Verhuizen

Met onze verhuishulp

maken we van alle paperassen voor het regelen van je verhuis een peulschil!

 • Checklist voor je verhuizing
 • De nodige documenten voor je energie
 • Handige overstapservice: gas & elektriciteit
 • Voorbeeld plaatsbeschrijving voor (ver)huur woning/pand
02 588 03 92 Bel voor gratis verhuishulp: Ma-Vr / 8h-19h
ÓF
Je terugbelverzoek is niet correct verwerkt! Je terugbelverzoek is verwerkt!
Je terugbelverzoek is niet correct verwerkt! Je terugbelverzoek is verwerkt!
ÓF
Van maandag-vrijdag / 8h-19h is ons callcenter geopend
Vind hier meer informatie

Heb je jouw droomwoning gevonden? Bij een verhuis komt heel wat kijken, of je nu koopt of huurt. Het is allemaal veel geregel: van logistieke zaken tot het papierwerk. Ga je zelf al je bezittingen verhuizen of schakel je een verhuisfirma in? Waar haal of koop je verhuisdozen, heb je er genoeg en zijn het wel de juiste dozen? Vergeet ook belangrijke zaken, zoals je energie, verzekeringen, tv en internet niet. Toch zaken die vandaag de dag onmisbaar zijn. Wij helpen je graag bij een vlotte verhuis naar je nieuwe thuis. We zetten alles even op een rijtje in een handige checklist voor je verhuizing. Zo heb je overzichtelijk de verschillende stappen en benodigde documenten bijdehand voor je intrek in jouw nieuwe thuis!

Jouw verhuis

Elk jaar opnieuw verhuizen er meer dan een miljoen Belgen. Ook voor jouw verhuis geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor een vlekkeloze verhuis, of je nu naar een andere gemeente in België verhuisd of als je in dezelfde straat blijft wonen. Je bent druk in de weer met het organiseren van je verhuizing vanaf het moment dat je de knoop doorhakt tot je de laatste plant in de keuken plaatst van je nieuwe woonst. CallMePower helpt je een handje, met de administratieve rompslomp dan, we zijn daarbij jouw verhuisgids.

Verhuis doorgeven

Laat je vrienden, familie, kennissen en bedrijven weten dat je verhuist. Verwittig iedereen die je kent, persoonlijk of telefonisch. Je verhuis doorgeven kan online of op het postkantoor bij jouw in de buurt. Laat je post dus doorverwijzen, deze verhuist dan eenvoudig met jou mee. Voor verschillende instanties en bedrijven is het immers heel belangrijk dat ze op tijd jouw nieuwe adres in hun systemen kunnen registreren. Je regelt je adreswijziging online en zelfs helemaal gratis in minder dan 15 minuten.

Verhuisfirma

Heb je jouw droomwoning gevonden? Ga direct op zoek naar een verhuisfirma! Indien je natuurlijk het grote werk niet (al dan niet gedeeltelijk of helemaal) zelf wil doen schakel je een verhuisbedrijf in. Vraag bij minimaal drie verschillende partijen een offerte op. De prijzen kunnen namelijk onderling verschillen, zo weet je dat je niet te veel betaalt. Plan een afspraak ruim vooraf, de meeste verhuizers plannen de verhuizingen maanden van tevoren en agenda's zijn rap volgepland. Verhuisfirma's hebben ervaring en kennen de belangrijkste hindernissen. Ze helpen je bij al je vragen.

verhuisdozen

Verhuisdozen

Je kan uiteraard ook zelf je verhuizing regelen, je hebt hoe dan ook verhuisdozen nodig. Ze zijn er in allerlei soorten, vormen en maten. Ook voor andere verhuisbenodigdheden het bestellen van kartonnen verhuisboxen kan je terecht op diverse websites, lees meer in ons item over verhuisdozen.

Checklist voor jouw verhuis

Koop je een woning of ga je huren? Vind een handige verhuischecklist voor jouw situatie.

