Windmolen particulier gebruik voor windenergie thuis
Door de recente ontwikkelingen op het gebied van windenergie wordt een windturbine ook toegankelijk gemaakt voor particulieren. Is een particuliere windmolen eigenlijk wel een goed alternatief voor zonnepanelen? En is een particuliere windturbine rendabel? In dit artikel leggen we alles uit over particuliere windmolens en de plaatsing ervan in België.
Wat is een particuliere windmolen?
Als we het over een windmolen particulier gebruik hebben, bedoelen we kleine windmolens of windturbines voor 'particulier gebruik' met een hoogte van maximaal 15 meter en een vermogen onder 25 kW.
De wieken van een windmolen voor particulieren zijn ook een stuk kleiner. Bij een verticale windturbine zijn er zelfs amper wieken. Hierdoor is het plaatsen van een windmolen thuis een optie voor particulieren als alternatief van zonnepanelen voor het opwekken van hernieuwbare energie.
Wat is een windwokkel?
Een windwokkel is in principe een kleine versie van een kleine windturbine. Zoals de naam al aangeeft, heeft een windwokkel de vorm van een wokkel. Het grote voordeel van het plaatsen van een windwokkel is het feit dat deze windmolen aanzienlijk kleiner is dan een normale windturbine en goedkoper is in aanschaf. De opbrengsten van een windwokkel zijn echter relatief laag.
Meer informatie ontvangen?
Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Meer informatie ontvangen?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
Waarom een windmolen thuis plaatsen (of niet)?
De voornaamste reden om zelf windenergie op te wekken en een windmolen te laten plaatsen is om onafhankelijker te worden van de energieleverancier door minder elektriciteit af te nemen. Daarnaast heeft het plaatsen van een particuliere windmolen ook nog eens een financieel voordeel.
Het plaatsen van een particuliere windmolen is echter een stuk lastiger dan het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast vereist een windmolen over het algemeen een grotere investering dan een pv-installatie. Hieronder bekijken we de belangrijke voor- en nadelen van een windmolen thuis.
Vergelijk, stap over en bespaar! Energieleveranciers vergelijken doe je met de gratis CallMePower-vergelijker.
Voordelen windmolen particulier gebruik
Door gebruik te maken van een windturbine thuis, zal je een elektriciteitsproducent worden. Hierdoor zal de hoeveelheid elektriciteit die je af moet nemen van de energieleverancier sterk worden verlaagd. Daarnaast bestaat er een grote kans dat je elektriciteit kan leveren aan het energienet.
Net zoals bij zonnepanelen, is het bij een particuliere windmolen mogelijk om een injectievergoeding te ontvangen voor de elektriciteit die je aan het energienet levert. Hierdoor kan het rendement van de windmolen aanzienlijk worden verhoogd. Hieronder bekijken we alle voordelen van een windmolen voor particulier gebruik.
✔️ Lagere energiefactuur met windmolen thuis
Door de hoge energieprijzen in 2021 en 2022 kijken steeds meer huishoudens naar mogelijkheden om zelf elektriciteit op te wekken en naar mogelijkheden om hun energieverbruik te verlagen. Een voorbeeld hiervan zijn de lange wachtlijsten voor het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.
Een particuliere windmolen kan ook bijdragen aan het drastisch verlagen van de energiefactuur. De elektriciteit die je met een windmolen thuis kunt opwekken is in principe helemaal gratis, waardoor de besparingen hoog op kunnen lopen.
✔️ Lagere CO2-uitstoot met windmolen thuis
De CO2-uitstoot die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit is bij windenergie ongeveer 50 keer lager dan bij het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstoffen. Alleen bij de bouw (transport en verrijking van grondstoffen) en afbreuk van een windmolen komt CO2 vrij. Een windmolen thuis gebruiken als energiebron is dus een zeer schone manier voor het opwekken van elektriciteit.
Daarnaast verlaag je met een windmolen thuis niet alleen de CO2-uitstoot. Thuis windenergie opwekken zorgt voor minder luchtvervuiling en gaat klimaatverandering tegen.
