Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Heb je een vraag over de adreswijziging? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van een van onze verhuis-experts!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Heb je een vraag over de adreswijziging? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.

Hoe en wanneer een adreswijziging doorgeven?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Adreswijziging

Ga je verhuizen? Dan zal je de adreswijziging door moeten geven aan de gemeente waarin je woont, evenals enkele andere instanties. In dit artikel beschrijven we alle procedures voor de adreswijziging na je verhuis. Zo ontdek je wanneer je de wijziging door moet geven, hoe dit proces verloopt en welke instanties het belangrijkste zijn om te informeren.

Hoe adreswijziging doorgeven aan de gemeente?

Als je gaat verhuizen in België zijn er een aantal stappen die je zal moeten doorlopen voor het doorgeven van je adreswijziging. Daarnaast moet je ook met een aantal zaken rekening houden. We leggen hieronder stap voor stap alle procedures bij een domicilie veranderen uit. Maak ook gebruik van onze verhuischecklist om er zeker van te zijn dat je niks vergeet!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Heb je een vraag over de adreswijziging? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van een van onze verhuis-experts!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Heb je een vraag over de adreswijziging? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.

Verklaring adres wijzigen gemeente

Na je verhuizing moet je binnen acht werkdagen de adreswijziging doorgeven aan de dienst Burgerzaken van je nieuwe stad of gemeente. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen, anders riskeer je een boete. Het doorgeven van je verhuis kan pas als je ook effectief verhuisd bent.

Het doorgeven van een adreswijziging kan direct bij de gemeente. Dit kan je doen door het adres wijzigen online te doen via het Digitaal loket van je (nieuwe) gemeente. Het is ook mogelijk om langs te gaan bij de dienst Burgerzaken van je (nieuwe) gemeente.

Uitschrijven bij de oude gemeente is niet nodig, want de nieuwe gemeente zal de adreswijziging automatisch doorgeven. Je dient je enkel bij de gemeente uit te schrijven wanneer je emigreert naar een ander land.

Wie kan een adreswijziging doorgeven aan de gemeente?

Om een adreswijziging bij de gemeente door te geven zal één van de meerderjarige leden van het gezin de aangifte moeten doen. Dit gezinslid heeft een geldig identiteitsbewijs en rijksregisternummer nodig voor het doorgeven van de adreswijziging.

In het geval dat een niet-ontvoogde minderjarige de woning van zijn / haar ouders voor het eerst verlaat en een adreswijziging wil doorgeven, moet hij / zij vergezeld zijn door iemand die het ouderlijke gezag uitoefent. Wanneer de minderjarige een identiteitskaart in het bezit heeft, krijgt hij de mogelijkheid om zijn adres op de kaart aan te passen. Hiervoor moet in de meeste gemeentes een afspraak worden gemaakt.

Wil je iemand uitschrijven van je adres in België? Bijvoorbeeld omdat iemand is verhuist, maar weigert zelf een adreswijziging door te voeren? Je kan de persoon dan laten schrappen. Hierbij ga je naar de gemeente en leg je een verklaring af. Een wijkagent zal langskomen om te controleren of de persoon in kwestie daadwerkelijk is verhuisd.

Iemand uitschrijven van je adres in België wil je iemand uitschrijven van je adres in België, maar weigert deze persoon zelf een adreswijziging door te voeren? Je kan de persoon dan laten schrappen. Hierbij ga je naar de gemeente en leg je een verklaring af. Een wijkagent zal langskomen om te controleren of de persoon in kwestie daadwerkelijk is verhuisd.

Wanneer komt de wijkagent langs?

Nadat je de adreswijziging bij de gemeente hebt doorgegeven, voor jezelf of voor een ander, dan zal deze worden gecontroleerd door de wijkagent of een andere bevoegde ambtenaar. Dit zal ongeveer drie tot vier weken duren. Je ontvangt per mail of brief een bevestiging van deze controle. Als de controle is uitgevoerd en de wijkagent of ambtenaar heeft vastgesteld dat het aangegeven adres je hoofdverblijfplaats is, zal je worden ingeschreven op het nieuwe adres.

Vervolgens zal je worden uitgenodigd om je identiteitskaart op het gemeentehuis te laten aanpassen. Hiervoor heb je je elektronische identiteitskaart en pincode nodig. Zodra je identiteitskaart is aangepast, kan je alle overige instanties van je adreswijziging op de hoogte brengen.

Aangifte adreswijziging per gemeente

In de onderstaande tabel zijn de Digitale loketten van de grootste gemeenten in Vlaanderen weergegeven. Klik op de link om naar de pagina zodat je een aangifte van de adreswijziging in jouw gemeente kunt doen.

Wie nog meer verwittigen bij adreswijziging?

huis en sleutels

Zodra de adreswijziging in België bij je (nieuwe) gemeente is verwerkt en je identiteitskaart is aangepast, kan je andere autoriteiten en bedrijven op de hoogte stellen van je verhuis. Sommige van hen worden automatisch op de hoogte gebracht van de wijziging. Dit is onder andere het geval voor:

 • de sociale zekerheid;
 • het kinderbijslagfonds;
 • het OCMW;
 • verzekeraars voor arbeidsongevallen;
 • regionale woningbouwverenigingen.

Er zijn dus veel instanties die je niet zelf hoeft te contacteren. Het is niet nodig om je adresijwizing bij het CM te melden, want het ziektefonds ontvangt automatisch je nieuwe adres.

