gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Bespaar door te veranderen van energieleverancier: hoe werkt overstappen?

veranderen van energieleverancier

In 2019 veranderden nog nooit zoveel Belgen van energieleverancier. In Vlaanderen alleen al veranderde meer dan 1 op de 5 gezinnen van leverancier, een record! Geld besparen is misschien wel de belangrijkste reden om over te stappen. Huishoudelijke klanten kunnen op jaarbasis wel honderden Euro's besparen als zij hun gas en elektriciteit bij de voordeligste aanbieder afnemen. Lees hier hoe je een passende keuze maakt en hoe een leverancierswitch precies werkt!


Waarom veranderen we van energieleverancier?

Veranderen energiecontract

Schrok je van je hoge energiefactuur of ben je niet tevreden over de service bij je huidige energieleverancier? De liberalisering van de gas- elektrictiteitsmarkt heeft de consument in staat gesteld om te kunnen kiezen uit een groeiend aantal energieleveranciers met ieder zijn eigen aanbod. Wat zijn de redenen waarom mensen veranderen van leverancier?

Prijs

Ga je voor de laagste prijs? Of ga je voor de beste service? Indien je de goedkoopste energieleverancier zoekt ben je aangewezen op het bestuderen van de tariefkaarten en de laagste prijs per kilowattuur te selecteren.

Groene stroom

Een groeiend aantal gezinnen, tweeverdieners en alleenstaanden kiezen voor groene stroom. Deze duurzame energiecontracten worden ook steeds vaker aangeboden door zowel nieuwe ‘groene leveranciers’ als de bestaande elektriciteitsleveranciers, die overigens ook steeds duurzamer worden.

De keuze waar en hoe je groene elektriciteit opgewekt wordt -en daarmee ook het aanbod- wordt steeds ruimer in de energiesector, zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit:

 • ‘Schone’ Europese stroom (voornamelijk waterenergie en aangekochte certificaten);
 • 100% Belgische zon en wind;
 • Vlaamse windstroom;
 • of kies groene stroom van een zelfgekozen lokale producent!

Iedere aanbieder probeert zich meer en beter te onderscheiden en een perfecte match te krijgen met de behoeftes van de steeds meer eisende doelgroepen.

Dienstverlening en extra diensten

Voor wie wil overstappen omdat je wil genieten van de beste dienstverlening dan zul je eindeloos misschien wel eindeloos moeten spitten tussen de reviews van (oud) klanten of de Servicecheck van de VREG raadplegen.

Hoe werkt veranderen van energieleverancier?

In België is veranderen van energieleverancier vrij eenvoudig te noemen. Hoe ga je dan te werk bij een overstap naar een ander energiecontract of andere aanbieder? In deze video tonen we je het in slechts 3 minuutjes:

 

Een vlotte en snelle overstap

Nadat je een keuze hebt gemaakt voor een energiecontract gaat je nieuwe energieleverancier jouw contract met de oude leverancier opzeggen. Indien je telefonisch of online een contract aangaat, is het van belang om een aantal gegevens en documenten bij de hand te houden:

 • Hou deze Informatie en documenten bij de hand voor een vlotte overstap:
 • Energiefactuur: Om het juiste leveringspunt te kunnen indentificeren heeft de nieuwe leverancier de EAN code nodig. Dit bestaat uit 18 cijfers beginnend met 54. Deze code staat op je factuur vermeld en nadat je leverancier dit in bezit heeft kan de netbeheerder geïnformeerd worden ;
 • De meterstanden: deze stand verschijnt op je teller van je gas- en elektriciteitsmeter ;
 • Hou het reeds ingevulde energieovernamedocument bij de hand indien het om een verhuis gaat ;
 • Indien domiciliëring de gewenste betaalmethode is, dient je dit door te geven aan de leverancier, zodat deze partij automatisch de betalingen kan uitvoeren voor het bedrag van de voorschotfacturen.

Ondertekenen van je energiecontract

Ondertekenen nieuw energiecontract

Je hebt een energieleverancier uitgekozen en wilt weten wat de procedure is voor het veranderen van leverancier. Overstappen is eenvoudig. Je hoeft namelijk alleen in te tekenen voor een nieuw contract voor aardgas en/of elektriciteit bij een energieleverancier naar keuze. Je nieuwe leverancier regelt de opzegging bij je oude aanbieder.