CO2-uitstoot verlagen? Bekijk alles over CO2-compensatie. Beschikbaar voor particulieren en bedrijven.
✔️ Windenergie thuis als onuitputtelijke energiebron
Het grootste voordeel van windenergie thuis is het feit dat de wind een onuitputtelijke energiebron is en deze geheel gratis kan worden gebruikt. Ook al waait het niet altijd, zal het niet zomaar voor altijd stoppen met waaien. Met een particuliere windturbine haal je dus elektriciteit uit een gratis en onuitputtelijke bron, iets dat bij fossiele brandstoffen niet het geval is.
✔️ Groen imago met een particuliere windmolen
Wie een particuliere windmolen bezit, promoot op deze wijze windstroom en draagt een groen imago uit naar de buitenwereld. Volgens KPMG brengt 72 % van de Belgische ondernemingen een duurzaamheidsrapport uit. Dit betekent dat bijna driekwart van de ondernemingen in België actief bezig is met duurzaamheid.
Een kleine windmolen is daarom voor ondernemingen niet alleen goed voor het milieu en de energiefactuur, maar ook voor het beeld dat de onderneming uitstraalt.
Groen energiecontract afsluiten?
Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Groen energiecontract afsluiten?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
Nadelen windmolen particulier gebruik
Er is veel kritiek (terecht of onterecht) op windmolens. Er zijn nu eenmaal ook tegenstanders van windenergie. Zelfs waar mensen positief tegenover duurzame energiebronnen staan, kunnen ze principieel tegen de plaatsing van windmolens zijn. In dit onderdeel bekijken we alle nadelen van het plaatsen van een windmolen voor particulier gebruik.
❌ Niet altijd wind om een windmolen thuis te laten draaien
Om een windmolen goed te laten werken is er uiteraard wind nodig. In België is er over het algemeen genoeg wind, maar hier zijn een aantal beperkingen te vinden. Een particuliere windmolen mag namelijk maximaal vijftien meter hoog zijn en het feit is dat hoge bomen veel wind vangen. Dit is een stuk kleiner dan windmolens die door energieproducenten worden geplaatst, die tot wel 90 meter hoog kunnen zijn.
Daarnaast begint een particuliere windmolen vanaf windkracht 2-3 te draaien, maar pas vanaf windkracht 6 draait de windmolen op volledige capaciteit. Volgens het KMI ligt de gemiddelde windsnelheid in België tussen windkracht 2 en 3. Dat zou betekenen dat er het grootste gedeelte van de dag net genoeg wind is om een windmolen thuis te laten draaien. Er zullen dus vaak momenten zijn waar de windmolen geen of weinig stroom opwekt.
❌ Particuliere windmolens vooral bij kuststrook aantrekkelijk
Kleine windmolens leveren de beste prestaties bij een windsnelheid van minimaal 8 m/s tot 13 m/s, oftewel windkracht 5 en 6. Deze windsnelheid wordt in België enkel aan de kust regelmatig bereikt.
Dit betekent dat er in België enkel in een regio van 10 à 15 kilometer langs de kuststrook voldoende wind en plaats hebben om windmolens te plaatsen. Verder is de maximale hoogte van de windmolen een beperking, aangezien de windmolen hoger moet zijn als deze verder landinwaarts wordt geplaatst.
❌ Vergunning benodigd voor plaatsen windmolen thuis
Om in België een windmolen thuis te laten plaatsen, moet er altijd een stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. Dit komt doordat de meeste particuliere windmolens nog steeds grote installaties zijn en voor overlast in bepaalde omgevingen kan zorgen. Hierdoor bestaat er een reële kans dat er geen vergunning wordt afgegeven voor het plaatsen van een windturbine thuis.
Een afwijzing van een stedenbouwkundige vergunning kan onder andere komen door een verstoring van het landschap, de slagschaduw van een windmolen, geluidsoverlast of gevaar voor mensen of dieren in de omgeving. Informeer over de mogelijkheden voor het plaatsen van een windmolen thuis bij je gemeente.
