Energieadvies nodig? Wij helpen je snel!

02 588 92 38 Of bel mij gratis terug!
gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 18h.

Jouw netbeheerder: wie is mijn distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas?

In de jaren 2000 is er een fundamentele wijziging opgetreden op de Belgische energiemarkt: de introductie van concurrentie door de oprichting van een interne markt voor energie in de EU. Deze liberalisering betekende het einde van de meeste intercommunales als distributeurs van elektriciteit en aardgas. Nu zijn ze eenvoudigweg netbeheerders geworden.

huis en Belgische vlag

Wie is mijn distributienetbeheerder?

Indien je in Vlaanderen woont is Fluvius jouw distributienetbeheerder voor zowel aardgas als elektriciteit.

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan is Sibelga jouw distributienetbeheerder voor gas en stroom.

In Wallonië zijn er meerdere distributienetbeheerders actief en is het zelfs mogelijk dat er in jouw gemeente twee aparte netbeheerders voor aardgas en één voor elektriciteit het netwerk beheren.

De twee grootste netbeheerders voor gas en elektriciteit in het Waals gewest zijn: Ores en Resa. De laatst genoemde netbeheerder is (voor een groot deel) actief in de provincie Luik.

Overzicht distributienetbeheerders België

In deze tabel vind je het volledige overzicht van alle distributienetbeheerders in België:

De distributienetbeheerders in België
Ditributienetbeheerder
(DNB)
Logo en Website Actief in
Fluvius
(voorheen EANDIS en INFRAX)
Fluvius
kaart Vlaanderen
SIBELGA
Logo van Sibelga
kaart België en Brussel
ORES
Logo van ORES
kaart Wallonie
RESA
Logo van Resa
kaart Wallonie
PBE
(INFRAX)
Logo van Infrax
kaart Wallonie
AIEG
Logo AIEG
kaart Wallonie
A.I.E.S.H.
Logo van AIESH
kaart Wallonie
REW
Régie de Wavre
Logo van Régie de Wavre
kaart Wallonie

Wat is een distributienetbeheerder?

elektriciteitsnetwerk

De distributienetbeheerder (DNB) heeft een monopoliemacht over de distributie van het gas en de elektriciteit op eigen terrein waar het toehoort, en dit verloopt vanaf de transmissielijn tot het punt van verbruik. De distributienetbeheerders, beter bekend als intercommunales, blijven distributienetten onderhouden, zorgen voor onderbrekingen en onderhoud van technische installaties onder andere uw elektriciteitsmeter.

 • Het distributienet van de elektriciteit is het geheel van netwerken waarvan de nominale spanning kleiner is dan 70kV.
 • Het distributienet van het aardgas is de verzameling van pijpleidingen die geen deel uitmaken van het transportnetwerk en de bijhorende installaties.

Terwijl de transportbedrijven actief zijn over heel België en een monopoliepositie bezitten over het volledige grondgebied, zijn de distributienetbeheerders actief in de geografisch beperkte gebieden en hebben enkel een monopolie in deze specifieke regio's. Sommige afdelingen van distributienetten kunnen beheerd worden door de transportnetbeheerders, maar het merendeel van deze netwerken wordt door specifieke distributienetbeheerders uitgebaat.

Het beleid bevat zowel exploitatie als onderhoud, ontwikkeling en verbetering van het distributienet. Maar de distributienetbeheerder treedt ook op als sociale leverancier. De meeste distributiebeheerders zijn intercommunale verenigingen met missies.

In welk geval wordt de distributienetbeheerder een leverancier?

Er zijn twee scenario's mogelijk: de distributienetbeheerder wordt een energieleverancier waar hij als een sociale dienstverlener moet optreden (voor beschermde klanten) of wanneer hij bij afwezigheid van een leverancier standaardleverancier wordt. Lees meer over het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit in dit artikel.

De distributienetbeheerder als sociale leverancier

Voor elektriciteit zijn er drie tarieven, één voor elk type meter:

 • enkelvoudigtarief (of normaal tarief);
 • tweevoudig tarief;
 • exclusief nacht tarief

Voor aardgas bestaat er één enkel sociaal tarief. Het is van toepassing op de volledige Waalse regio en voorbehouden aan de beschermde klanten. Het wordt elke 6 maanden door uw Distributienetbeheerder berekend en door CREG bevestigd. Het wordt toegepast op de klanten in specifieke situaties:

 • Wanneer de distributienetbeheerder je sociale leverancier is, maar wanneer je de status van beschermde klant verloren bent;
 • Wanneer de distributienetbeheerde je tijdelijke leverancier wordt (vaak als gevolg van onbetaalde rekeningen bij je huidige leverancier).

