groene energie

Wil je groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor 'groen' energieadvies en bespaar. Geheel vrijblijvend.

Wil je groene energie thuis én tegelijk besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op werkdagen tussen 8 en 18 uur.

Haal zonne-energie in huis met zonnepanelen

Als wij buiten omhoog kijken dan zien wij in België vaker het dikgepakte wolkendek dan dat we de zon kunnen waarnemen. Hij is er echter wel, want achter de wolken schijnt de zon én ook dan kunnen we er gelukkig nog zonne-energie van krijgen. Steeds vaker zul je op daken van huizen zonnepanelen of ook wel PV-installaties tegenkomen, want dit aantal in Vlaanderen stijgt voortdurend. Zijn deze zonnecelpanelen echter nog interessant voor de gewone consument? Wat kost een PV-installatie? Wat zijn de voor- en nadelen van zonne-energie? Op deze, en alle andere vragen geven we graag een antwoord.

Zonnepanelen op dak

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie: het woord zegt het al. Deze energie is afkomstig van de stralen van de zon in de vorm van warmte en licht. De energie die wordt opgewekt door de zon kan op verschillende manieren worden gebruikt. We leggen je uit wat je door middel van zonnepanelen of een fotovoltaïsche installatie op je dak kunt doen met de straling van de zon.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen ook wel PV-modules genoemd, bestaan uit een aanéénschakeling van fotovoltaïsche zonnecellen, zijnde zonnecellen die (zon)licht omzetten in elektriciteit. Hoeveel stroom elk van die cellen produceert, hangt af van de intensiteit van het licht. Zo wordt er overdag en tijdens de zomer meer elektriciteit geproduceerd dan tijdens de nacht en het donkere winterseizoen.

Hoe ziet een zonnepaneleninstallatie of PV-installatie eruit?

Zonnepanelen

Naast de zonnepanelen zelf, bestaat een PV-installatie uit een montagesysteem om de panelen op het dak te plaatsen, bekabeling en één of meerdere omvormers die de opgewekte gelijkstroom omzetten in bruikbare wisselstroom. Aansluitend op de omvormer wordt een groenestroommeter geplaatst die de elektriciteit meet die wordt opgewerkt door uw zonnepanelen. Op basis van deze meterstanden - die u dient door te geven aan uw netbeheerder (DNB) - worden “groenestroomcertificaten (GSC)” toegekend. Laatste is een initiatief van de Overheid ter ondersteuning van de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen (zon, wind, biomassa).

duurzame groene energie zon zonnepanelen PV-installatie centrale Spanje besparen vergelijken energieleveranciers elektriciteit gas vergelijken Callmepower
Meer info over groenestroomcertificaten (GSC) in Vlaanderen vind je op de website van VREG. Voor Brussel verwijzen we naar BRUGEL. In Wallonië kun je terecht bij CWaPE.

Kan ik de elektriciteit opgewekt door mijn zonnepanelen meteen gebruiken?

Na de meting van de opgewekte energie, kan de stroom meteen gebruikt worden door bvb uw wasmachine, elektrische verwarmingsinstallatie, verlichting, enz.

Wat met een teveel of te weinig aan zelfopgewekte stroom?

Hebt u een teveel aan zelfopgewekte stroom voor uw huishoudelijk gebruik, dan wordt die naar het distributienetwerk gestuurd. Hebt u echter te weinig zelfopgewekte stroom omdat u bvb uitzonderlijk meer verbruikt, dan neemt u automatisch stroom af van het net. De stroom die van bij u thuis naar het net gaat, en de stroom die u afneemt van het net wordt gemeten door de “facturatie- of injectiemeter”. Deze meter draait terug indien uw PV-installatie meer stroom produceren dan u verbruikt.

Wat zijn de voordelen van een PV-installatie?

Aanzienlijke besparing op uw energierekening

U bespaart op een makkelijke en overzichtelijke manier op uw elektriciteitsrekening. U hebt bovendien geen last meer van stijgende energieprijzen.

Milieuvriendelijk

Door gebruik te maken van zonne-energie, zijnde 100% pure groene energie, verkleint u uw CO2-uitstoot of voetafdruk, omdat er ondermeer minder CO2 vrijkomt bij de productie en het transport in vergelijking met de klassieke energieopwekking.

