Hulp nodig bij het kiezen van het beste internet-, tv- of telefoonabonnement?

Krijg gratis advies van onze telecom experts, vind het abonnement dat het beste bij jou past en bespaar op je telecomfactuur!

Hulp nodig bij het kiezen van het beste internet-, tv- of telefoonabonnement voor jou?

Laat ons je terugbellen, krijg gratis advies van onze telecom experts en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Meet je huidige internetsnelheid met de speedtest

Speedtest internet

Niemand houdt van langzaam internet. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je internetsnelheid te verhogen. De eerste stap hierbij is het uitvoeren van een snelheidstest! Wij leggen je in dit artikel uit wat de procedure omtrent de speedtest is en hoe je voor een hogere internetsnelheid kunt zorgen.


Meet met de speedtest je huidige internetsnelheid!

Bij CallMePower kun je via onderstaande speedtest je internetsnelheid meten. Deze test duurt ongeveer een minuut en geeft inzicht in je huidige downloadsnelheid, huidige uploadsnelheid en reactietijd. De resultaten van de internet speedtest worden in Mbps en ms gegeven.

Zorg voor een optimale snelheidstest Voordat je de speedtest uitvoert, is het verstandig om onderstaande tips te volgen. Zo kun je de resultaten van de speedtest maximaliseren. Klik hierna op "Start test". De speedtest is afgerond wanneer "Share" en "Restart" in beeld verschijnen.

Heb je last van langzaam of geen internet in huis?

Bel CallMePower voor gratis advies en sluit een sneller internet abonnement af!

Heb je last van langzaam of geen internet in huis?

Laat ons je terugbellen, krijg gratis advies van onze telecom experts en sluit een sneller internet abonnement af!

Hoe voer ik de internet speedtest optimaal uit?

Het is verstandig om voordat je de internet speedtest uitvoert, enkele maatregelen te nemen. Zo kun je je de internet snelheidstest optimaal uitvoeren.

 • Sluit je computer via een ethernetkabel direct aan op je modem / router.
 • Gebruik geen oude apparaten, deze zijn namelijk al vanuit zichzelf langzamer dan nieuwere apparaten met de nieuwste technologie.
 • Gebruik geen werkcomputers, deze gebruiken vaak eerst het netwerk van het bedrijf waardoor je snelheid van je eigen netwerk verliest.
 • Zorg ervoor dat je niets aan het downloaden en uploaden bent, hierbij wordt er namelijk internet verbruikt. Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld geen applicaties aan het updaten bent of bestanden met de cloud aan het synchroniseren bent.
 • Zorg ervoor dat er geen andere internetgebruikers zijn. Dit betreft zowel geen andere personen die van het internet gebruik maken als slimme apparaten die internet nodig hebben om te functioneren.
 • Voer een viruscontrole uit voordat je de snelheidstest uitvoert. Virussen en spyware kunnen de snelheid van je computer namelijk verlagen.
 • Sluit zoveel mogelijk programma's, applicaties en tabbladen. Hoe meer er open staan, hoe meer er van het internet gevraagd wordt.

Het is ook mogelijk om een wifi speedtest uit te voeren, bijvoorbeeld via je mobiele telefoon of tablet. Dit heeft echter niet te voorkeur, aangezien wifi door externe factoren verstoord kan worden. Wil je toch een wifi speedtest uitvoeren, houdt dan rekening met de volgende zaken voor een optimale wifi snelheidstest.

 • Zorg dat het elektrische apparaat zich niet te ver van de router / modem bevindt. De afstand van het apparaat naar de modem bepaald namelijk voor een groot deel hoe snel het internet op dat apparaat is.
 • Zorg ervoor dat je met Wi-Fi verbonden bent en dus niet met een mobiel netwerk.

Wat houden de resultaten van de internet snelheidstest in?

Nadat je de internet speedtest hebt uitgevoerd, krijg je drie resultaten: de downloadsnelheid, de uploadsnelheid en de reactietijd. De resultaten van de internet snelheidstest geven aan wat op het moment van meten in Megabits per seconden (Mbps) de downloadsnelheid en uploadsnelheid is en in milliseconden (ms) de reactietijd.

