verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting?

CallMePower helpt je stap voor stap om de procedures met jouw waterleverancier telefonisch af te ronden.

verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting?

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Gemiddeld waterverbruik gezin per jaar in België

Waterverbruik

Iedereen in België gebruikt water. Of het is om te drinken of om te douchen, je ontkomt er niet aan. In dit artikel lees je wat het gemiddeld waterverbruik per persoon en per gezin in België is. Daarnaast ontdek je de gemiddelde waterfactuur per maand die bij dit verbruik hoort.


Hoeveel water verbruikt een gezin in België?

Het gemiddeld waterverbruik per persoon in België bedroeg in 2021 89 liter per dag, wat vertaalt naar 74m3 per jaar per gezin.

Let op dat dit het gemiddeld verbruik van water is en het dus kan zijn dat je hier boven of onder zit. Het gemiddeld waterverbruik is vooral afhankelijk van de gezinsgrootte, maar ook van levensstijl. Een groot gedeelte van het waterverbruik komt namelijk van apparaten die altijd aan staan. Denk hierbij aan een boiler, afwasmachine of een wasmachine.

verhuizen water
verhuizen water

Heb je een hoge waterrekening?

CallMePower helpt je om een lagere water- en energierekening te krijgen (water, gas en elektriciteit).

verhuizen water
verhuizen water

Wil jij een lagere water en energierekening?

Wanneer je je telefoonnummer achterlaat belt een van onze CallMePower adviseurs je gratis terug om je te helpen met het verlagen van je rekeningen.

Gemiddeld waterverbruik gezin

In de grafiek hieronder is het gemiddeld waterverbruik voor een gezin in België weergegeven. Logischerwijs verbruikt een huishouden bestaande uit twee personen een stuk minder water dan een huishouden met vijf personen.

Het gemiddeld waterverbruik per persoon bij een huishouden met vijf personen is echter wel lager. Dit komt onder andere doordat het verbruik door bepaalde apparaten, zoals de wasmachine, over het hele huishouden wordt verdeeld.

De evolutie van het gemiddelde waterverbruik is relatief stabiel en ziet geen grote toe- of afnames. Enkel in 2020 nam het gemiddeld waterverbruik sterk toe. Dit kan worden verklaard door het massale thuiswerken tijdens de lockdowns. Een groot aantal huishoudens was een lange tijd thuis, waardoor het gemiddeld waterverbruik toenam. Het waterverbruik nam in 2020 met ongeveer 3 liter per persoon per dag toe.

Bron: VMM, 2022

Hoge energiefactuur? Je energiefactuur verlagen doe je met de tips van CallMePower!

Noodzakelijk gemiddeld waterverbruik per persoon

Het huishoudelijke gebruik van water kent drie verschillende functies, namelijk consumptie, hygiëne en overig gebruik. Volgens de Gezondheidsraad heeft een volwassene ongeveer een 1 à 1,5 liter water per dag nodig, bovenop voedingsstoffen die van nature water bevatten.

Een groot gedeelte van het gemiddeld waterverbruik wordt gebruikt voor hygiëne. Hieronder valt bijvoorbeeld douchen, het doortrekken van de wc, wassen van kleren en het poetsen van de woning. Hoeveel water een persoon nodig heeft voor hygiëne is vooral afhankelijk van hoe deze persoon ervoor kiest zich te wassen. Het waterverbruik van een bad is uiteraard hoger dan het waterverbruik van een wastafel.

Naast consumptie en hygiëne, wordt water ook op veel plekken in en rondom de woning gebruikt. Denk hierbij aan het wassen van de auto, de planten water geven, enzovoort.

Met deze drie factoren in acht genomen, heeft één persoon minimaal 74,9 liter water per dag nodig. In de praktijk verbruikt één persoon in België gemiddeld 86,7 liter water per dag.

Gemiddelde waterfactuur per maand België

De gemiddelde waterfactuur verschilt in België per gemeente en is onder andere afhankelijk van de waterprijs in die gemeente. De gemiddelde waterfactuur per maand in Vlaanderen op basis van een huishouden met 2,3 personen en een gemiddeld waterverbruik van 74 m3 per jaar, bedraagt maximaal € 37,03, of per jaar € 444,36 in 2023. De hoogste waterfactuur hebben huishoudens die onder de verantwoordelijkheid van de watermaatschappij FARYS vallen.

Gemiddeld verbruik water Vlaanderen, Brussel en Wallonië

In de staafdiagrammen hieronder is het gemiddeld waterverbruik per jaar per Gewest weergegeven. Over het algemeen is het waterverbruik in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het hoogst, vooral bij een groter huishouden. Het jaarlijks kraanwaterverbruik is in Wallonië het laagst, met uitzondering van kleinere huishoudens.

