logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Berekenen in 3 stappen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Hoeveel zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te laten installeren? Het is belangrijk om eerst te berekenen hoeveel panelen je exact nodig zult hebben. Op deze pagina vind je alle informatie over het berekenen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor het dekken van je elektriciteitsverbruik.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Als je van plan bent om zonnepanelen te plaatsen, is het sterk aan te raden om van tevoren te berekenen hoeveel panelen je precies nodig hebt. Om het hoogste rendement te behalen, zal de opbrengst van de panelen net onder je jaarlijkse stroomverbruik moeten liggen.

CallMePower doorloopt de drie stappen om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt:

1. Bereken je jaarlijkse elektriciteitsverbruik

Ten eerste zal je je jaarlijkse elektriciteitsverbruik moeten achterhalen. Je kunt het jaarlijkse verbruik terugvinden op je jaarafrekening of door in te loggen in de online klantenzone van je energieleverancier. Als je een Digitale energiemeter hebt, kun je het verbruik ook bij Mijn Fluvius terugvinden.

Houd ook rekening met mogelijke nieuwe grootverbruikers die je in de toekomst gaat aanschaffen, zoals een warmtepomp of een elektrische auto. Als dit het geval is, tel je het verbruik van deze apparaten bij je jaarlijkse verbruik op.

2. Bereken de mogelijke opbrengst van de dak

Vervolgens zal je moeten berekenen wat de oppervlakte van je dak is. Houd er rekening mee dat je niet op alle plekken van het dak een paneel kunt plaatsen en dat sommige plekken mogelijk in de schaduw liggen.

De meeste zonnepanelen hebben een afmeting van 165 centimeter lang en 100 centimeter breed.

3. Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Voor het berekenen van de opbrengst van de zonnepanelen kijken we naar de maximale opbrengst van de panelen in Wattpiek. In België bedraagt deze ongeveer 85% van het totale vermogen.

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, dien je eerst te kijken naar het vermogen in Wattpiek van de panelen. Dit vermenigvuldig je met 0,85 (maximale opbrengst in België) en deel je door je jaarlijkse elektriciteitsverbruik.

Een voorbeeld: stel, je hebt een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh en wilt een zonnepaneel van 350 Wp installeren. In dit geval heb je: 3.500 / (0,85 * 350) ≈ 11 zonnepanelen nodig.

In de tabel hieronder zijn de benodigde zonnepanelen weergegeven per gewenste jaarlijkse opbrengst in kWh. De gegevens in de tabel zijn gebaseerd op panelen van 350 Wp.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Gewenste jaarlijkse opbrengst Aantal zonnepanelen
2.000 kWh 7
3.000 kWh 10
4.000 kWh 13
5.000 kWh 16

De gegevens hierboven zijn slechts een indicatie van het aantal benodigde panelen. Het is aan te raden om een voorstudie te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf (bijv. Met behulp van een zonnekaart) om te achterhalen wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw situatie.

Hulp nodig bij het kiezen van de beste zonnepanelen? Bekijk onze pagina over zonnepanelen vergelijken.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement).

Aantal zonnepanelen op basis van je verbruik

Zonnepanelen op dak

Het beste rendement met zonnepanelen behaal je als de opbrengst van de zonnepanelen is afgesteld aan je verbruik. Daarnaast zal je ook je verbruik moeten aanpassen aan de opbrengst van de zonnepanelen. Wellicht ben je gewend om grootverbruikers in de daluren aan te zetten om zo te besparen op je facturen. Met zonnepanelen zal je juist de grootverbruikers overdag aan moeten zetten, als de opbrengst van de panelen het hoogst is.

Door zoveel mogelijk elektriciteit die je zelf hebt opgewekt te verbruiken, hoef je minder elektriciteit af te nemen bij je energieleverancier.

Indien je niet alle elektriciteit direct kunt verbruiken, bijvoorbeeld als je niet thuis bent, kun je een vergoeding ontvangen voor elke kWh die je aan het energienet levert. Dit zogenaamde injectietarief kan verschillen per energieleverancier en contract. Om deze reden is het aan te raden om de tarieven goed te vergelijken als je zonnepanelen laat installeren.

Beste energiecontract vinden? Energie vergelijken doe je met de gratis CallMePower-vergelijker.

Kan je te veel zonnepanelen plaatsen?

Het is zeker mogelijk om te veel zonnepanelen te plaatsen. Om het hoogste rendement te behalen en de terugverdientijd van zonnepanelen zo kort mogelijk te houden, is het aan te raden om enkel je elektriciteitsverbruik te dekken. Als je veel meer produceert dan je zelf kunt verbruiken, zal je de elektriciteit injecteren op het energienet. Hier ontvang je de injectievergoeding voor, maar dit bedrag is een stuk lager dan de prijs per kWh die je betaalt aan je energieleverancier. De totale besparing zal hierdoor lager uitvallen.

Wanneer kiezen voor een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kan je helpen om een hoger rendement te behalen en minder elektriciteit af te nemen van je energieleverancier. Als je niet alle opgewekte stroom zelf kunt verbruiken, sla je deze op in een batterij om vervolgens later weer te gebruiken. Deze technologie is echter vrij prijzig en enkel aantrekkelijk als je een hoog verbruik hebt. Een thuisbatterij is pas echt rendabel bij een jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 4.000 kWh of meer.

Injectietarief
Injectietarief

Injectietarieven vergelijken (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies over de beste injectietarieven in Vlaanderen.

Injectietarief
Injectietarief

Injectietarieven vergelijken?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 27 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.