energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Energietarieven België 2024: huidige prijzen en evolutie

Geactualiseerd op
minuten lezen

De energietarieven in België bestaan uit een aantal verschillende componenten en worden beïnvloed door een groot aantal factoren. Volgens de CallMePower vergelijker bedraagt in mei 2024 de laagste stroomprijs € 9,15 per kWh en de laagste gasprijs € 4,19 per kWh (in €cent per kWh). Bekijk op deze pagina alle informatie over de Belgische energietarieven.

Energietarieven België mei 2024

Energietarieven in België kunnen flink verschillen per leverancier, contract en type meter. Daarom is het belangrijk om de tarieven in je contract altijd goed te vergelijken en een vergelijking uit te voeren op basis van je verbruik. In België kunnen we drie verschillende soorten energietarieven onderscheiden:

 1. Dag- en nachttarief energie
 2. Enkelvoudig energietarief
 3. Uitsluitend nachttarief energie

Energietarieven vergelijken?

Energie vergelijken doe je met CallMePower.

Evolutie energieprijzen België

Jarenlang zijn de energietarieven in België erg stabiel gebleven. Tijdens de energiecrisis namen de prijzen echter sterk toe en werden er recordhoogten bereikt. Onder andere door tekorten op de gasmarkt en onzekerheden over de leveringen schoten de gas- en elektriciteitsprijzen de lucht in.

De evolutie van de energietarieven is duidelijk te zien in de onderstaande grafiek. Hier zijn de gemiddelde kosten voor een huishouden in Vlaanderen weergegeven volgens de gegevens van de Vlaamse energieregulator VREG. De getoonde energietarieven zijn gebaseerd op een elektriciteitsverbruik van 1.600 kWh overdag en 1.900 kWh in de daluren en een gasverbruik van 23.260 kWh per jaar.

Bron: VREG, 2024

Vergeleken met andere Europese landen liggen de energietarieven in België ongeveer op het gemiddelde. Op wereldniveau liggen de energietarieven in België juist erg hoog, vooral door de lage prijzen in Azië en Afrika.

Energietarieven vergelijken

Energietarieven vergelijken kan je helpen om flink te besparen op je kosten. De tarieven kunnen namelijk veel verschillen per energieleverancier en zelfs per contract. Voer altijd een vergelijking uit op basis van je jaarlijkse energieverbruik om de beste opties voor jouw situatie te achterhalen. Let bij het uitvoeren van een vergelijking op:

 • de energietarieven (prijzen per kWh en vaste vergoeding);
 • de bereikbaarheid van de klantendienst (uitsluitend online of ook telefonisch);
 • de oorsprong van de elektriciteit (groene stroom of niet);
 • aanvullende diensten en producten.

Voor huishoudens met zonnepanelen is het ook belangrijk om de injectietarieven te vergelijken. Indien je nog een analoge energiemeter hebt, zal je het prosumententarief betalen.

Variabele energietarieven

Variabele energietarieven zijn de populairste tarieven in België. Uit de laatste gegevens van de VREG blijkt dat in Vlaanderen ruim driekwart van alle huishoudens een variabel energiecontract heeft afgesloten. Over het algemeen liggen de prijzen van variabele energietarieven lager doordat de leverancier minder risico loopt voor prijsstijgingen en dus een lager risicomarge kan rekenen.

Beste variabele energietarieven: Frank Energie Variabel VT

Frank Energie biedt de beste variabele energietarieven voor elektriciteit aan. De geschatte kosten zijn volgens de CallMePower vergelijker: € 939,64 per jaar voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh.

Variabele elektriciteitsprijs per kWh (in €cent):
 • Dagtarief: € 10,62
 • Nachttarief: € 10,62
Abonnementskosten (in € per jaar):
 • Enkelvoudige meter: € 60,00
 • Tweevoudige meter: € 60,00
Frank Energie klant worden:
Er is momenteel een vaste korting " Je krijgt een korting op je factuur na een jaar ononderbroken energieverbruik bij Frank Energie, mits je al je facturen tijdig hebt betaald gedurende de hele contractperiode." beschikbaar voor Frank Energie Variabel VT van € 75,00.