Bron: VMM, 2022

Waterverbruik verlagen en beperken

Er zijn tegenwoordig een hoop manieren om het waterverbruik te verlagen in een woning. De meeste manieren om je waterverbruik te verlagen vereisen geen grote investering en kunnen makkelijk worden uitgevoerd. Een goede manier om het waterverbruik te verlagen is door de installatie van een spaardouchekop. Hierdoor verlaag je het gemiddeld waterverbruik per jaar aanzienlijk, zonder dat je er veel van merkt. Hetzelfde geldt voor een waterbesparend toilet.

Door klimaatverandering zien we in België steeds meer langere tijden van droogte en hevige regenval in een korte periode. De regen die in deze korte periode valt, kan gemakkelijk worden opgevangen met de regenpijpen en een waterton. Vervolgens kan dit water worden gebruikt voor het wassen van een auto of het bewateren van de tuin.

Ten slotte kunnen nieuwe huishoudelijke apparaten ook voor een besparing zorgen. Kijk bij het aanschaffen van een elektrisch apparaat altijd naar het energielabel. Deze geeft namelijk niet alleen het elektriciteitsverbruik aan, maar ook het verwachte waterverbruik. In veel gevallen loont het op de lange termijn om te investeren in een apparaat met een goed energielabel door het langere energie- en waterverbruik.

Wil je meer inzicht in je waterverbruik? Bekijk dan het artikel waterverbruik berekenen, waarin je meer tips krijgt over hoe je jouw eigen verbruik kunt berekenen.

Facturen en gemiddeld waterverbruik verlagen

Hoewel het gemiddeld waterverbruik in principe niet heel veel invloed heeft op je overige facturen, is het wel mogelijk om je energiefactuur en waterfactuur samen te verlagen. De meeste apparaten die in een woning water verbruiken, zijn ook grootverbruikers van elektriciteit of aardgas. Zet je de vaatwasser alleen aan als deze ook helemaal vol is, dan bespaar je zowel water als elektriciteit.

Je waterfactuur verlagen? Neem contact op met een van onze water experts via 📞 02 588 46 56 (doordeweeks van 8 tot 19 uur)! .

Wat is verborgen waterverbruik?

Het gemiddeld waterverbruik per persoon in België is 31,65 m3 per jaar. Dit is echter het zichtbare waterverbruik en omvat slechts een klein gedeelte van het gehele waterverbruik per persoon. Verborgen waterverbruik is al het waterverbruik dat niet onder huishoudelijk verbruik valt. Hierbij gaat het vooral om de productie van producten en levensmiddelen.

Producten die iedereen dagelijks gebruikt of consumeert hebben vaak extreem grote hoeveelheden water nodig tijdens het productieproces. Voor de productie van één kilo rundvlees is ongeveer 15.500 liter water nodig en voor de productie van één spijkerbroek ongeveer 8.000 liter water.

Het gemiddeld waterverbruik per persoon is dus vooral afhankelijk van de producten en levensmiddelen die deze persoon consumeert. Hoewel de installatie van een spaardouchekop en een waterbesparend toilet absoluut een invloed hebben op je waterverbruik, hebben deze oplossingen enkel een invloed op het zichtbare waterverbruik.

Om daadwerkelijk het gemiddelde waterverbruik te verminderen zal je moeten kijken naar het verborgen waterverbruik en de producten met een grote impact.

verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting?

CallMePower helpt je stap voor stap om de procedures met jouw waterleverancier telefonisch af te ronden.

verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting?

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Veelgestelde vragen over het gemiddeld waterverbruik

Hoeveel water verbruikt een wasmachine?

Een wasmachine verbruikt ongeveer 60 liter water per wasbeurt. Het exacte verbruik is natuurlijk afhankelijk van welk wasprogramma je kiest. Hoeveel water een wasmachine exact verbruikt is terug te vinden op het energielabel.

Hoeveel liter water verbruikt een douche?

Uiteraard hangt het waterverbruik van een douche sterk af van hoe lang je onder de douche staat. Daarnaast verschilt het waterverbruik van een douche per douchekop. Gemiddeld verbruikt een douche 10 tot 18 liter water per minuut.

Wat is een normaal waterverbruik?

Het gemiddeld waterverbruik voor één persoon ligt ongeveer rond 45 m3 per jaar.

Wat kost 100 m3 water?

De prijs van water is afhankelijk van de verantwoordelijke watermaatschappij. 100 m3 water kost in België tussen de € 350 en € 500.

Geactualiseerd op