Rendabel en een goede investering

De kostprijs van een PV-installatie is aanzienlijk gedaald (65% minder in vergelijking met 2010). Ondanks het feit dat er geen (in Vlaanderen) of weinig (in Wallonië en Brussel) subsidies en energiepremies meer worden toegekend door de Overheid, is het nog steeds interessant om te investeren in zonnepanelen. Gemiddeld kosten 14 panelen (goed voor 3.400 kWh per jaar en de elektriciteitsvoorziening van een doorsnee Belgisch gezin) 6.500 Euro. Deze investering hebt u binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend. Over een periode van 25 jaar is het zelfs mogelijk om uw investering twee of drie keer terug te verdienen.

duurzame groene energie zon zonnepanelen PV-installatie dak besparen vergelijken energieleveranciers elektriciteit gas vergelijken Callmepower

Gemakkelijk en veilig

Ze gaan gemiddeld 25 jaar mee. In die periode heeft u er geen omkijken naar: ze zijn veilig, stil en vergen weinig onderhoud. Vervolgens is de installatie van de panelen ook relatief eenvoudig en snel gebeurd.

Meerwaarde voor je woning

Mocht je je huis willen verkopen of verhuren, dan maakt de zonnepanelen- installatie je huis aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders: het energielabel (EPB – EnergiePrestatie en Binnenklimaat) van je woning is heel wat gunstiger en de maandelijkse elektriciteitsrekening is duidelijk lager of onbestaande.

Wat zijn de nadelen van een PV-installatie?

Niet voor iedereen optimaal inzetbaar

Voor het hoogste rendement moeten de zonnepanelen in een hoek van 36 graden op het zuiden zijn gericht. Indien dat niet mogelijk is, daalt het rendement vrij snel, en blijft u alsnog aangewezen op een energieleverancier voor een deel van jouw stroom.

Niet voor iedereen financieel haalbaar

Ook al zijn de prijzen voor een PV-installatie de laatste jaren aanzienlijk gedaald, zonnepalen blijven nog steeds prijzig voor heel wat mensen. Vervolgens vindt men een terugverdientijd van 7 tot 10 jaar vaak nog te lang. Ook ben je niet zeker van de prijs die je zal ontvangen voor het teveel aan opgewekte energie.

Heb je een PV-installatie op je dak?
Eneco zet zonnepaneelbezitters graag in het zonnetje. Het bedrijf biedt namelijk een speciaal én voordelig tarief.
Eneco ZonneDak is hét tarief voor zonnenergie en wordt enkel aangeboden aan particuliere klanten en bezitters van zonnepanelen die elektriciteit voor hetzelfde adres opwekken als het adres waarvoor de klant een energiecontract aangegaan is.

groene energie zon opwekken zonnepanelen dak besparen vergelijken CallMePower Eneco

Niet iedereen vindt het aantrekkelijk op zijn woning.

De aanblik van een dak vol met zonnecellen is vaak niet bepaald mooi, zeker niet bij een historisch gebouw en in samenhang met de omgeving.

Hoe bereken ik de opbrengst van zonnepanelen?

Om de opbrengst te berekenen, vermenigvuldig je het vermogen van de installatie uitgedrukt in Wattpiek (Wp) met een rekenfactor van 0,88.

Een zonnepaneel van bijvoorbeeld 270 Wp levert op jaarbasis dan gemiddeld 270Wp x 0.88 = 238 kWh op. Een doorsnee Belgisch gezin verbruikt jaarlijks ongeveer 3.400 kWh. Om dit jaarlijks zelf op te wekken zijn bijgevolg 3.400/238 of 14 zonnepanelen van 270 Wp nodig.

Voor een dergelijke installatie betaal je tussen 6.000 en 6.500 Euro.

Heb je zonnepanelen en wek je zelf energie op, maar blijf je voor een deel van jouw stroom aangewezen op een energieleverancier?

Dan loont het zeker de moeite om alsnog na te gaan wie jou de meest voordelige prijzen en voorwaarden kan aanbieden. Dat kun je snel en vrijblijvend uitzoeken op onze online vergelijker en kies voor een voordelige én “groene” energieleverancier! Kies bijvoorbeeld voor Mega of Eneco, beide groen van karakter én voordelig. Zo zie je maar, met CallMePower schijnt altijd de zon! Ons bellen kan ook op het gratis telefoonnummer 02 588 92 38. Of vraag hier om teruggebeld te worden.

 

vergelijker tarieven elektriciteit van energieleveranciers vergelijk de energieprijzen CallMePower

Groene elektriciteit hoeft niet duur te zijn, want ook op groene stroom kun jij besparen!

getPath(); $result = \Drupal::service('path.alias_manager')->getAliasByPath($current_path); ?>