Speedtest: test en verbeter je internetsnelheid

Geactualiseerd op
minuten lezen
Speedtest internet

Los je langzame internet meteen op!

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle internet abonnementen en sluit meteen een abonnement met sneller internet bij jou thuis af!

Advertentie - CallMePower 

Los je langzame internet meteen op!

Laat CallMePower je terugbellenvoor een gratis vergelijking van alle internet abonnementen en sluit meteen een abonnement met sneller internet bij jou thuis af!

Advertentie - CallMePower 

De internetsnelheid bij jou in huis meten doe je met een speedtest. Voer de speedtest uit, achterhaal of je goede resultaten hebt en ontdek tips voor het verbeteren van de internetsnelheid!

Resultaten speedtest begrijpen

Nadat je de internet speedtest hebt uitgevoerd, krijg je drie resultaten: de downloadsnelheid, de upload snelheid en de reactietijd. De resultaten van de internetsnelheidstest geven aan wat op het moment van meten in Megabits per seconden (Mbps) de downloadsnelheid en upload snelheid is en in milliseconden (ms) de reactietijd.

Bij de speedtest worden zowel de gemiddelden als de hoogst gemeten snelheid aangegeven. De reactietijd wordt in milliseconden (ms) aangegeven. Ook hierbij wordt het gemiddelde weergegeven, maar ook de minimale reactietijd en de jitter (in ms).

 • De downloadsnelheid geeft aan met welke snelheid je gegevens kunt ontvangen vanaf het internet en hoelang het dus duurt voordat je bijvoorbeeld een pagina kunt zien of een applicatie is gedownload. Dit wordt weergegeven in Megabits per seconde (Mbps of Mb/s). Hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter.
 • De upload snelheid geeft aan met welke snelheid je gegevens kunt sturen naar het internet en hoelang het dus duurt voordat je bijvoorbeeld documenten kunt uploaden naar de cloud of een foto op sociale media kunt posten. Ook dit wordt in Megabits per seconde (Mbps of Mb/s) weergegeven. Hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter.
 • De reactietijd - ook wel ping en latency genoemd - geeft aan hoeveel tijd er nodig is voor data om door de server te worden ontvangen. Dit wordt weergegeven in milliseconden (ms) en geeft tevens de jitter weer. Hierbij geldt: hoe lager hoe beter.
 • De jitter is onderdeel van de reactietijd en geeft de betrouwbaarheid van je netwerk weer. Dit wordt, net als de reactietijd, in milliseconden (ms) weergegeven. Hierbij geldt: hoe lager hoe beter.

Overweeg je te veranderen van telecom provider Ontdek onze artikelen waarin we elk alleen internet abonnement vergelijken en ingaan op het snelste internet abonnement in België. Wil je gratis hulp ontvangen bij telecom providers vergelijken? Bel dan naar: 02 588 71 43.Advertentie - Dienst CallMePower

Goede internetsnelheden voor de speedtest

Nadat je een speedtest hebt uitgevoerd, zul je deze moeten beoordelen. Zijn de internetsnelheden goed of te laag? Om je internetsnelheden te beoordelen, zul je naar drie aspecten moeten kijken:

 • Van welke internetverbinding wordt er bij jou in huis gebruik gemaakt? Dit kan VDSL of fiber zijn.
 • Wat is de maximale internetsnelheid van je internetabonnement? Dit is per telecom provider en internetabonnement verschillend.
 • Wat is de maximale internetsnelheid die op jouw adres haalbaar is? Dit kan per telecom provider en per adres verschillen.

Daarbij speelt ook wat er op internet gedaan wordt een rol in hoe goed de internetsnelheid bij jou in huis kan zijn. Gamers zullen bijvoorbeeld een hogere internetsnelheid nodig hebben met een lage reactietijd en jitters dan internetgebruikers die enkel af en toe hun e-mail controleren. Het is daarom goed om na te gaan wat jij wilt doen op internet voordat je een abonnement afsluit, zodat je niet voor supersnel internet betaalt terwijl je in met lagere snelheden ook perfect uit de voeten kunt.

Wat kun je met welke internetsnelheid doen?
Internetsnelheid Wat kun je op internet doen?
Tot 100 Mbps Het is mogelijk om op enkele apparaten tegelijkertijd te downloaden en streamen. Dit is voor huishoudens zonder zeer intensief verbruik al voldoende.
Tot 400 Mbps Het is mogelijk om op meerdere apparaten tegelijkertijd te downloaden, streamen en te gamen zonder onderbrekingen.
Tot 1 Gbps Het is mogelijk om op meerdere apparaten tegelijkertijd grote bestanden te downloaden en uploaden in 4K, te streamen en te gamen zonder onderbrekingen.

