energiecontract
verhuizen water

Je energiecontract verhuizen?

Heb je een vraag over je elektriciteits- en/of gascontract? Neem telefonisch contact op met een van onze experts voor gratis advies!

energiecontract
verhuizen water

Je energiecontract verhuizen?

Heb je een vraag over je elektriciteits- en/of gascontract? Neem telefonisch contact op met een van onze experts voor gratis advies!

Wat doen met het energiecontract bij een verhuis?

Geactualiseerd op
minuten lezen
verhuizen

Bij een verhuis komt heel wat kijken. Zo moet je niet alleen je inboedel verplaatsen, maar moet je ook denken aan de energie in je woning. Je kunt besluiten om je huidige energiecontract mee te verhuizen, of te kiezen voor een nieuwe energieleverancier. In dit artikel lees je exact welke stappen je dient te zetten omtrent je energiecontract ten tijde van een verhuis.

Een verhuis en het energiecontract

Bij een verhuis ben je niet verplicht om het energiecontract mee te laten verhuizen. In sommige gevallen is een verhuis het perfecte moment om te kijken of je huidige contract nog steeds volledig aansluit bij jouw wensen, of dat een andere leverancier eventueel een beter aanbod heeft. Je kunt de volgende dingen doen:

  • Je huidige contract stopzetten en kiezen voor een nieuwe energieleverancier;
  • Je huidige contract meeverhuizen naar het nieuwe adres.

Wanneer je ervoor kiest om jouw gas en elektriciteit mee te verhuizen naar het nieuwe adres, let er dan goed op dat je dit aan je energieleverancier meldt. Dit doe je maximaal twee weken voordat de verhuis plaatsvindt.

energiecontract
verhuizen water

Je energiecontract verhuizen?

Heb je een vraag over je elektriciteits- en/of gascontract? Neem telefonisch contact op met een van onze experts voor gratis advies!

energiecontract
verhuizen water

Je energiecontract verhuizen?

Heb je een vraag over je elektriciteits- en/of gascontract? Neem telefonisch contact op met een van onze experts voor gratis advies!

Je huidige energiecontract opzeggen bij een verhuis

Je hebt volledige vrijheid om te kiezen welke energieleverancier je wilt voor je nieuwe (huur)woning. Je bent dus niet verplicht om beroep te doen op de leverancier van de vorige huurder of verhuurder. Denk je erover na om bij de verhuis je huidige energiecontract op te zeggen? Dan is het verstandig om het huidige gas- en elektriciteitsaanbod te bekijken. CallMePower heeft een handige energiegids voor je opgesteld, zodat je precies kunt zien welke leverancier momenteel de goedkoopste gas en elektriciteit aanbiedt.

Denk eraan dat wanneer je verhuist en je een gas en elektriciteitscontract wilt stopzetten, je rekening moet houden met de opzegtermijn van één maand. De opzegtermijn begint op de dag nadat je hebt opgezegd. De lengte van het energiecontract heeft geen invloed op de lengte van de opzegtermijn.

Het federale Consumentenakkoord Het federale Consumentenakkoord stelt dat bij een verhuizing nooit een schadevergoeding in rekening gebracht kan worden voor het verbreken van je energiecontract, zelfs niet als je bij de verhuizing overstapt naar een andere energieleverancier. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er een opzeg vergoeding in rekening zal worden gebracht.

Je huidige energiecontract mee verhuizen

Neem je elektriciteit en aardgas af of één van beide bij een energieleverancier dan krijg je bij een verhuis te maken met het energieovernamedocument. Hier is er sprake van 2 overnamedocumenten (voor je gas en/of elektricteit), te weten:

Deze documenten leggen de respectievelijke meterstanden voor elektriciteit en gas vóór de verhuis. Ze dienen ondertekend te worden door beide partijen, en aangeleverd te worden door de verhuurder. De opname van de meterstanden gebeurt bij voorkeur in de aanwezigheid van beide partijen. Indien de verhuurder dit al voor zijn rekening nam, ga dan de gegevens even na voor je de documenten ondertekent.

Voor de verhuis van je energie kun je gebruikmaken van het energieovernamedocument van CallMePower. Je gebruikt dit document voor het doorgeven en bevestigen van de meterstanden aan de nieuwe energieleverancier. We hebben een artikel geschreven met uitleg over het invullen van het energieovernamedocument.

Overnamedocument verhuis van water

Het overnamedocument voor water dien je te bezorgen aan het regiokantoor van de waterleverancier voor de levering van drinkwater. Net als bij het energieovernamedocument vul je het overnameformulier best samen in met de andere partij tijdens de sleuteloverdracht (of een ander moment rondom de overdracht van de woning). Je vult de meterstand in en ondertekent gezamenlijk het document. Je kunt gebruik maken van het verhuisformulier op de website van jouw drinkwaterleverancier:

  • Watergroep (het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen), Pidpa of anders Farys voor het Vlaams Gewest;
  • Vivaqua voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
  • Société Wallonne des Eaux voor Wallonië.

Energieprestatiecertificaat (EPC) bij verhuis

gas en elektriciteit

Vraag de verhuurder naar het energieprestatiecertificaat (EPC) van het pand dat je huurt en doe dit bij voorkeur vóór je de huurovereenkomst afsluit. De energiescore die is weergegeven, geeft je namelijk een idee van de energiezuinigheid van de woning.

Dit energieprestatieertificaat moet de verhuurder kunnen voorleggen en de EPC-keuring dient te worden gedaan door een erkend energiedeskundige of keuringsorganisme. Het laatste herken je aan de ronde stempel “Energiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie” die voorkomt op de eerste pagina van het certificaat.

Goedkoper energietarief na verhuis

Het kan voorkomen dat na je verhuis veranderingen in je huishouden plaatsvinden, waardoor je recht hebt op een sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Dit lagere tarief wordt toegekend aan personen die een bepaalde uitkering of tegemoetkoming krijgen. Om recht te hebben op het sociale tarief voor energie moet jij, of iemand anders uit jouw huishouden, een van de onderstaande uitkeringen ontvangen.

  • Een uitkering van het OCMW;
  • Een uitkering van de FOD Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een Handicap;
  • Een uitkering van de Zorgkas;
  • Een uitkering van Oprgoeien;
  • Een uitkering van de Federale Pensioensdienst.

Let op, wanneer je een bewoner bent van sociale huisvesting krijg je niet automatisch het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. De beheerder van het appartement moet hiervoor bepaalde stappen zetten.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te regelen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Regel je verhuizing in slechts één gesprek!

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Gemiddelde factuur gas en elektriciteit

Wanneer je erover nadenkt om van energieleverancier te veranderen, zul je hoogstwaarschijnlijk je eventuele energiefactuur willen berekenen. Hiervoor heb je echter wel je gemiddelde verbuik nodig. We hebben een gids opgesteld met het gemiddelde elektriciteitsverbruik en het gemiddelde gasverbuik van huishoudens in België. Hier kun je het gemiddelde energieverbruik per gezinsgrootte bekijken.

Naast informatie over het gemiddelde energieverbruik, vind je in onze gids ook tips over het verlagen van je gas- en elektriciteitsverbruik. Op die manier kun je jouw energierekening verminderen.

De verhuischecklist

Bij een verhuis komt erg veel kijken. Zo moet je niet alleen je energiecontracten regelen, maar ook denken aan het verhuizen van je zonnepanelen Om er zeker van te zijn dat je geen enkele stap vergeet, download je onze verhuischecklist door te klikken op de onderstaande knop.