Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons voor advies, geheel gratis en vrijblijvend!

Groenste energieleveranciers in België 2021 vergelijken

Groenste energieleverancier

Groene elektriciteit en duurzaamheid zijn populairder dan ooit. De afgelopen jaren zijn er een groot aantal groene leveranciers bijgekomen en zijn grote leveranciers ook groene stroom aan gaan bieden. Maar welke leveranciers zijn eigenlijk het groenst? En hoe verschillen deze leveranciers in prijs? We laten het zien in onze groene energie ranking.


Groenste energieleverancier ranking methodologie

Groene energie ranking

In dit onderzoek zijn alle energieleveranciers in België opgenomen die groene stroom leveren aan een brede groep consumenten. Coöperatieven die een hoge investering van de consument vragen om klant te worden of die enkel zeer lokaal leveren zijn buiten beschouwing gelaten.

De leveranciers zijn onderzocht op basis van een aantal punten die bepalen hoe groen een energieleverancier is. De energieleveranciers zijn op de volgende punten onderzocht:

  1. De hoeveelheid geleverde groene energie ;
  2. De hoogte van de investeringen in groene energie ;
  3. De oorsprong van de groene energie.

De hoeveelheid geleverde groene energie is vergeleken met de totale hoeveelheid geleverde energie. Sommige energieleveranciers leveren namelijk maar deels groene stroom. Daarnaast worden de investeringen onderzocht. Sommige leveranciers investeren sterk in groene energie, waar anderen enkel groene stroom aankopen.

Als laatste is de oorsprong van de groene energie onderzocht. Sommige energieleveranciers wassen hun stroom groen door de aankoop van Co2 certificaten. De geleverde stroom is dan nog steeds afkomstig uit een vervuilende elektriciteitscentrale, oftewel grijze stroom, maar de Co2 die hierbij vrij kwam is gecompenseerd.

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons voor advies, geheel gratis en vrijblijvend!

Groene energie België

In het totaal zijn er drie verschillende groene energiebronnen; windenergie, zonne-energie en waterkracht. In België worden al deze drie energiebronnen gebruik voor het opwekken van duurzame energie. Energieleveranciers die gebruik maken van één van deze energiebronnen worden dan ook als groen gezien.

Hoeveelheid geleverde groene energie

Een hoop leveranciers leveren groene elektriciteit. Echter, levert een klein aantal enkel groene stroom. Dit betekend dat hoewel sommige tarieven bestaan uit groene stroom, andere tarieven normale 'grijze' stroom zijn. We kijken in dit onderdeel naar hoeveel procent van het totale aantal geleverde stroom ook daadwerkelijk groen was. Hoe hoger het percentage, hoe beter.

In de tabel hieronder kan je de vijf energieleveranciers van België vinden die het hoogste procentuele aantal groene stroom leveren.

Hoogste percentage groene stroom
Energieleverancier Hoeveelheid groene stroom in %
Trevion 100%
Aspiravi 100%
Bolt 100%
Eneco 72,4%
Mega 70%

De bovengenoemde energieleveranciers leveren enkel groene of grotendeels groene stroom. De meeste van deze groene stroom is afkomstig uit windenergie en zonne-energie. Daarnaast is het grootste gedeelte ook geproduceerd in België.

Wel geven energieleveranciers aan dat bij een plotselinge grote toename in de vraag van elektriciteit ze mogelijk tijdelijk gebruik maken van grijze elektriciteit om het tekort aan te vullen. Echter, onder normale omstandigheden zijn de bovengenoemde percentages de daadwerkelijke hoeveelheid geleverde groene stroom.

Investeringen in groene stroom

Groene stroom moet natuurlijk ook geproduceerd worden. Dat is niet goedkoop, want de investeringen die nodig zijn voor groene energie zijn zeer hoog. Een investering van een energieleverancier in groene energie wordt daarom ook gezien als een sterke toewijding naar het leveren van groene energie.

In de tabel hieronder kan je de vijf energieleveranciers van België vinden die het sterkst in groene stroom investeren. Deze leveranciers zijn vergeleken op de hoogte van de investeringen in Euro's.

Grootste investeerders in groene energie
Energieleverancier Investeringen
Eneco Zeer hoog
Aspiravi Hoog
Lampiris Gemiddeld
Trevion Gemiddeld
ENGIE Electrabel Gemiddeld

Er zijn niet veel energieleveranciers in België die sterk investeren in groene energie. Veel van de groene leveranciers, zoals Bolt, kopen de elektriciteit in op de energiemarkt voor groene energie en produceren dus niet zelf.

