Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Gemiddeld waterverbruik van een gezin per jaar

Geactualiseerd op
minuten lezen
Waterverbruik

Het gemiddeld waterverbruik voor een alleenstaande in België is 101 liter per dag. Dit komt overeen met een gemiddeld waterverbruik van 37 m3 per jaar. Hoe groter het gezin, hoe lager het gemiddeld waterverbruik. Zo is het gemiddeld waterverbruik voor een gezin bestaande uit 2 personen 62 m3 per jaar. Dit vertaalt naar een waterverbruik van 84 liter per persoon per jaar.

Hoeveel water verbruikt een gezin in België?

Het gemiddeld waterverbruik per persoon in België bedroeg in 2021 89 liter per dag, wat vertaalt naar een waterverbruik per gezin per jaar van 74 m3.

Let op dat dit het gemiddeld verbruik van water is en het dus kan zijn dat je hier boven of onder zit. Het gemiddeld waterverbruik is vooral afhankelijk van de gezinsgrootte, maar levensstijl speelt eveneens een belangrijke rol. Een groot gedeelte van het waterverbruik komt namelijk van apparaten die altijd aan staan. Denk hierbij aan een boiler, afwasmachine of een wasmachine.

Vragen over de waterlevering?

Bel de CallMePower water-experts voor advies (gratis dienst).

02 588 46 56OF Bel mij gratis terug

Vragen over de waterlevering?

Bel de CallMePower water-experts voor gratis advies (gratis dienst).

Bel mij gratis terug

Gemiddeld waterverbruik gezin

Hieronder vind je een tabel met het gemiddelde waterverbruik voor Belgische gezinnen, gebaseerd op de meest recente beschikbare gegevens van 2022. Het valt op dat het gemiddelde waterverbruik aanzienlijk afneemt naarmate de gezinsomvang toeneemt.

Gemiddeld waterverbruik gezin België in 2022
GezinsgrootteWaterverbruik in m3
1 persoon37
2 personen62
3 personen89
4 personen108
5 personen130

De reden dat het gemiddeld waterverbruik per persoon lager is naarmate de gezinsgrootte stijgt, is dat het verbruik van door bepaalde apparaten, zoals de wasmachine, over het hele huishouden worden verdeeld.

Noodzakelijk gemiddeld waterverbruik per persoon

Het huishoudelijke gebruik van water kent drie verschillende functies, namelijk consumptie, hygiëne en overig gebruik. Volgens de Gezondheidsraad heeft een volwassene ongeveer een 1 à 1,5 liter water per dag nodig, bovenop voedingsstoffen die van nature water bevatten.

Een groot gedeelte van het gemiddeld waterverbruik wordt gebruikt voor hygiëne. Hieronder valt bijvoorbeeld het verbruik van de douche, het doortrekken van de wc, wassen van kleren en het poetsen van de woning. Hoeveel water een persoon nodig heeft voor hygiëne is vooral afhankelijk van hoe deze persoon ervoor kiest zich te wassen. Het waterverbruik van een bad is uiteraard hoger dan het waterverbruik van een wastafel.

Naast consumptie en hygiëne, wordt water ook op veel plekken in en rondom de woning gebruikt. Denk hierbij aan het wassen van de auto, de planten water geven, enzovoort.

Met deze drie factoren in acht genomen, heeft één persoon minimaal 74,9 liter water per dag nodig. In de praktijk verbruikt één persoon in België gemiddeld 86,7 liter water per dag.

Gemiddelde waterfactuur per maand België

De gemiddelde waterfactuur verschilt in België per gemeente en is onder andere afhankelijk van de waterprijs in die gemeente.

De gemiddelde waterfactuur per maand in Vlaanderen op basis van een huishouden met 2,3 personen en een gemiddeld waterverbruik van 74 m3 per jaar, bedraagt maximaal € 37,03, of per jaar € 444,36 in 2023. De hoogste waterfactuur hebben huishoudens die onder de verantwoordelijkheid van de watermaatschappij FARYS vallen.

Gemiddeld waterverbruik evolutie

In de onderstaande tabel zie je een overzicht van de evolutie van het gemiddelde waterverbruik in België over de afgelopen tien jaar.

De evolutie van het gemiddelde waterverbruik is relatief stabiel en ziet geen grote toe- of afnames. Enkel in 2020 nam het gemiddeld waterverbruik sterk toe. Dit kan worden verklaard door het massale thuiswerken tijdens de lockdowns. Een groot aantal huishoudens was een lange tijd thuis, waardoor het gemiddeld waterverbruik toenam. Het waterverbruik nam in 2020 met ongeveer 3 liter per persoon per dag toe.

Gemiddeld verbruik water Vlaanderen, Brussel en Wallonië

In de staafdiagrammen hieronder is het gemiddeld waterverbruik per jaar per Gewest weergegeven. Over het algemeen is het waterverbruik in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het hoogst, vooral bij een groter huishouden. Het jaarlijks kraanwaterverbruik is in Wallonië het laagst, met uitzondering van kleinere huishoudens.

