logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Hoeveel kosten zonnepanelen? Alles over zonnepanelen prijs

Geactualiseerd op
minuten lezen
prijs zonnepanelen

Overweeg je om zonnepanelen te installeren, maar nog niet zeker over de kosten? Op deze pagina vind je alle informatie over de prijzen en kosten van zonnepanelen in België in 2023, inclusief de bijkomende kosten en hoe je de prijs kunt berekenen.

Wat kosten zonnepanelen?

Steeds meer Belgen hebben zonnepanelen laten installeren. De prijzen zijn de afgelopen jaren verder afgenomen en met de hoge energieprijzen en beschikbare premies, is de installatie erg aantrekkelijk. De installatie vereist een grote investering, maar is binnen een paar jaar terug te verdienen door een lagere energiefactuur.

Om de prijs van zonnepanelen exclusief installatie te beoordelen, moet er rekening worden gehouden met de twee belangrijkste criteria:

  1. Het type zonnepaneel en fotovoltaïsche cellen;
  2. Het vermogen van de installatie in kilowattpiek en het aantal te plaatsen panelen.

Wellicht interessant: terugverdientijd zonnepanelen of hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?.

Prijs zonnepanelen

Over het algemeen zijn polykristallijne panelen goedkoper dan fotovoltaïsche panelen. Ze zijn echter een stuk minder krachtig en efficiënt, waardoor ze niet vaak worden gebruikt om het verbruik van een heel huishouden te dekken, maar eerder voor een specifieke behoefte, zoals het verwarmen van een zwembad.

Hieronder vind je een inschatting van de prijs voor de aanschaf van een pv-installatie, berekend op basis van een vermogen van 325 Wattpiek per paneel. Voor de meeste huishoudens is een installatie met 10 zonnepanelen voldoende, wat tussen de € 5.000 en € 7.500 kost.

Indicatie prijs zonnepanelen
Aantal panelen Prijs
10 € 5.000 - € 7.500
12 € 5.600 - € 8.800
14 € 6.800 - € 9.500
16 € 7.500 - € 11.000
18 € 8.700 - € 12.500

De prijzen die in de tabel hierboven zijn weergegeven zijn inclusief btw, omvormer en de installatie. De zonnepanelen premie moet hier nog van worden afgetrokken.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Prijs omvormer zonnepanelen

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, maar in een woning gebruiken de apparaten wisselstroom. Om de elektriciteit in je woning te kunnen gebruiken heb je dus een omvormer nodig. Deze komt tussen de panelen en de meterkast te hangen.

Een zonnepanelen omvormer kost ongeveer € 800 tot € 1.200, afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen.

Zonnepanelen met thuisbatterij prijs

Een zonnebatterij wordt gebruikt om de opgewekte energie van uw zonnepaneleninstallatie op te slaan. Omdat overdag zonne-energie wordt opgewekt met behulp van de zon, ben je 's nachts genoodzaakt om elektriciteit bij je energieleverancier af te nemen. Met een thuisbatterij kan je deze energie opslaan en hergebruiken op een later moment.

Als je een hoog elektriciteitsverbruik hebt en zonnepanelen gaat installeren, kan het interessant zijn om ook een thuisbatterij te laten plaatsen. De prijs van een thuisbatterij is vooral afhankelijk van de opslagcapaciteit. Over het algemeen kosten thuisbatterijen tussen de € 4.000 en € 8.000.

Voordeliger energiecontract vinden? Energie vergelijken doe je met de gratis CallMePower-vergelijker.

Hoe kun je de zonnepanelen prijs berekenen?

De totale prijs voor de zonnepanelen bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Als we de kostprijs ontleden, bestaat deze uit de volgende componenten:

  • Zonnepanelen: 35 %
  • Werkuren en keuring: 30 %
  • Omvormer: 20 %
  • Montagemateriaal: 10 %
  • Kabels en kleine onderdelen: 5 %

Het is aan te raden om bij meerdere installatiebedrijven een offerte aan te vragen voor de installatie van zonnepanelen. De werkuren vertegenwoordigen namelijk een groot gedeelte van de prijs en niet alle bedrijven gebruiken dezelfde panelen. Vergelijk daarom ook van tevoren al de soorten zonnepanelen en omvormers, zodat je een idee hebt van de prijzen en mogelijkheden.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Aanvullende kosten zonnepanelen

Naast de zonnepanelen en de omvormer zelf, heb je ook nog te maken met een aantal aanvullende kosten. Denk hierbij aan de installatiekosten, maar ook onderhoud en vervanging van onderdelen.

Installatiekosten

huis met zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen neemt veel uren in beslag. Van het plaatsen van de zonnepanelen, het leggen van de bekabeling en het keuren van de installatie. De installatiekosten bedragen ongeveer 30 % van alle kosten.

Het is altijd aan te raden om de installatie uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf die ook direct de AREI-keuring kan uitvoeren. Zo weet je zeker dat de keuring goed verloopt en je niet met aanvullende kosten komt te zitten als blijkt dat de installatie niet goed is gegaan.

Het is ook mogelijk om zelf de zonnepanelen te installeren en zo te besparen op de kosten. Let wel op dat de panelen vervolgens nog steeds gekeurd moeten worden door een erkende technieker.

Vervanging van de omvormer

De levensduur van een omvormer is een stuk korter dan die van zonnepanelen, waardoor deze in ieder geval één keer vervangen moet worden. Hoewel je in de meeste gevallen wel een gedeelte terug kunt ontvangen als je de omvormer ergens inlevert, zal je alsnog een nieuwe omvormer moeten aanschaffen. De installatiekosten zullen wel een stuk lager liggen, aangezien de omvormer enkel moet worden aangesloten.

Schoonmaakkosten

Bij de prijs van de zonnepanelen en de installatiekosten kunnen de onderhoudskosten van de zonnepanelen worden opgeteld. De panelen kunnen vuil worden door regen, bladeren en stof. Ze kunnen tot 15% van hun prestatie verliezen als ze niet regelmatig worden schoongemaakt. Om de panelen optimaal te laten functioneren, is het raadzaam om in ieder geval eenmaal per jaar een reiniging uit te voeren.

Het reinigen van zonnepanelen kun je zelf doen of uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. De schoonmaakkosten bedragen ongeveer € 100 en € 500, afhankelijk van de afmetingen van de zonnepanelen en het gekozen bedrijf.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 37 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.