Zonnepanelen op je dak: voordelig energie opwekken en verbruiken met een PV-installatie

Groene Energie
Groene Energie

Wil je groene energie thuis én tegelijk besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

zonnepanelen

Ben jij benieuwd waarom steeds meer huishoudens voor zonnepanelen kiezen? Overweeg je zelf een pv-installatie aan te schaffen? Met zonnepanelen draag je bij aan een beter milieu, bij het opwekken van zonne-energie komen geen schadelijke stoffen vrij. We lichten toe welke verschillende panelen er te verkrijgen zijn en waar je aan moet denken bij het maken van een keuze.


Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen ook wel PV-modules genoemd, zijn platen die bestaan uit een aaneenschakeling van fotovoltaïsche zonnecellen. Dit zijn cellen die (zon)licht opvangen en welke door middel van een omvormer wordt omgezet in elektriciteit. Deze vorm van energie opwekken is duurzaam en valt onder de groene energiebronnen. Zonnepanelen worden door zowel particulieren als bedrijven veelvuldig gebruikt. Velen gebruiken de zonne installaties in combinatie met netverbruik (via een distributiebeheerder), maar ook kunnen ze autonoom worden toegepast. Bedrijven die ze als massale vorm van energie gebruiken plaatsen ze vaak in grote getale off grid, buiten de steden waar veel plek hiervoor beschikbaar is.

Zonnepanelen worden zelfs in de ruimtevaart gebruikt om satellieten en ruimtevaartuigen te voorzien van energie. In dit geval wordt de energie direct afgenomen zodra deze is opgevangen en omgezet. Het voordeel van
zonne-energie is dat het op deze manier geen vervuiling veroorzaakt voor het milieu, vandaar dat deze energie ´groen´ wordt genoemd.

Er zijn verschillende keuzemogelijkheden binnen de zonnepanelen groep. De één is meer geschikt voor een huishouden dan de ander. Elke installatie bevat zonnecellen en een omvormer die de opgevangen zon omzet in elektriciteit.

groene energie opwekken

Hoeveel stroom of warmte elk van de cellen produceert in de zonnepanelen, hangt af van de volgende factoren:

 • Intensiteit van het licht
 • de stand van de panelen
 • het soort installatie
 • hoeveelheid cellen en panelen die zijn geïnstalleerd

Bovendien wordt overdag en tijdens de zomer door de omvormer meer elektriciteit geproduceerd dan tijdens de nacht en in het donkere winterseizoen. In dit artikel lichten we verder toe wat je door middel van zonnepanelen installaties op je dak kunt doen met de straling van de zon en wat erbij komt kijken.

Verschillende soorten zonnepanelen en installaties

Als consument heb je de keuze tussen verschillende soorten zonnepanelen. Ook kan je kiezen op welke manier ze worden geïnstalleerd. Dit hoeft namelijk niet per se op je dak te zijn, de panelen kunnen ook ´vast´ of ´mobiel´ worden geïnstalleerd. De vereisten voor elke vorm installatie, is dat de constructie een helling heeft van minstens 20° en dat het zuidgericht staat opgesteld. Je kan dus ook een zonnepaneleninstallatie in de tuin laten plaatsen indien je dak er niet geschikt voor is. In dit geval is wel een bouwvergunning nodig, aangezien hier een vaste constructie voor gemaakt moet worden en een fundering noodzakelijk is. Hieronder lichten wij de verschillende soorten zonnepanelen en hun kenmerken verder toe.

Als men het heeft over zonnepanelen worden meestal de fotovoltaïsche zonnepanelen bedoeld. Deze zetten zonlicht om in elektriciteit. Er bestaan verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen, afhankelijk van het soort zonnecellen waaruit ze bestaan. De Monokristallijn en Polykristallijn komen het vaakst voor, bij beiden vormen bestaan de cellen voornamelijk uit silicium.

Energieverbruik berekenen
Energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik?

