Huis en geld
selectra logo

Binnenkort een verhuis naar een studentenkot? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om alle telecomabonnementen en energiecontracten voor studenten te ontdekken!

huis en geld
selectra logo

Binnenkort een verhuis naar een studentenkot? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om alle telecomabonnementen en energiecontracten voor studenten te ontdekken!

Wij zijn open op zaterdag en zondag

Wij zijn op zaterdag en zondag telefonisch bereikbaar. Neem contact op met onze experts voor vragen en/of problemen.

Ben je op zoek naar een kot?

Geactualiseerd op
minuten lezen
kot vinden

Ben je een (aankomende) student op zoek naar een studentenkamer? Deze pagina biedt uitgebreide informatie over het vinden van koten in de belangrijkste studentensteden van Vlaanderen. Ontdek hier wanneer je moet beginnen met zoeken, de beste methoden om een kot te vinden, en hoe je kunt verzekeren dat alles aan je eisen voldoet.

Wanneer begin je met een kot zoeken?

Wanneer je moet beginnen met het zoeken naar een studentenkot is afhankelijk van wanneer je van plan bent om in de woning in te trekken. Er zijn twee seizoenen waarin zowel de meeste vraag als aanbod van koten plaatsvindt. Dit zijn de volgende momenten:

  • Juni - juli: dit moment is vlak voor het afstuderen van veel studenten. Veel studenten verlaten in de zomer hun kot, om ergens anders te gaan werken. Om deze reden komen er veel studentenkamers vrij.
  • December - januari: Ook tijdens het studentenjaar komen er studentenkamers vrij. Dit zijn voornamelijk studenten die bijvoorbeeld op uitwisseling gaan, en hun kot voor korte termijn verhuren.

De timing van je zoektocht naar een studentenkot hangt af van het type kot dat je zoekt en in welke studentenstad je van plan bent te huren. Het vinden van een studio kan bijvoorbeeld uitdagender zijn, en in grotere steden is de zoektocht vaak moeilijker dan in kleine steden.

Huis en geld
selectra logo

Binnenkort een verhuis naar een studentenkot? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om alle telecomabonnementen en energiecontracten voor studenten te ontdekken!

huis en geld
selectra logo

Binnenkort een verhuis naar een studentenkot? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om alle telecomabonnementen en energiecontracten voor studenten te ontdekken!

Wat voor soorten koten zijn er?

Er zijn verschillende soorten woningen op de markt beschikbaar. Welke je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van wat je behoefte is. Zo biedt een studio of appartement meer privacy dan een studentenkot, maar zit er ook een hoger prijskaartje aan vast. In de onderstaande lijst hebben we de verschillende mogelijkheden voor je op een rij gezet:

  • Campus. Alhoewel dit niet overal het geval is, hebben meerdere universiteiten in Vlaanderen een campus waarop studenten worden gehuisvest in studentenkamers. Dit type huisvesting komt voor in zowel Leuven, Antwerpen als Gent. Het voordeel hiervan is dat veel verschillende voorzieningen gemakkelijk voor de hele groep kunnen worden geregeld.
  • Klassiek studentenkot. Een klassiek studentenkot bestaat doorgaans uit, ten minste, een bed en een bureau. Het kotgebouw heeft een badkamer en keuken die je deelt met je kotgenoten. Het grootste voordeel van deze woning is dat het gezelligheid kan bieden, je woont immers met mede-studenten.
  • Studentenstudio. Een studio biedt, in tegenstelling tot een kot, een eigen keuken en badkamer. Het voordeel hiervan is dat je meer privacy hebt dan bij de gebruikelijke studentenwoning. Hier tegenover staat wel dat de prijs vaak hoger ligt dan in een regulier studentenkot.
  • Hospitaverhuur. Een hospitakamer betreft een kamer die wordt verhuurd in dezelfde woning als waar de huisbaas of huisbazin woont. Het nadeel hiervan is dat er vaak extra regels berusten op het wonen in een hospitakamer betreffende geluidsoverlast of het ontvangen van visite.
  • Meerpersoons appartement. Alhoewel het geen typische studentenwoning betreft, kiezen steeds meer studenten ervoor om met een huisgenoot in een appartement te wonen. De reden hiervoor zijn de stijgende gasprijzen, die het wonen in een kotwoning relatief steeds duurder maken.

Wat is de gemiddelde huurprijs van een kot?

De gemiddelde huurprijs van een studentenkot in Vlaanderen is onlangs gestegen. Voor het academiejaar 2022-2023 bedroeg de gemiddelde all-in huurprijs € 451,00 voor een kamer en € 630,00 voor een studio, inclusief verbruikskosten. Echter, recentelijk is de gemiddelde maandelijkse huurprijs van een studentenkot, exclusief kosten, in Vlaanderen gestegen tot maar liefst 500 euro.

