Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Windmolen particulier gebruik voor windenergie thuis

Windmolen Particulier

Door de recente ontwikkelingen op het gebied van windenergie wordt een windturbine ook toegankelijk gemaakt voor particulieren. Is een particuliere windmolen eigenlijk wel een goed alternatief voor zonnepanelen? En is een particuliere windturbine rendabel? In dit artikel leggen we alles uit over particuliere windmolens en de plaatsing ervan in België.


Windenergie en particuliere windmolen

We zien windmolens steeds vaker opduiken; langs wegen, kanalen en de zee. Vanuit financieel oogpunt lijkt het plaatsen van een windmolen een aantrekkelijke investering. Zeker nu de energieprijzen records breken, kan het aantrekkelijk zijn om te kijken naar andere manieren om elektriciteit op te wekken.

Of het voor particulieren ook aantrekkelijk is om een windmolen te laten plaatsen en groene stroom op te wekken, lees je hieronder.

Wat is een particuliere windmolen?

Als we het over een windmolen particulier gebruik hebben, bedoelen we kleine windmolens of windturbines voor 'particulier gebruik' met een hoogte van maximaal 15 meter en een vermogen onder 25 kW.

De wieken van een windmolen voor particulieren zijn ook een stuk kleiner. Bij een verticale windturbine zijn er zelfs amper wieken. Hierdoor is het plaatsen van een windmolen thuis een optie voor particulieren als alternatief van zonnepanelen voor het opwekken van hernieuwbare energie.

Wat is een windwokkel?

Een windwokkel is in principe een kleine versie van een kleine windturbine. Zoals de naam al aangeeft, heeft een windwokkel de vorm van een wokkel. Het grote voordeel van het plaatsen van een windwokkel is het feit dat deze windmolen aanzienlijk kleiner is dan een normale windturbine en goedkoper is in aanschaf. De opbrengsten van een windwokkel zijn echter relatief laag.

energie advies
energie advies

Informatie of advies over energie ontvangen?

Bel CallMePower voor gratis advies van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Informatie of advies over energie ontvangen?

Dien een gratis terugbelverzoek en we nemen tijdens onze openingsuren contact met je op.

Waarom een windmolen thuis plaatsen (of niet)?

De voornaamste reden om zelf windenergie op te wekken en een windmolen te laten plaatsen is om onafhankelijker te worden van de energieleverancier door minder elektriciteit af te nemen. Daarnaast heeft het plaatsen van een particuliere windmolen ook nog eens een financieel voordeel.

Het plaatsen van een particuliere windmolen is echter een stuk lastiger dan het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast vereist een windmolen over het algemeen een grotere investering dan een pv-installatie. Hieronder bekijken we de belangrijke voor- en nadelen van een windmolen thuis.

Nieuwe energieleverancier kiezen? Vergelijk energieleveranciers en kies voor de beste aanbieding!

Voordelen windmolen particulier gebruik

Door gebruik te maken van een windturbine thuis, zal je een elektriciteitsproducent worden. Hierdoor zal de hoeveelheid elektriciteit die je af moet nemen van de energieleverancier sterk worden verlaagd. Daarnaast bestaat er een grote kans dat je elektriciteit kan leveren aan het energienet.

Net zoals bij zonnepanelen, is het bij een particuliere windmolen mogelijk om een injectievergoeding te ontvangen voor de elektriciteit die je aan het energienet levert. Hierdoor kan het rendement van de windmolen aanzienlijk worden verhoogd. Hieronder bekijken we alle voordelen van een windmolen voor particulier gebruik.

Lagere energiefactuur met windmolen thuis

Door de hoge energieprijzen in 2021 en 2022 kijken steeds meer huishoudens naar mogelijkheden om zelf elektriciteit op te wekken en naar mogelijkheden om hun energieverbruik te verlagen. Een voorbeeld hiervan zijn de lange wachtlijsten voor het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.

Een particuliere windmolen kan ook bijdragen aan het drastisch verlagen van de energiefactuur. De elektriciteit die je met een windmolen thuis kunt opwekken is in principe helemaal gratis, waardoor de besparingen hoog op kunnen lopen.

Hoge energiefactuur? Je energiefactuur verlagen doe je met de tips van CallMePower!

Lagere CO2-uitstoot met windmolen thuis

De CO2-uitstoot die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit is bij windenergie ongeveer 50 keer lager dan bij het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstoffen. Alleen bij de bouw (transport en verrijking van grondstoffen) en afbreuk van een windmolen komt CO2 vrij. Een windmolen thuis gebruiken als energiebron is dus een zeer schone manier voor het opwekken van elektriciteit.

Daarnaast verlaag je met een windmolen thuis niet alleen de CO2-uitstoot. Thuis windenergie opwekken zorgt voor minder luchtvervuiling en gaat klimaatverandering tegen.

Lagere CO2-uitstoot? Bekijk hoe CO2-compensatie kan bijdragen aan een verkleining van je ecologische voetafdruk!

Windenergie thuis als onuitputtelijke energiebron

Het grootste voordeel van windenergie thuis is het feit dat de wind een onuitputtelijke energiebron is en deze geheel gratis kan worden gebruikt. Ook al waait het niet altijd, zal het niet zomaar voor altijd stoppen met waaien. Met een particuliere windturbine haal je dus elektriciteit uit een gratis en onuitputtelijke bron, iets dat bij fossiele brandstoffen niet het geval is.

