In België verhuizen stappenplan
Verhuizen kan een heel gedoe zijn. Je moet veel zaken regelen en je kan al snel iets over het hoofd zien. In dit artikel vind je een stappenplan voor een verhuis in België. Hier staat alles waar je rekening mee moet houden duidelijk op een rijtje, en vind je uitleg over het overzetten van al je huishoudelijke contracten.
Het verhuis stappenplan
Verhuizen is altijd veel werk, maar het is ook leuk en spannend. Een nieuwe start, nieuwe mensen om je heen, een nieuwe omgeving. Het is de bedoeling dat je eerst verhuist alvorens je de inschrijving bij de gemeente doet en je adreswijziging doorvoert.
Om ervoor te zorgen dat je geen enkele stap vergeet, download je gratis ons verhuis stappenplan, door de klikken op de onderstaande link. Je kunt het stappenplan ook gebruiken wanneer je verhuist naar een andere plek dan België.
Het verhuis stappenplan In het verhuis stappenplan staan alle belangrijke stappen voor een verhuis op een rij. Heb je andere vragen over het regelen van je verhuis? Neem dan telefonisch contact op met een van onze verhuis experts via 📞 02 588 56 81.
Documenten en inschrijven bij verhuizen in België
Om ervoor te zorgen dat de administratie van je verhuis correct wordt geregeld, dien je de adreswijziging door te geven bij Burgerzaken van je nieuwe gemeente. Ten alle tijden moet je geregistreerd zijn binnen 8 dagen vanaf het moment dat je verhuisd. Dit geldt zowel voor het geval je binnen je eigen gemeente blijft of naar een andere gemeente verhuist.
Voor het inschrijven bij een nieuwe gemeente, heb je een uitschrijving van je gemeente nodig, ofwel een uittreksel van het basisregister (BRP). Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden wanneer je dit document gebruikt om je in te schrijven bij een andere gemeente. Bekijk ook welke documenten je dient te bewaren.
Post doorsturen bij verhuis België
In België is het BPost die zorg draagt voor het doorsturen van post naar je nieuwe adres. Je kan er ook voor kiezen om je post door ze te laten bewaren. Vanaf € 5,00 per week bieden zij de diensten naar jouw wens.
Je geeft aan naar welk adres de post doorgestuurd moet worden, je kan hiervoor een startdatum en een termijn doorgeven tot op 24 maanden. Dit kan dus bijvoorbeeld ook wanneer je voor langere periode van huis bent, of totdat je de adreswijziging overal hebt doorgegeven.
Wie nog meer verwittigen bij een verhuis
Wanneer je de adreswijziging officieel hebt doorgegeven, zullen enkele instanties automatisch op de hoogte worden gebracht van je nieuwe adres. Dit zijn onder andere:
- sociale zekerheid;
- het kinderbijslagfonds;
- verzekeraars voor arbeidsongevallen;
- regionale woningbouwverenigingen.
Instanties en bedrijven die je zelf moet verwittigen zijn onder andere je werkgever, energieleverancier, telecomprovider, waterdistribiteur en bank.
Binnenkort een verhuis? (Gratis dienst)
Bel een van de CallMePower adviseurs om één telefoongesprek al je contracten te verhuizen: gas, elektriciteit, telecom, water en verzekeringen.
Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.
Energieleverancier en verhuizen in België
Niet alle energieleveranciers zijn actief in heel België. Daarnaast zal je een aantal zaken door moeten geven aan je elektriciteitsleverancier of gasleverancier bij een verhuizing in België. Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste kan aanpakken.
Nieuwe leverancier bij verhuis in België
Zoals hierboven gezegd, leveren niet alle Vlaamse energieleveranciers in heel België. Vooral op de energiemarkt in Brussel is het aanbod een stuk beperkter dan in Vlaanderen en Wallonië. Indien je gaat verhuizen naar een regio waar je huidige leverancier niet actief is, zal je je oude energiecontract moeten opzeggen.
