Water-link is een Vlaamse leverancier van water. Het bedrijf heeft de verantwoordelijkheid voor de watervoorziening van meer dan 200.000 Vlamingen. In dit artikel wordt alle essentiële informatie over Water-Link gepresenteerd. Hierin vind je details over de gemeenten waarin deze waterleverancier actief is, de gehanteerde waterprijzen en hoe je contact met hen kunt opnemen.

De leverancier water-link kent een lange geschiedenis. Het bedrijf is opgericht in 1880 als drinkwaterleverancier in Antwerpen, en heeft een lange tijd bekend gestaan onder de naam Antwerpse Waterwerken (AWW). In de 19de eeuw evolueerde het bedrijf tot een integraal waterbedrijf, en in 2014 werd de naam omgedoopt tot water-link.

water-link heeft een groot distributienetwerk van 2.324 kilometer aan waterleidingen. Naast het leveren van drinkwater voorziet het bedrijf verschillende gemeenten van riolering. Hieronder vallen, onder andere, Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Edegem, Hoboken en Hove. Om erachter te komen of water-link ook in jouw gemeente drinkwater levert, kun je het beste telefonisch contact opnemen met een van onze waterexperts via onderstaand telefoonnummer.

verhuizen water
verhuizen water

Vind je waterleverancier! (Gratis dienst)

De CallMePower water-experts informeren je gratis over de waterlevering in jouw gemeente.

verhuizen water
verhuizen water

Wie is mijn waterleverancier? (Gratis dienst)

De CallMePower water-experts informeren je gratis over de waterlevering in jouw gemeente.

Het drinkwater dat water-link levert vindt zijn oorsprong in de Maas. Oppervlaktewater wordt vanaf de Maas vervoerd naar een van de twee productiecentra, gelegen in Oelegem (Ranst) en Rumst-Duffel (Walem). In de productiecentra wordt het ruwwater behandeld totdat het reinwater is. Het reinwater wordt vervolgens gedistribueerd naar klanten van de water-link; hieronder vallen ook waterbedrijven FARYS en Pidpa. Zo wordt een deel van de waterbevoorrading in andere provincies in Vlaanderen verzekerd.

Reinigingsmethodes oppervlaktewater

Wanneer water wordt behandeld gaat het door een lang proces aan reinigingsmethodes. Zo vinden onder andere de volgende verwerkingsstadia plaats:

  1. Roosters verwijderen de vaste stoffen uit het water;
  2. Vlokmiddelen worden gebruikt om kleine onzuiverheden uit het water te verwijderen;
  3. Zandfilters verwijderen de kleine resterende vlokjes totaal uit het water;
  4. Actievekoolfilters verwijderen de resten van bestrijdingsmiddelen en andere ongewenste stoffen.

Het water wordt tijdens het reinigingsproces in elk stadium getest op de kwaliteit. Hiermee controleert de waterleverancier of het water aan de gestelde overheidsnormen voldoet. Zo geeft de Vlaamse Drinkwaterwetgeving aan dat de waterhardheid maximaal 67°F mag zijn.

De waterhardheid geeft aan hoeveel calcium- en magnesiumzouten er zich in het water bevinden. Alhoewel deze stoffen belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid, zorgt een te hoog gehalte voor kalkafzetting in de waterleidingen. De gemiddelde waterhardheid van het drinkwater van de water-link is tussen zacht en middelhard:

  • In hun werkingsgebied is de gemiddelde hardheid 17,3 °F of 9,7 °D.
  • In Zandvlied en Berendrecht is de gemiddelde hardheid 17,2 °F of 9,6 °D.

Het belang van een wateronderharder Een te hoog kalkgehalte zorgt voor kalkafzetting. Dit is niet schadelijk voor mensen, maar kan wel schadelijk zijn voor je waterleidingen. Kalkafzetting ontstaat voornamelijk boven 60 graden Celcius. Wanneer je jouw boiler instelt tussen 55 en 60 graden Celsius heb je dus geen waterontharder nodig.

Wanneer je verhuist dien je jouw oude watercontract stop te zeggen en een nieuwe op te starten. Als je naar een gemeente verhuist waar water-link levert, kun je de verhuis bij water-link online regelen. Je hoeft dus geen papieren overnamedocument van water-link te tekenen.

Je kunt alleen een watercontract bij water-link opstarten wanneer je verhuist naar een gemeente waar het bedrijf water levert. Het opstarten van een contract bij water-link doe je in de digitale klantenzone 'mijn water-link', door de volgende stappen te zetten:

  1. Schrijf het meternummer en de meterstand op. Het kan hierbij geen kwaad om een foto te maken van de meterstand. Zo vermijd je een eventueel geschil over de meterstanden achteraf.
  2. Geef de gegevens door in ‘mijn water-link’. Wanneer je nog geen account hebt, registreer je dan eerst bij de digitale klantenzone, mijn water-link.
  3. Wacht op de bevestiging.