Niet zeker welk tarief je moet kiezen?

Bekijk alles over een vast of variabel energiecontract kiezen.

Vaste energietarieven

Vaste contracten zijn jarenlang de populairste energietarieven geweest en zorgen voor veel zekerheid. Tijdens de energiecrisis waren de vaste energietarieven grotendeels van de markt verdwenen en namen variabele energietarieven flink toe in populariteit. Met een vast contract sluit je een vaste prijs af voor een bepaalde periode. In deze periode kan de energieleverancier de prijs niet aanpassen, ongeacht wat er op de markt gebeurt.

Beste vaste energietarieven: EnergyVision Eigen zon + goedkope stroom

EnergyVision biedt de beste vaste energietarieven voor elektriciteit aan. De geschatte kosten zijn volgens de CallMePower vergelijker: € 945,39 per jaar voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh.

Vaste elektriciteitsprijs per kWh (in €cent):
 • Dagtarief: € 10,46
 • Nachttarief: € 10,46
Abonnementskosten (in € per jaar):
 • Enkelvoudige meter: € 50,00
 • Tweevoudige meter: € 50,00
EnergyVision klant worden:
 • Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.

Dynamische energietarieven

Sinds enige tijd hebben Vlaamse huishoudens met een digitale energiemeter ook de keuze uit dynamische energietarieven. Met een dynamisch energietarief betaal je de uurprijs die de dag voorafgaand aan de levering op de groothandelsmarkten geldig was.

Doordat de energietarieven verschillen per uur is het mogelijk om te besparen door minder te verbruiken tijdens de dure uren en meer te verbruiken tijdens de goedkope uren. Dynamische energietarieven zijn vooral interessant voor huishoudens met een elektrische auto en/of warmtepomp.

Beste dynamische energietarieven: Frank Energie Dynamisch HV

Frank Energie biedt de beste dynamische energietarieven aan. De geschatte kosten zijn volgens de CallMePower vergelijker: € 913,34 per jaar voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh.

Dynamische elektriciteitsprijs per kWh (in €cent):
 • Dagtarief: € 9,15
 • Nachttarief: € 9,15
Abonnementskosten (in € per jaar):
 • Enkelvoudige meter: € 210,00
 • Tweevoudige meter: € 210,00
Frank Energie klant worden:
Er is momenteel een vaste korting " Je krijgt een korting op je factuur na een jaar ononderbroken energieverbruik bij Frank Energie, mits je al je facturen tijdig hebt betaald gedurende de hele contractperiode." beschikbaar voor Frank Energie Dynamisch HV van € 200,00.

Sociale energietarieven

Rechthebbenden van het sociale energietarief kunnen in Belgie een verlaagd tarief voor gas en elektriciteit aanvragen. De prijzen van het sociale energietarief worden vastgesteld door de nationale energieregulator (CREG) en zijn bij alle energieleveranciers hetzelfde. De sociale energietarieven worden door alle energieleveranciers aangeboden.

Het sociale energietarief in mei 2024 voor elektriciteit (enkelvoudige meter) bedraagt € 18.18300 en voor gas € 4.33100 (in €cent per kWh) inclusief alle bijkomende kosten en btw.

Componenten energietarieven België

De energietarieven in België bestaan uit een aantal verschillende componenten. De belangrijkste drie componenten zijn:

 1. Energiekost
 2. Distributie- en transmissietarieven
 3. Energieheffingen en belastingen

Het belangrijkste van de energietarieven is de energiekost. Dit is het gedeelte dat je aan je energieleverancier betaalt voor energie. In de diagram hieronder is een indicatie van de verdeling van de energieprijs in België weergegeven voor een particuliere klant.

Wijziging in berekening prijs elektriciteit

Vanaf 1 januari 2023 wordt de elektriciteitsprijs in Vlaanderen berekend op basis van het piekvermogen door de invoering van het capaciteitstarief.