Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Onze 10 tips om water te besparen

Geactualiseerd op
minuten lezen
kraan en waterexpert

Het is erg belangrijk om zuinig te zijn op water! Niet alleen draagt het verminderen van je waterverbruik bij aan een gezonder milieu, maar het kan ook nog eens positief zijn voor je portemonnee door besparingen op je water- en energierekening. In dit artikel geven we allerlei handige tips om water te besparen.

Waarom moeten we water besparen?

kraan met druppels

Er zijn meerdere redenen waarom het besparen van water belangrijk is. De voornaamste drie redenen zijn:

  • De drinkwatervoorraad is beperkt. Ondanks dat de meerderheid van het aardoppervlak bestaat uit water, is slechts minder dan één procent geschikt om van te drinken. Er is dus veel minder drinkwater aanwezig dan dat je op het eerste gezicht zou zeggen. Dit is al helemaal het geval gezien de toenemende waterschaarste in België.
  • Het is goed voor het klimaat. Je waterverbruik limiteren is eveneens goed voor het klimaat. Het produceren van drinkwater kost namelijk behoorlijk veel energie, wat uiteindelijk dus ook zorgt voor milieuvervuiling.
  • Het vermindert je water en energierekening. Het verminderen van je waterconsumptie, en met name je warm waterconsumptie, is goed voor de water en energierekening.

Water verwarmen en de energierekening Het verwarmen van water voor de douche en het bad bedraagt voor ongeveer twintig procent van de energierekening van een gemiddeld huishouden. Hierbij wordt het warme water in de wasmachine nog niet eens meegerekend. Kortom: hoe minder water je verwarmt, hoe meer geld je bespaart.

verhuizen water
contact water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het verhuizen van al je contracten: water, gas, elektriciteit, telecom en verzekeringen.

verhuizen water
contact water

Binnenkort een verhuis en hulp nodig met je water- en energiecontracten? (Gratis dienst)

Wanneer je je telefoonnummer achterlaat zal CallMePower je gratis terugbellen om je te helpen met al je contracten.

Water besparen: onze tips

De vraag wordt steeds vaker gesteld: hoe kun je water besparen? Er zijn behoorlijk veel dingen die je kunt doen om je waterconsumptie te verminderen. Zo kun je met een kleine verandering veel water besparen in huis én buitenshuis. In het volgende onderdeel geven we je verschillende tips om water te besparen.

Water besparen onder de douche

Gemiddeld staan mensen dagelijks acht minuten onder de douche. Deze douchebeurt is dus direct een goed moment om je waterverbruik in te perken. Wanneer je slechts één minuut minder onder de douche zou staan, bespaar je al snel 2.500 liter per jaar.

Daarnaast is het wassen onder de douche doorgaans zuiniger dan het nemen van een bad. Zo bevat een vol ligbad minimaal tachtig liter water. Een normale douchekop daarentegen verbruikt gemiddeld tien liter water per minuut. Door het nemen van een douche in plaats van een bad kun je dus al gauw dagelijks tientallen liters water besparen.

De waterbesparende douchekop Met een waterbesparende douchekop kun je tot wel vijftig procent water besparen! Dit type douchekop koop je al snel voor twee euro, terwijl het een flinke besparing op je waterfactuur kan opleveren. Geen slechte investering dus!

Water besparen bij het tandenpoetsen

Wanneer je jouw tanden poetst, is het een verstandig idee om de kraan uit te zetten. Wanneer je de kraan laat lopen, verspil je namelijk maar liefst twintig liter water tijdens een korte poetsbeurt. Een eventuele oplossing tegen deze waterverspilling kan de aanschaf van een sensor kraan zijn. Zo zal de kraan automatisch stoppen met lopen wanneer je hem niet actief aan het gebruiken bent.

Eveneens kun je jouw kraan in een waterbesparende kraan omtoveren door het aanschaffen van een bruismondstuk. Een bruismondstuk zorgt voor een waterbesparing van maar liefst vijftig procent.