Deze bedragen geven een algemeen beeld, maar het is belangrijk op te merken dat huurprijzen kunnen variëren afhankelijk van de stad, locatie binnen de stad, en de kwaliteit en grootte van het kot.

Hoe een kot vinden in de populaire steden?

De grote studentensteden in België zijn het meest populair. Daarom raden we altijd aan om, wanneer je hier een kot zoekt, ruim van tevoren je zoektocht te starten. Het gaat hierbij tenminste, maar niet alleen, om de volgende steden: Gent, Leuven en Antwerpen. We geven je per studentenstad tips voor het vinden van een kot.

Een kot vinden in Gent

Gent is de tweede grootste studentenstad van België, met maar liefst meer dan 70.000 studenten. Er heerst een grote vraag naar studentenkoten, en jaarlijks is er een steeds groter tekort aan betaalbare koten in Gent. Het is daarom belangrijk dat wanneer je naar Gent wilt verhuizen, je op tijd begint met zoeken naar een studentenkamer. Er zijn meerdere manieren waarop je kunt zoeken naar een kot in Gent:

  • Via Universiteit Gent. De Universiteit van Gent heeft meerdere kamers, studio´s en flats in eigen beheer. Een studentenkot kun je dus eventueel vinden via de universiteit.
  • Via een woningplatform. Er zijn meerdere platformen actief in de stad Gent waarop je in de gaten kunt houden welke koten momenteel worden aangeboden. Zo heb je iKot, alleKoten en Kot Gent. Let er echter op dat deze platforms niet altijd controleren of de koten overeenkomen met de foto´s of zelfs daadwerkelijk bestaan. De verantwoordelijkheid om de kot te bezichtigen ligt volledig bij jou.
  • Via Facebook. Op Facebook zijn er meerdere groepen actief waarop je studentenkamers kunt bekijken. Blijf hier altijd waakzaam, want helaas liggen hier af en toe oplichters op de loer.

Kot voor 2 personen in Gent Een kot voor 2 personen in Gent biedt de mogelijkheid om de kosten te delen en samen te wonen tijdens je studie. Het kan een goede optie zijn voor vrienden of studiegenoten die graag samen willen leven en studeren. Een kot voor 2 kun je vinden via verschille huurplatforms, zoals iKot.

Een kot vinden in Leuven

sleutels met huis

Wil je een kot huren in Leuven? Gedurende een lange tijd vond er een tekort aan studentenkamers in Leuven plaats. De afgelopen jaren heeft de stad en de universiteit daar verandering in gebracht, waardoor het tekort grotendeels is opgelost. Dit betekent dat je rustig op zoek kunt naar een kot. Je kunt een kot zoeken op de volgende manieren:

  • Kotwijs: Kotwijs is een kotendatabank van de universiteit van Leuven. Wanneer een kot op de website wordt aangeboden, dient die aan verschillende criteria te voldoen. Hierdoor is er sprake van een hogere kwaliteit van de woning.
  • Via een woningplatform of Facebook. Ook voor de stad Leuven geldt dat er veel koten worden aangeboden via woningplatforms of Facebook. Zo kun je via Kwalis de woningen filteren op studentenkamers met eigen sanitair. Hou dus zowel de woningplatforms als Facebook in de gaten om up-to-date te blijven over het huidige aanbod.

Let op: Er zijn meerdere woningen die door Kotwijs worden afgewezen, bijvoorbeeld omdat ze niet voldoen aan de bestaande brandveiligheidsvoorschriften. Wanneer je via een alternatief medium een woning huurt, zorg er dan dus zelf voor dat de woning aan de aanbevolen veiligheidsmaatregelen voldoet.

Huurcontract in Vlaanderen Wanneer je een kamer huurt zal je te maken krijgen met een huurcontract. Wil je meer weten over een huurcontract? Bijvoorbeeld welke elementen in een huurcontract dienen te staan, of over hoe je een huurcontract opzegt? Dan kun je een kijkje nemen in onze gids over huurcontracten

Huis en geld
selectra logo

Binnenkort een verhuis naar een studentenkot? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om alle telecomabonnementen en energiecontracten voor studenten te ontdekken!

huis en geld
selectra logo

Binnenkort een verhuis naar een studentenkot? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om alle telecomabonnementen en energiecontracten voor studenten te ontdekken!

Een kot vinden in Antwerpen

Antwerpen is binnen Vlaanderen de stad met de hoogste huurprijs voor studentenkoten. Voor een kot in deze stad betaal je gemiddeld al snel 390 euro, exclusief gas en elektriciteit. Een kamer zoeken kun je op de volgende manieren doen:

  • Via de Universiteit Antwerpen. De Universiteit Antwerpen heeft een residentie in eigen beheer waarvoor je je kunt aanmelden. Let op: de aanmeldperiode voor deze kamers gaat per academiejaar, en sluit eind mei. Je moet je dus op tijd aanmelden. Na de aanmeldperiode heb je de mogelijkheid om jezelf op de wachtlijst te zetten.
  • Via een woningplatform of Facebook. In Antwerpen zijn verschillende grote platformen actief. Een voorbeeld is Kotweb. Een voordeel van dit platform is dat elke woning een kwaliteitslabel heeft. Hierdoor krijg je meteen inzicht in de woonkwaliteit en brandveiligheid.

