Gedwongen te verhuizen vanwege geluidsoverlast? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je kosteloos met het regelen van al je contracten (elektriciteit, gas, telecom, verzekeringen). Bel ons geheel vrijblijvend voor advies!

Gedwongen te verhuizen vanwege geluidsoverlast? (Gratis dienst)

Bel de verhuis-experts van CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Wij zijn open op zaterdag en zondag

Wij zijn op zaterdag en zondag telefonisch bereikbaar. Neem contact op met onze experts voor vragen en/of problemen.

Geluidsoverlast door de buren melden

Geactualiseerd op
minuten lezen
geluidsoverlast

Iedereen heeft er weleens last van: geluidsoverlast. In de meeste gevallen wordt deze hinder veroorzaakt door de buren of is er sprake van bouwwerken in de buurt. Wanneer het geluid langere tijd aanhoudt, is het belangrijk om naar een oplossing te zoeken. Ontdek de wetgeving geluidsoverlast in België, hoe je geluidsoverlast kunt melden en andere manieren waarop je het probleem kunt oplossen.

De geluidsoverlast wetgeving in België

In België is nachtlawaai in de wet opgenomen, in artikel 561. Dit artikel voorziet in een boete, of in extreme gevallen gevangenisstraf, voor "degenen die zich schuldig maken aan lawaai of nachtelijke geluiden die de rust van de inwoners kunnen verstoren". Nachtlawaai is enkel strafbaar in bewoonde gebieden, of de nabijheid ervan. Lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22 en 7 uur kan worden gemeld bij de politie.

Geluidsoverlast is dus strafbaar. Ook is het produceren van geluidsoverlast overdag (tussen 7 uur en 22 uur) verboden, wanneer het geluid niet noodzakelijk is en het de rust van inwoners in het gedrang brengt. Het is hierbij belangrijk om het onderscheid te begrijpen tussen geluid dat wel en niet noodzakelijk is.

Gedwongen te verhuizen vanwege geluidsoverlast? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je kosteloos met het regelen van al je contracten (elektriciteit, gas, telecom, verzekeringen). Bel ons geheel vrijblijvend voor advies!

Gedwongen te verhuizen vanwege geluidsoverlast? (Gratis dienst)

Bel de verhuis-experts van CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Uitzonderingen op geluidsoverlast

Wanneer er sprake is van lawaaihinder door dieren, veldkanonnen of straatmuzikanten kun je contact opnemen met de politie. Zij zullen langskomen om een vaststelling van de situatie te doen. Maar niet altijd wanneer je geluidsoverlast ervaart kun je de politie inschakelen. Zo is in de volgende gevallen geluidsoverlast niet strafbaar:

  • Werken aan de openbare weg of voor het aanleggen van openbare nutsvoorzieningen;
  • Werken die op werkdagen en zaterdagen tussen 7 en 22 uur worden uitgevoerd aan private eigendommen, zolang hiervoor een vergunning is verleend door de bevoegde overheid;
  • Werken en handelingen die dringend moeten worden uitgevoerd ter bescherming van personen of eigendommen;
  • Een door het gemeentebestuur vergunde manifestatie, voorzover de in de vergunning opgelegde voorwaarden worden nageleefd;
  • Lawaai dat verband houdt met de normale uitoefening van iemand zijn beroep, de persoon in kwestie heeft maatregelen getroffen om de nachtelijke rust niet te verstoren.

Eveneens wordt er in de wet vanuit gegaan dat buren normale leefgeluiden van elkaar accepteren. Zo worden dingen als spelende kinderen, hoesten of overdag stofzuigen dus ook niet zomaar als geluidsoverlast door buren gezien. Eveneens gelden er geen speciale regels voor geluidsoverlast op zondag.

Wanneer krijg je een boete voor geluidsoverlast?

gouden biljetten

De boetes voor geluidsoverlast zijn geregeld per gemeente. De minimumleeftijd vanaf wanneer je een boete ontvangt, en de maximumhoogte van de boete verschilt per locatie. Deze boete kan oplopen tot maar liefst 350 euro of een gemeenschapsdienst van maximaal 30 uur. Het politiereglement kun je terugvinden via de website van jouw gemeente of via de website van de lokale politie.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert geluidsoverlast als geluid dat luider is dan 65 decibel (dB). Vooralsnog is het aantal decibel dat wordt geproduceerd niet bepalend voor de strafbaarheid van het feit. Ondanks dat, kan langdurige geluidsbelasting schadelijke gevolgen hebben, zelfs wanneer het geluid niet heel hard is. De potentiële schadelijke gevolgen van geluidsoverlast voor de gezondheid zie je in de onderstaande tabel.

Geluidsoverlast dB tabel
GeluidssterkteEventuele schadelijke gevolgen
Hoger dan 40 dBLeer- en concentratieproblemen
Hoger dan 60 dBSchade aan het gehoor na langdurige blootstelling
Hoger dan 65 dBHoger risico op hart- en vaataandoeningen bij langdurige blootstelling
Hoger dan 85 dBBeschaDiging aan het gehoor na langdurige blootstelling
Hoger dan 120 dBGehoorbeschadiging mogelijk direct na blootstelling

Geluidsoverlast Antwerpen In een grote stad als Antwerpen komt geluidshinder al snel voor, vanwege het dichte wegennet en de hoge bevolkingsdichtheid. Wanneer je geluidsoverlast ervaart dan kun je dat telefonisch melden bij de politie via de Blauwe Lijn in Antwerpen. Lees op de website van de politie van Antwerpen meer over het maken van een geluidsoverlast melding.

Hoe kun je geluidsoverlast melden?