Hierbij worden zowel de gemiddelden als de hoogst gemeten snelheid aangegeven. De reactietijd wordt in milliseconden (ms) aangegeven. Ook hierbij wordt het gemiddelde weergegeven, maar ook de minimale reactietijd en de jitter (in ms).

 • De downloadsnelheid geeft aan met welke snelheid je gegevens kunt ontvangen vanaf het internet en hoelang het dus duurt voordat je bijvoorbeeld een pagina kunt zien of een applicatie is gedownload. Dit wordt weergegeven in Megabits per seconde (Mbps of Mb/s). Hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter.
 • De uploadsnelheid geeft aan met welke snelheid je gegevens kunt sturen naar het internet en hoelang het dus duurt voordat je bijvoorbeeld documenten kunt uploaden naar de cloud of een foto op sociale media kunt posten. Ook dit wordt in Megabits per seconde (Mbps of Mb/s) weergegeven. Hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter.
 • De reactietijd - ook wel ping en latency genoemd - geeft aan hoeveel tijd er nodig is voor data om door de server te worden ontvangen. Dit wordt weergegeven in milliseconden (ms) en geeft tevens de jitter weer. Hierbij geldt: hoe lager hoe beter.
 • De jitter is onderdeel van de reactietijd en geeft de betrouwbaarheid van je netwerk weer. Dit wordt, net als de reactietijd, in milliseconden (ms) weergegeven. Hierbij geldt: hoe lager hoe beter.

Voer de speedtest internet meerdere keren uit Het is aan te raden om de internet snelheidstest meerdere keren per week, verspreid over de dag, op verschillende toestellen en via verschillende browsers uit te voeren.

Hoe werkt een speedtest internet?

speedtest

Bij een internet snelheidstest worden er datapakketten naar het netwerk van lokale servers gestuurd. Dit wordt ook weer terug gestuurd naar het apparaat waar je de internet speedtest op uitvoert.

De downloadsnelheid en uploadsnelheid worden berekend door een groot bestand te downloaden / uploaden terwijl er meerdere verbindingen naar de servers geopend zijn, waardoor de volledige bandbreedte van je internet connectie gebruikt wordt.

Vervolgens wordt de totale gegevensdoorvoer gedeeld door de tijdsduur, wat resulteert in de gemiddelde en maximale downloadsnelheid / uploadsnelheid.

De reactietijd wordt daarentegen gemeten door een klein datapakket naar het netwerk van de testserver te sturen, die hem vervolgens weer naar jou terugstuurt. Er worden hierbij meerdere testen uitgevoerd om nauwkeurig aan te kunnen geven hoelang het duurt voordat het pakket weer bij je apparaat aankomt.

Snelheidstest internet: wat zijn goede internetsnelheden?

Nadat je een speedtest hebt uitgevoerd, zul je deze moeten beoordelen. Zijn de internetsnelheden goed of te laag? Om je internetsnelheden te beoordelen, zul je naar twee aspecten moeten kijken:

 • Van welke internetverbinding wordt er bij jou in huis gebruik gemaakt? Dit kan VDSL of fiber zijn.
 • Wat is de maximale internetsnelheid van je internetabonnement? Dit is per telecom provider en internetabonnement verschillend. Overstappen naar een andere provider kan helpen om de maximale snelheid te verhogen.

Daarbij speelt ook een rol wat er op internet gedaan wordt. Gamers zullen bijvoorbeeld een hogere internetsnelheid nodig hebben met een lage reactietijd en jitters dan internetgebruikers die enkel af en toe hun e-mail controleren. Het is daarom goed om na te gaan wat jij wilt doen op internet voordat je een abonnement afsluit, zodat je niet voor supersnel internet betaalt terwijl je in met lagere snelheden ook perfect uit de voeten kunt.

