energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Gebruik zonneboiler in België: prijzen en werking uitgelegd

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zonneboiler

Het water in je woning verwarmen met de zon: dat is de belofte van een zonneboiler. Dit systeem komt steeds vaker voor en veel huishoudens wenden zich tot deze oplossing. Hoe een zonneboiler werkt, wat het kost en hoe je kunt profiteren van de premies voor de installatie, vind je op deze pagina.

Wat is een zonneboiler?

De zonneboiler is een type boiler dat het doel heeft om water te verwarmen voor een woning of gebouw. Een zonneboiler verwarmt, zoals de naam al doet vermoeden, het water op door middel van de warmte van de zon.

De zon is een van de belangrijkste hernieuwbare energiebronnen voor het opwekken van energie en warmte. Om deze reden heeft een zonneboiler een belangrijk ecologisch voordeel, maar helpt het ook om te besparen op je energiefacturen.

Over het algemeen kan een zonneboiler 50 % tot 70 % van al het benodigde warm water in een woning verwarmen, afhankelijk van het verbruik en de installatie. In de meeste gevallen is een zonneboiler aangesloten op het centrale verwarmingssysteem, aangedreven door een boiler, die het overneemt op momenten waarop de zon niet voldoende warmte levert.

Hoe werkt een zonneboiler?

Net zoals fotovoltaïsche zonnepanelen, zijn zonneboilers rechtstreeks aangesloten op panelen die op het dak van het huis zijn geïnstalleerd. Deze panelen gebruiken de straling van de zon om deze met behulp van een transformator om te zetten in elektriciteit.

De zonnepanelen die worden gebruikt om zonneboilers aan te drijven, zijn thermische zonnepanelen. Dat wil zeggen dat het de door de zon afgegeven warmte is die zal worden gebruikt en niet de straling ervan.

De zonneboiler werking is als volgt:

Werking zonneboiler
  1. In de zonnecollector wordt een warmteoverdrachtsvloeistof opgewarmd door de warmte van de zon.
  2. Zodra de vloeistof is opgewarmd, gaat deze door het primaire circuit naar de boiler.
  3. In de boiler wordt het water aangevoerd en opgewarmd.
  4. De warmteoverdrachtsvloeistof wordt door een buis in de boiler aangevoerd en warmt het water dat in de tank op.
  5. Afgekoelde warmteoverdrachtsvloeistof keert via hetzelfde systeem terug naar de zonnecollector om weer op te warmen.
  6. De circulator zorgt ervoor dat de warmteoverdrachtsvloeistof terugkeert naar de collector.
  7. Wanneer warm water de tank verlaat, wordt dit aangevuld met koud water uit het netwerk.
  8. Met de regelaar kan het systeem aan- en uit worden gezet.
  9. Als de temperatuursensor een te lage temperatuur aangeeft, stuurt de regelaar een signaal naar de boiler.
  10. Een op de ketel aangesloten temperatuursensor maakt het mogelijk om de warmtetoevoer te regelen en de huidige watertemperatuur bij te houden.
  11. In het geval dat de zonnecollector te weinig warm water kan opwekken, stuurt de sensor (9) een signaal naar de boiler om bij te springen in de tweede warmtewisselaar.
  12. De aanvullende boiler (in de meeste gevallen een gasboiler, elektrische boiler of warmtepomp) vult het warme water aan als de zonneboiler niet voldoende water kan opwarmen.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies over je factuur. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Zonneboiler prijs

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals de grootte van de installatie, het type boiler en het merk.

Over het algemeen bieden installateurs van zonneboilers pakketten aan met daarin de panelen, de tank en het regelsysteem. De grootte van de warmwatertank varieert over het algemeen tussen de 150, 200 en 350 liter.

Om te weten welke capaciteit je nodig hebt, kan je de onderstaande tabel raadplegen die de standaardwaarden weergeeft.

Benodigde capaciteit zonneboiler
Aantal personen in huishouden Liter
2-3 personen 150 liter
4-5 personen 250 liter
6-7 personen 350 liter

Over het algemeen zal je rekening moeten houden met een prijs van € 2.500 tot € 7.000, afhankelijk van de hierboven genoemde criteria.

Voordeliger energiecontract vinden? Energie vergelijken doe je geheel gratis met de CallMePower-vergelijker!

Beschikbare zonneboiler premies 2023 in Vlaanderen

Doordat gebruik maken van een zonneboiler een zeer duurzame manier is voor het verwarmen van sanitair water, kan je mogelijk in aanmerking komen voor een premie. De zonneboiler premies worden uitgegeven door de gemeente en/of provincie en kunnen daardoor verschillen per adres.

