Offerte thuisbatterij aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een thuisbatterij. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Alles over thuisbatterij installatie, prijs en vergelijken

Geactualiseerd op
minuten lezen
Thuisbatterij

We denken steeds meer na over het slim gebruik van elektriciteit en de opslag ervan. Huishoudens die zelf energie opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen, verbruiken niet altijd direct alle elektriciteit. Een thuisbatterij kan in dit geval een interessante oplossing zijn. In dit artikel vind je alle informatie over de thuisbatterij, de thuisbatterij prijzen, vergelijkingen en premies in België.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is precies wat het woord al aangeeft, een batterij om thuis energie op te slaan. In de meeste gevallen wordt een thuisbatterij gebruikt door huishoudens met zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen, zoals een particuliere windmolen.

Op de momenten dat er veel groene stroom geproduceerd wordt, zal de overtollige elektriciteit worden opgeslagen in de thuisbatterij. Als de zon niet meer schijnt of de wind niet waait, kan de elektriciteit die eerder is opgeslagen alsnog worden gebruikt om bijvoorbeeld een elektrische auto op te laden.

Door een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en kan je energieverbruik worden geoptimaliseerd. Daarnaast draag je met een thuisbatterij bij aan de energietransitie in België.

Thuisbatterij en energieopslag Energieopslag is een belangrijke uitdaging voor het succes van hernieuwbare energiebronnen. Door de opslag van energie kan het verbruik van de vooraf geproduceerde elektriciteit verschoven worden naar het piekverbruik en het elektriciteitsverbruik worden verlaagd.

Soorten thuisbatterijen: lithium-ion, loodzuur en zoutwater

Thuisbatterijen zijn te verkrijgen in verschillende vormen en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld batterijen gemaakt van lithium-ion, loodzuur en van zoutwater.

  1. Lithium-ion thuisbatterijen hebben een relatief grote opslagcapaciteit. Dit soort batterijen zijn lichter qua gewicht en laden vrij snel op. Veel leveranciers van thuisbatterijen maken gebruik van deze grondstof.
  2. Loodzuur thuisbatterijen zijn voordeliger in de kosten ten opzichte van lithium-ion batterijen. Deze mogen echter niet volledig ontladen worden alvorens ze weer op te moeten laden om te voorkomen dat de levensduur korter wordt. Dit betekent dat de batterij zelf groter moet zijn. Daarnaast heeft loodzuur een negatieve impact op het milieu.
  3. Hybride thuisbatterijen zijn batterijen die een omvormer ingebouwd hebben die zowel voor de batterij als zonnepanelen dient. Dit soort thuisbatterijen is een goede optie wanneer de zonnepanelen en de batterij op hetzelfde moment geplaatst worden.

Tegenwoordig is de lithium-ion thuisbatterij de standaard geworden. Deze vervangen de oude loodzuur thuisbatterijen die ongeveer vijf jaar geleden nog populair waren.

Offerte thuisbatterij aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een thuisbatterij. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Thuisbatterij plaatsen om energiefactuur te verlagen

De voornaamste reden om ervoor te kiezen een thuisbatterij te installeren, is om de energiefactuur te verlagen. Een thuisbatterij installatie kan echter zeer kostbaar zijn, waardoor het niet voor iedereen mogelijk is om de energiefactuur te verlagen met een thuisbatterij.

Door energietarieven te vergelijken is ook mogelijk een hoop te besparen op je energiefactuur. Kies bijvoorbeeld het goedkoopste energietarief en verlaag je factuur direct!

Besparen op je energiefactuur? Energie vergelijken doe je met CallMePower!

Thuisbatterijen vergelijken

De afgelopen jaren zijn er een hoop nieuwe thuisbatterij merken bijgekomen. Deze thuisbatterij merken en fabrikanten verschillen vooral in opslagcapaciteit en prijs. In de tabel hieronder zijn enkele grote thuisbatterij fabrikanten weergegeven met een indicatie van de prijs.

Thuisbatterij merken vergelijken
Thuisbatterij merkOpslagcapaciteitGegarandeerde levensduurPrijs (incl. btw)
Eaton Nissan xStorage Home thuisbatterij6 kWh of 7,5 kWh10 jaarTussen € 5.000 en € 5.580
LG Chem thuisbatterij3,3 kWh, 6,5 kWh, 7 kWh of 10 kWh10 jaarTussen € 2.550 en € 5.180
Mercedes-Benz Energy thuisbatterij6 kWh, 9 kWh of 12 kWh10 jaar of 8.000 cycliTussen € 3.500 en € 6.500
Powervault thuisbatterij2 kWh, 4 kWh of 6 kWh10 jaarTussen € 2.800 en € 4.200
Solarwatt MyReserve thuisbatterij2,4 kWh modules in serie te installeren10 jaarOngeveer € 1.900 per module
Sonnen thuisbatterij2,5 kWh tot 15 kWh in serie (6 accu's)10 jaar of 10.000 cycli€ 8.500 voor 4 kWh
Tesla Powerwall thuisbatterij13,5 kWh tot 135 kWh in serie (10 accu's)10 jaar€ 7.060 + € 1.100 - 3.300 installatie

De getoonde prijzen zijn ter indicatie: de werkelijke kosten van de thuisbatterijen en hun installatie zijn aan te vragen in een offerte bij de fabrikant of leverancier.