Je wordt altijd aangeraden om, voordat je een melding doet, een oplossing te zoeken met de vermoedelijke veroorzaker van de geluidshinder. Zo kan je geluidsoverlast door muziek van de buren ervaren, terwijl zij zich er niet van bewust zijn dat ze overlast veroorzaken. Werkt een gesprek aangaan niet? Dan neem je contact op bij het centrale meldpunt van de gemeente.

Heb je formeel actie ondernomen door je klacht officieel bij de gemeente te melden, maar heeft dat helaas niet tot de beoogde uitkomst geleidt? Dan kun je het gerecht inschakelen. Het inschakelen van het gerecht hoeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet direct te leiden tot een proces. Er kan eventueel ook een oplossing worden bereikt door middel van een verzoeningsprocedure.

Overweeg je een verhuizing? Ervaar je dusdanig veel geluidsoverlast, dat je overweegt om naar een andere huur- of koopwoning in België te verhuizen? Neem dan contact op met een van onze verhuis experts via het onderstaande telefoonnummer! Zo wordt je direct verder geholpen met al je vragen over je elektriciteit en gas, en het regelen van een overname van je energiecontracten door middel van het energieovernamedocument.

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je gratis in één telefoongesprek met alle formaliteiten die komen kijken bij een verhuis.

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je gratis in één telefoongesprek met alle formaliteiten die komen kijken bij een verhuis.

Wat nog meer doen tegen geluidsoverlast?

Zelf zijn er ook veel stappen die je kunt zetten om geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken. De belangrijkste stap hierin is geluidsisolatie. Zo kun je de volgende dingen in jouw woning veranderen, om het geluid dat je woning binnenkomt te minimaliseren:

  • Deel grote ruimtes in kleinere ruimtes in. Kleinere ruimtes zijn minder gehorig dan grote ruimtes. Daarom is het een goed idee om grote kamers op te delen. Je kunt bijvoorbeeld een roomdivider kopen of een schuifdeur plaatsen.
  • Schaf textielen meubels aan. Verschillende materialen verspreiden geluid op een andere manier. Zo is bewezen dat textiel een goede geluiddemper is. Dit kun je in jouw voordeel laten werken door bijvoorbeeld te investeren in een groot vloerkleed dat het geluid opvangt.
  • Zet planten in huis. Planten kunnen de akoestiek in een ruimte flink beïnvloeden. Uit onderzoek is gebleken dat planten met grote bladeren echo verminderen in ruimtes. Eveneens kan een groene plantenwand een groot verschil maken.
  • Investeer in een goede muurisolatie. Veel woningen uit het begin van de vorige eeuw hebben een dunne opgemetselde muur zonder spouw - hier hoor je geluiden met gemak doorheen. Door het plaatsen van een buigslappe voorzetwand kan de overlast al snel significant afnemen.
  • Investeer in vloer- of plafondisolatie. Heb je niet last van je naaste buren, maar van je boven- of onderburen? Dan is het isoleren van de vloer of het plafond door middel van een geluidsisolerend materiaal, bijvoorbeeld glasvezel, de oplossing.
  • Investeer in oordopjes tegen geluidsoverlast. Er zijn veel oordopjes op de markt tegen geluidsoverlast beschikbaar. 

In alle gevallen kun je contact opnemen met de gemeente om te vragen naar de mogelijkheid tot buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar helpt bij problemen tussen buren. De bemiddelaars zijn getraind om buren te begeleiden om in gesprek met elkaar te komen, zonder zelf adviezen te geven. Wel moeten zowel jij als je buren vrijwillig het gesprek aangaan.

Tip: van tevoren kun je het geluidsoverlast van de buren opnemen, bijvoorbeeld met je telefoon. Zo kun je de buren laten horen wat voor overlast je ervaart.

Veelgestelde vragen over het geluidsoverlast

Tot hoelaat mag je lawaai maken?

's Nachts (tussen 22:00 en 7:00 uur) gelden strenge geluidsnormen om de slaap en rust van mensen niet te verstoren. Dit betekent niet dat dat je vanaf de ochtend lawaai kunt maken. Overdag worden lagere geluidsniveaus verwacht. Lawaai dat de normale activiteiten van mensen verstoort wordt over het algemeen als onaanvaardbaar beschouwd.

Hoe zit het met geluidsoverlast op zondag?

Op zondag gelden dezelfde geluidsnormen als op de andere dagen van de week. Dit betekent dus dat je geen lawaai op zondag kunt maken, maar dat overdag (tussen 7:00 en 22:00) lagere geluidsniveaus worden geaccepteerd. Je bent dus toegestaan om te verbouwen op zondag.

Hoe kan ik geluidsoverlast van evenementen rapporteren?

Als je geluidsoverlast ervaart als gevolg van evenementen, zoals concerten of feesten, kun je dit meestal melden bij de lokale politie. In sommige gevallen kan het ook helpen om contact op te nemen met de organisatoren van het evenement.

Welke stappen worden ondernomen nadat ik geluidsoverlast heb gemeld?

Na het melden van geluidsoverlast zal meestal een onderzoek worden gestart. Dit kan onder meer het meten van het geluidsniveau en het beoordelen van de situatie omvatten. Als de geluidsniveaus de wettelijke normen overschrijden, kunnen er maatregelen worden genomen om de overlast te verminderen, zoals het opleggen van boetes of het nemen van beperkende maatregelen bij de bron van het geluid.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 6 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Wij helpen jou gratis

Bel de verhuis-experts van CallMePower voor advies over je energie- en watercontracten, telecomabonnementen en verzekeringen.
(Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De verhuis-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.