Mazout

Voor mazout ben je
hier aan het juiste adres

voor je mazouttank, mazoutketel en de switch naar aardgas!

 • Besparen op je mazout bestelling
 • Onderhoud voor je mazoutketel
 • Informatie over de energietransitie
02 588 03 92 Bel ons voor het regelen van onderhoud aan je ketel: Ma - Vr | 8:00 - 19:00 uur en Za | 8:30 - 17:30 uur
OR
Je terugbelverzoek is niet correct verwerkt! Je terugbelverzoek is verwerkt!
Je terugbelverzoek is niet correct verwerkt! Je terugbelverzoek is verwerkt!
OR
Van maandag - vrijdag 8:00 - 19:00 uur en zaterdag 8:30 - 17:30 uur is ons callcenter geopend
Bel mij terug
gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

 • Switch naar aardgas
  Switch naar aardgas
  van mazoutketel naar gas
 • Of bestel je stookolie
  Of bestel je stookolie
  in een paar muisklikken online
 • Snelle levering
  Snelle levering
  binnen heel België

Nu de energietransitie in gang is gezet, ligt stookolie, beter bekend als mazout, onder vuur. De naam mazout stamt af van het Russische woord: ‘мазут’. Vele Belgische huishoudens die niet aangesloten zijn op het aardgasnet maken gebruik van stookolie om hun woning te verwarmen of om iedere ochtend een warme douche te kunnen nemen. Volgens de belangenbehartiger van de mazoutsector: ‘Informazout’ is de officiële naam voor mazout: gasolie-verwarming. In deze sectie van onze website informeren we jou over de verdelers van stookolie. In de mazoutgids vind je alle antwoorden op je vragen over mazout, je tank en ketel. Ook geven we je een overzicht van de belangrijkste leveranciers in België. Eerst vertellen we je in het kort wat mazout precies is.

Wat is stookolie?

Stookolie of beter bekend als mazout en in mindere mate ook huisbrandolie is een fossiele brandstof, bestaande uit ruwe aardolie. Om deze ruwe aardolie (ook wel ruwe petroleum genoemd) om te vormen tot de geschikte brandstof gasolie-verwarming, is er een raffinageproces nodig. Zo kun je er onder andere benzine, diesel en kerosine van maken, maar dus ook mazout. Meer dan een miljoen Belgen gebruiken deze brandstof om hun woning te verwarmen met hun mazoutinstallatie. Ook wordt mazout gebruikt voor de verwarming van utiliteitsgebouwen, zoals kantoren en scholen.

Samenstelling mazout

mazout samenstelling

De moleculaire samenstelling van mazout varieert naargelang de herkomst van aardolie. Mazout bestaat gemiddeld gezien uit de volgende stoffen:

 • koolstof - 86,5%
 • waterstof - 13,3%
 • zwaveldeeltjes, stikstof en sporen van zuurstof - 0,2%

Is mazout brandbaar?

Het vlampunt voor mazout ligt tussen de 55°C en 120°C. Dit ontbrandingspunt is alleen mogelijk als de brandstof damp afgeeft dat voor gasvorming zorgt en dit gasvormige mengsel vat vlam door middel van een elektronische vonk. De zelfontbrandingstemperatuur van stookolie is licht wat hoger. Deze temperatuur schommelt tussen 250°C en 300°C.

Is mazout schadelijk voor mens, dier en milieu?

Hoewel mazoutleveranciers door de jaren heen hun producten steeds vernieuwd en verbeterd hebben, is stookolie zeker niet CO2-neutraal. Door het verbeteren van de samenstelling is de hoeveelheid zwavel gereduceerd. Ook is de brandstof zo doorontwikkeld dat deze meer energie oplevert en beter rendeert, er is dus minder van nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren.

Toch heeft het gebruik, of beter gezegd de verbranding van mazout een grotere impact op jouw ecologische voetafdruk, dan wanneer je gebruik zou maken van een gasketel.

Profiteer maximaal van je mazoutketel Verbruik minder mazout, spaar het milieu: laat je stookolieketel optimaal renderen en regel telefonisch het periodieke mazoutketel onderhoud:
📞 02 588 92 38

Stookolieprijs mazoutleveranciers vergelijken

Ben je de mazoutprijzen aan het vergelijken? Voor de verkoop van stookolie is er een officiële stookolieprijs (per liter) in het leven geroepen in België. Dit is de maximale prijs waartegen deze brandstof door mazoutleveranciers mag worden verkocht. Het doel hiervan is de consument te beschermen door de prijs voor stookolie gereguleerd te houden.

Op zoek naar de laagste mazoutprijs? Check snel de maximale stookolieprijzen voordat je jouw mazout online bestelt bij een leverancier!

Mazout is een lange tijd een goed en ook betaalbaar alternatief geweest voor het verwarmen van je woning op aardgas en elektriciteit. Woningen in afgelegen gebieden konden niet aangesloten worden op het aardgasnet of de aansluiting was duurder dan een investering in een mazoutinstallatie. De veronderstelling was dat je met je eigen mazoutvoorraad goedkoper uit was dan verwarmen op stroom. Hiernaast was het met de lage prijs voor mazout zelfs financieel aantrekkelijker dan gebruik maken van gas.

Waaruit bestaat een mazoutinstallatie?

We kennen verschillende onderdelen van een huishoudelijke mazoutinstallatie. Voor de installatie van stookolie in jouw woning dien je rekening te houden met de volgende zaken:

 • Een mazoutinstallatie
 • een ondergrondse of bovengrondse mazouttank
 • een mazoutketel
 • een brander
 • radiatoren en leidingen
 • een schoorsteen of afvoer
 • een (slimme) thermostaat om de temperatuur te regelen
 • en eventueel een boiler (naast verwarmen ook warm water)