Checklist verhuis Voor de pdf versie om te downloaden moet je nog heel eventjes wachten... We zijn momenteel druk bezig om de checklist nóg beter voor je te maken! Neem ondertussen alvast een kijkje op de verhuischecklist pagina voor de digitale versie.

Documenten voor je verhuis

Heb je vragen over je verhuis? Op onze website verstrekken we je gratis de volgende documenten om je verhuis vlot en soepel te laten verlopen.

 • Gratis documenten voor jouw verhuis:
 • Energieovernamedocument
 • Plaatsbeschrijving
 • Checklist verhuizing
 • EPC

Verhuishulp We helpen je bijvoorbeeld met het verhuizen van je energiecontract. Bel ons op: ☎ 02 588 03 92 (doordeweeks van 8 tot 19 uur)! Onze energiespecialisten kennen de regelgeving en zoeken samen met jou een voordelige optie.

Schriftelijke huurovereenkomst

huurovereenkomst huis

Vanaf 15 juni 2007 is een schriftelijke huurovereenkomst verplicht. De verhuurder stelt de overeenkomst op, en moet deze registreren bij het plaatselijk registratiekantoor. Laatste is gratis en verplicht voor de verhuurder. Je kunt de registratie ook laten uitvoeren. Hou er rekening mee dat dit gebeurt binnen de 2 maanden na ondertekening van de overeenkomst. Het adres van het plaatselijk kantoor is terug te vinden op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën onder “Registratie huurcontract”.
Elke partij (huurder en verhuurder) moet een ondertekend exemplaar van de huurovereenkomst ontvangen. De volgende gegevens moeten zeker aan bod komen in dit document:

 • De identiteit van de verhuurder en huurder
 • De begindatum van de overeenkomst en bij voorkeur de duur (zo niet, dan geldt een duur van 9 maanden)
 • De aanwijzing van alle ruimtes en gedeeltes van het gehuurde gebouw
 • De huurprijs

Om elke betwisting te voorkomen, heb je als huurder er alle belang bij dat het contract aangeeft dat de woning als je hoofdverblijfplaats zal dienen. 
Aarzel niet om zaken die je belangrijk vindt of mondeling hebt afgesproken te laten opnemen in de overeenkomst. Zo vermijd je mogelijke misverstanden en pijnlijke discussies met de verhuurder.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw stroomverbruik op jaarbasis?

Bereken jouw elektriciteitsverbruik met de energiecalculator!

Plaatsbeschrijving

plaatsbeschrijving document woning

Jij en de verhuurder dienen voor gezamenlijke rekening een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te stellen vóór je de woning betrekt of tijdens de eerste maand.

Deze plaatsbeschrijving is wettelijk verplicht en moet samen met de huurovereenkomst door de verhuurder worden geregistreerd. Een plaatsbeschrijving is geldig als ze:

 • In aanwezigheid van zowel de huurder als de verhuurder (of hun vertegenwoordigers) opgesteld is;
 • Door beide partijen persoonlijk gedateerd en ondertekend is;
 • Voldoende details vermeldt; een clausule zoals 'het goed is in goede staat en goed onderhouden en beide partijen erkennen dit' kan dus niet.

Voor de plaatsbeschrijving kun jij samen met de verhuurder beroep doen op de betalende diensten van een immokantoor of een landmeter expert.

Plaatsbeschrijving downloaden in PDF of WORD formaat Aarzel niet om dit zelf in handen te nemen. Maak gebruik van dit model plaatsbeschrijving (PDF) of deze in WORD formaat waarmee je zeker bent niets over het hoofd te zien.

Bij het stopzetten van de huurovereenkomst dient dergelijke plaatsbeschrijving opnieuw te gebeuren. Als de woning schade vertoont die niet in de beschrijving staat vermeld, dan moet de huurder die herstellen. Schade door ouderdom, overmacht of door het normale gebruik van de gehuurde woning moet de huurder niet vergoeden.