Welke internetsnelheid heb ik nodig voor thuiswerken? Vanuit huis werken wordt tegenwoordig door steeds meer mensen gedaan. Het is dan belangrijk een goede internetverbinding te hebben zodat je ongestoord kunt werken en vergaderen. Als jij de enige bent die thuis werkt, dan heb je aan een internetsnelheid van 100 Mbps vaak al voldoende. Wordt er veel van internet gevraagd of werk je met meerdere personen thuis, dan is een snellere verbinding aan te raden.

Speedtest VDSL versus fiber

Eén van de factoren die de resultaten van een speedtest beïnvloeden is van welk type internetverbinding je gebruik maakt. In België kun je een kabelaansluiting of een fiberaansluiting hebben, waarbij geldt dat een fiberaansluiting nog niet voor iedereen in België mogelijk is. De netwerkbeheerders zijn momenteel namelijk druk bezig met het fibernetwerk uit te rollen.

Bij VDSL wordt er gebruik gemaakt van een koperen kabel voor de internetverbinding. De maximale internetsnelheid die de Belgische telecom providers bij het kabelnetwerk bieden, zijn maximaal 400 Mbps voor downloaden en 100 Mbps voor uploaden. De speedtest kan dus nooit resultaten hoger dan deze snelheden aangeven, al is het zelfs erg aannemelijk dat de snelheid een stuk lager is door bijvoorbeeld de lengte van de kabel, de plaats van de modem en de bekabeling in je woning.

De speedtest voor internet met een fiberverbinding kan veel hogere resultaten geven. Dit komt doordat bij fiber gebruik wordt gemaakt van lichtpulsen, die onder andere minder beïnvloedbaar zijn dan kabels. Bij de Belgische telecom providers kun je een maximale internetsnelheid ontvangen van 1 Gbps voor download en 200 Mbps voor uploaden, al verschilt dit wel per provider en kan dit in de toekomst zelfs nog hoger uitvallen!

Is fiber beschikbaar op mijn adres?

Bel CallMePower, ontdek de fiber mogelijkheden op je adres en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Is fiber beschikbaar op mijn adres?

Laat CallMePower jou terugbellen, ontdek de internet mogelijkheden op je adres en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Resultaten Ookla speedtest in België

De Speedtest Global Index is een index waarin de wereldwijde resultaten van de Ookla speedtest worden getoond. De speedtest van Ookla is een referentie voor speedtesten wereldwijd en kan daarom goed gebruikt worden voor het vergelijken van de gemiddelde internetsnelheid in België ten opzichte van andere landen in de wereld.

Uit de Ookla speedtest komt naar voren dat de gemiddelde internetsnelheid in België niet bij de beste van de wereld behoort, maar ook zeker niet slecht is. In onderstaande grafiek kun je zien hoe België in de Ookla speedtest scoort. De aangegeven ranking is op basis van de vergelijking van downloadsnelheden wereldwijd.

De gemiddelde internetsnelheid in België per maand - bron: Ookla

De gemiddelde mobiele internetsnelheid in België per maand - bron: Ookla

Ontdek meer Ontdek onze vergelijking over het snelste internet in België.

Tips voor het uitvoeren van de internet speedtest

Om de speedtest zo optimaal mogelijk uit te voeren, is het verstandig om enkele zaken in gedachten te houden tijdens de procedure. Zo zorg je ervoor dat de resultaten van de speedtest voor internet betrouwbaarder zijn.

 • Sluit je computer via een ethernetkabel direct aan op je modem / router.
 • Gebruik geen oude apparaten, deze zijn namelijk al vanuit zichzelf langzamer dan nieuwere apparaten met de nieuwste technologie.
 • Gebruik geen werkcomputers, deze gebruiken vaak eerst het netwerk van het bedrijf waardoor je snelheid van je eigen netwerk verliest.
 • Zorg ervoor dat je niets aan het downloaden en uploaden bent, hierbij wordt er namelijk internet verbruikt. Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld geen applicaties aan het updaten bent of bestanden met de cloud aan het synchroniseren bent.
 • Zorg ervoor dat er geen andere internetgebruikers zijn. Dit betreft zowel geen andere personen die van het internet gebruik maken als slimme apparaten die internet nodig hebben om te functioneren.
 • Voer een viruscontrole uit voordat je de snelheidstest uitvoert. Virussen en spyware kunnen de snelheid van je computer namelijk verlagen.
 • Sluit zoveel mogelijk programma's, applicaties en tabbladen. Hoe meer er open staan, hoe meer er van het internet gevraagd wordt.

Het is bovendien aan te raden om de internet speedtest meerdere keren per week, op verschillende momenten van de dag, op verschillende toestellen en via verschillende browsers uit te voeren om een zo betrouwbaar resultaat te behalen.