Wie zelf verwittigen bij verhuis?

Controleer bij je gemeente welke instanties automatisch op de hoogte worden gebracht van de adreswijziging. Daarnaast zijn er nog enkele instanties aan wie je de adreswijziging moet doorgeven. Hieronder vallen meestal, onder andere, de volgende instanties:

 • werkgever;
 • energieleverancier;
 • telecomprovider;
 • waterdistributeur;
 • bank;
 • verzekeringen, zoals de opstalverzekering;
 • bedrijven waar je een klantenkaart hebt (zoals de supermarkt);
 • belangrijke online applicaties, zoals itsme;
 • Bpost.

Alhoewel je voorheen ook een adreswijziging van de auto moest doorvoeren, is dit tegenwoordig niet meer nodig. De adreswijziging auto zal automatisch plaatsvinden.

Ga je met de kat verhuizen? Als de kat een chip heeft, vergeet dan niet een afspraak te maken bij de dierenarts om ervoor te zorgen dat het adres ook goed in de chip is geregistreerd!

Bij itsme het adres wijzigen

Itsme is een Digitale applicatie die je kunt gebruiken om je identiteit aan te tonen. Een adreswijziging doorvoeren bij itsme doe je als volgt:

 • Voer je telefoonnummer in.
 • Sluit je eID-kaartlezen aan.
 • Voer de adreswijziging door.

Een Bpost adreswijziging doorgeven

Een Bpost adreswijziging doorgeven kan zeer gemakkelijk op de website van Bpost. Je kan dit doen door via ‘Mijn adressen’ in het menu ‘Meer’. Zodra je hier je nieuwe gegevens hebt opgegeven, zal je een activatiecode ontvangen op het nieuwe adres.

Het oude adres zal dan automatisch gedeactiveerd worden. De post die je op het oude adres ontvangt zal je niet meer te zien krijgen.

Adreswijziging energie en telecom

Bij een verhuis is het zeer belangrijk dat je onder andere je energieleverancier en telecomprovider op de hoogte stelt. Dit is onder andere belangrijk voor de levering van energie, maar ook voor het facturatieadres.

Voor het afsluiten van een nieuw energiecontract, internet en telefonie abonnement of voor advies kan je contact opnemen met CallMePower via het onderstaande nummer.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te regelen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

ENGIE adreswijziging en overige energieleveranciers

Het is zeer belangrijk om je adreswijziging door te geven aan je energieleverancier. Die moet namelijk weten waar de energie naartoe moet worden gestuurd. Wel zo handig!

Bij de meeste leveranciers, zoals bij ENGIE Electrabel, Eneco en Mega, kan je dit zeer gemakkelijk regelen in de online klantenzone van deze leveranciers. Daarnaast zal je ook het energieovernamedocument in moeten vullen voor het overnemen van de energiemeters. Het overnamedocument kan je gratis downloaden met de knop hieronder.

Adreswijziging Proximus en overige providers

Naast het doorgeven van je adreswijziging aan je energieleverancier, zal je ook je telecomprovider moeten verwittigen. Een Proximus adreswijziging of bij een andere provider, kan je, net zoals bij energie, in de meeste gevallen doorgeven in de online klantenzone van de provider.

Adreswijziging in Antwerpen doorgeven

Ga je verhuizen naar gemeente Antwerpen? Je kunt gemakkelijk online de adreswijziging in Antwerpen doorgeven. De stad Antwerpen heeft namelijk een e-loket. Ook in dit geval ben je verplicht om binnen acht werkdagen het nieuwe adres door te geven aan de stad.

Kies je ervoor om de wijziging online door te geven? Let er dan op dat het momenteel behoorlijk druk is. Het kan langer dan een maand duren voordat de aangifte wordt behandeld.

Adreswijziging voor Nederlanders in België

Ga je verhuizen naar België? Dan zal de verhuizing wellicht wat anders verlopen dan wanneer je binnen België gaat verhuizen.

Als eerste stap, zoals voor Belgische burgers, zal het nodig zijn om de gemeente waar je gaat wonen op de hoogte te stellen als je van plan bent langer dan drie maanden in België te verblijven.

De regels voor Nederlanders die naar België zijn exact hetzelfde bij een adreswijziging. Ook heb je acht werkdagen de tijd om de adreswijziging door te geven. Je identiteitspapieren zijn voldoende om naar België te verhuizen, maar je zal wel enkele documenten naar de gemeente moeten brengen, zoals:

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te regelen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Overige handige documenten bij een verhuis

Hoewel niet alle documenten bij een verhuis verplicht zijn, is het wel sterk aan te raden om gebruik te maken van enkele documenten. Dit is vooral het geval bij een plaatsbeschrijving als je een woning gaat huren.

In een plaatsbeschrijving noteer je de staat van de woning en het meubilair voordat je in de woning intrekt en als je deze verlaat. Waarom het belangrijk is en voorbeelden kan je vinden op onze pagina over de plaatsbeschrijving gemeubelde woning en plaatsbeschrijving ongemeubelde woning.

Wil je zeker weten dat je geen belangrijke dingen vergeet? Download dan de CallMePower verhuischecklist. Hierin hebben we alle belangrijke stappen die je moet nemen bij een verhuis duidelijk op een rijtje gezet.