Waarom een vergunning voor een windmolen thuis nodig? Volgens de Vlaamse overheid wordt een particuliere windmolen niet gezien als een gebruikelijke constructie. Een windmolen die je thuis kan plaatsen valt dus niet onder de vrijstelling van de vergunningsplicht.
Windmolen particulier prijs
De prijs van een particuliere windmolen is sterk afhankelijk van het soort windmolen. Kleine windmolens voor particulier gebruik zijn al te verkrijgen vanaf € 1.000. Indien je op zoek bent naar een grotere installatie met een hoge opbrengst, moet je rekening houden met een investering van ongeveer € 10.000.
Volledig zelfvoorzienend zal je niet worden door het plaatsen van een windmolen thuis. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België ligt namelijk rond de 3.200 kWh per jaar. De opbrengst van de kleinere modellen windmolens ligt echter rond de 1.000 kWh per jaar. Daarnaast komt ook nog eens bij kijken dat de wind niet altijd waait, waardoor je alsnog elektriciteit moet afnemen bij een energieleverancier.
Terugverdientijd en rendement windmolen particulier
De terugverdientijd en het rendement van een particuliere windmolen is wellicht de grootste hindernis. Momenteel wordt de terugverdientijd geschat op 15 tot 20 jaar, afhankelijk van de grootte en de locatie. Dit komt onder andere doordat particuliere windmolens een grote investering vereisen en de bovengenoemde nadelen ook meespelen in de opbrengst.
Het groot grootste probleem met deze lange terugverdientijd is echter de levensduur van een particuliere windmolen. Deze ligt voor de grotere particuliere windmolens rond de 20 jaar.
Onafhankelijk van je energieleverancier worden? Door de installatie van een thuisbatterij kan je elektriciteit opslaan om op een later moment te gebruiken.
Veelgestelde vragen over gebruik windmolen thuis
Wat kosten een windmolen voor particulieren?
De kosten van een windmolen voor particulieren variëren afhankelijk van de grootte en capaciteit: een kleine windmolen (tot 1 kW) kost tussen de €3.000 en €5.000 en een middelgrote windmolen (1-10 kW) kost tussen de €15.000 en €50.000.
Kan je zelf een windmolen plaatsen?
Het is mogelijk om zelf een windmolen te plaatsen, maar deze moet wel aan bepaalde regels voldoen: de windmolen mag niet hoger zijn dan 15 meter en er moet een stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. Bovendien moet de locatie geschikt zijn voor windenergie en zonder obstakels, en hoewel je de installatie zelf kunt uitvoeren, is het vaak raadzaam om een professionele installateur in te schakelen om veiligheid en efficiëntie te garanderen.
Wat levert een windmolen thuis op?
Een kleine windmolen tot 1 kW kan jaarlijks tussen de 1.000 en 2.000 kWh aan elektriciteit opwekken, wat een besparing kan opleveren op de energierekening, afhankelijk van de windomstandigheden en locatie. Voor middelgrote windmolens van 1 kW tot 10 kW kan de jaarlijkse opbrengst variëren van 2.000 tot 20.000 kWh.
Is een particuliere windmolen rendabel?
Een kleine windmolen voor particulieren (tot 1 kW), die tussen de €3.000 en €5.000 kost en jaarlijks 1.000 tot 2.000 kWh aan elektriciteit kan opwekken, levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer €230 tot €460 bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van €0,23 per kWh. Dit betekent dat de terugverdientijd tussen de 6,5 en 21,7 jaar ligt. Voor middelgrote windmolens (1-10 kW), die tussen de €15.000 en €50.000 kosten en jaarlijks 2.000 tot 20.000 kWh kunnen opwekken, varieert de terugverdientijd van 3,3 tot 25 jaar. Hoewel de initiële investering hoog is, kan een windmolen rendabel zijn op winderige locaties met voldoende jaarlijkse windopbrengst.