Tips voor het uitvoeren van de speedtest met wifi

Het is ook mogelijk om een speedtest op wifi uit te voeren, bijvoorbeeld via je mobiele telefoon of tablet. Dit heeft echter niet te voorkeur, aangezien wifi door externe factoren beïnvloed kan worden. Wil je toch een speedtest op wifi uitvoeren, houdt dan rekening met de volgende zaken voor een optimale snelheidstest.

 • Zorg dat het elektrische apparaat zich niet te ver van de router / modem bevindt. De afstand van het apparaat naar de modem bepaald namelijk voor een groot deel hoe snel het internet op dat apparaat is.
 • Zorg ervoor dat je met wifi verbonden bent en dus niet met een mobiel netwerk.

Tips voor het verhogen van je internetsnelheid

Ervaar je traag internet of langzaam wifi en behaal je met de internet speedtest of de wifi speedtest ook lage resultaten? Je kunt op een aantal manieren - van hele simpele en goedkope tot meer ingewikkelde mogelijkheden - je wifi en internetsnelheid verbeteren.

 • Werk met een andere internet browser.
 • Download en / of upload niet te veel op hetzelfde moment.
 • Zorg dat je modem de recenste update heeft gehad.
 • Controleer de plaatsing van de modem. De router moet het best op een centrale, open plek staan, zo hoog mogelijk en zonder elektriciteitskabels in de buurt.
 • Controleer op eventuele wifi-stoorders, zoals bluetooth-apparaten, producten met water, een deurbel, verlichting, een verwarming en een lift.
 • Herstart je modem en elektrische apparaten.
 • Verander het wifi kanaal naar een minder druk kanaal en / of de frequentieband naar de 5 Ghz frequentieband in plaats van de 2,4 Ghz.
 • Controleer op tijdelijke problemen, zoals het overschrijden van het maximale internetverbruik of werkzaamheden in je straat.
 • Vergelijk telecom providers en internetabonnementen en stap over naar een ander abonnement / andere provider. Wil je hier hulp bij ontvangen? Bel CallMePower op: 02 588 71 43.
 • Schaf een wifi versterker aan om de wifi in bepaalde ruimtes te verbeteren.
 • Controleer je ethernetkabel op beschadigingen en vervang hem eventueel voor een nieuwere, modernere kabel.
 • Schaf / huur een nieuwe modem aan.
 • Vervang je oude apparatuur in huis.

Los je langzame internet meteen op!

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle internet abonnementen en sluit meteen een abonnement met sneller internet bij jou thuis af!

Advertentie - CallMePower 

Los je langzame internet meteen op!

Laat CallMePower je terugbellenvoor een gratis vergelijking van alle internet abonnementen en sluit meteen een abonnement met sneller internet bij jou thuis af!

Advertentie - CallMePower 

Hoe werkt een speedtest?

Bij een internet speedtest worden er datapakketten naar het netwerk van lokale servers gestuurd. Dit wordt ook weer terug gestuurd naar het apparaat waar je de speedtest op uitvoert.

De downloadsnelheid en uploadsnelheid worden berekend door een groot bestand te downloaden / uploaden terwijl er meerdere verbindingen naar de servers geopend zijn, waardoor de volledige bandbreedte van je internet connectie gebruikt wordt. Vervolgens wordt de totale gegevensdoorvoer gedeeld door de tijdsduur, wat resulteert in de gemiddelde en maximale downloadsnelheid / uploadsnelheid.

De reactietijd wordt daarentegen gemeten door een klein datapakket naar het netwerk van de testserver te sturen, die hem vervolgens weer naar jou terugstuurt. Er worden hierbij meerdere testen uitgevoerd om nauwkeurig aan te kunnen geven hoelang het duurt voordat het pakket weer bij je apparaat aankomt.

Veelgestelde vragen over de speedtest

Wat is een goede snelheid voor wifi?

Dat is afhankelijk van je type internetverbinding (glasvezel of fiber) en de maximale internetsnelheid in je abonnement. Daarbij is ook dat wat je op internet wilt doen belangrijk. Maken maar enkele apparaten tegelijkertijd gebruik van internet, dan is 100 Mbps al voldoende. Wanneer meerdere apparaten tegelijkertijd van internet gebruik maken, dan is 400 Mbps voldende. Wordt er veel van je internet gevraagd door verschillende apparaten, dan is 1 Gbps aan te raden.

Wat is een goede speedtest?

Wat goede resultaten uit je speedtest zijn, is afhankelijk van of je een kabel- of een fiberaansluiting hebt. Bovendien is de internetsnelheid afhankelijk van de maximale internetsnelheid in je internetabonnement en van wat er maximaal op je adres behaald kan worden. Dit kan per provider verschillend zijn.

Hoe controleer ik mijn wifi snelheid?

Aan de hand van een speedtest kun jij jouw internetsnelheid meten. Bij het uitvoeren van een speedtest worden de downloadsnelheid, de upload snelheid, de reactietijd en de jitter van je internetverbinding gemeten.