Oplossing: een kot in Mechelen

Door het toenemende tekort aan studentenkoten komt het steeds vaker voor dat studenten ervoor kiezen om te studeren aan de Universiteit te Antwerpen, om vervolgens te wonen in een kot in Mechelen. Een groot voordeel hierbij is het feit dat het openbaar vervoer tussen Antwerpen en Mechelen goed geregeld is. Zo kun je vanaf Mechelen al binnen twintig minuten in het centrum van Antwerpen zijn.

Hoe de betrouwbaarheid van een kot en verhuurder controleren?

Het controleren van de betrouwbaarheid van een kot en de verhuurder is cruciaal bij het zoeken naar studentenhuisvesting. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  • Referenties Vragen: Vraag naar referenties van vorige huurders om inzicht te krijgen in hun ervaringen met de verhuurder en de staat van het kot.
  • Officiële Registratie Controleren: Controleer of de verhuurder officieel geregistreerd is en of het kot aan de wettelijke vereisten voldoet.
  • Huurovereenkomst Controleren: Lees de huurovereenkomst zorgvuldig door en let op eventuele onredelijke of onduidelijke voorwaarden.

Wat moet ik doen als ik problemen heb met mijn kot of huisbaas? Wanneer je alles goed hebt gecontroleerd kan het helaas nog steeds voorkomen dat je problemen ondervindt met je kot of huisbaas. In dat geval bespreek je dit direct, documenteer alle incidenten, en raadpleeg de huurovereenkomst. Je kunt de huisbaas in gebreke stellen. Zoek juridisch advies voor ernstige kwesties en overweeg bemiddeling of het indienen van een formele klacht.

Goedkoopste energiecontract voor studenten

Als je gaat verhuizen naar een studentenkot, dan zul je eventueel ook een energiecontract en telecomabonnement af moeten sluiten. In de onderstaande tabel hebben we het goedkoopste energiecontracten op dit moment voor je op een rijtje gezet .

Op dit moment zijn de top drie goedkoopste elektriciteitscontracten voor studenten als volgt:

Goedkoopste leveranciers elektriciteit
Contract Informatie Afsluiten
Mega
Mega Smart Green Flex
  • Energiekost (in €cent/kWh): € 12,67
  • Jaarlijkse kosten: € 1,014,97
  • Soort tarief: 1 jaar
  • Groene stroom: ✔️

Korting beschikbaar bij CallMePower:

OCTA+
OCTA+ Clear
  • Energiekost (in €cent/kWh): € 10,00
  • Jaarlijkse kosten: € 1,029,01
  • Soort tarief: Onbepaalde duur
  • Groene stroom: ❌

Korting beschikbaar bij CallMePower:

Mega
Mega Prepaid Flex
  • Energiekost (in €cent/kWh): € 9,33
  • Jaarlijkse kosten: € 1,036,13
  • Soort tarief: 1 jaar
  • Groene stroom: ❌

*Huidige prijzen in 04/2024 (inclusief de promoties beschikbaar bij CallMePower). De getoonde tarieven betreffen de geschatte kosten voor een huishouden in Antwerpen met een consumptie van 4000 kWh per jaar en zijn berekend op basis van de huidige prijzen in deze maand. Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

Daarnaast zijn de goedkoopste gascontracten voor studenten de volgende:

Goedkoopste leveranciers gas
Contract Informatie Afsluiten
OCTA+
OCTA+ Clear
  • Energiekost (in €cent/kWh): € 4,41
  • Jaarlijkse kosten: € 264,73
  • Soort tarief: Onbepaalde duur

Korting beschikbaar bij CallMePower:

Mega
Mega Smart Flex
  • Energiekost (in €cent/kWh): € 4,60
  • Jaarlijkse kosten: € 314,17
  • Soort tarief: 1 jaar

Korting beschikbaar bij CallMePower:

Mega
Mega Prepaid Flex
  • Energiekost (in €cent/kWh): € 3,70
  • Jaarlijkse kosten: € 326,93
  • Soort tarief: 1 jaar

*Huidige prijzen in 04/2024 (inclusief de promoties beschikbaar bij CallMePower). De getoonde tarieven betreffen de geschatte kosten voor een huishouden in Antwerpen met een consumptie van 4000 kWh per jaar en zijn berekend op basis van de huidige prijzen in deze maand. Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

Wil je meer informatie over ons actuele energieaanbod? Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze deskundige energie-adviseurs. Zij helpen je graag verder om het meest passende contract te vinden dat aansluit bij jouw unieke omstandigheden.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 5 stemmen vond de informatie nuttig.