Verhuizen checklist 2023: alle stappen en tips (gratis PDF)

Bij het regelen van een verhuis moet je met een groot aantal zaken rekening houden. Het is daarom niet zo gek dat je al snel wat over het hoofd ziet. In dit artikel leggen we de belangrijkste procedures voor het regelen van een verhuis uit door middel van onze verhuis checklist. Het is tevens mogelijk om hier de verhuis checklist als PDF te downloaden.
Verhuizen checklist PDF downloaden
Het hebben van een checklist waarin je alle zaken betreffende het verhuisproces gemakkelijk bij kunt houden maakt het regelen van de verhuis een stuk simpeler. Met de knop hieronder is het mogelijk om de CallMePower verhuis checklist als PDF gratis te downloaden. In deze checklist hebben we een volledig verhuizen stappenplan samengesteld.


Energie, telecom of verzekeringen nodig voor je nieuwe woning?
Bel CallMePower om gratis hulp te krijgen bij het afsluiten of opzeggen van al je huishoudelijke contracten in Vlaanderen.


Energie, telecom of verzekeringen nodig voor je nieuwe woning?
Bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen.
Verhuis checklist buitenland naar België
Verhuis je van het buitenland naar België? Dan zal je met een aantal extra zaken rekening moeten houden. Denk hierbij aan het inschrijven in de nieuwe gemeente, maar ook aan het afsluiten van verzekeringen en bankrekeningen. Bekijk onze pagina over verhuizen naar België voor meer informatie over dit onderwerp.
Verhuis checklist voor in België
Voordat je gaat verhuizen, zal je al een groot aantal zaken moeten regelen. Van de verhuisdozen tot aan je verzekeringen moeten van tevoren geregeld worden. In dit onderdeel bekijken we de belangrijkste zaken betreffende een verhuis en beantwoorden we de vraag: “Wat moet je allemaal regelen als je gaat verhuizen?”.
Verhuizen: waar beginnen? Waarmee je begint met verhuizen is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Bepaalde administratieve zaken kunnen vanaf drie maanden van tevoren worden geregeld. Maar het is altijd een goed idee om zo vroeg mogelijk te beginnen met je spullen uitzoeken.
Verzekeringen en de checklist verhuis
Bij een verhuis is het altijd belangrijk om goed je verzekeringen door te lopen. Bekijk ook de dekkingen van je verzekeringen als je een nieuwe woning betrekt. Het kan namelijk zijn dat je nieuwe woning zaken heeft die niet door je huidige verzekering worden gedekt, zoals een tuinhuisje. Breng de verzekeringsmaatschappijen ook op de hoogte van je nieuwe adres.
Energiecontract en de checklist verhuis
Betreffende je energiecontract moet je je energieleverancier op de hoogte brengen van je nieuwe adres en zal je het energieovernamedocument moeten invullen. Met dit document worden de energiemeters van de woning overgenomen door de nieuwe bewoners en kunnen de meterstanden worden doorgegeven. Dit is tevens het officiële bewijs van de meterstanden op het moment van de overdracht.
Op zoek naar het overnamedocument van een specifieke leverancier? Bekijk dan het:
- Eneco overnamedocument;
- Mega overnamedocument;
- TotalEnergies overnamedocument;
- ENGIE overnamedocument;
- Luminus overnamedocument.
Verhuis stappenplan en je telecomcontract
Een van de stappen uit het verhuis stappenplan betreft het overzetten van je telecomcontract. De procedure voor het doorgeven van een verhuis aan je telecomprovider kan verschillen per provider. Voor het overzetten van je internet- en tv-abonnement moet je bij de meeste providers een aantal weken van tevoren met de klantendienst contact opnemen. Voor mobiele telefonie hoef je bij de meeste providers enkel je nieuwe adres door te geven.
Wel is het belangrijk om in gedachten te houden dat je in sommige gevallen moet veranderen van telecomprovider. Het kan namelijk zijn dat je huidige telecomprovider niet actief is op je nieuwe adres.
Wie en wat verwittigen bij verhuis?
Bij een verhuis moet je een aantal organisaties op de hoogte brengen van je nieuwe adres. Ten eerste moet je een adreswijziging doorvoeren bij de gemeente. Ook als je verhuist binnen je huidige gemeente, is een adreswijziging doorgeven verplicht. Daarnaast dien je onder andere de volgende organisaties te verwittigen bij een verhuis:
- gezondheidsdiensten (huisdokter, tandarts, ziekenfond, apotheker, etc);
- verzekeringsmaatschappij;
- energieleverancier;
- watermaatschappij;
- telecomprovider;
- belastingdienst;
- bank;
- abonnementen (krant, tijdschriften, etc).
De bpost verhuisdienst Het kan onverhoopt voorkomen dat je een instantie vergeet in te lichten over je adreswijziging. Om er zeker van te zijn dat je de post op het nieuwe adres ontvangt, kun je gebruikmaken van de bpost verhuisdienst. Deze dienst zorgt ervoor dat je post zal worden doorgestuurd naar het nieuwe adres.


