gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Veranderen van energieleverancier en besparen doe je zo!

veranderen van energieleverancier

Ben je niet tevreden met je huidige energieleverancier? Of is je energiefactuur te hoog? Dan kan het een goed moment zijn om te veranderen van energieleverancier! Door over te stappen kan je veel besparen op je energiefactuur. We leggen je hier precies uit hoe je kan veranderen van energieleverancier en waar je rekening mee moet houden!


Waarom veranderen van energieleverancier?

Gas en licht overstap

De energieprijzen kunnen maandelijks veel verschillen. Dat is tijdens de hoge energieprijzen van 2021 weer duidelijk geworden. Als prijsvergelijker hebben wij de energietarieven extreem hard toe zien nemen, soms zelfs met verdubbelingen van de prijzen enkele maanden op rij. Deze gebeurtenissen laten zien dat het hebben van een goed energiecontract bij de juiste energieleverancier zeer belangrijk is.

De verschillen tussen energieleveranciers kunnen groot zijn. De ene leverancier heeft een focus op lage prijzen, waar de andere juist enkel groene stroom of een goede klantendienst aan wilt bieden. Welke energieleverancier je moet kiezen, hangt uiteraard af van je voorkeuren. Hieronder leggen we je uit waar je rekening mee moet houden als je gaat overstappen en hoe deze procedure verloopt.

Van energieleverancier veranderen gebeurt vaker dan je denkt! Uit cijfers van de VREG blijkt dat steeds meer Belgen overstappen. Waar in 2010 maar ongeveer 7% van de huishoudens koos voor een nieuwe energieleverancier, was dit in 2020 gestegen tot ongeveer 24%. Steeds meer Belgen veranderen dus regelmatig van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Veranderen van energieleverancier, hoe werkt dat?

Veranderen van energieleverancier is zeer gemakkelijk in België. Consumenten en de meeste kmo’s zijn namelijk helemaal vrij om te veranderen wanneer ze dit willen. Als je gaat overstappen mag de energieleverancier namelijk geen verbrekingsvergoeding opmaken. Ook als de looptijd van het contract nog niet is verstreken.

1

Bekijk het aanbod van diensten en producten, vergelijk energietarieven en lees de reviews.

2

Ga een nieuw contract aan met een andere energieleverancier. Je nieuwe leverancier zal het oude contract automatisch opzeggen, dit hoef je dus niet zelf te doen.

3

Geef de meterstanden door aan de distributienetbeheerder en ontvang de eindafrekening van je oude energieleverancier. Als je dit vergeet te doen zal je netbeheerder een schatting maken van de meterstanden.

4

Geef je jaarlijkse verbruik door aan je nieuwe energieleverancier en de overstap is afgerond!

Waar moet je rekening mee houden als je gaat overstappen?

Zoals hierboven te zien is veranderen van energieleverancier niet erg lastig. De eerste stap, namelijk beslissen naar welke leverancier en welk tarief je gaat overstappen, kan wel erg lastig zijn. Het aanbod op de Belgische energiemarkt is namelijk erg groot en op het eerste oog lijken de tarieven en leveranciers veel op elkaar.

Elk huishouden is net weer iets anders en heeft ook weer andere voorkeuren. Het is dus lastig om te zeggen dat een specifieke leverancier de beste leverancier is. Dit hangt volledig af van wat je wensen en verwachtingen van een energieleverancier zijn. Hieronder geven we je een overzicht waar je rekening mee moet houden als je gaat overstappen.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

De energietarieven vergelijken als je gaat overstappen

De prijs is natuurlijk een van de belangrijkste factoren als je gaat veranderen van energieleverancier. Niemand wil teveel betalen en daarom is vergelijken van de energietarieven een belangrijk onderdeel van het overstappen. Wil je graag het allerlaagste tarief op de markt? Bekijk dan de goedkoopste energieleveranciers van deze maand.

Bij het vergelijken van energietarieven is het belangrijk om te kijken naar de vaste vergoeding en de prijs per kWh. Heb je een zeer laag energieverbruik? Dan raden wij je aan om te kijken naar een tarief met een iets hogere prijs per kWh, maar met een lage vaste vergoeding. Als je een hoog energieverbruik hebt, raden wij je aan om te kijken naar een tarief met een hogere vaste vergoeding, maar een lage prijs per kWh. Hulp of advies nodig voor het kiezen van een tarief? Neem dan gratis contact op met CallMePower via: ☎ 02 588 92 38.