Om te achterhalen hoeveel de zonneboiler premie in jouw gemeente bedraagt, navigeer je naar de website van de Vlaamse overheid over energiepremies in Vlaanderen.

Wat is het zonneboiler rendement?

Met een zonneboiler is het mogelijk om een hoop te besparen op je gasfactuur en in sommige gevallen zelfs helemaal van het gas af te gaan. Met een zonneboiler kun je tegenwoordig een aantrekkelijk rendement behalen, vooral door de hoge energieprijzen en de beschikbare premies.

De levensduur van een zonneboiler bedraagt ongeveer 15 jaar en het rendement ligt rond de 6 %.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Voor- en nadelen van zonneboilers

Net zoals de meeste installaties voor het opwekken van energie of groene stroom, heeft een zonneboiler een aantal voor- en nadelen. In dit onderdeel vind je de belangrijkste voor- en nadelen van een zonneboiler.

Wat zijn de nadelen van een zonneboiler?

Het grootste nadeel van een zonneboiler is dat het een aanvulling is op een bestaand systeem. Doordat een zonneboiler niet altijd genoeg water kan verwarmen (bijv. ‘s nachts of in de winter), moet een andere ketel bijspringen om het water op te warmen.

Daarnaast vereist de installatie van een zonneboiler een relatief grote investering, ondanks de beschikbare premies en besparingen op de lange termijn. Ook is het rendement van een zonneboiler lager dan die van zonnepanelen, mede door de kortere levensduur.

Ten slotte neemt een zonneboiler een relatief groot oppervlakte van het dak in beslag. Hierdoor zullen de meeste woningeigenaren de keuze moeten maken tussen de installatie van een zonneboiler of zonnepanelen.

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Een zonneboiler is een aantrekkelijke manier om op een goedkope manier het sanitaire water en in sommige gevallen zelfs een woning te verwarmen. Het warme water van een zonneboiler is volledig gratis, wat zal resulteren in grote besparingen op je energiefactuur. Bovendien is een zonneboiler een goed systeem dat samen met een warmtepomp of elektrische verwarming kan werken om zo de besparingen te vergroten.

Verder is een zonneboiler uiteraard een milieuvriendelijk systeem. Het maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen, waardoor er geen vervuilende stoffen vrijkomen.

Nieuwe energieleverancier kiezen? Bekijk het overzicht met alle energieleveranciers in België.

Veelgestelde vragen over zonneboilers

De installatie van een zonneboiler, maar ook andere soorten installaties, roepen vaak veel vragen op. In dit onderdeel beantwoorden we de meest gestelde vragen over het gebruik van zonneboilers in België.

Wat doet een zonneboiler in de winter?

In de winter zijn er minder zonuren en is de zon minder sterk. Hierdoor zal een zonneboiler in de winter significant minder water kunnen verwarmen dan in de zomer, waar de zon sterker en langer aanwezig is. Een zonneboiler kan echter wel functioneren in de winter, maar moet worden geholpen door een andere installatie, zoals een gasboiler.

Wat is beter: zonnepanelen of zonneboiler?

In veel gevallen zal je moeten kiezen tussen zonnepanelen of een zonneboiler, door de beperkte ruimte op een dak. Met zonnepanelen is het mogelijk om een grote hoeveelheid elektriciteit te besparen, terwijl je met een zonneboiler veel gas kunt besparen. Vanuit financieel oogpunt is het installeren van zonnepanelen aantrekkelijker. Vanuit ecologisch oogpunt, is de installatie van een zonneboiler aantrekkelijker.

Kan ik mijn huis verwarmen met een zonneboiler?

Het is mogelijk om een zonneboiler te gebruiken voor het verwarmen van een woning. Dit is echter alleen aan te raden bij woningen die infrarood verwarming, wandverwarming of vloerverwarming gebruiken. Bij traditionele radiatoren moet het water dermate hoog worden verwarmd, dat de zonneboiler het water onvoldoende kan opwarmen. Hierdoor moet de ‘normale’ cv-ketel bijspringen en neemt het rendement sterk af.

Kan je een zonneboiler voor een zwembad gebruiken?

Ja, een zonneboiler kan ook worden gebruikt voor het verwarmen van zwembadwater. Er bestaan verschillende zwembadverwarmingen die gebruik maken van het principe van een zonneboiler en kunnen worden aangesloten op een woning. Een andere manier voor het verwarmen van zwembadwater is door middel van een zwembad warmtepomp.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 7 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over boilers en ketels

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.