Als je huidige leverancier wel actief is in de regio waar je naartoe gaat verhuizen, dan kan je klant blijven en zal er niks veranderen. In dit geval hoef je je huidige leverancier enkel te informeren over je verhuis.
In België staan consumenten geheel vrij om te veranderen van energieleverancier, dus ook bij een verhuis. Ben je niet tevreden met je huidige leverancier of betaal je teveel? Stap dan over!
Energieovernamedocument bij verhuis
Bij een verhuizing in België zal je het energieovernamedocument in moeten vullen. In dit document noteer je de actuele meterstanden op het moment van overdracht en de EAN-codes van de energiemeters.
Dit document zal ondertekend moeten worden door de nieuwe en oude bewoners van de woning en moet je opsturen naar de energieleverancier. In de meeste gevallen is het ook mogelijk het document te uploaden in de online klantenzone.
Je kan het overnamedocument gratis downloaden met de knop hieronder.
Download Link | Taal Energieovernamedocument |
---|---|
|
|
|
|
|
Internet en telefonie bij een verhuis in België
Naast je energieleverancier, zal je ook je telecom provider moeten informeren over je verhuis. Hoe je een verhuis bij je telecom provider moet regelen leggen we hieronder stap voor stap uit.
Telecom opzeggen bij een verhuis
Je telecom abonnement zit vast aan bepaalde voorwaarden en kan je niet zomaar opzeggen, zoals dat wel kan bij je energiecontract. Als je een abonnement met een bepaalde duur, zoals twee jaar, opzegt in de eerste zes maanden mag de provider een schadevergoeding aanrekenen. De schadevergoeding mag niet hoger zijn dan het abonnementsgeld van de resterende maanden.
Enkel als de looptijd van je contract is afgelopen of als je een abonnement van onbepaalde duur hebt is het mogelijk om het internet- of telefoonabonnement op te zeggen.
Internet- en telefonie provider informeren over verhuis
Het is aan te raden om je provider ruimschoots van tevoren te informeren over je verhuis. Bij de meeste grote aanbieders is het mogelijk om dit aan te geven in de online klantenzone. Als dit niet mogelijk is zal je contact op moeten nemen met de klantendienst. Je kan ook contact opnemen met CallMePower via het onderstaande telefoonnummer om je telecom verhuis te regelen.
Binnenkort een verhuis? (Gratis dienst)
Bel een van de CallMePower adviseurs om één telefoongesprek al je contracten te verhuizen: gas, elektriciteit, telecom, water en verzekeringen.
Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.
Verhuizen naar Antwerpen
Wanneer je verhuist naar Antwerpen kan je je adreswijziging doorgeven bij de politiezone van Antwerpen. Dit kan via een Digitaal formulier gedaan worden op de website van de stad zelf.
Distributienetbeheerder bij verhuis naar Antwerpen
In België zijn er verschillende regio's welke elk hun eigen distributienetbeheerders hebben. Antwerpen valt onder de netbeheerder Fluvius in Antwerpen, voor zowel elektriciteit als voor gas. Zij beheren het netwerk, onderhouden het elektriciteits- en gasnet, tevens doen zij de meteropnames.
Energieleverancier kiezen bij verhuis naar Antwerpen
Antwerpen is onderdeel van Vlaanderen en heeft dus een ruime keuze aan energieleveranciers. Om meer te weten te komen over de verschillende leveranciers kan je een kijkje nemen op onze pagina waar we overzichtelijk weergeven welke energieleveranciers er op de markt aanwezig zijn. Je kan kiezen uit 17 verschillende leveranciers die energie leveren in Vlaanderen.
Antwerpen verkennen na je verhuis
Antwerpen is onderdeel van Vlaanderen, men spreekt hier dan ook Vlaams. Het is de grootste gemeente van België qua inwoners, ze telt er zo´n 526.000. Je vindt hier veel culturele bezienswaardigheden en invloed van het religieuze verleden in nog veelal zichtbaar. De binnenstad van Antwerpen is bruisend en biedt volop shopping gelegenheid en activiteit.