Vragen over het energieovernamedocument? (Gratis dienst)

Contacteer de verhuis-experts van CallMePower voor gratis hulp.

Vragen over het energieovernamedocument? (Gratis dienst)

Contacteer de verhuis-experts van CallMePower voor gratis hulp.

Energieovernamedocument (PDF)

Geactualiseerd op
minuten lezen
energieovernamedocument

Bij een verhuizing dien je niet alleen rekening te houden met alle praktische zaken, maar ook met je energievoorziening. Het is belangrijk om de meterstanden zowel op je oude als nieuwe adres vast te leggen en deze informatie door te geven aan je energieleverancier via het energieovernamedocument. Je kunt het energieovernamedocument kosteloos downloaden via deze pagina. Je hebt de optie om het uit te printen of digitaal in te vullen, en vervolgens gezamenlijk met de nieuwe bewoner te ondertekenen.

Wat is het energieovernamedocument?

Het energieovernamedocument is een document of formulier dat je voor energieovername van je aardgas en/of elektriciteit moet invullen tijdens een verhuis in België bij de (ver)koop/(ver)huur van een huis. Je vult het in om de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden definitief vast te leggen. Het maakt hierbij niet uit of je een vast- of variabel energiecontract hebt, want het energieovernamedocument kan NIET worden gebruikt om het energiecontract over te nemen van de vorige bewoner. Bij een verhuis kun je voor je nieuwe adres een andere energieleverancier kiezen.

Vragen over het energieovernamedocument? (Gratis dienst)

Contacteer de verhuis-experts van CallMePower voor gratis hulp.

Vragen over het energieovernamedocument? (Gratis dienst)

Contacteer de verhuis-experts van CallMePower voor gratis hulp.

Bij welke leverancier kan het energieovernamedocument worden gebruikt?

Verhuis je of ga je verhuizen? Ben je op zoek naar een overnamedocument voor energie of de download van het energieovernameformulier van de VREG? Bij welke energieleverancier je ook klant bent, ENGIE Electrabel, Luminus, Eneco, TotalEnergies, Fluvius, of een van de andere leveranciers in België. Je kunt het document hier op deze pagina gratis downloaden, digitaal invullen of uitprinten en gebruiken.

Het energieovernamedocument dient om een verhuis te regelen bij de energieleverancier. Dit document kan worden gebruikt om de meterstanden van zowel elektriciteit als aardgas vast te leggen. Je kunt hiermee echter niet het energiecontract overnemen van de vorige bewoner. Let op: voor de meterstand van water dient het overnameformulier water te worden ingevuld.

Energieovernamedocument in Nederlands, Engels of Frans

Maak gratis gebruik van het energieovernamedocument van de VREG voor energie (elektriciteit en aardgas). Naast het Nederlands kun je ook het energieovernamedocument downloaden als PDF in het Frans en Engels! Je gebruikt het document bij een verhuis, voor zowel een vertrek uit de oude woning als bij de intrek in je nieuwe woning. Je kan het ook gebruiken tijdens verkoop van een huis of apartement, verhuur van een woning, na een echtscheiding of overlijden.

Download Energieovernamedocument CallMePower PDF voor invulllen
Download LinkTaal Energieovernamedocument
NL Document PDF
 • Energieovernamedocument CallMePower Nederlands
FR Document PDF
 • Energieovernamedocument CallMePower Frans
  Document de reprise des énergies CallMePower (version francophone)
EN Document PDF
 • Energieovernamedocument in het Engels
  Energy transfer document CallMePower (English version)

Wanneer is het energieovernamedocument nodig?

Maak in de volgende situaties gebruik van het overnameformulier om de elektriciteits- en/of gasmeterstanden definitief vast te leggen:

 • Je gaat verhuizen en verlaat je huidige woning;
 • Je verhuist naar een nieuwe woning;
 • Bij een echtscheiding;
 • Bij een overlijden;
 • Wanneer je een woning verhuurt en geen nieuwe huurder gevonden hebt.

Wanneer moet ik mijn energieleverancier inlichten?

Je moet je energieleverancier binnen 30 dagen op de hoogte brengen van je verhuis. Licht je huidige energieleverancier in en geef de meterstanden van je oude adres door, zodat de energieleverancier een slotfactuur kan opmaken. Heb je twee aparte leveranciers (één voor elektriciteit en één voor gas), dan moet je ze uiteraard allebei apart inlichten. Blijf je bij dezelfde energieleverancier na je verhuis? Geef dan ook de meterstanden van de meter(s) van het nieuwe adres door, zodat de leverancier de facturatie op het nieuwe adres kan laten starten.

Zorg ervoor dat je de gegevens goed invult. Indien de gegevens niet duidelijk, onvolledig genoteerd zijn of het energieovernamedocument niet tijdig overgemaakt is aan de energieleverancier(s), zal jij moeten opdraaien voor de gemaakte kosten van het verbruik op je oude adres. En dát wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe het energieovernamedocument invullen?

 1. Het overnamedocument voor energie downloaden. Ga je het document met de pen invullen? Print dan in totaal vier exemplaren: twee voor het oude adres en twee voor het nieuwe adres, je kunt eveneens kiezen voor het energieovernamedocument digitaal invullen;
 2. Noteer de meterstanden zorgvuldig. Lees de meterstanden af van de aanwezige meter(s) (elektriciteitsmeter en/of gasmeter);
 3. Vul het document verder (Digitaal) in. Neem de tijd om het energieovernamedocument volledig in te vullen;
 4. Onderteken samen het document. Laat beide partijen het formulier ondertekenen. Elke partij bewaart een exemplaar;
 5. Gebruik de gegevens van het energieovernamedocument voor het doorgeven en bevestigen van de meterstanden aan je (nieuwe) aardgas- en/of elektriciteitsleverancier. Het energieovernameformulier is een document met juridische waarde.

De VREG bepaalt dat alle Belgische energieleveranciers het energieovernamedocument moeten accepteren. Download dit document gratis via de knop hierboven als PDF-bestand.

Hoe kan ik het energieovernamedocument doorgeven?

Informeer bij jouw huidige energieleverancier hoe je het beste het energieovernamedocument kunt doorgeven. Bij sommige energieleveranciers is het telefonisch doorgeven van de meterstanden voldoende. In andere gevallen dien je het ingevulde en ondertekende energieovernamedocument Digitaal of per post op te sturen. Let erop dat je jouw energieleverancier tijdig informeert! Als je verhuist, moet je jouw energieleverancier ten laatste 7 dagen na je verhuis op de hoogte brengen.

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te regelen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 55 stemmen vond de informatie nuttig.