Haal de zon in huis met zonne-energie: bewust, duurzaam en zelfvoorzienend!

Groene Energie
Groene Energie

Wil je groene energie thuis én tegelijk besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Zonne-energie

De zon is in ons land niet altijd even zichtbaar. Ook al is ze wel aanwezig, we zien vaak alleen maar een dik wolkenpak. Het zonlicht is echter wel aanwezig en is ook dan op te vangen met zonnepanelen. Steeds meer huishoudens in België beslissen om een PV-installatie aan te schaffen en op deze manier hun eigen groene energie op te wekken. De energie van de zon wordt ´opgevangen´ door fotovoltaïsche panelen die op het dak worden geïnstalleerd. We geven je in dit artikel inzicht in de mogelijkheden van het opwekken van je eigen zonne-energie, wat hiervoor nodig is en we verstrekken informatie over het effect op het milieu. Je kan kiezen voor verschillende installaties, waaronder een PV-installatie. Hierover kan je meer vinden in ons artikel zonnepanelen. We lichten tevens toe wat Groenestroomcertificaten zijn en we vergelijken zonne-energie met windenergie.


Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is een onuitputbare en duurzame bron van energie. Het zal nooit opraken en het process om zonlicht om te zetten naar energie is vriendelijk voor het milieu en onschadelijk voor de gezondheid van de mens. Deze energiebron is afkomstig van de stralen van de zon in de vorm van warmte en licht. Zonne-energie is één van de vier secundaire vormen van hernieuwbare energie.

Deze energiebronnen bestaan uit:

Samen vormen zij bijna 100% van de hernieuwbare energie op aarde.

 

Groene Energie

De zon staat op zo’n 150 miljoen kilometer bij de aarde vandaan. De kracht van de straling die van de zon afkomt, wordt opgewekt door kernfusie. Wij zouden niet op aarde kunnen leven als we aan deze straling werden blootgesteld. De atmosfeer en de magnetosfeer zorgen ervoor dat wij grotendeels beschermd worden tegen deze sterke schadelijke straling. Uiteraard wordt het licht en de warmte die de zon uitstraalt en de aarde bereikt niet allemaal opgevangen en gebruikt. Het bereik is duizenden malen groter dan wat wij met z’n allen op onze aardbol nodig zouden hebben. Maar de energie die we kunnen opvangen is dus onbeperkt en volledig afkomstig van een natuurbron, en is om deze reden groene energie. De zon geeft ook de mens energie, de UV-B wordt omgezet in Vitamine-D wanneer zonlicht op de huid schijnt. De werking van de zonnepanelen is met dit process te vergelijken; de zonnecellen die in de panelen zijn ingebouwd zetten de straling om in energie.

Is zonne-energie rendabel?

Zonne-energie rendabel

Indien je het aanschaffen van zonnepanelen overweegt, is het aan te raden om te analyseren wanneer het meeste energie in je huis wordt verbruikt. Dit zal namelijk invloed hebben op het verbruik wat direct van de zonnepanelen afkomt. Zo is bijvoorbeeld in de veel gevallen het verbruik overdag voor het grootste deel afkomstig van de panelen direct. In combinatie met de zonnepanelen kan je nog steeds profiteren van de terugdraaiende meter. Je kan kiezen bij installatie van de zonnecellen om in het huidige systeem te blijven, of je kan overstappen naar het nieuwe tarievensysteem. Deze is per regio verschillend.

Bij het installeren van de zonnepanelen moet je met een aantal kosten rekening houden, zoals:

  • het aanschaffen van de panelen zelf
  • een eventuele aanpassing aan het dakdek
  • de installatie ervan
  • regelmatig schoonmaak van de panelen

Voordat je zonne-energie kan omzetten naar energie, is het belangrijk te weten of jouw dak geschikt is voor de panelen en of de hellingsgraad optimaal genoeg is. We zien steeds meer zonnepanelen op de daken in België verschijnen en het is niet verwonderlijk dat velen voor deze optie kiezen:

  1. Het is op de lange termijn rendabel
  2. Een goede investering in onze toekomst
  3. Hiermee wordt gebruik van groene energie gestimuleerd

Binnenkort meer uitleg over zonnepanelen in een nieuw artikel.

Wat zijn groenestroomcertificaten en waar dienen ze voor?

Ben je eigenaar van zonnepanelen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor het groenestroomcertificaat. De Vlaamse overheid heeft deze documenten in 2006 geïntroduceerd om het gebruik van zonne-energie te stimuleren. De groenestroomcertificaten worden door de VREG uitgegeven, je kan een certificaat zelf bij ze aanvragen.

certificaat groene stroom

In verschillende gevallen krijg je een groenestroomcertificaat, dit heeft vooral te maken met het moment wanneer de panelen zijn geplaatst en het aantal kWh dat wordt geproduceerd. Het groenestroomcertificaat kan omgeruild voor een geldbedrag, dit kan worden geregeld met je netbeheerder. De looptijd en de waarde van de certificaten lopen uiteen en zullen niet altijd hetzelfde zijn. De betaling wordt gedaan door de verkoop van de certificaten aan de netbeheerder, dit process kan volledig automatisch verlopen. Ook de aanvraag voor het automatisch verkopen van de certificaten kan worden gedaan via de VREG certificatendatabank. In sommige gevallen is dit al van begin af aan zo ingesteld, in dat geval hoef je niets te doen.