In België is bij een energiecontract de handtekening van de klant noodzakelijk om van leverancier te veranderen. Intekenen kan direct online, per e-mail of per post. Eveneens moet de klant kennis gemaakt hebben met de voorwaarden van het contract per post of via e-mail.

Elektronische handtekening Indien je over een e-mailadres beschikt, stellen de leveranciers voor om het overzicht van je contract per e-mail door te sturen voor het plaatsen van een elektronische handtekening.

Indien je dat wenst, kan de leverancier het contract ook per post opsturen. Deze zal dan ondertekend teruggestuurd moeten worden om het contract in te laten gaan en de overstap te voltooien. Dit betekent wel dat het langer duurt voordat je kan profiteren van je nieuwe energietarief.

Zorgeloos overstappen? Wil je besparen op je energiefactuur, maar zoe je door de bomen het bos niet meer?! Bel ons voor gratis energieadvies, we zoeken voor jou de voordeligste optie en we regelen de overstap van A tot Z!
☎ 02 588 92 38

Opzeggen is niet nodig

Opzeggen energiecontract

Na inschrijving bij de energieleverancier van jouw keuze zal de overstap worden geregistreerd in het systeem. Achter de schermen communiceren drie partijen met elkaar waarmee jouw netbeheerder, je nieuwe en oude energieleverancier mee werken. Het contract met de oude leverancier wordt automatisch stopgezet op de dag dat je nieuwe contract begint. Hier zorgt je nieuwe energieleverancier voor, je hoeft dit dus niet zelf te doen.

Gemak Veranderen van leverancier doe je zonder het verwittigen van je huidige energieleverancier. Zelf opzeggen is dus niet nodig, wel zo makkelijk!

Vrijwel direct na de startdatum van je nieuwe energiecontract moet u nog de actuele meterstanden doorgeven voor een correcte facturatie met de juiste meterstand voor gas en/of elektriciteit. Vervolgens ontvang je nog een slotfactuur van je vorige leverancier die gebaseerd is op de meterstanden die je tijdens de switch hebt doorgegeven.

Meteropname De technieker van de netbeheerder komt jaarlijks of om het jaar rond dezelfde datum langs om de meterstanden op te nemen. Deze datum is per postcode vastgelegd en verandert niet.

Kosteloos van energieleverancier veranderen

De wet die ter bescherming dient van de consument en met betrekking tot het afschaffen van de verbrekingsvergoeding houdt in dat huishoudelijke klanten altijd en op elk moment het recht hebben om hun contract voor elektriciteit en/of aardgas te beëindigen zonder risico tot verbrekingsvergoeding voor alle type energiecontracten.

Dit houdt in dat je de vrijheid hebt om tussentijds, voordat de einddatum van jouw contract nadert altijd een alternatief energiecontract mag kiezen. De duur van een energiecontract is in feite dus nooit onderworpen aan een verbintenis wat betreft hoe lang je een contract ‘moet uitzitten’ en er wordt geen inschrijvingsgeld of een opzegvergoeding gevraagd. Wat wel vast komt te staan is dat de leverancier (en de klant) de afgesproken voorwaarden moet aanhouden gedurende de looptijd van het contract.

Zorgeloos overstappen: 2 basisregels Veranderen van energieleverancier is gratis voor particulieren mits je de opzegtermijn van 30 dagen respecteert.

Uitzonderingen zorgeloos overstappen

Veranderen kan dus op elk moment en is gratis. Er zijn echter wel een aantal energieleveranciers die de jaarlijkse vergoeding voor één volledig kalenderjaar in rekening brengen. De ene leverancier heeft in de voorwaarden opgenomen dat enkel het eerste jaar de jaarlijkse abonnementskost volledig wordt aangerekend en een andere aanbieder kiest ervoor dit ieder jaar opnieuw te doen. We tonen je een overzicht van de leveranciers die dit doen.

 • Octa+, voor het eerste jaar volledig
 • Essent, voor elk jaar opnieuw
 • luminus, voor het eerste jaar volledig
 • Mega, voor elk jaar opnieuw

Ben je momenteel klant bij één van deze bedrijven en stap je bijvoorbeeld na 6 maanden over, dus in het eerste jaar dat je klant bent, dan betaal je de volledige vaste vergoeding voor dat jaar aan de oude leverancier. Hou er rekening mee dat deze bedragen (afhankelijk van het energiecontract) kunnen oplopen tot wel 80 euro per jaar!

