Een innovatieve manier van je eigen energie opslaan en gebruiken. De thuisbatterij biedt je meer zelfstandigheid!

groene energie vergelijken

Wil je groene energie thuis én besparen op je energiefactuur? Bel CallMePower!

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons voor advies, geheel vrijblijvend!

thuisbatterij energie opslaan besparen

Steeds meer denken we na over slim gebruik van energie en de opslag ervan. Hoe kunnen we besparen en voorkomen dat we opgewekte energie verspillen? Gelukkig wordt de techniek steeds beter en slimmer, waardoor mogelijkheden ook groeien. Wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt, verbruik je wellicht niet altijd alle energie. Hiervoor is de thuisbatterij in het leven geroepen, deze vangt overtollige energie op en bewaart deze voor later verbruik. In dit artikel vind je meer over onder andere de functies van de thuisaccu, hoe deze eruit ziet en hoe het zit met de premies.


Wat is een thuisbatterij?

thuisbatterij batterij huis

De thuisbatterij, het woord zegt het eigenlijk al. Het is een toestel, een batterij welke wordt opgeladen door input van energie. Deze opgeslagen energie kan op een later tijdstip worden gebruikt, waarmee je het huis kan voorzien van elektriciteit voor je verlichting en toestellen of voor warmte. De thuisbatterij is een duurzame keuze en zorgt voor optimalisatie van je energieverbruik.

Het batterijsysteem bestaat uit een aantal onderdelen:

 • Een vorm van energie ontvanger, zoals zonnepanelen,
 • Een omvormer,
 • Een elektriciteitsmeter,
 • De batterij zelf

Hiernaast zijn uiteraard de standaard onderdelen ook aanwezig, zoals de zekeringskast en de energiemeter.

Materialen en stoffen thuisbatterij

Één van de materialen waarvan de thuisaccu gemaakt kan zijn is Lithium-ion. Dit materiaal heeft bijvoorbeeld een sterke energiedichtheid en een lange levensduur. Ook zijn er batterijen die te vergelijken zijn met een loodaccu in een auto. Deze zijn gemaakt van lood met een soort gel tussen de platen, dit is echter niet de meest ruimtebesparende oplossing. Dan is er ook nog de batterij op basis van zeewater, dit klinkt en is tevens ook de meest milieuvriendelijke optie.

Elektriciteitsopslag in zowel chemicaliën als in water is mogelijk. Er wordt veel onderzocht en geëxperimenteerd met beiden om de beste oplossingen te kunnen bieden. Voor zowel opslag, kosten als de benodigde ruimte van de batterij.

Wat zijn de verschillen?

De batterijen zijn te verkrijgen in verschillende vormen en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld batterijen gemaakt van Lithium-ion, loodzuur en van zoutwater.

 1. Lithium-ion batterijen hebben een relatief grote opslagcapaciteit. Ze is wat lichter qua gewicht en laad vrij snel op. Veel leveranciers van de thuisbatterij maken gebruik van dit materiaal.
 2. Loodzuurbatterijen zijn voordelig in de kosten ten opzichte van Lithium-ionbatterijen. Deze mogen echter niet volledig ontladen worden alvorens ze weer op te moeten laden. Dit is om de levensduur niet te beperken. Echter houdt dit dus in dat de batterij zelf groter moet zijn. Hiernaast heeft deze batterij een grotere invloed op het milieu.
 3. Hybride batterijen, dit zijn batterijen die een omvormer ingebouwd hebben die zowel voor de batterij als voor de zonnepanelen dient. Deze batterij is een goede optie wanneer de zonnepanelen en de batterij op hetzelfde moment geplaatst worden.

Onafhankelijk van het net en energieleveranciers?

Indien je het overweegt om een thuisbatterij aan te schaffen, is het goed om te weten dat volledige onafhankelijkheid op dit moment nog niet mogelijk is. Uiteraard ben je al wel een heel stuk zelfstandiger met de thuisbatterij, dan wat voorheen mogelijk was. Maar volledig los van het distributienet is nog geen optie. Uiteraard is dit wel een toekomstperspectief waaraan gewerkt wordt door de producenten van de batterijen. Maar momenteel is vooral in de winter nog energie van het net nodig om de thuisbatterij en zonnepanelen aan te vullen. Ook is het vermogen van de batterij deels bepalend voor de hoeveelheid zelfstandigheid die je kan permitteren.

thuisbatterij woonkamer energie

Hoe werkt een thuisbatterij?

