logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Alles over zonnepanelen - prijzen, rendement en meer

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zonnepanelen

Steeds meer huishoudens in België kiezen voor de installatie van zonnepanelen. Door de verschillende premies en verbeterde technologie is het mogelijk een hoog rendement te behalen met zonnepanelen. In dit artikel leggen we alles uit over zonnepanelen in België en hoe je een pv-installatie kunt laten plaatsen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen, ook wel bekend als pv-installatie, zijn platen die bestaan uit een aaneenschakeling van zonnecellen. Dit zijn cellen die zonlicht opvangen en deze zonne-energie omzetten in elektriciteit. Deze vorm van energie opwekken is zeer duurzaam en daarmee valt zonne-energie onder groene energiebronnen.

In België gebruikt een groot aantal huishoudens zonnepanelen. Meer dan 500.000 huishoudens in Vlaanderen hebben al zonnepanelen op hun dak geplaatst. Zonnepanelen worden vaak gebruikt in combinatie met een warmtepomp of door eigenaren van elektrische auto’s.

Meer weten over de werking van zonnepanelen? Bekijk onze pagina over: "Hoe werken zonnepanelen?" voor meer informatie.

Wat zijn de zonnepanelen voordelen?

Dat veel huishoudens ervoor kiezen om zonnepanelen te installeren moet een aantal redenen hebben. Het hebben van zonnepanelen heeft een aantal voordelen, waardoor de plaatsing van zonnepanelen erg aantrekkelijk kan zijn, zoals;

  1. Je bespaart een hoop op je energiefactuur, doordat je het grootste gedeelte van de elektriciteit zelf produceert.
  2. Doordat de zonnepanelen prijs de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald, is het aanschaffen van zonnepanelen steeds aantrekkelijker.
  3. De installatie van zonnepanelen is gemakkelijk en veilig, vooral door de lange levensduur, de geluidloze werking en het lage vereiste onderhoud.
  4. Zonnepanelen hebben tegenwoordig een positieve invloed op de waarde en de verkoopbaarheid van een woning.

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen, zoals een minder mooie aanblik van de woning. Bovendien zijn zonnepanelen niet geschikt voor alle daken. Gebruik de zonnekaart om te achterhalen of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Wat is de zonnepanelen prijs?

De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen flink afgenomen. Daarbovenop komt nog dat je voor fotovoltaïsche panelen een subsidie van de Vlaamse overheid kunt ontvangen. De gemiddelde zonnepanelen prijs ligt rond de € 1,26 per wattpiek (Wp), al is de exacte prijs afhankelijk van een aantal criteria:

  • Het type zonnepaneel en installatie;
  • Het vermogen van de zonnepanelen (kWp);
  • Het type dak;
  • De bereikbaarheid van het dak (hoogte, afstand tussen het dak en de meterkast, etc.).

Kostprijs zonnepanelen na premies

Om de energietransitie te versnellen, klimaatverandering tegen te gaan en het gebruik van groene stroom te stimuleren, heeft de Vlaamse overheid enkele zonnepanelen premies in het leven geroepen. De hoogte van deze premies zijn afhankelijk van het vermogen van de installatie en de hoogte van de eindfactuur.

In 2023 bedraagt de maximale zonnepanelen premie in Vlaanderen € 750. Ga naar onze pagina over de zonnepanelen premie voor meer informatie.

Prijs zonnepanelen vergelijken

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen raden wij aan om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers. De prijs van zonnepanelen is namelijk niet alleen de prijs van de zonnepanelen zelf, maar ook de installatiekosten en de omvormer. Hierdoor kunnen de totale kosten sterk verschillen per leverancier.

Bekijk onze pagina over zonnepanelen vergelijken voor meer informatie over de modellen en prijsverschillen.

Kosten zonnepanelen onderhoud

Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Het is wel aan te raden om de zonnepanelen periodiek te laten reinigen om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en de zonnepanelen niet het optimale rendement leveren. Daarnaast kan het aanbrengen van een vuilafstotende laag (nano coating) de bescherming en de levensduur waarborgen.

Bij schade aan de zonnepanelen door extreme weersomstandigheden, is het aan te raden om contact op te nemen met de leverancier van de zonnepanelen. Daarnaast dekken sommige brandverzekeringen schade aan zonnepanelen.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Wat is het zonnepanelen rendement?

Het zonnepanelen rendement is afhankelijk van een aantal factoren, waardoor het lastig is om aan te geven wat het exacte rendement is. Eén manier die de leveranciers van zonnepanelen gebruiken om een indicatie te geven van het rendement is de eenheid wattpiek (Wp).

Dit zegt echter niks over de verhouding tussen de opbrengst van de zonnepanelen en de benodigde investering. Over de gehele levensduur van zonnepanelen zal het rendement voor een goed functionerende installatie boven de 200 % liggen. De terugverdientijd ligt in de meeste gevallen tussen de zes en tien jaar, waar de levensduur van zonnepanelen ongeveer 25 jaar is.

