Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in oktober 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).

Ad - CallMePower 

Sluit nu een vast energiecontract af

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.

Ad - CallMePower 

Energieverbruik 2024: actuele gegevens en verbruik opvolgen

Geactualiseerd op
minuten lezen

Energieverbruik verwijst naar de hoeveelheid energie die wordt verbruikt door processen, apparaten of personen. Het totale energieverbruik wordt vaak uitgedrukt in olie-equivalent. Het energieverbruik in België, uitgedrukt in olie-equivalent, bedraagt ongeveer 4.700 kg per persoon. Een gemiddeld huishouden in Vlaanderen verbruikt op jaarbasis 3.500 kWh elektriciteit en 10.000 kWh gas.

Energieverbruik België

Het energieverbruik van een huishouden is sterk afhankelijk van de woning en levensstijl. Het verbruik is onder andere afhankelijk van de volgende factoren:

  • Methode voor de verwarming van de woning (aardgas, warmtepomp, elektrisch, etc).
  • Isolatie van de woning.
  • Oppervlakte van de woning en het aantal bewoners.
  • Aanwezigheid van zonnepanelen.
  • Aanwezigheid van een elektrische auto die thuis wordt opgeladen.

Het gemiddelde energieverbruik kan hierdoor een vertekend beeld geven. Onder andere huishoudens met zonnepanelen trekken het gemiddelde flink omlaag, terwijl eigenaren van een elektrische auto weer veel verbruiken. Om deze reden is het aan te raden om zelf je energieverbruik op te volgen

Vragen over je energiefactuur of -kosten?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).

energiefactuur
energiefactuur

Vragen over je energiefactuur of -kosten?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.

Verbruik elektriciteit

Een gemiddeld huishouden in Vlaanderen gebruikt per jaar 2.658 kWh elektriciteit, zo blijkt uit cijfers van de VREG. Dit verbruik wordt echter flink naar beneden getrokken door huishoudens met zonnepanelen. Deze groep neemt immers een stuk minder elektriciteit af bij het net, waardoor dit niet geregistreerd wordt.

Bekijk hieronder het gemiddelde elektriciteitsverbruik, zoals opgesteld volgens het Europese bureau voor de statistiek (Eurostat).

Verbruik elektriciteit
VerbruikerVerbruik piekurenVerbruik daluren
Kleine verbruiker (enkelvoudige meter)600 kWh-
Relatief kleine verbruiker (enkelvoudige meter)1.200 kWh-
Gemiddeld gezin (tweevoudige meter)1.600 kWh1.900 kWh
Gemiddeld gezin (enkelvoudige meter)3.500 kWh-
Relatief grote verbruiker3.600 kWh3.900 kWh

Let op dat de verbruiken hierboven niet direct kunnen worden toegepast op een huishouden in Vlaanderen, aangezien dit flink kan verschillen per situatie.

Verbruik gas

Een gemiddeld huishouden in Vlaanderen verbruikt per jaar 11.448 kWh aardgas. Net zoals bij elektriciteit, kan dit flink verschillen per huishouden. Vooral de manier waarop de woning en het sanitair water worden verwarmd heeft een grote invloed op het gasverbruik.

Bekijk hieronder het gemiddelde gasverbruik, zoals opgesteld volgens het Europese bureau voor de statistiek (Eurostat).

Verbruik aardgas
GebruikVerbruikerVerbruik
Koken en warm waterKleine verbruiker2.326
Normale verbruiker4.652
Verwarming en ander gebruikNormale verbruiker17.000
Grote verbruiker34.890

Verbruik gas omrekenen

Huishoudens die gebruikmaken van aardgas voor het verwarmen van hun woning of om te koken, zullen deze kosten betalen per m3. De prijzen op de tariefkaarten van de energieleveranciers zijn echter aangegeven per kWh. Gebruik de gas m3 naar kWh calculator om je verbruik om te zetten.

Energieverbruik huishoudelijke apparaten

Tegenwoordig zijn er in een woning een groot aantal verschillende apparaten te vinden die elektriciteit gebruiken. Deze apparaten kunnen een zeer uiteenlopend verbruik hebben.

Bekijk de onderstaande pagina’s voor meer informatie over het energieverbruik per huishoudelijk apparaat op bezoek onze algemene informatiepagina over het energieverbruik van huishoudelijke apparaten.

Vragen over je energiefactuur of -kosten?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).

energiefactuur
energiefactuur

Vragen over je energiefactuur of -kosten?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.

Hoe energieverbruik opvolgen?