Zonne- vs windenergie

Indien je een voorstander bent van duurzame energie is het aan te raden gebruik te maken van zonne- en/of windenergie. Deze vormen van energie opwekken zijn beiden vriendelijk voor het milieu. Dit is aangezien ze geen chemische stoffen aanmaken bij het omzetten van de huidige bron naar elektriciteit of warmte. Alletwee de energiebronnen zijn zowel voor particuleren als professionelen beschikbaar. Wij lichten zowel zonne- als windenergie hieronder kort toe. 

Zonne-energie

Zonne-energie is nog steeds één van de bekendste en duurzaamste vormen van energieproductie. Zonlicht raakt niet op en er komen geen schadelijke stoffen vrij bij het opwekken van deze energie. De zonnepanelen zetten met behulp van een omvormer (deze is aangesloten in de meterkast) het zonlicht om in elektriciteit. De omvormer en de zonnepanelen zijn geconnecteerd via kabels. Dit samen vormt de fotovoltaïsche installatie.

windmolen wind energie turbine

Windenergie

Bij windenergie gebeurt praktisch hetzelfde, echter met windkracht. De wind wordt opgevangen door middel van windturbines en omgezet in energie, ook deze krachtbron raakt nooit op. Er komen geen vervuilende stoffen vrij bij het opwekken van energie. Zowel zonne-energie als windenergie zijn beiden vriendelijker voor het milieu dan energie die is opgewekt door middel van fossiele brandstoffen.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Welke keuze is het beste voor jou?

Zonnepanelen kunnen op bijna elk dak geplaatst worden. Bovendien is het in relatief korte tijd mogelijk om de investering terug te verdienen met het besparen van kosten op de energierekening, en door het terugtellen van de meter. Hiernaast, indien je gebruik maakt van de thuisbatterij, kan de energie opgeslagen worden voor later gebruik.

Voor het opwekken van windenergie is het noodzakelijk genoeg ruimte te hebben om een windturbine, ofwel een windmolen te plaatsen. Bovendien moet dit een plek zijn waar voldoende wind op te vangen is. De windturbines hebben een minimaal oppervlak van 5 diagonale meter nodig en de turbines zijn in de meeste gevallen tussen de 80 en 120 meter hoog. Bovendien zijn ze vrij prijzig om aan te schaffen. Het voordeel is dat je flink kan besparen en je huishouden compleet op windenergie kan laten draaien. De energieopbrengst is echter sterk afhankelijk van het model dat je laat plaatsen. Sommige ´kleine´ windturbines hebben een lage opbrengst en zijn daarom voor particulieren niet interessant. Op deze manier is het lastig om je investering ´terug´ te verdienen.

Groener en duurzamer leven

Tegenwoordig zijn we ons steeds meer bewust van onze omgeving en het milieu. Er zijn verschillende manieren waarop wij een steentje kunnen bijdragen aan het milieu en aan een aangenamer leven voor onszelf.

groene energie zon wind water

Een stap in de goede richting is bewuster omgaan met ons energieverbruik, afval scheiden en onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken of te compenseren.

Zonne-energie is een duurzame vorm van stroom opwekken en tevens gemakkelijk te implementeren. Hoe meer wij als consumenten hier bewust mee omgaan en ons erin verdiepen, hoe beter onze leefomgeving. Indien je panelen installeert, kies je voor groene stroom. Wanneer wij dit allemaal doen is er minder grijze energie nodig (welke afkomstig is van fossiele brandstoffen, zoals aardolie, steenkool en aardgas). Bij het produceren van grijze energie komen chemische gassen vrij en het heeft een hoge CO2-uitstoot als gevolg. Deze brandstoffen zullen uiteindelijk opraken, ze zijn niet onuitputtelijk.
 

Heb je geen zonnepanelen, maar wil je wel duurzamer en bewuster leven? Kies dan voor groene energie. Gebruik onze prijsvergelijker die alle leveranciers vergelijkt en vind het best passende groene aanbod!

Thuisbatterij en zonnepanelen

Wanneer je besluit om zonnepanelen aan te schaffen om je eigen energie op te wekken, kan je de geproduceerde energie opslaan voor later gebruik. De ongebruikte energie kan je met behulp van een thuisbatterij bewaren voor een ander moment. Je bent hiermee voor het grootste deel zelfvoorzienend en je hebt extra energie beschikbaar voor wanneer dit nodig is en het biedt een mogelijkheid om het prosumententarief te vermijden.

Zonne-energie en de toekomst

Verwacht wordt dat zonne-energie in de komende jaren steeds rendabeler zal worden. Meer mensen zullen groene energie gebruiken en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. De kwaliteit en de efficiëntie zullen verbeteren naarmate hier meer kennis over wordt opgedaan en verbeterde materialen beschikbaar zijn. De productie van zonne-energie zal met de tijd goedkoper worden en het rendement stijgen. Wie nu al in zonnepanelen investeert, gaat hier langzaamaan van profiteren in de komende jaren.

Heb je zonnepanelen en wek je zelf energie op, maar blijf je voor een deel van jouw stroom aangewezen op een energieleverancier?

Dan loont het zeker de moeite om alsnog na te gaan wie jou de meest voordelige prijzen en voorwaarden kan aanbieden. Dat kun je snel en vrijblijvend uitzoeken op onze online vergelijker en kies voor een voordelige én “groene” energieleverancier! Kies bijvoorbeeld voor Mega of Eneco, beide groen van karakter én voordelig.

Groene elektriciteit hoeft niet duur te zijn, want ook op groene stroom kun jij besparen!

Groene Energie
Groene Energie

Wil je groene energie thuis én tegelijk besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Geactualiseerd op