De thuisbatterij is eigenlijk een back-up van je energie productie. Wanneer je zonnepanelen eigenaar bent, zullen de panelen als eerste bron van energie dienen. Wanneer er niet genoeg zonlicht wordt opgevangen, komt de batterij van pas. Deze heeft tenslotte energie opgespaard voor wanneer dit nodig is. Indien ook de batterij leeg raakt wordt er overgeschakeld naar het distributienet. Zo ben je dus al grotendeels zelfvoorzienend en heb je meer zekerheid voor wanneer er stroompanne plaatsvindt.

Energie opslag

We hebben het over energie opslaan, maar hoe werkt dat dan eigenlijk? De thuisbatterij moet bestaan uit een opslagsysteem welke stroom bewaart en later ook weer ontlaadt. De energie wordt opgevangen door de zonnepanelen, vervolgens omgezet door de omvormer van gelijkspanning naar wisselspanning. En daarna wordt deze opgewekte energie gebruikt of opgeslagen. Er zijn verschillende materialen die energie kunnen opslaan. Je kan het beste denken aan een gewone batterij die wordt opgeladen door elektriciteit. Deze bewaart ook de energie voor later. Zo werkt het ook met de thuisbatterij. Deze ziet er alleen anders uit, is een stuk groter en heeft veel meer capaciteit nodig.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

De slimme meter en een thuisbatterij in huis

Bij het installeren van een thuisbatterij is het van belang dat ook de digitale ofwel slimme meter aanwezig is. Deze combinatie is nodig om de hoeveelheid energie te registreren en de extra hoeveelheid binnenshuis te houden. Indien je zonnepanelen hebt en de slimme meter, dan draait de meter terug zodra er een teveel is aan energie en injecteert deze het net met de overtollige energie. Op dat moment is de thuisbatterij handig om te hebben, in dat geval wordt namelijk de energie opgeslagen in plaats van teruggestuurd naar het distributienet.

Stroomuitval met de thuisbatterij

Één van de voordelen van de thuisbatterij is dat je bij stroompanne nog steeds gebruik kan maken van je eerder opgevangen energie. Ook blijven je zonnepanelen tijdens de panne uiteraard gewoon actief. Met de opslag van je energie ben je dus verzekerd van stroom, ook wanneer er iets misgaat op het net. Je bent meer zelfvoorzienend en meer onafhankelijk.

Hoe ziet de thuisaccu eruit en hoeveel ruimte heeft deze nodig?

thuisbatterij naast huis

De thuisbatterij is te krijgen in verschillende vormen en maten. Over het algemeen heeft de accu een moderne look en is deze gemakkelijk te plaatsen aan of tegen de muur. Je kan ervoor kiezen de batterij in huis te plaatsen, in de garage of zelfs buiten. Uiteraard is de grootte ervan ook afhankelijk van de capaciteit. Voor meer opslag is een grotere batterij nodig.

Wat is het formaat van de thuisbatterij?Bij een kleine batterij kan je denken aan 65cm hoog bij 45 cm breed. De gemiddelde batterij, van bijvoorbeeld het merk Tesla is zo’n 130cm hoog bij 86cm breed.

Zonnepanelen en de thuisbatterij

Zonder zonnepanelen is de thuisbatterij niet rendabel. Om die reden wordt er eigenlijk altijd geschreven over de combinatie van de thuisaccu met zonnepanelen. Met stroom van het distributienet kan je nog te weinig opslaan om hiervan te profiteren en tegen de tijd dat je de batterij hebt terugverdiend heb je deze al twee keer moeten vervangen.

zonnepanelen huis energie

Energie opslaan en zelf gebruiken

Met zonnepanelen is dit anders. De zonnepanelen produceren extra energie gedurende de uren dat je niet thuis bent of maar weinig energie verbruikt. Normaal gesproken gaat deze energie terug het net op, dus merk je er niet veel van. Met de thuisbatterij kan je die ‘verloren’ energie nu dus opvangen en zelf gebruiken.

Kan ik de batterij nu aanschaffen?

Wanneer je reeds zonnepanelen op je dak hebt is het een goed moment om de investering voor een thuisbatterij te overwegen. Mocht je erover denken om zonnepanelen aan te schaffen dan is het wellicht handig om beiden tegelijkertijd te laten installeren om vanaf het eerste moment al direct te profiteren van je eigen energie. Meer informatie over het aanschaffen en kenmerken van zonnepanelen kan je vinden in ons artikel over zonnepanelen.

