gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Elegant: informatie en tarieven van deze Vlaamse leverancier van gas en elektriciteit

Elegant is een Vlaamse leverancier van aardgas en groene elektriciteit die sinds 2012 actief is op de energiemarkt voor particulieren in Vlaanderen. Elegant ontstond als dochterbedrijf van GreenFever, een bedrijf dat energieprojecten beheert en begeleidt. Elegant is er trots op dat vrijwel alle geleverde elektriciteit in Vlaanderen geproduceerd wordt. Nochtans is Elegant zelf slechts een kleine stroomproducent. Het bedrijf koopt voornamelijk elektriciteit aan uit windenergie en biomassacentrales. Klanten van Elegant krijgen voor hun aardgas en elektriciteit een variabel tarief aangeboden dat de Belgische groothandelsindex volgt. We bekijken de achtergrond en het aanbod van Elegant hieronder in detail. 

Tarieven en prijzen Elegant

Logo leverancier Elegant

Elegant is dan misschien nog niet zo bekend als de meeste energieleveranciers in ons land, het bedrijf heeft afgelopen jaren wel een snelle groei gekend. Elegant scoort dan ook vrijwel steeds goed in onafhankelijke prijsvergelijkingen. Elegant’s tarieven behoren vaak tot de meest voordelige op de Vlaamse energiemarkt

Daarbij moeten de consumenten wel beseffen dat Elegant enkel een variabel tarief aanbiedt dat op basis van een eenvoudige formule de evolutie van de groothandelsprijzen volgt. Dat wil zeggen dat de tarieven elk kwartaal worden aangepast. Het voordelige aanbod van Elegant tijdens één kwartaal kan een volgend kwartaal dus al heel wat minder interessant blijken. 

Elegant zelf verwijst op zijn website naar een rapport van Belgische energieregulator CREG waaruit zou blijken dat een energiecontract met variabele tarieven bijna altijd voordeliger is voor de consument dan een contract met een vast tarief gedurende één of meerdere jaren. 

Heldere en voordelige energietarieven

Om zo voordelig mogelijke tarieven te kunnen aanbieden heeft Elegant zijn aanbod ook erg eenvoudig gehouden. Alle klanten van Elegant krijgen dezelfde dienstverlening: een telefonische klantendienst (met het rechtstreekse telefoonnummer van een vaste contactpersoon), enkel elektronische facturen en vrije keuze van de betaalmethode (overschrijving of domiciliëring). 

Extra diensten Elegant

Elegant kiest er bewust voor geen andere diensten te leveren dan elektriciteit en aardgas. Sommige grotere leveranciers bieden bijvoorbeeld een dienst voor hulp bij technische storingen in huis of extra service voor je cv ketel met ketelonderhoud, dat is bij Elegant helaas dus niet mogelijk. Extra kortingen (voor bijvoorbeeld trouwe klanten) worden ook niet gegeven.

Elegant: één enkele formule voor gas en elektriciteit

Voor de enkele tariefformule die Elegant aanbiedt vatten we hieronder de prijzen en tarieven daarvoor samen. Klanten kiezen zelf of ze enkel elektriciteit, enkel aardgas of aardgas en elektriciteit bij Elegant willen afnemen. Het contract kan op elk moment kosteloos stopgezet worden om over te stappen naar een andere leverancier, dat is wettelijk zo geregeld.

De tarieven van Elegant voor aardgas

aardgastarieven Elegant

Wil je je aardgas laten leveren door energieleverancier Elegant?

Dan kies je standaard voor een variabel tarief dat de evolutie van de groothandelsprijzen in België volgt. Elegant zal het tarief elk kwartaal aanpassen op basis van een eenvoudige rekenformule die de ‘Zeebrugge Trading Point’-index volgt (ZTPS41 + 3). Ontdek hieronder het aanbod van aardgas van Elegant.

Aardgas van Elegant, variabel tarief

Deze rekenformule moet volgens Elegant een zo laag mogelijk tarief garanderen. Naast het tarief per kWh dat de klant betaalt rekent Elegant net zoals de meeste andere leveranciers ook nog een vaste jaarlijkse abonnementskost aan. 

