Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Je contracten verhuizen in één keer geregeld! (Gratis dienst)

CallMePower helpt je met het opzeggen en afsluiten van je energie- en telecomcontracten.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Al je contracten verhuizen in één keer geregeld! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Huren of kopen? Alle voor- en nadelen op een rij!

Geactualiseerd op
minuten lezen
verhuisdozen en contract

Ga je binnenkort verhuizen, maar twijfel je nog tussen het huren of kopen van een woning? Zowel het huren als kopen van een woning heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Op deze pagina hebben we alle positieve en negatieve aspecten van beide opties overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Wanneer huren en wanneer kopen?

Een huis kopen in België is een grote investering, daarom kiezen veel mensen ervoor om te huren. Welke keuze verstandiger is, huren of kopen, hangt af van veel aspecten. Zo gaat het niet enkel om welke keuze voordeliger is, maar ook om de verantwoordelijkheden die bij een huis huren of kopen komen kijken.

In het volgende onderdeel zullen we de verschillende voor- en nadelen van een huis kopen of huren in België op een rij zetten.

Energiefactuur bedrijf
telefoon verhuizen

Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!

document
verhuizen water

Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!

Een woning huren: voor- en nadelen

Een woning huren kan veel voordelen met zich meebrengen, zowel voor individuele personen als voor gezinnen. De voordelen van huren zijn als volgt:

  • Flexibiliteit. Een huurcontract opzeggen is in de meeste gevallen gemakkelijker dan het verkopen van een woning. Dat is ideaal wanneer je na een korte periode wilt verhuizen, bijvoorbeeld wanneer je een studentenkot huurt of hinder ervaart in de woning, zoals geluidsoverlast.
  • Niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Welke kosten bij huren komen kijken, zijn er stukken minder dan bij kopen. Bij een huis huren ben je slechts verantwoordelijk voor het kleine onderhoud. Grote reparaties kun je uitbesteden aan de verhuurder. Dit bespaart je niet enkel tijd, maar ook geld.
  • Je geniet van huurdersbescherming. Een verhuurder mag niet zomaar een huurcontract opzeggen. Je geniet als huurder van verschillende soorten bescherming.
  • Financiële voordelen. Het huren kan op de korte termijn financiële voordelen met zich meebrengen, ook wanneer je gaat samenhuizen in een huurwoning. Zo hoef je geen aanbetaling te doen voor een hypotheek, en heb je in sommige gevallen recht op het huren van een sociale woning of het ontvangen van huursubsidie.

Hoewel het huren van een woning meerdere voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen van een woning huren waar je rekening mee moet houden:

  • Je bouwt geen eigen vermogen op. Wanneer je een woning koopt, betaal je maandelijks de woning af. De maandelijkse hypotheekbetalingen zijn een investering waardoor je aan het einde van de betalingsperiode een woning in eigen bezit hebt. Bij het huren van een woning bouw je geen eigen vermogen op.
  • Je bent slechts tijdelijk van een woning verzekerd. Wanneer je huurt heb je niet gegarandeerd een woning. De huisbaas kan ervoor kiezen om het contract niet te verlengen.
  • Huurprijsstijgingen. Een huurprijs kan jaarlijks stijgen, waardoor je op de lange termijn in financiële onzekerheid verkeert.

Ga je binnenkort een huurovereenkomst aan? Dan is het belangrijk dat het huurcontract alle rechten en plichten van de huurder en de verhuurder opneemt. Dit is eveneens belangrijk bij het aangaan van een huurbelofte. Indien je vragen hebt over het huurcontract, neem dan contact op met een van de CallMePower adviseurs door te bellen naar onderstaand telefoonnummer.

Energiefactuur bedrijf
telefoon verhuizen

Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!

document
verhuizen water

Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!

Een woning kopen: voor- en nadelen

Het kopen van een woning is vaak een grote mijlpaal. Deze keuze heeft de volgende voordelen:

  • Je heb de eigendomstitel. Je kunt dus zelf beslissen wat voor veranderingen je aan de woning toebrengt. Je kunt structurele wijzigingen aanbrengen en de woning tot een energiezuinige woning renoveren. Daarnaast verhogen investeringen in de woning eveneens de woningwaarde, waardoor je deze investeringen in de toekomst kunt terugverdienen.
  • Een woning kopen is een investering. Door te investeren in vastgoed bouw je een vermogen op. Hoewel de vastgoedmarkt kan variëren, hebben woningen historisch gezien de neiging om in waarde te stijgen. Door een woning te kopen, kun je profiteren van waardestijgingen op de lange termijn. Dit geldt in het specifiek wanneer je in de woning investeert, door bijvoorbeeld een Ingrijpende Energetische Renovatie uit te voeren.
  • De hypotheekrente is laag. Momenteel is de hypotheekrente erg laag. Om deze reden kan het een goed moment zijn om een hypotheek af te sluiten of bulletkrediet.

