Vivaqua is een van de zestien waterleveranciers actief in België. Het bedrijf levert drinkwater aan maar liefst 2,25 miljoen verbruikers, voornamelijk wonende in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in enkele omliggende gemeenten. In dit artikel vind je onder andere de contactgegevens van Vivaqua, download je het overnamedocument en ontdek je hoe je een waterleveringscontract bij Vivaqua kunt afsluiten of stopzetten.

Wat is Vivaqua?

waterdruppel blauw

In België is de drinkwatervoorziening gemeentelijk en intercommunaal geregeld. De waterlevering is gespreid over een zestiental bedrijven, deels opererend in Wallonië en deels opererend in Vlaanderen. Vivaqua is opgericht in 1891, toentertijd onder de naam Compagnie Intercommunale des Eaux de l´Agglorération bruxelloise (CIE). Naast de productie en distributie van drinkwater regelt het bedrijf ook het beheer van de rioolnetten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Waar levert Vivaqua?

In België kun je jouw drinkwaterleverancier niet zelf uitkiezen. Elke gemeente heeft een leverancier die de drinkwatervoorziening regelt. Welke leverancier water bij je thuis levert, is dus afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Vivaqua levert water aan negentien gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Je kunt een overzicht van de gemeenten vinden in de onderstaande tabel.

Gemeenten waar Vivaqua water levert
Anderlecht Brussel Elsene
Etterbeek Evere Ganshoren
Gooien Koekelberg Oudergem
Schaarbeek Sint-Agatha-Berchem Sint-Gillis
Sint-Jans-Molenbeek Sint-Joost-ten-Node; Sint-Lambrechts-Woluwe
Sint-Pieters-Woluwe Ukkel  
Watermaal-Bosvoorde Woud  

Welke waterleverancier is actief in mijn gemeente? Staat jouw gemeente niet in bovenstaande lijst? Om erachter te komen welke waterleverancier actief is in jouw gemeente, bel je CallMePower op 📞 02 588 46 56 (doordeweeks van 8 tot 19 uur)! (doordeweeks van 8 tot 19 uur)!

Waar komt het water van Vivaqua vandaan?

Het drinkwater dat Vivaqua produceert vindt zijn oorsprong in grondwater en oppervlaktewater. Het overgrote deel van het water komt uit het Waalse Gewest, de rest is afkomstig uit het Brussels Gewest. Het opgevangen water wordt opgeslagen in grote reservoirs en ondergaat een lang proces aan reinigingsmethodes voordat het de kraan bij je huis bereikt. Onderweg wordt het water veelvuldig gecontroleerd op kwaliteit.

Waterhardheid in Vlaanderen

Waterhardheid wil aangeven hoe hoog de concentratie van kalk in het water is. Hoe hoger deze concentratie, hoe harder het water. Alhoewel de aanwezigheid van kalk in principe geen probleem vormt voor de menselijke gezondheid, kan het wel schade aanrichten in je huis. Zo veroorzaakt hard water kalkaanslag, wat negatieve gevolgen heeft voor de werking van verschillende huishoudelijke apparaten.

Het water dat Vivaqua levert verschilt per gemeente in hardheid. Zo ligt de hardheid in de meeste Brusselse gemeenten rond de 30 en 40 Franse graden - een redelijk hoog getal. De reden hiervoor is dat Wallonië ondergronds kalkrijk is. Water dat hier wordt opgevangen is dus vaak harder dan water dat uit de Maas komt.

Een waterverzachter Wanneer je de waterhardheid wilt verlagen, kun je hiervoor een waterontharder - ook wel waterverzachter genoemd - installeren. Een waterontharder vermindert het kalkgehalte in het water, waardoor het water zachter wordt. Dit kan de levensduur van je huishoudelijke apparatuur verlengen en uiteindelijk zorgen voor een lagere energierekening.

verhuizen water
contact water

Hulp nodig met het regelen van de wateraansluiting? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je stap voor stap om de procedures met jouw waterleverancier telefonisch af te ronden.

verhuizen water
verhuizen water

Hulp nodig met het regelen van de wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Waterkwaliteit Vivaqua

Het water van Vivaqua wordt dagelijks op meer dan 55 parameters gecontroleerd door het laboratorium. Deze parameters zijn zowel microbiologisch, chemisch als radiochemisch. Tevens heeft Vivaqua analysemethodes ontwikkelt om de sporen van geneesmiddelen op te merken. Het water voldoet altijd aan alle geldende federale wetgevingen, welke strenger zijn dan de richtlijnen opgesteld door de Europese Unie.

Daarnaast kun je een water kwaliteitsanalyse aanvragen bij Vivaqua. Hierbij zal het waterbedrijf controles uitvoeren op de sporen van lood en de algehele drinkbaarheid van het water. Wanneer je via de website een analyse aanvraagt zal Vivaqua je een tariefvoorstel toesturen.

Wat zijn de tarieven van Vivaqua?

De prijs van water verschilt in België per gemeente. De reden hiervoor is dat de waterprijs voor een redelijk groot deel afhankelijk is van de bevolkingsdichtheid in een gemeente. Zo hanteren leveranciers in een gemeente met een hoge bevolkingsdichtheid doorgaans lagere tarieven dan in een gemeente met een lage bevolkingsdichtheid.