Wie zijn energieverbruik kent, bespaart meer op zijn of haar energiefacturen!
Schat daarom nauwkeurig je verbruik met de energiecalculator!

Hybride zonnepanelen, Photovoltaische Thermische (PVT) panelen

De Hybride zonnepanelen worden gebruikt om zowel elektriciteit als warm water op te wekken. Met deze vorm kan je beiden combineren en hoef je geen aparte systemen te installeren.

Er zijn twee verschillende soorten Hybride zonnesystemen:

 1. PVT-zonnepanelen: deze bestaat uit een absorbeerplaat en wordt voornamelijk gebruikt voor het opwarmen van water en de verwarming, hiernaast heeft deze een hoge elektriciteitsopbrengst
 2. PVT-zonnecollectoren: de collectoren hebben een geïsoleerde omkasting met een glasplaat. De collectoren hebben een relatief hoog thermisch rendement, deze vorm wordt vooral gebruikt om warmte te genereren

De PVT-collectoren gebruiken de zonnestraling vrij direct, namelijk om warm water te genereren. De warmte wordt opgevangen door middel van een vloeistof en geleid via leidingwerk naar een boiler. Zodra de boiler is opgewarmd, dient het extra zonlicht eigenlijk geen doel meer. Echter kan de overvloedige warmte van deze systemen worden gebruikt voor bijvoorbeeld het opwarmen van zwembadwater.

zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen installatie

Bij de fotovoltaïsche vorm wordt het zonlicht omgezet tot elektriciteit. Dit soort panelen worden ook wel PV-installaties genoemd, afkomstig van het woord Photovoltaic. Ook hier zijn een aantal verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. De meest voorkomende installaties voor particulieren zij de de Mono- en Polykristallijne zonnepanelen, gemaakt op basis van silicium in kristalvorm een halfgeleidend materiaal. Hieronder geven wij een inzicht van de verschillende soorten installaties:

 1. Monokristallijn silicium panelen zijn zwart van kleur, de kristallen staan allen in dezelfde richting opgesteld voor meer elektriciteit van direct zonlicht. Deze panelen werken dan ook het beste met directe zoninval. Een voordeel is dat ze niet veel oppervlak nodig hebben om al efficiënt te werken. Daarom is deze vorm interessant om met een beperkt aantal panelen, al een mooi rendement te behalen. De investering voor deze panelen ligt iets hoger dan voor de Polykristallijn.

 2. Polykristallijn silicium zijn meestal blauw van kleur en vangen gemakkelijker licht op uit de omgeving. De kristallen bladen staan dan ook meer naar buiten toe gericht. Deze variant is iets goedkoper en werkt op zijn best bij indirecte zoninval, om deze reden is de Polykristallijn interessant voor particulieren in België.

 3. Amorf of dunne film zonnepanelen zijn flexibele/ vouwbare panelen, ze hebben lage productiekosten en werken goed bij hoge temperaturen. Over het algemeen wordt het ontwerp van deze panelen als mooi beschouwt aangezien ze strak ogen en vervormbaar zijn. De Amorf variant heeft een lager rendement dan de monokristallijne en polykristallijne en ze hebben ze veel ruimte nodig.

 4. Zonnevolgers (mobiele zonnepanelen), passen oriëntatie aan naar de stand van de zon. Hierdoor genereren zij een hoger rendement, daar zij optimaal gebruik maken van de zonne inval. Het is een meer ingewikkelde constructie aangezien beton moet worden gegoten voor de installatie. Hier is dus een bouwvergunning voor nodig. Om deze reden is de constructie ook duurder, dus niet altijd de meest interessante keuze voor particulieren.

 5. Zonneluifel, indien je dak ongunstig is geïnstalleerd kan je toch zonne energie opvangen. Door middel van een metalen structuur, die bijvoorbeeld kan worden gebruikt als een overdekt terras of garage. Hiervoor is een zonneluifel perfect geschikt. Wanneer je kiest voor deze vorm van installatie wordt deze op een hoek van 30° gebouwd om zo optimaal het zonlicht op te kunnen vangen.
 

