Energieovernamedocument PDF elektriciteit en/of aardgas

Als je besluit te verhuizen moet je naast alle logistieke en administratieve handelingen ook aan je energie denken! Je moet de meterstanden van je oude en nieuwe adres doorgeven aan je energieleverancier. Hiervoor is het energieovernamedocument in het leven geroepen. Download op deze pagina het officiële document, geheel gratis. Print het uit, vul het digitaal in en onderteken het gezamenlijk met de nieuwe bewoner.
Energieovernamedocument in vijf stappen

- Download het overnamedocument voor energie
Ga je het document met de pen invullen? Print dan in totaal vier exemplaren: twee voor het oude adres en twee voor het nieuwe adres, je kunt eveneens kiezen voor energieovernamedocument digitaal invullen; - Noteer de meterstanden zorgvuldig.
Lees de meterstanden af van de aanwezige meter(s) (elektriciteitsmeter en/of gasmeter); - Vul het document verder (digitaal) in.
Neem de tijd om het energieovernamedocument volledig in te vullen; - Onderteken samen het document.
Laat beide partijen het formulier ondertekenen. Elke partij bewaart een exemplaar; - Gebruik de gegevens van het energieovernamedocument voor het doorgeven en bevestigen van de meterstanden aan je (nieuwe) aardgas- en/of elektriciteitsleverancier.
Het energieovernameformulier is een document met juridische waarde.
De VREG bepaalt dat alle Belgische energieleveranciers het energieovernamedocument moeten accepteren. Download dit document gratis via de knop hierboven als PDF-bestand.
Document overname elektriciteit en aardgas
Verhuis je of ga je verhuizen? Ben je op zoek naar een overnamedocument voor energie of de download van het energieovernameformulier van de VREG? Bij welke energieleverancier je ook klant bent, ENGIE Electrabel, Luminus, Eneco, TotalEnergies, Fluvius, of een van de andere leveranciers in België. Je kunt het document hier op deze pagina gratis downloaden, digitaal invullen of uitprinten en gebruiken.
Het energieovernamedocument dient om een verhuis te regelen bij de energieleverancier. Dit document kan worden gebruikt om de meterstanden van zowel elektriciteit als aardgas vast te leggen (voor de meterstand van water dient het overnamedocument voor waterlevering; te worden ingevuld).


Hulp nodig bij het energieovernamedocument?
CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het energieovernamedocument.


Hulp nodig bij het energieovernamedocument?
CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het energieovernamedocument.
VREG Overnamedocument
Maak hieronder gratis gebruik van het model energieovernamedocument van de VREG voor energie (elektriciteit en aardgas). Naast het Nederlands is het bestand ook beschikbaar als PDF in het Frans en Engels! Je gebruikt het document bij een verhuis, voor zowel een vertrek uit de oude woning als bij de intrek in je nieuwe woning. Je kan het ook gebruiken tijdens verkoop van een huis of apartement, verhuur van een woning, na een echtscheiding of overlijden.
Download Link | Taal Energieovernamedocument |
---|---|
|
|
|
|
|
Wat is het energieovernamedocument?
Het energieovernamedocument is een document of formulier dat je voor energieovername van je aardgas en/of elektriciteit moet invullen tijdens een verhuis in België bij de (ver)koop/(ver)huur van een huis. Je vult het in om de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden definitief vast te leggen. Het maakt hierbij niet uit of je een vast- of variabel energiecontract hebt, want het energieovernamedocument kan NIET worden gebruikt om energiecontracten van iemand anders over te nemen. Bij een verhuis kun je voor je nieuwe adres een andere energieleverancier kiezen.


Regel je verhuizing in slechts één gesprek!
CallMePower helpt je kosteloos met het afsluiten of opzeggen van al je contracten: energie, telecom, verzekeringen en meer!


