logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Zonnepanelen vergelijken: prijs, soorten en modellen

Geactualiseerd op
minuten lezen
zonnepanelen vergelijken

Als je zonnepanelen laat plaatsen, heb je de keuze uit meerdere modellen en een groot aantal merken. CallMePower helpt je op weg met zonnepanelen vergelijken en het maken van een keuze.

Verschillende soorten zonnepanelen

Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen op de markt die veel voorkomen, namelijk monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen en amorf zonnepanelen ofwel dunnefilm zonnepanelen. Het soort zonnepaneel wordt bepaald door het materiaal waar de zonnecellen van zijn gemaakt.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijn zonnepaneel

Monokristallijne zonnepanelen zijn het langst op de markt en worden vaak voor woningen gebruikt. De zonnecel van dit type zonnepanelen bestaat uit één kristal, wat zorgt voor een gelijke kleur.

Dit type zonnepanelen kunnen al met weinig zonlicht of zelfs met bewolking elektriciteit produceren en zijn daarom goed geschikt voor gebruik in België. Het rendement van deze panelen is hoog, waardoor je meer elektriciteit kunt opwekken met een kleiner oppervlakte.

Kenmerken monokristallijn zonnepaneel
Levensduur Vermogen in Wp Afmetingen Kleur Gemiddelde prijs per Wp
30+ jaar 300 - 330 15% Egaal zwart € 0,93

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijne zonnepanelen hebben zonnecellen met meerdere grove kristallen, waardoor er een soort ‘gebroken’ patroon ontstaat.

Het rendement van deze panelen is iets lager dan die van monokristallijne zonnepanelen, maar de prijzen liggen over het algemeen ook lager. Om met dit type zonnepanelen dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken heb je dus meer panelen nodig. De levensduur is vergelijkbaar met die van monokristallijne panelen.

Kenmerken polykristallijn zonnepaneel
Levensduur Vermogen in Wp Rendement Kleur Gemiddelde prijs per Wp
30 jaar 250 - 300 13% Glanzend blauw € 0,77

Dunne film zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen, ook wel dunne film genoemd, hebben een flexibele structuur. Hierdoor kunnen dit soort zonnepanelen op verschillende plekken worden gebruikt, zoals op een boot of camper. Het rendement van deze panelen is een stuk lager, maar de flexibiliteit en de makkelijke installatie zorgen ervoor dat dit type zonnepaneel op veel plekken kan worden gebruikt. Dit type zonnepaneel is echter niet erg geschikt om op je dak te installeren.

Kenmerken amorf zonnepaneel
Levensduur Vermogen in Wp Rendement Kleur Gemiddelde prijs per Wp
12 jaar 100 - 200 8% Egaal zwart € 1,50

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Zonnepanelen vergelijken volgens opbrengst

Als je hebt besloten welk type zonnepanelen je wilt laten plaatsen, zal je de verschillende merken en modellen met elkaar moeten vergelijken. Hierbij is het belangrijk om naar de mogelijke opbrengst van de panelen te kijken.

Zonnepanelen vergelijken op basis van de opbrengst doe je door te kijken naar het maximale vermogen in Wattpiek (Wp). Eén wattpiek is de productie van een elektrisch vermogen van 1 watt (W) onder standaard omstandigheden (STC, Standard Test Conditions). Hoe hoger het vermogen in Wattpiek, hoe beter de opbrengst per paneel.

Met het vermogen in Wattpiek kun je tevens berekenen hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen.

Merken zonnepanelen vergelijken

Als je tegenwoordig zonnepanelen laat installeren, heb je de keuze uit een groot aantal merken. De merken kunnen worden opgedeeld in een zogenaamd tier-systeem, samengesteld door Bloomberg New Energy Finance en veel gebruikt in de industrie.

De beste zonnepanelen merken bevinden zich in Tier 1. Panelen in deze categorie zijn al snel 10% tot 40% duurder dan andere merken en slechts 2% van alle merken op de markt behoren tot deze categorie. De merken in deze categorie worden vooral gekenmerkt door de hoge investeringen in onderzoeken en ontwikkelingen en een ervaring van meer dan vijf jaar in de productie van zonnepanelen.

Enkele zonnepanelen merken in de Tier 1 categorie zijn:

  • SunPower
  • LG Solar
  • Panasonic
  • JA Solar
  • Luxor Solar
  • Bauer Solar
  • SolarWatt
  • Canadian Solar

Tier 2 zonnepanelen. Je kunt ook kiezen voor Tier 2 zonnepanelen. De prijzen van deze zonnepanelen liggen lager, maar de producenten zijn minder lang actief op de markt en de kwaliteit is over het algemeen iets minder. Verder zijn er ook Tier 3 aanbieders, waarvan de panelen niet sterk aan te raden zijn.

Kwaliteit van zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen kan sterk verschillen per merk. Dit kan vooral een groot effect hebben op de levensduur van de installatie. Waar veel a-merken tot wel 40 jaar meegaan, moeten sommige b-merken al na 25 jaar worden vervangen. Hier staat uiteraard wel tegenover dat de merken met een betere kwaliteit duurder in aanschaf zijn.

Het is aan te raden om te kiezen voor zonnepanelen van goede kwaliteit. Deze behouden over het algemeen beter hun vermogen door de jaren heen en hebben een langere levensduur. Zo kun je dus vele jaren gebruikmaken van je zonnepanelen en blijven ze voldoende stroom leveren, ook in de toekomst.

Wellicht interessant: Rendement en terugverdientijd zonnepanelen.

Wat zijn momenteel de beste zonnepanelen?

De beste zonnepanelen die je op dit moment kunt installeren zijn monokristallijn panelen. Met deze panelen kun je het hoogste rendement behalen en ze nemen minder ruimte in beslag. Daarnaast kunnen deze panelen ook gemakkelijk elektriciteit opwekken bij minder zonnig of zelfs bewolkt weer en zijn ze zeer geschikt voor gebruik in België.

Verder is het aanzicht van monokristallijne zonnepanelen een stuk mooier door de zwarte afwerking. Een polykristallijn zonnepaneel is blauw en lijkt gebroken door de grove kristallen, waardoor ze minder mooi zijn.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 17 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.