Is de Sonnen thuisbatterij de beste thuisbatterij?

Sonnen is één van de marktleiders op het gebied van thuisbatterijen. Het bedrijf heeft een interessant aanbod van verschillende soorten thuisbatterijen en heeft reeds ruim 90.000 Sonnen thuisbatterijen geïnstalleerd. De kwaliteit en de specificaties van de Sonnen thuisbatterijen zijn echter vergelijkbaar met die van enkele concurrenten, zoals de Tesla thuisbatterij. Het is dus lastig om te zeggen welk merk de beste thuisbatterij aanbiedt.

Thuisbatterij prijs na installatie

Zoals in de vergelijking hierboven te zien is, kan de thuisbatterij prijs sterk verschillen per fabrikant. Daarnaast is het aan te raden om de thuisbatterij te laten installeren door een erkende technieker. Dit is overigens ook een voorwaarde voor het ontvangen van de thuisbatterij premie. De thuisbatterij installatiekosten liggen rond de € 500 tot € 1.000.

Verder is het noodzakelijk om een omvormer aan te schaffen. Zonnepanelen produceren gelijkstroom en de omvormer zet dit om in wisselstroom. Een thuisbatterij heeft een omvormer nodig die ervoor zorgt dat de batterij kan opladen en ontladen. Indien je al een pv-installatie thuis hebt, zal je een nieuwe omvormer aan moeten schaffen. Een nieuwe omvormer kost ongeveer € 2.000.

Als je een thuisbatterij tegelijkertijd met een pv-installatie plaatst, is het sterk aan te raden om te kiezen voor een hybride thuisbatterij.

Offerte thuisbatterij aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een thuisbatterij. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Premie thuisbatterij Fluvius

Huishoudens die ervoor kiezen een thuisbatterij te installeren, kunnen een premie van de Vlaamse overheid ontvangen. Deze premies zijn onlangs verlengd tot 2024 door de vrijmaking van extra budgetten.

De thuisbatterij premie staat los van de zonnepanelen premie. Het is dus mogelijk om beiden aan te vragen.

Voorwaarden premie thuisbatterij Fluvius in Vlaanderen

Om de thuisbatterij premie te ontvangen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden gelden bij het aanvragen van een thuisbatterij premie in Vlaanderen bij de netbeheerder Fluvius. Let op dat loodzuur thuisbatterijen niet in aanmerking komen voor de thuisbatterij premie.

De thuisbatterij premie voorwaarden in Vlaanderen die vanaf 1 januari 2022 gelden zijn:

  1. De thuisbatterij premie is alleen voor natuurlijke personen beschikbaar.
  2. De thuisbatterij premie aanvraag moet uiterlijk negen maanden na de laatste factuur worden ingediend.
  3. De hoofdmeter van de aansluiting op het elektriciteitsnet moet een Digitale meter zijn.
  4. Je moet eigenaar zijn van een decentrale productie-installatie voor elektriciteit met een maximaal vermogen van 10 kW.
  5. De thuisbatterij moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïnstalleerd zijn door een elektrotechnisch installateur en gekeurd volgens de AREI-normen.
  6. Er kan maximaal één thuisbatterij premie per EAN-code per tien jaar worden toegekend.
  7. De thuisbatterij moet minimaal tien jaar aangesloten blijven op het elektriciteitsnet.

Stopzetting premie thuisbatterij Vlaanderen

Let op: de premie voor thuisbatterijen in Vlaanderen is stopgezet per 31 maart 2023. Aanvragen na 1 juni worden niet meer geaccepteerd.

In Vlaanderen zijn de premies voor de installatie van thuisbatterijen stopgezet, met als deadline voor het verkrijgen van een premie dat de thuisbatterij uiterlijk op 31 maart 2023 gekeurd moet zijn met een AREI-keuringsattest.

De premie voor thuisbatterijen in Vlaanderen is stopgezet omdat uit een evaluatie bleek dat de subsidie niet noodzakelijk was om consumenten aan te moedigen tot de aanschaf van een thuisbatterij. Dit heeft geleid tot een snellere afbouw van de premie, waarbij de vrijgekomen middelen herbestemd worden voor andere ondersteuningsmaatregelen.