Regel je verhuizing in slechts één gesprek!
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.
Wanneer is het energieovernamedocument nodig?
Maak in de volgende situaties gebruik van het energieovernamedocument om de elektriciteits- en/of gasmeterstanden definitief vast te leggen:
- Je gaat verhuizen en verlaat je huidige woning;
- Je verhuist naar een nieuwe woning;
- Bij een echtscheiding;
- Bij een overlijden;
- Wanneer je een woning verhuurt en geen nieuwe huurder gevonden hebt.
Wanneer moet ik mijn energieleverancier inlichten?
Je moet je energieleverancier binnen 30 dagen op de hoogte brengen van je verhuis. Licht je huidige energieleverancier in en geef de meterstanden van je oude adres door, zodat de energieleverancier een slotfactuur kan opmaken. Heb je twee aparte leveranciers (één voor elektriciteit en één voor gas), dan moet je ze uiteraard allebei apart inlichten. Blijf je bij dezelfde energieleverancier na je verhuis? Geef dan ook de meterstanden van de meter(s) van het nieuwe adres door, zodat de leverancier de facturatie op het nieuwe adres kan laten starten.
Zorg ervoor dat je de gegevens goed invult. Indien de gegevens niet duidelijk, onvolledig genoteerd zijn of het energieovernamedocument niet tijdig overgemaakt is aan de energieleverancier(s), zal jij moeten opdraaien voor de gemaakte kosten van het verbruik op je oude adres. En dát wil je natuurlijk voorkomen.
Hoe vul ik het energieovernamedocument in?
Een energieovernamedocument invullen is niet iets wat je dagelijks doet. We kunnen ons goed voorstellen dat je niet precies weet hoe deze klus gedaan moet worden.
Geen zorgen! Hierbij geven we je enkele tips voor het correct invullen van het energieovernameformulier! Bovendien kun je ook gaan besparen op je gas en/of elektriciteit!
- Noteer zorgvuldig voor elektriciteit de EAN-code, het meternummer en de exacte meterstand voor zowel de enkelvoudige-, de tweevoudige- en eventueel uitsluitend de nachtmeter;
- Voor aardgas vermeld de EAN code, het meternummer en lees de juiste meterstand af;
- Noteer zorgvuldig het adres, de contactgegevens en de naam van de huidige leverancier van zowel jezelf als de nieuwe huurder, verhuurder of eigenaar;
- Dateer, onderteken (door beide partijen) en verstuur het formulier via post of e-mail. Je kunt het ook als leidraad gebruiken indien je de informatie doorgeeft via telefoon of de website. Ga na welke procedure hier geldt voor jouw leverancier. Iedere leverancier moet het ingevulde document accepteren. Stuur een kopie ervan op binnen zeven dagen na je verhuis, het origineel bewaar je zorgvuldig;
- Je leverancier zal dan een eindafrekening maken van jouw verbruik op het oude adres, en de levering op het nieuwe adres opstarten, indien je dat wenst. Je bent namelijk vrij om te kiezen voor een nieuwe leverancier.
Moet ik het energieovernamedocument opsturen?
Informeer bij jouw huidige energieleverancier hoe je de meterstanden het beste kunt doorgeven. Bij sommige energieleveranciers is het telefonisch doorgeven van de meterstanden voldoende. In andere gevallen dien je het ingevulde en ondertekende energieovernamedocument digitaal of per post op te sturen. Let erop dat je jouw energieleverancier tijdig informeert! Als je verhuist, moet je jouw energieleverancier ten laatste 7 dagen na je verhuis op de hoogte brengen.
Energieverhuis: jouw checklist met tips
Voor iedere adreswijziging zijn er per energieleverancier (elektriciteit en/of gas) twee energieovernamedocumenten in te vullen, te ondertekenen en toe te sturen aan de energieleverancier, zowel voor je oude als je nieuwe adres. Kies je voor het energieovernamedocument online invullen? Dan kun je het document direct doorsturen.
Energieovernamedocument en je oude woning