Hoe werkt het omzetten van zon naar energie?

Het zonlicht werkt uiteraard niet direct als energie, deze wordt eerst opgevangen en vervolgens omgezet. Door middel van het silicium in de fotovoltaïsche cellen, worden elektronen losgemaakt door het opgevangen zonlicht. Hierdoor ontstaat een elektrische gelijkstroom tussen twee lagen cellen. In de zonnepanelen zit een omvormer ingebouwd, die deze gelijkstroom omzet in wisselstroom die wij kennen als elektriciteit.

Zonne-energie gadgets

Het is mogelijk om toestellen direct aan te drijven met zonlicht. Meestal zijn dit kleinere apparaten, zoals rekenmachines of telefoon adapters die door middel van zonlicht kunnen worden opgeladen. Er komen steeds meer gadgets op de markt die met zonlicht worden aangedreven. Dit zorgt voor meer flexibiliteit onderweg en voor minder energiekosten thuis.

Instant zonne-energie gebruiken in huis

In huis is het ook mogelijk zonlicht direct te gebruiken, om de zonne energie die door de panelen op het dak wordt opgevangen meteen te verbruiken. Zoals het opwarmen van water maar ook gebruik van elektriciteit voor uw wasmachine, koelkast of verlichting, etc. Dit is echter deels afhankelijk van het moment wanneer er veel energie wordt verbruikt in je huishouden. Indien overdag veel energie wordt geconsumeerd zal dit vaker direct van de zonnepanelen afkomstig zijn. In de avond zal dit veelal gespaarde energie zijn van wat er overdag is opgevangen door de panelen. Maakt u gebruik van een thuisbatterij? Dan zal er een gedeelte van de opgespaarde energie regelmatig worden verbruikt wanneer de zon niet optimaal aanwezig is.

Hoe ziet een zonnepaneleninstallatie op je dak eruit?

zonnepanelen woning

Niet alle zonnepanelen installaties zien er hetzelfde uit. De kleur van de panelen kan verschillen, zowel als de vorm, het formaat en de soort constructie. De meest voorkomende installatie die wij zien in ons dagelijks leven, is degene die gemonteerd wordt op het dak.

Constructie zonnepaneleninstallatie

Maar hoe ziet deze er eigenlijk uit? De constructie bestaat uit panelen van platte platen en duizenden zonnecellen, omlijst met een metalen rand. Naast de panelen zelf, bestaat een zonnepaneleninstallatie uit een montagesysteem om de panelen op het dak te plaatsen. Dit kan een rails zijn of indien er sprake is van een plat dak, een constructie om een hellende stand te creëren voor de panelen.

Dan nog de bekabeling en één of meerdere omvormers. Op de omvormer wordt een groenestroommeter aangesloten, die de elektriciteit meet welke wordt opgewerkt door je zonnepanelen. Deze meter wordt geplaatst om onder andere te bepalen of je wel dan niet in aanmerking komt voor het Groenestroomcertificaat.

Alternatieve panelen

Naast de beschreven vorm van installatie zijn er ook flexibele panelen (buigbaar), glas-op-glas zonnepanelen (zonder omlijsting), dunnefilmpanelen en dakpannen met geïntegreerde zonnepaneelcellen.

Wat doe je met een te veel of te weinig aan zelfopgewekte stroom?

Indien je geproduceerde stroom overhoudt (elektriciteit niet gebruikt binnen je huishouden), dan wordt die automatisch naar het distributienetwerk gestuurd. Heb je echter te weinig zelfopgewekte energie omdat je meer verbruikt, dan neem je automatisch de extra stroom af van het net. De geproduceerde stroom die vanuit je zonnepanelen naar het elektriciteitsnet gaat en de stroom die je afneemt van het net, wordt gemeten door de terugdraaiende teller (soms ook: facturatie- of injectiemeter genoemd). Voor het gebruik van het distributienetwerk betaal je een prosumententarief, ofwel netvergoeding.

