Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Wat zijn de rechten en plichten van een huurder?

Geactualiseerd op
minuten lezen
rechten van de huurder

Bij het aangaan van een huurovereenkomst heeft een huurder diverse rechten en verplichtingen, zoals het uitvoeren van klein onderhoud en het recht op huurbescherming. Dit artikel geeft een overzicht van alle rechten en verplichtingen van huurders in België

Welke rechten heb je als huurder?

Bij het opstellen van een huurovereenkomst kunnen huurder en verhuurder in samenspraak rechten en plichten vaststellen. Deze mogen niet in strijd zijn met de regelgeving in Vlaanderen. Volgens het Vlaamse Woninghuurdecreet uit 2019 heeft een huurder in Vlaanderen de volgende huurdersrechten:

  • Bescherming tegen uitzetting. De huurder heeft het recht om in de woning te verblijven gedurende de looptijd van het huurcontract. De verhuurder kan het contract niet zomaar opzeggen.
  • Huurprijsbescherming. In sommige gevallen heb je recht op huurprijsbescherming, zoals wanneer je woont in een sociale huurwoning. Daarnaast mag de verhuurder niet zomaar de huurprijs van de woning verhogen.
  • Recht op vergoedingen en toeslagen. Als huurder kun je, indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet, recht hebben op financiële compensatie. Controleer of je een aanspraak kunt doen op een verhuisvergoeding, huursubsidie of huurpremie.
  • Recht op woning in goede staat. Er zijn verschillende dingen waar een huurwoning aan moet voldoen. Alhoewel normale slijtage in de hurwoning mag voorkomen, is de verhuurder verplicht je te informeren over eventuele gebreken.

De verhuurder in gebreke stellen

Komt het voor dat de verhuurder geen rekening houdt met je huurdersrechten? Bijvoorbeeld door, tegen het huurcontract in, de huurprijs te indexeren? Dan kun je de verhuurder in gebreke stellen. Dit kun je eveneens doen als je vermoedt dat de verhuurder een huisjesmelker is.

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je gratis in één telefoongesprek met alle formaliteiten die komen kijken bij een verhuis.

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je gratis in één telefoongesprek met alle formaliteiten die komen kijken bij een verhuis.

Huurbescherming huurder bij verkoop woning

Als huurder heb je rechten bij de verkoop van een woning. Je geniet namelijk van bescherming tegen uitzetting. Alhoewel de verhuurder de woning mag verkopen, dient de bestaande huurovereenkomst dus wel nageleefd te worden. De nieuwe eigenaar neemt hierbij de rechten en plichten over van de oude eigenaar. 

In sommige gevallen mag een verhuurder het huurcontract opzeggen. Dit is afhankelijk van de lengte van het huurcontract en de reden van opzegging. Bekijk voor een uitgebreide uitleg en de exacte opzegtermijnen ons artikel omtrent de opzegging van het huurcontract.

Heb je als huurder onenigheid met de verhuurder over wat je rechten en plichten zijn? Dan kun je hulp ontvangen van de huurdersbond.

Wat zijn de plichten van een huurder?

Als huurder heb je naast verschillende rechten ook bepaalde plichten ten opzichte van de verhuurder. Deze plichten betreffen bijvoorbeeld het dragen van behoorlijke zorg over de woning. De plichten van huurders in België zijn als volgt:

  • Het afsluiten van een brandverzekering. Als huurder moet je een brandverzekering afsluiten. Hiermee heeft de verhuurder een garantie dat eventuele schade aan de woning vergoed zal worden.
  • Betalingsplicht van de huur. In het huurcontract wordt opgenomen wat de huurprijs is, en op welke datum deze dient te worden betaald. Als huurder ben je verplicht om de afgesproken huurprijs tijdig te betalen. Als de huurder de huur niet betaalt, kan deze uiteindelijk vanwege huurachterstand worden uitgezet.
  • Instaan voor kleine herstellingen. Als huurder dien je de woning te gebruiken als een goede huisvader. Dit betekent dat je instaat voor kleine herstellingen, en de eigenaar van de woning informeert wanneer er grote reparaties nodig zijn. Eveneens mag je geen geluidsoverlast veroorzaken. Lees meer over de kosten voor de huurder.

Wat is normale slijtage van een huurwoning?

