Bespaar door te veranderen van energieleverancier: hoe werkt het overstappen?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Er zijn tal van beweegredenen te bedenken om te veranderen van energieleverancier. Gelukkig is overstappen naar een andere leverancier voor je elekticiteit en / of gas lang niet zo ingewikkeld en tijdrovend als je denkt. Het aanbod vergelijken, een verhuis regelen, een energiecontract opzeggen, een nieuw energiecontract aangaan... Veranderen van energieleverancier is met ons stappenplan een peulschil! Wat jouw beweegreden ook is, als je onze tips doorneemt dan komt het zeker wel goed met jouw overstap!

Waarom van energieleverancier veranderen?

veranderen van energieleverancier contract elektriciteit

Schrok je van je hoge energiefactuur of ben je niet tevreden over de service bij je huidige energieleverancier? Veranderen van leverancier van gas en/of elektriciteit zorgt voor besparingen zonder complicaties. De liberalisering van de elektriciteits- en gasmarkt heeft de consument in staat gesteld om te kunnen kiezen uit een groeiend aantal energieleveranciers met ieder zijn eigen aanbod.

Ga je voor de laagste prijs? Of ga je voor de beste service? Indien je het goedkoopste energietarief zoekt ben je aangewezen op het bestuderen van de tariefkaarten en de laagste prijs per kilowattuur te selecteren. En wil je genieten van de beste dienstverlening dan zul je eindeloos moeten spitten tussen de klantenreviews.

 

Bijgevolg zal naast de prijs per kWh ook de kwaliteit van de dienstverlening een criterium moeten zijn bij de keuze van een leverancier. Om deze reden moedigt de overheid de consumenten aan om zich goed te informeren.

besparen

Hoe vind ik het meest voordelige energietarief?

Informeer je goed voordat je overstapt. Vergelijk daarom de prijzen in onze online prijzenvergelijker. En spot voor jou het voordeligste energietarief!

Een verhuis: het moment om van energieleverancier te veranderen

verhuis en verhuizen veranderen van energieleverancier elektriciteit gas vergelijken CallMePower

Vóór het verhuizen, tijdens een verhuis of direct na intrek van een nieuwe woning is het moment om te veranderen van energieleverancier. Als de energieovername of energieoverdracht middels het energieovernamedocument geregeld is, dan dien je op je nieuwe adres ook je gas en elektriciteit te regelen bij een (nieuwe) energieaanbieder naar keuze. Het energieovernamedocument dient ervoor om samen met de oude en nieuwe bewoners de meterstanden vast te leggen en te tekenen voor akkoord. Dit formulier dient er niet voor om een energiecontract over te nemen of over te dragen!

Verhuizen? Moet je nog je energie regelen, maar weet je nog niet welk tarief het beste bij jou past? Bel ons voor gratis energieadvies, we zoeken voor jou de voordeligste optie én regelen de overstap! ☎ 02 588 92 38

Besparen bij het veranderen van energieleverancier

Bij enkelen bestaat er het misverstand dat het proces om van leverancier te veranderen, ondanks de initiatieven van de overheid om de verschillen tussen leveranciers aan te duiden. De online vergelijkingswebsites voor de leveranciers van gas en elektriciteit in België maken het mogelijk om besparingen te kunnen realiseren indien men kiest voor een tarief dat het beste bij zijn verbruiksprofiel aansluit. Het kan echter vrij ingewikkeld zijn om een goed overzicht te vinden van de verschillende tarieven en bijhorende prijzen die er bestaan.

Concurrentie op de Belgische elektriciteits- en gasmarkt:

De sterkte van de concurrentie op de Belgische energiemarkt voor elektriciteit en aardgas groeit gestaag door in de loop der jaren. Het aantal actieve energieleveranciers is een goede graadmeter hiervoor.

energieleveranciers in België

Ontwikkeling van het aantal leveranciers in Belgie

Leveranciers van elektriciteit en aardgas In 2012 In 2018

Leveranciers van aardgas:

In Wallonië
 In Vlaanderen
 In Brussel

 

14
20
10

 

20
24
12

Elektriciteitsleveranciers:

In Wallonië
 
In Vlaanderen
In Brussel

 

21
25
12

 

24
32
17

Het aantal actieve leveranciers voor elektriciteit en aardgas op de Belgische markt tussen december 2012 en december 2018 is gestegen.

Hoe kan ik van energieleverancier veranderen?

In Belgie, is het veranderen van energieleverancier vrij eenvoudig te noemen. Hoe ga ik dan te werk bij een overstap of het veranderen van energieleverancier?

Een vlotte en snelle overstap

Veranderen werkt als volgt. Je nieuwe energieleverancier neemt de opzegging van het contract met de oude leverancier met een opzegtermijn van 30 dagen op zich. Het contract met de oude leverancier wordt automatisch stopgezet op de begindatum van het nieuwe contract. Voor een telefonische inschrijving is het van belang om verschillende documenten bij de hand te houden, waaronder jouw oude factuur, meterstand en bankgegevens. 

  • Informatie en documenten om bij de hand te houden bij mijn overstap:
  • Factuur: Om de juiste leveringspunt te kunnen identifiëren heeft de nieuwe leverancier de EAN code nodig. Dit bestaat uit 18 cijfers beginnend met 54. Deze code staat op je factuur vermeld en nadat je leverancier dit in bezit heeft kan de netbeheerder geïnformeerd worden.
  • De meterstanden: ze verschijnen op je meter en moeten officieel doorgegeven worden aan je netbeheerder
  • Indien domiciliëring de gewenste betaalmethode is, dient dit doorgegeven te worden zodat de levrancier automatisch heffingen kan doen voor het bedrag van vaste voorschotfacturen.