CallMePower heeft een overzicht van de waterprijs per leverancier in Vlaanderen gemaakt, zodat je snel en gemakkelijk de verschillende prijzen kunt zien. Vivaqua hanteert een progressief tarief per kubieke meter, verdeeld in vier verschillende schijven. De huishoudelijke tarieven staan in de onderstaande tabel.

Waterprijs Vivaqua huishoudens
Prijsschijf Totale waterprijs per kubieke meter
van 0 tot 15 m³/bewoner/jaar € 2,1405
van 16 tot 30 m³/bewoner/jaar € 3,8146
van 31 tot 60 m³/bewoner/jaar € 5,6389
meer dan 60 m³/bewoner/jaar € 8,2298
Gemiddeld tarief voor een verbruik van 35 m³/bewoner/jaar € 3,3578

De waterfactuur betalen Vivaqua

Vivaqua verstuurt je jaarlijks vier facturen: drie tussentijdse nota´s en een verbruiksfactuur. De tussentijdse nota´s zijn een schatting van je verbruik, gebaseerd op je waterverbruik van het jaar ervoor. Je verbruiksfactuur is gebaseerd op je daadwerkelijke verbruik. Het verschil aan het einde van het jaar tussen je betaalde tussentijdse nota´s en en je verbruiksfactuur krijg je terug of dien je juist bij te betalen. Je kunt de waterfactuur bij Vivaqua op drie verschillende manieren betalen:

 • Via een automatische incasso;
 • Via een POM door middel van de QR-code;
 • Via de applicatie Doccle.

De meterstand Vivaqua

meisje met schrift

Je verbruiksfactuur is gebaseerd op de meterstand. Jaarlijks ontvang je een uitnoDiging om de meterstand op je watermeter af te lezen en door te geven aan Vivaqua via hun website, zodat de waterleverancier je verbruik kan berekenen. In ons artikel over de watermeter lees je alles over hoe een watermeter werkt, hoe je de meterstand afleest en hoe je hem vervolgens kunt doorgeven aan je waterleverancier.

Afbetalingsplan aanvragen

Wanneer je het moeilijk vind om de waterfactuur te betalen, kun je een afbetalingsplan aanvragen via de website van Vivaqua. Hiermee spreid je de factuur over meerdere maanden. Je hebt de optie om de factuur te spreiden over een maximum van twaalf maanden. Let hierbij wel op: ook al wordt het afbetalingsplan goedgekeurd, je dient nog steeds de driemaandelijkse voorschotfactuur te betalen.

Vivaqua en verhuizen

Wanneer je verhuist naar een nieuw adres binnen het Brusselse Gewest, dien je jouw meter te sluiten op het oude adres en te openen op het nieuwe adres. Om de verhuis bij Vivaqua te regelen dien je tweemaal het verhuisformulier invullen. Wanneer je enkel aankomt in of vertrekt uit Brussel, dan hoef je het verhuisformulier slechts een keer in te vullen.

 • Vul één formulier in voor het afsluiten van de meter op het oude adres
 • Vul één formulier in voor het openen van de meter op het nieuwe adres

Overnamedocument Vivaqua

Wanneer je een verhuis doorgeeft, of een overname regelt dien je het verhuisformulier - ook wel, overnamedocument - van Vivaqua te downloaden en naar het bedrijf door te sturen. Let op dat je dit minimaal twee weken voor de verhuis doet. De volgende velden zijn met name belangrijk tijdens het invullen van dit document:

 • Het meternummer;
 • De meterstand op de watermeter;
 • De datum van de meteropneming;
 • Je bankrekeningnummer:
 • Handtekening van alle partijen.

Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Het overnameformulier doorsturen naar Vivaqua

Zorg ervoor dat alle betrokken personen het document hebben ondertekend. Wanneer je het watercontract overdraagt aan een nieuwe bewoner, dient ook de nieuwe bewoner het contract te ondertekenen. Heb je het overnameformulier volledig ingevuld? Dan kun je deze op twee manieren doorsturen naar Vivaqua.

 • Online, door een kopie van het document als PDF-bestand bij de voegen.
 • Per post, naar het postadres van Vivaqua.

Contact met Vivaqua

Heb jij een vraag over Vivaqua die niet in dit artikel wordt beantwoord? Dan kun je het liefste direct contact opnemen met de waterleverancier. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de verschillende manieren waarop je met het bedrijf in contact kunt komen.

Vivaqua contact
  Contact
Vivaqua klantendienst 02 518 88 10
Vivaqua contact mail [email protected]
Vivaqua algemeen contactformulier Het algemene contactformulier
Vivaqua klachtenformulier Het klachtenformulier
Vivaqua adres
VIVAQUA klantenservice
Keizerinlaan 17-19
1000 Brussel

Lange wachttijdVivaqua heeft recentelijk met technische problemen gekampt. Als gevolg kan het even duren voordat al je aanvragen worden beantwoord. Eveneens is om deze reden de klantenservice van Vivaqua momenteel enkel bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 en 15:00.

Alles over waterleverancier Vivaqua