Bron: VMM, 2022

Waterverbruik verlagen en beperken

Er zijn tegenwoordig een hoop manieren om het waterverbruik te verlagen in een woning. De meeste manieren om je waterverbruik te verlagen vereisen geen grote investering en kunnen makkelijk worden uitgevoerd. Een goede manier om het waterverbruik te verlagen is door de installatie van een spaardouchekop. Hierdoor verlaag je het gemiddeld waterverbruik per jaar aanzienlijk, zonder dat je er veel van merkt. Hetzelfde geldt voor een waterbesparend toilet.

Door klimaatverandering zien we in België steeds meer langere tijden van droogte en hevige regenval in een korte periode. De regen die in deze korte periode valt, kan gemakkelijk worden opgevangen met de regenpijpen en een waterton. Vervolgens kan dit water worden gebruikt voor het wassen van een auto of het bewateren van de tuin.

Ten slotte kunnen nieuwe huishoudelijke apparaten ook voor een besparing zorgen. Kijk bij het aanschaffen van een elektrisch apparaat altijd naar het energielabel. Deze geeft namelijk niet alleen het elektriciteitsverbruik aan, maar ook het verwachte waterverbruik. In veel gevallen loont het op de lange termijn om te investeren in een apparaat met een goed energielabel door het langere energie- en waterverbruik.

Wil je meer inzicht in je waterverbruik?

Lees dan ons artikel waterverbruik berekenen, waarin je meer tips krijgt over hoe je jouw eigen verbruik kunt berekenen.

Facturen en gemiddeld waterverbruik verlagen

Hoewel het gemiddeld waterverbruik in principe niet heel veel invloed heeft op je overige facturen, is het wel mogelijk om je energiefactuur en waterfactuur samen te verlagen. De meeste apparaten die in een woning water verbruiken, zijn ook grootverbruikers van elektriciteit of aardgas. Zet je de vaatwasser alleen aan als deze ook helemaal vol is, dan bespaar je zowel water als elektriciteit.

Waterverbruik per huishoudelijk apparaat

Een aanzienlijk deel van het waterverbruik in een huishouden, en dus ook van de waterrekening, wordt beïnvloed door het gebruik van verschillende huishoudelijke apparaten. Onder deze apparaten zijn de wasmachine en de vaatwasser vaak de grootste waterverbruikers. Het is belangrijk om te begrijpen hoeveel water elk apparaat verbruikt, zodat je bewustere keuzes kan maken over het gebruik ervan en zo water kan besparen.

Waterverbruik per huishoudelijk apparaat
Huishoudelijk apparaatWaterverbruik (liter)
Wasmachine40 - 150 per wasbeurt
Vaatwasser6 - 20 per wasbeurt
Waterkoker1 - 2 per gebruik
Luchtbevochtiger0.5 - 3 per uur

Wat is verborgen waterverbruik?

Het gemiddeld waterverbruik per persoon in België is 37 m3 per jaar. Dit is echter het zichtbare waterverbruik en omvat slechts een klein gedeelte van het gehele waterverbruik per persoon. Verborgen waterverbruik is al het waterverbruik dat niet onder huishoudelijk verbruik valt. Hierbij gaat het vooral om de productie van goederen en levensmiddelen.

Producten die iedereen dagelijks gebruikt of consumeert hebben vaak extreem grote hoeveelheden water nodig tijdens het productieproces. Voor de productie van één kilo rundvlees is ongeveer 15.500 liter water nodig en voor de productie van één spijkerbroek ongeveer 8.000 liter water.

Het gemiddeld waterverbruik per persoon is dus vooral afhankelijk van de producten en levensmiddelen die deze persoon consumeert. Hoewel de installatie van een spaardouchekop en een waterbesparend toilet absoluut invloed hebben op je waterverbruik, hebben deze oplossingen enkel een invloed op het zichtbare waterverbruik.

Om daadwerkelijk het gemiddelde waterverbruik te verminderen zal je moeten kijken naar het verborgen waterverbruik en de producten met een grote impact. Lees meer over het waterverbruik verminderen.

Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Veelgestelde vragen over het gemiddeld waterverbruik

Hoeveel liter water verbruikt een douche?

Uiteraard hangt het waterverbruik van een douche sterk af van hoe lang je onder de douche staat. Daarnaast verschilt het waterverbruik van een douche per douchekop. Gemiddeld verbruikt een douche 10 tot 18 liter water per minuut.

Wat is een normaal waterverbruik van een persoon?

Hoeveel kuub water per jaar door een persoon wordt gebruikt is afhankelijk van het persoonlijk verbruik. Het gemiddeld waterverbruik voor één persoon ligt momenteel ongeveer rond 37 m3 per jaar.

Wat is een normaal waterverbruik van een gezin?

Hoeveel kub water per jaar door een gezin wordt gebruikt, is afhankelijk van de gezinsgrootte. Voor een gezin van 4 personen is het gemiddeld waterverbruik 108 kuub per jaar.

Wat kost 100 m3 water?

De prijs van water is afhankelijk van de verantwoordelijke watermaatschappij. Op dit moment is de waterfactuur voor 100 m3 water in België tussen de € 350 en € 500.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 58 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Wij helpen jou gratis

Bel de water-experts van CallMePower voor advies over het afsluiten of stopzetten van je watercontract. 
(Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De water-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.