Ondertekenen van je energiecontract

In België is bij een energiecontract de handtekening van de klant noodzakelijk om van leverancier te veranderen. Intekenen kan direct online, per e-mail of per post. Eveneens moet de klant kennis gemaakt hebben met de voorwaarden van het contract per post of via e-mail.

Elektronische handtekening Indien je over een e-mailadres beschikt, zullen grootste leverancieers (ENGIE Electrabel, Luminus, Essent, Lampiris, Mega, octaplus, Eneco) voorstellen om het overzicht van je contract per e-mail door te sturen voor elektronische handtekening van de klant. Indien gewenst, kan de leverancier het contract ook per post opsturen. Deze zal ondertekend teruggestuurd moeten worden.

Opzeggen is niet nodig

Na inschrijving bij de gewenste leverancier zal de overstap worden registreerd. Het oude contract met de oude leverancier zal automatisch worden stopgezet op de dag dat je nieuwe contract begint. Hier zorgt je nieuwe energieleverancier voor, je hoeft dit dus niet zelf te doen. Je zult alleen nog een afsluitfactuur ontvangen van je vorige leverancier die gebaseerd is op de meterstanden die je hebt doorgegeven bij de verandering van leverancier.

De technieker komt jaarlijks of om het jaar rond delfde datum langs om de meterstanden op te nemen. Deze datum is per postcode vastgelegd en verandert niet.

Kosteloos van energieleverancier veranderen

De regel die voor alle leveranciers van elektriciteit geldt, is eenvoudig: de consument kan op elk ogenblik van elektriciteitsleverancier veranderen en voor een alternatief kiezen. Een energiecontract is in feite nooit onderworpen aan een verbintenis wat betreft de duur en er wordt geen inschrijvingsgeld of opzegvergoeding gevraagd.

Een basisregel:
Het veranderen van leverancier is gratis, dit is dus kosteloos voor de klant en er geldt een opzegtermijn van 30 dagen.

De enige beperking die bestaat bij het veranderen van je leverancier: de consument die in het bezit is van een budgetmeter, met een factuur van de netbeheerder ipv de leverancier, kan worden uitgesloten van een aansluiting bij een andere leverancier. De klanten die door de distributienetbeheerder uitdrukkelijk aangewezen worden, mogen uitzonderlijk een leverancier kiezen.

Procedure overstappen bij de grootste energieleveranciers van elektriciteit en aardgas

Je hebt een energieleverancier uitgekozen en wilt weten wat de procedure is voor het veranderen van leverancier. Overstappen is eenvoudig. Je hoeft namelijk alleen in te tekenen voor een nieuw contract voor aardgas en/of elektriciteit bij een energieleverancier naar keuze. Je nieuwe leverancier regelt de opzegging bij je oude aanbieder.

persoon met energiecontracten procedure

Kun je wel wat keuzehulp gebruiken? Wil je overstappen, maar weet je nog niet welk tarief het beste bij jou past? Bel ons voor gratis energieadvies, we zoeken voor jou de voordeligste optie! ☎ 02 588 92 38

Lijst van commerciële energieleveranciers in België

Energieleveranciers in België Raadpleeg onze leverancierspagina voor aanbieders van aardgas en elektriciteit in België voor een volledig overzicht.

Beweegredenen veranderen van energieleverancier

Factoren die jouw beslissing kunnen beinvloeden bij het veranderen naar een andere energieleverancier:

  • grotere transparantie van de markt en een grotere bewustmaking van de consument, in het bijzonder door toezichthouders.
  • maar ook de toenemende media-aandacht met betrekking tot energie, de ontwikkeling van de prijzen of groepsaankoop van energie.
  • betere energievergelijkers, ook om aanbiedingen te vergelijken tot in de details en niet beperkt tot alleen de prijs per kWh.

Aantal gezinnen en bedrijven dat van energieleverancier verandert in België

Jaar 2016 2017
Aardgas

- In Vlaanderen
- Brussel
- In Wallonië

22,6%
12,6%
21,2%

22,0%
11,4%
23,4%

Elektriciteit

- In Vlaanderen
 
 - In Brussel
 
 - In Wallonie

20,1%
11,6%
16,5%

19,8%
19,1%
11,0%

Cijfers van juli 2018: VREG en CREG

Het aantal veranderingen van energieleveranciers in de eerste helft van 2018 is gegroeid ten opzichte van 2017 in Vlaanderen. Zowel voor de huishoudelijke markt als voor de niet-huishoudelijke markt is de switchgraad gestegen t.a.v. 2017. De gecumuleerde huishoudelijke switchindicator voor de eerste 6 maanden van 2018 (12,22%) is 2,02 procentpunten hoger dan deze voor de eerste 6 maanden van 2017 (10,20%) voor elektriciteit en voor aardgas (13,92%) ligt deze 2,46 procentpunten hoger (11,46%, eerste 6 maanden van 2017).

Veranderen van energieleverancier, vergelijken en overstappen!

De Belgische markt blijft een van de meest actieve energiemarkten wat betreft overstappen van energieleverancier in Europa. Goed nieuws voor jou als consument is dat je bijgevolg een ruime keuze hebt tussen de verschillende energieleveranciers en de diverse stroomtarieven en gasprijzen.

vergelijk tarieven elektriciteit en gas

Om het jezelf wat makkelijker te maken, houden wij maandelijks alle energieprijzen - en dat zijn er veel! - van de Belgische leveranciers bij in onze onafhankelijke energievergelijker. Zo heb je binnen een paar muisklikken de interessantste deal te pakken!

Geactualiseerd op