Een watercontract stopzetten bij water-link kun je tevens doen op hun online portaal. Je dient de volgende stappen te zetten:

  1. Schrijf het meternummer en je meterstand op. Maak een foto van de meterstand om achteraf dispuut te vermijden.
  2. Geef de gegevens door in ‘mijn water-link’. Indien je nog geen account hebt, registreer je dan eerst.
  3. Wacht op de bevestiging. Binnen enkele dagen zul je de eindafrekening ontvangen.

Liever op papier? Indien je jouw verhuis liever regelt op papier, download dan het papieren overnamedocument en vul deze volledig in. Je kunt het overnamedocument inleveren op de website van water-link.

verhuizen water
verhuizen water

Factuur, nieuw contract of een overname regelen bij water-link? (Gratis dienst)

CallMePower biedt gratis hulp bij de procedures met jouw waterleverancier.

verhuizen water
verhuizen water

Factuur, nieuw contract of een overname regelen bij water-link? (Gratis dienst)

CallMePower biedt gratis hulp bij de procedures met jouw waterleverancier.

Het geld dat je betaalt aan je waterleverancier is niet volledig afhankelijk van je watergebruik. Je betaalt namelijk jaarlijks een vaste bijdrage voor de levering van kraanwater, het afvoer van afvalwater en de zuivering van afvalwater. De vaste bijdrage is hetzelfde voor alle watermaatschappijen en in alle gemeenten in Vlaanderen. Wel is de hoogte ervan afhankelijk van het aantal gedomicilieerde op een adres.

Je waterverbruik wordt doorgaans gemeten per kubieke meter (m³). De prijs die je voor je gebruik betaalt bestaat uit een basistarief en het comforttarief. Voor de eerste kubieke meters betaal je het basistarief. Vanaf een bepaalde hoeveelheid water betaal je het comforttarief. Wanneer je zuinig met je water omgaat, wordt je dus beloond.

  • Het basistarief: dit is het waterverbruik tot 30 m³ per wooneenheid + 30 m³ per bewoner per jaar. Water-link rekent € 1,46 per m³.
  • Het comforttarief: dit geldt voor al het waterverbruik dat plaatsvindt buiten het basistarief. Water-link rekent € 2,9232 per m³.

De tarieven van andere leveranciers

Naast water-link zijn er nog vijf andere waterleveranciers actief in Vlaanderen. Dit zijn de Watergroep, Pidpa, Farys, AGSO Knokke-Heist en Aquaduin. De waterprijs is niet hetzelfde in elke gemeente. De reden hiervoor is dat de waterprijs wordt beïnvloed door de bevolkingsdichtheid. Een dichtbevolkte gemeente heeft doorgaans een lagere waterprijs dan een dunbevolkte gemeente. Voor meer informatie is het raadzaam om ons overzicht van de waterprijs per leverancier te bekijken.

Word jouw vraag niet beantwoord in dit artikel? Of heb je een probleem dat je graag met een van de medewerkers van water-link zou bespreken? Dan is het handig dat je direct contact met water-link opneemt. Je kunt alle contactgegevens van water-link vinden in de onderstaande tabel.

Contact met waterbedrijf Antwerpen
ManierDetails
Klantendienst water-link078 35 35 09
Dringende storing doorgeven water-link03 244 05 44
Telefoonnummer informatie water
Niet-dringende defectenHet defectenformulier
Adres AntwerpenMechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen, Belgium

De klantendienst van water-link De klantendienst van water-link is geopend op werkdagen van 8:00 tot 16:00 uur. Je belt het nummer tegen een zonaal tarief. Wanneer je een dringende storing wilt doorgeven, bel dan het storingsnummer. Dit nummer is elke dag, 24-uur per dag bereikbaar.

Bij Water-link wordt je waterfactuur berekend op basis van verschillende factoren, waaronder je waterverbruik gemeten in kubieke meters (m³), vastrechtkosten voor de levering van water, eventuele belastingen en heffingen, en administratieve kosten. Deze kosten worden samengevoegd tot een totaalbedrag dat periodiek in rekening wordt gebracht op basis van je verbruik en abonnementsvorm.

Bij een waterlek of storing bij water-link, is het belangrijk om eerst de hoofdkraan af te sluiten om verdere schade te voorkomen. Vervolgens kun je water-link contacteren via hun storingsnummer om het probleem te melden en assistentie te krijgen. Het telefoonnummer van water-link voor storingen is: 03 244 05 44.

Het sociaal tarief van water-link is bedoeld voor bepaalde groepen mensen die recht hebben op een verlaagd tarief voor hun waterverbruik. Deze compensatie is gericht op het ondersteunen van personen en gezinnen met een beperkt inkomen of specifieke sociale situaties. Om voor deze compensatie in aanmerking te komen, moeten aanvragers voldoen aan de voorwaarden die door de Vlaamse overheid zijn gesteld. Lees meer over het sociaal tarief voor water.

Als je graag uitgebreidere informatie wilt verkrijgen over water-link, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van water in jouw regio, staan onze deskundige wateradviseurs bij CallMePower klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op, zodat we je kunnen voorzien van alle benodigde details en antwoorden op je vragen met betrekking tot water-link, zoals tarieven, services en waterkwaliteit.

Lees meer over Water-link