Mazout

Alle informatie over mazout in België

voor je mazouttank, mazoutketel en de switch naar aardgas!

  • Besparen op je mazout bestelling
  • Onderhoud voor je mazoutketel
  • Overstappen naar aardgas of elektriciteit
02 588 03 92 Bel ons voor het regelen van onderhoud aan je ketel: Ma - Vr | 8:00 - 19:00 uur en Za | 8:30 - 17:30 uur
Of
Je terugbelverzoek is niet correct verwerkt! Je terugbelverzoek is verwerkt!
Je terugbelverzoek is niet correct verwerkt! Je terugbelverzoek is verwerkt!
Of
Van maandag - vrijdag 8:00 - 19:00 uur en zaterdag 8:30 - 17:30 uur is ons callcenter geopend
Bel mij terug

CallMePower vergelijkt mazoutleveranciers in België

Hoe worden wij beoordeeld?

4.9 /5
Gebaseerd op 4.067 beoordelingen
5
90%
4
5%
3
1%
2
1%
1
3%
4.9 / 5
4.7 / 5
Lucas U.

Uitstekende, duidelijke informatie en nodige administratieve begeleiding bij opmaak contract.

Meer zien Minder zien
Louise M.

Zeer snel telefonisch contact. Duidelijke info met cijfers/tarieven en erg behulpzaam bij de inschrijving van ENGIE naar Eneco. Professioneel!'

Meer zien Minder zien
Anna D.

Zeer vriendelijk & behulpzaam! Wij zijn net alleen gaan wonen en hebben heel veel advies ontvangen ivm de elektriciteitsmaatschappijen. Alles is ook via jullie direct in orde gebracht. Ook al doen jullie dit niet maar ze hebben mij ook het nummer van de watermaatschappij doorgegeven, omdat het de eerste keer is dat wij alleen gaan wonen. Echt chapeau! & verder wens ik de meneer die ik aan de lijn heb gehad veel succes en liefde toe! 😉 DIKKE MERCI

Meer zien Minder zien

Mazout, ook wel bekend als stookolie, stamt af van het Russische woord: ‘мазут’. Veel Belgische huishoudens die niet zijn aangesloten op het gasnet maken gebruik van mazout voor de verwarming van hun woning. In dit artikel vind je alle informatie over mazout, de leveranciers en hoe je mazout kunt bestellen in België.

Wat is mazout?

Stookolie, beter bekend als mazout en in mindere mate ook huisbrandolie, is een fossiele brandstof bestaande uit ruwe aardolie. Om deze ruwe aardolie (ook wel ruwe petroleum genoemd) om te vormen tot een geschikte brandstof voor de verwarming van een woning is een raffinageproces nodig.

Zo kan uit ruwe olie onder andere benzine, diesel en kerosine gemaakt worden, maar dus ook mazout. Meer dan één miljoen Belgen gebruiken deze brandstof om hun woning te verwarmen. Daarnaast wordt mazout ook veel gebruikt voor de verwarming van utiliteitsgebouwen, zoals kantoren en scholen.

Samenstelling mazout

De moleculaire mazout samenstelling varieert naargelang de herkomst van aardolie. In de meeste gevallen ziet de mazout samenstelling er als volgt uit:

  • koolstof - 86,5 %
  • waterstof - 13,3 %
  • zwaveldeeltjes, stikstof en sporen van zuurstof - 0,2 %
ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Bel CallMePower om direct het onderhoud voor je verwarmingsketel in te plannen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower voor het inplannen van ketelonderhoud.

Is mazout brandbaar?

Het vlampunt voor mazout ligt tussen de 55°C en 120°C. Dit ontbrandingspunt is alleen mogelijk als de brandstof damp afgeeft dat voor gasvorming zorgt en dit gasvormige mengsel vat vlam door middel van een elektronische vonk. De zelfontbrandingstemperatuur van stookolie is licht wat hoger. Deze temperatuur schommelt tussen 250°C en 300°C.

Is mazout schadelijk voor het milieu?

Mazout is een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt CO2-uitstoot vrij. Door grote verbeteringen in de samenstelling van mazout, maar ook in de werking van mazoutketels, is de hoeveelheid zwavel die vrijkomt bij het verbranden van mazout sterk afgenomen. Mazout zorgt echter nog steeds voor luchtvervuiling en het draagt bij aan de opwarming van de aarde.

Dit is dan ook de reden dat het in België niet meer mogelijk is om een mazoutketel te laten installeren. Enkel in het geval dat er geen gasaansluiting is zal je nog een nieuwe ketel kunnen laten plaatsen.

Een goed onderhouden mazoutketel kan echter zorgen voor minder uitstoot. Dit komt omdat de mazoutketel schoon is, waardoor het verbrandingsproces beter verloopt. Hierdoor verbruik je dus minder energie en komt er minder CO2 in de lucht terecht. Een goed onderhouden ketel is dus goed voor het milieu en je portemonnee!

Ketelonderhoud uitvoeren? Bekijk onze pagina over mazoutketel onderhoud voor meer informatie of om direct een afspraak in te plannen.

Overschakeling van mazout naar aardgas of elektriciteit

Mazout is een lange tijd een goed en ook betaalbaar alternatief geweest voor het verwarmen van je woning op aardgas en elektriciteit. Woningen in afgelegen gebieden konden niet aangesloten worden op het aardgasnet of de aansluiting was duurder dan een investering in een mazoutinstallatie. De veronderstelling was dat je met je eigen mazoutvoorraad goedkoper uit was dan verwarmen op stroom. Hiernaast was het met de lage prijs voor mazout zelfs financieel aantrekkelijker dan gebruik maken van gas.

