Heb je een vraag over de adreswijziging? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van een van onze verhuis-experts!

Heb je een vraag over de adreswijziging? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.

Adreswijziging doorgeven aan de gemeente

Geactualiseerd op
minuten lezen
Adreswijziging

Ben je van plan te verhuizen? Dan dien je de adreswijziging door te geven aan de gemeente waarin je momenteel woont, evenals aan enkele andere relevante instanties. In dit artikel leggen we alle stappen uit voor het doorgeven van de adreswijziging na de verhuizing. Lees wanneer je deze wijziging moet doorgeven, hoe het proces verloopt en welke instanties cruciaal zijn om op de hoogte te stellen.

Hoe adreswijziging doorgeven aan de gemeente?

Als je gaat verhuizen in België zijn er een aantal stappen die je zal moeten doorlopen voor het doorgeven van je adreswijziging. Daarnaast moet je ook met een aantal zaken rekening houden. We leggen hieronder stap voor stap alle procedures bij een domicilie veranderen uit. 

1

Verzamel de benodigde documenten. Voordat je de adreswijziging doorgeeft, moet je ervoor zorgen dat je de juiste documenten hebt. Dit omvat meestal een geldig identiteitsbewijs en bewijs van je nieuwe adres.

2

Melding bij de gemeente. Zodra je verhuist, dien je jouw nieuwe adres zo snel mogelijk te melden bij de gemeente waar je naartoe verhuist. Dit moet meestal binnen acht werkdagen na de verhuisdatum gebeuren.

3

Bezoek van de wijkagent. Na je melding zal een wijkagent langskomen om te controleren of je daadwerkelijk op het nieuwe adres woont.

4

Bevestiging van inschrijving. Als de wijkagent heeft bevestigd dat je op het nieuwe adres woont, ontvang je een bevestiging van jouw inschrijving op dit adres van de gemeente.

5

Informeren van instanties. Het is ook belangrijk om verschillende instanties en bedrijven op de hoogte te brengen van jouw adreswijziging.

Uitschrijven bij de oude gemeente is niet nodig, want de nieuwe gemeente zal de adreswijziging automatisch doorgeven. Je dient je enkel bij de gemeente uit te schrijven wanneer je emigreert naar een ander land.

Heb je een vraag over de adreswijziging? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van een van onze verhuis-experts!

Heb je een vraag over de adreswijziging? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.

Wanneer is de adreswijziging officieel?

Nadat je de adreswijziging bij de gemeente hebt doorgegeven, voor jezelf of voor een ander, dan zal deze worden gecontroleerd door de wijkagent of een andere bevoegde ambtenaar. Dit zal ongeveer drie tot vier weken duren.

Pas na het bezoek van de wijkagent wordt de adreswijziging verwerkt in de administratieve systemen, zoals bij de gemeente, de Belastingdienst en andere instanties. Pas vanaf dat moment wordt je nieuwe adres als officieel beschouwd, en kun je erop vertrouwen dat post en belangrijke correspondentie naar het juiste adres worden gestuurd.

Wat doen als de adreswijziging is geweigerd?

Als de adreswijziging in België is geweigerd, moet je eerst de reden voor de weigering achterhalen. Dit kan te maken hebben met onvolledige of onjuiste documentatie, administratieve fouten of andere redenen. Om dit op te lossen, neem contact op met de instantie die de wijziging heeft geweigerd en vraag om verduidelijking.

Pas indien nodig de documenten aan en dien ze opnieuw in. Zorg ervoor dat je alle vereiste bewijzen en formulieren hebt bijgevoegd. Als de weigering onterecht lijkt, overweeg dan juridische stappen of vraag hulp bij een gespecialiseerde instantie zoals een ombudsman of juridisch adviesbureau voor consumenten.

Wie kan een adreswijziging doorgeven aan de gemeente?

Om een adreswijziging bij de gemeente door te geven zal één van de meerderjarige leden van het gezin de aangifte moeten doen. Dit gezinslid heeft een geldig identiteitsbewijs en rijksregisternummer nodig voor het doorgeven van de adreswijziging.

In het geval dat een niet-ontvoogde minderjarige de woning van zijn ouders voor het eerst verlaat en een adreswijziging wil doorgeven, dient deze vergezeld te zijn door iemand die het ouderlijke gezag uitoefent. Wanneer de minderjarige een identiteitskaart in het bezit heeft, krijgt hij de mogelijkheid om zijn adres op de kaart aan te passen. Hiervoor moet in de meeste gemeentes een afspraak worden gemaakt.