Groen imago met een particuliere windmolen

Wie een particuliere windmolen bezit, promoot op deze wijze windstroom en draagt een groen imago uit naar de buitenwereld. Volgens KPMG brengt 72 % van de Belgische ondernemingen een duurzaamheidsrapport uit. Dit betekent dat bijna driekwart van de ondernemingen in België actief bezig is met duurzaamheid.

Een kleine windmolen is daarom voor ondernemingen niet alleen goed voor het milieu en de energiefactuur, maar ook voor het beeld dat de onderneming uitstraalt.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Nadelen windmolen particulier gebruik

Er is veel kritiek (terecht of onterecht) op windmolens. Er zijn nu eenmaal ook tegenstanders van windenergie. Zelfs waar mensen positief tegenover duurzame energiebronnen staan, kunnen ze principieel tegen de plaatsing van windmolens zijn. In dit onderdeel bekijken we alle nadelen van het plaatsen van een windmolen voor particulier gebruik.

Geen windmolen thuis, wel groene stroom? Bekijk de groenste energieleveranciers van België voor écht groene stroom!

Wind gebruiken als energiebron voor windmolen thuis

Om een windmolen goed te laten werken is er uiteraard wind nodig. In België is er over het algemeen genoeg wind, maar hier zijn een aantal beperkingen te vinden. Een particuliere windmolen mag namelijk maximaal vijftien meter hoog zijn en het feit is dat hoge bomen veel wind vangen. Dit is een stuk kleiner dan windmolens die door energieproducenten worden geplaatst, die tot wel 90 meter hoog kunnen zijn.

Daarnaast begint een particuliere windmolen vanaf windkracht 2-3 te draaien, maar pas vanaf windkracht 6 draait de windmolen op volledige capaciteit. Volgens het KMI ligt de gemiddelde windsnelheid in België tussen windkracht 2 en 3. Dat zou betekenen dat er het grootste gedeelte van de dag net genoeg wind is om een windmolen thuis te laten draaien. Er zullen dus vaak momenten zijn waar de windmolen geen of weinig stroom opwekt.

Particuliere windmolens bij kuststrook

Kleine windmolens leveren de beste prestaties bij een windsnelheid van minimaal 8 m/s tot 13 m/s, oftewel windkracht 5 en 6. Deze windsnelheid wordt in België enkel aan de kust regelmatig bereikt.

Dit betekent dat er in België enkel in een regio van 10 à 15 kilometer langs de kuststrook voldoende wind en plaats hebben om windmolens te plaatsen. Verder is de maximale hoogte van de windmolen een beperking, aangezien de windmolen hoger moet zijn als deze verder landinwaarts wordt geplaatst.

Windmolen particulier vergunning

Windmolen

Om in België een windmolen thuis te laten plaatsen, moet er altijd een stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. Dit komt doordat de meeste particuliere windmolens nog steeds grote installaties zijn en voor overlast in bepaalde omgevingen kan zorgen. Hierdoor bestaat er een reële kans dat er geen vergunning wordt afgegeven voor het plaatsen van een windturbine thuis.

Een afwijzing van een stedenbouwkundige vergunning kan onder andere komen door een verstoring van het landschap, de slagschaduw van een windmolen, geluidsoverlast of gevaar voor mensen of dieren in de omgeving. Informeer over de mogelijkheden voor het plaatsen van een windmolen thuis bij je gemeente.

Windmolen particulier prijs

De prijs van een particuliere windmolen is sterk afhankelijk van het soort windmolen. Kleine windmolens voor particulier gebruik zijn al te verkrijgen vanaf € 1.000. Indien je op zoek bent naar een grotere installatie met een hoge opbrengst, moet je rekening houden met een investering van ongeveer € 10.000.

Volledig zelfvoorzienend zal je niet worden door het plaatsen van een windmolen thuis. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België ligt namelijk rond de 3.200 kWh per jaar. De opbrengst van de kleinere modellen windmolens ligt echter rond de 1.000 kWh per jaar. Daarnaast komt ook nog eens bij kijken dat de wind niet altijd waait, waardoor je alsnog elektriciteit moet afnemen bij een energieleverancier.

Onafhankelijk van je energieleverancier worden? Door de installatie van een thuisbatterij kan je elektriciteit opslaan om op een later moment te gebruiken.

Terugverdientijd en rendement windmolen particulier

De terugverdientijd en het rendement van een particuliere windmolen is wellicht de grootste hindernis. Momenteel wordt de terugverdientijd geschat op 15 tot 20 jaar, afhankelijk van de grootte en de locatie. Dit komt onder andere doordat particuliere windmolens een grote investering vereisen en de bovengenoemde nadelen ook meespelen in de opbrengst.

Het groot grootste probleem met deze lange terugverdientijd is echter de levensduur van een particuliere windmolen. Deze ligt voor de grotere particuliere windmolens rond de 20 jaar.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Leveranciers windenergie in België

Fan van windenergie, maar is de stap voor een particuliere windmolen te groot? Gelukkig zijn er een groot aantal Belgische energieleveranciers die groene windstroom leveren. In de meeste gevallen opgewekt in eigen land! Deze leveranciers bieden energietarieven aan waarbij een gedeelte of alle geleverde elektriciteit uit windenergie komt.

In het overzicht hieronder zijn vier energieleveranciers weergegeven die standaard groene stroom leveren aan al haar klanten, waarvan een gedeelte windenergie is.

Leveranciers met windenergie
⚡💨 TotalEnergies Ecopower Eneco Wase Wind
Energiebron Windenergie + waterkracht Windenergie + waterkracht + zonne-energie Windenergie + zonne-energie Windenergie
Meer informatie over aanbod Meer info Meer info Meer info Meer info
Geactualiseerd op