Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons gratis en geheel vrijblijvend voor groene stroom advies en start met besparen op je energiefactuur!

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Voordelig energie opwekken en verbruiken met zonnepanelen

zonnepanelen

Ben jij benieuwd waarom steeds meer huishoudens voor zonnepanelen kiezen? Overweeg je zelf een pv-installatie aan te schaffen? Met zonnepanelen draag je bij aan een beter milieu, want er wordt geen vervuiling veroorzaakt. Wij lichten toe welke verschillende zonnepanelen er te verkrijgen zijn en waar je aan moet denken bij het maken van een keuze.


groene energie opwekken

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen, ook wel PV-modules genoemd, zijn platen die bestaan uit een aaneenschakeling van zonnecellen. Dit zijn cellen die (zon)licht opvangen die door middel van een omvormer wordt omgezet in elektriciteit. Deze vorm van energie opwekken is duurzaam en valt onder de groene energiebronnen. Velen gebruiken de zonne installaties in combinatie met netverbruik (via een distributiebeheerder), maar ook kunnen ze autonoom worden toegepast.

Voordelen zonnepanelen

Het in bezit zijn van één of enkele zonnepanelen brengt enkele voordelen met zich mee.

 1. Besparing op jouw energiefactuur: Je bespaart op een makkelijke en overzichtelijke manier op jouw elektriciteitsfactuur. Je hebt bovendien geen tot weinig last van stijgende energieprijzen.
 2. Milieuvriendelijk: Zonne energie bestaat uit 100% groene energie en het proces van zonlicht omzetten naar energie heeft geen impact op het milieu. Daarnaast kunnen ze, wanneer ze vervangen moeten worden, voor 90% gerecycled worden.
 3. Rendabel en een goede investering: De kostprijs voor de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie is aanzienlijk gedaald in de afgelopen jaren. Het wordt daarom steeds interessanter om in zonnepanelen te investeren.
 4. Gemakkelijk en veilig: Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, dit maakt de aanschaf ervan een investering op de lange termijn. Bovendien zijn de panelen veilig, maken ze geen geluid en vergen ze weinig onderhoud. De installatie van de panelen is bovendien relatief eenvoudig en snel gebeurd.
 5. Meerwaarde woning: Zonnepanelen hebben een positieve invloed op de waarde en de verkoopbaarheid van het huis en maakt jouw huis aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders.

Nadelen zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen heeft echter ook enkele nadelen.

 1. Investering en financiële haalbaarheid: Zonnepanelen blijven ondanks de lagere prijs nog steeds prijzig in de aanschaf. Daarbij vindt men een potentiële terugverdientijd van 7 tot 10 jaar vaak nog te lang. Ook is er geen zekerheid met betrekking tot de prijs die je ontvangt voor het overschot aan opgewekte energie van jouw panelen.
 2. Aanblik woning: Voor het optimale opvangen van zonlicht is het nodig de panelen zoveel mogelijk bloot te stellen aan het zonlicht, waardoor het bedekken of het lager opstellen van de panelen meestal geen optie is en het ten koste kan gaan van de aanblik van jouw huis.
 3. Stroomproductie: Je hebt niet de volledige invloed op de hoeveelheid energie die dagelijks wordt opgewekt. De hoeveelheid stroomproductie is afhankelijk van de hoeveelheid en de intensiteit van het zonlicht, de stand van de panelen, het soort installatie en de hoeveelheid geïnstalleerde cellen en panelen. Hierdoor is het nog niet mogelijk om volledig zelfvoorzienend te zijn. Wel kun je teveel opgewekte stroom opslaan met een thuisbatterij.
 4. Niet voor iedereen geschikt: Niet alle daken zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Met behulp van de zonnekaart kun je achterhalen of jouw dak geschikt is voor een zonnepaneelinstallatie.