Een andere methode is dat je de ongebruikte energie met behulp van een thuisbatterij opslaat voor een ander moment. Je bent hiermee voor het grootste deel zelfvoorzienend en het biedt een mogelijkheid om het prosumententarief zo veel mogelijk te vermijden.

Onderhoud zonnepanelen voor optimaal gebruik

Zodra de panelen naar jouw keuze zijn geïnstalleerd, is er weinig tot geen onderhoud meer aan nodig. Wél is het aan te bevelen de zonnecellen periodiek te laten reinigen, om te voorkomen dat vuil zich ophoopt. Door de schoonmaak regelmatig bij te houden, zorg je ervoor dat de zonnepanelen het optimale zonlicht kunnen blijven opvangen. Doordat de panelen hellend op zijn gesteld, zal het regenwater er vanzelf aflopen en ze daarom vrij schoon houden. Door het aanbrengen van een vuilafstotende laag (nanocoating) wordt de bescherming en de levensduur gewaarborgd.

Mocht er eventuele schade worden opgelopen door extreme weersomstandigheden, dan kan je het beste contact opnemen met de leverancier van de zonnepanelen zelf. Om je als zonnepaneeleigenaar financieel in te dekken voor diverse schadegevallen en incidenten met betrekking tot je zonnepaneleninstallatie zijn er diverse verzekeringen beschikbaar.

Heb je een PV-installatiestrong> op je dakstrong>? Energieleveranciers hebben speciale voordeeltarieven voor zonnepaneeleigenaars. Het aantal zonnepanelen neemt toe, dus ook de formules voor particulieren met zonnepanelen.

Wil je als zonnepaneelbezitter in het zonnetje worden gezet? Dan is de Eneco ZonneDak formule ideaal voor jou! Meer weten? Bel ons voor gratis advies: ☎ 02 588 92 38

Wat zijn de voordelen van een zonnepaneleninstallatie?

zonne-energie

We geven je graag een inzicht in de voordelen aangaande het installeren van zonnepanelen op of rondom je woning. Gevolgd door enige nadelen, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kan verwachten en waar je op moet letten.

Aanzienlijke besparing op jouw energiefactuur

Je bespaart op een makkelijke en overzichtelijke manier op jouw elektriciteitsfactuur. Je hebt bovendien minimaal tot geen last meer van stijgende energieprijzen.

Groene Energie
Groene Energie

Wil je groene energie thuis én tegelijk besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Milieuvriendelijk

Door gebruik te maken van zonne-energie wat bestaat uit 100% groene energie, draag je een steentje bij aan het milieu. Het proces van zonlicht omzetten naar energie heeft geen impact op het milieu. Het is een ´schone´ en ´groene´manier van energie opwekken.

Rendabel en een goede investering

De kostprijs voor de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie is aanzienlijk gedaald in de afgelopen jaren. Het wordt daarom steeds interessanter om in zonnepanelen te investeren, ondanks dat er momenteel geen (in Vlaanderen) of weinig (in Wallonië en Brussel) subsidies en energiepremies worden toegekend door de Overheid.

Gemakkelijk en veilig

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, dit maakt de aanschaf ervan een investering op de lange termijn. Bovendien zijn de panelen veilig, maken ze geen geluid en vergen weinig onderhoud. De installatie van de panelen is relatief eenvoudig en snel gebeurd.

Meerwaarde voor je woning

Mocht je overwegen je huis te verkopen of te verhuren, dan maakt de zonnepaneleninstallatie je huis aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders. Zonnepanelen hebben namelijk een positieve invloed op de waarde en de verkoopbaarheid van het huis. Uit cijfers blijkt dat een woning met een pv-installatie op het dak gemiddeld duurder wordt verkocht

Recycling

Net als alle soorten toestellen, moeten ook zonnepanelen in de loop van de tijd vervangen worden. Dit kan pure veroudering of definitieve schade als oorzaak hebben. De zonnepanelen kunnen gelukkig bijna volledig worden gerecycled, voor wel 90%! Dit is uiteraard goed nieuws betreft het milieu en de duurzaamheid van het materiaal.