Water besparen door hergebruik

Je kunt ook waterverspilling tegengaan door water te hergebruiken. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Denk hierbij aan de volgende dingen:

  • Planten bewateren. Wanneer je in de zomer een zwembadje in de tuin hebt staan, kun je het zwembadwater gemakkelijk hergebruiken om je planten water mee te geven.
  • Water uit de condensdroger. Wanneer je een condensdroger hebt, kun je eveneens het water dat in het reservoir wordt opgeslagen hergebruiken voor het bewateren van je planten.

Maak je waterinstallatie zuiniger

Je kunt meerdere stappen ondernemen om de waterinstallatie in je woning zuiniger te maken. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de spoelbak van je toilet lekt. Door dit op te lossen kun je dagelijks al meerdere liters water besparen op het toilet. Het is daarom verstandig om je waterleiding te laten controleren op lekken.

Sluit je toilet aan op regenwater Je kunt ervoor kiezen om je toilet en wasmachine aan te sluiten op een regenwatersysteem dat de opvang van regenwater verzorgt. Op deze manier kun je tot maar liefst vijftig procent besparen op je drinkwaterfactuur. Let hierbij wel op: voor de douche of de wastafel mag je geen regenwater gebruiken.

verhuizen water
contact water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het verhuizen van al je contracten: water, gas, elektriciteit, telecom en verzekeringen.

verhuizen water
contact water

Binnenkort een verhuis en hulp nodig met je water- en energiecontracten? (Gratis dienst)

Wanneer je je telefoonnummer achterlaat zal CallMePower je gratis terugbellen om je te helpen met al je contracten.

Water besparen in de tuin

Regenwater, opgevangen in een regenton, is ideaal om planten en gewassen mee te bewateren. Denk er hierbij tevens aan om je planten niet te bewateren op het heetste moment van de dag. Wanneer je de planten besproeit als het buiten te warm is, dan zullen de planten eerder verbranden. Het water zal daarnaast ook sneller verdampen.

Nog 5 tips om water te besparen

Naast bovenstaande adviezen, hebben we nog vijf extra tips waarmee je jouw waterverbruik kunt verminderen:

  • Draai de kraan dicht wanneer je je scheert. In plaats van de kraan te laten lopen, kun je de bodem van de wasbak laten vollopen met een beetje warm water om hiermee het scheermes schoon te maken.
  • Draai alleen grote wasjes. Gebruik enkel je wasmachine voor een grote wasbeurt.
  • Draai geen onnodige wasbeurten. Vraag jezelf voordat je de was doet af of de kleding daadwerkelijk een wasbeurt nodig heeft.
  • Gebruik een bezem om de stoep schoon te maken. Met een tuinslang verspil je al snel grote hoeveelheden water.
  • Stop met het voorspoelen van de afwas. Er wordt erg veel water verbruikt door borden voor de spoelen. Echter, voorspoelen is helemaal niet nodig!

Hoeveel liter water kan je besparen als je de afwas niet voorspoelt? Het is een mythe dat de afwas voorspoelen ervoor zorgt dat was vaat veel schoner is. Je kunt evengoed de etensrechten van het bord schrapen. Als ieder stopt met de afwas voorspoelen kan er al 3640 miljoen liter water worden bespaard in Europa.

Wat is je huidige waterverbruik?

Het is handig om inzicht in je huidige waterverbruik te krijgen. Zo kun je zien of je verbruik boven of onder het gemiddelde ligt. Het gemiddelde waterverbruik per jaar in België bedroeg het afgelopen jaar ongeveer 89 liter per persoon per dag. Bekijk onze gids over het waterverbruik in Vlaanderen.

Een persoon heeft in principe dagelijks minimaal 74,9 liter water nodig om zijn huishoudelijke taken te vervullen. Het huidige waterverbruik ligt dus redelijk boven wat men minimaal nodig heeft.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 37 stemmen vond de informatie nuttig.