Informeer je goed om de juiste keuze te maken voor het aan te vullen tarief. Voor het vergelijken van verschillende prijzen en energieleveranciers, ga naar onze vergelijker voor de beste deals of bel: ☎ 02 588 92 38!

Het prosumententarief

Het prosumententarief is er ook nog. Ondanks dat je de thuisbatterij hebt, blijft het prosumententarief van toepassing. Je zal altijd hoe dan ook nog deels van het net gebruik maken. Wellicht is dit heel weinig, dus kan je ook nagaan of een tarief gebaseerd op verbruik berekend kan worden. Deze zal waarschijnlijk lager liggen dan het prosumententarief, afhankelijk van het verbruik, de batterijcapaciteit en het soort zonnepanelen.

Premie thuisbatterij

geld besparen premie

Wellicht heb je er al over gehoord als je de thuisaccu wilt aanschaffen of al in huis hebt. De Vlaamse overheid keert nu een premie van 250 euro per kWh uit aan de gebruikers van de thuisbatterij. De maximum premie die wordt uitgekeerd is 3.200 euro. Deze premie wordt toegekend om verbetering van het klimaat te stimuleren en het distributienetwerk meer te ontlasten.

Criteria premie thuisaccu

Om in aanmerking te komen voor de premie moet er aan een aantal criteria worden voldaan:

 • Het moet een milieuvriendelijke batterij zijn
 • De batterij moet door een erkend installateur geplaatst worden
 • Je hebt of krijgt de digitale meter geïnstalleerd

De voordeligste thuisbatterij kan je voor zo'n 4000 euro aanschaffen. Maar hiermee ben je er dan nog niet. Houd ook rekening met kosten voor installatie en koppeling aan het netwerk.

Is de thuisbatterij de investering waard? Rendabel genoeg?

Als je eenmaal de thuisbatterij hebt aangeschaft, gaat deze ook lange tijd mee en zal deze dus een voortdurend voordeel in kosten opleveren. De gemiddelde levensduur van de batterij ligt tussen de 15 en 20 jaar. Het is echter, ondanks de lange levensduur, momenteel nog lastig om een fatsoenlijk rendement te behalen met de thuisbatterij. Dit heeft vooral te maken met de hoge investeringskosten, van zowel de batterij als de zonnepanelen.

De kosten voor de thuisaccu zelf liggen tussen de 4.000 tot 10.000 euro, afhankelijk van je keuze. Om het rendement en het voordeel te optimaliseren wordt er wel een premie door de Vlaamse Overheid toegekend. Op de lange termijn, naarmate de vraag ernaar groeit zal het steeds meer rendement opleveren. Uiteraard is het een voordelige manier van je eigen energie opwekken, want wat je produceert gebruik je ook zelf. Hiernaast is het grotendeels zelfvoorzienend zijn, voor velen een reden om de investering al te verwezenlijken.

Hoe meer gebruikers, hoe beter

Het lijkt misschien makkelijk gezegd, maar hoe meer mensen de batterij thuis laten installeren, hoe beter. Dit draagt namelijk bij aan de vordering van verbeteringen en hoeveelheid productie. Dit zal dan als gevolg hebben dat de kosten zullen dalen voor zowel energie als voor de batterij zelf. Als we allemaal energie thuis op gaan sparen en bewaren voor later, staat er minder druk op het distributienet en gaat onze eigen al opgewekte energie niet aan onze neus voorbij.

Leveranciers thuisaccu

Leverancier ok man

Er zijn maar een paar marktspelers die de thuisbatterij produceren en verkopen. Dit zal zeker met de tijd ook uitbreiden. Er zijn verschillende energieleveranciers die ook de aankoop van de thuisbatterij stimuleren. We noemen hieronder een aantal van de producenten en het model wat zij op de markt hebben gebracht.

 • Tesla - Powerwall
 • LG - Chem
 • Sonnen - Eco Compact home battery
 • Solarwatt - MyReserve
 • Fenecon - Mini
 • Mercedes-Benz - Energy battery

Er zijn nog veel opkomende verbeteringen van de thuisbatterij en de voordelen zullen ook groeien met de tijd. Informeer je goed bij verschillende leveranciers en bronnen om de beste keuze te maken voor je huishouden.

energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Geactualiseerd op