Gemiddelde resultaten speedtest in België Uit de Speedtest Global Index blijkt dat België op plaats 29 (van de wereld) staat wat betreft de gemiddelde internetsnelheid voor mobiel met een gemiddelde downloadsnelheid van 52,06 Mpbs, een gemiddelde uploadsnelheid van 10,43 Mbps en een reactietijd van 24 ms. Op de desktopranking staat België 38ste met een gemiddelde downloadsnelheid van 79 Mbps, een gemiddelde uploadsnelheid van 18,08 Mbps en een reactietijd van 12 ms.

Internetsnelheid Mogelijkheden
Tot 100 Mbps Het is mogelijk om op enkele apparaten tegelijkertijd te downloaden en streamen. Dit is voor huishoudens zonder zeer intensief verbruik al voldoende.
Tot 400 Mbps Het is mogelijk om op meerdere apparaten tegelijkertijd te downloaden, streamen en te gamen zonder onderbrekingen.
Tot 1 Gbps Het is mogelijk om op meerdere apparaten tegelijkertijd grote bestanden te downloaden en uploaden in 4K, te streamen en te gamen zonder onderbrekingen.

Welke internetsnelheid heb ik nodig voor thuiswerken? Tegenwoordig werken veel meer mensen vanuit huis. Het is dan belangrijk een goede internetverbinding te hebben zodat je ongestoord kunt werken en vergaderingen kunt voeren. Als jij alleen thuis werkt, dan kan dit al bij 100 Mbps. Wordt er veel van internet gevraagd of werk je met meerdere personen thuis, dan is een snellere verbinding aan te raden.

Speedtest internet met een VDSL verbinding

Bij een VDSL verbinding wordt er gebruik gemaakt van een koperen kabel om het internet op je adres te leveren. De maximale downloadsnelheden die door Belgische telecom providers worden geboden, lopen op tot 400 Mbps. De maximale uploadsnelheden lopen op tot 100 Mbps.

Bovenstaande snelheden betreffen theoretische snelheden en kunnen per telecom provider en internetabonnement verschillen. De daadwerkelijke internetsnelheid kan een stuk lager zijn. Dit is onder andere afhankelijk van de lengte van de kabel, de plaats van de modem in huis en de bekabeling in je woning.

Speedtest internet met een fiber verbinding

fiber

De maximale snelheden die bij fiber geboden kunnen worden, liggen een stuk hoger dan bij VDSL doordat de internetsignalen door middel van lichtpulsen verstuurd worden. De aangeboden fiberabonnementen bieden maximale downloadsnelheden tot 1 Gbps en maximale uploadsnelheden tot 200 Mbps.

Een groot nadeel van fiber is dat het nog niet op elk adres in België beschikbaar is. De Mobile Network Operatoren zijn wel bezig om alle huishoudens aan te sluiten op het glasvezelnetwerk, maar dit is een erg dure operatie.

Is fiber beschikbaar op mijn adres?

Bel CallMePower, ontdek de internet mogelijkheden op je adres en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Is fiber beschikbaar op mijn adres?

Laat ons jou terugbellen, ontdek de internet mogelijkheden op je adres en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Speedtest Telenet, Orange, Proximus en meer providers

Iedere telecom provider in België die een internetabonnement aanbiedt, biedt deze abonnementen aan met verschillende internetsnelheden. In onderstaand overzicht hebben wij weergegeven wat de maximale internetsnelheden zijn van de verschillende operatoren.

Telecom providers vergelijken: maximale internetsnelheden
Telecom provider Maximale downloadsnelheid Maximale uploadsnelheid
edpnet VDSL: 100 Mbps
Fiber: 500 Mbps
VDSL: 40 Mbps
Fiber: 100 Mbps
Orange VDSL: 150 Mbps
Fiber: 1 Gbps
VDSL: 15 Mbps
Fiber: 200 Mbps
Proximus VDSL: 100 Mbps
Fiber: 1 Gbps
VDSL: 20 Mbps
Fiber: 100 Mbps
TADAAM VDSL: 100 Mbps VDSL: 100 Mbps
Telenet VDSL: 1 Gbps VDSL: 40 Mbps
Scarlet VDSL: 50 Mbps VDSL: 4 Mbps
VOO VDSL: 400 Mbps VDSL: 20 Mbps
Zuny VDSL: 200 Mbps VDSL: 10 Mbps
Advies over een nieuw internet abonnement:  02 588 44 02

Maximale snelheden van de duurste internetabonnementen (los of in een pack) in februari 2022.

