brandverzekering
brandverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen met Yago. (Gratis dienst)

Brandverzekering vergelijken in België

Geactualiseerd op
minuten lezen
Brandverzekering

Een brandverzekering beschermt jouw woning tegen schade veroorzaakt door brand, waterschade en meer. De brandverzekering zorgt er ook voor dat je beschermd bent tegen schade van buitenaf en als anderen bij de schade zijn betrokken. In dit artikel geven we je alle informatie over brandverzekeringen en vergelijken we de aanbieders.

Wat is een brandverzekering?

Een brandverzekering is een verzekering voor als je schade hebt aan je woning en / of inboedel. Een brandverzekering wordt ook vaak een woonverzekering of opstalverzekering genoemd omdat deze verzekering veel meer dekt dan enkel brandschade. Hieronder kijken we naar de standaard dekkingen van brandverzekeringen en de mogelijke opties.

Wat dekt een brandverzekering?

Een brandverzekering heeft een aantal standaard dekkingen. Deze situaties worden door elke verzekeraar standaard gedekt, zoals brandschade, of waterschade door een overstroming. Naast deze standaard dekkingen hebben verzekeraars de mogelijkheid om aanvullende dekkingen aan te bieden.

In België ben je met een brandverzekering standaard gedekt tegen schade veroorzaakt door: brand, ontploffing, implosie, blikseminslag, aanslagen, arbeidsconflicten, botsingen met dieren of transportmiddelen, vallende bomen, storm, sneeuw- of ijsdruk op daken, hagel en natuurrampen.

brandverzekering
brandverzekering

Brandverzekering premie berekenen (Gratis dienst)

Bereken je brandverzekering premie bij alle verzekeraars met Yago en kies het beste aanbod.

Is een brandverzekering verplicht?

Bij schade door brand en water is de huurder altijd aansprakelijk, tenzij hij / zij kan bewijzen dat de schade niet door zijn / haar schuld is ontstaan. Dit kan zijn door bijvoorbeeld de slechte staat van de elektriciteitsinstallatie of het niet uitvoeren van ketelonderhoud. Het is daarom als huurder sterk aan te raden om een brandverzekering huurder af te sluiten bij het huren van een woning.

De verantwoordelijke voor het onderhoud van de installaties is vaak aangegeven in het huurcontract.

Voor wie is de brandverzekering verplicht?

Vanuit federaal oogpunt is een brandverzekering voor de eigenaar van de woning in België niet verplicht. Hoewel het afsluiten van een brandverzekering niet wettelijk verplicht is, stellen veel banken dit wel als voorwaarde voor het aanvragen van een lening. Bovendien is een brandverzekering afsluiten sterk aan te raden. Als je bij schade aan je woning niet verzekerd bent, kan dit al snel een zeer hoge kostenpost worden.

In Vlaanderen zal je als huurder en als verhuurder wel verplicht een brandverzekering af moeten sluiten. De huurder is altijd aansprakelijk voor brandschade, behalve in het geval dat de huurder kan bewijzen dat hij / zij niks aan de schade heeft kunnen doen. Bij een studentenkot is een brandverzekering niet verplicht.

Brandverzekering vergelijken

Het kiezen van een brandverzekering kan best lastig zijn. Er zijn een hoop aanbieders actief op de markt en op het eerste oog lijken de brandverzekeringen veel op elkaar. Hieronder geven we een overzicht van een aantal grote aanbieders van brandverzekeringen in België met de verschillende dekkingen.

Een vinkje (✔️) betekent dat deze brandverzekering de benoemde schade standaard dekt. Bij een plusje (➕) is het mogelijk om de benoemde schade te dekken tegen een meerkost. Bij een kruisje (❌) is het niet mogelijk om de benoemde schade te dekken, ook niet tegen een meerkost.

Brandverzekering vergelijken België
🏠AxaEthiasBelfiusING
Naam brandverzekeringBrandverzekeringWoningApp-normaalBrandverzekering
24/7 bijstand✔️✔️✔️✔️
Ontdooit voedsel na stroomuitval✔️
Diefstal in en rondom huis
Huiszwam✔️
Tuinhuis en serre✔️
Zonnepanelen, warmteboilers en zonneboilers✔️
Brandschade geparkeerde voertuigen✔️✔️
Defecte installatie (water, verwarming, elektriciteit)✔️
Kosten opzoeken vermist kind✔️

Hoe moet je een brandverzekering vergelijken?

Zoals in de bovenstaande tabel duidelijk wordt, verschillen brandverzekeringen sterk van elkaar. Wat bij sommige brandverzekeringen standaard is gedekt, wordt door andere verzekeraars niet aangeboden. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed te bedenken wat je gedekt wilt hebben en welk onderdeel een minder hoge prioriteit heeft.

