energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier in Vlaanderen?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze.

energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Veranderen van energieleverancier: alle info en gratis overstap

Veranderen van energieleverancier

Ben je niet tevreden met je huidige energieleverancier of betaal je teveel? Dan kan het een goed moment zijn om te veranderen van energieleverancier! Door over te stappen is het mogelijk om een hoop te besparen op je energiefactuur. In dit artikel leggen we in detail uit hoe je kunt veranderen van energieleverancier en waar je rekening mee moet houden.


Waarom veranderen van energieleverancier?

De energieprijzen en dienstverleningen kunnen sterk verschillen per leverancier. Zelfs bij dezelfde energieleverancier zijn er verschillen tussen prijzen en dienstverleningen. Bovendien hebben we als energievergelijker tijdens de hoge energieprijzen van 2021 en 2022 de prijzen zeer hard toe zien nemen.

Door deze hoge prijzen zijn enkele energieleveranciers failliet gegaan en hebben andere leverancier ervoor gekozen een beperkt aanbod aan te bieden. Dit laat zien dat het belangrijk is om een energiecontract af te sluiten dat bij de marktsituatie past bij een stabiele energieleverancier.

Veranderen van energieleverancier met CallMePower
Reden contact Telefoonnummer
Veranderen van leverancier in Vlaanderen of Wallonië
Veranderen van leverancier in Brussel
Vergelijking van alle energieleveranciers uitvoeren

Wanneer veranderen van energieleverancier?

Er is geen maand waarin de energieprijzen aantrekkelijker zijn dan in andere maanden. Hierdoor is het best lastig om te zeggen wanneer je moet veranderen van energieleverancier. Bovendien is dit ook afhankelijk van het feit of je een vast of variabel energiecontract hebt.

Indien je een vast energiecontract hebt afgesloten, raden wij aan om de energietarieven te vergelijken zodra de looptijd van je contract bijna is afgelopen en vervolgens te veranderen van energieleverancier.

Indien je een variabel energiecontract hebt afgesloten, hangt het moment van overstappen af van de marktsituatie. Het is aan te raden om een aantal keer per jaar de actuele prijzen per kWh te vergelijken met de prijs per kWh die jij betaalt.

Van energieleverancier veranderen met zonnepanelen Onlangs zonnepanelen geïnstalleerd en op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Aan het einde van dit artikel leggen we alles uit over het veranderen van energieleverancier met zonnepanelen.

Veranderen van energieleverancier opzegtermijn

Indien je wilt veranderen van energieleverancier, zal je rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand. Dit is standaard bij alle energiecontracten in België.

Heb je een nieuw energiecontract aangevraagd of je oude energiecontract opgezegd, dan zal je nog één volledige maand klant blijven bij deze leverancier. Na deze maand zal je energie ontvangen van je nieuwe leverancier of zal het contract opgezegd zijn.

Veranderen van energieleverancier kosten

Consumenten en kmo’s kunnen in België geheel gratis van energieleverancier veranderen. Ook als de looptijd van je energiecontract nog niet is afgelopen, is het altijd mogelijk om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Dit komt doordat de energieleveranciers sinds enkele jaren geen verbrekingsvergoeding meer mogen aanrekenen. Let op dat bij Mega, OCTA+ en Luminus de vaste vergoeding wordt aangerekend per gestart leveringsjaar. Bij alle andere leveranciers betaal je de vaste vergoeding pro rata.

vast of variabel
vast of variabel

Niet tevreden? Stap over naar een betere leverancier!

Bel CallMePower om gratis een contract in Vlaanderen af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze.

vast of variabel
vast of variabel

Niet tevreden? Stap over naar een betere aanbieder!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Hoe veranderen van energieleverancier?

Overstappen is altijd mogelijk! Maar hoe werkt veranderen van energieleverancier?

Veranderen van energieleverancier is erg gemakkelijk en kan in enkele minuten worden geregeld. Het regelen van een energie overstap kan in twee stappen. Hieronder leggen we uit hoe veranderen van energieleverancier werkt.

Stap 1: kies een nieuwe energieleverancier

Om te veranderen van energieleverancier zal je eerst een energiecontract moeten afsluiten bij een nieuwe leverancier. Dit kan bij de meeste leveranciers telefonisch of op de website. Geef al je gegevens door en vervolgens zal je een voorstel ontvangen waarmee je akkoord kunt gaan.

Zodra je akkoord bent gegaan met het voorstel zal de overstap in gang worden gezet. Je nieuwe energieleverancier zal het oude energiecontract opzeggen en beginnen met het leveren van energie op de afgesproken datum.