De echt volledige beperking die geldt voor huishoudens met een budgetmeter, met een factuur van de netbeheerder i.p.v. de leverancier. Deze groep kan worden uitgesloten van een aansluiting bij een andere leverancier. De klanten die door de distributienetbeheerder uitdrukkelijk aangewezen worden, mogen een nieuwe energieleverancier kiezen.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Verhuis en overstappen

Verhuis en overstappen

Vóór het verhuizen, tijdens een verhuis of direct na intrek van een nieuwe woning is het moment om te veranderen van energieleverancier. Als de energieovername of energieoverdracht middels het energieovernamedocument geregeld is, dan dien je op je nieuwe adres ook je gas en elektriciteit te regelen bij een (nieuwe) energieaanbieder naar keuze. Het energieovernamedocument dient ervoor om samen met de oude en nieuwe bewoners de meterstanden vast te leggen en te tekenen voor akkoord. Dit formulier dient er niet voor om een energiecontract over te nemen of over te dragen!

Verhuizen? Nog geen energieleverancier gekozen op je nieuwe adres?
Bekijk samen met een energieraadgever naar een passend energietarief.
Bel: ☎ 02 588 92 38 en we regelen dat je energie vlot meeverhuist!

Leverancierswissels in Vlaanderen

Hoeveel Vlaamse huishoudens en bedrijven switchen van leverancier? Laten we kijken naar de cijfers en statistieken voor aardgas en elektriciteit in Vlaanderen:

Aantal Vlaamse gezinnen en bedrijven dat van leverancier switcht
Wisselingen Switches Aardgas Switches Elektriciteit
Switchende particulieren 28,12% 25,49%
Switchende bedrijven 30,93% 27,04%

Cijfers van maart 2020: VREG

In Vlaanderen hebben in 2019 een totaal van 715.049 huishoudens de overstap gemaakt van de ene elektriciteitsleverancier naar de andere. Er zijn iets minder switchers bij gasleveranciers, in 2019 ging het om 537.009.

Overzicht energieleveranciers in België

Op zoek naar een overzicht van energieleveranciers in België? Raadpleeg het overzicht van Belgische energieleveranciers van aardgas en elektriciteit.

Groeiend aantal leverancierswitches Switch jij ook van leverancier? Neem ook de proef op de som en bespaar op je energiefactuur! We vergelijken voor jou telefonisch het aanbod, bel: ☎ 02 588 92 38 en verander ook van leverancier!

Vergelijken, overstappen en besparen!

Nu we weten dat veranderen van energieleverancier kosteloos is, er geen rompslomp bij komt kijken en het geen risico met zich meebrengt is het tijd voor actie. Online vergelijkingswebsites die de energietarieven en prijzen van de leveranciers van gas en elektriciteit onder de loep houden, helpen je een handje om een voordelige en passende keuze te maken. Overstappen wordt jou zo een pak makkelijker gemaakt, dat is nu zorgeloos switchen!

Concurrentie Belgische energiemarkt

De sterkte van de concurrentie op de Belgische energiemarkt voor elektriciteit en aardgas groeit gestaag door in de loop der jaren. Het aantal actieve energieleveranciers is een goede graadmeter hiervoor.

Vergelijken is zorgeloos overstappen

De Belgische energiemarkt blijft een van de meest actieve energiemarkten wat betreft overstappende klanten in Europa. Goed nieuws voor jou als consument is dat je bijgevolg een ruime keuze hebt tussen de verschillende energieleveranciers en de diverse stroomtarieven en gasprijzen.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Energie vergelijken

Vergelijk het energie aanbod, stap over en bespaar op je energiefactuur.
Alle energiedeals op een rijtje!

Om het jezelf wat makkelijker te maken, houden wij maandelijks alle energieprijzen voor huishoudelijke klanten en kleine ondernemingen - en dat zijn er veel! - van de Belgische leveranciers bij in onze onafhankelijke energievergelijker. Zo heb je binnen een paar muisklikken de interessantste deal te pakken!

Geactualiseerd op