Speedtest edpnet

Heb je een internetabonnement bij edpnet en wil je de internetsnelheid bij jou in huis weten? Je kunt via de edpnet website snel en eenvoud een edpnet speedtest uitvoeren.

Speedtest Orange

Als je een internetabonnement bij Orange hebt en ben je benieuwd naar je internetsnelheid? Voer dan via de Orange website een Orange speedtest uit.

Speedtest Proximus

Wil je als Proximus klant met een internetabonnement weten wat je internetsnelheid is of gebruik je het Proximus netwerk? Via hun website kun je een Proximus speedtest uitvoeren.

Speedtest TADAAM

TADAAM biedt combinatiepakketten met internet en TV aan. Wil je weten wat de download- en uploadsnelheid is? Voer dan de CallMePower speedtest uit.

Telenet Speedtest

Via de Telenet website kun je als klant met een internetabonnement van Telenet een speedtest van Telenet uitvoeren.

Speedtest Scarlet

Net als TADAAM biedt ook Scarlet geen eigen speedtest aan. Ze maken echter gebruik van het Proximus netwerk, je kunt dus ook de Proximus speedtest of de CallMePower speedtest gebruiken.

Speedtest VOO

Als klant van VOO die benieuwd is naar zijn internetsnelheid, kun je via de VOO website een VOO speedtest doen. Deze speedtest is ontwikkeld op basis van de Ookla speedtest.

Speedtest Zuny

Wil je als klant van Zuny weten wat je internetsnelheid is? Dan kun je gebruik maken van de Zuny speedtest gebruik maken.

Wil je veranderen van telecom provider?

Eén van onze experts helpt jouw de beste deal op de markt te vinden op basis van je behoeften en jouw abonnementen bij je huidige provider beëindigen.

Wil je veranderen van telecom provider?

Laat ons jou terugbellen! Eén van onze experts helpt jou de beste deal te vinden op basis van je behoeften en zegt je abonnementen bij je huidige provider op!

Hoe zorg ik voor betere speedtest wifi resultaten?

Is je internetsnelheid te laag, je Wi-Fi te langzaam en blijkt dit ook uit de speedtest, dan kun je op een aantal manieren - van hele simpele en goedkope tot meer ingewikkelde mogelijkheden - je Wi-Fi en internetsnelheid verbeteren.

 • Werk met een andere internet browser.
 • Download en / of upload niet te veel op hetzelfde moment.
 • Zorg dat je modem de recenste update heeft gehad.
 • Controleer de plaatsing van de modem. De router moet het best op een centrale, open plek staan, zo hoog mogelijk en zonder elektriciteitskabels in de buurt.
 • Controleer op eventuele WiFi-stoorders, zoals bluetooth-apparaten, producten met water, een deurbel, verlichting, een verwarming en een lift.
 • Herstart je modem en elektrische apparaten.
 • Verander het Wi-Fi kanaal naar een minder druk kanaal en / of de frequentieband naar de 5 Ghz frequentieband in plaats van de 2,4 Ghz.
 • Controleer op tijdelijke problemen, zoals het overschrijden van het maximale internetverbruik of werkzaamheden in je straat.
 • Vergelijk telecom providers en internetabonnementen en stap over
  naar een ander abonnement / andere provider.
 • Schaf een WiFi versterker aan om de Wi-Fi in bepaalde ruimtes te verbeteren.
 • Controleer je ethernetkabel op beschadigingen en vervang hem eventueel voor een nieuwere, modernere kabel.
 • Schaf / huur een nieuwe modem aan.
 • Vervang je oude apparatuur in huis.
Geactualiseerd op