De plaatsing van een budgetmeter is een onderdeel van de sociale maatregelen getroffen door de regulator. Je enegie wordt vooruitbetaald via een oplaadbare kaart, maar je ontvangt ook een jaarlijkse factuur van je distributienetbeheerder voor het verbruik van elektriciteit en/of gas.

De distributienetbeheerder als standaardleverancier

De distributienetbeheerder wordt energieleverancier wanneer het als een tijdelijke dienstverlener moet optreden (in geval van afwezigheid van leverancier en in een aantal specifieke situaties). Hij is dus onderworpen aan dezelfde verplichtingen als de energieleveranciers, bijvoorbeeld het vermelden van bepaalde gegevens op de facturen (EAN code, gebruikshistoriek, toegepaste tarief, uitleg over de belastingen en andere heffingen, ...). U ontvangt elke maand een tussentijdse factuur met een schatting van 1/12de van uw jaarlijks gebruik, nadien komt er een factuur met het jaarlijks verbruik net zoals bij de eindafrekening bij verhuis of bij verlies van de status van de beschermde klant. In dit geval zal het hoogste tarief aangerekend worden.

 • Overzicht van de distributienetbeheerders in België
 • In Wallonië: ORES, Tecteo (Resa), Régie de Wavre, AIESH et AIEG
 • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: SIBELGA is de enige distributienetbeheerder
 • In Vlaanderen: Fluvius (na de fusie van Eandis en Infrax)

Hoe zoek ik mijn distributienetbeheerder op?

Op deze pagina van Synergrid, de de federatie van alle Belgische netbeheerders voor elektriciteit en aardgas, vind je een overzicht van alle distributienetbeheerders per gemeente.

Sommige websites vinden de distributienetbeheerder op basis van jouw postcode. Deze sites geven de naam en contactgegevens van de distributienetbeheerder actief in jouw woonplaats.

Vanwaar het prijsverschil tussen de verschillende distributienetbeheerders?

We nemen significante prijsverschillen waar tussen de distributienetbeheerders. Deze zijn echtergerechtvaardigd:

 • enerzijds door geografische en technische factoren die eigen zijn aan het gebied in kwestie
 • anderzijds door de omvang van het aandeel van de openbare diensterplichtingen in de tarieven

Andere factoren zoals overdracht van de saldi van vorige jaren (bonus/malus) dragen eveneens bij tot de prijsverschillen.

Waaruit bestaan de distributiekosten?

In België betaal je de dustributiekosten of distributienettarieven aan de netbeheerders. Deze bestaan uit:

 • het vervoer van elektriciteit en aardgas tot bij jou thuis
 • het aanleggen van nieuwe elektriciteitskabels voor stroom en gasleidingen voor aardgas)
 • het onderhoud van deze kabels en leidingen
 • openbaredienstverplichtingen (bijvoorbeeld de toekenning van premies en de aankoop van certificaten)

Wat is het verschil tussen een distributienetbeheerder en een leverancier?

Vóór de liberalisering waren distributie en verkoop van elektriciteit en/of gas aan de consumenten (particulier of professioneel) in handen van de intercommunales (de huidige distributienetbeheerders) op hun eigen grondgebied. Na de liberalisering (in Vlaanderen vanaf 2003 en in Brussel en Wallonië vanaf 2007), werden de distributie en de verkoop verdeeld tussen de commerciële leveranciers (ENGIE ElectrabelLuminusEssent, Lampiris, ...) en de distributienetbeheerders.

De energieleverancier verkoopt elektriciteit en/of aardgas die hij van de producenten aankoopt of zelf produceert. Hij verleent eveneens commerciële diensten aan de klanten (afhankelijk van de leverancier) en is verantwoordelijk voor de facturatie van jouw verbruik.

Jouw distributienetbeheerder verzekert het onderhoud en de controle van het distributienetwerk die de route vormt van elektriciteit en aardgas tot jouw woning. Hij garandeert eveneens de technische dienst met betrekking tot jouw aansluiting van elektriciteit en/of aardgas en eventuele iterventies in geval van storingen of defete meter, installatie van een nieuwe aansluiting, vervangen of aanpassen van je elektriciteits- of aardgasmeter. Deze activiteit van de Belgische energiemarkt is niet geliberaliseerd.

Alles over de intercommunales

De intercommunales van de Vlaamse regio

De Vlaamse regio telt 11 intercommunales. Ook in de Vlaamse regio's hebben de kleine intercommunales zich gegroepeerd in één overkoepelende werkmaatschapij: Fluvius

De intercommunales die de liberalisering overleefd hebben

In Wallonië hebben enkele intercommunales de liberalisering overleefd, zij blijven hun distributienet beheren. Ze worden gefinancierd door de distributienettarieven die geïntegreerd zijn in de gas- of elektriciteitsprijs.