratis via de knop hierboven als PDF-bestand.

Document overname elektriciteit en aardgas

Verhuis je of ga je verhuizen? Ben je op zoek naar een overnamedocument voor energie of de download van het energieovernameformulier van de VREG? Bij welke energieleverancier je ook klant bent, ENGIE Electrabel, Luminus, Eneco, TotalEnergies, Fluvius, of een van de andere leveranciers in Belgi√ę. Je kunt het document hier op deze pagina gratis downloaden, Digitaal invullen of uitprinten en gebruiken.

Het energieovernamedocument dient om een verhuis te regelen bij de energieleverancier. Dit document kan worden gebruikt om de meterstanden van zowel elektriciteit als aardgas vast te leggen. Je kunt hiermee echter niet het energiecontract overnemen van de vorige bewoner. Let op: voor de meterstand van water dient het overnameformulier water te worden ingevuld.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Hulp nodig bij het energieovernamedocument? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het energieovernamedocument.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Hulp nodig bij het energieovernamedocument? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het energieovernamedocument.

VREG Overnamedocument

Maak gratis gebruik van het energieovernamedocument van de VREG voor energie (elektriciteit en aardgas). Naast het Nederlands kun je ook het energieovernamedocument downloaden als PDF in het Frans en Engels! Je gebruikt het document bij een verhuis, voor zowel een vertrek uit de oude woning als bij de intrek in je nieuwe woning. Je kan het ook gebruiken tijdens verkoop van een huis of apartement, verhuur van een woning, na een echtscheiding of overlijden.

Download Energieovernamedocument CallMePower PDF voor invulllen
Download LinkTaal Energieovernamedocument
NL Document PDF
 • Energieovernamedocument CallMePower Nederlands
FR Document PDF
 • Energieovernamedocument CallMePower Frans
  Document de reprise des énergies CallMePower (version francophone)
EN Document PDF
 • Energieovernamedocument in het Engels
  Energy transfer document CallMePower (English version)

Wat is het energieovernamedocument?

Het energieovernamedocument is een document of formulier dat je voor energieovername van je aardgas en/of elektriciteit moet invullen tijdens een verhuis in Belgi√ę bij de (ver)koop/(ver)huur van een huis. Je vult het in om de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden definitief vast te leggen. Het maakt hierbij niet uit of je een vast- of variabel energiecontract hebt, want het energieovernamedocument kan NIET worden gebruikt om het energiecontract over te nemen van de vorige bewoner. Bij een verhuis kun je voor je nieuwe adres een andere energieleverancier kiezen.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te regelen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Wanneer is het energieovernamedocument nodig?

Maak in de volgende situaties gebruik van het energieovernamedocument om de elektriciteits- en/of gasmeterstanden definitief vast te leggen:

 • Je gaat verhuizen en verlaat je huidige woning;
 • Je verhuist naar een nieuwe woning;
 • Bij een echtscheiding;
 • Bij een overlijden;
 • Wanneer je een woning verhuurt en geen nieuwe huurder gevonden hebt.

Wanneer moet ik mijn energieleverancier inlichten?

Je moet je energieleverancier binnen 30 dagen op de hoogte brengen van je verhuis. Licht je huidige energieleverancier in en geef de meterstanden van je oude adres door, zodat de energieleverancier een slotfactuur kan opmaken. Heb je twee aparte leveranciers (één voor elektriciteit en één voor gas), dan moet je ze uiteraard allebei apart inlichten. Blijf je bij dezelfde energieleverancier na je verhuis? Geef dan ook de meterstanden van de meter(s) van het nieuwe adres door, zodat de leverancier de facturatie op het nieuwe adres kan laten starten.

Zorg ervoor dat je de gegevens goed invult. Indien de gegevens niet duidelijk, onvolledig genoteerd zijn of het energieovernamedocument niet tijdig overgemaakt is aan de energieleverancier(s), zal jij moeten opdraaien voor de gemaakte kosten van het verbruik op je oude adres. En d√°t wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe vul ik het energieovernamedocument in?

Een energieovernamedocument invullen is niet iets wat je dagelijks doet. We kunnen ons goed voorstellen dat je niet precies weet hoe deze klus gedaan moet worden.

Geen zorgen! Hierbij geven we je enkele tips voor het correct invullen van het energieovernameformulier! Bovendien kun je ook gaan besparen op je gas en/of elektriciteit!

 • Noteer zorgvuldig voor elektriciteit de EAN-code, het >meternummer en de exacte meterstand voor zowel de enkelvoudige-, de tweevoudige- en eventueel uitsluitend de nachtmeter;

  ean elektriciteit voorbeeld
 • Voor aardgas vermeld de EAN code, het meternummer en lees de juiste meterstand af;

  ean gas voorbeeld
 • Noteer het adres, de contactgegevens en de naam van zowel jezelf als de nieuwe huurder, verhuurder of eigenaar;
 • Dateer, onderteken (door beide partijen) en verstuur het formulier via post of e-mail. Je kunt het ook als leidraad gebruiken indien je de informatie doorgeeft via telefoon of de website. Ga na welke procedure hier geldt voor jouw leverancier. Iedere leverancier moet het ingevulde document accepteren. Stuur een kopie ervan op binnen zeven dagen na je verhuis, het origineel bewaar je zorgvuldig;
 • Je leverancier zal dan een eindafrekening maken van jouw verbruik op het oude adres, en de levering op het nieuwe adres opstarten, indien je dat wenst. Je bent namelijk vrij om te kiezen voor een nieuwe leverancier.

