logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Zonnekaart voor oriëntatie zonnepanelen of zonneboiler

Geactualiseerd op
minuten lezen
zonnekaart

Met behulp van een zonnekaart is het mogelijk om te achterhalen of jouw dak geschikt is voor het installeren van zonnepanelen of een zonneboiler. Hoewel de zonnekaart een handig hulpmiddel is, kun je ook zelf de oriëntatie van zonnepanelen bepalen. In dit artikel leggen we alles uit over de zonnekaart.

Wat is een zonnekaart?

Een zonnekaart is een online tool die je kan helpen om te bepalen of jouw dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen of een zonneboiler. Door je adres in te vullen kan de tool een inschatting maken van de efficiëntie voor het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler op het dak van je woning.

Hoe werkt een zonnekaart?

Dankzij hoogtemetingen en gegevens over daken kan er een score per dak worden toegekend. De berekening voor deze score wordt gedaan middels het bepalen van de oppervlakte, de oriëntatie en de hellingshoek van het dak.

Vervolgens zal de zonnekaart aangeven hoe interessant het is om zonnepanelen of een zonneboiler te installeren op het dak van jouw woning. Daarnaast geven sommige tools ook aan wat onder andere de terugverdientijd, de beschikbare zonnepanelen premies en de geschatte kosten zijn.

Zonnekaart Energiebesparen app

Op de website van de Vlaamse overheid is het mogelijk om gedetailleerde informatie over de installatie van zonnepanelen of een zonneboiler op het dak van jouw woning te ontvangen. De Energiebesparen.be zonnekaart is gratis beschikbaar en werkt voor (bijna) alle woningen en bedrijfspanden in Vlaanderen.

Bezoek de Energiebesparen.be zonnekaart.

Zonnekaart Wallonië en Brussel

In Wallonië en Brussel is er geen zonnekaart beschikbaar die vergelijkbaar is met de Vlaamse zonnekaart. In Wallonië en Brussel zul je de oriëntatie en berekeningen betreffende kosten en premies dus zelf uit moeten rekenen. Er is enkel een tool beschikbaar om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen, maar de mogelijkheden en berekeningen zijn erg beperkt.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Hoewel een zonnekaart uiteraard een goed hulpmiddel kan zijn om de efficiëntie van zonnepanelen of een zonneboiler te bepalen, hebben de zonnekaart apps ook beperkingen.

De meest belangrijke beperking is dat de zonnekaart meestal geen rekening houdt met de omgeving. Een boom of de schaduw van een gebouw wordt in de berekeningen niet meegenomen. Om deze reden is het aan te raden om ook zelf de oriëntatie van de zonnepanelen te bepalen.

Zelf oriëntatie zonnepanelen dak bepalen

Doordat de zonnekaart beperkingen heeft, is het aan te raden om ook zelf de oriëntatie van de zonnepanelen te bepalen. Dit kan door de ligging van je woning en dak te analyseren.

Elke dag komt de zon op in het oosten en gaat deze weer onder in het westen. De zon bereikt haar hoogste punt in het zuiden, op het midden van de dag. Om deze reden is de beste oriëntatie voor zonnepanelen een dak dat gericht is op het zuiden, simpelweg omdat deze ligging de meeste zonuren heeft.

Beste locaties België plaatsing zonnepanelen

Zonnepanelen

De zonuren in België verschillen per provincie, waardoor de potentiële opbrengst in sommige provincies hoger is dan in anderen.

De provincie met de meeste zonuren is West-Vlaanderen. De gemiddelde jaarlijkse zonnestraling is volgens het KMI 3,1 kWh per m² per dag. De zonnestraling in de provincies Henegouwen, Waals-Brabant en Luxemburg zijn ook relatief hoog.

De provincies met de minste zonuren zijn Luik en Antwerpen. De zonnestraling in deze provincies ligt volgens het KMI tussen de 2,7 en 2,8 kWh per m² per dag.

Meer zonuren draagt uiteraard bij aan het rendement van zonnepanelen. Om elektriciteit te produceren is er nou eenmaal zon nodig. Over het algemeen is het verschil in zonuren tussen de provincies in België is echter te klein om een significant verschil te maken in de opbrengst van de zonnepanelen.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Zonnekaart zonnepanelen of zonneboiler installeren

Bij het gebruiken van een zonnekaart zal je in de meeste gevallen een vergelijking krijgen tussen de installatie van zonnepanelen en een zonneboiler. Dit zijn twee zeer verschillende systemen en kunnen tot verschillende opbrengsten en besparingen leiden.

Zonnekaart zonnepanelen installeren

Zonnepanelen zijn voor de meeste personen een bekend fenomeen. Het gebruik van zonne-energie zal je elektriciteitsfactuur direct verlagen, doordat je veel minder stroom hoeft af te nemen bij je energieleverancier. Daarnaast zijn zonnepanelen in de meeste gevallen rendabel, waardoor je binnen een aantal jaar de investering terug zult verdienen.

De installatie van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij kan ervoor zorgen dat je bijna geen stroom meer af hoeft te nemen van je energieleverancier. Overdag laadt de thuisbatterij op met zonne-energie, zodat deze op een later moment gebruikt kan worden.

Zonnepanelen bij energieleverancier Het is ook mogelijk om zonnepanelen door je energieleverancier te laten installeren. Bekijk onze pagina over de Eneco zonnepanelen of de ENGIE zonnepanelen voor meer informatie.

Zonnekaart zonneboiler installeren

Zoals de naam al doet vermoeden, is een zonneboiler een boiler die met zonne-energie werkt. Een zonneboiler levert een deel van het warm water in een woning en is dus een toevoeging, niet een vervanging.

Over het algemeen is een zonneboiler minder bekend en wordt ook minder vaak geïnstalleerd in België. Het is echter een systeem dat ook een grote besparing kan opleveren die in sommige gevallen zelfs vergelijkbaar is met die van zonnepanelen.

Zonnekaart Vlaanderen en de klimaatdoelstellingen

De Vlaamse zonnekaart app is door de Vlaamse regering in het leven geroepen om de installatie van groene energiebronnen verder aan te moedigen. Doordat de zonnekaart ons helpt om de geschiktheid van onze daken te bepalen, is een overweging om zonnepanelen of zonneboilers te plaatsen minder ingewikkeld.

Energietransitie Vlaanderen

Door de installatie van zonnepanelen of een zonneboiler draag je direct bij aan de energietransitie in België. Zowel de installatie van zonnepanelen als een zonneboiler zal zorgen voor een besparing op je energiefactuur, maar vooral een vermindering van je CO2-uitstoot.

Het verkleinen van onze ecologische voetafdruk is een belangrijke stap om de klimaatdoelstellingen te behalen en klimaatverandering tegen te gaan.

Word klimaatneutraal! Door CO2-compensatie is het mogelijk geheel klimaatneutraal te leven.

Geen zonnekaart, wel groene energie

Het is niet nodig om zonnepanelen of een particuliere windmolen te installeren om gebruik te maken van groene stroom. In België zijn er een groot aantal leveranciers die standaard groene stroom aanbieden. Sluit je een energiecontract af bij één van deze leveranciers, ben je gegarandeerd van groene stroom en draag je dus ook bij aan de energietransitie.

Bekijk onze pagina met de groenste energieleveranciers en stap over!

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 29 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.