Veranderen van energieleverancier in vier stappen

Ben je niet tevreden met je huidige energieleverancier of betaal je teveel? Dan kan het een goed moment zijn om te veranderen van energieleverancier! Door over te stappen is het mogelijk om een hoop te besparen op je energiefactuur. In dit artikel leggen we in detail uit hoe je kunt veranderen van energieleverancier en waar je rekening mee moet houden.
Waarom veranderen van energieleverancier?
De energieprijzen en dienstverleningen kunnen sterk verschillen per leverancier. Zelfs bij dezelfde energieleverancier zijn er verschillen tussen prijzen en dienstverleningen. Bovendien hebben we als energievergelijker tijdens de hoge energieprijzen van 2021 en 2022 de prijzen zeer hard toe zien nemen.
Door deze hoge prijzen zijn enkele energieleveranciers failliet gegaan en hebben andere leverancier ervoor gekozen een beperkt aanbod aan te bieden. Dit laat zien dat het belangrijk is om een energiecontract af te sluiten dat bij de marktsituatie past bij een stabiele energieleverancier.
Reden contact | Telefoonnummer |
---|---|
Veranderen van leverancier in Vlaanderen of Wallonië | |
Veranderen van leverancier in Brussel | |
Vergelijking van alle energieleveranciers uitvoeren |
*Telefoonnummers behoren tot CallMePower, een gratis vergelijkingsdienst voor energiecontracten in België. Het is mogelijk om een energiecontract naar keuze af te sluiten of informatie te ontvangen via CallMePower (gratis dienst) door een samenwerkingsverband met meerdere Belgische energieleveranciers.
Vergelijk voordat je gaat veranderen van energieleverancier Gebruik de gratis CallMePower energievergelijker om alle contracten in België te vergelijken. De vergelijker van CallMePower bevat alle energiecontracten die op dit moment beschikbaar zijn.
Hoe veranderen van energieleverancier?
In België staan consumenten en kmo’s geheel vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier wanneer ze dit willen. Om te veranderen van energieleverancier zal je wel rekening moeten houden met een aantal stappen.
Overstappen is erg makkelijk en kan al binnen een aantal minuten worden geregeld. CallMePower doorloopt alle stappen.
Stap 1: vergelijk energietarieven

De prijzen en voorwaarden van energiecontracten kunnen sterk verschillen. Het is daarom sterk aan te raden om een vergelijking uit te voeren op basis van je jaarlijkse gas- en/of elektriciteitsverbruik met een vergelijker die de richtlijnen van de energieregulator volgt. Kijk bij het vergelijken naar de prijs, oorsprong van de elektriciteit en de voorwaarden van het contract, zoals de toegang tot de klantendienst.
In de CallMePower energievergelijker kan je geheel gratis alle beschikbare contracten in België vergelijken op basis van de huidige prijzen (CREG-methode) en de verwachte jaarlijkse prijzen (VREG-methode).
Stap 2: sluit een nieuw contract af

Zodra je een energiecontract hebt gevonden met een aantrekkelijke prijs en voorwaarden die aan je eisen voldoen, kan je gaan overstappen. Nadat je het voorstel van je nieuwe energieleverancier hebt ontvangen en hiermee akkoord bent gegaan, zal je oude contract automatisch worden opgezegd.
Je oude energiecontract opzeggen per (aangetekende) brief of contact opnemen met je vorige leverancier om het contract op te zeggen is dus niet nodig. Je nieuwe energieleverancier regelt dit automatisch voor je.
Stap 3: geef de meterstanden door

Vervolgens zal de netbeheerder contact met je opnemen voor het doorgeven van de meterstanden. Met de meterstanden kan je oude energieleverancier de eindafrekening opmaken. Dit is de laatste factuur, waarna het energiecontract officieel is afgesloten.
In deze afrekening worden ook de bedragen verwerkt die je eventueel terug moet ontvangen van je leverancier of nog bij moet betalen. Tegoeden worden bij de meeste energieleveranciers binnen een aantal weken na het ontvangen van de afrekening terugbetaald.
Stap 4: ontvang de facturen van je nieuwe energieleverancier

Op de afgesproken datum zal je nieuwe energiecontract in werking treden en ontvang je nieuwe tussentijdse facturen. Het is aan te raden om je verbruik van de voorgaande jaren door te geven aan je nieuwe energieleverancier, zodat het voorschotbedrag zo exact mogelijk kan worden afgesteld op je verbruik. Zo voorkom je verrassingen in de toekomst.
Bij je nieuwe energieleverancier zal je automatisch jaarlijks een jaarafrekening ontvangen. Als je een Digitale meter hebt, kan je voor de elektriciteitsfactuur ook kiezen voor een maandafrekening.


Veranderen van energieleverancier?
Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Veranderen van energieleverancier?
Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen online met de CallMePower energievergelijker.
Opzegtermijn bij een energie overstap
Indien je wilt veranderen van energieleverancier, zal je rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand. Dit is standaard bij alle energiecontracten in België.
Heb je een nieuw energiecontract aangevraagd of je oude energiecontract opgezegd, dan zal je nog één volledige maand klant blijven bij deze leverancier. Na deze maand zal je energie ontvangen van je nieuwe leverancier of zal het contract opgezegd zijn.
Is overstappen gratis?
Consumenten en kmo’s kunnen in België geheel gratis van energieleverancier veranderen. Ook als de looptijd van je energiecontract nog niet is afgelopen, is het altijd mogelijk om over te stappen naar een andere energieleverancier.
Dit komt doordat de energieleveranciers sinds enkele jaren geen verbrekingsvergoeding meer mogen aanrekenen. Let op dat bij Mega, OCTA+ en Luminus de vaste vergoeding wordt aangerekend per gestart leveringsjaar. Bij alle andere leveranciers betaal je de vaste vergoeding pro rata.
Wanneer veranderen van energieleverancier?
Er is geen maand waarin de energieprijzen aantrekkelijker zijn dan in andere maanden. Hierdoor is het best lastig om te zeggen wanneer je moet veranderen van energieleverancier. Bovendien is dit ook afhankelijk van het feit of je een vast of variabel energiecontract hebt.
Indien je een vast energiecontract hebt afgesloten, raden wij aan om de energietarieven te vergelijken zodra de looptijd van je contract bijna is afgelopen en vervolgens te veranderen van energieleverancier.
Indien je een variabel energiecontract hebt afgesloten, hangt het moment van overstappen af van de marktsituatie. Het is aan te raden om een aantal keer per jaar de actuele prijzen per kWh te vergelijken met de prijs per kWh die jij betaalt.


Ontevreden? Stap nu gratis over naar een betere leverancier
Bel een energie-expert van CallMePower om direct over te stappen naar een energieleverancier naar keuze. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)


Ontevreden? Stap nu gratis over naar een betere leverancier
Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.