Door de energietransitie en klimaatverandering kiezen steeds meer huishoudens er echter voor om te verwarmen met aardgas, een warmtepomp of volledig elektrisch. Bekijk ons artikel over omschakelen van mazout naar aardgas voor meer informatie of neem contact met ons op via het onderstaande telefoonnummer.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Leveranciers mazout in België

In België zijn er een groot aantal commerciële mazoutleveranciers actief waar je stookolie kunt bestellen. Enkele van deze leveranciers hebben fysieke kantoren waar je langs kunt gaan en anderen werken alleen online.

De leveranciers van mazout verschillen vooral in prijs en dienstverlening. Indien je een zeer grote hoeveelheid mazout gaat bestellen, is het aan te raden om bij meerdere mazoutleveranciers een offerte aan te vragen. Zo weet je zeker dat je de juiste mazoutprijs betaald.

Leveranciers van mazout vergelijken? Bekijk alle mazoutleveranciers.

Prijs mazout in België

In België is er een officiële mazoutprijs die elke dag wordt aangepast. De mazoutleveranciers hebben echter de mogelijkheid om zelf een prijs te bepalen. Om deze reden is het sterk aan te raden om de prijzen te vergelijken voordat je een nieuwe levering mazout gaat bestellen.

Bekijk onze pagina met de actuele mazoutprijs voor meer informatie.

Hoe mazout bestellen?

De manieren waarop je mazout kunt bestellen verschillen per leverancier. Bij sommige leveranciers is het mogelijk om een bestelling op een fysiek kantoor te plaatsen, terwijl het bij andere aanbieders alleen mogelijk is om online een bestelling te plaatsen. Daarnaast zijn er ook leveranciers, zoals ProxiFuel, waarbij het mogelijk is om een automatische levering in te plannen zodra je mazouttank een bepaald niveau heeft bereikt.

Informeer bij de mazoutleverancier voor de mogelijkheden.

Onderdelen mazoutinstallatie

Om gebruik te kunnen maken van mazout voor het verwarmen van je woning heb je een aantal onderdelen nodig. Een mazoutinstallatie bestaat uit drie hoofdelementen die de gehele installatie met elkaar verbindt:

  1. mazoutketel;
  2. mazouttank;
  3. radiatoren.
ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Bel CallMePower om direct het onderhoud voor je verwarmingsketel in te plannen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower voor het inplannen van ketelonderhoud.

Mazoutketel voor het verbranden van stookolie

Omdat mazout een brandstof is, is er een mazoutketel nodig om de mazout te verbranden en de woning te verwarmen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, zoals de condensatieketel of een lagetemperatuurketel.

De ketel is het hoofdbestanddeel van een cv-installatie. Met de installatie wordt de gehele installatie die ervoor zorgt dat de warmte die is opgewekt met de mazoutketel door de woning kan worden verdeeld.

Naast de prijs van de installatie en de ketel, zal je ook rekening moeten houden met de kosten van het jaarlijkse onderhoud. Dit onderhoud is voor de meeste eigenaren van mazoutketels verplicht, met een paar uitzonderingen voor ketels met een laag vermogen. Dit onderhoud moet worden uitgevoerd door een erkende technieker en zal een officieel certificaat afgeven zodra de ketel is goedgekeurd.

Mazouttank voor het bewaren van stookolie

Om mazout te kunnen gebruiken, zal deze ook moeten worden opgeslagen. Dit zal altijd gebeuren in een mazouttank. Het plaatsen van een mazouttank kan zowel bovengronds als ondergronds.

In het geval dat je beslist om de mazouttank niet meer te gebruiken, zal je deze moeten neutraliseren en verwijderen. Dit kan enkel worden uitgevoerd door professionals en zal ook kosten met zich meebrengen. Dit proces is er om de veiligheid te garanderen en ervoor te zorgen dat er geen mazoutresten achterblijven na de verwijdering.

Mazout kachel en radiatoren

Ten slotte, om de warmte van de mazoutketel te verdelen, heb je warmteverdelers nodig in de verschillende ruimten van de woning. De meest klassieke en meest gebruikte radiatoren zijn water radiatoren. Hierbij wordt water verwarmd in de ketel en door de woning gepompt.

Er bestaan ook vloerverwarmingssystemen die worden aangedreven met een mazoutketel. Het type water radiator kan ook variëren afhankelijk van het productiemateriaal.

Mazout premie in België

Door de hoge energieprijzen heeft de Belgische regering een aantal maatregelen genomen om de lasten van huishoudens te verlichten. Hierbij hoort onder andere een verlaging van het btw-tarief op gas en elektriciteit.

De mazoutprijs is tijdens de energiecrisis ook sterk toegenomen, waardoor gebruikers van deze brandstof ook in aanmerking voor een tegemoetkoming. Deze mazout premie, ook wel stookoliecheque genoemd, is beschikbaar voor huishoudens die tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 mazout hebben aangeschaft voor de verwarming van een hoofdverblijf.

De mazout premie bedraagt eenmalig € 225 en kan slechts eenmaal per gezin worden aangevraagd. De mazout premie is aan te vragen op de website van de FOD Economie.