Als je verhuist dien je de meterstanden van je oude adres op te nemen en gezamenlijk met de nieuwe eigenaar(s) het energieovernamedocument te ondertekenen voor de correcte opname en overdracht van de meterstanden. Neem daarvoor onderstaande stappen zodat je de overdracht van gas en / of elektriciteit op orde hebt:
- Vul voor elke energieleverancier één overnamedocument in, in 2 exemplaren;
(één exemplaar voor uzelf, één voor de nieuwe huurder of de eigenaar); - Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren;
- Geef een kopie van het energieovernamedocument door aan de energieleverancier(s) in kwestie binnen de zeven kalenderdagen na je verhuis. Check bij jouw leverancier hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post);
- Jouw energieleverancier maakt op basis van het overnamedocument de eindafrekening van je verbruik en bezorgt jou de eindfactuur of slotfactuur;
- Jouw huidige energieleverancier zal de levering op je nieuwe adres starten, indien je dat wenst. Dit is echter geen verplichting!
Mazout Is er een mazouttank in je oude woning aanwezig? Dan dien je ook hier de overname van de inhoud af te stemmen met de nieuwe eigenaar of huurder. Is er een tank en heb je nieuwe stookolie nodig op je nieuwe adres? Check dan eerst de mazoutprijzen!
Energieovernamedocument en je nieuwe woning
Wanneer je verhuist dien je ook in je nieuwe woning de meterstanden gezamenlijk af te stemmen voor een correcte overname van energie. Hoe je te werk gaat voor gas en / of elektriciteit op je nieuwe adres lees je hieronder:
- Vul voor elke partij één overnamedocument (digitaal) in, dus twee examplaren
(één exemplaar voor jezelf en één voor de vorige huurder of de eigenaar); - Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren;
- Bezorg een kopie van beide documenten aan de energieleverancier(s) van jouw keuze binnen zeven kalenderdagen na je verhuis. Check hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post). Behoud het origineel!
- Contacteer de energieleverancier aan jouw oude adres om een overname te regelen, of vergelijk de energieprijzen en stap over op een voordeliger energiecontract.
Nuttige info en tips energieovernamedocument
Tot slot geven we je hieronder een aantal tips om het energieovernamedocument goed in te vullen en je energieverhuis vlotjes te laten verlopen.
- Vul de energieovernamedocumenten volledig, correct en duidelijk in. Vul elke rubriek in en sla geen rubriek over;
- Kies voor digitaal invullen van het energieovernamedocument, om er zeker van te zijn dat de tekst duidelijk leesbaar is.
- Let erop dat de documenten binnen de zeven kalenderdagen in het bezit zijn van de energieleverancier(s). Stuur een kopie op, bewaar het origineel;
- Vul de documenten in, dateer en onderteken ze samen met de nieuwe en vorige huurder of de eigenaar. Indien reeds ingevuld, controleer dan zorgvuldig de meterstanden. Zo vermijd je pijnlijke discussies achteraf;
- Bewaar het origineel van de ondertekende overnamedocumenten zorgvuldig. Deze hebben juridische waarde. Ontstaat er later discussie over de meterstanden, dan kan de leverancier dit document opvragen als bewijs van de overeengekomen meterstanden;
- Indien het om een huurpand gaat: maak direct van deze gelegenheid gebruik om ook de plaatsbeschrijving gezamenlijk op te stellen.
Bespaartip Gebruik deze gelegenheid om de energieprijzen onder de loep te nemen, de verschillende aanbieders te vergelijken en te kiezen voor een nieuwe leverancier met een lager energietarief.
Nu je onze tips hebt gelezen en nu zelf het document moet invullen, willen we je dit document gratis ter beschikking stellen. Download het energieovernamedocument als PDF; bestand via onderstaande button:


Regel je verhuizing in slechts één gesprek!
CallMePower helpt je kosteloos met het afsluiten of opzeggen van al je contracten: energie, telecom, verzekeringen en meer!


Regel je verhuizing in slechts één gesprek!
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.