Er zijn verschillende verplichtingen voor de huurder wat betreft onderhoud, maar normale slijtage valt hier niet onder. Normale slijtage is slijtage die door normaal gebruik optreedt. Dit kan bijvoorbeeld het verkleuren van de vloerbedekking betreffen, of het vervagen van verf.

Welke verzekeringen zijn verplicht als huurder?

In Vlaanderen ben je als huurder verplicht om een brandverzekering af te sluiten, waarmee ten minste schade veroorzaakt door brand of water wordt gedekt. Deze verplichting geldt enkel voor huurcontracten die zijn afgesloten na 1 januari 2019. Daarnaast is de verhuurder verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Zo zijn zowel huurder als verhuurder beschermd bij schade aan de woning. Lees meer over welke verzekeringen bij een verhuis komen kijken.

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Lijst kleine herstellingen huurder

De huurder is verplicht om te zorgen voor kleine herstellingen. Dit betreft enkel bij huurcontracten die zijn afgesloten na 1 januari 2019. Eveneens is de huurder hierbij verplicht om de herstellingen vakkundig uit te voeren. In de onderstaande lijst vind je een overzicht van enkele kleine herstellingen waarover het gaat:

  • Het vastzetten van loszittende elementen, en het oliën van de sloten;
  • Het vervangen van gebroken glas;
  • Het vervangen van sleutels bij verlies;
  • Het vervangen van de batterijen van de bel, videofoon, beveiligingssysteem;
  • Het bijhouden van de dakgoot en afvoerpijp;
  • Schilderwerk in goede staat onderhouden;
  • Het dagelijks onderhoud van de gasketel;
  • Kalkaanslag verwijderen, lekkende kranen herstellen.

Alhoewel het dagelijks onderhoud van de gasketel onder de verantwoordelijkheid van de huurder valt, is de verhuurder verplicht om ervoor te zorgen dat een eventueel centraal stooktoestel gekeurd wordt door een erkend technicus. Ook valt het onder de plichten verhuurder om de verwarming te laten controleren. Verbrandings- en reinigingsattesten die door een technicus worden afgeleverd, moeten door de verhuurder worden bewaard.

Meldingsplicht noodzakelijk onderhoud

Als huurder ben je verplicht om de verhuurder op de hoogte te stellen van noodzakelijke reparaties aan de woning. Doe je dit als huurder niet? Dan is eventuele schade die voortvloeit uit de verwaarlozing voor de rekening van de huurder.

De plichten van de huurder bij opzegging

Bij het aflopen van het huurcontract is het de verantwoordelijkheid van de huurder om ervoor te zorgen dat de woning in goede staat wordt achtergelaten. Dit omvat ook het schilderen van de woning volgens de huurwetgeving voordat je vertrekt. Als je als huurder voortijdig de woning wilt verlaten, moet je rekening houden met een bepaalde opzegtermijn, afhankelijk van de situatie.

  • Huurcontract van maximaal drie jaar: Een opzegtermijn van drie maanden is vereist, samen met een opzegvergoeding.
  • Huurcontract van negen jaar: Een opzegtermijn van drie maanden is vereist, enkel een opzegvergoeding in de eerste drie jaar.
  • Levenslange huurovereenkomst: Het opzeggen hiervan hangt af van de afspraken in het huurcontract.

Voorbeeldbrieven voor het opzeggen van het huurcontract vind je hier.

Huurcontract registratie en de rechten en plichten van de huurder

Het is belangrijk om een huurcontract te registreren, want de rechten van de huurder zonder huurcontract kunnen niet worden gegarandeerd. Wanneer het huurcontract niet is geregistreerd, kan de verhuurder gemakkelijker de overeenkomst opzeggen. Hij hoeft hierbij slechts een opzegtermijn van drie maanden in acht te houden.

Zorg er dus altijd op tijd voor dat het huurcontract is geregistreerd. De registratie dient binnen twee maanden na ondertekening van het contract plaats te hebben gevonden. Het huurcontract registreren kan via MyRent, een online toepassing van de FOD Financiën.

Voorbeelddocumenten voor de huurder

Ga je binnenkort verhuizen naar een huurwoning? Dan dien je veel papierwerk te regelen. Zo moet je een huurcontract op te stellen, een plaatsbeschrijving in te vullen of juist je huidige huurcontract op te zeggen middels een opzegbrief. Maak gebruik van onze gratis voorbeelddocumenten, door ze te downloaden via de onderstaande downloadlinks.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 4 stemmen vond de informatie nuttig.