Eneco loopt sterk voorop in investeringen in groene energie in België en is al de grootste producent van zonne-energie in België. De hoeveelheid geproduceerde groene energie van Eneco is ook sterk gestegen van 6.335 GWh in 2019 naar 8.413 GWh in 2020. Aspiravi aan de andere kant investeert sterk in windenergie en heeft al 378 windturbines in binnen- en buitenland.

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons voor advies, geheel gratis en vrijblijvend!

Oorsprong groene stroom

Een hoop energieleveranciers wassen hun stroom groen. De daadwerkelijk geleverde stroom is nog steeds grijs, maar wordt verkocht als groene stroom. Dit komt omdat deze leveranciers certificaten aanschaffen voor Co2 compensatie. De uitstoot die vrijkomt bij de geleverde stroom wordt dus gecompenseerd door middel van financiering van projecten die Co2-uitstoot verminderen.

In de tabel hieronder geven we de 5 groenste elektriciteitsleveranciers die echt groene stroom leveren:

Echt groene stroomleveranciers
Leverancier Oorsprong
Trevion 100% groene Belgische stroom
Aspiravi 100% groene stroom
Bolt 100% groene Belgische stroom
Eneco 100% groene Belgische stroom
Mega 92,6% groene stroom

Welke energieleverancier is het groenst?

Na het analyseren van de drie belangrijkste punten voor groene stroom kunnen we concluderen dat de groenste energieleverancier van België Eneco is. Dit komt door de hoeveelheid geleverde groene stroom, de hoge investeringen en de echtheid van deze groene stroom. De afgelopen jaren heeft deze leverancier zeer veel geïnvesteerd in groene energie en is de productie ook sterk toegenomen.

Naast Eneco kan ook worden geconcludeerd dat zowel Aspiravi als Trevion zeer groene leveranciers zijn en dus ook het overwegen waard als je wilt overstappen naar een groene leverancier. Ook Bolt is een goed alternatief voor groene energie, maar investeert hier zelf nog niet in.

Dit zijn dus de energieleverancier in België die het groenst zijn. Hierdoor dragen zij ook het sterkst bij aan de energietransitie en gaan hierdoor dus ook klimaatverandering tegen.

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons voor advies, geheel gratis en vrijblijvend!

Windmolens België

Windmolens België

Bijna 44% van de geïnstalleerde elektriciteit in België is afkomstig uit hernieuwbare energie en dit getal neemt nog altijd snel toe. Een groot gedeelte hiervan, 17,8% is afkomstig van windenergie. Deze windmolenparken staan zowel op zee als op land en de verdeling hiervan is ongeveer gelijk.

België behoort tot de wereldtop in windenergie op zee. Momenteel staat België op de vijfde plaats, achter Groot-Brittannië, Duitsland, China en Denemarken.

Groene energie België

Hoewel windmolens een significant aandeel hebben in groene energie in België, is dit niet het grootste aandeel. De grootste capaciteit, namelijk zonne-energie. De totale capaciteit van zonne-energie in België bedraagt 22,8% van het totaal, net achter fossiele energie (27,8%) en kernenergie (22,4%). Let op dat dit de productiecapaciteit is, de zon moet dus wel schijnen!

Kosten groene stroom

Nu je weet wie de groenste energieleveranciers van België zijn, is het ook belangrijk om de tarieven te vergelijken. Hieronder vergelijken we de tarieven van de populairste aanbiedingen van Eneco, Trevion en Aspiravi.

Deze tarieven zijn alle drie vaste tarieven met een looptijd van 1 jaar. Je zal dus 1 jaar lang de afgesproken prijs betalen. Indien je een variabel groen contract wilt, neem dan een kijkje op de tarief pagina van Eneco. Deze leverancier biedt namelijk een grote hoeveelheid verschillende groene tarieven aan.

Vergelijk groene energieleveranciers
Eneco Zon en Wind Trevion Aspiravi
Soort tarief Vast Vast Vast
Contractduur 1 jaar 1 jaar 1 jaar
Enkelvoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar) 60.000000 30.000000 30.250000
Energiekost (in €cent/kWh) 23.72000 16.67743 17.93300
Tweevoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar) 60.00 30.00 30.25
Energiekost (in €cent/kWh) dagtarief/ piekuren 26.81000 20.48659 20.66900
Energiekost (in €cent/kWh) nachttarief/ daluren 21.22000 14.28737 15.62900
Overstappen en keuzehulp
 02 585 31 31 (Gratis)

Huidige tarieven in november 2021

De bovenstaande tarieven zijn allemaal 100% groene stroom opgewekt door een aantal verschillende duurzame energiebronnen. Indien je de exacte oorsprong van de elektriciteit wilt weten, bekijk dan de tariefkaarten van de leverancier.

Geactualiseerd op