Dienstverlening en extra diensten bij een overstap energie

De dienstverlening die je ontvangt kan sterk verschillen per leverancier en zelfs per tarief. Zo zijn er veel, vaak goedkopere, tarieven met een 100% online dienstverlening. Hierbij kan je geen gebruik maken van de telefonische klantendienst als je een vraag of probleem hebt. Je zal in dit geval enkel gebruik kunnen maken van de online klantendienst, zoals via social media, chat of e-mail. Lees dus goed de voorwaarden en bedenk wat voor dienstverlening jouw voorkeur heeft.

Daarnaast bieden een hoop energieleveranciers extra diensten aan naast energie. Deze diensten zijn vaak ketelonderhoud, zonnepanelen en oplossingen voor elektrische auto’s. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om deze diensten bij je energieleverancier af te nemen doordat je een korting kan ontvangen. Informeer je dus ook hierover.

Oorsprong energie kiezen bij veranderen van energieleverancier

Groene energie

De de laatste factor die je mee zal moeten nemen in je keuze voor een nieuwe energieleverancier is de oorsprong van de elektriciteit. Je kan kiezen tussen groene stroom en grijze stroom.

Groene stroom is duurzaam opgewekte elektriciteit door, bijvoorbeeld, windenergie, zonne-energie of biomassa. Grijze stroom is elektriciteit opgewekt door fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie en steenkool. Kernenergie valt hiertussen. Hoewel er geen Co2 vrijkomt bij het opwekken van kernenergie, wordt deze vorm van stroom niet gezien als ‘groene stroom’.

Energieleveranciers ENGIE Electrabel en Luminus zijn de grootste producenten en aanbieders van kernenergie, maar bieden ook grijze en groene stroom aan. Grijze energie wordt door een groot aantal leverancier gebruikt en is vaak een goedkope(re) vorm van stroom. Energieleveranciers zoals Eneco, Trevion en Apsiravi hebben ervoor gekozen om enkel groene stroom aan te bieden.

Is de oorsprong van de elektriciteit een belangrijke factor in jouw keuzeproces? Bekijk dan goed de voorwaarden op de tariefkaarten. Weten welke energieleveranciers in België het groenst zijn? Bekijk dan onze groene energieleveranciers ranking.

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons gratis en geheel vrijblijvend voor groene stroom advies en start met besparen op je energiefactuur!

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Veranderen van energieleverancier opzegtermijn

Bij het veranderen van energieleverancier zal je rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand. Heb je het nieuwe energiecontract ondertekend of je oude energiecontract opgezegd, dan zal je nog één volledige maand klant blijven bij deze leverancier. Na deze maand zal je energie ontvangen van je nieuwe leverancier of zal het contract opgezegd zijn.

Verbrekingsvergoeding bij opzeggen De energieleverancier mag je geen verbrekingsvergoeding aanrekenen als je het energiecontract opzegt of overstapt naar een andere leverancier als de contractstermijn nog niet is afgelopen. Let op dat bij Mega, Octa+ en Luminus de vaste vergoeding worden aangerekend per gestart leveringsjaar. Bij de overige leveranciers is dit pro rata.

Jaarlijks overstappen energieleverancier

Energiecontract gas en licht

Of je jaarlijks moet overstappen hangt af van de marktsituatie en of je graag de energieprijzen vergelijkt. Waarom zou je elk jaar overstappen van energieleverancier? Simpelweg omdat je vaak kan besparen op je maandelijkse energiekosten.

Daarnaast zijn contracten met een looptijd van één jaar de meest voorkomende contracten en in veel gevallen ook het goedkoopst.

Bij een vast tarief met een lange looptijd betaal je iets meer doordat de leverancier een risico neemt. Dit risico is doorberekend in de prijs en daardoor kunnen deze contracten uiteindelijk duurder zijn. Doordat het risico voor de leverancier bij een contract met een looptijd van één jaar een stuk lager is, zal de prijs over het algemeen ook lager zijn.

Weet je nog niet zeker welk tarief je moet kiezen? Neem dan gratis contact op met CallMePower voor energie advies via: ☎ 02 588 92 38.

Vast of variabel tarief kiezen bij een overstap energieleverancier

Of je een vast of variabel tarief moet kiezen hangt af van de marktsituatie. Wij adviseren om te kiezen voor een variabel tarief als de energieprijzen zeer hoog zijn. Zodra de energieprijzen gaan dalen, daalt jouw energiefactuur in dit geval ook mee. Als de energieprijzen relatief laag zijn adviseren wij een vast tarief af te sluiten. Zo zal jouw energiefactuur gelijk blijven in het geval dat de energieprijzen stijgen.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op