Rendement zonnepanelen vergroten

Het rendement van zonnepanelen vergroten kan door de installatie van een thuisbatterij. In het geval dat je niet alle elektriciteit direct kunt verbruiken, kan de thuisbatterij dit opslaan. Hierdoor is het mogelijk om op een later moment de elektriciteit te gebruiken die je eerder hebt opgewekt en hoef je minder elektriciteit bij je energieleverancier af te nemen. Het zonnepanelen rendement neemt hierdoor toe.

Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat de zonnepanelen voldoende zonlicht krijgen. Zorg ervoor dat de panelen schoon zijn en niet worden afgedekt door beplanting. Voor huishoudens met een Digitale energiemeter en zonnepanelen is het aan te raden om ook de injectietarieven van energieleveranciers te vergelijken. Voor huishoudens met een terugdraaiende teller is dit niet mogelijk.

Vergelijk en bespaar! Energie vergelijken doe je met CallMePower.

Zonnepanelen plaatsen in Vlaanderen

Zonnepanelen

In Vlaanderen zijn er meerdere bedrijven actief die zonnepanelen plaatsen. Voor de installatie van zonnepanelen zijn er geen voorwaarden, waardoor het dus in principe mogelijk is om zelf de zonnepanelen te installeren. Het is echter aan te raden deze werken te laten uitvoeren door een erkende technieker die ook direct een keuring kan uitvoeren.

Afmetingen zonnepanelen

Er is geen officieel standaard formaat voor zonnepanelen, maar over het algemeen zijn de afmetingen van zonnepanelen wel vergelijkbaar. De meeste zonnepanelen hebben een formaat van 165 centimeter lang en 99 centimeter breed. De meeste zonnepanelen zijn ongeveer 4 centimeter dik.

Naast de bovengenoemde zonnepanelen afmetingen, zijn er ook extra grote en kleine panelen beschikbaar. Dit is vooral handig als je of heel veel of juist weinig ruimte hebt voor de installatie van zonnepanelen. De extra grote zonnepanelen hebben over het algemeen ook een hoger piekvermogen.

Omvormer zonnepanelen installeren

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, maar de stroom die je thuis gebruikt is wisselstroom. Om de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken om te zetten in elektriciteit die in een woning gebruikt kan worden moet een omvormer geïnstalleerd worden. Voor elke installatie is minimaal één omvormer nodig.

Een zonnepanelen omvormer kiezen doe je op basis van het vermogen van de zonnepanelen. Het is aan te raden om te kiezen voor een omvormer die 90 % tot 110 % van de installatie aankan.

Keuring zonnepanelen door technieker

Om de zonnepanelen in dienst te nemen, zullen deze gekeurd moeten worden door een erkende technieker. De installatie moet worden gekeurd aan de hand van het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties, oftewel AREI.

Deze keuring is nodig om de zonnepanelen installatie aan te sluiten op het elektriciteitsnet, de injectievergoeding te ontvangen en aanspraak te maken op de zonnepanelen premies.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt uiteraard af van de gewenste opbrengst. Daarnaast speelt de beschikbare oppervlakte van het dak en het beschikbare budget voor de investering ook een grote rol. Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt doe je als volgt:

Eerst zal je moeten nagaan wat je jaarlijkse stroomverbruik is. Volgens de VREG is het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor een huishouden in België ongeveer 2.350 kWh per jaar. Daarna zal je moeten kijken naar het vermogen van de zonnepanelen die je wilt installeren in wattpiek (Wp), bijvoorbeeld 350 Wp. Met deze gegevens kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, namelijk:

  • 2.350 kWh x 1,1 = 2.585 / 350 Wp = 7,4 zonnepanelen.

Doordat de opbrengst van de zonnepanelen verschilt per jaar en het rendement van de installatie afneemt na enkele jaren in gebruik te zijn geweest, is het aan te raden om in je berekening af te ronden naar boven. In het voorbeeld hierboven zou je dus acht zonnepanelen moeten installeren.

Zonnepanelen kopen bij energieleverancier

Zonnepanelen kopen en laten installeren kan ook bij sommige energieleveranciers. Het grote voordeel hiervan is dat de energieleveranciers samenwerken met bedrijven die veel ervaring hebben met zonnepanelen. Daarnaast is het mogelijk om bij sommige leveranciers een korting of extra voordelen te ontvangen als je ook elektriciteit en / of aardgas afneemt.

Bekijk de Eneco zonnepanelen of de ENGIE zonnepanelen pagina voor meer informatie over dit onderwerp.

Is zonnepanelen huren een goede optie?

Zonnepanelen huren is mogelijk bij de meeste leveranciers van zonnepanelen. Vaak is het ook mogelijk om het systeem aan het einde van de looptijd af te kopen, waardoor je als het ware de zonnepanelen least.

Hoewel het huren van zonnepanelen aantrekkelijk kan lijken, zal je met zonnepanelen huren een significant lager rendement behalen. Op de lange termijn is zonnepanelen kopen (bijna altijd) voordeliger.

Met zonnepanelen huren zal je echter wel zorgen voor een lagere energiefactuur. Ondanks het minder aantrekkelijke rendement, leveren deze zonnepanelen alsnog een besparing op.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 95 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.