Regel je verhuizing in slechts één gesprek!
CallMePower helpt je kosteloos met het afsluiten of opzeggen van al je contracten: energie, telecom, verzekeringen en meer!


Regel je verhuizing in slechts één gesprek!
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.
Verhuizen checklist huurwoning in België
Indien je momenteel woonachtig bent in een huurwoning of gaat verhuizen naar een huurwoning, zal je rekening moeten houden met een aantal aanvullende zaken. In dit onderdeel kijken we naar de verhuizen checklist voor een huurwoning en de speciale procedures.
Huurcontract verhuizen checklist
Bij een verhuizing is het belangrijk om rekening te houden met je huurcontract en de voorwaarden die hierin zijn opgenomen. Bekijk bijvoorbeeld wat de opzegtermijn is en onder welke voorwaarden je het huurcontract kunt opzeggen. Bekijk onze huurcontract opzegbrief als voorbeeld om direct je opzegging te versturen naar de verhuurder.
Als je naar een nieuwe huurwoning gaat verhuizen, is het ook aan te raden om te controleren of je in aanmerking komt voor de huursubsidies in Vlaanderen. Vergeet ook niet om je huurcontract registratie binnen vier maanden na de ondertekening van het contract uit te voeren.
Plaatsbeschrijving in de verhuizen checklist huurwoning
Een plaatsbeschrijving is een document waarin de staat van de woning wordt vastgesteld en alle aanwezige spullen worden genoteerd. Dit document is er om zowel de huurder als de verhuurder te beschermen tegen geschillen. Het invullen van een plaatsbeschrijving gebeurt bij het intrekken in de woning en bij vertrek.
Hoewel je een plaatsbeschrijving zelf kunt invullen, is het aan te raden om dit door een professional te laten doen. De plaatsbeschrijving prijs ligt tussen de € 300 en € 500. Bekijk het plaatsbeschrijving voorbeeld om erachter te komen hoe je dit document moet invullen of gebruik het plaatsbeschrijving Word-document zelf.
Let op dat er een verschil is tussen de plaatsbeschrijving gemeubelde woning en een plaatsbeschrijving ongemeubelde woning.


Regel je verhuizing in slechts één gesprek!
CallMePower helpt je kosteloos met het afsluiten of opzeggen van al je contracten: energie, telecom, verzekeringen en meer!


Regel je verhuizing in slechts één gesprek!
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.
Checklist verhuizen: wat te doen na een verhuis?
Nadat alle koffers en dozen zijn uitgepakt, is je verhuis bijna afgerond. Zorg ervoor dat je in ieder geval binnen acht dagen na je verhuis de adreswijziging door hebt gegeven bij de gemeente. Na de adreswijziging zal er een buurtagent langskomen om te controleren of je inderdaad op het aangegeven adres woont.
Houd ook rekening met de verschillende abonnementen en contracten die je mee hebt genomen naar je nieuwe woning. In veel gevallen is het mogelijk om te besparen op je facturen door over te stappen naar een voordeligere energieleverancier of telecomprovider. Bekijk bijvoorbeeld de:
- goedkoopste energieleverancier van deze maand;
- goedkoopste internet abonnementen;
- goedkoopste tv-abonnementen.
Het is ook aan te raden om na je verhuis te controleren wanneer het laatste onderhoud aan de verwarmingsketel is uitgevoerd. Het uitvoeren van ketelonderhoud is namelijk verplicht en kan ertoe leiden dat je niet verzekert bent bij een ongeval.
Documenten, verhuisvergoeding en meer
Heb je besloten om te gaan verbouwen in je nieuwe woning? Indien de woning een betere EPC-score ontvangt door bijvoorbeeld het plaatsen van isolatie, is het mogelijk om in aanmerking te komen voor de energiepremies in Vlaanderen of isolatiepremies. Je kunt bij een verhuis eveneens in aanmerking komen voor een eventuele verhuisvergoeding.
Na je verhuis is het aan te raden om alle documenten in ieder geval een aantal maanden te bewaren. Het energieovernamedocument is bijvoorbeeld het officieel bewijs van de meterstanden op het moment van overdracht. Het bewaren van dit document kan zeer handig zijn mocht hier onenigheid over ontstaan.
Welke documenten moet je bewaren? Bekijk onze pagina over verhuis en documenten bewaren.