Een huis kopen in België heeft echter ook de volgende nadelen. Dit zijn de volgende:

  • Jij bent verantwoordelijk voor het onderhoud. Wanneer er problemen zijn met de woning, zul je zelf het onderhoud van de woning moeten regelen. Deze kosten kunnen onverwacht opduiken en zijn niet altijd evident tijdens de bezichtiging of voorlopige oplevering. Daarnaast kunnen ze aanzienlijk zijn, afhankelijk van de aard van het probleem.
  • De maandelijkse afbetaling is hoog. In de meeste gevallen is de maandelijkse afbetaling van de hypotheek hoger dan de huurprijs van een gelijkwaardig gebouw, dit is nog hoger wanneer je een overbruggingskrediet aangaat. Daarnaast moet je ook rekening houden met bijkomende kosten, bijvoorbeeld de onroerende voorheffing die je over het kadastraal inkomen dient te betalen. Dit zijn uitgaven waar je als huurder niet aan hoeft te denken.
  • Er komen veel paperassen bij kijken. Een woning kopen betekent ontzettend veel papierwerk. Denk bijvoorbeeld aan de sleutelovereenkomst, de eigendomsakte, controleren op een erfdienstbaarheid of voorkooprecht en de verkoopovereenkomst opstellen. Dit geld al helemaal wanneer je een woning in mede-eigendom koopt of een aankoopbelofte doet. Het is verstandig om hierbij een notaris in te schakelen voor juridisch advies.
  • Er wordt belasting over geheven. Als je onroerend goed wilt schenken, dan dient hierover belasting te worden betaalt.

Huren over kopen als starter? Wanneer je een starter bent en een woning wilt huren of kopen, is het belangrijk om na te gaan wat voor jou de belangrijkste factoren zijn. Als koper lever je flexibiliteit in wat betreft locatie, wat eveneens je opties op de arbeidsmarkt zou kunnen beïnvloeden. Twijfel je over een koopwoning? Overweeg dan om een optie te nemen.

Huren of kopen: het energiecontract

Indien je momenteel een woning huurt waarbij de energiekosten inbegrepen zijn, is het belangrijk om bij het verhuizen naar een koopwoning te onthouden dat je zelf tijdig een energiecontract moet afsluiten. Het verwerken van een nieuwe aanvraag kan namelijk enige tijd in beslag nemen bij de energieleverancier.

In Vlaanderen heb je altijd de mogelijkheid om te veranderen van energieleverancier zonder hierbij een opzegvergoeding te betalen. Wel dien je een opzegtermijn in acht te nemen. Ga je verhuizen en wil je een energiecontract afsluiten? Neem contact op met een van onze adviseurs door te bellen naar onderstaand telefoonnummer. Zij kunnen je adviseren over het huidige energieaanbod.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.

Huren of kopen: de verzekeringen

Wanneer je naar een koopwoning verhuist, heb je andere soorten verzekeringen nodig dan voor een huurwoning. Alhoewel een brandverzekering, ook wel opstalverzekering, als huurder in België verplicht is, ben je als koper niet wettelijk verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Dit ligt anders wanneer er sprake is van cohousing. Daarnaast is het echter belangrijk op te merken dat veel banken bij het afsluiten van een lening voor een koopwoning contractueel vereisen dat je dit type verzekering afsluit.

Wat is voordeliger, kopen of huren?

De financiële voordeligheid van het kopen of huren van een woning is afhankelijk van verschillende factoren en individuele omstandigheden. Hoewel het verwerven van een woning over het algemeen wordt beschouwd als een langetermijninvestering, dient men zich bewust te zijn van het risico dat het moment van aankoop cruciaal kan zijn.

Het kopen van een woning op het verkeerde moment kan mogelijk leiden tot minder gunstige financiële uitkomsten. Zo moet je meerwaardebelasting op eventuele overwaarde betalen, wat de winst kan beïnvloeden. Daarnaast zijn andere financiële voordelen, zoals de Vlaamse woonbonus, helaas inmiddels afgeschaft.

Het is daarom essentieel om zorgvuldig de persoonlijke financiële situatie, marktomstandigheden en langetermijndoelen te overwegen alvorens een beslissing te nemen over het kopen of huren van een woning.

Veelgestelde vragen over een huis kopen of huren

Hoeveel eigen geld moet je inbrengen bij het kopen van een huis?

In België is het gebruikelijk dat je als koper eigen geld moet inbrengen bij het kopen van een huis. De hoeveelheid eigen geld die je nodig hebt, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aankoopprijs van de woning, de hoogte van de lening die je kunt krijgen en de eisen van de geldverstrekker. Over het algemeen wordt echter van kopers verwacht dat ze minimaal 10% tot 20% van de aankoopprijs van het huis als eigen inbreng hebben.

Is het beter om een woning huren of kopen als alleenstaande?

Of het beter is om een woning te huren of te kopen als alleenstaande, hangt af van verschillende factoren en persoonlijke omstandigheden. Een woning kopen biedt meer (financiële) stabiliteit. Echter lever je hiervoor wel de flexibiliteit in die een woning huren biedt.

Hoe beïnvloedt mijn kredietscore mijn mogelijkheid om te kopen of te huren?

Een goede kredietscore kan je helpen om een hypotheek te krijgen met een gunstige rente. Voor huren kan een goede kredietscore je helpen om gemakkelijker goedkeuring te krijgen van verhuurders.

Is het verstandiger om op latere leeftijd te huren of te kopen?

Op latere leeftijd kan de keuze tussen kopen en huren afhangen van je financiële stabiliteit, gewenste levensstijl en toekomstplannen. Als je financieel stabiel bent en op zoek bent naar stabiliteit en eigendom, kan kopen aantrekkelijk zijn. Echter, als je flexibiliteit en minder verplichtingen wilt, kan huren een betere optie zijn. Overweeg ook hoe lang je van plan bent op dezelfde locatie te blijven. Het is verstandig om je persoonlijke omstandigheden zorgvuldig te evalueren voordat je een beslissing neemt.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 2 stemmen vond de informatie nuttig.