Stap 2: meterstanden en eindafrekening bij energie overstap

Zodra het nieuwe energiecontract is bevestigd, zal je de meterstanden door moeten geven aan de distributienetbeheerder. De netbeheerder zal zelf contact met je opnemen voor het doorgeven van de meterstanden.

Indien je de meterstanden niet doorgeeft, zal de netbeheerder een schatting maken van de meterstanden. Dit is in de meeste gevallen onvoordelig. Geef daarom altijd je meterstanden door bij een energie overstap.

Na het doorgeven van de meterstanden, zal je de eindafrekening ontvangen van je oude energieleverancier. Dit is de laatste factuur, waarna het energiecontract officieel is afgesloten. Hierna is je energie overstap volledig afgerond.

Energie overstap in een speciale situatie? Bekijk onze pagina over het leegstandscontract energie of een groepsaankoop energie.

Overstappen energieleverancier keuzemogelijkheden

Nu je weet hoe een energie overstap werkt, is het belangrijk om te kiezen voor de beste energieleverancier. Hierbij zal je rekening moeten houden met een aantal factoren. Hieronder leggen we uit hoe je de beste energieleverancier voor jouw situatie kiest.

Hulp bij energiecontract nodig? Voor gratis advies over het afsluiten van een nieuw energiecontract neem je contact op met CallMePower via: 📞 02 588 92 38.

Vergelijk dienstverleningen bij overstappen energieleverancier

De dienstverlening die je ontvangt kan sterk verschillen per leverancier en zelfs per tarief kunnen voorwaarden zeer verschillend zijn. Zo zijn er een aantal online energiecontracten, waarbij alles betreffende het energiecontract online moet worden geregeld. Hoewel de prijzen van deze tarieven over het algemeen lager liggen, is de dienstverlening ook een stuk beperkter.

Daarnaast bieden een hoop energieleveranciers extra diensten aan, naast energie. Deze diensten zijn vaak gerelateerd aan energie of zorgen voor energiebesparing. Denk hierbij aan ketelonderhoud, installatie van zonnepanelen of oplossingen voor elektrische auto’s. In sommige gevallen is het voordeliger om deze diensten bij je energieleverancier af te nemen. Informeer hierover voor je overstap.

Ketelonderhoud aanbod van energieleveranciers vergelijken? Bekijk de ketelonderhoud prijzen.

Oorsprong stroom kiezen bij overstap energieleverancier

De tweede factor waarmee je rekening moet houden bij een energie overstap, is de oorsprong van de elektriciteit. Hierbij heb je de keuze uit groene stroom of stroom uit fossiele brandstoffen en kernenergie.

Groene stroom is elektriciteit opgewekt door duurzame energiebronnen, zoals windenergie, zonne-energie of waterkracht. Bijna alle energieleveranciers bieden groene stroom aan, maar vaak tegen een meerkost. Energieleveranciers die standaard groene stroom leveren zijn onder andere:

Indien de oorsprong van de elektriciteit geen belangrijke factor is in je keuze, adviseren wij om vooral de dienstverlening en de prijzen te vergelijken. Hoe je de energieprijzen vergelijkt lees je hieronder.

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn! Bekijk alle groene energieleveranciers en bespaar op je factuur met groene stroom.

Vergelijk tarieven bij overstappen energieleverancier

Voordat je gaat veranderen van energieleverancier, is het belangrijk om eerst de energietarieven te vergelijken. Doordat de verschillen in tarieven zeer groot kunnen zijn, kan het besparingspotentieel zeer hoog zijn.

Bekijk alle energie vergelijkingen of de goedkoopste energieleverancier van deze maand.

energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier in Vlaanderen?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze.

energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Veranderen van energieleverancier met zonnepanelen

Veranderen van energieleverancier met zonnepanelen werkt nét iets anders dan een normale energie overstap. Vooral voor huishoudens die nog gebruik maken van een terugdraaiende teller is het aan te raden om over te stappen op een specifiek moment. Hieronder leggen we alles uit over het veranderen van energieleverancier met zonnepanelen.

Wanneer veranderen van energieleverancier met zonnepanelen?

Veranderen van energieleverancier met zonnepanelen doe je het best zo dicht mogelijk tegen de jaarlijkse meteropname of jaarafrekening. Indien je kiest voor een energieleverancier overstap in het midden van het jaar, kan het zijn dat je geen voordeel behaalt uit de terugdraaiende teller.

Energieleverancier veranderen met zonnepanelen

Bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier als je gebruik maakt van zonnepanelen, is het aan te raden om te kijken naar de energieleveranciers die extra opties bieden voor de eigenaren van zonnepanelen. Denk hierbij aan onderhoud of installatie van de panelen. Dit kan voordeliger zijn, doordat je vaak een korting ontvangt op de diensten van energieleveranciers als je klant bent.

Geactualiseerd op