gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Wase Wind leverancier van groene stroom Informatie, tarieven en contactgegevens

Wase Wind is een coöperatieve elektriciteitsleverancier die investeert in de productie van windenergie in het Waasland en het Scheldeland. Enkel inwoners van die twee regio’s kunnen klant worden bij Wase Wind. Om klant te worden moet men eerst ook een aandeel in de vennootschap kopen. Op die manier worden de klanten van Wase Wind mede-eigenaar van het bedrijf. Dat betekent dat ze ook elk jaar een dividend krijgen uitbetaald, als Wase Wind winst maakt tenminste. Wase Wind kreeg in het recentste Greenpeace-rapport over de elektriciteitsleveranciers in ons land een vermelding ‘Sterk aanbevolen’ vanwege z’n inspanningen op het gebied van hernieuwbare energie. We bekijken hieronder de aanbiedingen en de geschiedenis van Wase Wind in detail.

Wie is Wase Wind?

Wase Wind werd opgericht als coöperatieve onderneming in 2001. In 2004 lanceerde het zijn activiteiten als elektriciteitsleverancier. Eerst was het bedrijf enkel actief in het Waasland maar sinds 2011 werden de activiteiten uitgebreid naar het Scheldeland. 

Groene stroom van Wase Wind

windmolen windturbine groene stroom

Onder de slogan ‘Samen Wase Wind oogsten’ probeert het bedrijf mensen te overtuigen van de voordelen van windenergie. De klanten-coöperanten van Wase Wind steunen dankzij hun elektriciteitsverbruik en de aankoop van een aandeel Wase Wind de investeringen in windmolenparken in de eigen regio. Windenergie is immers pas echt milieuvriendelijk als ze wordt verbruikt in de omgeving van de productiesites. Onder andere de windmolenparken Baggaart (Moerbeke en Stekene) en BredeKop (Berlare en Zele) werden opgericht met steun van Wase Wind. 

Wase Wind hoopt dat zijn klanten door die nabijheid ook actief betrokken zullen zijn bij de windmolenparken. Het bedrijf nodigt zijn klanten dan ook regelmatig uit om te komen kennismaken met één van de projecten. De coöperanten krijgen verder de belofte dat ze een zo scherp mogelijk tarief zullen betalen voor hun elektriciteitsverbruik en dat ze meeprofiteren van de eventuele winsten die Wase Wind maakt. 

Wase Wind aandelen

Logo Wase Wind

Ben je in bezit van Wase Wind aandelen? Wase Wind vraagt namelijk zijn klanten om aandeelhouder te zijn van de coöperatie. Het bedrijf kende een snelle groei: van 150 aanwezigen op de allereerste infovergaderingen in 2000-2001 tot bijna 1500 coöperanten vandaag. Daarmee is Wase Wind uiteraard nog steeds een relatief kleine elektriciteitsleverancier in Vlaanderen maar “groei is niet het eerste doel” zoals Wase Wind zelf op zijn website schrijft. Het eigenlijke doel van Wase Wind is steeds meer mensen te overtuigen van de kracht van windenergie, en in die missie lijkt het bedrijf alvast te zijn geslaagd.

Wase Wind en Greenpeace

groene stroom

Het beste bewijs daarvoor is misschien wel het erg goede rapport dat Wase Wind dit jaar van milieuorganisatie Greenpeace kreeg. Het bedrijf kreeg de hoogste score in het klassement dat elektriciteitsleveranciers vergelijkt op basis van hun inspanningen voor hernieuwbare energie. 

Tarieven Wase Wind

Wase Wind levert 100% groene en in Vlaanderen geproduceerde elektriciteit en bovendien (in principe) enkel elektriciteit die het zelf geproduceerd heeft. Dat maakt deze leverancier redelijk uniek want op enkele uitzonderingen na (Trevion bv.) moeten vrijwel alle elektriciteitsleveranciers in Vlaanderen stroom aankopen op de internationale markten (en die daarna ‘vergroenen’ met -Vlaamse- herkomstcertificaten). De aanpak van Wase Wind zorgt echter voor meer directe investeringen in lokale hernieuwbare energie.

Het gevolg is wel dat Wase Wind het aantal klanten moet beperken om te kunnen garanderen dat z’n productiecapaciteit voldoende zal zijn om alle klanten te bedienen. Eén manier waarop Wase Wind dat bereikt is door enkel klanten te bedienen in de gemeentes van het Waas- en Scheldeland. Je kunt klant worden bij Wase Wind als je in één van de volgende gemeentes woont:

Antwerpen-Linkeroever, Berlare, Beveren, Dendermonde, Hamme, Kruibeke, Laarne, Lochristi, Lokeren, Moerbeke-Waas, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Wichelen, Zele en Zwijndrecht.