Hoe kan ik het energieovernamedocument doorgeven?

Informeer bij jouw huidige energieleverancier hoe je het beste het energieovernamedocument kunt doorgeven. Bij sommige energieleveranciers is het telefonisch doorgeven van de meterstanden voldoende. In andere gevallen dien je het ingevulde en ondertekende energieovernamedocument Digitaal of per post op te sturen. Let erop dat je jouw energieleverancier tijdig informeert! Als je verhuist, moet je jouw energieleverancier ten laatste 7 dagen na je verhuis op de hoogte brengen.

Verhuis elektriciteit en gas: jouw checklist met tips

Voor iedere adreswijziging zijn er per energieleverancier (elektriciteit en/of gas) twee energieovernamedocumenten in te vullen, te ondertekenen en toe te sturen aan de energieleverancier, zowel voor je oude als je nieuwe adres. Kies je voor het energieovernamedocument online invullen? Dan kun je direct het energieovernamedocument doorgeven.

Energieovernamedocument en je oude woning

Als je verhuist dien je de meterstanden van je oude adres op te nemen en gezamenlijk met de nieuwe eigenaar(s) het energieovernamedocument te ondertekenen voor de correcte opname en overdracht van de meterstanden. Neem daarvoor onderstaande stappen zodat je de overdracht van gas en / of elektriciteit op orde hebt:

 1. Vul voor elke energieleverancier één overnamedocument energie in, in 2 exemplaren;
  (één exemplaar voor uzelf, één voor de nieuwe huurder of de eigenaar);
 2. Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren;
 3. Geef een kopie van het energieovernamedocument door aan de energieleverancier(s) in kwestie binnen de zeven kalenderdagen na je verhuis. Check bij jouw leverancier hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post);
 4. Jouw energieleverancier maakt op basis van het overnamedocument de eindafrekening van je verbruik en bezorgt jou de eindfactuur of slotfactuur;
 5. Jouw huidige energieleverancier zal de levering op je nieuwe adres starten, indien je dat wenst. Dit is echter geen verplichting!

Energieovernamedocument en je nieuwe woning

Wanneer je verhuist dien je ook in je nieuwe woning de meterstanden gezamenlijk af te stemmen voor een correcte overname van energie. Hoe je te werk gaat voor gas en / of elektriciteit op je nieuwe adres lees je hieronder:

 1. Vul voor elke partij één overnamedocument (Digitaal) in, dus twee examplaren
  (één exemplaar voor jezelf en één voor de vorige huurder of de eigenaar);
 2. Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren;
 3. Bezorg een kopie van beide documenten aan de energieleverancier(s) van jouw keuze binnen zeven kalenderdagen na je verhuis. Check hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post). Behoud het origineel!
 4. Contacteer de energieleverancier aan jouw oude adres om een overname te regelen, of vergelijk de energieprijzen en stap over op een voordeliger energiecontract.

Nuttige info en tips energieovernamedocument

Tot slot geven we je hieronder een aantal tips om het energieovernamedocument goed in te vullen en het verhuizen van het energiecontract vlotjes te laten verlopen.

 1. Vul de energieovernamedocumenten volledig, correct en duidelijk in. Vul elke rubriek in en sla geen rubriek over;
 2. Kies voor Digitaal invullen van het energieovernamedocument, om er zeker van te zijn dat de tekst duidelijk leesbaar is.
 3. Let erop dat de documenten binnen de zeven kalenderdagen in het bezit zijn van de energieleverancier(s). Stuur een kopie op, bewaar het origineel;
 4. Vul de documenten in, dateer en onderteken ze samen met de nieuwe en vorige huurder of de eigenaar. Indien reeds ingevuld, controleer dan zorgvuldig de meterstanden. Zo vermijd je pijnlijke discussies achteraf;
 5. Bewaar het origineel van de ondertekende overnamedocumenten zorgvuldig. Deze hebben juridische waarde. Ontstaat er later discussie over de meterstanden, dan kan de leverancier dit document opvragen als bewijs van de overeengekomen meterstanden;
 6. Indien het om een huurpand gaat: maak direct van deze gelegenheid gebruik om ook de plaatsbeschrijving gezamenlijk op te stellen.

Bespaartip Gebruik deze gelegenheid om de energieprijzen onder de loep te nemen, de verschillende aanbieders te vergelijken en te kiezen voor een nieuwe leverancier met een lager energietarief.

Nu je onze tips hebt gelezen en nu zelf het document moet invullen, willen we je dit document gratis ter beschikking stellen. Download het energieovernamedocument als PDF bestand via onderstaande button:

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te regelen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Wij helpen jou gratis

Bel de verhuis-experts van CallMePower voor advies over je energie- en watercontracten, telecomabonnementen en verzekeringen.
(Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De verhuis-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.