Wil je als zonnepaneelbezitter in het zonnetje worden gezet? Dan is de Eneco ZonneDak formule ideaal voor jou! Meer weten over Eneco zonnepanelen? Bel ons voor gratis advies: ☎ 02 588 92 38

Prijs zonnepanelen

De afgelopen jaren is de prijs van de een zonnepaneel flink afgenomen. Daarbovenop komt nog dat je voor fotovoltaïsche panelen een subsidie van de Vlaamse overheid kunt ontvangen. Gemiddeld kosten zonnepanelen zo’n €1,26 per wattpiek (Wp), al is de exacte prijs afhankelijk van een aantal criteria:

 • Het type zonnepaneel en installatie;
 • Het vermogen van de zonnepanelen (kWp);
 • Het type dak;
 • De bereikbaarheid van het dak (hoogte, afstand tussen het dak en de meterkast, etc.).

Premie zonnepanelen

Het is mogelijk om een premie voor fotovoltaïsche zonnepanelen met een maximaal omvormervermogen van 10 kVA van de Vlaamse overheid te ontvangen, omdat jij bijdraagt aan het produceren van duurzame energie. Hoeveel premie jij kunt ontvangen, is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen.

Als voorwaarde voor het ontvangen van de premie geldt dat je bent aangesloten op het elektriciteitsdistributienet van netbeheerder Fluvius, waarvoor je bij Fluvius de zonnepanelen moet aanmelden. Ook moeten ze minstens 15 jaar op dezelfde plek blijven staan.

zonnepanelen

Zonnepanelen vergelijken

Als consument heb je de keuze tussen verschillende soorten zonnepanelen en installatiemogelijkheden. De vereisten voor elke vorm installatie, is dat de constructie een helling heeft van minstens 20° en dat het zuidgericht staat opgesteld.

Fotovoltaïsche zonnepanelen en PV-installaties

Als men het heeft over zonnepanelen, worden meestal de fotovoltaïsche zonnepanelen, ook wel PV-installaties genoemd, bedoeld. Deze zetten zonlicht om in elektriciteit.

Er bestaan verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen:

 1. Monokristallijn: Deze zwarte panelen zijn gemaakt van enkelvoudige kristallen van silicium die in dezelfde richting staan opgesteld. Ze hebben niet veel oppervlak nodig om efficiënt (het rendement ligt tussen de 16% en 24%) te werken, maar zijn wel duurder (tussen de €95 en €400).
 2. Polykristallijn: Deze blauwe panelen zijn gemaakt van meervoudige kristallen van silicium en vangen meer licht op uit de omgeving. Ze staan daarom meer naar buiten toe gericht. Het rendement is iets lager (tussen de 14% en 18%), maar een paneel is wel iets goedkoper (tussen de €95 en €200).
 3. Amorf: Dunne film zonnepanelen die flexibel/opvouwbaar zijn. Deze strak ogende panelen hebben lage productiekosten en werken goed bij hoge temperaturen. Ze hebben echter een lager rendement en veel ruimte nodig.
 4. Zonnevolgers: Mobiele zonnepanelen die de oriëntatie aanpassen naar de stand van de zon en daardoor een hoger rendement genereren. Er is echter wel een bouwvergunning nodig vanwege de ingewikkelde constructie en is hierdoor duurder.
 5. Zonneluifel: Een metalen structuur die kan worden gebruikt als overdekt terras of garage en die perfect is indien jouw dak ongunstig is geïnstalleerd. Ze worden geïnstalleerd op een hoek van 30° om het zonlicht optimaal op te kunnen vangen.

Hybride zonnepanelen en Photovoltaische Thermische (PVT) panelen

De hybride zonnepanelen worden gebruikt om zowel elektriciteit als warm water op te wekken. Met deze vorm kan je beiden combineren en hoef je geen aparte systemen te installeren.

Er zijn twee verschillende soorten hybride zonnesystemen:

 1. PVT-zonnepanelen: Deze panelen bestaan uit een absorbeerplaat en worden voornamelijk gebruikt voor het opwarmen van water en de verwarming. Ze hebben een hoge elektriciteitsopbrengst.
 2. PVT-zonnecollectoren: De collectoren hebben een geïsoleerde omkasting met een glasplaat en een relatief hoog thermisch rendement. Deze vorm wordt vooral gebruikt om warmte te genereren. Overvloedige warmte van deze systemen kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het opwarmen van zwembadwater.
 