Bovendien vraagt Wase Wind van zijn klanten dat deze ook aandeelhouder worden. Dat betekent dat elke nieuwe klant na het aanvragen van een leveringscontract gevraagd wordt 255 Euro te storten in ruil voor één aandeel. Tot op heden heeft Wase Wind z’n aandeelhouders steeds jaarlijks een dividend van 5% kunnen uitbetalen, onthoud echter dat opbrengsten uit het verleden nooit een garantie betekenen voor de toekomst. 

Vaste stroomtarieven Wase Wind

Wase Wind biedt zijn klanten slechts één formule aan. Daarbij krijgen ze 100% groene en Vlaamse elektriciteit geleverd aan een vast tarief dat gedurende één jaar gegarandeerd wordt. Elk jaar wordt het vaste tarief door Wase Wind aangepast. 

Elektriciteitstarief Wase Wind
Wase Windstroom
Vaste vergoeding 55.000000
Enkelvoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) 5.25000
Tweevoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren 6.31000
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren 4.62000
Uitsluitend nachtmeter
Energiekost (in €cent/kWh) 4.6200

Huidige tarieven in december 2020

Alle klanten krijgen bij Wase Wind dus dezelfde energieprijs aangerekend. Toch verschilt de totale kostprijs per kWh afhankelijk van welke lokale distributienetbeheerder actief is in jouw woonplaats. 

Tarieven Wase Wind vergelijken

Wil je een exacte schatting ontvangen op basis van je persoonlijke situatie (woonplaats, gezinssamenstelling, jaarverbruik) dan kun je de calculator gebruiken op de website van Wase Wind. Je kunt ook steeds een onafhankelijke prijzenvergelijking uitvoeren via de V-test van de Vlaamse energieregulator Vreg of via de energievergelijker van CallMePower.

Alle klanten van Wase Wind kunnen rekenen op dezelfde service. In tegenstelling tot veel andere energieleveranciers heeft Wase Wind geen goedkopere formules waarbij klanten bijvoorbeeld verplicht worden om voor domiciliëring te kiezen en ze de klantendienst enkel via internet kunnen bereiken. 

Bij Wase Wind krijgen alle klanten de beschikking over een telefonische klantendienst en een vrije keuze van betaalmethode (overschrijving of domiciliëring). Bovendien kunnen ze kiezen of ze hun factuur per post of per e-mail willen ontvangen. Het aandeel dat ze moeten kopen geeft hen toegang tot de jaarlijkse algemene vergadering van Wase Wind. Ze worden ook op verschillende manieren op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen bij hun elektriciteitsleverancier. 

Wase Wind contact telefoon en adres in banner

Contact Wase Wind

Wase Wind contacteren met telefoon in hand

Wase Wind is uiteraard bereikbaar via internet, klanten of geïnteresseerden kunnen daarvoor het online formulier gebruiken op de website van Wase Wind. Het telefoonnummer van de klantendienst van Wase Wind vind je hier.

Adres Wase Wind

Wase Wind heeft geen klantenloket in zijn kantoren. Het onderstaande adres is dus enkel bedoeld voor briefwisseling.

Wase Wind cvba
Samelstraat 21A
9170 Sint-Gillis-Waas

Bankrekeningnummer: IBAN BE03 7370 1616 4384

BTW-nummer Wase Wind CVBA: BE 0476 210 711

Telefoonnummer Wase Wind

Wase Wind telefonisch contacterenDe klantendienst van Wase Wind is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur op het telefoonnummer:
☎ 03 707 19 01 (zonaal/lokaal tarief).

E-mail Wase Wind

Je kunt naast gebruik te maken van het contactformulier Wase Wind ook rechtstreeks mailen op het e-mailadres: info@wasewind.be.

Een stroompanne in jouw straat of op jouw elektriciteitsmeter?

Je hoeft de klantendienst van Wase Wind in elk geval niet te contacteren bij stroompannes of storingen, je energieleverancier is namelijk enkel verantwoordelijk voor de facturering van jouw contract. 
Je moet dus de distributienetbeheerder contacteren, maar hoe weet je wie dat is? In Vlaanderen ebestaat er sinds de fusie van EANDIS en INFRAX maar éé netbeheerder. Bel het volgende speciale storingsnummer voor elektriciteitspannes:

  • Bel Fluvius: ☎ 078 35 35 00 de netbeheerder in Vlaanderen.

Meer infos op Wase Wind