Voorheen was het opvolgen van je energieverbruik lastiger doordat alles analoog gebeurde. Door de komst van de digitale energiemeter is het een stuk makkelijker geworden om je energieverbruik exact op te volgen. Er zijn verschillende systemen en applicaties beschikbaar die je in staat stellen om een zeer accurate schatting te maken van het verbruik per apparaat. De drie makkelijkste manieren om dit te doen zijn via het systeem van Fluvius, met een applicatie van je energieleverancier of met een externe energiemeter.

Mijn energieverbruik meten met Fluvius

Voor huishoudens met een digitale meter is het mogelijk om het energieverbruik op te volgen in de online klantenzone van Fluvius. Door Fluvius toestemming te geven om je meter uit te lezen, kan je dagelijks een update ontvangen van je gas- en elektriciteitsverbruik. Om dit aan te vragen volg je de volgende stappen:

  1. Maak een Mijn Fluvius account aan met een eID of via de digitale identificatie-app itsme®.
  2. Vraag je verbruikshistoriek aan met de EAN-codes van je gas- en/of elektriciteitsmeter.
  3. Hierna kun je gratis je energieverbruik per dag opvolgen in de Fluvius klantenzone.

Energieverbruik opvolgen met app energieleverancier

Steeds meer energieleveranciers bieden applicaties aan waarmee je je energieverbruik kunt volgen, waaronder Eneco, TotalEnergies en Frank Energie. Deze applicaties werken in principe hetzelfde als het systeem van Fluvius, aangezien ze gebruikmaken van dezelfde informatiestromen. Soms worden er ook extra functies toegevoegd, zoals toegang tot je facturen en het slim opladen van elektrische auto’s.

Energieverbruik opvolgen met externe energiemeter

Externe energiemeters zijn ook aan te sluiten op je energiemeter. Deze kleine apparaatjes worden aan je meter gekoppeld en kunnen zo het verbruik doorgeven aan een applicatie. In de applicatie kun je op deze manier je gas- en elektriciteitsverbruik exact en realtime uitlezen.

Hoe energieverbruik verlagen?

Het verlagen van je energieverbruik kan op een aantal verschillende manieren. Sommige maatregelen hebben grote financiële gevolgen, terwijl anderen makkelijk kunnen worden uitgevoerd. Overweeg de volgende maatregelen voor het verlagen van je energieverbruik:

  1. Isolatie: het isoleren van een woning is een zeer effectieve methode voor het verlagen van de stookkosten. Het isoleren van een woning kan kleine aanpassingen in een woning omvatten, maar ook een grote renovatie.
  2. Vervang apparaten: door oude apparaten met een slecht energielabel te vervangen door zeer energiezuinige apparaten is het mogelijk om op lange termijn flink te besparen op de kosten. Het lagere energieverbruik betaalt zich vaak binnen een aantal jaar al terug.
  3. Gebruik een thermostaat: door je energieverbruik te controleren met een slimme thermostaat is het mogelijk om effectiever te verwarmen.
  4. Nieuwe verlichting: vervang oude verlichting, zoals gloeilampen, door nieuwere en energiezuinige lampen.
  5. Nieuwe verwarmingsmethode: kies de centrale verwarming die het beste bij je woning past en voer regelmatig onderhoud uit om een optimale werking te garanderen.

Impact energieverbruik op milieu

Energieverbruik heeft een impact op het milieu. Hoe groot deze impact is, is afhankelijk van de energiebronnen die je energieleverancier gebruikt voor de productie van elektriciteit. In België bestaat de elektriciteitsmix voor een groot gedeelte uit kernenergie, maar ook wordt er gebruikgemaakt van aardgas.

De milieugevolgen van de elektriciteitsproductie in België worden gemeten door de VREG. Voor deze berekening gebruikt de VREG de emissiewaarden die door de AIB (Association of Issuing Bodies) worden opgesteld, een organisatie die een organisatie die een gestandaardiseerd systeem heeft opgezet voor het toekennen van garanties van oorsprong.

De impact van het energieverbruik op het milieu is in de tabel hieronder weergegeven.

Impact energieverbruik op milieu
EnergiebronCO2-emissies (gCO2/kWh)Radioactief afval (mg/kWh)
Hernieuwbare energiebronnen00
Nucleaire energie02,7
Fossiele brandstoffen4450

Bron: VREG, 2024

De impact van je energieverbruik op het milieu kan verschillen per leverancier. Om je impact zo klein mogelijk te houden is het aan te raden om te kiezen voor een energieleverancier die uitsluitend groene stroom levert. In Vlaanderen is dit de meerderheid van alle aanbieders.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.