Hoogte thuisbatterij premie

De hoogte van de thuisbatterij premie is afhankelijk van de capaciteit van de thuisbatterij. In de tabel hieronder zijn de actuele thuisbatterij premies in Vlaanderen weergegeven.

Thuisbatterij premies Vlaanderen
 202220232024
0 tot 4 kWh€ 225 per kWh€ 150 per kWh€ 75 per kWh
4 tot 6 kWh€ 187,50 per kWh€ 125 per kWh€ 62,50 per kWh
6 t/m 9 kWh€ 150 per kWhGeen premieGeen premie
Vanaf 9 kWhGeen premieGeen premieGeen premie
Max per thuisbatterij€ 1.725, max 40 % factuur incl. btw€ 850, max 40 % factuur incl. btw€ 425, max 40 % factuur incl. btw

Raadpleeg de website van Vlaanderen energiebesparen.be voor meer informatie over de thuisbatterij premie.

Aanvraag thuisbatterij premie indienen

Een aanvraag voor een thuisbatterij premie kan je indienen op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Binnen vier tot zes maanden na de online aanvraag zal je een e-mail ontvangen over het toekennen van de premie. Indien de premie is goedgekeurd, zal deze binnen twee maanden worden uitbetaald.

Hoe moet je een thuisbatterij installeren?

Zoals eerder gezegd, moet de thuisbatterij installatie worden door een erkende technieker als je aanspraak wilt maken op de thuisbatterij premies van de Vlaamse overheid. Deze technieker moet nagaan of de installatie voldoet aan de AREI-normen, zodat de thuisbatterij veilig kan functioneren.

De thuisbatterij is te krijgen in verschillende vormen en maten. Over het algemeen heeft de accu een moderne uitstraling en is deze gemakkelijk te plaatsen aan of tegen de muur. Uiteraard is de grootte van de thuisbatterij ook afhankelijk van de capaciteit. Voor meer opslag is een grotere batterij nodig.

Thuisbatterij buiten plaatsen

In sommige gevallen is een thuisbatterij buiten plaatsen ook mogelijk. In dit geval moet de batterij ten allen tijden droog staan en mag deze niet direct op de grond worden geplaatst. Als de thuisbatterij zeer nat kan worden, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Controleer daarnaast ook in de productomschrijving van de fabrikant of het mogelijk is om de thuisbatterij buiten te plaatsen.

Offerte thuisbatterij aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een thuisbatterij. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Is een thuisbatterij rendabel?

Als je eenmaal een thuisbatterij hebt aangeschaft, gaat deze ook een lange tijd mee en zal de thuisbatterij dus voortdurend een kostenbesparing opleveren. De gemiddelde thuisbatterij levensduur ligt tussen de 15 en 20 jaar.

Ondanks de lange thuisbatterij levensduur is het momenteel nog lastig om een zeer goed rendement te behalen met een thuisbatterij. Dit heeft vooral te maken met de hoge investeringskoten van zowel de thuisbatterij als zonnepanelen. De hoge energieprijzen en lagere productiekosten kunnen hier echter verandering in brengen.

Thuisbatterij rendement op lange termijn

Het thuisbatterij rendement op de lange termijn is door een aantal redenen aan het toenemen. De belangrijkste stimulans om een thuisbatterij aan te schaffen zijn de thuisbatterij premies, waardoor de aanschafprijs een stuk lager komt te liggen.

Bovendien is de thuisbatterij terugverdientijd door de hoge energieprijzen van 2021 en 2022 aanzienlijk verkort. Een thuisbatterij is namelijk een gemakkelijke en goede manier om deze hoge kosten te omzeilen.

Ook het feit dat steeds meer fabrikanten de markt van thuisbatterijen betreden, kan er mogelijk voor zorgen dat de aanschafprijs van thuisbatterijen verder gaat dalen. Door deze ontwikkelingen is het thuisbatterij rendement elk jaar weer aantrekkelijker.

Zonnepanelen met thuisbatterij

Zonder zonnepanelen is de thuisbatterij niet rendabel. Om die reden wordt er eigenlijk altijd geschreven over de combinatie van de thuisbatterij met zonnepanelen. Een thuisbatterij opladen met netstroom in de daluren levert te weinig op om hiervan te kunnen profiteren. Tegen de tijd dat je de thuisbatterij hebt terugverdient, heb je deze al twee keer moeten vervangen.

Geen thuisbatterij, wel groene stroom? Bekijk de groenste energieleveranciers van België en stap over naar een groen energiecontract!

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 23 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.