CO2-compensatie
co2-uitstoot

CO2-uitstoot compenseren?

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies over CO2-compensatie.

CO2-compensatie
co2-uitstoot

CO2-uitstoot compenseren?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis treug tijdens onze openingsuren.

Ecologische voetafdruk: wat betekent het?

Geactualiseerd op
minuten lezen
ecologische voetafdruk

Een manier om de impact van een land of persoon op de wereld te meten is met de ecologische voetafdruk Hiermee wordt er gekeken naar hoeveel hectare een persoon nodig heeft om te voorzien in levensonderhoud. De ecologische voetafdruk van België bedraagt 6,9 hectare per persoon.

Wat is een ecologische voetafdruk?

Met onze dagelijkse activiteiten stoten we verschillende soorten gassen uit. Zowel in huis, als onderweg en op het werk. We verbruiken energie en produceren warmte binnen de ozonlaag. Dit kan zijn door transport, maar ook de consumptie van goederen, zoals voedsel, heeft een impact op je ecologische voetafdruk.

De ecologische voetafdruk betekenis kan worden samengevat als de hoeveelheid land- en wateroppervlakte er nodig is voor de productie van alle goederen om één persoon te voorzien in levensonderhoud en het verwerken van het afval dat hierbij vrijkomt.

Ecologische voetafdruk betekenis

Volgens de ecologische voetafdruk betekenis geeft de ecologische voetafdruk dus aan hoeveel grond één persoon nodig heeft om te voorzien in levensonderhoud. De ecologische voetafdruk wordt dan ook uitgedrukt in hectares.

Wat is Overshoot Day? Overshoot Day is de dag waarop alle natuurlijke hulpbronnen van de planeet zijn verbruikt. Deze dag wordt elk jaar berekend en treedt steeds vroeger op als gevolg van onder meer over landbouw, broeikasgassen en een toenemende wereldbevolking.

Hoe ecologische voetafdruk berekenen?

Het berekenen van je ecologische voetafdruk kan best lastig zijn. Dit komt vooral doordat een groot aantal elementen invloed hebben op deze voetafdruk. Om je ecologische voetafdruk te berekenen, moet je in ieder geval rekening houden met twee elementen:

  1. De biocapaciteit van de aarde, oftewel het vermogen dat onze planeet heeft om natuurlijke hulpbronnen te genereren.
  2. De consumptie van deze hulpbronnen door de mens en het afval dat vrijkomt bij deze productie.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Ecologische voetafdruk België

De ecologische voetafdruk verschilt uiteraard per persoon. Niet iedereen heeft dezelfde levensstijl, waardoor verschillende personen ook een verschillende ecologische voetafdruk hebben. Volgens het Global Footprint Network is de ecologische voetafdruk van een gemiddelde Belg 6,9 hectare.

De biocapaciteit van België is echter slechts 0,82 hectare per capita. Dit is de hoeveelheid hectare aan natuurlijke productiebronnen die er beschikbaar is binnen een land. In België zijn dus ruim acht keer minder minder natuurlijke energiebronnen beschikbaar voor het levensonderhoud van alle inwoners van België.

Wat is de ecologische voetafdruk per land?

De ecologische voetafdruk per land is zeer verschillend. Vooral ontwikkelde landen hebben een significant grotere ecologische voetafdruk dan landen die minder ontwikkeld zijn. Dit komt vooral doordat inwoners van deze landen meer reizen, de financiële middelen hebben om luxe producten te kopen en over het algemeen meer vlees eten.

Op de onderstaande kaart is de ecologische voetafdruk per land weergegeven. Qatar heeft de hoogste ecologische voetafdruk ter wereld, terwijl het kleine land Timor-Lest, in zuid-oost Azië de laagste ecologische voetafdruk per capita heeft.

Wat is de ecologische voetafdruk van Europa?

Volgens het Global Footprint Network is de ecologische voetafdruk van Europa gemiddeld 4,4 hectare per capita. Hiermee is de ecologische voetafdruk een stuk lager vergeleken met Noord-Amerika, waar de voetafdruk 7,1 hectare per capita is.

In Europa heeft Luxemburg de hoogste ecologische voetafdruk, namelijk 12,8 hectare per capita. Nederland en Duitsland hebben een lagere voetafdruk vergeleken met België, 5,7 namelijk en 4,7 hectare per capita respectievelijk.

Evolutie ecologische voetafdruk

Door de energietransitie en de grote investeringen in hernieuwbare energie lijkt het vaak dat onze ecologische voetafdruk sterk afneemt. Dit is echter niet het geval.

In veel westelijke landen is de ecologische voetafdruk over de afgelopen jaren redelijk gelijk gebleven. Dit komt vooral doordat voedselconsumptie een grote invloed heeft op onze ecologische voetafdruk en mensen meer zijn gaan reizen.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Hoe ecologische voetafdruk verkleinen?

Je ecologische voetafdruk verkleinen is een stuk gemakkelijker dan je denkt en kan op een groot aantal manieren. Het verkleinen van je voetafdruk kan al door een aantal kleine aanpassingen, zonder veel te veranderen in leefstijl. We leggen hieronder uit hoe een ecologische voetafdruk verkleinen werkt.

Waarom ecologische voetafdruk verkleinen?

Een ecologische voetafdruk is een goede manier om te meten wat de impact van je leefstijl op de aarde is. Dit komt omdat bij een ecologische voetafdruk meer dan alleen de directe CO2-uitstoot wordt meegenomen.

Het verkleinen van je ecologische voetafdruk kan een grote rol spelen in het tegengaan van luchtvervuiling, klimaatverandering en de opwarming van de aarde.

Ecologische voetafdruk verkleinen tips

Het verkleinen van je ecologische voetafdruk is makkelijker dan je denkt. Enkele tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzamer te leven zijn:

  1. Stap over naar een groene energieleverancier.
  2. Kies voor lokale en seizoensgebonden producten.
  3. Consumeer minder vlees of zuivel.
  4. Compenseer je CO2-uitstoot door middel van CO2-compensatie.
  5. Kies voor de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp.
  6. Kies voor de trein of fiets voor korte afstanden.
  7. Verlaag je waterverbruik door de installatie van een slimme douchekop.

Groene energieleveranciers vergelijken? Energie vergelijken doe je met de gratis CallMePower-vergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 10 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.