Iemand uitschrijven van je adres in België Wil je iemand uitschrijven van je adres in België, maar weigert deze persoon zelf een adreswijziging door te voeren? Je kan de persoon dan laten schrappen. Hierbij ga je naar de gemeente en leg je een verklaring af. Een wijkagent zal langskomen om te controleren of de persoon in kwestie daadwerkelijk is verhuisd.

Waar de adreswijziging doorgeven?

Je hoeft alleen je adreswijziging door te geven bij de nieuwe gemeente; zij zullen de wijziging doorgeven aan de oude gemeente. In de onderstaande tabel zijn de digitale loketten van de grootste gemeenten in Vlaanderen weergegeven. Klik op de link om naar de pagina zodat je een aangifte van de adreswijziging in jouw gemeente kunt doen.

Welke instanties worden automatisch verwittigd van adreswijziging?

Zodra de adreswijziging in België bij je (nieuwe) gemeente is verwerkt en je identiteitskaart is aangepast, kan je andere autoriteiten en bedrijven op de hoogte stellen van je verhuis. Sommige van hen worden automatisch op de hoogte gebracht van de wijziging. Dit is onder andere het geval voor:

  • de sociale zekerheid;
  • het kinderbijslagfonds;
  • het OCMW;
  • verzekeraars voor arbeidsongevallen;
  • regionale woningbouwverenigingen.

Er zijn dus veel instanties die je niet zelf hoeft te contacteren. Het is niet nodig om je adresijwizing bij het CM te melden, want het ziektefonds ontvangt automatisch je nieuwe adres.

Welke instanties zelf verwittigen na een adreswijziging?

Controleer bij je gemeente welke instanties automatisch op de hoogte worden gebracht van de adreswijziging. Daarnaast zijn er nog enkele instanties aan wie je de adreswijziging moet doorgeven. Hieronder vallen meestal, onder andere, de volgende instanties:

  • werkgever;
  • energieleverancier;
  • telecomprovider;
  • waterdistributeur;
  • bank;
  • verzekeringen, zoals de opstalverzekering;
  • bedrijven waar je een klantenkaart hebt (zoals de supermarkt);
  • belangrijke online applicaties, zoals itsme;
  • Bpost.

Alhoewel je voorheen ook een adreswijziging van de auto moest doorvoeren, is dit tegenwoordig niet meer nodig. De adreswijziging auto zal automatisch plaatsvinden.

Ga je met de kat verhuizen? Als de kat een chip heeft, vergeet dan niet een afspraak te maken bij de dierenarts om ervoor te zorgen dat het adres ook goed in de chip is geregistreerd!

Bij itsme het adres wijzigen

Itsme is een Digitale applicatie die je kunt gebruiken om je identiteit aan te tonen. Een adreswijziging doorvoeren bij itsme doe je als volgt:

  • Voer je telefoonnummer in.
  • Sluit je eID-kaartlezen aan.
  • Voer de adreswijziging door.

Een Bpost adreswijziging doorgeven

Een Bpost adreswijziging doorgeven kan zeer gemakkelijk op de website van Bpost. Je kan dit doen door via ‘Mijn adressen’ in het menu ‘Meer’. Zodra je hier je nieuwe gegevens hebt opgegeven, zal je een activatiecode ontvangen op het nieuwe adres.

Het oude adres zal dan automatisch gedeactiveerd worden. De post die je op het oude adres ontvangt zal je niet meer te zien krijgen.

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te regelen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Hoe adreswijziging in Antwerpen doorgeven?

Ga je verhuizen naar gemeente Antwerpen? Je kunt gemakkelijk online de adreswijziging in Antwerpen doorgeven. De stad Antwerpen heeft namelijk een e-loket. Ook in dit geval ben je verplicht om binnen acht werkdagen het nieuwe adres door te geven aan de stad.

Kies je ervoor om de wijziging online door te geven? Let er dan op dat het momenteel behoorlijk druk is. Het kan langer dan een maand duren voordat de aangifte wordt behandeld.

Een adreswijziging na verhuis naar België

Ga je verhuizen naar België? Dan zal de verhuizing wellicht wat anders verlopen dan wanneer je binnen België gaat verhuizen. Als eerste stap, zoals voor Belgische burgers, zal het nodig zijn om de gemeente waar je gaat wonen op de hoogte te stellen als je van plan bent langer dan drie maanden in België te verblijven.

De regels voor Nederlanders die naar België zijn exact hetzelfde bij een adreswijziging. Ook heb je acht werkdagen de tijd om de adreswijziging door te geven. Je identiteitspapieren zijn voldoende om naar België te verhuizen, maar je zal wel enkele documenten naar de gemeente moeten brengen, zoals:

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te regelen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 8 stemmen vond de informatie nuttig.