Wanneer men voor dit aanbod kiest krijgt men dus:

  • Aardgas aan een variabel tarief
  • Een telefonisch bereikbare klantendienst met een vaste contactpersoon
  • Facturen uitsluitend per e-mail
  • Geen getrouwheids- of andere kortingen
  • Geen extra diensten

Dit zijn de actuele tarieven voor aardgas bij Elegant:

Gastarieven Elegant
Elegant Aardgas ?
Vaste abonnementskost (€/jaar) 25.000000
Prijs per kWh (c€/kWh) 2.02000

Huidige tarieven in december 2020

Het lastige aan een variabel tarief is dat het moeilijk te voorspellen is of de gasprijzen op de groothandelsmarkt zullen stijgen of dalen. Voor de consument betekent dit dat men niet precies kan inschatten hoeveel men op jaarbasis zal betalen voor zijn gasverbruik. Zeker voor wie zijn huis op aardgas verwarmt kan zo’n prijsdaling of stijging een groot verschil betekenen in de eindfactuur. 

We bevelen contracten met variabele tarieven daarom enkel aan voor consumenten die bereid zijn regelmatig hun factuur te vergelijken (via een onafhankelijke prijsvergelijking zoals die van de Vlaamse energieregulator Vreg bijvoorbeeld). Als je merkt dat de tarieven van Elegant gedurende langere tijd stijgen dan kan het voordeliger zijn over te stappen naar een formule met vaste tarieven. Ook als je graag zekerheid hebt over het bedrag dat je jaarlijks kwijt bent aan aardgasfacturen kies je beter voor een formule met vaste tarieven.

De tarieven van Elegant voor elektriciteit

stroomtarieven Elegant

Elektriciteit laten leveren door Elegant? Dat is kiezen voor groene en lokaal geproduceerde stroom aan een variabel tarief. Elegant past het tarief elk kwartaal aan op basis van de Belgische groothandelsindex Belpex (BELPEXS21 x 1,08). 

Groene elektriciteit van Elegant, variabel tarief

De tarieven in deze formule zijn variabel, de jaarlijkse abonnementsprijs is een vast bedrag. Naast de door Elegant aangerekende energiekost betaal je uiteraard ook de transportkosten (distributienetbeheerder) en de overheidstaksen en -heffingen via de elektriciteitsfactuur.

Wie voor dit aanbod kiest die krijgt: 

  • Groene elektriciteit aan een variabel tarief
  • Een telefonisch bereikbare klantendienst met een vaste contactpersoon
  • Facturen uitsluitend per e-mail
  • Geen getrouwheids- of andere kortingen
  • Geen extra diensten
Stroomtarieven Elegant
Elegant Elektriciteit
Vaste abonnementskost 25.000000
Enkelvoudige teller
Energiekost (in €cent/kWh) 5.52000
Tweevoudige teller
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren 5.88000
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren 5.06000
Uitsluitend nachtmeter
Energiekost (in €cent/kWh) 5.0600

Huidige tarieven in december 2020

Opnieuw geldt dat het met een variabel tarief moeilijk te voorspellen is hoeveel je op jaarbasis zult betalen. De tarieven kunnen snel evolueren en voor wie veel elektriciteit verbruikt (verwarming, airconditioning…) kan dit tot grote verschillen in de totaalfactuur leiden. 

We bevelen een variabel tarief dan ook enkel aan voor consumenten die hun elektriciteitsfacturen goed willen opvolgen en die elk kwartaal opnieuw de tarieven willen controleren. Zoals we hierboven reeds vermelden kun je op elk moment kosteloos van leverancier veranderen (zelfs tijdens het eerste jaar van je contract). Het is dus mogelijk over te stappen op een andere leverancier met vaste tarieven als je merkt dat de variabele tarieven te sterk stijgen. 

Om een onafhankelijke prijsvergelijking uit te voeren op basis van alle leveranciers voor je woonplaats kun je de V-test van de Vlaamse energieregulator Vreg gebruiken. Of probeer onze onafhankelijke vergelijker!

Contactgegevens Elegant

Op zoek naar de contactgegevens van Elegant? Wil je klant worden bij Elegant? Heb je je laten overtuigen door de tarieven en het aanbod van deze gas- en elektriciteitsleverancier? Of wil je graag nog meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de klantendienst van Elegant. Die is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u op dit telefoonnummer.

