Veranderen van energieleverancier: alle info en gratis overstap

Ben je niet tevreden met je huidige energieleverancier of betaal je teveel? Dan kan het een goed moment zijn om te veranderen van energieleverancier! Door over te stappen is het mogelijk om een hoop te besparen op je energiefactuur. In dit artikel leggen we in detail uit hoe je kunt veranderen van energieleverancier en waar je rekening mee moet houden.
Waarom veranderen van energieleverancier?
De energieprijzen en dienstverleningen kunnen sterk verschillen per leverancier. Zelfs bij dezelfde energieleverancier zijn er verschillen tussen prijzen en dienstverleningen. Bovendien hebben we als energievergelijker tijdens de hoge energieprijzen van 2021 en 2022 de prijzen zeer hard toe zien nemen.
Door deze hoge prijzen zijn enkele energieleveranciers failliet gegaan en hebben andere leverancier ervoor gekozen een beperkt aanbod aan te bieden. Dit laat zien dat het belangrijk is om een energiecontract af te sluiten dat bij de marktsituatie past bij een stabiele energieleverancier.
Reden contact | Telefoonnummer |
---|---|
Veranderen van leverancier in Vlaanderen of Wallonië | |
Veranderen van leverancier in Brussel | |
Vergelijking van alle energieleveranciers uitvoeren |
*Telefoonnummers behoren tot CallMePower, een gratis vergelijkingsdienst voor energiecontracten in België. Het is mogelijk om een energiecontract naar keuze af te sluiten of informatie te ontvangen via CallMePower (gratis dienst) door een samenwerkingsverband met meerdere Belgische energieleveranciers.
Tarieven vergelijken voordat je overstapt? Gebruik de gratis CallMePower energievergelijker om alle contracten in België met elkaar te vergelijken.
Wanneer veranderen van energieleverancier?
Er is geen maand waarin de energieprijzen aantrekkelijker zijn dan in andere maanden. Hierdoor is het best lastig om te zeggen wanneer je moet veranderen van energieleverancier. Bovendien is dit ook afhankelijk van het feit of je een vast of variabel energiecontract hebt.
Indien je een vast energiecontract hebt afgesloten, raden wij aan om de energietarieven te vergelijken zodra de looptijd van je contract bijna is afgelopen en vervolgens te veranderen van energieleverancier.
Indien je een variabel energiecontract hebt afgesloten, hangt het moment van overstappen af van de marktsituatie. Het is aan te raden om een aantal keer per jaar de actuele prijzen per kWh te vergelijken met de prijs per kWh die jij betaalt.
Opzegtermijn bij een energie overstap
Indien je wilt veranderen van energieleverancier, zal je rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand. Dit is standaard bij alle energiecontracten in België.
Heb je een nieuw energiecontract aangevraagd of je oude energiecontract opgezegd, dan zal je nog één volledige maand klant blijven bij deze leverancier. Na deze maand zal je energie ontvangen van je nieuwe leverancier of zal het contract opgezegd zijn.
Is overstappen gratis?
Consumenten en kmo’s kunnen in België geheel gratis van energieleverancier veranderen. Ook als de looptijd van je energiecontract nog niet is afgelopen, is het altijd mogelijk om over te stappen naar een andere energieleverancier.
Dit komt doordat de energieleveranciers sinds enkele jaren geen verbrekingsvergoeding meer mogen aanrekenen. Let op dat bij Mega, OCTA+ en Luminus de vaste vergoeding wordt aangerekend per gestart leveringsjaar. Bij alle andere leveranciers betaal je de vaste vergoeding pro rata.


Niet tevreden? Stap over naar een betere leverancier!
Bel CallMePower om gratis een contract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Niet tevreden? Stap over naar een betere aanbieder!
CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Hoe veranderen van energieleverancier?
Overstappen is altijd mogelijk! Maar hoe werkt veranderen van energieleverancier?
Veranderen van energieleverancier is erg gemakkelijk en kan in enkele minuten worden geregeld. Het regelen van een energie overstap kan in twee stappen. Hieronder leggen we uit hoe veranderen van energieleverancier werkt.
Stap 1: kies een nieuwe energieleverancier
Om te veranderen van energieleverancier zal je eerst een energiecontract moeten afsluiten bij een nieuwe leverancier. Dit kan bij de meeste leveranciers telefonisch of op de website. Geef al je gegevens door en vervolgens zal je een voorstel ontvangen waarmee je akkoord kunt gaan.
Zodra je akkoord bent gegaan met het voorstel zal de overstap in gang worden gezet. Je nieuwe energieleverancier zal het oude energiecontract opzeggen en beginnen met het leveren van energie op de afgesproken datum.
Stap 2: meterstanden en eindafrekening
Zodra het nieuwe energiecontract is bevestigd, zal je de meterstanden door moeten geven aan de distributienetbeheerder. De netbeheerder zal zelf contact met je opnemen voor het doorgeven van de meterstanden.
Indien je de meterstanden niet doorgeeft, zal de netbeheerder een schatting maken van de meterstanden. Dit is in de meeste gevallen onvoordelig. Geef daarom altijd je meterstanden door bij een energie overstap.
Na het doorgeven van de meterstanden, zal je de eindafrekening ontvangen van je oude energieleverancier. Dit is de laatste factuur, waarna het energiecontract officieel is afgesloten. Hierna is je energie overstap volledig afgerond.


Veranderen van energieleverancier?
Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Veranderen van energieleverancier?
CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.