energiecontract
verhuizen water

Je energiecontract verhuizen? (Gratis dienst)

Heb je een vraag over je elektriciteits- en/of gascontract? Neem telefonisch contact op met een van de CallMePower-experts voor gratis advies!

energiecontract
verhuizen water

Je energiecontract verhuizen? (Gratis dienst)

Heb je een vraag over je elektriciteits- en/of gascontract? Neem telefonisch contact op met een van de CallMePower-experts voor gratis advies!

Wij zijn open op zaterdag en zondag

Wij zijn op zaterdag en zondag telefonisch bereikbaar. Neem contact op met onze experts voor vragen en/of problemen.

Verhuizen: wat doen met energiecontract?

Geactualiseerd op
minuten lezen
verhuizen

Bij een verhuis komt heel wat kijken. Zo moet je niet alleen je inboedel verplaatsen, maar moet je ook rekening houden met de energievoorziening in je nieuwe woning. Je hebt de mogelijkheid om je bestaande energiecontracten te verhuizen naar het nieuwe adres, of je kunt ervoor kiezen om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. In dit artikel wordt gedetailleerd beschreven welke stappen je moet nemen bij een energie verhuis.

Wat doen met het energiecontract bij verhuizen?

Als je gaat verhuizen ben je niet verplicht het energiecontract mee te verhuizen. In sommige gevallen is een verhuis het perfecte moment om te kijken of je huidige contract nog steeds volledig aansluit bij jouw wensen, of dat een andere leverancier eventueel een beter aanbod heeft. Je kunt de volgende dingen doen:

  • Je huidige contract stopzetten en kiezen voor een nieuwe energieleverancier;
  • Je huidige contract meeverhuizen naar het nieuwe adres.

Wanneer je het energiecontract dient te verhuizen hangt af van de energieleverancier. Kies je ervoor om jouw gas en elektriciteit mee te verhuizen naar het nieuwe adres, dan meldt je dit in de meeste gevallen minimaal twee weken voordat de verhuis plaatsvindt.

energiecontract
verhuizen water

Je energiecontract verhuizen? (Gratis dienst)

Heb je een vraag over je elektriciteits- en/of gascontract? Neem telefonisch contact op met een van de CallMePower-experts voor gratis advies!

energiecontract
verhuizen water

Je energiecontract verhuizen? (Gratis dienst)

Heb je een vraag over je elektriciteits- en/of gascontract? Neem telefonisch contact op met een van de CallMePower-experts voor gratis advies!

Verhuizen: je energiecontract opzeggen 

Je hebt volledige vrijheid om te kiezen welke energieleverancier je wilt als je gaat verhuizen. Je bent dus niet verplicht om beroep te doen op de leverancier van de vorige huurder of verhuurder. Denk je erover na om bij de verhuis je huidige energiecontract op te zeggen? Dan is het verstandig om het huidige gas- en elektriciteitsaanbod te bekijken. CallMePower heeft een handige energiegids voor je opgesteld, zodat je precies kunt zien welke leverancier momenteel de goedkoopste gas en elektriciteit aanbiedt.

Denk eraan dat wanneer je verhuist en je een gas en elektriciteitscontract wilt stopzetten, je rekening moet houden met de opzegtermijn van één maand. De opzegtermijn begint op de dag nadat je hebt opgezegd. De lengte van het energiecontract heeft geen invloed op de lengte van de opzegtermijn.

Kan ik mijn energiecontract mee verhuizen? Als je naar een ander adres in Vlaanderen verhuist, kan je tevens via het overnamedocument je energiecontract verhuizen. Echter is het mogelijk dat, door de verandering in woonomstandigheden, je huidige energiecontract niet de meest voordelige optie meer is.

Verhuizen: overname regelen van energie

Neem je elektriciteit en aardgas af of één van beide bij een energieleverancier dan krijg je bij een verhuis te maken met het energieovernamedocument. Hier is er sprake van 2 overnamedocumenten (voor je gas en/of elektricteit), te weten:

Deze documenten leggen de respectievelijke meterstanden voor elektriciteit en gas vóór de verhuis. Het regelt dus een overname elektriciteit en gas, en er is geen apart overnamedocument voor elektriciteit én gas nodig. Ze dienen ondertekend te worden door beide partijen, en aangeleverd te worden door de verhuurder. De opname van de meterstanden gebeurt bij voorkeur in de aanwezigheid van beide partijen. Indien de verhuurder dit al voor zijn rekening nam, ga dan de gegevens even na voor je de documenten ondertekent.

Voor de energiecontract verhuis kun je gebruikmaken van het energieovernamedocument van CallMePower. Je gebruikt dit document voor het doorgeven en bevestigen van de meterstanden aan de nieuwe energieleverancier. We hebben een artikel geschreven met uitleg over het invullen van het overnamedocument energie.

Overnamedocument verhuis van water

Het overnamedocument voor water dien je te bezorgen aan het regiokantoor van de waterleverancier voor de levering van drinkwater. Net als bij de overname van het energiecontract bij een verhuis, vul je het overnameformulier best samen in met de andere partij tijdens de sleuteloverdracht (of een ander moment rondom de overdracht van de woning). Je vult de meterstand in en ondertekent gezamenlijk het document. Je kunt gebruik maken van het verhuisformulier op de website van jouw drinkwaterleverancier:

  • Watergroep (het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen), Pidpa of anders een overname bij Farys voor het Vlaams Gewest;
  • Vivaqua voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
  • Société Wallonne des Eaux voor Wallonië.

Energieprestatiecertificaat (EPC) bij verhuis

Vraag de verhuurder naar het energieprestatiecertificaat (EPC) van het pand dat je huurt en doe dit bij voorkeur vóór je de huurovereenkomst afsluit. De energiescore die is weergegeven, geeft je namelijk een idee van de energiezuinigheid van de woning.

Dit energieprestatieertificaat moet de verhuurder kunnen voorleggen en de EPC-keuring dient te worden gedaan door een erkend energiedeskundige of keuringsorganisme. Het laatste herken je aan de ronde stempel “Energiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie” die voorkomt op de eerste pagina van het certificaat.

Goedkoper energiecontract na verhuis

Het kan voorkomen dat na de verhuis veranderingen in je huishouden of woonsituatie plaatsvinden, waardoor je recht hebt op een sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Dit lagere tarief wordt toegekend aan personen die een bepaalde uitkering of tegemoetkoming krijgen. Om recht te hebben op het sociale tarief voor energie moet jij, of iemand anders uit jouw huishouden, een van de onderstaande uitkeringen ontvangen.

  • Een uitkering van het OCMW;
  • Een uitkering van de FOD Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een Handicap;
  • Een uitkering van de Zorgkas;
  • Een uitkering van Oprgoeien;
  • Een uitkering van de Federale Pensioensdienst.

Let op, wanneer je een bewoner bent van sociale huisvesting krijg je niet automatisch het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. De beheerder van het appartement moet hiervoor bepaalde stappen zetten.

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te regelen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Wat nog meer naast verhuizen energiecontract?

Bij een verhuis komt erg veel kijken naast het verhuizen van het energiecontract. Zo moet eventueel ook denken aan het opstellen van het huurcontract of verkoopovereenkomst, de plaatsbeschrijving en het verhuizen van je zonnepanelen. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele stap vergeet, download je onze verhuischecklist door te klikken op de onderstaande knop.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 4 stemmen vond de informatie nuttig.