Energieovernamedocument

 

Neem je elektriciteit en aardgas af of één van beide bij een energieleverancier dan krijg je bij een verhuis te maken met het energieovernamedocument. Hier is er sprake van 2 overnamedocumenten (voor je gas en/of elektricteit), te weten: verhuis watergroep en energie voor elektriciteit en/of aardgas:

Deze documenten leggen de respectievelijke meterstanden vast vóór je de woning betrekt. Ze dienen ondertekend te worden door beide partijen, en aangeleverd worden door de verhuurder. De opname van de meterstanden gebeurt bij voorkeur in aanwezigheid van beide partijen. Indien de verhuurder dit al voor zijn rekening nam, ga dan de gegevens even na voor je de documenten ondertekent.

Overnamedocument gas en elektriciteit

Met het overnamedocument(overnameformulier) voor gas en elektriciteit stap je naar de energieleverancier van jouw keuze. Meer over hoe je te werk gaat bij de overdracht van je stroom en aardgas inclusief tips en tricks vind je op deze pagina.

Het energieovernameformulier moet voor iedere woning in tweevoud ingevuld zijn. Ook moet dit document door de vertrekkende huurder en de overnemer worden ondertekend. Tevens is een overnameformulier specifiek voor één adres: zorg dus dat je zowel voor het adres waar je vertrekt als het adres waar je gaat wonen overnameformulieren aanvraagt.

Voorbeeld van een energieovernamedocument

Overnamedocument water

Het overnamedocument voor water dien je te bezorgen aan het regiokantoor van de waterleverancier voor de levering van drinkwater. Net als bij het energieovernamedocument vul je het overnameformulier best samen in met de andere partij tijdens de sleuteloverdracht (of een ander moment rondom de overdracht van de woning). Je vult de meterstand in en ondertekent gezamenlijk het document. Je kunt gebruik maken van het verhuisformulier op de website van jouw drinkwaterleverancier:

Energieprestatiecertificaat

epc waarde

Vraag de verhuurder naar het energieprestatiecertificaat (EPC) van het pand dat je huurt en doe dit bij voorkeur vóór je de huurovereenkomst afsluit. De energiescore die is weergegeven, geeft je namelijk een idee van de energiezuinigheid van de woning.

Het EPC en certificaat moet de verhuurder kunnen voorleggen en dient afgeleverd te worden door een erkend energiedeskundige of keuringsorganisme. Het laatste herken je aan de ronde stempel “Energiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie” die voorkomt op de eerste pagina van het certificaat.

Verzekeringsattest

Je dient een brandverzekering af te sluiten voor het pand dat je huurt. Deze brandverzekering dekt de aansprakelijkheid als huurder tegenover de verhuurder, en beschermt je voor schade die je veroorzaakt aan de huurwoning:

 • Jouw inboedel: bijvoorbeeld bij schade aan meubels, binnen én in bepaalde gevallen buiten je woning;
 • Aansprakelijkheid voor materiële schade bij derden, voor onopzettelijke schade die zich voortzet op de goederen van bijvoorbeeld jouw buren.

Een attest van deze verzekering dien je voor te leggen aan de verhuurder.

Nieuwe energieleverancier voor gas en elektriciteit kiezen

Je bent volledig vrij in je keuze voor de energieleverancier voor je nieuwe (huur)woning. Je bent dus niet verplicht om beroep te doen op de leverancier van de vorige huurder of verhuurder.

Voordelige keuze energie We helpen je graag bij het maken van de juiste én meest voordelige keuze. Houd het (ingevulde) energieovernamedocument bij de hand en bel ons: ☎ 02 588 03 92. We zorgen ervoor dat de energieoverdracht vlot geregeld wordt.

Liever nog even zelf in alle rust het aanbod van de leveranciers vergelijken?
Ga dan naar onze prijzenvergelijker voor gas en elektriciteit om een simulatie uit te voeren.

energieleveranciers vergelijken

Energie tarieven en leveranciers vergelijken!

Alle prijzen en deals op een rijtje, vind de beste aanbieding voor jouw nieuwe woning.