E-mailadres van Elegant

Wie liever via internet contact opneemt met Elegant kan dit contactformulier gebruiken. Op de website van Elegant vind je uiteraard ook meer informatie over de aanbiedingen en tarieven. Tenslotte kun je ook de actualiteit rond Elegant volgen dankzij de sociale mediapagina’s van het bedrijf.

Adres van Elegant

Elegant ontvangt geen klanten op z’n kantoren. Briefwisseling kun je wel richten aan het onderstaande adres:

Elegant
Bautersemstraat 68 A
2800 Mechelen

Telefoonnummer van Elegant

Uiteraard is Elegant ook telefonisch te contacteren. Het telefoonnummer van de Elegant-klantendienst is:
015 48 11 30 (lokaal / zonaal tarief).

Aanbod vergelijken en besparen? Check de prijzen, bel ons voor energieadvies op maat en we regelen het samen.
☎ 02 588 92 38

Mijn Elegant: online klantenzone

Mijn Elegant is het digitale klantenportaal of online klantenzone van Elegant. Met mijn Elegant heb je direct en online inzage in je energie. Veel zaken, zoals het inzien van je actuele verbruik, het downloaden van je energiefacturen of het voorschotbedrag aanpassen kun je er zelf regelen. Klanten van Eneco kunnen zich eenmalig gratis registreren en vervolgens steeds inloggen via deze link.

Geschiedenis en achtergrond van Elegant

Elegant is nog niet echt een bekende naam in het Vlaamse energielandschap. Het bedrijf is ondertussen 5 jaar actief en het kende vooral de laatste jaren een sterke groei in het aantal klanten. Momenteel heeft Elegant een marktaandeel van iets minder dan 3% op de Vlaamse markt voor aardgas en elektriciteit. Het bedrijf scoort dan ook regelmatig goed in onafhankelijke prijsvergelijkingen zoals de V-test van de Vlaamse energieregulator Vreg. 

Om die scherpe tarieven te kunnen aanbieden kiest Elegant voor een kostenbesparende manier van werken. Het bedrijf houdt zich niet echt bezig met de productie van elektriciteit, volgens Greenpeace heeft het slechts een erg beperkte productiecapaciteit op basis van zonne-energie. Elegant koopt windenergie aan maar ook elektriciteit uit als minder milieuvriendelijk geklasseerde bronnen.

Het feit dat Elegant het grootste gedeelte van hun stroomaankopen doet uit vervuilende kolen- en kernenergie wordt door Greenpeace niet positief beoordeeld. In het rapport dat de milieuorganisatie jaarlijks publiceert over de Belgische elektriciteitsbedrijf krijgt Elegant daarom slechts een matige score van 8/20 en de vermelding ‘Kan beter’. 

Van de Vlaamse energieregulator Vreg krijgt Elegant wel een goede beoordeling wat betreft z’n dienstverlening. De Vreg ontving bijzonder weinig klachten over deze leverancier, de klantendienst is vlot bereikbaar en vragen van klanten worden snel beantwoord. Elegant claimt dan ook dat elke klant een persoonlijke dossierbeheerder krijgt en een rechtstreeks nummer waarop die te bereiken is. Klanten worden op die manier persoonlijk geholpen door steeds dezelfde medewerker. Lees meerbeoordelingen van klanten op de reviewpagina van Elegant

Bij Elegant worden klanten worden klanten ook niet geconfronteerd met eindeloze keuzemenu’s aan de telefoon, ze krijgen steeds meteen een medewerker aan de lijn. De klantendienst van Elegant is telefonisch en via internet te bereiken.

Klanten kunnen hun facturen enkel elektronisch ontvangen en Elegant beschikt niet over klantenloketten, enkel over een bescheiden kantoorruimte in Mechelen.

Tenslotte vermelden we nog dat Elegant voorlopig enkel levert in het Vlaamse Gewest en dus niet in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Elegant schrijft zelf op z’n website dat het z’n werkterrein mogelijk zal uitbreiden maar dat daar nog geen concrete datum voor is. Het marktaandeel ligt in Vlaanderen in maart 2019 op 2,43% voor elektriciteit en met een marktaandeel van 3,64% voor aardgas is het de 6e speler op de Vlaamse energiemarkt.

Meer infos op Elegant