Constructie zonnepaneleninstallatie

zonnepanelen woning

De meest voorkomende constructie van een zonnepaneel bestaat uit panelen van platte platen en duizenden zonnecellen, omlijst met een metalen rand en een montagesysteem om de panelen op het dak te plaatsen. Dit kan een rails zijn of een constructie om een hellende stand te creëren bij platte daken.

Daarnaast heb je nog te maken met de bekabeling en één of meerdere omvormers. Op de omvormer wordt bovendien een groenestroommeter aangesloten. Deze meet de opgewekte elektriciteit en bepaalt of je wel dan niet in aanmerking komt voor het Groenestroomcertificaat.

Naast de beschreven vorm van installatie, zijn er ook flexibele panelen (buigbaar), glas-op-glas zonnepanelen (zonder omlijsting), dunnefilmpanelen en dakpannen met geïntegreerde zonnepaneelcellen aanwezig op de markt.

Wat doe je met een te veel of te weinig aan zelf opgewekte stroom?

Indien je niet alle geproduceerde stroom verbruikt, dan wordt die automatisch naar het distributienetwerk gestuurd. Heb je echter te weinig zelf opgewekte energie omdat je meer verbruikt, dan neem je automatisch de extra stroom af van het net.

De geproduceerde stroom die vanuit je zonnepanelen naar het elektriciteitsnet gaat en de stroom die je afneemt van het net, wordt gemeten door de terugdraaiende teller of de digitale meter. Voor het gebruik van het distributienetwerk betaal je een prosumententarief, ofwel netvergoeding.

Batterij zonnepanelen

Naast het terugleveren van energie, kun je de ongebruikte energie met behulp van een thuisbatterij ook opslaan voor een ander moment. Pas wanneer de thuisbatterij leeg is, zul je gebruik maken van de energie van het distributienet. Je bent hiermee voor het grootste deel zelfvoorzienend en het biedt een mogelijkheid om het prosumententarief zo veel mogelijk te vermijden.

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons gratis en geheel vrijblijvend voor groene stroom advies en start met besparen op je energiefactuur!

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Zonnepanelen onderhouden

Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Wél is het aan te bevelen de zonnecellen periodiek te laten reinigen, om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en om het optimale zonlicht te kunnen blijven opvangen. Daarnaast kan het aanbrengen van een vuilafstotende laag (nanocoating) de bescherming en de levensduur waarborgen.

Mocht er eventuele schade worden opgelopen door extreme weersomstandigheden, dan kan je het beste contact opnemen met de leverancier van de zonnepanelen zelf. Ook kun je je als zonnepaneel eigenaar financieel in dekken voor diverse schadegevallen en incidenten door je hiervoor te laten verzekeren.

Blijf je toch voor een deel van jouw stroomvoorziening aangewezen op een energieleverancier?

Dan loont het de moeite om nu de verschillende tarieven en voorwaarden te checken. Waarom nu? Het aanbod groeit en wijzigt voortdurend, ook zijn energieprijzen onderhevig aan marktwerking. Heb jij nog een voordelig tarief? Groene stroom hoeft niet duur te zijn, want ook op groene energie kun jij besparen! Bekijk gerust even of een van onderstaande packs interessant zijn voor je:

Voordeeltarieven voor zonnepaneeleigenaars
Eneco
Zonnedak
Lampiris
Solar
Bolt
Solar
Vaste vergoeding /jaar - - 11.880000
Energiekost (in €cent/kWh) - - 27.61000
Duur 1 jaar 3 jaar 1 jaar
Groene stroom Belgische zon en wind 100% groen 100% groen
Tariefinfo 02 585 31 31

Huidige tarieven in januari 2022. Het gaat in de vergelijking om de prijs per kWh, de energiekost. De vergeleken packs zijn een selectie voor huishoudelijke klanten met een enkelvoudige elektriciteitsmeter in Vlaanderen of Wallonië.

Met een prijzenvergelijker vind en kies je zelf de best passende groene energieleverancier! Zo zie je maar, met CallMePower schijnt altijd de zon!

Geactualiseerd op