Kijk ook goed naar je overige verzekeringen. Het kan namelijk zo zijn dat je al gedekt bent voor een bepaald soort schade en dit dus niet extra hoeft te dekken met een brandverzekering.

Wat is de goedkoopste brandverzekering?

Als de prijs de belangrijkste factor is voor het kiezen van een nieuwe brandverzekering, is het aantrekkelijk om te kiezen voor de goedkoopste brandverzekering. Let hierbij wel op dat de dekkingen over het algemeen minder uitgebreid zijn. Het is daarom belangrijk om alle factoren in overweging te nemen bij het maken van je keuze.

Het vergelijken van de goedkoopste brandverzekeringen in België doe je gratis met Yago. Ga naar de Yago vergelijkingspagina door te klikken op de link hieronder.

brandverzekering
brandverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen met Yago. (Gratis dienst)

Wat dekt een brandverzekering niet?

Het is belangrijk om te weten wat een brandverzekering dekt, maar wellicht is het nog belangrijker om te weten wat een brandverzekering niet dekt. Zo kun je vervelende situaties voorkomen of een betere keuze maken bij het afsluiten van een nieuwe brandverzekering.

De meest voor de hand liggende situaties waarin een brandverzekering de schade niet dekt is als de schade opzettelijk is veroorzaakt, zoals brandstichting in je eigen woning. Daarnaast dekt een brandverzekering geen schade als je bijvoorbeeld verplicht onderhoud niet hebt uitgevoerd.

Auto verzekeren? Vind meer informatie over autoverzekeringen en hoe je eenvoudig een offerte kunt aanvragen.

Onderhoud installaties en brandverzekering dekking

Er zijn een aantal installaties waarbij verplicht onderhoud moet worden uitgevoerd om gedekt te zijn door je brandverzekering. Bovendien moeten de meeste elektrische installaties, zoals zonnepanelen, worden geïnstalleerd en gekeurd door een erkende technieker voordat deze verzekerd zijn.

Een voorbeeld van verplicht onderhoud is het onderhoud aan de verwarmingsketel. In heel België is ketelonderhoud verplicht. Is dit onderhoud niet uitgevoerd of niet uitgevoerd door een erkende technieker? Dan ben je niet verzekerd bij ongevallen die worden veroorzaakt door de ketel.

Onderhoud uitvoeren? Bekijk onze pagina over ketelonderhoud en plan het onderhoud van je verwarmingsketel direct in.

Brandverzekering prijs in België

Naast de dekking van een brandverzekering, is het uiteraard ook belangrijk om te vergelijken hoeveel je per maand moet betalen voor deze verzekering. De brandverzekering prijs is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk: de woning, je profiel en de opties die je kiest.

Hieronder leggen we uit hoe je de brandverzekering kosten kunt berekenen.

Kosten brandverzekering berekenen

Het type woning is een belangrijk onderdeel in het afsluiten van een brandverzekering. Uiteraard heeft het verzekeren van een grote alleenstaande woning een ander prijskaartje dan een appartement. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het aantal kamers en bouwjaar.

De brandverzekering prijs kan verschillen op basis van je profiel. Huur je bijvoorbeeld de woning of ben je eigenaar van de woning? Maar ook zaken zoals waardevolle spullen die in de woning staan. Verzeker je dit mee, dan zal je prijs uiteraard ook hoger liggen.

De verschillende opties en woningen kunnen sterk verschillen per huishouden. Hierom zal je voor het achterhalen van de exacte brandverzekering prijs op de website van de verzekeraar of van Yago je gegevens in moeten vullen. Hierna zal je een offerte ontvangen.

brandverzekering
brandverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen met Yago. (Gratis dienst)

Het regelen van een brandverzekering verhuis

Bij een verhuis kan het voorkomen dat je tijdelijk de eigenaar bent van twee woningen, bijvoorbeeld als je oude woning nog niet verkocht is of als je nieuwe woning wordt verbouwd. In dit geval dekt de brandverzekering beide woningen. In de meeste gevallen loopt deze dekking twee maanden door. Controleer dit altijd van tevoren bij je verzekeraar.

Bij een verhuis komt nog veel meer kijken dan enkel een brandverzekering afsluiten. Zo moet je onder andere je internet en energie verhuizen. De energiemeters zullen ook op naam van de nieuwe bewoners moeten worden gezet door middel van het energieovernamedocument.

Je moet bij een verhuizing dusdanig veel zaken regelen dat het zomaar kan voorkomen dat je wat vergeet, zoals de verhuisdozen en het invullen van de plaatsbeschrijving. Gebruik onze verhuischecklist om niks meer te vergeten bij een verhuis in België.

Vond je deze informatie nuttig? 0% van de 0 stemmen vond de informatie nuttig.