Installatie tijd

De installatie van zonnepanelen op het dak gaat relatief vlot en snel. De montage van de installatie is op zich niet ingewikkeld. Indien je heel handig bent kan je het zelf doen, dit wordt echter afgeraden in verband met kwetsbaar van het materiaal en de garantie die dan verloren gaat. Indien de panelen meer dan 600 wattpiek genereren ben je verplicht een professionele installateur te laten komen.

Uiteraard hangt het ook af van de volgende factoren:

 • hoeveelheid panelen
 • het soort pv-installatie
 • hoe lang de tijd nodig is voor montage, echter is dit zo gedaan

Wat zijn de nadelen van een zonnepaneleninstallatie?

Ook al hebben de zonnepanelen meer dan een handvol voordelen, er zijn ook een aantal nadelen te ontdekken. Hieronder lichten wij toe wat je in gedachten moet houden bij het overwegen van een zonnepaneleninstallatie aanschaffen.

Investering en financiële haalbaarheid

Ook al zijn de prijzen voor een zonnepaneleninstallatie de laatste jaren aanzienlijk gedaald, zonnepanelen blijven nog steeds prijzig in de aanschaf voor velen. Vervolgens vindt men een potentiële terugverdientijd van 7 tot 10 jaar vaak nog te lang. Ook is er geen zekerheid met betrekking tot de prijs die je ontvangt voor het overschot aan opgewekte energie van je panelen.

Aanblik woning

De aanblik van een dak vol met zonnecellen vindt niet iedereen even mooi op een huis. Voor het optimale opvangen van zonlicht is het echter nodig de panelen zoveel mogelijk bloot te stellen aan het zonlicht. Om die reden is bedekking of het lager opstellen van de panelen meestal geen optie.

Stroomproductie

stroomtarieven zonnepanelen

De hoeveelheid stroomproductie is afhankelijk van verschillende factoren:

 1. de ligging van het dak
 2. de hoek waarop de installatie is gebouwd
 3. schaduw

Dit houdt in dat je niet volledig invloed hebt op de hoeveelheid energie die wordt opgewekt en dit kan per dag verschillen. Het is mogelijk dat op een dag met weinig zonlicht de productie laag licht en dat je additionele energie van het distributienet nodig hebt. Om die reden is het momenteel nog niet mogelijk volledig zelfvoorzienend te zijn. Wel is het mogelijk een groot deel energie op te slaan met de thuisbatterij.

Blijf je toch voor een deel van jouw stroomvoorziening aangewezen op een energieleverancier?

Dan loont het de moeite om nu de verschillende tarieven en voorwaarden te checken. Waarom nu? Het aanbod groeit en wijzigt voortdurend, ook zijn energieprijzen onderhevig aan marktwerking. Heb jij nog een voordelig tarief? Groene stroom hoeft niet duur te zijn, want ook op groene energie kun jij besparen! Bekijk gerust even of een van onderstaande packs interessant zijn voor je:

Voordeeltarieven voor zonnepaneeleigenaars
Eneco
Zonnedak
Lampiris
Solar
Bolt
Solar
Vaste vergoeding /jaar 60.000000 119.000000 11.880000
Energiekost (in €cent/kWh) 18.00000 17.26530 13.31000
Duur 1 jaar 3 jaar 1 jaar
Groene stroom Belgische zon en wind 100% groen 100% groen
Tariefinfo 02 585 31 31

Huidige tarieven in oktober 2021. Het gaat in de vergelijking om de prijs per kWh, de energiekost. De vergeleken packs zijn een selectie voor huishoudelijke klanten met een enkelvoudige elektriciteitsmeter in Vlaanderen of Wallonië.

Met een prijzenvergelijker vind en kies je zelf de best passende groene energieleverancier! Zo zie je maar, met CallMePower schijnt altijd de zon!

Geactualiseerd op